Рекламата на лявата пропаганда тук е задължителна, безплатна и платена от Москва

1 май е ден за реклама на левия печат и българските телевизии никога не пропускат да му отделят ( извън времето за реклама) в централните си информационни емисии от безценното си време. Никое друго българско печатно издание не е така задължително абонирано за тази безплатна услуга, включително в държавната телевизия, както преименуваният „Работническо дело”, заграбил през пролетта на партийното преименуване на 1990-та година най-безцеремонно наименованието на Ботевата „Дума”.

Година след година, при всички политически перипетии, това правило няма изключение: на 1 май , при цялата си нищожност като относителна тежест на медийния пазар, откраднатият от Ботев „Дума” има запазено място в емисиите на телевизиите в България. Награждаван е автоматично за някакви особени заслуги- може би като косвено признание, че който и официално да е на власт, над всичко и всички тегне сянката на партията на прехода БСП, която много обича да кълне прехода с цел разграничаване от себе си.

Ясно е, че реверансът към вестника е поклон пред влиянието на соцпартията с която шега не бива ( „шегаджиите” рано или късно ги застига безработицата – „системата” ги изхвърля за назидание на останалите, които си пазят пазят хляба до пенсия, че и отвъд възрастта за нея).

Точно както във вица „ русо гладно нема”, същото се отнася и за рус(к)ото в нашите медии.

Не е случайно, че по повод 1 май 2014 г. шефовете на вестника ( стопанисван от яростния русофил Николай Малинов, прочул се с поздрава от екрана на БНТ към православните и славяните по света по случай руската анексия на Крим) дават думата със задна дата на покойния главен редактор на „Дума” Стефан Продев, избирайки за акцент неговите заклинания срещу НАТО и призивите му да не си разваляме дружбата с Русия. Така те „елегантно” се скриват зад гърба му за нов поклон пред Русия в момент, когато руското външно министерство ръмжи срещу невъзможността България да приеме шефа на руската Дума Сергей Наришкин, който е в забранителния списък на ЕС като част от санкциите на Брюксел срещу Москва заради руската агресия срещу Украйна.

Закодираният днешен реверанс на БСП към Кремъл, с който поднасят извинението си за неудобството, причинено на Наришкин и Кремъл, е в още по-голяма степен другарско намигване към червените избиратели. Те четат официоза и им е важно да знаят, че Партията не е напуснала нито на милиметър руската орбита и продължава да е спутник на Путин- нищо, че той бива определян като „десен”.

Същевременно в Брюксел няма как да издърпат ушите на Станишев за проявата на двойния стандарт спрямо европейската солидарност и антинатовската пропаганда. Мнението на Продев е просто едно „пророчество” на популярен сред червените покойник- да ходят да му дърпат ушите на него, ако могат!

Тези военни хитрости минават у нас защото няма кой да им се противопостави- десните или не ги забелязват, или „ не им се занимава” с такива „дреболии”. А дреболиите се трупат, пълнят урните с червени бюлетини и вече напълно изгониха от тях сините.

Точно като героят на Илф и Петров ( „помощ, бият Паниковски”), червените пищят театрално срещу уж страшния антикомунизъм и русофобията в България. Но сред тези вопли България е докарана дотам днес да нямат политическо представителство в парламента хората, които гласуваха за прозападната ориентация на страната и дадоха мандат да бъде извършена реформата, създавайки  предпоставките за приемането на страната в НАТО и ЕС да нямат днес.

Днес тук властват русофилски парламент и русофилско правителство, което се оправдава, че му се налага да спазва съюзническите си задължения в общата политика на ЕС и НАТО по отношение на Русия (не и по въпроса за корупционната златна мина „Южен поток”- там лакомията не познава ограничения и партийни граници между властта и парламентарната опозиция).

За сведение на желаещите да се противопоставят на тази политическа монологичност в днешна България, припомням как Русия финансира българския социалистически официоз. Може пък на някой в тази държава да му се стори интересно това малко българско блогърско разследване!

