НАТО трябва да помогне да бъдат обезвредени руските мини в България

Вторият ръководител в йерархията на НАТО заяви в четвъртък, че действията на Русия в Крим и Източна Украйна принуждават алианса да започне да се отнася към Русия по-скоро като към враг, отколкото като към партньор, съобщи “Асошиейтед прес”.

Това е повратна точка след двете десетилетия, в които се опитвахме да се сближим с Москва, каза Александър Вършбау, зам.-генерален секретар на НАТО в коментар пред група журналисти.

Поради това алиансът обсъжда нови мерки, целящи да възпрат руска агресия срещу която и да е от страните в НАТО, особено балтийските републики.

“Очевидно руснаците са обявили НАТО за противник, така че ще трябва да започнем да гледаме на Русия вече не като на партньор, а по-скоро като враг”, казва Вършбау.

Той обяснява, че анексирането на Крим и предполагаемото манипулиране на безредиците в Източна Украйна фундаментално са променили отношенията НАТО-Русия.

“В Централна Европа очевидно имаме две различни визии за това как трябва да изглежда европейската сигурност”, добавя Вършбау, който е бивш американски дипломат и служител на Пентагона.

“Ние все още сме готови да защитим суверенитета и свободата на избор на руските съседи, докато Русия очевидно се опитва да наложи отново своята хегемония и да ограничи техния суверенитет под прикритието на защита на “руския свят”, казва още той.

През април НАТО замрази всякакво “практическо гражданско и военно сътрудничество” с Русия и драстично ограничи до четирима души хората от съществуващото от 1998г. дипломатическо представителство на страната в алианса, които ще бъдат допускани в централата в Брюксел.

По повод засилването на активността на НАТО в Източна Европа Вършбау каза: “Искаме да сме сигурни, че ще можем много бързо да се притечем на помощ на тези държави, ако има някаква, дори косвена, заплаха и преди да са създадени на терен нови реалности”. За целта НАТО ще трябва да съкрати времето за реагиране на своите военни части, добави той.

Зам.-генералният секретар на НАТО обяснява, че сред възможните ответни действия на алианса са разполагането на по-значителен брой бойни части в Източна Европа – било постоянно, било на ротационен принцип.

За известно време, по думите му, такива отбранителни мерки ще бъдат предприети без да се нарушава политическият ангажимент, поет от НАТО през 1997г., когато са договаряни отношенията с Русия. Става дума за обещание да няма постоянно базирани ядрено оръжие и значителни чужди части и въоръжение на територията на държавите от бившия съветски блок, приети в НАТО. Така се смяташе, че се отговаря на притесненията на Москва, че алиансът наближава границите й, а в замяна тя обещава да уважава териториалния интегритет на други държави.

Според Вършбау руснаците са нарушили с действията си в Украйна своята част от тази сделка.

В този смисъл, добавя той, “сега ще е наше право” да се откажем от ангажимента от 1997г. за постоянно базиране на значителни бойни части в Полша или друга страна в НАТО от Източна Европа. Как ще се постъпи, ще се обсъжда от лидерите от НАТО през лятото преди срещата им в Уелс на  4-5 септември, когато ще се дискутира и положението на 4 потенциални нови членове – Грузия и бившите югорепублики Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

 

 

Също в четвъртък висш представител на НАТО заяви, че се търсят начини за сближаване с Грузия, която води кратка война с Русия през 2008г. по повод отцепили се Абхазия и Южна Осетия, равняващи се на около 20% от територията на страната.

Джеймс Апатурай, специален представител на НАТО за района на Кавказ, каза, че няма да остави думите или действията на Русия да повлияят на окончателното решение дали Грузия да бъде приета като пълноправен член на НАТО. Москва е категорично против това още бивши съветски републики да влизат в алианса.

“Ще оценим Грузия според собствените й постижения и независимо от това какво се случва на друго място или се коментира в Кремъл или другаде”, каза Апатурай в Тбилиси. “Засега мога да ви кажа, че общата оценка на НАТО е положителна. Година след година Грузия продължава да се подобрява и това е заради усилената работа, която вършите тук.”

