Берлин се тревожи от растящата руска намеса в България, а Москва го подсилва демонстративно с посещение на Шрьодер в София

В статия за България ( като троянски кон на Путин в Европа) влиятелното германско списания „Шпигел” цитира правителствени източници в Берлин, които изразяват тревога от нарастващото руско влияние върху българските власти, използвани от Москва срещу единството на Европейския съюз по въпросите на енергетиката.

Списанието изтъква, че под руска диктовка управляващите в България се опитват да преформулират законодателно статута на българската част от проекта „Южен поток” , за да заобиколят съпротивата на Брюксел срещу него. „Шпигел” цитира комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер да казва пред редакцията, че ако се стигне до окончателно гласуване на тази поправка в българския закон ще последва реакция от страна на Европейската комисия срещу България.

„Шпигел” издава и една социалистическа тайна: след посещението на лидера на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц в София, към българската столица се е запътил с цел да окаже предизборна подкрепа за местните социалисти и бившият канцлер на Германия, социалдемократът Герхард Шрьодер.

Предстои да видим в София една класическа пропагандна двойна и тройна игра. Шрьодер ще бъде разходен като мечка на руски синджир. От една страна до момента той е най-знаменития западен политик, напазаруван от Путин, който му даде почетна началническа роля в проекта „Северен поток”. Същевременно Шрьодер е и близък лично с руския президент до степен, че предизвика миналата седмица скандал в Германия с прегръдките си с властелина на Кремъл по повод своята 70 годишнина, уважена от Путин и демонстрирана пред камерите с жестове на интимност.

С други думи, на българските русофили ще бъде показано нагледно и персонално чрез символиката на кремълския пратеник, че да си в джоба на Путин няма нищо незаконно и укоримо. За тукашните русофили посланието е в духа на опорната точка „Защо да може да има „Северен поток”, а да не позволяват да се случи и „Южен поток”! Щом може един германски политик от най-висок ранг да се продава, защо да не ни е позволено същото и на нас, българските братя православни славяни!

 

          Brückenkopf in die EU: Bundesregierung fürchtet Russlands Einfluss in Bulgarien

Berlin sorgt sich über einen wachsenden Einfluss Russlands auf die Regierung in Bulgarien. Moskau baue Sofia zu einem Brückenkopf in die EU aus. Die Beziehungen sind nach Informationen des SPIEGEL so eng, dass Russland die Gesetzgebung direkt beeinflusst.

Interne Berichte der Bundesregierung warnen davor, dass Russland Bulgarien zu einem Brückenkopf in der EU ausbaut. Ein Drittel der Wirtschaftsleistung werde direkt oder indirekt von Moskau kontrolliert, so die nachrichtendienstlichen Erkenntnisse, die der SPIEGEL einsehen konnte.

Die Regierungskoalition aus Sozialisten und der Partei der türkischen Minderheit DPS gilt als treuer Gehilfe Moskaus. In den Regierungsparteien seien alte kommunistische Parteikader, Geheimdienstmitarbeiter und schwerreiche bulgarische Oligarchen aktiv, die mit den Günstlingen Putins Geschäfte machten, so der Tenor der Berichte. Die Beziehungen sind so eng, dass Russland direkt Einfluss auf die Gesetzgebung nimmt. Vergangene Woche tauchten Berichte über vertrauliche Briefe des russischen Energiekonzerns Gazprom an das Wirtschaftsministerium in Sofia auf. Danach soll der russische Staatskonzern den Ministeriellen Gesetzesformulierungen vorgegeben haben, die den Bau der Pipeline South Stream betreffen.

