Северният енергозавър си проси студената война

Новините от стария континент днес напомнят на военна сводка без бойни действия ( ако не броим истинските боеве на украински сили в Украйна срещу руски сепаратисти).

В Северна Европа изтребители на НАТО бяха предизвикани да излетят по тревога от руски бойни самолети. Подобни руски провокации вече се състояха в Черно море срещу американски кораб и повтарящи се доближавания на руски въздушни разузнавателни мисии край българския морски бряг.

Кадри с пристигащи в Полша по искане на Варшава американски части демонстрират пред света, че САЩ взимат насериозно отприщената руска агресивност и предупрежденията на поляците, както и на балтийските и съседи, че е време да се прояви атлантическата солидарност в противовес на заплахите от Изток.

Някой можеше ли да си представи подобна картина в „нашия европейски дом” преди около година? Не. И това е очевидно от неподготвеността на Запада да респектира Русия независимо от факта, че математическият сбор от натовските армии като огнева мощ, личен състав, техника ( за военноморски сили да не говорим) и съвременни технологии превъзхожда руските възможности приблизително толкова, колкото руският потенциал спрямо украинския.

И все пак мнозина, включително и вашият скромен автор, от години предупреждават, че Путин разбира само езика на силата. Но в отговор получаваме или мълчание, или повтарящата си мантра, че Русия не е врагът, заради който съществува НАТО.

Ако ми позволите да се пошегувам ( повярвайте, самоиронията ми е истинска) със себе си- чувствам се като Чърчил, който е бил доста самотен в предупрежденията си, че Германският реваншизъм изисква незабавно противодействие. Едва блицкригът на Вермахта на Запад и въвличането на Великобритания във война с Германия накарало най-после британците да го чуят и дори да го извикат на кормилото на застрашения остров.

А срещу кого се въоръжаваше трескаво Русия, захранвана с петродоларите от търговията си със същия този Запад?

Ако в годините на големия срив след разпада на СССР Русия беше оприличавана на „Горна Волта с ракети” ( изразът е на известния съветски анализатор Александър Бовин), то днес Русия повече прилича на Саудитска арабия с ракети. Защото забогатя от цените на природните богатства, които продава предимно на Запад. Доволен от милитаристичния уклон на държавното инвестиране в Русияшефът на руския военнопромишлен комплекс Дмитрий Рогозин избива комплексите си на носталгик по съветското „величие”, като публикува снимка на последен модел руска балистична ракета с ядрен заряд като поздравителна коледна картичка, насочена на Запад.

Впрочем , освен че е суровинна база на развития свят и в това отношение е сравнима с някоя от страните от т.н. трети свят, Русия прилича по още нещо на Саудитска арабия. Малко са държавите в света, които харчат ирационално големи суми за износ на идеология. Саудитците финансират ислямисти по света. Русия, вместо да вложи спечелените от петрол и газ милиарди, пръска  за пропаганда и подкупи, като обещаните 15 милиарда на Янукович и като онези 50 милиарда евро, вложени в „потьомнкиския” Путински проект, замислен да впечатли света, като олимпиадата в Сочи.

И защо Западът, пред чиито финансови и материални активи Русия е икономическо джудже, не може да отвърне ефективно? Много „просто”: в демократичния свят не е лесно да разхищаваш еднолично националното богатство без да поискаш подкрепата на народа си.

Да, освен за оръжия, Путин не се скъпи за пропаганда и може да си го позволи като типичен вожд в държава, в която практически отсъства контрола на медиите и на опозицията, които да му зададат неудобния въпрос на какво основание харчи народните милиарди да захранва пропагандни „мероприятия” за и в чужбина. Ето защо му беше важно да смаже опозицията и свободното слово най-напред.

Резултатът от тази щедрост се вижда в България. Поне за ефекта от това руско упражнение върху нас можеха да ни (ми) повярват нашите западни съюзници. Но за пореден път предпочетоха да не си нарушават спокойствието заради някаква си „параноя” на бившите колониални народи в Европа.