“Ройтерс” припомня, че малката кавказка република има стратегическо значение, защото се намира на пътя на тръбопроводи за пренос на петрол и газ от Каспийско море, на които мнозина гледат като на основна алтернатива на руските доставки за Европа. Миналата седмица Франция и Германия увериха Грузия, че скоро ще бъде подписано споразумение за асоцииране на страната в Европейския съюз.( Дневник)

Добре е, че от НАТО предлагат да помагат на една малка, православна, черноморска и доста пострадала от Русия европейска Грузия. Обаче и България има нужда от подобна помощ- за да се отърве от заложените руски мини.

“Българският посланик в Москва Бойко Коцев е съобщил, че изявлението на говорителя на МВнР на България за визитата на председателя на Държавната дума Сергей Наришкин съдържа предпоставки за некоректни тълкувания. Това изявление не съответства на реалната ситуация. За тази позиция на посланика съобщи зам.-ръководителят на администрацията на Думата Юрий Шувалов”.

Това се казва в съобщение на руската информационна агенция РБК от 30 април вечерта. По-нататък съобщението продължава с коментара на Шувалов:

“Във връзка с неотдавнашното изявление от името на МВнР на България аз поканих в Думата посланика на България в Руската федерация. По време на разговора посланикът се съгласи, че съобщението на говорителя на МВнР на България дава основание за некоректни тълкувания и не съответства на реалния преговорен процес между председателите на парламентите на двете страни”. Шувалов е казал това пред РИА Новости, отбелязва РБК.

Шувалов е добавил, че е чул от посланика висока оценка за дейността на председателя на Думата. Според българския посланик дружбата между руския и българския народ продължава да е в основата на развитието на отношенията между двете страни.

Планираната за 6-8 май визита на Сергей Наришкин в София бе отменена след като името на председателя на Думата влезе в списъка на ЕС на руските официални лица със забрана да влизат на територията на общността, а финансовите им сметки се замразяват. За отмяната на посещението бе съобщено във вторник с нарочно изявление на говорителя на българското външно министерство.

В сряда Юрий Шувалов в качеството му и на ръководител на звеното за връзки с обществеността на Думата направи коментар пред журналисти, че “позицията на българското външно министерство относно посещението на председателя на Държавната дума Сергей Евгениевич Наришкин удивлява”. Тогава той поясни, че действително е била планирана визита на Наришкин в началото на май, но след това “по взаимно съгласие на страните посещението е било отложено за по-късна дата”.

“Въпреки това днес виждаме ултимативно заявление, което не съответства на партньорските отношения между нашите страни”, заяви още Шувалов и допълни, че “в това изявление звучат тези, които представляват недостоверна информация, по същество има подмяна на фактите, информацията се поднася по такъв начин, като че ли са закрити някакви сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал”.

Ето какво е написал по този повод във фейсбук бившият посланик на България в Русия Илиян Василев ( цитиран от Стамбо в ivo.bg).

По повод на срещата на посланик Коцев с зам.-ръководителя на администрацията на Думата Наришкин и как Коцев е коментирал официалното изявление на българското външно министерство за отменената визита бившият първи дипломат в Москва Илиян Василев написа във Фейсбук:

“Не бих искал да критикувам колегата, но има принцип в дипломацията и той изключва негативен или двусмислен коментар на изявление на МВнР говорителя. Последният изразява официалната позиция на страната и всеки посланик на България има само една възможност да комуникира официалната позиция и я аргументира съгласно дадените му инструкции. Ако не е съгласен, подава оставка. Така направих през 2006 година – помолих да не ми се удължава командировката, защото бях несъгласен с подготвящия се завой и енергиен шлем”.

“Няма проблем или недостиг с посланиците на Русия в България – неформални и формални – недостигът е на истинските посланици на България в Русия, които да се държат като посланици на страна членка на ЕС и НАТО”, казва още Илиян Василев.

Бойко Коцев бе изпратен посланик в Москва в началото на 2012 г. с указ на президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството на Бойко Борисов.

Когато го предлага за посланик в Руската федерация, тогавашният външен министър Николай Младенов се аргументира така: “Той (Коцев) работи от дълги години в Министерството на външните работи като посланик на страната ни в ЕС, добре познава дебата между Европа и Русия, добре познава обширния дневен ред, който имаме като Европейски съюз с Русия, ръководил е голяма дипломатическа мисия – нашата в Брюксел, и съм сигурен, че може да се справи успешно със задълженията си в Москва

 

20 мнения за “НАТО трябва да помогне да бъдат обезвредени руските мини в България”

 1. Доволен съм от позицията ни към Русия, изразена на толкова високо ниво от системата ни за военна сигурност. Ядреният пигмей се държи като селски хулиган на абитуриентски бал в Криматорск. Време е и ЕС да му зашие як шамар. Например на 9-ти май.

