Вместо paradise Путин предлага на поданиците си парад

Съветският съюз, превърнат в ад за милиони репресирани и унищожавани с милиони като врагове на държавата поданици на социалистическата монархия, не само не се превърна в „работническо-селски“ рай, но и направо се разпадна под непоносимата тежест на собствения милитаризъм, подчинил всяка логика на икономическото развитие на безумните идеологеми на комунизма.

От обещанието за този рай ( paradise)днес е останал един парад- едно военно перчене. Путлеризмът предлага парада като заместител на несъстоялия се paradise.

Русия е ресурсен колос на глинени крака, който не влага несметните богатства на империята в модернизация, а гази в калта на прочутата руска безпътица ( бездорожие), подпомогнала най-голямата руска гордост на тази сплотена около собствения милитаризъм нация: победите срещу Наполеон и Хитлер. Армиите на двамата европейски завоеватели се оказали победени от руските простори, затъвайки в калта на руската безкрайна безпътица. И днес да нахлуят чужди дивизии, каквито няма на хоризонта, пак ги очаква същата съдба. Защото Путин се грижи за парадната си армия за пред гордия с нейния параден блясък народи и най-вече, за да впечатли народа си.

Един чужденец е бил дотолкова впечатлен от тази руска показност, в която е вложен приоритетно ресурсът на държавата, че пише през далечната ( но манталитетно все така близка до днешна Русия) 1839 г.:

Руската империя – това е дисциплината на военния лагер вместо държавно устройство; това е обсадно положение, издигнато в ранг на нормално състояние на обществото“. ( стр. 83)

Руският човек мисли и живее като войник! Като войник завоевател.“
Истинският войник, независимо в коя страна живее, никога не е гражданин; тук обаче той е по-малко гражданин от където и да било другаде- той е затворник, осъден пожизнено да пази други затворници“( стр. 174 )

Русия се превърнала в един шестдесетмилионен полк“( стр. 215)

Пътуващият из Русия френски благодорник Астолф дьо Кюстин констатира в писмата си по отношение на видяното и преживяното от него също толкова актуалната в наши дни истина:

Каквото и да говорят или да правят руснаците, обективният наблюдателен би съзрял в тях само едни византийци, овладели съвременната стратегическа наука под ръководството на прусаците от 18 век и на французите от 19 век“ ( стр. 177 )

Истината е насъщна потребност само за извисените духове или за най-развитите нации; простолюдието се задоволява с лъжите, които поощряват неговите страсти и пороци. Тук да се лъже означава да защити обществото, а да се казва истината е равносилно на държавен преврат“ ( стр. 184 )

Роби има и другаде, но толкова много роби-придворни има само в Русия“. ( стр. 169 )

Тук народът и правителството са единни; дори да можеха с това да възкресят всички загинали роби, русите пак нямаше да се отрекат от чудесата, извършени по волята на техните монарси- чудеса, на които те се явяват свидетели, съучастници и жертви“. ( стр. 78)

Руснаците почитат върховната власт като религия, чиито авторитет не зависи от личните достойнства на един или друг свещеник.“( стр. 121)

Що се отнася до цивилизоваността, досега те са се задоволявал с нейната външна страна, но на практика са безнадежно изостанали изостанали по отношение на нас- но възникне ли подходящ случай, те жестоко ще отмъстят за нашето превъзходство“.( стр.115)

От памтивека в Русия никой освен императора не е изпълнявал своите задължения към нацията – нито дворянството, нито духовенството, нито което и да било обществено съсловие. А за народа, който живее в окови, винаги казваме, че си заслужава своята участ – защото тиранията е дело на самите нации. Или най-късно след петдесет години цивилизованият свят отново ще се покори на варварите, или в Русия ще се извърши революция, много по-страшна от тази, чиито последици Европейският запад продължава да изпитва и до днес“. ( стр. 108 )

Тайната пружина на руската политика е религиозната нетърпимост“(стр. 41)

Колкото и да е безгранична властта на руските монарси, те извънредно се плашат от всяко неодобрение или дори проява на откровеност. Потисникът повече от всеки друг се страхува от истината“. (стр. 106 )

..и си спомням страшната фраза на Волтер или на Дидро, която във Франция е отдавна забравена: „Русите са изгнил преди да узреят“( стр. 104 )

