Българският русофилски принос за украинската криза

Преди да прочетете анализа на Ройтерс за „Южен поток” като въжето, на което Русия се опитва да обеси Украйна, ви предлагам да си припомните българският русофилски принос към замислената в Москва украинска екзекуция.

Само 11 дни преди фаталния завой на президента Янукович към отказ от подписване на споразумение за начало на преговори за асоцииране на Украйна към ЕС , постигнат след телефонен разговор с Путин, в Киев буквално се накараха на българския външен министър Вигенин за съучастието в плана на Кремъл под названието „Южен поток”.

Обърнете внимание, че остър език държи на Вигенин не друг, а премиерът на Украйна Микола Азаров. Това е същият министър-председател, който вероятно не си е представял две неща по онова време ( броени дни преди обрата): че позицията му ще еволюира до откровено проруска в разгара на протестите в Киев и че днес ще му се наложи да бяга и да се крие от правосъдието, което го издирва като военнопрестъпник заради заповедите му да се стреля срещу невъоръжените демонстранти.

Във всички случаи припомнянето на съучастието на българското русофилско правителство в отслабването на украинската преговорна позиция спрямо руския натиск само дни преди обратния завой на украинските власти по въпроса за европейската интеграция изобличава ролята на руски сателит, която днешната българска власт играе чрез „Южен поток” – при това не” просто” като израз на лакомия ( какъвто е случаят с други съучастници по веригата, споменати в анализа на „Ройтерс”), но от сърце!

Вигенин се оправдава в Киев- мисия невъзможна

Иво Инджев ⋅ ноември 9, 2013

Но очевидния факт, че днешните управляващи, продължавайки линията на ГЕРБ, заиграха руския казачок срещу украинския гопак, външният ни министър Вигенин се опитва да отговори с една откровена лъжа от името на ЕС, за което определено не е упълномощен.

Вигенин, освен това, по този начин се оправдава и по казуса, който любимецът на неговата партия Георги Кирков е формулирал още преди един век по следния добре известен начин:

Георги Кирков (Майстора):
“Съществува една отлична перспектива за застрашените от руския царизъм балкански народи – създаването на независима държава Украйна, която да бъде буфер между Руската империя и европейските държави”. („Руският народ, тиранията на руския царизъм и завоевателните авантюри. – България и интригите на Русия”, С., 1914

Ето как Вигенин усуква истината пред самите украинци:

“Южен поток” е проект, който ще бъде изграден изцяло по правилата на Европейския съюза и не трябва да бъде разглеждан като враждебен от страна на Украйна, заяви българският външен министър Кристиан Вигенин по време на посещението си в Киев, предаде БНТ.

Думите му бяха провокирани от остри изказвания на премиера Микола Азаров, който обвини Европа в предателство и нарече проекта заплаха за националните интереси на Украйна. Темата за българското участие в газопровода “Южен поток” обаче не беше повдигната по време на официалните разговори на българския министър.

След срещата си с външния министър Леонид Кожара Вигенин каза в отговор на въпрос от украинските медии, че “Южен поток” ще бъде изграден изцяло по правилата на ЕС и ще гарантира както доставки на газ до част от страните членки, така и възможността за конкуренцията при тези доставки.

“Аз съм готов да съдействам за това разговорите между България и Украйна по този въпрос да продължат, защото в никакъв случай реализацията на “Южен поток” не трябва да се възприема като някакъв враждебен акт срещу Украйна, напротив това е едно трасе както от интерес за България, така и за редица други европейски държави и неговата реализация ще стане на база на европейски правила, така че няма поводи за притеснение от тази гледна точка”, коментира той.

Тази българска позиция Вигенин коментира и пред украинския президент Виктор Янукович в среща, продължила близо час и половина.

На 31 октомври българското правителство подписа последните параметри по газопровода “Южен поток” и даде формален старт на строителството.