Schröder reist nach Sofia

Die Regierung brüskierte die EU-Kommission, indem sie den bulgarischen Teil der Pipeline zum simplen Verbindungsstück umdeklarierte, um ihn EU-Regelungen zu entziehen. Energiekommissar Günther Oettinger traf sich mit dem bulgarischen Energieminister. Nun werde der Fall auf Expertenebene beraten, sagte Oettinger dem SPIEGEL: “Wenn Bulgarien die Gesetzesänderung tatsächlich beschließt, dann werden wir entsprechend reagieren und rechtliche Schritte unternehmen, um die Einhaltung von EU-Vorschriften zu sichern.”

Ungeachtet der Bedenken über den wachsenden russischen Einfluss Russlands besuchte der Spitzenkandidat der Sozialdemokratischen Partei Europas, Martin Schulz, eine Wahlkampfveranstaltung der regierenden Sozialisten in Sofia. Anfang nächster Woche soll nach SPIEGEL-Informationen Ex-Kanzler Gerhard Schröder (SPD) zur Unterstützung des Europawahlkampfs der sozialistischen Genossen nach Bulgarien reisen.

Ето и превода от сайта на в. “Дневник”

“Шпигел”: България е в хватката на Кремъл, Берлин е притеснен

От Дневник
 12 май 2014

Вътрешни германски доклади предупреждават, че Русия превръща България в предмостие в Европейския съюз и Берлин се страхува от нарастващото влияние на Русия върху българското правителство, пише “Шпигел”. Германското списание коментира в статия със заглавието “В хватката на Кремъл”, че влиянието на руския президент Владимир Путин в България е като вбиване на клин в ЕС.

Според изданието притесненията в германското правителството за най-бедната страна в съюза нарастват. “Шпигел” посочва, че в кръговете на влияние в Европа България е добра цел за Кремъл, защото страната е почти изцяло зависима от енергийния руски внос, а една трета от икономическите дейности се контролират пряко или непряко от Москва.

“В управляващите партии се е струпала внушителна група от стари комунистически партийни кадри, сътрудници на тайните служби и изключително богати български олигарси, които сключват сделки с приближените на Путин”, пише “Шпигел”.

“Като най-влиятелен икономически магнат в страната се приема банкерът Цветан Василев. През неговата Корпоративна търговска банка минава обменът на средства от Москва в държавно контролираната част от българската индустрия, особено в енергийния сектор”, продължава изданието и отбелязва, че отношенията между България и Русия са толкова близки, че Москва директно влияе върху законодателния процес в България.

Миналата седмица излезе информация за поверителни писма на руския енергиен концерн “Газпром” до министъра на икономиката в София, засягащи законодателството във връзка с “Южен поток”. “Правителството в София се подигра с Брюксел с подсказаните от “Газпром” промени в законодателството. За да заобиколи европейските правила, правителството декларира, че българската част на газопровода е просто свързващо звено”, допълва “Шпигел”.

Изданието цитира еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер, според когото, “когато България действително приеме законодателството, ще реагираме по съответен начин и ще предприемем правни действия, за да осигурим спазването на правилата на ЕС”.

Според германското списание близките до Москва български социалисти имат еднакво тесни връзки и със социалдемократическите партии в Европа. “Шпигел” отправя критика към кандидата за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти, чийто председател е Сергей Станишев – германеца Мартин Шулц.

“Станишев иска да стане еврокомисар, а Шулц – председател на Еврокомисията и е благодарен за подкрепата от България”, продължава списанието и допълва, че независимо от съмненията за нарастващото руско влияние Шулц посети предизборно събитие на управляващите социалисти в София”, пише “Шпигел”. В началото на тази седмица, за да подкрепи българските социалисти в София, ще пристигне и бившият германски канцлер – социалдемократът Герхард Шрьодер.

В същото време външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който също е от групата на социалдемократите в Германия, е наясно с пълната картина на стратегията на Кремъл, пише “Шпигел”. Списанието припомня, че миналата седмица той се срещна с българския президент Росен Плевнелиев “който често влиза в сблъсък с правителството си, защото иска да задържи България на пътя към Запад”.