…руският народ се е превърнал в абсолютно негоден за нищо друго народ, освен за завоюване на света“. (стр. 217)

А един народ, който няма какво да научи народите, които се опитва да подчини, не може задълго да запази превъзходството си над тях“.( (стр. 218 )

Русия е страна, където се творят най-великите дела в името на най-жалките резултати“. ( стр. 62)

Само на народите, които сляпо се подчиняват на властелина си, може да им се заповяда да извършат огромни жертви заради нищожни резултати“( стр. 61 )

В РУСИЯ ЛЮБОВТА КЪМ ПАРАДА СЕ Е ИЗРОДИЛА В МАНИЯ“. (стр. 61)

Астолф дьо Кюстин, „Русия и русите“изд. Изток-Запад, София, 2004 г.

Дали нещо съществено се е променило по отношение на преобладаващия в Русия манталитет на преклонението пред държавата (за сметка на свободата на личността)?

Ето днешният отговор на един руски автор със световна известност:

За руснака истинската жизнена опора, крайъгълният камък на социалното битие ПО ТРАДИЦИЯ ( курсивът-мой, бел. авт.) си остава не семейството, а именно държавата с всичките й атрибути и инструменти на властта“.

Станислав Белковски, „Путин:цялата истина за стопанина на Кремъл“, Сиела, София, 2013 г. , стр. 167 ).

Така че,уважаеми читатели, предстои на 9 май да ни демонстрират поредния руски парад – заместител на несъстоялия се съветско-руски paradise. Какво сме научили или можем тепърва да научим от уроците на историята, които Русия ни „преподава“ от близо век и половина, е въпрос на европейски зрелостен изпит за нас като народ, който няма какво научи от своя завоевател.

19 мнения за “Вместо paradise Путин предлага на поданиците си парад”

 1. „Потресаващото в Достоевски беше не това, че бе съумял да опише нечовешките страдания сякаш те бяха само естествена част от човешката съдба, а онова, което бе поразило и Наталия Лвовна: че никога не е имало дори и най-малко прекъсване между неговата и нашата съдба:
  „Сега, когато знам, че цяла Русия винаги е била и до ден днешен е мъртъв дом, че времето между каторгата на Достоевски и нашите собствени мъки е спряло – аз съм свободна, съвършено свободна! Ние отдавна сме умрели, само дето не искаме да си го признаем.”
  Густав Х. ГРУДЖИНСКИ – полски писател, журналист и лит. критик /антифашист!/

 2. БРАВО ИВО. Съвсем точно в целта. Може ли някой да отрече, че това не е истината видяна дълбоко в времето. Българите носят на гърба си покорно цялата тази тежка грамада, която ги праща на дъното на европейската кошница. Милиони, зарязаха “щастието”, или по скоро мизерията на комунизма, за да се лутат по чужди страни и да се мъчат да си върнат поне малко от истинския живот, така подло откраднат от тях и техните деца. Живота им е в ръцете им. Пак ли ще го подарят на тези, които са се впили като гниди в народното тяло.

 3. Nadiavam se edin den kitaicite da osvobodiat i nas i samite rusnaci ot rusia. Te sa drevna nacia i znaiat kak se praviat tezi neshta.

 4. Къде е парада за българите на девети май, за да се отбележат деветте месеца, когато бяха пратени да събират с гърдите си немските куршуми, за да намалят жертвите на съюзническите войски. Да сте чули, видели или поискали паметници за тях? Вместо тях, България е нацвъкана с паметници, хвалебствия и покорни благодарности, за въоръжени чужди войници, които нито са се били в България или за български интереси. Те пазеха гърба на щедро платените от окупатора наемници, които унищожиха не само законното българско правителство, парламент, войска, полиция, администрация, наука, образование, църква, финанси, банки, професии и занаяти, но смачкаха неприкосновеността на жилището и притежаването на земята наследени от вековете. Още отгоре те вкараха и мозъците на хората в железни калъпи, от които и днес има много, които не могат да махнат капаците залепени на очите им. Няма ли светлината да блесне в България?