Само дни след това Генерална дирекция “Енергетика” на Европейската комисия изпрати писмо, в което заяви, че България е най-слабото звено в ЕС по отношение на енергийната независимост. Това е първата толкова остра реакция от страна на Еврокомисията към което и да било действие на което и да е българско правителство в областта на енергийната политика”.

 

Основното предназначение на “Южен поток”, подобно на руско-германския “Северен поток” под Балтийско море, е за се заобиколи Украйна. По този начин споровете между Москва и Киев няма да пречат на доставянето на руски газ за Европа, повечето от който в момента преминава през украинска територия.

“Ако приемем “Южен поток”, Европа ще продаде въжето, на което Русия ще обеси Украйна и също така ще е приемане да се увеличи енергийната й зависимост от Русия”, коментира Франк Умбах от Европейския център за енергийна и ресурсна сигурност (EUCERS), изследователски екип от лондонския “Кингс колидж”.

Това пише агенция “Ройтерс” в анализ на събитията около проекта “Южен поток” от миналата седмица и първата среща ЕС-Русия-Украйна по въпросите на газовите доставки, завършила безрезултатно.

“Докато официални лица в Брюксел призовават Европа да намали зависимостта си от руския природен газ и да преговаря с Москва като блок, Австрия тихомълком заобиколи Европейската комисия, за да сключи собствена двустранна сделка с руснаците за строеж на газопровод.

Сделката за “Южен поток” показва колко е трудно ЕС да изгради единна енергийна политика към Москва посред украинската криза.”, пише още агенцията.

“Ройтерс” изтъква особено това, че подобни сделки с руснаците се правят през частни и държавни компании с подкрепата на политици, които вместо да търсят намаляване на зависимостта от Русия, всъщност натискат за още по-голяма обвързване.

Конкретният повод з аанализа е споразумение на австрийската компания OMV с “Газпром” да се отклони “Южен поток” към разположеният на нейна територия централноевропейски разпределителен център в Баумгартен, а не газопроводът да свършва в Италия и там да се включва в европейската газопреносна мрежа.

Според “Ройтерс” подобно развитие на нещата сигурно е зарадвало и някои важни хора в Германия, тъй като руският газ идва по-близо до германската индустрия и потребители. “Това показва, че когато се опре до природния газ, европейските държави имат собствени конкуриращи се интереси и е трудно те да бъдат обединени под синия европейски флаг.”

Източници от “Газпром” твърдят, че самите австрийци са ги потърсили през последните няколко седмици и сделката за включването на страната в “Южен поток” е станала максимално бързо. Целта на “Газпром” и OMV е да получат нужните разрешителни до края на годината и първият газ да бъде доставен в Австрия до 2017г.

Европейската комисия замрази целия процес за даване на разрешителни за “Южен поток” след анексирането на украинския полустров Крим от Русия през март, а преди броени дни поиска единни цена за газа за целия съюз, както и да се работи за формиране на единна европейска газопреносна система.

Виена и Москва заобикалят това усилие на Брюксел като обявиха, че сделката им се основава на двустранно споразумение от 2010г., за което не важал т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС.

Австрийците са мотивирани да участват в такава сделка от това, че миналата година се провали проектът “Набуко”, който трябваше да доставя природен газ от Азърбайджан до Централна Европа. Вместо това ще се реализира Трансадриатическият газопровод (ТАР), свършващ в Италия. Министърът на икономиката и енергетиката Райнхолд Митерленер директно заяви, че на фона на украинската криза “Южен поток” отговаря на стремежа на Австрия да разнообрази трасетата за доставка на енергийни ресурси.

Всъщност сделката “Газпром”-OMV продължава руската стратегия чрез двустранни споразумения да заобикаля Европейската комисия, допълва “Ройтерс”. Агенцията припомня, че и България подкрепя “Южен поток” напук на призивите от Брюксел държавите в ЕС да не влизат в двустранни сделки с Москва без одобрението на Европейската комисия.

