Путин се сърди на Запада и наказва…Украйна

Авторът на международно известните романи „Добрият Сталин”, „Руска красавица” и др. бестселъри Виктор Ерофеев обясни снощи на една вечеря в София, на която авторът на тези редове присъства, поведението на руския президент Путин спрямо Украйна като реакция на това, че се е обидил на Запада за подкрепата, която е оказал на протестите срещу собственото му управление в Русия през 2011-2012 г.

Световно известният руснак, дисидент от съветско време и открит противник на Путин, наскоро добави нова сол в раната на официално подклажданата омраза на руските националисти към него. Писателят  не само подписа писмо на руски интелектуалци, в което предизвиква Путин с остра критика на политиката му по украинския въпрос, но и с участието си телевизионно предаване на телевизия „Дождь” на практика даде повод на властите да я закрият, защото си позволи да предположи от нейния екран, че е могло да бъдат спасени милион и половина жертви на германската блокада на Ленинград през втората световна война, ако Сталин беше предпочел да остави града в ръцете на немците.

В резултат на това днес Виктор Ерофеев е прогонен от руските телевизии и радиостанции, казвайки за себе си: „изморих се да бъда дисидент, но се налага”. А по отношение на прогнозирането си признава едновременно няколко неща: че не може да предвиди развитието на кризата с украинските събития, макар, че „ в Русия е лесно да си скептик”, но вярва, че както Германия и Франция са се помирили, така и Русия ще намери общ език с Украйна.

Обяснението на Виктор Ерофеев за мотивацията на Путин се доближава до твърдението, което споделям не веднъж, че всъщност най-големият кошмар на Путин е да не се повтори украинската продемократична т.н. оранжева революция от 2004 г. и в Русия. Разминаването между „обидата” и „превенцията” срещу революционната искра  не е голямо, но и в двата случая се предполага преднамереност на руската намеса в Украйна, а не спонтанна реакция на украинските вълнения.

Обидата, както и страхът от пренасяне на оранжевата зараза в Русия, датират много преди онзи 21 ноември 2013 г., когато под натиска на Москва Янукович се отметна от собствените си обещания пред украинците да подпише в края на месеца споразумението с ЕС за началото на преговорите за асоцииране.

Общото в двата случая е също така, че преднамереността изобличава лъжата за вината. Според трактовката на Кремъл виновни за ескалацията са си самите украинци, докато Москва едва ли не реагирала на пожар. Обаче е видно отвсякъде, че руската власт действа по план, който очевидно е разработен отдавна и е задействан демонстративно с онзи особено голям подкуп от 15 милиарда евро под формата на заем, който Путин предложи на украинския президент Виктор Янукович, за да не положи началото на преговорите с ЕС.

Но нека вземем обидата като отправна точка. Какво излиза? Че Путин се ръководи от ирационални чувства в една толкова голяма геополитическа игра? Ако това е вярно, проблемът, с който светът се е сдобил в лицето на Путин, е още по-стряскащ отколкото, ако властелинът на ядрена Русия изповядваше предсказуема идеология.

Малко по-различна, а може би просто допълваща, гледна точка за Путин има друг нашумял познавач на кремълските потайности. В книгата си „Путин: цялата истина за стопанина на Кремъл”, политологът Станислав Белковски смята, че Путин не се интересува от самата власт, а от нейните атрибути, ката злато, камъни, лимузини, яхти, почетна гвардия…

Така или иначе „загадъчната душа” на руснака, персонализиран от Владимир Путин, поставя в момента на изпитание относителния уют на постигнатия след Втората световна война баланс между развития Запад и догонващия, но развит върху една шеста от планетата съветско-руски Изток. На този баланс се крепи небивало дългия в човешката история период на мир между основните конкуренти за световно господство. Това се наричаше „политика на взаимното сдържане”.

След всичко написано дотук е важно да се разбере, какво означава фактът, че лидерите на седемте най-мощни държави в света се споразумяха за санкции срещу Русия. Каквито и да са те, колкото и в Москва да се правят, че плюят на тези списъци с ограничения за пътувания на Запад, истината е доста по-болезнена за Кремъл.

Истината е, че в неофициалната класация на Москва приобщаването на Русия към Г-7 преди 17 години се оценява като най-голямата придобивка за руската имперска гордост.

Западът покани Русия да членува в клуба на най-богатите и влиятелни нации в момент, когато тя беше на колене. Подаде й ръка да стане, да изтупа прахта на унижението от разпада на Съветския съюз „без бой” и да седне като равен сътрапезник в решаването на световните дела в рамките на най-престижния клуб на планетата.