КАК ДЕЙСТВА РУСКАТА КОРУПЦИОННА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

Иво Инджев ⋅ април 10, 2014 ⋅

Ако Русия е „ бензиностанция, маскирана като държава” ( по израза на американския сенатор Джон Маккейн), то нека проследим у нас миризмата на нейните пари ( ударението върху „а” или „и” можете да сложите сами- и в двата случая ще сте прави). Московските потайности в зареждането с „бензин” на петата й колона у нас са видими от крайния резултат: управлява ни тройна проруска коалиция, подсигурена с парламентарна проруска опозиция, зад която „дебне” уж алтернативната, но също толкова проруска „България без цензура”.

Макар и старателно забулени, най-вече чрез пълната незаинтересованост на разследващите органи и медии, следите на парите обаче миришат. Колкото и да е нищожно за масовата публика влиянието на официоза на управляващата партия БСП в. „Дума”, все пак е показателно как е обгрижван от Кремъл чрез схема за финансиране, която ни дава представа как действат руските държавни подкупи за пазаруване на влияние в България ( и по света, където обаче поне това се върши открито за пред публиката, за да знае тя, че става дума за платена от Москва реклама, маскирана като „средство за информация”).

Можем само да си представим какво се случва с потока от руски подкупи в наистина приоритетните за Кремъл области в българската енергетика, външната и вътрешната политика, заразени от руски агенти, за чието съществуване в България тази седмица за първи път пое инициативата да предупреди толкова отговорен политик, като председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Ето как работи московската схема за инжектиране на необявени пред публиката субсидии в българския соцофициоз „Дума”.

Това става чрез проекта Russia Beyond The Headlines RBTH ( Русия отвъд заглавията). Изписвам го на английски, защото той съществува под тази форма- предназначен е за пропаганда в чужбина. Проектът е изцяло държавен и е спонсориран от руския вариант на българския „Държавен вестник”, чиито еквавилент в Русия е „Российская газета”. Финансира се от държавния бюджет, от „собствени приходи, спонсори и реклами”.

Официално обявената цел на проекта е да събира и публикува теми за руската политика, обществен живот, култура, бизнес, наука и др., които „обикновено не се отразяват от чуждите медии за техните местни аудитории”, както се отбелязва в сайта на RBTH.

Един поглед във въпросния сайт е достатъчен, за да стане ясно, че краткото описание на всичко това се побира в една дума : пропаганда. Партньори на RBTH са вестници с международна репутация, като Ню Йорк Таймс, Вашингтон пост, Дейли телеграф, Зюддойче цайтунг, Ел Паис ( общо 22 влиятелни вестника,списвани на 16 езика- размахът на начинанието е направо като финансирането на комунистическите органи по света от времето на СССР). Изданията нямат нищо против да вземат щедро предлаганите им руски пари, но при едно условие: че оповестяват пропагандата като платена реклама.

Това по-скоро я прави смешна, отколкото достоверна информация, в очите на западния читател. От българска страна партньор обаче е…в. „Дума” Вижте как е вмъкнат сред големите издания със световна слава този местен партиен официоз: Duma is one of the ten most influential Bulgarian newspapers currently shaping public opinion. The paper focuses on culture, education, and social policy, while devoting special attention to international politics. Circulation – 15 000. Readership – 62 000.

Оказва се, че „Дума” не само бил сред „най-влиятелните български вестници в момента”, но и „оформял общественото мнение”. Как ли горчиво се кискат в самата маргинална редакция на тази великодушна руска лъжа, нареждаща вестничето до световните колоси по нареждане на Кремъл!

Освен това „Дума” посвещавал специално внимание на външната политика- как да не го превърнеш в партньор на кремълската пропаганда, за която този всекидневник свенливо не осведомява читателите си, а я таксува на страниците си като собствен продукт.

Подчертавам, че проектът RBTH поддържа собствени редакции с платени за целта щатни служители и поема всичките разходи по изготвянето на рекламните листовки, претендиращи да за журналистически продукт. В България са оповестени двама души, но те не се „издават” , когато се подписват под материалите, които подписват в „Дума”.

Веднъж месечно RBTH отпечатва брошурките си с рекламата на руската политика в партньорските си вестници, плащайки десетки хиляди на брой за тази обозначена реклама. Българският партньор „Дума” обаче си прави оглушки и с нищо не дава да се разбере, че е партньор по това луксозно сътрудничество и сервира на читателите си големи порции пропаганда под редовната рубрика РУСКИ ДНЕВНИК, където българските шарани могат да се насладят на обилната кремълска пропагандна стръв.