“Ройтерс” смята, че действията на Австрия и България са подкрепяни от Германия, където смятат руснаците за сигурен доставчик, а и германският бизнес е инвестирал значителни средства в инфраструктура за руски газ. Страната е най-големият европейски потребител на газ от Русия и всяка година плаща за него около 15 млрд. долара.

Корпорацията BASF – най-големият химически гигант в света, е партньор с руснаците в “Южен поток” чрез поделението си Wintershall. Член на управителния съвет на BASF е Егерт Фошерау, брат на Хенинг Фошерау – президент на борда надиректорите на South Stream Transport и бивш известен политик от социалдемократическата партия на канцлера Герхард Шрьодер, работещ днес за “Газпром” и прегръщащ се с президента Владимир Путин, докато Западът въвежда санкции срещу най-близкото му обкръжение.

Московският в.”Ведомости” предлага малко по-различен акцент на сделката “Газпром”-OMV и подкрепата за “Южен поток”, демонстрирана от българския министър Драгомир Стойнев.

Според изданието това е част от максималното вдигане на залозите на всяка от страните преди срещата Русия-ЕС-Украйна миналия петък във Варшава за газовите доставки. Като част от подготовката на Москва е възприемана и сделката от 29 април с швейцарската  Allseas Group за изграждане на втора подводна тръба от “Южен поток” до българския бряг край Варна. Третият коз, използват от руснаците, е обявяването, че ако през май не получат предплата от Киев за газовите доставки за следващия месец, те спират на 1 юни.

Украйна заяви, че не може да плаща $485 за 1000 куб. м, както едностранно реши “Газпром”, и обяви, че ще съди компанията в арбитражен съд, ако до 30 дни не получи отговор, двете страни ще се срещнат на 28 май в съда в Стокхолм.

След петъчните разговори предстоят още две срещи през май и еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер разчита в края на месеца трите страни да постигнат консенсус.(Дневник)

17 мнения за “Българският русофилски принос за украинската криза”

 1. И след всички изнесени по-горе факти, относно заиграването на Германия, Австрия и Италия с Москва, по какви критерии ЕК “Енергетика” определи България като най-слабото звено в ЕС, по отношение на енергийната й независимост. Не е ли “малко” подличко, “малко” нагличко?
  Историята започва да прилича на далаверата със скрап – виновни са циганите, че крадат кабели и релси. Бизнесмените, трупащи пачки от изкупуването на кабели и релси от циганите, са невинни като снежнобели, крилати ангелчета. Ерго, циганите се явяват най-слабото звено по веригата.

 2. Едно от най- големите национални предателства е все още липсваща алтернатива на доставките на газ и нефт и инвистиции в алтернативни енергийни източници.
  Стратегически е ясно, че бъдещето не е в традиционните досега източници на енергия. България има в изобилие слънце и вятър, което може да намали тежеста на липсващите нефт, а за газ може да се окаже че имаме достатъчно.

  Може и да се окаже за добро, че в момента ни управляват безумци и подлоги на чужди интереси. Явно ножа трябва да опре до кокала и всички маски да паднат за да прогледне обикновенния човек и да осъзнае силата си. Такова падане на маски досега не беше се случвало.

 3. На смъртния си одър,хан Кубрат събира синовете си и им показва един наръч от клони.Обръща се към всеки един от тях и го кара да счупи наръча.Без успех.Стария хан взема наръча и започва да чупи по отделно всеки клон…Поуката от тази прабългарска история се отнася с пълни сили за поведението на Запада спрямо Русия и Москва.Без съмнение,руснаците знаят за историята и поуките от нея,и поотделно избиват козовете срещу тях :България,Австрия с презумция-Германия…Защото:Интереса/частния,корпоративния,политическия/клати феса!!!На Зпада липсват политици като Рейган,Тачър ,да не говорим за Аденауер,за които Руската заплаха винаги е била в центъра на вниманието във външната политика.