Германското списание припомня опасенията на Плевнелиев, че Путин може да дестабилизира България и Балканите. В Берлин той говори за нуждата от защита на европейските ценности, свободата и мира и изрази желанието си олигархичната икономика в страната му да бъде спряна, за да не свърши България като Украйна”, коментира “Шпигел”.

 

15 мнения за “Берлин се тревожи от растящата руска намеса в България, а Москва го подсилва демонстративно с посещение на Шрьодер в София”

 1. за жалост петоколонниците не са изключение само за България. Германците също си имат достатъчно с Шриодер водещ листата на техните безродници.

 2. При вече няколкомесечната артилерийска подготовка на СОЦПАРТИЯТА,най-тежката артилерия в лицето на Мартин Шулц и грехопадението Шрьодер ,загубата на евроизборите ще бъде поредния щамар върху С.Станишев и социалистите.Силно се надявам че това ще се случи!Поне за БГ това означава възможно най-масово участие на евровота!

 3. И в допълнение към горе написаното, пак за кой ли път, брилянтният Ил.Василев-блестяща статия,блестяща позиция и анализ

  “Сложиха георгиевските ленти, остава да сложат маските и да се обявят за сепаратисти”

  http://idvassilev.blogspot.com/

 4. Сърдечни поздрави господин Инджев.
  Благодарен съм Ви за това ,че ме карате да не се чувствам самотник в нашата съветска действителност. Вчера монавахме покрай МОЧА с четири годишният ми син и той попита “какво е това”. Обясних му ,че е паметник ,но е с особена цел – да лъже и произвежда лъжи и невежество в конролирана посока -нещо като контра паметник. Заради това се наложи да имровизирам и казах ,че това не е паметник, а маметник. Останах доволен , когато той прие въоръженият чичко като измама. Дано да не се препокривам с някой от вашите закачки с МОЧА , но освен МОЧА мисля да го наричам и МАМЕТНИК сред хората , които познавам.
  Успех и здраве
  Николай

 5. То путинофилите никога не са били НИТО “българи”, НИТО “православни”, не е сигурно и че са “славяни”, но със сигурност са большевики! Същото важи и за НЕзаконният им пРЕЗИДЕНТ.
  Още повече , че северен паток вече е построен много преди южен паток, т.е той е действащ, строен е от самите немци на тяхна територия, не от олигарсите на Путин, струва ТРИ пъти по малко от южен паток,а и цената на газа за Германия е поне 30 процента по-НИСКА от тази на южен паток.
  Северен паток , колкото и НЕрентабилен да е днес,когато вече е построен, все пак никога не може да достигне прахосничеството на НЕпостроеният южен паток. Няма даже МИНИМАЛНА база за сравнение, между двата патока, дори и в безмислието им поотделно!

 6. Коментар към илюстрацията: Щурецът Орешаро се пипалува с Богомолката…

 7. Тези посещения /на шулц и шрьодер/ ми приличат на “Путинисти от цял свят обединявайте се”.Дано да се провалят на евроизборите, евро-социалистите , след като председателя им станишев си позволява да чества Деня на Европа пред паметник на армията окупирала България през 1944г., а сега през 2014 окупира Крим, развявайки руски знамена и нито едно европейско.

 8. Германия е в хватката на Кремль, а София е отчаяна.

  Когато Берлин пусна “Газпром” в сърцета на Европа, когато един бивш канцлер, Genosse Шрьодер цял мандат работи като руски петоколонец, а днес доволно грухти над газпромовската копаня с цвик за 1,000,000 евра годишно, когато “Rainmetal” продава на рАЗИя най-нови технологии за танкови цеви и тренира рАЗИйския спецназ в Рязанското висше училище на ВДВ, когато Kameradine Меркел категорично отказва да санкционира алфа-гнома за бандитизма в Крим, де бяха Genossen журналята от “Шпигел”? Що да стори малка и слаба България и на кого да се опре в тази ситуация? Пачему Genossen журналята от “Шпигел” сте ce вторачили в русофилистичната п.р.ъдня на някои “българи”, а не виждате червено-кафявите кремльовски л.айна, в които плуватe до шия? Пък после България била “троянски кон” на рАЗИя в ЕС! Nicht gut, Genossen, Kameraden und Kameradinen!