 5. Bravo Ivo !!! Ako imame Radio i TV shte pravim chudesa!! No , ne mi stigat sredstva !! Trudno e da si chesten !!

 6. Но аз днес чух, че военният парад в Москва няма да се проведе, защото руските военни са командировани под прикритие в Украйна.

 7. На девети май пак ли ще се кланяме на на този великан с сламени крака, който бе спасен от САЩ през войната, и сега отново бе спасен от Европа и САЩ, след собственото му срутването. Докога ще ни заслепяват с огромните прожектори на Кремъл и помпането на едно кухо тяло. Не видяхте ли истинският им образ, след като тяхната подлост, лъжа, измама и терор, блеснаха в Крим и Украйна.

 8. Цитираните произведения бих направил задължителни за всички “българи”, които продължават да се възторгват от “братушките” си. Една безпощадна дисекция на явлението “руски милитаристично-шовинистки синдром”.

  Дали на “Позитано” ще прочетат този постинг?

  Респект, г-н Инджев!

 9. Kнигата на маркиз дьо Кюстин можете да намерите в оригинал тук: http://www.gutenberg.org/ebooks/25755
  както и много други интересни издания на различни езици.

  Благодаря за текста! и коментарите!

 10. Преди седмица един млад човек сподели, че записал курс по Руска история в UFT. Попита ме: ‘Не разбирам, тези хора нищо друго ли не са правили, освен да воюват? Нима цялата руска история се крепи на милитаристична офанзива?
  Ако наивно си представим някакъв цивилизационен наратив, Русия би трябвало да бъде изхвърлена от него… ако цивилизацията предполага идея за социален и икономически прогрес.”

 11. Путин е обречен, в това спор няма. Той извърши светотатство, като обруга построеното от Цивилизацията вдъхновена и пропита от вярата в Христос. Той се постави в ролята на канибал оспорващ неписания закон да не се яде човешко месо. За него връщане няма, вече е въпрос на часове. Крахът му ще повлече и неговите дяволски проекции в България. Тази досада, която те докараха, този глад ще имат край.
  Молете се, бъдете чисти и фокусирани. Доста го търпя Бог този дявол…

 12. Да, няма какво да се каже повече от казаното.Единственото ми притеснение ,че чаканата агония и крах на Путин може да се окаже много дълга.Ако го крепят като Брежнев може да изкара още 25 години и повече.Другото притеснително е ,че руснаците неможеш да ги уплашиш с мизерия и лишения .Те като народ могат да устоят на много лишения.Днес в руската преса попаднах на проучване с въпрос дали при евентуални санкции биха се отказали от продуктите на Епъл.68%казват да . В друга статия пук се твърди ,че започва разработка на руски интернет.Май единственото ,което Путин не е преценил,че съвременното поколение руснаци вече са излизали в чужбина и не е ясно как ще приемат настъпващата изолация от света.

 13. Жалко,но това е голата истина.Мужиците не са мръднали и на йота в развитието си.На тях им трябва здрава ръка,те обичат бащицата и са готови да умрат за него.

 14. Pozdravlenia za chudesnata statia i analiz,no horata v bulgaria sa zatanali v ejednevieto si ine znam kolko shte prochetat istinata.

 15. Добре де, парадите по случай девети май са били факт и преди Путин. Щом искат нека си го честват…

 16. До HRISTO,
  Не си схванал смисъла на написаното от г-н Инджев. Работата е там, че освен паради, Русия не осигурява смислен и сносен живот за своите граждани.
  И в Европа честват 9 май, дори са го приели за “Ден на Европа”. Това е знак и символ, че победата на демокрацията над фашизма и национал-социализма е победа на доброто над злото и тази победа на демокрацията е осигурила просперитет и едно по-добро бъдеще за цяла Европа, включително и за народите на загубилите войната държави.
  Използвам случая – честването на “Деня на Европа”, за да съобщя, че Реформаторският блок организира провеждане на събитието “Светлините на Европа” на 8-ми май от 20.00 до 22.00 часа пред Паметника на Съветската армия.
  http://blog.reformatorskiblok.bg/2014/05/blog-post_637.html

 17. То Путин какво ли може да предложи , освен една показуха, “издържана” в “най-добрите” руски и савецки “традиции”. “Парадна” пропагадност и фасаден “PARADise”, направо PUTINraihse.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.