Путин проигра хазартно жеста на силните, които показаха , че не искат да държат пред прага си оклюмалата по онова време Русия. Но силните му показаха снощи, че едностранната му демонстрация на сила няма да бъде толерирана. Направиха го сега, когато Путин е заел позата на покорител, който може да си позволи да не се съобразява с никого, щом това му носи възторга на масите в Русия.

Посланието е, че щом Путин иска да реставрира СССР под нова форма, ще трябва да се сблъска със съответната враждебност, на която се „радваше” съветската империя на Запад. Но този път новият „съюз” ( в който след безцеремонното посегателство срещу Украйна не желаят да участват дори подплашените Беларус и Казахстан) ще трябва да оцелява без съюзниците си от дресираната компания на държавите от  „световната социалистическа система”.

 

 

 

 

 

26 мнения за “Путин се сърди на Запада и наказва…Украйна”

 1. Да си призная честно не познавам руснаците. Нямам близък руснак. Смътно си спомням от баба ми белогвардейците, обвити в заплашителен сумрак. Разчитам на доказаната обективност на този блог. Казвам това за да покажа, че съм дистанциран и гледам, надявам се безпристрастно. И това което виждам ме изумява. Путин и Русия се държат като ядрена Ал Кайда и Бин Ладен. Тактиката му в Крим е същата подла, извратена схема на Мохамед Ата при атаката на кулите близнаци в Ню Йорк. Подмолно, с пари от нефт, обучени на/от Запад, неразпознаваеми терористи атакуват цивилни граждани, цели и територии.
  Няма да е учудващо, ако реакцията ни е както тогава, нали?

 2. Прекрасен анализ!!!

  Дано само този път обещаните санкции са по-сериозни, по-солидарни и по-ефективни!

 3. Въпроса според мен е на живот и смърт! Цивилизационен избор! -Боже, Дано България да Остане този път Завинаги в Европейския съюз!

 4. При понататъшна демонстрация на агресия и пренебрежение към света, очаквам възстановяване на CoCom. Процедурите на CoCom са ясни и изпитани при многогодишна практика. Трябва само да се извършат допълнително две неща:
  1. да се осъвременят списъците на забранените стоки за износ от Г-7 към Русия;
  2. да се приобщат към страните от Г-7 останалите страни, членки на бившия CoCom. За да няма пробив за износ от тях, чрез реекспорт.

 5. Положението в България е изключително тежко а при неуспех на Украйнското желание за свобода ще стане още по тежко и непидвидимо
  За нас единственото спасение е пълна подмяна на всички кадри в бастиона на комунистите – съдебната система.Иначе
  нама надежда.

 6. ВъпросЪТ този път за мен пък е да си останем на Балканите и да сме с достойна национална политика , да сме равноотдалечени от Москва , Брюксел и Вашингтон .

 7. Прекрасен пример за управленските възможности и политическа далновидност на възпитаниците на КГБ и дъщерните школи.

  За съжаление и за добро в Европа нещата не се решават по съветски или инче казано досега олигарсите да са останали с празни банкови сметки и без имоти.

 8. Ако араби отвлекат автобус с международни наблюдатели, у нас ще се вдигне врява до небето. Арабите са мюсюлмани, значи са терористи, значи отвличането е гадна работа и… Ще има съпътстващи репортажи за гадостите, извършени от араби през вековете.
  Обаче, когато проруски сепаратисти отвлекат наблюдатели, това се съобщава у нас с нотка на гордост – сред наблюдателите имало ШПИОНИ НА НАТО!!! Имаме си обяснение, което оправдава справедливия гняв на сепаратистите. Следва мнението на Лавров и готово. После се съобщава, че ЮП избщо не е спрян и ще се строи веднага, което ще отвори нови 8500 работни места.

  Процесът е напълно необратим. Предвиждам задръствания по границите…

 9. Всъщност може и да няма задръствания – едва ли в страната са останали толкова много нормални хора, че чак задръстване да стане.

  Днес ли беше гръмнала челнобилската АЕЦ? Интересно как ще отразят медиите тази дребна неизправност в най-сигурната, най-чистата и най-божественярската енергия. И как ще коментират първомайските радиоактивни облаци, под които народът се радваше на свите грижовни ръководители. Същите, които и днес мъдро ни ръководят, д“ба тяхната мама д“ба.
  Как е щитовидната жлеза, как е?
  Колко идиоти има в тази държава, не е истина… Имам усещането, че виждам на забавен каданс как всичко се сгромолясва над главите на хората, които се радват на настъпващата гибел. Но защо децата, защо и децата…

