Съветската опорна точка на българския националсоциализъм

Защо да се “занимаваме” със съветските паметници?

Този въпрос безброй пъти изниква като опит за примирение пред “свършения факт”, пред тържествуващия съветски постколониализъм в България, който е главната опорна точка за легитимиране на “симбиоза” между социалисти и ( руски) националисти в България като форма на българския националсоциализъм.

Разбира се отговорът е известен на интересуващите се от истината. А тя е такава, каквато я описва в статията си Тони Николов, публикувана в сайта на в. “Дневник”.

Защо БСП все се озовава пред паметника на комунистическото си минало

Текстът е публикуван в портала “Култура”. Акцентите и заглавието са на “Дневник”. Оригиналното е “Паметникът, Европа и помирението”

Има нещо странно в кампанията за тези европейски избори.

Освен, че е почти “невидима” като обществен отзвук (извън клиповете в медиите и велите срещи с избиратели), кампанията е приглушена от тътена на руската инвазия на изток, а в своя ляв вариант е скандално обременена от “съветското минало”.

Не мисля, че бълнувам: на 29 март БСП реши да начене кампанията си тъкмо от паметника на Альоша в Пловдив, чрез почистването му, поднасяне на венци и цветя и възхвали на руския или съветски воин.

А на 9 май – за деня на Европа – Сергей Станишев в двойно качество (като лидер на ПЕС и на БСП) повтори същото упражнение в София. И то в синхрон с парада на руската армия на Червения площад и в Севастопол.

Както е тръгнало, току-виж за 24 май БСП реши или да издигне копие на Мавзолея, или да върне в градинката зад него статуята на Ленин, която сега краси Музея на социалистическото изкуство.

Изобщо, с каквото и да се заеме БСП,
все се озовава пред Паметника на комунистическото си минало

Човек би казал, че за българските социалисти “Великата отечествена” така и не е  приключила, доколкото в инвазията на Путин в Крим те съзират нейното явно продължение.

И все пак за чест на БСП и на нейния евролидер трябва да отчетем, че поне не започнаха кампанията си от Москва, подобно на своите партньори от “Атака”, които кворумно крепят сегашното управление.

Но за деня на Европа БСП (като европейска лява партия!) наистина се представи подобаващо: млади социалисти-доброволци даже охраняваха цяла нощ паметника на Съветската армия в София, за да не осъмне лявата “светая светих” осквернена.

В “десен отговор” паметникът беше осветен през нощта на 9 май чрез светлинни ефекти в цветовете на Европа от Реформаторския блок, а върху него се появиха думите: “Този паметник е символ на престъпния комунистически режим“.

Ала това не попречи през деня възрастни леви симпатизанти да приветстват своя лидер с възгласите: “Другарю Станишев, на изток, на изток към Победата…”, да се издигат лозунги “Не на робията! Не на НАТО!”, а в края на честванията младеж да тръгне да гори европейското знаме.

Премиерът Орешарски пък осъществи важни международни контакти,
като се срещна с казаци в Атон

Тук човек наистина занемява, за миг забравя даже за поправките в българското законодателство под влияние на “Газпром”, и сериозно започва да се пита в кое време живеем и какво точно се случва.

Веднага се сещам за знаменития френски писател-мистик Леон Блоа, който обзет от апокалиптични пророчества, малко преди смъртта си през 1917 г. изписвал цели тетрадки с думите: “Чакам казаците и Светия Дух”.

И все пак, премиерът Орешарски може би е поприбързал…

Но тъй като БСП премести “диалога за Европа” пред Паметника на съветската армия, редно е да поемем хвърлената ръкавица и да поразмишляваме.

Какво търси БСП непрекъснато там и какво иска да внуши на цялото българско общество?

Някаква своя формула за Европа, тоест за Русия в Европа?

Всеки гражданин на обединена Европа знае, че Европейският съюз е “проект на помирението”. Отначало на френско-германското помирение – едно от най-болезнените ядра на конфликта в Стария континент, довело до две световни войни. Затова и центровете на европейските институции са по “границата на конфликта” – в Брюксел, Страсбург и Люксембург, независимо колко това утежнява европейския бюджет.