 4. Русия ще бъде разгромена. В това няма как да се съмняваме. Приемат подлудяващи закони за забрана на всичко. Затварят границите освен за зеленашите. Мразят всички. Е, да, но не са Северна Корея. Няма как да се изолират от света. За нас най-важно е да спасим Украйна.

 5. Изводът е, санкциите не трябва да са само срещу Русия, а и срещу тези , които и помагат било като нейни агенти, било като алчни контрагенти.Явно Газпром добри взятки дава, щом толкова упорито се се контрират предложенията за единна енергийна политика на ЕС, а всеки тръгнал да мами другите.И резултата е , че в Украйна умират хора всеки ден.Ако Украйна се разпадне най-много Европа ще пострада от хаоса.

 6. След днешното увеличаване на генералите и комодорите НИ с още 23-ма, българските деца може да спят спокойно! Бащите и майките им ще трябва още малко да поработват, за да могат да обезпечат парично ЗВЕЗДИТЕ в пагоните на новите генерало-комодори, които са сигурно с НАТОвски заплати. Нали са в НАТО! Аз не знам какви са критериите в НАТО когато се раздават пагони, но предполагам, че минимума е да имаш поне 23 броя полка с “някакви” войници. Това си е живо прахосване на пари, събрани от данъците на хората. Особено за държава като БГ, където и армия няма реално. Но си имаме главнокоманващ, който щедро раздава онова, което НЕ Е негово, който онзи ден отбеляза, че руснаците, летейки около БГ, изтощавали ресурса на двата ни самолета, годни за летене, а пари за нови няма!
  При така създалата се ситуация, нека да се отменят или поне драстично намалят държавните празници. Няма как да се плащат пагоните на генералитетите ни, при положение, че за великден се почива 6 дена, след 6 дена се почива пак 6 дена, след 16 дена/ за 24 май/ ще се почива предполагам пак 6 дена. Това са 144 часа липса на доход за населението!
  А, щях да забравя!!, като гледам физиономиите на новите комодори и генерали, просто си личи как всички са “руско”, пфу, сгреших, англо говорящи, все пак в НАТО се говори основно на английски, нали???!!! Предполагам главнокоманващият ни ги е проверил и съгласувал с НАТО/което не мога да го повярвам/.
  Интересна ще ми е реакцията на яефа на НАТО, когато получи по факса/ако изобщо получи/, че Европейската МУ армия се е увеличила с нови 23-ма генерали и комодори. Предполагам, че веднага ще се успокои, че няма как да има разрастване на украинската криза. Или поне ще има на кого да разчита за овладяването и!

 7. Винаги съм казвал че Меркел не е част от решението на проблема с конфликта Украйна/Русия а е част от самия проблем. Затова тя се дърпа за по-сериозни мерки срещу Русия.

  Follow the money
  Тъжно но факт

 8. Гражданската война в Украйна започна. На 9 май ще има демонстрация на сила, предполагам, че ще пуснат СУ 50 и някоя и друга нова техника , а после ще видим пак номера “от Червения площад направо на фронта”. Дано в НАТО осъзнават какво става.

 9. Употребяваните дъвки на кремъл на българския пазар;
  1. дъвка ; Светът се ръководел от няколко еврейски фамилии и те били финансирали Октомврииската революция за съсипване на “Великата руска Империя”/цитат от все още незабранената от СЕМ -телевизия на Лъжата “АлфаАтак”/
  Забележка; от такива стари дъвки, умирали доста птици, защото ги поглъщали и им се запушвала воденичката.
  НАЙ-ЛОГИЧНИЯ ВЪПРОС НА ГОРНАТА ПУТОЛЪЖА Е;Защо днешните кремълци и пъкловодеца им не се отказват от съветската символика и не премахнат всички паметници на Ленин и сие.
  2 дъвка /пак от все още незабранената от СЕМ руска телевизия на Лъжата/,че Християнството и по точно Православието било обект на заговор от страна на Запада и Пучата въшка го отстоявала.
  Отговор; Ако е така, защо кремълският пъкловодец уби светлия отец Александър Мен в името на Православието ли?
  Православие съвземи се от теб се очаква една голяма “АНАТЕМА” за изгонване на Лъжливото овчарче и възцаряване на Истината по света.