  Спасявайте децата. Докато са отворени границите…

 10. В добавка на АЛЕКО:
  По мое мнение надеждата, че след разпада на съветстката империя, остатъчна Русия /ОНД/ще извлече своите поуки и ще положи максимум усилия да се демократизира и приобщи към семейството на цивилизованите народи /подобно допускане си позволи дори “ястребът” Бжежински/, както бяхме убедени препатилите от соц. ЛАГЕРА, се оказа политически наивитет.В резултат погрешно и прибързано бяха ликвидирани освен ко.ком, специализираните политически радиоемисии. Неоснователно отслабени бяха темповете на военно обезпечаване по всички направления. Неоправдано бяха редуцирани енергията и направлението на противопоставяне от страна на НАТО, като присъединяването на нови членове от бившия противников блок беше извършено формално, без необходимите качествени промени в личен състав и материална база.
  Допуснато беше непростимо нехайство по отношение контрола върху енергийната независимост на страните от ЕС.Без изискването на каквито и да било гаранции от Русия за провеждането на вътрешна и външна политика в посока демократичност, креативност, пазарно стопанство, отказ от имперски домогвания, добронамереност и толерантност в отношенията със страните от бившия соц.лагер,лекомислено беше гарантиран единствения източник на капитали за нейната иначе рухваща екстензивна икономика – износа на петропродукти.
  Каскадата от необосновани и недалновидни политически решения от страна на Запада доведе до настоящото положение на нещата в глобален план.
  Тревожното от моя гледна точка е, че неадекватното поведение на Запада се задълбочава. На лице е остър дефицит от симетрични на поведението на Русия мерки и то единствено поради нежелание да се наруши комфорта на измамното партньорство, нежелание да се поеме тежестта на последствията от неизбежно завръщащото се противопоставяне, отказ да се плати цената на крещящо-необходимата превенция.
  За Европа предстоят 6 топли месеца. Представете си съвсем хипотетично, че от утре Русия спре /или Зададът откаже да приема/ подаването на петрол и газ.
  Последиците за икономиката на потребителите ще бъдат безспорно болезнени и скъпоструващи, но преодолими. Макар и по силата на принудата ЕС е в състояние за тези 6 месеца да осъществи необходимата пренастройка на икономиката си /иначе казано, едва ли ще му се наложи да преживее “Фукушима”/. А сега си отговорете на въпроса какви ще бъдат последиците за икономиката на Путин и колко месеца би издържала Русия без приходите си от петрол и газ.
  Западът трябва да си припомни /за кой ли път/, че не може да се направи омлет, без да се счупят яйцата. В противен случай, последствията могат да се окажат страшни и в пъти по-скъпоструващи.

 11. @ българофил

  Драги българофиле, приемам, че от себе си изказвате мисълта “да си останем на Балканите и да сме с достойна национална политика , да сме равноотдалечени от Москва , Брюксел и Вашингтон”. Само че на такава българска геополитика биха ръкопляскали, пляскали пляски, и плюскали водка със сельодка само в една от посочените от Вас столици. Вы угадали какую столицу я имеею в виду? А, да не забравя, имам една сензационна новина за Вас и други като Вас! България е член на НАТО!
  А геополитиката на пакта, колкото и разни кекави брюкселски чиновници “атлантици” да я кепазиха през годините, и колкото сегашният кекав квартирант в Белия дом да я научи едва като руската агресия накрая припари някои негови седалищни части, по думите на Лорд Исмей, има едно просто и здравословно правило: America- IN, Russia- OUT, Germany- DOWN! В този блог са добре дошли всякакви мнения, включително Вашите, но съмишленици търсете в други форуми!

 12. към Павел Тинков:
  Преведете Вашият безценен текст на английски и го изпратете като мнение до колкото може повече западни централи, както и западни посолства в България. Това трябва да бъде чуто! Бъдете здрав!

 13. Още с номера със смяната с Медведев на президентския пост Путин показа, че си измисля угодна нему “демокрация” по съветски образец.
  Както добре знаем от историята между съветския комунизъм и националсоциализма на Хитлер разлика освен на думи няма.
  И Путин ще получи полагаемото му се от свободния свят, както го получи и Хитлер – няма съмнение. Въпрос на време е!

 14. Стамбо,а дали не би могъл да се досетиш самостояте;лно,че национална политика в Р.Б. не може да се реализира,докато има толкова много комуниости.При това,силни,богати,нагли и гадни.Ти не си ли чел Георги Марков,Петър Семерджиев,Владимир Костов,пък книгите на домакина на сайта.

  Членството на Бългаия в НАТО не я прави некомунистическа.

 15. “БЪЛГАРОФИЛ”, ей, кацап, заравил си да опашеш в кавички псевдонима си. Бъркаш поствяйки малоумно знак за равенство м-у рублофилия и бългорофилия, нали така, мурзилке на Путлер?