Сега, когато Путин им праща самолети да проверяват бойната готовност на военновъздушните им сили, те са принудени да летят по тревога. А трябваше да се тревожат доста по-отдавна.

Трябваше да се разтревожат поне малко от предупрежденията на препатилите от всеки завоевателен порив на сибирски вятър в историята си страни от Вишеградската група в Централна Европа, подкрепяни от балтийските бивши съветски републики, когато се опитаха да се обединят за неравна битка срещу руския енергиен натиск.

Днес полският премиер Доналд Туск подновява призивите си за общи действия под формата на европейски енергиен съюз, който да се противопостави на руския енергозавър.

Енергозавърът гледа на опасността от завръщането на студената война като бяла мечка на първия сняг след непоносимото за нея лято.  Защото енергозавърът вирее най-добре в условията на конфронтация. Неговият метаболизъм се основава на природно присъщия му милитаризъм. Може да му приседне само от противопоставянето на толкова противоестествения за западната демокрация колективизъм. В Москва разчитат това да не се случи и употребяват слаби брънки от западната периферия, като България, за своята тактика на разделението и разколебаването на западната решителност чрез манипулирани маневри на троянски коне в задния двор на НАТО и ЕС.

Но и Хитлер се е надявал на същото, презирайки американците като „бакали”, които нямало да си пожертват буржоазното спокойствие, за да се бият с него.

Дано не се стига до нищо подобно на онова, което Хитлер успя да предизвика, събуждайки грубо борбения дух Америка. Но без мобилизация на десетки пъти превъзхождащите Русия в икономическо отношение западни държави, енергозавърът няма да бъде усмирен скоро.

39 мнения за “Северният енергозавър си проси студената война”

 1. Нямам спомен навремето Роналд Рейган, Бил Кейси, Буш-баща да са плашили с пакети(?) от санкции. Усмихваха се любезно и настъпваха болезнено. Така се прави, иначе – бош лаф.

 2. Не мога да намеря последователност в политиката на Запада към “лошите”. Такава политика, каквато на мен би ми се искало. Много неща ми убягват. Вероятно, класацията на списание TIME за човек на годината не отразява мнението на Белия дом. Вероятно не отразява и мнението на мнозинството от американците.
  Но класацията я има и от корицата на TIME ми се хилят странни физиономии..
  Когато свържа подобна нагла физиономия със събития през съответната година, когато са номинирани, ми настръхва косата. И то наглеците съпоставени с хора, заслужаващи моите адмирации.
  Вижте странни години, реални събития и странни “личности”:

  1938 Adolf Hitler
  1939 Joseph Stalin
  1940 Winston Leonard Spencer Churchill
  1941 Franklin Delano Roosevelt
  1942 Joseph Stalin
  1956 Hungarian Freedom Fighter
  1957 Nikita Krushchev
  1980 Ronald Reagan
  1981 Lech Walesa
  1983 Ronald Reagan & Yuri Andropov
  1987 Mikhail Sergeyevich Gorbachev
  1989 Mikhail Sergeyevich Gorbachev
  2007 Vladimir Putin

  Източник:
  TIME’s “The Man of the Year” Winners

  http://history1900s.about.com/od/people/a/Man-Of-The-Year.htm

 3. СВЕТОВНИ НЕВОЛИ
  Един екскремент,
  си прави с мира експеримент.

 4. Енергозавър – изсмука пари и енергия от мирната олимпиада и ги завря в боеприпаси да сее разруха!
  Ледников период за чудовището!

 5. Класацията на списание TIME не е за положителни, а за влиятелни личности за годината, така че няма нищо изненадващо в този списък.

 6. Кой знае защо Западът, а и САЩ след 1989 приеха СССР и наследника й Русия за партньор.Обвързани и оплетени са като свински черва в резултат на глупост и най-вече корупция.Резултата е налице.

