Италиански ботуш за Орешарски

Всички пътища може да водят към Рим, но с едно изключение- не и за Орешарски. Тъкмо да осъществи първото си посещение в (западно)европейска столица за близо година управление на своя експертен кабинет и се оказа нежелан в Италия по причина, която не се съобщава и с това унижението да бъде отритнат става още по-голямо.

 

Италианският премиер Матео Ренци е отменил срещата с българския си колега Пламен Орешарски в Рим, насрочена за 22 май, в 11 часа. За това решение българската страна е била осведомена в 20 часа тази вечер, съобщи Би Ти Ви. Проверка на “Дневник” показва, че в програмата на италианския кабинет в четвъртък е вписана само правителствена среща, а половин час след полунощ информацията беше потвърдена и от българското правителство.

 

Дарик радио „предположи” ( щадящо егото на Орешарски), че отлагането има нещо общо с евроизборите вероятно- което е доста невероятно. Щеше да бъде споменато при отказа, още повече че чука на отворена врата в България, където също се вихри вътрешнополитическа битка по повод външнополитически избори.

Освен това Би Ти Ви цитира дипломатически източници да квалифицират отлагането като “арогантно”. Басирам се, че неназованите източници не са италиански. Това означава, че става дума именно за…арогантно поведение спрямо българския премиер.

Ако имаше основателна причина ( болест, траур, природно бедствие) Орешарски нямаше да отмени изцяло посещението си- в края на краищата не му забраняват да идва в Рим, а „само” да се срещне с министър-председателя Ренци.
Нещо повече, явно Орешарски не е приел оферта да дойде по-късно. В съобщение на правителствената пресслужба се посочва по-ниско ниво на отложеното посещение.
“На 22 май българската делегация в италианската столица ще бъде ръководена от вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева”, се уточнява в него без да се споменава вероятността двамата премиери да се видят все пак на 28 май, когато се очакваше Орешарски отново да отиде в Рим и да бъде приет от папата по случай 24 май.

 

Българският премиер и италианският му колега трябваше да обсъдят актуални европейски въпроси, като санкциите срещу Русия, както и да изразят обща подкрепа към социалистическите лидери няколко дни преди евроизборите в неделя.

Кашата е пълна и вината на негостоприемните домакини изглежда 100 процентова. Но злата ирония подсказва, че Ренци върви по стъпките на руските президенти Медведев и Путин, които на два пъти караха премиера Станишев да ги чака- часове в Сочи и цял ден в Москва. Понеже и в двата случая нямаше протести от българска страна, ще бъде интересно да видим как ще реагират нашите управляващи сега на италианския ботуш.

 

По принцип и властта, и сервилните медии у нас са докачливи само, ако стрелите долитат от западна посока. Ако Би Би Си или друга телевизия излъчи някаква критика към детайл от българската действителност, както в прословутия случай с лошото отношение към занемарените български домове за изоставени деца, самият президент Първанов реагира гневно с квалификации срещу медията. Когато обаче в Русия от месеци наред въртят очернящи България филмчета, с които руската пропаганда облъчва новите кандидати за членство в ЕС ( посланието е да не повтарят „българската грешка”), в България реакцията е нулева- както на официално, така и на медийно ниво.

 

Пак в Сочи Орешарски беше удостоен само с размяна на ръкостискания и реплики на крак с Путин, който се срещна с него за снимка по време на зимната (му) олимпиада, макар българският премиер да беше прогнозирал в интервю за ИТАР-ТАСС, че очаквал да има такава среща и дори очерта възможните теми за разговор. За сметка на това Путин го насади в компанията на украинския президент Янукович и на узбекския диктатор Ислам Каримов- факт, който щеше да щеше да ни бъде спестен, ако не узнахме за този протоколен жест на приравняване към московските сателити от един румънски сайт.

 

Да не припомням пък за имперския шамар на Путин за президента Първанов, който беше организирал за руското величие енергиен „световен” форум в София през април 2009-та, за да може московският властелин да си хвали енергийните проекти. Путин обаче, за чиято царствена поява слугинските медии в България трепереха с догадки месеци наред, в крайна сметка така и не уважи форума, оставяйки всички (простосмъртни) да гадаят каква е истинската причина да нарита така своя български васал.