  PS Г-н Инджев, респект за статията. Може би в хода на предизборната кампания на евросоциалистите е добре да се пусне из мрежите клипчето как Kamerade Станишев благо гледа останалите Kameraden пред МОЧА как горят европейското знаме. Бас ловя, че ще бъде много гледано клипче!

  PS PS И извинявайте за натурализмите!

 9. Ама, че наглост и безочие!!!
  Я, по-добре Берлин да се разтревожи от РАСТЯЩАТА РУСКА НАМЕСА В ГЕРМАНИЯ!
  На “умниците” от ШПИГЕЛ не им ли смърди евтиния руски газ на украинска кръв?!

 10. Винаги съм казвал че Меркел е най-големият троянски кон на Путин в Европа.

 11. Нищо подобно,няма никакво влияние от страна на руснаците в България.Има само координиране.Процес на влияние има,когато се работи да се приемат несъществуващи досега стереотипи на поведение в политиката.

  В България,руско влияние е имало преди много години,дори думата влияние е много слаба. У нас най-силната политическа партия и разбира се най-богата и влиятелна е комунистическата партия. Тя по презумпция е проруска и прочекистка.

  Цялата ни държава като юридически обект е на проруски позиции,въпреки членството ни в НАТО и ЕС.
  Русия е подготвила такава солидна база в България от нейни протежета-мекерета,че думата влияние меко казано е наивитет от най-високо ниво.
  Дълбоко в душите си комунистите са мотивирани и мутирани да са хора на Русия.Особено хората от МВР,МО,следствието ,а за разузнавателните и специалните служби да не говорим. Съда и прокуратурата също.

  Дестабилизция на Балканите е напълно невъзможна от посока Русия.

  Най-странното на западните политици и анализатори е необръщането на никакво внимание,че България е комунистическа държава-властта е връцете на компартията и официалната пропаганда е комунистическа-медии,образование,история и др.

  Защо запада и Америка пренебрагват този факт,засега е невъзможно да се разбере.Изглежда има нещо непринципно и потайно в тяхната стратегия.

  България остава рисков фактор докато комунистите са все още на власт.
  Съществуват силни основания да се възобнови българската редакция на Радио Свободна Европа ,като програмата бъде изцяло на антикомунистически позиции. Само принципният и силномотивиран антикомунизъм може да промени(премени)облика на днешна България.И да спъне Троянския кон на Москва у нас.В противен случай,конят ще тъпче обезумелия народ до полуда.

 12. АНТИКОМУНИСТ, от подкрепям идеята ви за възстановяване на ВСИЧКИ секции на Радио и ТЕЛЕВИЗИЯ Свободна Европа, и като бонус за Путин да се допълнят и с Интернет и Сателитна секции на Свободна евРАЗЗЗИЯ!
  Отдавна има нужда за такива информационни агенции ,които да противостоят на ДЕЗинформацията на путиноидната ПРОПАГАНДА! Защо ли Обама все още се ослушва?!?

 13. АНТИКОМУНИСТ, подкрепям идеята ви за възстановяване на ВСИЧКИ секции на Радио и ТЕЛЕВИЗИЯ Свободна Европа, и като бонус за Путин да се допълнят и с Интернет и Сателитна секции на Свободна евРАЗЗЗИЯ!
  Отдавна има нужда за такива информационни агенции ,които да противостоят на ДЕЗинформацията на путиноидната ПРОПАГАНДА! Защо ли Обама все още се ослушва?!?

 14. На всички вас май не ви е ясно едно нещо:
  Великите сили пак си разпределят Балканите. За това на Русия й налагат мижави санкции.

  Хайде със здраве

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.