 7. до алеко | април 24, 2014, 21:51
  Благодаря.
  Бихте ли ми обяснили защо през 1956 г. личност на годината е анонимният унгарски въстанник? Мислите, че е световно влиятелен? Не е ли бил по-световно влиятелен другарят Хрушчов? Че нали той дава нареждането “влиятелният” анонимен унгарски въстанник да бъде мачкан от съветските танкове. Сигурно, за да поправи “грешката” си от 1956, на следващата година 1957 TIME прави Хрушчов личност на годината. Може би бъркам. Затова в началото си признавам, че нещо ми убягва.

 8. До Илиев:
  “Кой знае защо Западът, а и САЩ след 1989 приеха СССР и наследника й Русия за партньор.Обвързани и оплетени са като свински черва в резултат на глупост и най-вече корупция.Резултата е налице.”

  Вярвам че това беше наистина нещо добро. Не забравяйте че ’89г. и по-късно в СССР/Русия президент беше Горбачов, а след това Елцин. Трябваше да има разведряване. И Горбачов наистина го искаше и западът също. Това, че се даде властта на Путин, беше лошо. А беше грешка, че западът проспа раждането на тоя нов диктатор.

 9. Чу ли светът достатъчно ясното предупреждение на Саакашвили от трибуната на Общото Събрание на ООН? Следих отразяването му: почти никаква гласност не му дадоха. Жалко…
  А руските дипломати напуснаха “възмутени” с подвити опашки. Много верни неща им каза и почервеняха от гняв.

 10. Сега очакваме северния енергозавър Путин да въведе 100 клм. гранична зона, за да предотврати хвърченето на всякакви упадъчни, формалистични идеи, способни да заразят “здравия разум”. Вече е заповядал да се връщат задграничните паспорти. Всички жични и безжични връзки да се прекъснат, защото се използват от Си Ай Ей. За безжичните да се въведат специални законни наказания, най малко 8 години принудителен труд. С по малко надали ще бъдат превъзпитани и спрени. Всички живи същества да бъдат закотвени и да не се движат освен под орбитата на местния главатар. Всяко излизане извън тези граници е национално предателство и всички до трето поколение да бъде въдворявани на постоянно местожителство не по малко от 4000 клмл в ледената зона на Сибир. Да се изчисли годишния доход от това сполучливо мероприятие и да се внесе на държавният бюджет в разпореждане лично на най-великия и мъдър вожд. Който напусне зоната да бъде веднага унищожаван, както и всички роднини до трето коляно. Бегълци не може да съществуват и да пречат на изключителната, международно призната от никого и най велика система.

 11. Кремълският алфа-ЕНЕРГУМЕН
  Дет’ се дръвчи засмян-румен
  И се прави все на много умен
  Скоро ще е сплескан капут гумен.
  Кат’ надутия берберски пуяк
  Дето се оказа бъзлив суяк
  И в миша дупка го откриха
  И май анално го обезчестиха.

 12. Ако от математическия сбор на армиите от НАТО извадим САЩ и Турция май май Европа хич не е военно равностойна на Русия…не може да се подценява толкова значението на армиите и да разчитаме само на САЩ да ни пазят

 13. Русия се оказа по-неприятна дори от ссср. Този комплекс за малоценност се проявява и при много отделни хора – наследници на известни личности.

  Но че западът беше хванат по сини гащи на жълти звездички, спор няма. И че не дооценява реваншистката злоба и заплаха на болшевишката сган също.

  Точно заради тази заплаха, гръмогласната гражданска и журналистическа позиция на “нашия автор” е пример за подражание и ние – неговите читатели се гордеем с него.

  Дано четат този блок в съответните посолства. Странно, но Вигенин го чете доколкото може.

 14. Подкрепям напълно и Schopenberg и Пендо във всичките им констатации.

  То от Обама какво друго можеше да се очаква.

