“Путин моли” е оксиморон – направо е путиморон

„Молим представителите на Югоизточна Украйна, поддръжниците на федерализацията на страната, да отложат насрочения за 11 май референдум”, заяви Путин след среща с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер.

Тази молба беше отправена вчера. И ето че днес тя беше не просто чута, а направо уважена в източна Украйна, където уж напълно местните, самостоятелни, автономни, самоотбраняващи се в нападението си срещу украинските власти руски бойци веднага захванаха да обсъдят отлагане на референдумите за автономия на Луганск и Донецк.

Референдумите бяха планирани за неделя, 11 май. Милиони бюлетини са отпечатани. Но щом Путин „моли”…

Освен това Путин се отметна от довчерашната си позиция срещу президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май и сега от посрамения му антураж се чудят как да извъртят нещата така, че да обърнат на 180 градуса обосноваването на новата теза, противоречаща напълно на всичко, което пишеха и говореха буквално ден по рано по въпроса.

Ситуацията не е нова и това прави картината на унижението да си верноподаник на Путин още по-жалка.

В подобна ситуация се оказаха в Русия всички през 2013 г., които преди това гръмко разсъждаваха за вредата от разводите за нравственото здраве на Русия- всички, от депутатите, до патриарха на руската православна църква Кирил.

Внезапно, без никакви предварителни намеци и церемонии, Путин обяви на 6 юни 2013 г. по време на светски телевизионен репортаж, че се развежда, а стоящата до него съпруга потвърди новината, застигнала като гръм от ясно небе не толкова търпеливия руски народ, колкото натегачите от обкръжението на президентското семейство.

В нелепа ситуация попадна тогава най-вече депутатката Елена Мизулина, прославила се планетарно с т.н. „закон срещу гейовете” и с битката си за укрепване на руското семейство, в която главната опорна точка беше противодействието на разводите. Патриарх Кирил, произнесъл серия от проповеди в същия дух, е направо зашеметен, но…понася „стоически” унижението, премълчавайки удара. Ето как коментира тази ситуация руският политолог Станислав Белковски:

„Със своя радикален жест президентът за пореден път показва доколко се съобразява със своите формални съратници и сътрудници. Какво да се прави – всеки, който иска да се ползва от благата на Кремъл в условията на съвременна Русия, трябва своевременно да усвои изкуството на унижението”.

Така наречената „самоотбрана” в източна Украйна очевидно прекрасно владее това изкуство и сега се прави, че откликва на „молбата” на своя московски господар , изпълнявайки всъщност безпрекословно заповедта му, която противоречи на тяхната войнствена досегашна позиция, изразена от един от военните командири на „опълченците” в Славянск пред Си Ен Ен по следния предизвикателен спрямо украинските сили начин : „Нека дойдат, ние ще им преподадем хубав урок”.

Не е ясно, дали е дошъл краят на военното перчене на путлеристите, макар самият бащица да твърди, че вече е дал заповед руските войски да се отдръпнат от украинската граница ( какво му пречи да излъже отново?). Но на последния съмняващ се на този свят, кой командва пряко силите на дестабилизацията в източна Украйна, би трябвало окончателно ду му се е изясни истината. Освен ако не е от онези пропагандатори на путлеровите опорни точки, които са по-путлеристи от самия Путин, каквито са някои български другари.

 

8 мнения за ““Путин моли” е оксиморон – направо е путиморон”

 1. Вчера се появи аудиозапис на разговор между ръководителя на националистите от Руско Национално Единство Барашков и един от лидерите на донецките терористи Бойцов. В записа те си говорят за референдума, който трябваше да се проведе на 11 май. Барашков дава указание какъв да е резултата от референдума – напишете 99% ЗА… или не, нека да са 89% ЗА… Така се прави референдум по руски. Записа е изключително интересен, всеки който разбира руски е добре да го чуе. Ето на тази страница има връзка към клипа, който е в YouTube: http://grani.ru/Politics/Russia/m.228818.html Интересно е да се прочете и статията, както и коментарите към нея.