Бащите-основатели на Европа – Моне, Аденауер и де Гаспери – са смятали, че “мирът няма цена”. Така те са изнамерили формулата, която да позволи на Западна Европа да се съвземе от ужасите и престъпленията на нацизма и да се изправи на крака с помощта, идваща от другата страна на Атлантика. И най-важното –  да съумее да оцелее и да се развива, въпреки заплахата на съветските танкове оттатък Берлинската стена, за да бъде “Европа на свободата”.

Такива са нещата, погледнати от Западна Европа.

Ала има и друга гледна точка, тази на Източна Европа, която преди падането на Берлинската стена беше “Европа на несвободата”. “Източна не-Европа”, както я нарече в едно свое есе писателят Милан Кундера.

И тук всякакви инкорпорирания на “съветската армия” в Деня на Европа отварят незараснали рани и отекват особено болезнено в Талин, Рига и Вилнюс, във Варшава, Будапеща и Прага. А нима не в Букурещ или София?

Не е ли крайно време БСП да осъзнае това?

И когато Сергей Станишев или някой друг заяви пред Паметника на Съветската армия, че “без победата на Червената армия Европа нямаше да е същата“, изречението задължително трябва да бъде продължено.

Да, на 9 май 1945 г. едно голямо зло рухна на бунището на историята: Третият Райх капитулира, Холокостът и кървавите престъпления на националсоциализма бяха осъдени и заклеймени от цялата международна общност, защото разгромът на нацизма не бе дело само на Съветската армия, а и на милиони войници от армиите на свободния свят, за което не бива да забравяме.

Но – и тук изречението не свършва, а трябва да има запетая – след този 9 май половин Европа (нейната източна и централна част) попадна под ботуша на Червената армия и за милиони хора съветските войници (за разлика от западните съюзнически войски), станаха символ на робството. Символ на политически репресии,  на лагерите  – като тези в Белене, Ловеч или другаде, на отнетата свобода на словото, на телените мрежи по границите, на невъзможността свободно да решаваш живота си.

От четвърт век очакваме БСП да изрече втората част от това изречение. И защо не – тъкмо пред паметника на Съветската армия.

Въпросът не е само в “прочита на историята”.

Въпросът е във “формулата на “помирението”,
която е ядро на европейския проект

Онова, за което милиони хора настояват в Източна Европа (и България няма как да е изключение), е, че престъпленията на комунизма трябва да бъдат мерени със същия аршин, както престъпленията на нацизма.

Известният френски историк Ален Безансон, десетилетия наред изучавал двата тоталитаризма (нацистки и съветски), пише следното:

“След като вече сме ги изучили, след като познаваме престъпните рекорди на нацизма по интензивност (газовите камери), рекордите на комунизма по екстензивност (над 60 млн. жертви), както и развращаването на душите и умовете, извършено от двете доктрини, смятам, че не би трябвало да се впускаме в дискусия, а следва да отговорим просто и твърдо: да, те са еднакво престъпни“.

Този категоричен отговор ни липсва, отвъд всякакви увъртания, че “намеренията били добри”, но “времето било такова”. А тъкмо в него се съдържа “формулата на помирението”.

Иначе ще продължим да живеем в две Българии, от които едната все празнува “победи на изток” и, уви, продължава да чака казаците.

 

 

 

38 мнения за “Съветската опорна точка на българския националсоциализъм”

 1. Ами рубладжийските съветофили в РъБъ изпълняват всички тези упражнения не само заради кремльовската повеля, сериозните финансови инжекции от Незабравки и ГАЗПРОМ, но и поради пълната липса на отпор. В Украйна хората показаха какво трябва да се прави – ЧЕМАДАН-ВАКЗАЛ-рАЗИя, плюс гнили домати, развалени яйца и мухлясало брашно. За най-дебелите рубладжийски червенотиквеници – шопска гьостерица и при нужда коктейл “Молотов”. Това ще изчисти всеки проблем с комуникацията!
  Pecпект!

 2. Традиционно БСП иска да извлича само активи от ‘светлото’ си коминтернско минало. Така тя удобно припомня на хората само потпури от миналото свързани със строителство, работа за всички, безплатно здравеопазване и хляб по 15 стотинки. Избиването на стотици хиляди българи от същата тази партия, отнемането на основни човешки права и свободи през времето на комунзима, опитите да прекратят независимостта на страната като я направят част от СССР, концлагерите с политзатворници, прекръстването на турците, ограбването на хазната в края на 80те и началото на 90те и много още ПРЕСТъПЛЕНИЯ са пасивите на тази партия. Много от тези извращения са дела на бащите на много от тези които са в Народното събрание днес. Във всяка нормална страна подобна партия би била ЗАБРАНЕНА. В БГ тя управлява.

 3. Чудесна статия!Дано я прочете и някой от ПЕС.

 4. Истината за окупационната Червена (съветска на другаря Станишев) армия се знае. Тя не е новина, но … няма сила, която да отвори очите на този, който иска да ги държи широко затворени!
  Стадото в което се подвизават националкомунистите ги превръща в безмозъчна пасмина. И ако отделната единица не си задава въпроси, и не пожелае да научи истаната – няма как да му я дадем насила! Освен ако не се сблъска с омразата на себеподобните си по свой адрес.
  А аз все не мога да разбера Европейската партия ПЕС – защо не потърси сметка на председателя си за срамът, който той с поведението си и публичните си твърденеия й нанася!?!

 5. Орешарски е използвал като предтекст срещата с казаците на Атон. В действителност по същото време и Путин е там за да раздава дарения. Имало е среща между Орешко и Путин. Няма българска медия, която да ни информира за този факт. Защо е тази тайнственост и защо Станишев не е бил привукан също?

 6. Na 09.05.2014 , pred pametnika na “Sovetskata armia”, v prisastvieto na furera Stanishev se izgaria nay “tarjestveno” znameto na EU !!!!!!!!! Otvratitelno i podlo prestaplenie na chervenite teroristi, fashisti !!!!! Stalinista Stabishev e sauchastnik i prestapnik v tova grozno deyanie!!! Toy i Parvanov biaha i oshte sa protiv NATO i EU!!!
  Tova prestaplenie triabva da bade nakazano i BKP ZABRANENA zavinagi !!!!
  Koyto si malchi e sauchastnik i cherven terorist!!!!!

  MSS , sedesar svoboden

 7. BRAVO G-N INDGEV ZA PREDAVANETO V LICE V LICE PO BTV.
  VOT.BIAHTE PO DOBRIAT.

 8. БСП, за по-старото поколение БКП, за Путин – троянския кон на Русия в ЕС, а за истинските българи – руски националисти с българско гражданство/някои от тях доскоро имаха и руско/ води страната ни към крах. Българите винаги сме оцелявали след безкрайните комунистически безчинства.Надявам се този път това като стане комунистите да намерят спасението си в братския Сибир.Амин.

 9. Две Българии, но моята си е със Света, комуноидо-руснационалистическата не мога да я мисля – обитателите й, освен всичко, имат дезориентационни, личностно-нравствени и ментални проблеми, с които няма как да просперират!!!

 10. Съветско-руският имперски колониализъм е най-хубавият колониализъм в света!!! 🙂

 11. По покана на Атак(с)а? за изборите щяли да идват жестоките селяни -“Люпе” ….ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха хаха ха ха ха ха хаха ха ха хаха ха ха хаха ха ха х ахахаах

 12. “Иначе ще продължим да живеем в две Българии, от които едната все празнува “победи на изток” и, уви, продължава да чака казаците.”
  Спокойно, с времето празнуващата част ще се смалява все повече и повече. Новото поколение изобщо няма руския комплекс за малоценност, нито е обременено от комунистическите постулати. Но… ще трябва доста време да мине.

 13. Господин Инджев, адмирации! Адмирации!!! Току-що изгледах днешното Ви участие в БТВ при Цветанка Ризова /около осмата минута се обезкуражих, че ще борите Райчев със спонтанни изражения на лицето/.
  Най-накрая някой “симпатичен събеседник” да изкаже на глас това, което, повярвайте ми, много хора мислят и споделят, както и беше крайно време някой да сложи мастития социолог там, където му е мястото. Още веднъж – поздравления! Дано по често да Ви виждаме на екран, който допускам, че ще Ви става все по-тесен след днешното интервю. Поздравления още веднъж и кураж!

 14. За какви ‘рубли’ говорите ? Вие сте не компетентни глупаци.
  Инджев пък, го заплашвали, ми явно те са по-глупави от него, ако мислят, че той има капацитет да влияе.
  Живейте и коментирайте в ограниченото си множество от 1 жилещен блок. Никой няма да ви последва.

 15. Аз мисля, че ние и “те” НЕ МОЖЕМ да живеем повече заедно! Освен всички неудобства на съвместното обитаване на тази юрисдикция, лицемерието на тези хора става обидно, недостойно, непоносимо. Тяхната арогантност излиза извън най-широките ни понятия за толерантност. Ако ние не намерим начин да се справим с тях, те ще се разправят с нас! Всякаква политическа коректност тук и сега, е повече признак на слабост, неуместна и даже проява на инфантилност. НИЕ, ВСИЧКИ НИЕ, които виждаме бъдещето на страната си в демократична Европа сме си казали всичко лошо един за друг.То е много, всестранно, извънмерно. НЯМА нужда да се повтаряме. Да видим дали можем да кажем, да направим нещо добро за НАС, поотделно и общо?!

 16. Моите почитания, г-н Инджев. Най-накрая Андрей Райчев си намери майстора!

 17. Няма как комунистите да не почитат причината да са на власт вече 70 години – Червената армия.

 18. И аз ви благодаря за силната статия и за силното ви участие в “Лице в лице”, г-н Инджев!

  Изпитвам адско раздразнение като чуя (и в германски тв предавания напоследък съм го чувал/а) как в началото на 1990-те години Западът бил обещал на Русия да не интегрира бивши европейски социалистически страни. Сякаш ние сме собственост на Русия и нямаме право да се самоопределяме! Защо никой не говори за факта, че Западът е предлагал тогава на Русия членство в НАТО, което Русия е отказала? Защо така бързо се забрави, че Западът постъпи дори много деликатно с фалиралата Русия, като я прие по милост в групата G7, приписвайки й по този начин статут на велика сила, каквато тя тогава фактичeски съвсем не беше? Наивно е да се вярва, че Русия е имала когато и да било през последните 25 години основание да се чувства заплашена от Запада! Ha Пут.ин му трябва външен враг, т.е. ново издание на Студената война, с едничката користна цел да консолидира руския мат`рял около себе си, за да управлява Империята на Злото, докато е жив.

 19. “Да, на 9 май 1945 г. едно голямо зло рухна на бунището на историята”
  Рухнало е и се е появило друго. Много жилаво се оказа, а ” добро за нас, поотделно или общо” ще направим когато започнем да мислим прагматично как да намерим начин да му се противопоставим.

 20. Господин Инджев, бих искал да чуя и вашия коментар относно демокрацията. В никакъв случай не бих искал да защитавам престъпленията на нацизма и комунизма, които безспорно са уродлив факт.
  Как ще коментирате също така факта, че най голямата износителка на демокрация в света реално се управлява и притежава от частния федерален резерв и съгласно доклад на принстън реално е по близо до олигархията ( плутокрация ) от колкото до демокрацията. Коментирайте жертвите по света на тази ” демокрация ” и ги сравнете както правите с двата строя по горе. Коментирайте тяхната частна енергийна, фармацевтична и оръжейна индустрия. Коментирайте и демократичната им вътрешна
  политика, социално и здравно осигуряване, образование и т.н. И нека в крайна сметка да се замислим повече за България и нашия интерес!

 21. Дo NAME
  Hе съм убеден! Дори и младите безпросветни и неудачници смятат (не без да им се внушава), че точно EC е причината за мизерстването им.

 22. Бобби, не разбирам защо статия за ненужните никому, освен на сектата “комунисти”, символи на националното унижение Ви дават повод да се замислите за недостатъците на демокрацията, които безспорно съществуват, но също така безспорно са безкрайно по-малко от недостатъците на една демократура от путинов тип. И ако сте толкова циничен, че да вземете да си играете на аритметика с броя на жертвите на нацизма и комунизма и от друга страна броя на жертвите на “тази демокрация”, както пишете, от друга, ще бъдете доста разочарован. Броят на жертвите на “тази демокрация” е несъизмеримо по-малък от броя на жертвите на комунизма. И ако след тази изненада желаете да разсъждавата още по темата, замислете се и направете сравнение между жертви като хилядите избити са мо за няколко дни след 9.9.1944 и жертви, като членове на Ал-Каида. Каква е вината на едните и каква на другите. И в заключение, ако наистина искате да се замислята за България, тогава включете се в инициативата за преместване на МОЧА някъде другаде. Повярвайте, това е едно много българоугодно дело.

 23. Участието Ви в “Лице в лице” е както винаги на ниво.Как подскочи Лайчев, когато нарекохте бареков “руски проект ,заместващ / допълващ атака”.Естествено, че се наливат руски пари, щом като прокуратурата и досеге не се е намесила да разкрие финансовите източници на безцензурния.Прав е “плачещия за бедните с бутилка 300еврово шампанско в ръка”, че представлява тази България за кпято няма цснзура, т.е има чадър – естествено руски.Пример – защо никой не разследва Лукойл за високите цени на горивата, а промениха закона за акцизите и данъчните складове и на практика не се осъществява контрол какво влиза и излиза от руския анклав пристанище Росенец.За сметка на това ЕРП-та , които са създадени с други, неруски капитали , а също така и хипермаркетите са подложени на тотален тормоз.Толкова са елементарни.За Южен поток , да не говорим – да си продадеш държавата за 30 сребърника???

 24. До Bobbi, когато отговорите защо хората от цял свят и особено вашите “партийни другари” драпат да дойдат тук, в т. нар. от вас “тази демокрация”, тогава може да направим аритметиката, но както каза Мечтател, ще останете много разочарован/а.

 25. До Bobbi,мисля че вие нямате и понятие относно “тази демокрация”.Да не говрим ,че нямате и грам понятие от Obamacare(doesn’t care), а също така много ненавиждам когато някой ми говори със заучени врази.Освен това Обама беше избран демократично , а не както другаря Путин и шайката му в България коят о купува гласове и т.н.За мен едно от най-важните неща в този живот е да имам право на избор и това е нещото което Америка ми дава.Правото на избор,запомнете това защото другарите комунисти обичат те да избират как другите да живеят и какво да мислят,вярват и т.н.Ето ви един коментар по отношение на демокрацията.

 26. Има един интересен аспект, който никой не коментира.

  От началото на 90-те години в България имаше плахи гласове на хора, които разбираха, че народът ни следва да бъде обединен като всички си дадат ПРОШКА, за миналото като в Испания. Да ама не стана. Да имало е насилие след 1944 г. и то свирепо. Но е имало и насилие между 1941 – 1944 г. Не е необходимо да мерим кое е било по-голямо. Няма по-голяма или по-малка любов. Същото се отнася до насилието. Ако започнем да мерим неговия мащаб, значи сме дребни, малки човечета , които не могат да надрастнат дребния си ръст и дребното си мислене. В този смисъл ако наследниците на онези, които са били жертва на насилие през 1941-1944 (защото от тях живи вече няма) и тези, които са били жертва на насилие след 1944 съумеят да намерят начин да разговарят по човешки и да говорят за миналото, настоящето и бъдещето на България би било добре. Има паметник на жертвите на насилието след 1944. В същото време има и паметник на българите, които не са били съгласни с онова, което е било между 1941 – 1944 г. и са загубили живота си. Той е в Борисовата градина. Доста запуснат. На него никой не слага цвете от години…

  И от тази гледна точка е интересно и странно защо водеща българска партия ходи да се кланя на Паметника на съветската армия (чужда армия, окупатор), а не е сложила и едно цвете на пеметниците на загубилите живота си българи 1941-1989 г.?

