Западните заложници в украинския изток напомнят на балканския юг

Напоследък взе да затихва абсурдът на кремълските оправдания за агресивната руска политика спрямо Украйна с препратки към уж подобната ситуация в разпадаща се Югославия в края на миналия век. Щом и българските пропагандатори спряха да се позовават на тези балкански опорни точки, явно московската централа има проблем с употребата на амортизираната антиреклама.

Събитията обаче натрапват аналогиите

Проруските сепаратисти в източноукраинския град Славянск са похитили чужди наблюдатели, обявени за западни шпиони от лидера на въоръжените руснаци Вячеслав Пономарьов.

Заложници? Отвлечени международни наблюдатели? Да ви напомня това на нещо познато?

Правилно- напомня на посегателствата срещу международни умиротворители в Босна в края на 90-те години на миналия век. Отвличанията на сини каски на ООН станаха запазена марка на босненските сърби в процеса на разпадането на Югославия, предизвикан от режима на Милошевич в Белград, подкрепян от Москва.

Отвличанията  в Босна се представяха за дело на сръбската „местна самоотбрана” , а истинският поръчител в Москва…, пардон- в Белград, се правеше на невинен.
Самообявилият са за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов оправда взимането на заложници така : “Киевската хунта държи наши другари и следователно, ако има възможност, ние сме готови за размяна”. И спази омертата, отричайки Москва да е била замесена.

Сред заложниците има военни наблюдатели от Германия, Дания, Полша, Швеция и Чешката република ( руски медии и показани от български телевизии говорители на руските сепаратисти твърдят, че има и български заложник, но София отрича ).

Предстои да видим дали руските похитители ще копират също действията на сръбските си колеги в Босна, които започнаха да връзват пленените от тях леко въоръжени международни наблюдатели по телефонни стълбове като живи щитове срещу въздушни атаки.

 

 

11 мнения за “Западните заложници в украинския изток напомнят на балканския юг”

 1. Преди малко попаднах на руски канал, който се излъчва за руснаците в чужбина.
  Такава пропаганда и промиване бях забравил, че съществува..
  Прословутия кмет каза, че един от задържаните е българин и представи групата като шпиони на НАТО.
  Толкова добре организирани и въоръжени сили за самоотбрана, направо са мечтата на Волен.
  Другата основна тема по руската телевизия беше Южен поток и как този проект ще освободи балканските страни от украинската зависимост.

 2. Както Иво го казва, в Украйна се прави това което се правеше в Босна. Нали брата на Милошевич, стоеше в Москва и провеждаше всички руски заповеди, но котка му мина път.
  Сега Путин смята, че след като е баламосвал Запада, подобно на колегата му Маркус Волф от ГДР и Милошевич, ще може да продължи. Запада му подаде ръка и той си помисли, че с неговия преработен мозък още от детинство, ще ги надхитри и ще командва света. Не може да разбере, че сегашния свят, противно на неговия, съвсем не се крепи на лъжи и надлъгване, а на доверие. И ако беше спечелил някакво доверие, сега го загуби напълно. А тези които правят хората богати и бедни, могат да го смачкат без танкове и ракети, като го направят съвсем беден. Те може да загубят за кратко време няколко милиарда, но после ще го смачкат заедно с всички, които му се подлизват сега. Тяхната сила надминава неговата многократно, колкото и да изглежда, че е разпокъсана и несигурна и че неговата пета колона ще ги провали. Той не може да си направи една елементарна сметка колко много губи и нищо не печели с този фарс в Крим и Украйна. За какво?

 3. Za povedenieto na besnite ruski kucheta ima samo edin normalen izhod – letalnia. rusia e vragut! Monumentite na zloto (suvetska armia) v Bulgaria triabva da budat UNISHTOZHENI!

 4. Наистина говори за политическо тъпоумие да не си направиш полезни изводи от югокризата. Но вземайки повод от ПЕНДО – Русия е богата от земите, за които не е воювала. Войните й все са за територии, задоволяващи нарцистичния снобизъм на комплексираните й лидери/владетели, които мине не мине и яхнат вълната на нацизма. Масите алкохолни дегенерати мрат да са под лозунга “за Родину, за Едикой си!”. Днес е Путин.

 5. Бих коригирал Schopenberg по повод това, че Русия е богата от земите, за които не е воювала. Ние просто нищо не знаем за онези кръвопролития, които са се случили когато Уважаемите деди, пред които днешните руснаци се прекланят, са “усвоявали” азиатския континент за да стигнат до Владивосток и империята да покрие една шеста от земната суша. За съжаление “усвоените” земи са били населени, някъде доста гъсто, и съвсем не всички в радостна еуфория са се оставили да бъдат “усвоени”. Уважаемите деди са имали удобството да не са съпровождани от журналисти и критици, а темата за методите на “усвояването” е табу още от онова време.

 6. Украинските власти показаха на Путин и неговите марионетки, че и те могат да затварят кранчето (водоснабдяването на Крим, който вече не е в пределите на Украйна). Вярвам, че по същият начин, скоро ще се справят и със сепаратистите от Източна Украйна, разбира се и с подкрепата и помоща на ЕС и САЩ.

 7. @ЯСЕН ПРАХОВ
  Приемам “може би” корекцията при факта, че не знаем, но подозираме, че е имало съпротива. Това е вид шега. Радвам се, че пак сте във форума.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.