Пепелищата в Одеса не оправдават путлеризма

Не ми е известно властите в Киев да са оневинявали свои сънародници за пожара в Одеса, отнел живота на десетки хора. Напротив, днешните управляващи в Украйна реагираха срещу насилието така осъдително, както предишните нямаше как да реагират, когато през февруари ръководеха масовото убийство на демонстранти в центъра на украинската столица.

Гузните съвести на подпалвачите на украинския пожар обаче се вкопчиха в одеската трагедия като вдъхновяващ повод за пропаганда с издайническата страст на болшевики, за които пожарът на световната революция е най-прекрасното видение, формулирано от Ленин така: победата на комунизма си струва ако ще и 90 милиона от общо 100 милиона руснаци да загинат.

От Москва спуснаха опорната точка за милионите украинци, които не са съгласни с руския диктат, да се говори обобщаващо и единствено като за нацисти и фашисти- вече и с доказателството от Одеса. И адептите на тази пропаганда в България подеха кампанията с ентусиазма на съветските агитатори, които след сключването на пакта с Германия през август 1939-та година плъзват сред работниците и селяните да обясняват приятелството с държавата на Хитлер като сродно на съветското по работническо-селска линия.

Общия генезис на болшевизма и нацизма за работниците ( и оцелелите от „разкулачването”, избивани с милиони най-вече в Украйна селяни) , не е никаква новина, а връщане към корените на общото социалистическо минало на нацизма, фашизма и болшевизма, който приветства фашистките братя със стиховете на Маяковски:

Товарищи фашисты, милости просим.
Вместе власть буржуев сбросим.
Фашисты и большевики – пролетарии-братья.
Крепите над миром красные объятья.
Пролетарии, стройтесь в единую линию
Сегодня командуют Троцкий и Муссолини.

Красное знамя борьбы пролетариев.
Сегодня развернуто от России до Италии.

Това обаче върлуващите в Русия нашисти на Путин, който лично членува в една от мотоциклетните фашизоидни банди („Нощни вълци”, чийто фюрер Александър Залдостанов се кичи с прозвището „хирурга”) в империята, се правят, че не знаят и посягат именно към историята, за да оправдаят днешното настъпление на путлеризма, приписвайки на украинците собствените си характеристики. Българските звездочели ( чели-недочели) путлерчета подлайват верноподанически.

Историята е известна на онези, които искат да знаят, а не да „откриват” избирателно днес проявите на нацизъм в Украйна, разяснена от руския блогър Дмитрий Чернишов на 27 март:

„Знамената на Бандера  и СС дивизията “Галиция”.

В СС дивизията  са служили около 22 000 души. А в Руската освободителна армия на Власов са служили пет пъти повече руснаци. Носили са нашивки с трикольора.

Но освен това е имало 29-а гренадирска дивизия на СС “Рона” (Първа руска), която воюва срещу нас на Курската дъга, бори се с партизаните в Беларус и потушава Варшавското въстание. Герб на дивизията е бил Георгиевският кръст. Имало е 15-и казашки кавалерийски корпус на СС, първа казашка кавалерийска дивизия, Казашки стан, Руски корпус и дивизия “Русланд”.

А освен това е имало 75 “азиатски” батальона (кавказци, турци и татари ),  93 балтийски полицейски батальона, 34 беларуски полицейски батальона.

Може би стига сме се укорявали едни други за срамното минало? Може би не си струва да показваме през цялото време по телевизията филмчета “който не скача, е москал”?

В Русия можем да наснимаме такива фашисти, че всички ще се изпоплашат.”

Българските пропагандатори на московските опорни точки „четат” историята толкова (при)страстно, че не само не „забелязват” руския нацизъм, но и употребяват историята с обратен перверзен знак, сякаш не руският сталинистки режим е избил около 9 милиона украинци с насилствен глад, а обратното. И след това – да се чудиш направо- много украинци посрещат германските работници и селяни в униформи като освободители. Както впрочем ги приветстват и милиони руснаци, преди да направят трагичното откритие, че германските работници и селяни в тоталитарни униформи са същите зверове, като сталинските.