  Без да съм адв. на Коцев, не бих приел нито дума от лигав руски чиновник, преди мнението на нашето МВнР.

 2. По мое мнение, приоритетно задължение на НАТО е това да помогне на Германия, Франция и Италия да се освободят от “руските си мини”. Да прекратят изпълнението на вече сключените от техни фирми енергийни договори с Руски фирми /в т.ч. относно изграждането на ЮП/, доколкото те реално застрашават отбранителната способност и сигурността на алианса, въпросните страни и ЕС, както и да преустановят незабавно:
  – обучението и бойната подготовка на руски специални части край Нижни Новгород, от кадри на немския концерн РАЙНМЕТАЛ, както и подготовката и реализацията на руско-германски планове за модернизация, екипировка и спец.обучение на руски въоръжени сили по модел на Бундесвера /член на НАТО!/;
  – подготвената до етап финализиране доставка за Русия на двата десантни кораба тип МИСТРАЛ от страна на Франция /член на НАТО!/;
  – продажбата на модерно-оборудвани бронетранспортьори модел РИС на Русия, дори и по време на инвазията в Украина, от страна на Италия /също член на НАТО!/.
  Най-малкото, защото подобни действия драстично нарушават устава на Алианса и генерират опасни предпоставки за ерозирането му отвътре, обезсмисляйки ролята му на възспиращ фактор, спрямо бъдещи посегателства от страна на Русия и не само!
  Друга тема, заслужаваща не по-малко внимание, е тази за конфликта на итереси и продажността /корупцията/, като причина, изпреварваща разрушителното действие на “руските мини”.

 3. Браво на Илиян Василев, за достойната му позиция на БЪЛГАРСКИ дипломат срещу руската подлога Бойко Коцев.И да припомня ,че Бойко Коцев е син на ген. Васил Коцев – най-дългогодишният шеф на Първо главно управление на Държавна сигурност.Помня и как посланик Коцев канеше руски банки в България м.Февруари т.г., когато събитията в Украйна бяха в разгара си.Това предложение – в България да работи филиал на руска банка – е станало на среща с председателя на Централната банка на Русия Елвира Набиулина , която също е получила покана да посети България във връзка със 135-годишнината на БНБ. Това било в услуга на 450 000 руснаци с имоти в България – нещо като кипърския сценарий , който знаем докъде доведе банковата им система.

 4. Сега да поровим с догадки около и под фактите. Освен, че е потомствено червено ченге, сесесерски хрантутник и гнусен кариеристки тип, за когото няма проблем да е заместник-министър и посланик на всяка явно или крипто-червена власт, бойка коцэв е бюрократичен дипломатически плъх. Той прекрасно знае,че за подобен род изцепка на посланик-бламиране на собственото министерство, т.е.- правителство- в дипломацията се полага само уан уей тикет за София. Тогава? Нещо повече- ония таварищи с чистите ръце, хладните умове и горещите сърца в самата белокаменна столица на световния пролетариат и православните ценности не пасат трева. И те ще заключат, соверешенно правильно- что посолът не представляет официалната българска позиция и политика, а само себе си и собственото си мнение. Това,Илиян Василев го казва ясно, е крайно нежелана ситуация- с кого все пак комуникират руските власти- с частно лице или с официален български представител?
  Тогава? Тогава, освен хипотезите на някои колеги от форума за чисто руска интрига, аз виждам и вероятността 1.) бойка коцэв просто официално да е решил да покаже на кого служи- и така да заслужи рублите си като мини-Шрьодер. 2.)вътрешноминистерска интрига-ще съдим по реакцията на Вигенин и 3.)планирано съвместно мероприятие на московския център и високопоставената му агентура в България. Гнусотия до гнусотията!

 5. Обаче, поне на пръв поглед, не открих конкретните думи на Бойко Коцев да ги чуя от устата му, защото от руски интриги и лъжи толкова е дошло до гуша на света, а в частност и на България, че нарицателно за лъжливост вече трябва да бъде:
  “Лъже като дърт руснак!”