Колко точно прибира „Дума” , чиито издател е членът на ВС на БСП и лидер на социалистическото движение “Русофили” Николай Малинов (който наскоро поздрави „всички православни славяни” за т.н. победа на Русия в Крим от екрана на БНТ), това си знаят само съзаклятниците.

Не се иска обаче голямо въображение, за да си представим какво се случва по аналогия в разни канцеларии, от които зависи придвижването на други, несравнимо по-големи като финансиране и геополитическа важност руски корупционни проекти, като „Южен поток”. Заради него продажният български парламент се реши да финтира европейското законодателство в явен сговор с Москва, с което предизвика репликата на Барозу, че в България има руски агенти.

14 мнения за “Рекламата на лявата пропаганда тук е задължителна, безплатна и платена от Москва”

 1. Не знам защо не разделим България на две – Западна и Източна. Така всеки, според това на кого е привърженик ще живее в дадената част. Например, русофилите ще са в Източна България, а русофобите и привържениците на САЩ и ЕС, ще живеят в Западна България. А, между двете части не трябва да има контакти, за да не стане конфликт.

 2. Цената на петрола, цената на петрола ще реши всичко! Не знам защо се мотаят американците. Ще им изфирясат всички мераци на путиноидите за пропаганда и всякаква инвазия.

 3. До Младен
  Подобно предложение е имал и Александър Стамболийски по време на своето управление.

 4. Странни неща стават напоследък в ефира .
  Преди около две седмици , след дългогодишен строг запор в предаване на втора програма се появи г-н Инджев . Истинско чудо .
  Още не отминало първото чудо , ето ти – второ . В тазсутрешния им блок бяха поканили г-н Беров (и той Иво). Едва го познах , с години не беше влизал в телевизора . Разбира се имаше компания от едни женоря , “за баланс” , но въпреки тях успя са разкикоти Генка . Гледайте го , ако не сте успели сутринта .

  Та в рамките на няма и месец – цели две чудеса .
  Какъв ти Папа-23 , какъв ти Папа-2 ! Те това е телевизия светец .

 5. Жалко е, че само Иво.бг е в състояние да ни даде разделителната линия между моралното и естествено усещане за почтеност и измамния живот на зомбираните роби на която и да е човеконенавистна доктрина. Ако четем западната преса ще видим колко по-спокойно отразяват живота, в т.ч. Украйна. Те може и да са спокойни. Но ние сме длъжни да сме тревожни и да бием камбаната за Путиновата заплаха. Да спасим Украйна за ЕС е днешния Рубикон за десетилетия напред. Спасяванието й ще даде и шанс след време Русия да е част от демократичния свят.

 6. Малки припомняния:
  -лява пропаганда=комунистическа про паганда
  -другарско намигване=комунистическо намигване
  -червените избиратели=комунистическите избиратели
  -съзаклятниците=комунистите
  -яростния русофил Николай Малинов=яростния комунист Н. Малинов
  -социалистическото движение “Русофили”=комунистическото движение “Русофили”
  -червените=комунистите
  -партията на прехода БСП=комунистическата партия
  -Партията=комунистическата партия
  -тройна проруска опозиция=тройна прокомунистическа опозиция
  – управлява ни тройна проруска коалиция=управлява ни тройна комунистическа коалиция
  З -червените пищят=комунистите пищят
  -днешна България=комунистическа България
  – политическа монологчност=комунистическа монологичност
  -българския социалистически официоз=българския комунистически официоз
  -кремълска пропаганда=комунистическа пропаганда
  -петата колона на Москва у нас=комунистите у нас
  -днес властват русофилски парламент и русофилско правителство=днес властват комунистически парламент и комунистическо правителство
  -соцпартията=комунистическата партия
  -поздрав към православните и славяните=поздрав към комунистите
  -руското в нашите медии=комунистическото в нашите медии
  -ляв печат=комунистически печат

 7. @Петров
  Наистина великолепна статия. Благодаря ви за линка!

  @Младе
  А българофилите къде мислите да ги пратите? Може би в Сибир, за да им дойде акълът?

 8. @ИВО ИНДЖЕВ — както винаги – брилянтна статия. Поздрави!