Удобна е позата днес да си заровиш главата в пепелищата на Одеса, защото те са отвратителни и няма как да бъдат похвалени. Най-вероятно пепелищата ще бъдат разровени и ще бъде потърсена персонална вина за стореното зло- както беше направено от Международния съд в Хага срещу виновниците за зверствата срещу цивилни в бивша Югославия, без разлика от коя страна на братоубийството са били.

Остава обаче позорът днес да защитаваш агресията на Путин като справедлив акт, обясняван с „доказателството” от Одеса.

Никой не може да те прикове на дъската на позора така, както сам можеш да си го причиниш. Путин го направи с цяла Русия и нашистите в България бързат да му подражават точно като онези съветски агитатори от 1939-та, оправдаващи нацизма с идейната му близост до болшевизма.

Накрая искам да попитам силно възмутените от украинските нацисти нашисти тук: къде са те, когато трябва да бъдат осъдени свастиките в България?

Имам правото да питам, защото ги видях с очите си и регистрирах този факт в блога си през февруари 2013 г. в София. Нашисти с татуирани свастики на бръснатите глави дефилираха в София, но пропагандистите на путлеризма благосклонно не ги „видяха”. Защото техните работническо-селски братя с бръснатите глави и свастиките проявиха категорична склонност да горят американското и да веят руското знаме.

За сведение на избирателно незрящите български нашисти, нито веднъж не се изкуших да обобщавам за „нацисткия” характер на февруарските протести, независимо от „яркото” присъствие на свастиките.

Примитивизмът в пропагандата си е ваш личен избор, другари нашисти, които се подписвате с имената си под собствения си позор.

 

 

 

31 мнения за “Пепелищата в Одеса не оправдават путлеризма”

 1. Komunistite-rusofili-suvetofili-putlerofili razbirat samo ot edno – chuk v glavata! Glavata na vse oshte malkoto zlo triabva da bude stroshena. Za suzhalenie chovechestvoto e obrecheno da povtaria urocite na istoriata i dokato nozha ne dopre o kokal nadali niakoi shte se zaeme s tova.

 2. Хайде да дадем повод да ни преследват по путлеровския “антифашистки” “закон” (Русия и закони- Боже, опази!) като накрая сринем окупаторското чучело насред София!
  А хубаво е, че днес президентът Плевнелиев развали с речта си аперитива и вгорчи обедния борш на тов. посол Исаков,който, вне сомнения, уже спешно посылет в Москва казаното от Плевнелиев за руските военни провокации срещу България и за крайната необходимостта НАТО да озапти самозабравилите се кремълски бандити.

 3. Полският автор Ришард Капусчински обяснява феномена на покълването на тези идеологии (фашизъм и комунизъм)
  с индустрализацията в началото на 20-ти век преселва голяма селска маса в градовете. Тези хора са невежи, без корен и стават добра хранителна среда за насаждането на гореспоменатите учения.А, най-големия им враг се оказват Знанието, Цивилизацията и Кълтурата. Те като мощно слънце ще изпепелят червено кафявия мухал…

 4. Г-н Инджев,моля Ви да коментирате награждаването от Путин на избрани журналисти за “Обективно отразяване” на сьбитията в Украйна.

 5. Депресивна, маниакална агресия, основана на не докрай осъзната непригодност и непълноценност. Това са белези на всички фашо-нашо обществени проявления. При международните се наричат военни престъпления против човечеството.
  Здравната каса и ДАНС да се заемат по-сериозно с проблема. По списъка Барозу.

 6. Да си припомним и “пожара” в Партийния дом и в Райхстага!! Методите им не са се променили значително…

 7. “САЩ вече заплашиха Русия с още икономически санкции. Европейските страни обаче още не могат да стигнат до решение за подобни мерки.
  Според ИТАР-ТАСС против налагането на финансово-ограничителни мерки са се обявили Гърция, Кипър, България, Унгария, Люксембург, Австрия, Испания, Португалия и Малта.”
  Ето ги застъпниците на Путлер.Как може да са против даже за финансово-ограничителни мерки ,след това, което се случва в Одеса, Славянск, Донецк и десетки други градове в Украйна.А Путин, както и Хитлер разчита точно на разединена Европа.Не трябва да се чака само на САЩ, Канада и Япония.Меркел за какво беше в САЩ, само да се разходи ли?Крайно време е да се поиска сметка от тези, които ни направиха зависими тотално от руските енергийни доставкии, печелейки милиарди от това.