 6. “…и съм сигурен, че може да се справи успешно със задълженията си в Москва”

  Ако в задълженията му влиза безропотното слугуване на агресора Русия – то очевидно се е справил “успешно”.

  НО е важно да се знае, че ГЕРБ, които са го предложили този за “посланник на България”, са “граждани” за “европейско” и за “развитие”, “твърдо отстояващи” евоаталнтическата ориентация на България.

  С такива “българи” не му трябва на Путлер да ни анексира.

 7. “Никой не може да помогне на пасивна Украйна”
  (Мартин Стропницкий, министър на отбраната на Република Чехия)

  Дали същото не се отнася и за нас българите?

 8. Вероятно Роналд Рейгън (лека му прът) се е преобърнал няколко пъти в гроба си и след това е станал да се кръси,защото ЕС не го послуша за зависимостаа си на енергийните доставки от Русия.А ако беше още жив щеше да ги пита:”А сега кой ще би бърше нааканите задници?”.А това,че щеше да се превива от смях,няма съмнение.

 9. До Стамбо Напълно се присъединявам към Вашата яростната и тъжна констатация и нейния завършек;”Гнусотия до гнусотията.Накарахте ме да потърся връзка между заглавието на публикацията и вашето възклицание.Зададох си въпросът:Добре де, НАТО дава индикации ,че има готовност за разминирване?!Кой обаче и трябва ли някой да ни сръчка,накара,помогне да разчистим Авгиевите обори, които сами сме натворили и пресушим блатото,в което оцеляваме,правейки се,че живеем.

 10. Евгения, Asensi дава един от отговорите-трагичната липса на западни лидери от ранга на РОНАЛД РЕЙГЪН, плюс сатанизирането на силни политици с реалистичен поглед върху същността и съвременните мутации на сесесерщината – като СЕНАТОР ДЖОН МАККЕЙН и Мит Ромни. Защото -ако от дребни уроди като волэн сыдэрав, бойка коцэв и пр. на нас ни се повръща, какво е на германците да гледат свой канцлер в ролята на пръв путинов ибрикчия?

 11. Винаги съм казвал че в Германия на Меркел има нещо гнило. Обама се опитва да покаже някаква степен на готовност за обединена реакция спрямо Русия (http://abcnews.go.com/Politics/wireStory/obama-merkel-display-unity-russia-23557106), но четейки между редовете може да се каже че това е само PR. Има още доста разнопосочни мнения и истински отпор не може да се постигне със разкрачената позиция на Германия спрямо Русия. Меркел не иска по никакъв начин военно решение но с мекушавото си отношение към проблемa може сама да си го навлече (за съжаление може би и в много по драстична форма).

  Вече силно преобладават мненията че прекалената отстъпчивост и плахи действия на Украинското правителство (ръководено от презумпцията да не се налива масло в огъня) в началото на кризата през Март фактически е довело до нейното разрастване и метастази на конфликта обхващащи вече райони в Украйна които досега бяха относително спокойни като Одеса например.

  Америка отчайващо има нужда от нов Рейгън и Европа от нова Тачър, но дали и кога (ако вече не е късно :-(( )
  “Вълкът козината си мени но нрава си никога”

  Поздрави от “любимия” на всички руснаци Пиндостан (презрително прозвище на Америка заимствано от руската блогосфера) 🙂

 12. Ето и официална българска позиция
  “Аз мисля, че е в интерес на България да се осъществи това посещение”, каза Страхил Ангелов, депутат на БСП -по отношение на забранителния списък, в който попада и председателят на руската Държавна Дума Сергей Наришкин, и реакцията на българското Министерство на външните работи.
  По думите му, в случаи като този – ние може да се противопоставим. “Чисто и просто, когато се стигне до такова гласуване, да гласуваме „против”. Това е българският национален интерес. Защото мисля, че изцяло в българския национален интерес е например, да се стори „Южен поток”. Що за двуличие? „Северен поток” може, защото сме Германия и трябва газ, а ние с вас тук на свещи ли да седим? В начина, по който ЕНП управляваше тези два мандата Европейския съюз, много силно се прокрадна вече това мерене с двоен аршин. Т.е. всички сме равни, но някои са по-равни от другите”, коментира Страхил Ангелов.