  @МЛАДЕН — кое Ви дава основание да говорите за ‘федерализация’ на държавата ни и как решихте, че ‘русофобите’ (бих ги нарекъл с по-правилното българофили) трябва да живеят в западната част, а русофилите в източната? И защо смятате, че това би решило някакъв проблем? Не е ли по-лесно русофилите да се придвижат още малко на изток – направо в необятната и слабо населена Русия? Но практиката показва, че все на Запад ги влече и го декларират негласно, ежедневно.

  @ПЕТРОВ — бладогаря за споделянето на статията!

 9. Иво и колеги, вижте ТОВА! ТОВА не е поредна промосковска диария на волэн сыдэрав, а…дипломатическа изява на един виден кадър на гербаджийската дипломация.Это товарищ бойка коцэв. Между другото, разбира се,ех, дреболии са това-агент на КГБ, син на ДСарски изверг-организатор на убийството на Георги Марков и брат на проруски мафиот. Че той Вагынин си бил хард-евроатлантик мальчикът, бе, ние какво му придиряме! Я вижте адаша и авера на ББ какви ги плещи,а си представете и какви ги върши като руски агнт.

  Българският посланик в Москва:
  Изявлението на МВнР за отмененото посещение на Наришкин не съответства на реалната ситуация

  Бойко Коцев

  “Българският посланик в Москва Бойко Коцев е съобщил, че изявлението на говорителя на МВнР на България за визитата на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин съдържа предпоставки за некоректни тълкувания. Това изявление не съответства на реалната ситуация. За тази позиция на посланика съобщи зам.-ръководителят на администрацията на Думата Юрий Шувалов”.

  Това се казва в съобщение на руската информационна агенция РБК от 30 април вечерта. По-нататък съобщението продължава с коментара на Шувалов:

  “Във връзка с неотдавнашното изявление от името на МВнР на България аз поканих в Думата посланика на България в Руската федерация. По време на разговора посланикът се съгласи, че съобщението на говорителя на МВнР на България дава основание за некоректни тълкувания и не съответства на реалния преговорен процес между председателите на парламентите на двете страни”. Шувалов е казал това пред РИА Новости, отбелязва РБК.

  Шувалов е добавил, че е чул от посланика висока оценка за дейността на председателя на Думата. Според българския посланик дружбата между руския и българския народ продължава да е в основата на развитието на отношенията между двете страни.

  Планираната за 6-8 май визита на Сергей Наришкин в София бе отменена след като името на председателя на Думата влезе в списъка на ЕС на руските официални лица със забрана да влизат на територията на общността, а финансовите им сметки се замразяват. За отмяната на посещението бе съобщено във вторник с нарочно изявление на говорителя на българското външно министерство.

  В сряда Юрий Шувалов в качеството му и на ръководител на звеното за връзки с обществеността на Думата направи коментар пред журналисти, че “позицията на българското външно министерство относно посещението на председателя на Държавната дума Сергей Евгениевич Наришкин удивлява”. Тогава той поясни, че действително е била планирана визита на Наришкин в началото на май, но след това “по взаимно съгласие на страните посещението е било отложено за по-късна дата”.

  “Въпреки това днес виждаме ултимативно заявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни”, заяви още Шувалов и допълни, че “в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация, по същество има подмяна на фактите, информацията се поднася по такъв начин, като че ли са закрити някакви сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал”.

  По повод на срещата на посланик Коцев с зам.-ръководителя на администрацията на Думата Наришкин и как Коцев е коментирал официалното изявление на българското външно министерство за отменената визита бившият първи дипломат в Москва Илиян Василев написа във Фейсбук:

  “Не бих искал да критикувам колегата, но има принцип в дипломацията и той изключва негативен или двусмислен коментар на изявление на МВнР говорителя. Последният изразява официалната позиция на страната и всеки посланик на България има само една възможност да комуникира официалната позиция и я аргументира съгласно дадените му инструкции. Ако не е съгласен, подава оставка. Така направих през 2006 година – помолих да не ми се удължава командировката, защото бях несъгласен с подготвящия се завой и енергиен шлем”.

  “Няма проблем или недостиг с посланиците на Русия в България – неформални и формални – недостигът е на истинските посланици на България в Русия, които да се държат като посланици на страна членка на ЕС и НАТО”, казва още Илиян Василев.

  Бойко Коцев бе изпратен посланик в Москва в началото на 2012 г. с указ на президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството на Бойко Борисов.