 8. Трябва да се четат бащите на американската конституция.

  Тръгнеш ли към компромис със свободата, за да запазиш благосъстоянието си, накрая губиш и двете.

  За по-малко от два века това кредо превърна затънтените задокеански колонии в най-богатата държава в света. Не само в чисто материалния смисъл на думата.

 9. Ако си направите труда да прочетете нещо за Степан Бандера ще откриете много интересни факти.Руската пропаганда го изкарва фашист ,а той е бил концлагерист в Заксенхаузен.И т.н. и т.н. Интересен е факта по неговото убийство от НКВД.Бих оприличил Бандера с нашия Ванче Михайлов.

 10. Само за протокола – опорната точка на Владимир Висарионович определя милионите украинци, които не са съгласни с руския диктат, не само като “нацисти” и “фашисти”, но и “бандеровци”. Нищо че Бандера е воювал срещу Вермахта и даже малко е поумрял в нацистки концлагер. Поне смешното “антисемити” вече го свалиха от дневен ред.

  Фанатиците и на Хитлер, и на Сталин, и на Путин никога не са блестели с начетеност.

  Добрата новина е, че армията на Украйна вече почна масов отстрел на безчинстващи в Славянск и другаде терористи, пардон, “опълченци” без опознавателни знаци, които до прегракване зеят “рАЗИя”, веят червено-черни знамена и са въоръжени с щатното оръжие на ГРУ на руските въоръжени сили. Историята учи, че бандитите разбират само от куршум и въже, не от европейски ценности.

 11. Браво г-н Инджев, право в десятката както винаги.

  Историята е упорито нещо и затова путлеристите и нашите зомбирани измекярчета постоянно я четат както дявола евангелието и я изопачават.

  Просташката примитивно-нихилистична путлерска измет (Шариков-и по Булгаков), отричаща всичко човешко трябва да бъде постоянно излагана на показ и заклеймявана до 9-то коляно.

  Вие както винаги го правите блестящо и с голям талант

  Както беше казано и по-нагоре, тези същества “разбират само от чук в главата” но вашето слово също ги кара да изгарят на “слънце както вампири” в холивудски B-филми на ужаса.

  Никакъв компромис с подобна сган на никакъв фронт. Те един ден ще бъдат изметени от лицето на земята но с цената на големи жертви

  Поздрави

 12. Имам простичък въпрос:
  Ако страните Германия, Италия, Австрия и Унгария не бяха приели по свой избор недопустимата си зависимост от доставките на руски газ в качеството си на крайни потребители, щеше ли да има какъвто и да било смисъл от изграждането на Северен и Южен поток и щеше ли да има изобщо някакво значение позицията на България? Кой е всъщност тук “троянски кон”, отворил “вратите на крепостта” и вкарал /не “пуснал”, а именно – ВКАРАЛ!/ врага в нея? При това – ПО СВОЯ ВОЛЯ, ОТКРИТО, ОФИЦИАЛНО И ТЪРЖЕСТВЕНО?!

 13. Едно време ни промиваха мозъците по съветските филми с опорни точки:
  “Бандите на Степан Бандера”, “Бандите на Симон Петлюра”, “Бандите на Нестор Махно”…

  А “Бандите на Ленин”, “Бандите на Сталин”… Де са?!

 14. Тежка е прокобата над България защото най-големият ни храм е поруган. Вместо да носи естественото си име с което е замислен днес е именуван на князът-войн Александър Невски /произведен за светец въпреки кръвопролитията в които е участвал
  /http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=535:-1916-1917 :” След този акт /руската бомбандировка на Варна от 14.10.1915г./ обществените реакции срещу извършителите му са толкова остри, че се стига до преименуването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София в „Св. св. Кирил и Методий”! Това става с пълен консенсус от парламента (в това число и опозицията) и правителство. Всъщност решението не е толкова за преименуване, а за възстановяване на първоначално замисляното му име “Св.св. Кирил и Методий”.
  Дори отявленият русофил, обичаният народен поет Иван Вазов приветства преименуването.”…