 

Едва години по-късно авторът на тези редове се добра до истината, че Путин е наказал по този начин българските организатори заради своеволието да поканят на същия форум грузинския президент Саакашвили, към когото стопанинът на Кремъл изпитва органическа непоносимост. Путин показа още веднъж, че София трябва да го пита за разрешение в подобни случаи, ако иска да получи благоволението му. Че операцията беше изцяло наказателна, а не просто упражняване на суверенното право на Путин да не приеме една покана, говореше фактът, че Кремъл до последния миг държеше на кукичката българските домакини и те подгряваха чрез медиите очакванията за визитата му.

 

С други думи, нашите управляващи другари са доказали, че носят на унижение в Русия. В Европа явно са решили че дресираният троянски кон си заслужава отношението, щом не цвили от възмущение след всеки руски камшик по гърбината.

 

 

12 мнения за “Италиански ботуш за Орешарски”

 1. Много е странна тази постъпка на италианското правителство…
  От една страна, с Италия имаме много добри взаимоотношения.
  От друга страна обаче тука вероятно прозира пак “руската следа”.
  Не е тайна, че Южен поток е много изгоден за Италия. Чудя се дали Путин не е оказал натиск над Италия да се демонстрира твърдост заради колебливата ( по мнението на Русия ) позиция на България по Южен поток

 2. “Путин обаче, за чиято царствена поява слугинските медии в България трепереха с догадки месеци наред…” Отбелязах си тогава милото заглавие в мутренско-ченгеджийско-рубладжийския парцал на Агент Т.Т.- Пор ТРУП: “Путин и Хилари ще тропкат по тепетата”. Имаше и едно, ама то пък величествено: “Световният енергиен и политически елит-на крака при Първанов”. Да-а-а.. В този момент обаче се замислям по човешки и християнски за Орешарски: този човек няма ли срам, чувство за дотойнство, желание да се покае за всички свои злодейства срещу България, опит да се погледне отстрани, през погледа на цивилизования свят,който го презира много повече от Лукашенко, защото Луката не е премиер на страна от НАТО и ЕС, и не иска да бъде такъв!

 3. Да СТАМБО
  И аз това се питам от лятото!На вид обикновен чиновник,безличен , без лидерски качества ,обаяние и каквато и да е заслуга да е “министър прадседател ” , а колко вредна фигура се оказа .За няма и месец той и господарите му зачеркнаха правилата и ни хвърлиха в аномално състояние.
  Свободни сме , но под контрола на тяхната власт и техните интереси .Почтеността изчезна съвсем , а мнението на свободомислещите хора не се зачита!
  До такава глухота за общественото мнение никой не беше стигал.
  Това направиха Орешарски и господарите му ,а падението и позорът са за наша сметка .

 4. Напълно прав си, Огняне! Никакъв човек с чиновнически рефлекси и някакви стандартни икономически компетенции- ако беше някой ярък комуняга като Жан Виденов-повече бих го уважавал. Но той явно освен да носи папки,да се кланя, да слугува на поредните си (формални)работодатели и да си наглежда банковата сметка,друго нито може, нито иска.

 5. Бобовдолсският партиен многобоец си е плюл на фасона много отдавна, далеч преди да му подхвърлят премиерския кокал. Понятия като чест, срам, достойнство за тях отдавна са празен звук. А покаяние може да изпитва човек, който носи у себе си някакви християнски добродетели, не потомствен комун-милиционер. Личното ми скромно мнение е, че “демократичният” Запад много отдавна трябваше да шамаросва редовно по подобен начин комун-милицейския establishment, а не да се ръкува с него пред камерите и да го легитимира финансово и политически. Но по-добре късно, отколкото никога! И хич не го жалете!

 6. Zukerman е както винаги точен, засягайки старата,тежка и болезнена тема за голямата роля на западните “полезни идиоти” в крепенето на московските сатрапи и марионетките им по света.Преди единния енергиен съюз на Европа (дето също не се вижда от купища рубли в куфарчета из евроостолиците!) трябваше да има Единен морален съюз на Европа. Спечелил си “избори” тов. Путин? Хорошо,обаче ние не ги признаваме! