В “12 без 5” ГЕРБ най-после прозряха, но не назоваха проблема с руската връзка в изборите

Броени дни преди евроизборите партия ГЕРБ най-после формулира правилното изречение: става дума за геополитическия избор на България!

 

Поправете ме, но ще ви е трудно да ме оборите с цитат: това е първата плаха и закъсняла стъпка на ГЕРБ в правилна посока по основния проблем на България, принудена да се върти в орбитата на Москва като жертвено агне на газов шиш.

 

Закъснялото признание на очевидната истина прави в интервю за в. „Дневник” днес водещият на листата на ГЕРБ Томислав Дончев, който много внимава да не изпусне остра дума по адрес на Русия след като лично Бойко Борисов изстреля позицията, че партията е срещу (нови) санкции на ЕС срещу Русия и по този начин и показател демонстрира, че не се различава от партиите на властта.

 

В предизборната кампания напоследък Реформаторският блок най-после форсира артикулирането на истината за разделението на българите между Изтока и Запада, но също много, много закъсня с посланието, което трябваше да бъде неин лайтмотив- толкова “лайт”, колкото беше първото събитие, организирано от ДСБ пред Монумента на окупационната червена армия( МОЧА) в София на 8 май като светлинно шоу.

 

И едните и другите бяха изпреварени във формулирането на руската заплаха като основно предизвикателство срещу България от „Синьо единство”, но това го разбраха само в редакциите, до които достигаха прессъобщенията на партията за изявленията по темата на Надежда Нейнски. Преразказите на острата й позиция срещу руския диктат се разбиваха във вълнолома на социологическата презумпция, че партията няма да надхвърли 1 процент доверие и поради това не трябва да й се обръща внимание.

 

Дали заради враждата с конкурентите от „Атака” и желанието да се разграничат от този чисто руски инструмент за влияние в България, но националистите на Валери Симеонов от доста време се обявяват срещу руския енергиен шантаж, което е голямо изключение в нашия националистически пейзаж. Но не стигат дотам да го обвържат с нашия избор между Москва и Брюксел. От партията на Симеонов всъщност анатемосват Брюксел ( обаче с отчитане на ползите от евротраншовете и от паричните преводи на българските емигранти), като доста нелепо се равняват по британския българофобски евроскептицизъм.

 

Впрочем, в интервюто си за „Дневник” днес Томислав Дончев ( отново правилно и отново за първи път!) обяснява за желаещите да знаят, че българският евроскептицизъм не бива да бъде сравняван с онзи в останалата част от Европа. Защото в България алтернативата е евразийска ( казва Дончев, избягвайки да отрони оценка защо евразийският проект на Путин е пагубен ).

 

Това са закъснели, „миши” стъпки, но са заявка за първи опити на консолидиране на политическия отпор срещу руския постколониализъм на българска земя.

 

Очаквам избистрянето да продължи и прогледналите български политици да започнат да наричат проблема с истинските им имена- като начало на терминологично ниво. Ето един малък, но важен списък с предложения.

 

Съветска окупация; съветски колониализъм и постколониализъм; руска пета колона; руска агентура; руска агресия ( споменавана вече по повод Украйна като такава от РБ и „Синьо единство”)

 

Списъкът може да бъде продължен, но и тези определения на истината биха били достатъчен индикатор за това, че в България се появява политически организирана воля за съпротива за окончателно напускане на съветското ни минало.

 

Едно е да си някакъв си публицист и без чуваемост дори и в средите на приятелските партии от години да „въртиш тази плоча” ( каквито обвинения отправят на лична основа вбесените опоненти), друго е да си партия, която застава зад такава позиция.

 

Понеже от изборите за Европейски парламент не очаквам нищо добро за България, в която руската агентура отдавна си организира без никаква съпротива няколко писти за троянските си коне с дамга BG на хълбока, остава да се надявам горчивите кълнове на прозрението за истинското предизвикателство в българската политика да затревят нивата на националното ни освобождение четвърт век, след като тя уж беше освободена от …”освободителите” ни.

21 мнения за “В “12 без 5” ГЕРБ най-после прозряха, но не назоваха проблема с руската връзка в изборите”

 1. За съжаление, прогнозните резултати ще бъдат постигнати, въпреки гласуването…
  Вчера бях на инструктажа за членове на СИК и разбрах, че бюлетината така е усложнена, че в крайна сметка да не излязат проверките и да се натъкмят резултатите, докато се докарат прогнозните, и то в най-мрачните предвиждания – парламентарно представените…

 2. Аз също съм изненадан от позицията по руския шантаж на НФСБ (ама че име, така се кръщаваха на времето, но с добавки… на Мозамбик, на Гвинея-Бисау, на Ангола, на Лаос.., на Етиопия и пр. африкански, азиатски и латино- комунистически шайки от гнусни главорези-клиенти на Кремъл и Тошо!). Факт е, че ядрото на партията им е по-специфично-то, разбира се, е съставено от пенсионирани ченгета, които обаче имат някакъв зъб на чисто московските наемници от ДС- поради биографично-кариерни мотиви- че са се изживявали като професионалисти и патриоти, и понякога са търпели сесесерски унижения (най-често по югославска линия) като Велизар Енчев и др. Не преувеличавам тази подробност, но ако тя е траен момент в програмата им- ОК. Иначе “позицията” на ГЕРБ поставям в кавички. Който целува крайниците на московската главна калимявка, без да знае какво е струвало на П.Р. Славейков преодоляването на интригантските мръсотии на граф Игнатиев (ама как си го почитаме, а?!) по църковния въпрос; който забранява дори проучванията за шистовия газ, който не знае, че Сталин обявава на 5 септември война на демократична България, който се мляска с една от главните агентки-перални чрез футбола и чалгата на руската мафия в Сърбия-ЦИца-той се различава от стандартните рубладжии само по това, че отива на концерта на ЦИца, пък те- на любэ!

 3. Споделям опасенията, че не ни очаква “нищо добро за България, в която руската агентура отдвана си организира без никаква съпротива няколко писти за троянските си коне…..”
  1. Може за пореден път да бъда наречен “сектант”, но изгонването на руски дипломат от България (заради бабуване за раждането на “българска” проруска партия)беше извършено от правителството на Иван Костов. И решението за това изгонване беше еднолично на Иван Костов. А не на Надежда Нейнска, тогава Михайлова.
  2. Четири дни преди изборите да се представя Надежда Нейнски за най и по евроборец си е Вашето право! Блогът си е Ваш!

 4. По-добре късно от колкото никога! Алекс Алексиев ги формулира много правилно нещата. За съжаление трудно се откъсваш от близо 200 год. руски имперски интерес. Та ние сме им последното топло море, изключвам базата им в Сирия(нея не могат и да им я вземат, имат не знам колко год. договор.). Жалко, че избраха Обама за втори мандат, изключително некадърен.

 5. Както по всичко личи, резултатите от изборите за ЕП в България са предрешени. Според мен, на 25-ти бъдещето на страната в много по-голяма степен ще се определи от изборите в Украина.
  Колкото до европеизирането ни – то очевидно няма да се осъществи от българско правителство. По простата причина, че не съществува политическа сила, способна да противостои на мощната рублофилска пета колона. Отсъства и необходимата критична маса от проевропейски и антирублофилски избиратели, които да обезпечат на една българофилска партия властова позиция.
  Спасението е във въвеждането на още два борда освен валутния – правен /съдебен/ и енергиен.
  Това е позорната истина!

 6. Споделете са всеослушание какво очаквате да чуете от партия за която бихте дали гласа си и тутакси някой от ГЕРБ, но не и баш мутрокомуниста, ще ви го изрецитира дума по дума, надявайки се да налапате стръвта.

 7. Много моля думите ми да не се приемат, като заяждане с любезния ни домакин! Най-после и аз да видя от негова страна няколко добри констатации за Реформаторския блок. Понеже Иво очакваше отдавна отношение на нашите десни към МОЧА, се надявах на по-бърза реакция от него за “Светлините на Европа”, от чието провеждане все пак изминаха дванадесет дни! И едно уточнение за него. Въпреки, че беше отразено в сайта на ДСБ, мероприятието беше на Реформаторския блок. Може би след словото на Радан Кънев е пропуснато това на г-н Лукарски (останалите коалиционни партньори бяха по това време из страната)?! Преди време г-н Инджев обяви в блога си, че не би се ангажирал с пристрастие към една или друга партия. Аз не виждам, че със симпатията си към “Синьо единство” и Надежда Неински се накърнява с нещо неговата журналистическа независимост. Нали и той е гражданин на България и има право да определи за кой ще даде своя вот. Негово право е и дали ще го обяви публично. Аз не се притеснявам да споделя с всички ви, че намирам за честно и необходимо (защото е престъпление в днешната обстановка да се разпиляват десните гласове) дясномислещите и загрижени за Европейското бъдеще на страната ни българи да гласуват на тези (като и на евентуалните предсрочни парламентарни) избори за обединението Реформаторски блок!

 8. Великата конспирация
  Едно фиктивно интервю с банкерът и политик Атанас Буров, който ако беше жив със сигурност щеше да предостави най-ясна картина върху ситуацията в България.

  Журналист: Г-н Буров, как бихте описали геополитическата ситуация в България?
  Буров: Тя съответства на световната ситуация. България не е по-различна от света, просто българинът трябва да следи световните закономерности и нагласи и да наблюдава как те отекват в малки страни като България. Истината е, че моделът винаги е бил и ще бъде двуполюсен: лявото срещу дясното, Изтока срещу Запада, тоталитаризма срещу демокрацията. Тук се води същата борба в мащаб съответстващ на значението и големината на нашата държава. Тук политическото пространство в момента се заема от 4 партии, които са продукти на този двуполюсен модел и всяка защитава интересите на своя полюс.
  Журналист: По какъв начин моделът в България е двуполюсен?
  Буров: От една страна имаме БСП, ДПС и Атака, които са продукт на лявото, на Изтока. Като казвам продукт имам предвид, че тези партии са създадени и отчасти финансирани от Русия, за да прокарват нейната политика и влияние тук в България.
  Журналист: Твърдите, че крайнодясната партия Атака всъщност е лява?
  Буров: Разбира се, че е лява партия. Вижте, нещата тук далеч не са такива каквито изглеждат, но винаги идва момент когато партиите и лидерите трябва да покажат истинското си и лице и на кого служат. Колкото и нелогично да ви звучи Атака е партия създадена от ДПС. Когато искаш да си силен трябва да имаш силен противник, а ако няма такъв, си го създаваш. Атака беше създадена от ДПС, за да застане срещу нея. Разделяй и владей…Учи се от Рим и ще управляваш вечно, казвал съм го неведнъж. Това е висша форма на политика, висше задкулисие. Ето в настоящата ситуация Атака е извън играта, тази партия изигра своята роля и дойде време да изчезне от политическата сцена. Но политическото пространство не търпи вакуум. Мястото на Атака трябва да бъде заето от нов политически субект и това е България без цензура, също създадена от ДПС. ББЦ ще поеме функциите на Атака като патерица на ДПС.
  Журналист: Остана да кажете и за другият полюс…
  Буров: От другата страна са ГЕРБ. Те са създадени от Запада, за да противодействат на политиката на Русия в България. Проектът ГЕРБ, както вече казах е западен и много мащабен. Тази партия е създадена, за да бъде един от двамата основни играчи на политическата сцена у нас и то за един много дълъг период от време. Бойко Борисов се управлява от администрацията на Обама и Меркел, така както Станишев слуша Кремъл. Всеки на този свят има шеф, това е простата истина. Виждаме политиките на ГЕРБ и БСП и те коренно се различават по методи на вземане на решения, на агитация на електората. И двамата лидери имат тайни съветници, които координират с тях всяка по-важна стъпка. Вие мислите ли че Борисов и правителството му щяха да подадат оставка, ако това не им беше заповядано от Берлин и Вашингтон? Виждаме ГЕРБ, които са умерени, изчакващи, търпеливи и пасивни. Личи си въздържаността на западняка. От друга стана са БСП, които са агресивни и припряни, което както виждаме, води до грешки като например номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС. Тук пък виждаме първобитното, ориенталското.
  Журналист: Борисов не прави впечатление на човек със западни маниери…
  Буров: Борисов със сигурност няма западни маниери, но той имаше нужната харизма и обаяние да изведе ГЕРБ на ниво първа политическа сила. Борисов е първичен и с това се харесва на избирателите. Той не говори умно и доста се повтаря, със сигурност няма дар слово, но съвсем не е глупав. С тези свои качества той беше и явно все още е удобен на западната администрация. Той непрекъснато говори за магистрали, спортни зали и метрото, но по-важното е че той си вярва и то съвсем искрено. Той иска да се строи, да има възход, да има индустрия, но този негов стремеж не е плод на родолюбието и патриотизма му, а най-вече на собствената му суета. Борисов искрено се възхищава на велики лидери, пък били те и диктатори, и иска да бъде като тях, за да остане в историята. За мен Борисов е първият политик на прехода, който се стреми да влезе в учебниците с големи дела, да бъде запомнен. Тази негова амбиция умело се използва от Запада, но неговата недодяланост и липса на маниери много му пречат.
  Журналист: Възможен ли е ГЕРБ без Борисов?
  Буров: Да.Когато моментът настъпи Борисов ще бъде сменен с друг политик от ГЕРБ, най-вероятно лице с висок обществен рейтинг. Залагам на кметът на София Йорданка Фандъкова. Приемствеността в една партия е прерогатив на Запада, на демокрацията. ГЕРБ трябва да следва този модел.
  Журналист: Какво бъдеще ни очаква?
  Буров: Вземайки предвид ситуацията в Украйна и назряващия конфликт ни очакват силни сътресения и политически бури. Дори и досега да не сме били толкова важни за САЩ, това скоро ще се промени. Геополитическата карта на Европа тепърва ще се променя в борбите между ЕС и САЩ от една страна, и Русия от друга. Двата световни полюса ще се борят за всяка педя влияние. Нашето нещастие за пореден път ще се окаже не друго, а географското ни положение. България отново ще бъде на кръстопът.

 9. Един от главните канали на руската връзка в България е правосъдието, както Тинков казва. Още с първите стъпки след окупацията на страната БКП имаше скромното “искане” да има правосъдието. С това всяко съдебно решение се уреждаше с одобрението на партийните комитети. Преценката ставаше в зависимост дали извършителя на престъплението е “опасен” за партията или не. И сега правосъдието играе не малка роля. Не видяхме ли и как в Костинброд “достойните” от правосъдието осъществиха държавния преврат с сегашното правителство. А за оплакването на Сугарев срещу Станишев, нито се споменава нито някой мисли да се занимава. Даже искат прокуратурата да направи нов преврат и да свали Президента Плевнелиев, който явно е неудобен за вечната. В миналото и сега правосъдието определя и изборите и е главен лост за управлението на страната. Но малко виждат задкулисните истории.

 10. до Алеко и Христо Бойчев

  Струва ми се , че вашият жилав оптимизъм така замъглява погледа ви , щото успявате да четете , без да прочитате . Аз като видях коментарите ви прочетох статията още веднъж , но някакво специално отношение на автора към Надежда Нейнски не открих . Просто факти . Истина е че тя най-отдавна и със сигурност първа от всички популярни партизани говори за русия така , както редовните телевизионни гости не можеха да си позволят . Дали искрено или подобно на сидеровите гюрултии е просто опит за привличане на обществено внимание , това също не става ясно . Така че , фактите са си факти . Освен ако избирателното им премълчаване или излагане не се приеме за отношение . В такъв случай обаче , аз бих заподозрял г-н Инджев че е хвърлил око на НФСБ-то , как сте го пропуснали , с цял ред повече .

  Надявам се да е станало ясно , че целта ми не е да защитавам автора , би било твърде излишно .

  Колкото до т. нар. “Реформаторски блок” – приятно “верване” ! И успех !

 11. Спомням си миналата година след изборите и разгрома на дясното.ДСБ напрови конференция в зала №6 на НДК.Залата и фоайето бяха препълнени с хора.Аз бях в фоайето.Костов подаде оставка от пред. място в партията.Университетски преподаватели,учени от фамилии.със световна известност,инжинери,икономисти,лекари,журналисти,артисти и режисиори,пенсионери и студенти представители на поколенческият елит на България със сълзи на очи го молеха да остане в партията.Но той каза “ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИ ДЯСНОТО-БЕЗ МЕН ЩЕ ВИ Е ПО ЛЕСНО”.Ето това е големият държавник ,човекът който заради каузата пренебрегна егото си.Затова ще остане в историята.Нищо ,че сега заради лични мотиви редица десни хора го пренебрегват.
  Пред Неинска ,ако иска да бъде политик от висока класа с кауза има в момента само едно решение;
  1.Да призове симпатизан. си да гласуват с №10 за РБ
  2.ВЕДНАГА ПО ВСИЧКИ МЕДИИ ДА ПРИЗОВЕ ЗА ТОВА.
  3.След евр. избори да се присъедини със Сино единство към РБ.
  Това е национално отговорният политик.Нищо лично
  Нека нейните близки симпатизанти да и помогнат за тази стъпка.До всяка хубава жена трябва да има по един умен Ричард Гииър.
  Г-н Тинков,превъзмогнете себе си.Гласувайте с №10.Каузата си заслужава.

 12. Едва ли трябва да свързваме надеждите си за освобождаването от “освободителите” ни с партията на комунистическата народна милиция ГЕРБ. При тях всичко е само думи, етикетчета, а делата са неразривно свързани с повелята на партията (им) майка – БКП.

 13. Буров, в общи линии интервюто ти става, само в средната му част, където ГЕРБ били създадени и управлявани от Обама и Меркел, успя да строшиш тъпомера. Ако това беше наистина вярно, то най-малкото ГЕРБ нямаше да са толкова безпомощна и беззъба парламентарна опозиция, че извънпарламентарният Реформаторски блок да им върши цялата опозиционна работа.

  И още няколко думи във връзка с края на изложението ти: България е държава от ЕС и НАТО, поради което не е на никакъв кръстопът. Кръстопътят (то даже не е кръстопът, а шизофрения) е само в главите на политиците от БСП, ДПС, АТАКА, ГЕРБ и ББЦ, които приемат подкупите от Североизток, но пращат децата си да живеят на Северозапад. И народът български не е на кръстопът, а се изнася вече всекидневно и масово в същата посока. РазходИ се някой ден до летището или централната автогара на София и ще се убедиш.

 14. Г-н, Инджев,аз също се присъединявам
  към съветите на г-н Бойчев и г-жа Савова. Най-важното в момента е ДА
  НЕ СЕ РАЗПИЛЯВАТ гласовете на дясно
  мислещите хора! Моето съмнение,че действията на г-жа Михайлова през последните няколко годипи,са имено в
  тази посока….Много жалко…
  Сърнева

 15. До всеедно
  Древните римляни са казали
  TRANS PENIS NIKES EST
  но на мен за разлика от Вас ми пука и то много за да не отиде България в Сибирските мрътви полета.ТОЗИ ФИЛМ ВЕЧЕ ГО ГЛЕДАХМЕ.
  Ако толкова милеете за Русия -пътят е открит-ЧЕМОДАН-ВАКЗАЛ-РОССИЯ както казват украинците.Ние искаме България в Европа затава трябва да се гласува с№ 10.