 15. ТОВА ГО НЯМА В УЧЕБНИЦИТЕ…
  Ударът срещу Варна принуждава командването на Българските военноморски сили да минират акваторията на Варненския залив. Тази задача е изпълнена от флотска единица с командир лейтенант Кирил Минков. И това дава резултат.
  През февруари 1916 г. Русия предприема нов опит за нанасяне на артилерийско-авиационен удар срещу българската военноморска база. Вражеското морско командване планира да стовари върху варненското пристанище и града смъртоносен артилерийски залп от новия си линеен боен кораб “Императрица Екатерина Велика” (въоръжение 12×305-мм, 20×130-мм и 5×75-мм оръдия) и едновременно с това да нанесе и авиационен удар с водосамолети, базирани на авиотранспорти. За нападението е привлечена втора маневрена група в състав: линейния кораб “Императрица Екатерина Велика”, ескадрените миноносци тип “Новик”, “Счастливый” и “Пылкий”, авиотранспортите “Император Александр I” и “Император Николай I”, миноносците от по-стар тип “Лейтенант Пущин”, “Живой” и “Капитан-лейтенант Баранов”.
  Ескадрата отплава от Севастопол на 24.02.1916 г. (8 март нов стил) под командването
  на контраадмирал Покровски. Когато тя приближава Варна, миноносците “Лейтенант Пущин” и “Живой” се откъсват напред за изясняване на обстановката. Попадат обаче на минното поле. „Лейтенант Пущин” е поразен от мина, като корпусът му е пречупен на две и потъва. Загиват 80 души, а 15 са пленени. 4 от тях са офицери начело с командира на дивизиона ескадрени миноносци капитан II ранг Подяполски.
  Спасяват се само 4 офицери и 11 матроси.
  Успелите да се спасят моряци се добират до българския бряг с две гребни лодки, където са пленени. В спасителната лодка е открит и бойният Андреевски флаг на кораба. Това е първият боен трофей, който взема България във войната й с Русия. Руският военноморски флаг се съхранява и до днес в НВИМ в София.

 16. Привет, Може ли справка откъде е на Маяковски стихотворението ? Питам, понеже по руските форуми пише следното : “Год назад ЛЖ-юзер Марьян Беленький решил подшутить над копипастерами. Он сочинил от имени Маяковского и Есенина стихотворения во славу Муссолини (якобы опубликованные Есениным и Маяковским в “Известиях” в конце октября 1922 г.) и поместил их у себя в ЖЖ.
  ( http://belenky.livejournal.com/2349828.html )” Моля, помогнете – руските ми колеги подивяха, като им го пратих…

 17. Всеизвестно от историята е, че нацистите и болшевиките са “братя по оръжие”. Сталин и Хитлер го доказаха неведнъж до 22.06.1941г., когато Хитлер изпревари ортака си и го нападна пръв.
  Демагозите обаче не си отварят очите за фактите – те повтарят опорните си точки и запетаи. За това им плащат.

 18. ПРАВОСЛАВИЕ ЛИ?
  Победоносното българско настъпление и превземането на Мангалия в средата на септември 1916 г. осуетяват подобни полети.
  Има още една любопитна подробност за руските военни бомбардировки. Варна е бомбардирана на Петковден , а Балчик на Андреевден (13 декември). За руските военни моряци този ден има символично значение, защото на Андреевден е патронният празник на руския флот (с патрон Св. Андрей Первозванный).
  Това е уникален факт. ,,Братска Русия’’ вместо да празнува тръгва да воюва по море на православни празници против България!
  Подобно съвпадение доказва, че неприятелят грубо потъпква християнските норми и порядки и пренебрегва общоприети традиционни духовни ценности. Парадоксално е, че тези действия са извършени от военноморския флот на страна, възприемана навсякъде като исторически стожер на Източноправославната религия.
  Отгоре на всичко с морските си атаки срещу незащитени български градове Русия нарушава и принципите на международното право. Съгласно IX-та Хагска конвенция относно бомбардировките от морски сили във време на война от 1907 г. бомбардирането на неотбранявани пристанища, градове, села, жилища или сгради е забранено. Международното право забранява и безсмисленото разрушаване на градове или други населени места и унищожаването на неприятелска собственост, ако това не е предизвикано от военна необходимост”.