 10. Ето как Солженицин показва,защо да спориш с комунисто-фил е ‘все равно’ да се мъчиш да надприказваш радиото:

  Лежим си с моя приятел Панин на средното легло във вагон-зака, добре сме се настанили, имаме скрита по джобовете сельодка, не ни мъчи жажда, можем и да поспим. Но на някаква гара на-бутват в купето ни един учен марксист! Това се вижда дори по клиновидната му брадичка и очилата. Не скрива: бивш професор в Комунистическата академия. Провряхме глави през квадратната пролука — от първите му думи разбрахме: непробиваем. А лежим отдавна в затвора и още дълго предстои да лежим, така че ценим веселите шегички — трябва да слезем да се поразвлечем! В купето е Доста просторно, с някои си сменихме местата, постеснихме се.

  — Здравейте.

  — Здравейте.

  — Не ви ли е тясно?

  — Няма нищо, добре е.

  — Отдавна ли лежите?

  — От доста време.

  — Малко ли ви остава?

  — Почти още толкова.

  — А погледнете навън — какви запуснати са селата ни: сламени покриви, полегнали къщи.

  — Наследство от царския режим.

  — Ама и съветските години станаха вече тридесет.

  — Исторически нищожен срок.

  — Лошото е, че колхозниците гладуват.

  — А вие надниквали ли сте във всички паници?

  — Ами попитайте който и да е колхозник в нашето купе.

  — Всички в затвора са озлобени и необективни.

  — Но самият аз имам представа от колхозите…

  — Значи сте се натъквали на нехарактерни.

  (Клинобрадатият изобщо не е бил в нито един, така е още по-лесно.)

  — Попитайте тогава старите хора: през царско време са били сити, облечени, а и колко празници са имали!

  — За какво да ги питам? Човешката памет има субективното свойство да хвали миналото. Кравата, дето умряла, най-много мляко давала. — Той прибягва и до пословици понякога. — А празниците нашият народ не обича, той обича да се труди.

  — А защо в повечето градове е трудно с хляба?

  — Кога е било това?

  — Ами че и преди войната…

  — Не е истина! Тъкмо преди войната всичко тръгна на добре.

  — А знаете ли, че във всички волжки градове тогава са висели на километрични опашки…

  — Някой местен не им е доставил навреме. Но по — скоро паметта ви изневерява.

  — А и сега хлябът не стига!

  — Женски сплетни. У нас се събират по седем-осем пуда зърно[6].

  — А зърното е спарено.

  — Напротив, селекцията има успехи.

  — Но в повечето магазини рафтовете са празни.

  — Неповратливост на отделни места.

  — Да не говорим пък за високите цени. Работникът се лишава от много неща.

  — Нашите цени са научно обосновани както никъде другаде.

  — Значи тогава заплатата е ниска.

  — И заплатата е научно обоснована.

  — Толкова е обоснована, че повечето време работникът работи безплатно за държавата.

  — Вие нищо не разбирате от политикономия. Какъв сте по професия?

  — Инженер.

  — А аз съм тъкмо икономист. Не спорете. У нас е невъзможна дори принадената стойност.

  — Как тогава преди главата на семейството е можел да го изхранва самичък, а сега са принудени да работят двама-трима?

  — Работел е само един от семейството, защото е имало безработица, жената не е можела да се устрои. И семейството е гладувало. Освен това жената се нуждае от работа, за да се изравни с мъжа.

  — За какъв дявол й е това равенство? А на кого лежи цялата грижа за къщата?

  — Мъжът трябва да помага в домакинството.