 16. Към Мариана:

  А пък на мен ми омръзна споменаването на едно име ( при това не на враг) да предизвиква очерняща кампания не от други, а от принципни съмишленици.
  Толкова ли не можете да сдържите омразата си и да си я запазите за лична консумация? Или смятате за нормално на една моя дума ( колкото и неутрална да е тя) да отговаряте с десет лични нападки?!
  Поставяте ме в положение да приемам с мълчание това положение или да адвокатствам всеки път, когато на някого му хрумне да поиска това от мен.И каква неистина съм написал- фактите са лесно проверими?

  В такива моменти ми идва да закрия коментарната рубрика, защото е много разочароващо да видя как съмишленици, пледиращи иначе за обединение, продължават самоизяждането.
  И като съм започнал, да кажа още нещо ( понеже използвате блога ми за партийни цели): нима достойната битката е за онези “жалки” незнамсиколко- но малко- гласове, които не биха достигнали за прескачане на бариерата от РБ? Не е ли по-важно да си дадем сметка защо е това дългогодишно мъждукане, вместо да наливаме масло в същия огън с лични нападки срещу въображаемия враг с “партиен билет”?
  Изобщо, с тази упоритост, с която преследвате сродния си син враг, правите услуга на всички, които се подиграват на дясното от позицията на бройкаджийското превъзходство.

 17. И аз не мога да се начудя на тези “праволинейни” привърженици на ДСБ и РБ, които си затварят очите и ушите за истината. “ИСТИНАТА ще ви направи свободни”! Останалото е …/не мога да напиша тази дума/.
  Ако някога сте учили поне малко математика, то би следвало да знаете, че само едно некоректно твърдение е достатъчно да срине напълно цялата конструкция на доказателството на теоремата ви. А и къде е логиката да се постъпва като щрауса?
  За жалост, за кой ли път не знам, ще повторя, че сме “Орел, рак и щука” и затова сме на този хал.
  Аз ще гласувам за ЕНП, съотв. за българска партия, членуващо в ЕНП.

 18. Mда-а, понеже никой не е съвършен и всички сме само хора и грешим, РБ, ГЕРБ и всичко, що се брои за “дясно” и “нерусофилистично”, следва да си припомнят приказката за пръчките на кана ювиги Кубрат. Или пък да четат на глас какво пише над южния вход на Парламента всеки път когато минават там.

  Иначе за “антирусофилистичните” изявления на Симеонов имам много големи резерви. Не само защото е от българските таваришчи, закърмени с мантрата, че “кат рАЗИЯ няма втора”, нито че е завършил руска гимназия и пр. Казано е, че по плодовете им ще ги познаете. Пък досега той и партийката му не са родили никакви плодове, от които човек да може да съди, че искат и могат да се противопоставят на рАЗИЯ в което и да е. А на приказки вече сме достатъчно сити, цели 25 лазарника става скоро. Само скромно лично мнение.
  И, г-н Инджев, респект за анализа!

 19. Г-жо SAVOVA , АЗ НЕ БИЕМ НЕГРИ .

  Сеедно не означава ,че “не ми пука”, означава че колкото и да ми “пука” , файда няма и не може да има докато онези , при които ме пращате са достатъчно мощни и агресивни .
  Прдполагам , че “верването” е уболо очите Ви (най-малко) , но аз нарекох вашия ентусиазъм жилав , само за да избегна думата “отчаян” , която като че ли би била по-подходяща , колкото и на мен да не ми се ще .

  На български се изразявате по-добре .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.