 19. Към Roumen:

  Така пише в някои руски форуми, но никой сериозен ( или официален) източник не е отрекъл две неща: че стихотворението на Маяковски е отпечатано във в. “Известия” през 1926 г. ( според някои източници дори през 1922 г.), но после е инкриминирано със задна дата. А не смеят да отрекат- и това е по-важно- не само от страх да не се появи оригинално копие на вестника, а заради добре известния възторг на болшевиките по онова време от техните приятели фашистите в Италия. Дружбата им е била крепена включително от взаимни творчески срещи и посещения, като триумфалното пътуване през същата тази 1926 г. в СССР на придворния фашистки поет Маринети ( Мусолини нарежда да му постоят вила за заслуги към фашизма).
  Респективно Мусолини открито се възхищава на Сталин и го поздравява, че е успял да построи “славянски фашизъм”.
  А че някои съветски другари ще отричат и ще се опитват да поставят под съмнение- това е повече от типично. Те и за Катин така увъртаха…
  Българските другари по същия начин се опитват да профанизират завета на Левски ” който ни освободи, той и ще ни зароби”, уж че не го бил казал, а е измислица на Захари Стоянов…

 20. Благодаря !!!…пяна им излиза по устата, а до преди Путлер да атакува Крим изглеждаха нормални…предполагам подобно е било и в Германия 30-те , та от “Горна Волта с ракети” не се знае какво да очаква човек…За съжаление държави като Австрия и Швейцария охотно им перат денгите. Парадокс също е , че само в Берлин живеят 300 000 руснаци с крадените пари.И още един парадокс – Русия практически се управлява от силно еврейско лоби, а в същото време помагат на Иран, Сирия и други открити врагове на Израел, където в края на 90-те емигрираха незнайно колко руснаци…

 21. Повратливостта на руската (дез)информационна война със собствения си народ е известна. При поява на подходяща “политическа Обстановка” се публикуват подходящи агит- материали. Които, при друга “политическа обстановка”, се отричат.
  Ето един пример, говорещ за стоплените отношения между Хитлер и Сталин през октомври 1940 г.:

  «Совершенно секретно.

  Постановление ЦК ВКП(б)

  О временном изъятии куплета песни из кинофильма «Если завтра война»….Временно до особого распоряжения прекратить исполнение по радио, с киноэкрана, со сцен и в строю следующего куплета песни т. Френкеля из кинофильма «Если завтра война»:

  «Кто Родине нашей грозится войной,

  Тот будет сражаться со всею страной.

  Лишь землю родную затронет фашист,

  Станет танкистом любой тракторист».

  По-старите всред нас трябва да си спомнят резултатите от подобно постановление: как “любимий Сталин” беше заменено с “партия любима”

 22. @ Като аргументи към казаното от Иво в отговор на Румен

  1. Взаимната симпатия между италианските фашисти и болшевиките е стара. Много силна я прави връзката между футуристите Маяковски и Маринети- официалния поет на фашистка Италия.

  ЕТО ЦИТАТ ОТ ЛЕКЦИЯТА НА МАРИНЕТИ В МОСКВА ПРЕД РУСКИТЕ ФУТУРИСТИ:

  “Какво е демокрацията? Животът, живян в работа и в страха за всекедневния насъщен. Ние искаме да се смеем, да се смеем и да правим това, което инстинктите ни казват.
  Ние не искаме демокрация, либерализъм, ние презираме екстрементите на духовното консуматорство.

  “Дали някога най-накрая – не срамежливо, а с гордост – ще се признаем за азиатци?… Защото само признавайки се за азиатско, руското изкуство ще навлезе в нова фаза и ще отхвърли позорното и идиотско иго на Европа, което отдавна сме надраснали…”-
  Това пък декларира близкият до Маяковски футурист Бенедикт Лившиц, който хроникира пътешествието и лекциите на Маринети в Русия.