 15. Тоя малоумник,Путлер се е вкарал в един филм на ужасите, от който няма излизане и няма полезен ход – дори и да иска и да се опитва да управлява сравнително безболезнено ситуацията, тава в което се е забъркал ще му изяде главата. А може и нашите…
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/04/25/2287672_ruski_deputat_putin_ne_moje_da_se_spre_shte_go_smetnat/

 16. Западът не вижда заплаха за своят кеф,но аз имам неприятни новини за него.Путин няма да спре!Трябва му много сериозна причина за да се оправдае пред себе си,че го е направил.Че той ще се откаже да пробва докъде е хоризонта отвъд който чашата на търпението се троши и от нея се разлива кръв по картата на Европа е пълна глупост. Путин иска да спре и това да не се случи,но нали някой трябва да го мотивира.Кой ли да е той и дали не трябва да си е навил часовникът за ставане изпод топлият юрган за да го направи?

 17. “Но без мобилизация на десетки пъти превъзхождащите Русия в икономическо отношение западни държави, енергозавърът няма да бъде усмирен скоро.”

  Абсолютно точно! Тук е заровено кучето. Бих добавил само, че най-съществените проблеми при този финал на статията са два:

  1. Идеологически проблем, свързан с обстоятелството, че както американската, така и европейската мечта са вече мъртви. В същото време национализмът в Русия е масово в пълен ход.

  2. Икономически проблем, произтичащ от факта, че природните ресурси на Запада са на изчерпване и това задълбочава кризата на пазарното общество. Напротив,при далеч по-малко население (неповече от 200 млн) Русия има необятни природни ресурси, които стимулират развитието на нейния вътрешен пазар и възхода на националния ентусиазъм.

 18. VALPET, богатствата на рАЗЗЗИЯ , са съществували дълго преди нея, и вероятно и след нея! А може би някой друг, с повече възможности и интелект ще успее да ги оползотвори, тъй като твоят идол – Путин, явно НЕ може!

 19. Ако може и аз да добавя нещо – разбрах от ДВ, че за последните 3 години Германия е продала на Русия оръжие за 50 млрд евро, но сега се е стреснала и прекратила договорите си. Същото се отнася в по-малка степен за Франция и Италия, всъщност от това се възмутили САЩ. А аз съм просто ужасена – как е възможно да си толкова малоумен, за какво са ти всичките тези печелби, когато утре ще те унищожат с твоето оръжие!

 20. Всички просветени хора знаят, че Втората Божия заповед забранява да имаме кумири и идоли. Така че не се хаби да даваш плагиатски и непредизвикани съвети. По-добре да беше посочил кой е този “някой друг, с повече възможности и интелект, който “ще успее да ги оползотвори” “богатствата на рАЗЗЗИЯ”.

 21. Valpet | април 25, 2014, 12:06

  Мисля си, че сте се главозамаял от руските успехи. Приели сте ги лично и желаете да натрапите въодушевлението си всред невярващите.

  1 – никакви човешки мечти не са умрели. Хората продължават да мечтаят. И в Европа и в Африка и в САЩ и изобщо навсякъде по света. И всеки е с различни мечти. Свои си, индивидуални. А не групови. Нормалните хора не мечтаят да завземат чужди земи. Те са по-скромни в мечтите си. Затова, зарежете милитаристичния руски патос. Той си е типично руски.