 2. Утре е 9-ти май – Денят на Европа. Това е добър повод десните и проевропейски партии да демонстрират единство по отношение вижданията си за бъдещето на страната.
  В тази връзка Реформаторският блок организира специално събитие – “Светлините на Европа”, което ще се проведе на 8-ми май от 20.00 до 22.00 часа пред Паметника на Съветската армия.
  ЗАПОВЯДАЙТЕ!!!
  Да дадем отпор на Руската агресия и на петата им колона у нас и да заявим Европейското бъдеще на България.
  http://blog.reformatorskiblok.bg/2014/05/blog-post_637.html

 3. Според мен Путин е леко преекспониран. В изт.Европа, поради доскорошната й окупация от Кремъл – основателно. Ядрената заплаха е факт.
  Но всъщност е част от процес на срутване на авторитарни режими в различно маниакални регионални провокатори.
  Истински драматични ще са събитията в Китай, когато вълната на граждански конфликт залее и тях. Предпоставките са видими.

 4. За съжаление играта е друга – старата игра на добро и лошо ченге.

  Путин, разбира се, е целият в бяло – той, добрият, ги “моли”, но те, лошите, не се съгласяват.

  Това печели две точки с един удар по отношение на западното обществено мнение и политика, като успоредно с това вкарва нова енергия в про-руските крясъци на Запад:
  1. Путин е за мир и компромис, но местните вече не издържат на “зверствата на десния сектор” и провеждат на своя глава референдуми, и,
  2. ето, видяхте ли, че те взимат решенията си автономно (и действат напълно самостоятелно)и за никаква зависимост от режима в Масква не може и дума да става.

  Това е играта, която се играе в момента.

  Тоест, референдумите ще се проведат, защото всъщност главната цел на путин е (кон)федерализация на Украйна но по примера на Босна, а не на Швейцария. Защото само така той ще може да влияе пряко върху европейския югоизток, а и върху ЕС като цяло…

 5. От момента, в който Путин употреби названието Новорусия, крайната негова цел би трябвало да е ясна. Въпреки това трудно могат да бъдат отгатнати какви са неговите конкретни ходове за достигане на тази цел. Не защото Путин е много сложен, а защото самият Путин няма конкретно изработен план. Той действа съобразно обстоятелствата. Т.е. действа като оперативен работник от КГБ:
  1. Путин отчита, че опитът за дестабилизиране на всички области, свързващи Русия с Крим и Приднестровието се провали.
  2. Единствено в Донецка и Луганска области е възможно провеждането на имитация на референдум на 11 май. Не се подвеждайте по термина “федерализация”. Въпросът на тези референдуми не е за федерализация към Украина, а е за самостоятелни републики;
  3. Донецк осигурява на Путин достъп до Юзовското находище. Но това е недостатъчно за изпълнение на плана “създаване на Новорусия”.
  4. Може да се очакват руски провокации с жертви на 9-и май.
  4.1. Тези провокации могат да послужат като претекст за морски десант в Одеса, Николаевск и Херсон. Както и за навлизане на танкове в Запорожието;
  4.2. Ако антитерористичната операция продължи в Донецк и Луганск, това ще е претекст за навлизане и в тези области. За да бъде защитено “народното” волеизлияние на референдума.
  Всичко това може и да звучи прекалено мрачно, но може ли някой да обясни по друг начин цялата логика на ставащото?

 6. Токущо прочетох,че “молбата”на Государя не е била уважена и че инициаторите на референдума са решели и ще го проведат.Предполагам,че тези действия се вписват в постановката ,която се играе,т.е.:действията на сеператистите нямат нищо общо с хитреца Путин!!Има ли някой,който ще повярва,че Путин ще остане безучастен,ако срещу референдума или след него,Киев предприеме военна акция???

 7. Другарят Путин играе театър – изобщо не си и мисли да си изтегля войските от украинската граница. Лъже най-нагло и безсрамно, типично по болшевишки!
  При явно слабата актьорска игра на Путин, да се чуди човек на западните ръководители, как може така да се ловят на лъжите му? Очевадно е какво прави и лъжите му са видими с просто око – точно каквито бяха и при анексирането на Крим. За което се и похвали малко след театрото.

 8. Г-н Инджев, виждам , че и вие сте припомнили за “КРИВОславният” развод на Путин. Но докато подхвърля деньги за стръв, все ще има шарани , които ще си затварят очите и ушите, но ще си отварят ШИРОКО устите, за да се хванат на КРИВОславната му, КРИВОславянска КРИВА кука.
  И след такъв “успешен” улов,той може да си позволи “малко” унижение на рибата ,за свое собствено удоволствие, за да си знае тя мястото, което сама си заслужила , след като сама е приела отредената й от него “роля” в “риболова”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.