  ЕТО ГО И ТРЕТИЯТ В КОМПАНИЯТА:

  “Да! Ние сме варвари. Искаме да бъдем такива. Това е почетно име. Ние сме тези, които ще подмладят света. Сегашният свят е към своя край.”
  Адолф Хитлер в своите документирани разговори със съмишленика си Х. Раушинг

  ЕТО И ТОЧНО ЦИТИРАНО ВЗАИМНОТО ПРИЗНАНИЕ:

  Бенито Мусолини -1938-39:

  “Сталин безкомпромисно очисти болшевизма от еврейския интернационализъм и по този начин успя да създаде истински и действен “славянски фашизъм”.
  (цитирано от A. Rossi. Deux Annes d` alliance germano-sovietique. Paris, 1949, p. 88-90)

  Достатъчни като илюстрация са много кадри от популярния биографичен филм за Мусолини “Винцере”. Общата идеология събира в първите години на ХХ в. из швейцарските кафенета най-напред като радикални социалисти бъдещите италиански фашисти и съветски комунисти. 14 години по-възрастната първа и незабравима руска любов на Мусолини Анжелика Балабанова възпроизвежда даже майчинско-наставническата роля на руския опит в политическия терор. Общата идеология води едните и другите на манифестации под червени знамена, обръщат един към друг с “другарю”, възхваляват заедно “революцията”, “рушенето”, “варварството” и “масите”, мразят аристокрацията, елитите, “буржоазията”, собствеността и религиозния морал, да наричат държавите и партиите си “социалистически” и “работнически”…

  Така че целият културно-политически бекграунд прави стихотворението “Товарищи фашисты” автентично.Че го няма в книжното пълно събрание на съчиненята- то е ясно. Ами то и колко видни бивши товарищи на тов.Сталин ги няма на стари снимки с него, пък ги е имало… Че той и тов. Берия, Л.П. изчезна от Болшая советская,да се чудиш, пък страниците за БЕРИНГОВО Море погълнаха биографията на Лаврентий Павлович… Досущ като море, глей работа… Укриването на всякъкъв вид трупове е единствената работа, в която комунистите нямат равни.

 23. Въобще храмът “Св.св. Кирил и Методий” по начало е бил определен да се казва така. Който влезе в него, първо се впечатлява от двете огромни стенописни изображения на братята. Защо е прекръстен на “Александър Невски” и кой русолизец е разпоредил това (не е Стамболийски, тоя няма толкова акъл), историята и до днес “срамежливо” мълчи. Зер това предателство е сравнимо само с предателството при Беласица планина, при което е ослепена армията на Самуила. Защото Александър Невски е едно дребно князче, прочуло се с това, че насъсква Златната орда (азиатски мюсюлмански разбойници) срещу други “братя” християни, предимно германци и шведи. За което е изял доста бой от рицарите-кръстоносци на Тевтонския орден, преди да ги примами с подлости на леда на Чудското езеро. Мързи ме да търся линк, но който желае, може да си го намери сам. Нетът дълго няма да може да бъде прочистен от този русофилистичен позор.

  Респект, г-н Инджев!

 24. Иво, нека се придържаме към истината – истината и само истината, на всяка цена.

  Истината за стихотворението, което уж е на Маяковски е, че е измислено преди няколко години с цел подигравка с всички, които ще го цитират.

  Истината за събитията в Одеса е, че преди да бъде нападната и запалена сградата, няколко проруски малоумника стреляха в мирното шествие, което беше за единство на Украйна. Нещо повече – стрелбата на идиотите по шествието беше прикривана зад гърбовете на одески милиционери. В резултат на стрелбата на проруските малоумници, скрити зад милиционерите, бяха убити двама души и няколко бяха ранени. Едва СЛЕД ТОВА вече украинците нападнаха зданието и го запалиха, в следствие на което умряха между 40 и 50 души. Просто идиотите си мислеха, че може да правят каквото си искат в Украйна без никакви последствия. Но последствия, както се видя, ще има от тежки, та по-тежки. И това е само началото.

 25. Стамбо, спомних си че за това което пишеш има един много хубав филм отпреди 20 години, 1994 на RAI за младите години на Мусолини–социалиста в Швейцария и след това по пътя му към завземането на властта. За успехите му сред руските социалистки в Женева, за които е Бенитушка, сред които и Анжелика Балабанова. В главната роля бе все още неизгрялата тогава звезда Антонио Бандерас. Цялата първа серия е посветена на този период като накрая става раздялата му с нея поради несъвместимост – тя, прекалено академична и безкомпромисна наставничка и той, прекалено бунтар и фанатичен социалист. Изгонен от Швейцария и след това от Австрия се връща в родния град и среща вече порасналата Ракеле, която му е била ученичка в първи клас….
  Ето линк в тубата, но не намерих такъв с титри на друг език.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.