  — Добре де — вие помагахте ли на жена си?

  — Аз не съм женен.

  — Излиза, че преди всеки е работел само денем, а сега двамата трябва да работят и вечер. На жената не остава време за главното: за отглеждането на децата.

  — Времето е напълно достатъчно. Децата са поверени най-вече на детската градина, училището и комсомола.

  — Виждаме какво възпитание им дават те. Излизат едни хулигани и апашори. Момичетата са разпуснати.

  — Нищо подобно. Нашата младеж е високо идейна.

  — Така е според вестниците. Само че вестниците ни лъжат!

  — Нашите вестници са много по-честни от буржоазните. Да бяхте прочели буржоазните.

  — Дайте ни да ги прочетем!

  — Това е напълно излишно.

  — Въпреки всичко нашите вестници лъжат!

  — Те са свързани искрено с пролетариата.

  — В резултат на това възпитание престъпността расте.

  — Напротив, спада. Посочете ми такава статистика!

  Това е любимият им коз: дайте им статистика! — в страната, където се държи под секрет дори броят на овчите опашки. Но нека имат търпение: тепърва ще им даваме статистически данни.

  — А престъпността продължава да нараства, защото самите ни закони раждат престъпленията. Те са свирепи и нелепи.

  — Напротив, законите ни са прекрасни. Най-добрите в историята на човечеството.

  — Особено 58-и член.

  — Без него нашата млада държава не би устояла.

  — Е, не е вече толкова млада.

  — Исторически е много млада.

  — Че погледнете колко хора лежат по затворите!

  — Всеки си е получил заслуженото.

  — А вие?

  — Аз лежа по погрешка. След като нещата се изяснят, ще ме пуснат.

  (Тази вратичка я оставят само за себе си.)

  — По погрешка ли? Какви са тогава вашите закони?

  — Законите ни са прекрасни, печални са отстъпленията от тях.

  — Навсякъде — връзки, рушвет и корупция.

  — Трябва да се засили комунистическото възпитание.

  И така нататък. Той е невъзмутим. Говори с език, който не се нуждае от напрягане на ума. Да се спори с него, е равносилно да вървиш през пустиня.

  За такива хора се казва: всички ковачници изходил, а се върнал неподкован.

  А ако животът му бе отредил друга съдба, нямаше да разберем какво сухо и незначително човече е той. С уважение щяхме да четем името му във вестниците, щеше да е някой народен комисар или пък щеше да представя цяла Русия в чужбина.

 11. Не играят /вместе/ ли Германия и Русия срещу общият си Враг-САЩ?

 12. @Karadash
  Споделям мнението Ви за нашите военни!Прекалено са облагодетелствувани от държавата ни при това незаслужено!Да не говорим колко паразитни служби има в армията ни!

 13. За пари, германеца е готов да даде под наем и жена си…

 14. “”След срещата си с външния министър Леонид Кожара Вигенин каза в отговор на въпрос от украинските медии, че “Южен поток” ще бъде изграден изцяло по правилата на ЕС и ще гарантира както доставки на газ до част от страните членки, така и възможността за конкуренцията при тези доставки.””

  Вигенин , както другите “експерти” на Станишев, даже и не подозира , че Газпром води арбитражно дело против Третият енергиен пакет. И това го плещи “министър”, и то на външните работи, който трябва да е запознат с всички външнополитически фактори засягащи България, като особено добре трябва да е информиран за позициите на нашите съюзници от ЕК срещу Русия.
  Но както се вижда Русия се противопоставя на “правилата на ЕС” и “и възможността за конкуренцията при тези доставки”, а Вигенин говори за “спазване” на “правила”.
  Дано 6 месеца след тези безсмислици, които е говорил в Киев, най-после Вигенин да е научил КОЙ е за европейските правила , и КОЙ е против? Макар , че това е трябвало да му е известно много преди да стане “министър” в “експертно” “правителство”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.