  2. Твърдението Ви, че “природните ресурси на Запада са на изчерпване и това задълбочава кризата на пазарното общество” показват, че си изкарвате хляба с думи. А не с числа. (Вероятно за Вас Запад е всичко онова, което не е Русия.)
  Проблемът с изчерпването на суровините е проблем пред света. А Русия не е изключение от света. Тя е икономически свързана със света. Да, Русия притежава 23,7 % от световните запаси на природен газ. Но не забравяйте, че от износа на петрол и газ попълва повече от 50 % от държавния си бюджет.
  Ще Ви цитирам един руски документ (не газета):
  “В начале 2013 г. продолжилась начавшаяся в 2012 г. тенденция снижения стоимостных и
  физических объемов экспорта природного газа России
  По данным ФТС России, в январе – феврале 2013 г. экспорт газа России сократился по сравнению с аналогичным периодом прошлого года в стоимостном выражении на 12,2% –
  с 13,6 млрд. долл. до 11,9–и на 10,2% -в физическом выражении
  В настоящий момент есть все основания полагать, что тенденция к снижению экспортных показателей по газу сохранится в средне и долгосрочной перспективе….”
  Източник:
  http://www.forecast.ru/_ARCHIVE/Analitics/Resources/Gas/GasTrade_13.04.24-1.pdf

  Напънете се интелектуално и прочетете поне 3 и 4 страница.

 22. “Трудността в разбирателството с руснаците се състои в това, че ние не осъзнаваме факта за тяхната принадлежност не към Европа, а към Азия и за това, че те мислят по друг начин. Ние не сме способни да разберем руснаците, както не можем да разберем китайците или японците, и имайки богат опит от общуването с тях, съм длъжен да кажа, че нямам особено желание да ги разбирам, освен ако не приемете за разбиране това, колко олово и желязо са необходими за тяхното изтребване. В допълнение към другите азиатски качества на характера, руснаците не уважават човешкият живот, всички са кучи синове, варвари и хронични алкохолици.”
  Ген. Патън

 23. Присъединявам се към тревогите на Росица!Това,голяма германска фирма да обучава и снабдява руски командоси с най-съвременни оръжия ,е нещото ,което дава сили на Путин да не се притеснява много,много

 24. от заплахите на Запада.Европа,като военен потенциял може и да превъзхожда руския,но решенията за едно или друго се вземат от 28 страни и то с пълен консесус.Като се прибави и географската отдалеченост на САЩ ,ясно е кое дава повод на Путин да води политиката си на пренебрегване заплахите от санкции,поне в късосрочен план.Да не забравяме,че след І вата Световна война,Германия не е имала право на голяма сухопътна армия,на подводници и самолети,клаузите на мирния договор са били заобикаляни чрез изнасяне и развитие на военнопромишления комплекс в….СССР.Така че,”интереса клати феса”е доктрина на всички производители на неща,необходими на Русия,защото в условията на демокрация,трудно става провеждането на политика,обща за държавите от ЕС и НАТО!

 25. Би трябвало повечко да се вслушват нашите приятели от НАТО в напатилите се народи от руския шовинизъм.
  Така или иначе ще се наложи НАТО и САЩ да усмирят другаря Путин и да го принудят да си (се по)прибере на негова си територия. Както се разпищоли, не вярвам сам да спре експанзията. Както знаем от историята диктаторите насита нямат. Само “бой по каската”. В противен случай ще подпали чергата на Европа, а оттам и на света.

 26. инж.Лазар Маджаров | април 25, 2014, 17:58
  Прав сте. Но и при условията на демокрация, ала в условията на “студена война”, съществуваше CoCom (Coordinating Committee for Multilateral Export Controls). И този комитет работеше. Например Тошиба беше много сериозно глобена заради доставка на програмно управление за фрези. Което програмно управление CoCom го беше вкарал в списъка на забранените стоки.

 27. Много точен анализ. Благодаря, авторе!

 28. Дали от глупост или от самонадеяност Русия настъпи “вълка по опашката” и ще бъде “ухапана” жестоко! Сигурен съм, че Путин разбира какво е направил. Все още не могат да го разберат коминтерновски отрочета като VALPET. И в случая “вълка” не е кекавата разглезена Европа, нито даже САЩ, с военното си и икономическо могъщество. Това е СМЕЛОСТТА И РЕШИМОСТТА на украинския народ и правителство, тяхната готовност за борба с руските варвари, тяхната неотстъпчивост пред заплахите на руския император фашист! Те ще изнесат голямата тежест от опасната борба с руската мечка! Те ще принудят могъщия Запад да си поразвали рахатя за да “успокои” евразийския побойник.
  Не съм експерт по история, но мисля, че Русия не е печелила война срещу обединена Европа.