 13. @ Стамбо. Съгласна съм с Вас.Лошото е обаче ,че нашите дребосъци с анормални отклонения са успели да заразят с вируса си критична маса електорални единици , която в един момент може да е достатъчна, за да отклони България от европейския и’път

 14. Няма да коментирам тази пропутинска свиня Коцев, Стамбо и приятели са казали основното.
  Но ето нещо,което си заслужава внимание и положителен поглед, докато четях заглавието си казах “най сетне”: “Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейският съюз иска единна цена за всички държави членки за руския газ, предаде “Ройтерс”.(Дневник)

 15. Пак си прав, Иво!
  Европа И НАТО наистина могат да помогнат много да се разчистят “руските мини” като на оърв време наложат на България същите санкции като на Русия. Да им азабранят да ходят в Европа, да им блокират сметките и т.н. да видим каква песен ще запеят. Гледах наскоро един уличен репортаж по една от телевизиите – питат една женицата, върла симпатизантка на “Атака” защо ще гласува за тях. Ами защото много и помогнали, дори лично Сидеров се отзовал и сега очаква пак да помогнат – дъщерята да отиде да учи в Германия. Защо в Германия, а не в Русия. Нали Русия е велика, а Европа не е. Защо не отиват в Москва, там да се учат, там да си внасят и харчат парите, а все към тази стара и гнила Европа ги тегли.
  Та едни европейски санкции за Българя ще свършат много добра работа.

 16. Надали има по подходящ човек за връзка между групата на Путин и българското ДС. Това е едно семейство, което има голям опит и познава всеки с влияние в кръга на Путин. Бойко Коцев, подобно на брата на Милошевич, може да прокарва най-дълбоко в България всички заповеди на Москва. От друга страна, ако погледнем на картата на Черно море, обръча на НАТО започва от Румъния, България, Турция, Грузия. Даже с превземането на Осетия и сега с акцията за Одеса след Крим мястото на Русия е стеснено. Ако България прекъсне връзката с Турция обръча отпада. Същата съществена за Германия връзка с Турция през България, бе заплашена с Соболевата акция в България и един от поводите за почване на войната, след като доверието към мирните намеренията на Москва се изпари, както става и сега.

 17. Не бойте се деца, за утрешния ден 🙂
  Нанолидерът Путин няма действащо ядрено оръжие. Срок годности проглядели. Ядерный блеф России для внутреннего пользования 🙂
  http://ehorussia.com/new/node/9061

 18. До БАРБАРОН:
  Благодаря за линка! Страшен материал! Звучи направо невероятно!
  Това /ако е вярно поне на 50%/ би доказало, че непростимата търпимост на Запада и в частност ЕС по отношение безчинствата на Путин в Украина, е продиктувана единствено от меркантилност, самодостатъчност и сито безхаберие!

 19. Господин Инджев, моля, обърнете внимание на това http://www.rusofili.bg/георгиевска-лента-ще-получи-всеки/ Започват от ленти, след това идва ред на руски паспорти по опростена процедура, точно това става в момента в Латвия и Азербайджан, а след това можем да очакваме и мили зелени човечета. Действат по една и съща схема.

 20. Не виждам защо трябва НАТО да ни чисти русофилистичните мини. Има прекрасна българска приказка за неволята, по-добра дори от древната китайска подобна, “Учителят показва кладенеца, ведрото, въжето; но водата ученикът вади сам”. Все пак ми се струва, че е по-добре сами да свършим нещо, защото Павел Тинков добре описва как Европа на корпорациите върти далавера с кремль против интересите на Европа на нациите и НАТО. Уверявам ви, делян пеевци има доста и в “свободния” Запад, и те си назначават политици.

  А милиционерският синчага, възпитаникът на МГИМО бойка коцэф, комуто бе отказан агреман за Брюксел, явно са решили да го похарчат като матросовче, понеже вече му е дошъл редът. Както на сидараф, гоцэ перфанаф и много други майцепродавци. Мини-Шрьодер от него надали ще излезе, ни акъла, ни замаха му има. След този му мандат най-многото, което ще му се отпусне, е синекурно бюрце в некоя балхаро-рАЗИЙская фандация или подобно. И макар че и аз не видях думите коцэви в оригинал, нямам основания да се съмнявам (извинете, Таня Стоянова), човекът си е достоен рубладжия и савецкий/рАЗИЙский гызолизец.
  Респект!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.