 16. До К. Ганев
  Ето Ви един псалм:

  Боже, мили, чуй
  молбата ни гореща!
  Ти, опора наша,
  сетна ни надежда!
  Грешните убий,
  децата пощади ни!
  Бог вижда, Бог чува!
  Свят грешен ще срине!
  … С адски крясък агаряни
  веч нахълтват в Божи храм…
  В огън – клада без пощада
  ятаган играе там!
  1986 г.

 17. нещо от Интернет:
  “Путин се обадил на Сталин, да го попита как де се справи с протестиращите срещу неговата власт. Сталин казал:
  – Избий демократите, а Кремъл боядисай в синьо!
  – Защо пък да боядисвам Кремъл? – казал Путин.
  – Знаех си, че няма да попиташ за първото, отговорил Сталин.”

 18. Прав сте, г-н Тинков, но за това, което предлагате да се случи, трябват топки,а сегашните политици на власт и от двете страни на Атлантика още не могат да со ги намерят. Дано да греша, но освен ако Господ не се намеси, мисля, че ще наблюдаваме и усещаме описаното във вашето последно изречение.

 19. Пълно ембарго му е майката, плюс възстановяване на COCOM (със строг контрол, тъй щото русофилитиците от РъБъ и тем подобни да не хитруват), най-строги визови ограничения, военна и финансова помощ за Украйна и допълнителни сили и техника на НАТО във “фронтовите” държави.

  Както вече писах в този блог, не 6, дори само 1 месец е достатъчен алфа-макакът да си подвие опашката. А сривът на борсите в рАЗия ще доведе до предсрочното му пенсиониране – ще го отстрелят собственните му еничери.

 20. Руските олигарси държат ли парите си в западни банки?
  Ще ги заболи ли ако им блокират сметките?
  Ще свалят ли подкрепата си за Путин ако нямат достъп до парите си?
  Ще падне ли Путин ако аристокрацията не го крепи?
  Защо западните банки още не са блокирали тези сметки?

 21. Benzin, ако искаш отговор , прочети ,, Властта на тайните общества през 20 век ,, от Ян ван Хелсинг / псевдоним/ Иначе си много прав.

 22. @Антикомунист

  Аз също причислявам себе си към достойната
  категория антикомунисти. Само че темата на постинга ми беше друга. Разбира се, че непоклатимата явна и тайна власт на комунягите у нас е главната причина за всичките ни бедствия от 70 години насам,че и повече (1923-25). Но със списъка препоръчителната литература си потърси друг корепондент.

 23. Членството на Бългаия в НАТО не я прави некомунистическа.

  POSTED BY АНТИКОМУНИСТ

  Напротив прави я. И то още как.

  Друг е въпросът, че червеният болшевишки вирус още я тормози.

 24. Г-н ВАСИЛ МИЛОСЛАВОВ, какво искате да кажете с този “псалм”. Г-н Тинков съвсем друго имал предвид.

 25. БЪЛГАРОФИЛ, какво за вас означава РАВНООТДАЛЕЧЕН???
  Да се намираме на равни разстояния от Масква , Вашингтон и Брюксел???
  НО това е НЕвъзможно! До Масква са 2000 км, до Брюксел ТОЖЕ, НО до Вашигтон са 8000км!
  Дори Путин НЕ е РАВНОотдалечен от “България” и УКРАЙНА, макар Киев да е много по-близо от Сафия, той е по-близо до вас, отколкото до украинците. Най-малкото защото си е плати за тази “близост”!
  Защо според вас Путин иска да възроди СССР. България е малка страна ,която може да защитава своите интереси в огромният външен свят само , ако е член на някакъв съюз от държави. И за наше щастие днес ние се намираме на континанта с най-демократичният от всички съществували някога съюзи – Европейският съюз, НЕ СССР, НЕ СИВ, не Вършавският договор, а ЕС и НАТО. Това са световните реалности, дори Путин иска да влезе внякакъв съюз, защото с намаляващото си население Русия скоро няма да се мери дори и с регионални държави, като Иран, Малйзия, Пакистан……..,а те даже са и мюсюлмански за съжаление на Путин.За Китай и Индия няма смисъл да говорим.
  Но Путин НЕ иска да е РАВНОправен член в някакъв съюз от държави, той иска да е ръководи , иска да е император, иска да е цартрап, иска СССР , иска евРАЗЗЗИЯ, иска ……. Лично на него не му трябва да е РАВНОправен член в най-демократичният от всички съюзи – ЕС, за НАТО пък – абсурд!
  Това се доказва и от НЕзаконното погазване на законите и конституцията на самата рАЗЗЗИЯ, което е причина за НЕпрекъснатият му 15-годишен “мандат” , като пРЕЗИДЕНТ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.