 27. Ще съм благодарен на линк към интервюто на господин Инджев.

  Бобби, ако чак пък толкова ти се броят жертви, недей да караш някой друг да го прави за теб. Интернет е пълен с цифри. Не е нужно да съпоставяш системи – просто никой не е избил толкова свои, колкото руснаците. Става въпрос за десетки милиони надхвърлящи жертвите на ВСВ.

 28. Многокротно се опитвам да изгледам в интернет предаването Лице в лице с г-н Инджев, напълно безрезултатно. Видеото или е свалено, или и аз не знам…Някой може ли да ми помогне с активен линк? Благодаря!

 29. ИВАН, КОЙ е “искал” “помирение”??? КОЙ? БКП??? НИКОГА!
  Те ПОЕМАли “вината” с МЕЗЕТА, според видни большевишки другари и техните наследници!
  И ИВАН, защо според вас комунистите започват НЕлегална “въоръжена борба” с ЗАКОНните “фашистки” власти в България след 22 юни 1941г.? ЗАЩО след тази дата , ане преди това?
  Ако си отговорите на този основен въпрос ще разберете ЗАЩО, и по-точно за КОГО са загинали тези “жертви” преди 1944г.? Панимаете ли “УМИРАтварителЮ” ИВАН??? Или ждите дапалнителная пАдсказка?
  СпервА “УМИРАтварите” свои таварищи и друзья, а пАтом и другие, НЕбольшевики!

 30. BOBBI, дайте конкретни данни за жертвите предизвикани от демокрацията! Стига сте се крепили на путиноидните Апорни точки!
  И САЩ не са “износител” на демокрация, защото са много млада нация на само 200 години, а демокрацията е наследство от Древна Елада , отпреди над 2500 гАдини, пАнимаете ???
  САЩ са нетен вносител на демокрация!
  Колкото до недъзите и недостатъците на ДЪРЖАВНОТО, ДЪРЖАВНОТО, ПОВТАРЯМ ДЪРЖАВНОТО устройство на САЩ, то те са характерни за ВСЯКА ДЪРЖАВА, макар и ДЕМОкратична!
  Не бъркайте ДЪРЖАВА с ДЕМОкрация, ДЪРЖАВИТЕ съществуват преди ДЕМОкрацията, и даже преди ОЛИГАрхията……..

 31. Таварищ димитър, ти като си от компетентните глупаци, откъде знаеш КОЙ взима рубли? КОЙ е по-глупав от Инджев,за да си мисли , че той може да влияе?
  Гледай си компетентните глупаци и не влизайте тук, за да коментираш нас -НЕкомпетентните глупаци в ограниченото ни множество от 1 жилЕщен блок.
  Брой си комппетентните глупаци , които те следват!

 32. Какви са пък тези “възрастни леви симатизанти”.

  Това е чиста комунистическа фразеология,към която необяснимо се придържа автора на статията.

  А явно става въпрос за възрастни комунисти.

 33. И на фона на сравнително добрата статия следва задължително наивния въпрос “Не е ли крайно време БСП да осъзнае това?”

  Г-н Николов,а кое комунистите са осъзнали,след като все още не са осъзнали “това”??????

  Комунистите засега не са демонстрирали съзнание и разум и не бива да очкавате да осъзнаят каквото и да е,включително и това “това”,което Вие задавате.

 34. Боби,а ти първо изучи българския комунизъм,пък после съветско-рския и чак тогава прескочи отвъд океана.
  Дай първо нашите работи да изичум и оправимч,че после длаечните страни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.