  Когато го предлага за посланик в Руската федерация, тогавашният външен министър Николай Младенов се аргументира така: “Той (Коцев) работи от дълги години в Министерството на външните работи като посланик на страната ни в ЕС, добре познава дебата между Европа и Русия, добре познава обширния дневен ред, който имаме като Европейски съюз с Русия, ръководил е голяма дипломатическа мисия – нашата в Брюксел, и съм сигурен, че може да се справи успешно със задълженията си в Москва

 10. Цитирам статия от Дневник, описваща днешна Русия. Картината е подтискаща, но авторът не вижда, че Путин повтаря Милошевич и вероятно ще катастрофира по същия нещастен за сърбите начин. Дали братът на Милошевич не е в екипа на Путин?

  ……Средностатистическата глава от населението – ограничен, самолюбив, завистлив и агресивен, не желае да се съобразява с другите и да се поставя на тяхно място. Путинската държава обгрижва неговия егоцентризъм. Той може да се смята за пъпа на света само защото по рождение говори руски и носи на гърдите си православен кръст, а всякаквите там толерасти и либерасти не могат и дума да му кажат…….

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/05/02/2289107_nesuvetska_rusiia/?ref=substory

 11. Когато някой е убеден, че друг говори и пише неща, които съвпадат с неговите убеждения, той трябва възможно най-широко и максимално внимателно да следи изявите и разясненията му. Много често се изказват на пръв поглед незначителни факти, но при повторно прочитане или прослушване се установява , че те са много силни и основополагащи. Така се получи с мен по повод вече споменатото предаване на Слави Трифонов, в което участваше и Г-н Инджев. Той каза , че в края на 19 век самопровъзгласилите се русофили са измислили противопонятието “русофоби”.
  Съвременната комунистическа пропаганда е много ловка и улавя в мрежите си без никакви затруднения наивните и неинформирани българи, дори и големи антикомунисти. Ако твърдението на Г-н Инджев е вярно, следва извода , че днешните понятия и донякъде доктрини за “русофофоби/русофобия” и респективно “русофили/ русофилия” са напълно несъстоятелни и абстрактни. Налага се и прекия извод, че “българофилията ” и “българофобията” са също толкова абстрактни и неприложими.
  Имам една молба към Г-н Инджев, която биха подкрепили и някои негови читатели. Когато има време да подготви по-обстоен материал за неговото твърдение и по този начин разумните хора ще се излекуват от неправилни разбирания.
  Бих припомнил подобен подход в едно тв-предаване, който той приложи срещу комунстическата пропаганда, която и досега твърди, че България до септември 1944 е била “фашистка” държава и е водила антисъветска и антируска политика и пропаганда. На представителката на комунистическата партия Г-н Инджев извади български проправителствен вестник от периода на Германо-Съветската война, в който се рекламираха съветски книги и филми. Комунистическата функционерка не можа да реагира, дори не прояви интерес към този оригинал на печата тогава. Но комунистите винаги са се измъчвали когато истината им се покаже. Те са най-голям враг на истината и доброто. Същите са си и днес.

 12. След падането на Берлинската стена РАШЪНИТЕ беха шашнати ко да праат и оттогава 20 години са чудеха КОГАТО БЕХА ТРЕЗВИ в редки моменти КВО ДА ПРААТ. МАРГИНАЛИТЕ най-после са щастливи след 20 години алкохолизъм – ДА ЗДРАСТВУЕТ ГАРАЖАНСКАЯ ВОЙНА! СЕга вече сме си отново в старата мръсна КОМУНДЕРСКА ТЕРОРИСТИЧНА КОЖА! Най.после! Противник в окресностей Славянска, атакует татко МАХНО, возьми заложников, вазьми ПЕТЛЮРА из бандеровцев! Соединьонъе щатъй америки произвели айФона а мъй не можем произведи одно браснарское ножче дори! Каки мъй СМОТАНИЪЕ, мъй чустваем себя щастливъе только когда ИДьот ГОРАЖАНСКАЯ ВОЙНА, да живьот ЧАПАЕВ, ПЕТКА и МАША КАртечарка!

 13. В България имало руски агенти…
  Що за поредно откриване на “топлата вода”. Че то цялата държава си е проруска и прокомунистическа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.