 29. Русия не трябва да бъде анализирана от съвременни позиции, тя дълбоко в себе си е съхранила комунистическите стереотипи и държавната демагогия на комплексарство.

  Официално руските чекисти не говорят за комунизъм, но пропагандата им се свежда до старите догми на комунизма.

  Това го прилагат и българските комунисти, които плачат за старото добро време от строителството на социализма, но не искат да се върнат към него за нищо на света. А никой не им пречи да върнат комунистическите порядки, даже едва ли някой ще се съпротивлява. Целия народ е угаснал и дими горчиво, засега този горчив пушек се очертава като вечен.
  В този период нашите комунисти изпитват огромно задовлство, че никой не ги визира по никакъв начин. Особено са доволни и спокойни, когато ги наричат ” русофили”. А тази дума няма никаква официална и политическа стойност. Властта е в ръцете на комунистическата партия, а не в ръцете на някоя русофилска.

 30. @ VALPET:
  Опорните точки сериозно са объркали критериите ти, което те въвежда в жестока заблуда.
  Ще ти приведа само един прост пример като повод за размисъл:
  По официални данни 91,4% от суровинната база на японската промишленост се обезпечава от внос. Едва 8,6% са собствените й суровини. В същото време БВП на Япония за 2013 година е 6 трлн щатски долара, срещу 2 трлн на Русия.
  Но не това е най-важното, определящото:
  „Орисниците, надвесени над люлката на Европа, която желаем да изградим, не са орисници нито на военната мощ, нито на величието на държавата, нито на края на историята, а на по-скромни, но и по-съвременни божества – свободата на индивидите и тяхното добруване.”

  Фр. ФЮРЕ – фр. историк и философ
  Само че, пак казвам – това в опорните ви точки го няма.
  🙂

 31. VALPET, зомбирането ви е стигнало огромни размери. Вие сте една ходеща марионетка , която все още формално съществува ,като видимо жива , само защото е задвижвана от кремълската пропаганда и заповеди!
  Гледам г-н Тинков е написал директно това , което аз само леко съм загатнал, НО вие така и не сте го схванали, защото сам не можете да го осъзнаете поради изброените по-горе от мен причини!
  П.П. И за да ви се изясни съвсем ще ви го изложа на разбираемо за вас ниво. Огледайте се около вас в комнатата си,и АКО, АКО намерите няколко, дори една вещ “СДЕЛАНа в рАЗЗЗИЯ”, от всичките които сте си купили с путинските рубли, може би ще осъзнаете , за какво говоря???
  Ако и тогава все още не вдявате, вие сте готов за посещение на господаря ви в рАЗЗЗИЯ, той има голеееми губернии , в които да закрепос….., пардон, ПРИютява такива свои слуги ,като вас!

 32. Гледам гледам, но на всичко което съм си купил пише Made in China, на панталона от „МОЛА“ Made in Pakistan, a на сметката за газ Made in Russia
  Май не помня нещо да съм си купил и на него да пише Made in USA
  🙂

 33. Към Diefo:

  Ами да, толкова му е присъствието на пустия американски колониализъм, срещу който така артистично вие Сидеров! Вече 10 години България е член на НАТО, но бас държа, че не сте виждали и прословутото американско военно присъствие. За сметка на това, ако видите бойна авиация ( и не става дума за гастролиращи за някой ден съюзници по време на учения), бъдете сигурни, че виждате руски самолети, каквито са преобладаващо също повечето тежки въоръжения в нашата уж натовска армия и днес. Излиза, че съветският колониализъм дори във военно отношение все още е много по-категорично представен от невидимия американски такъв.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.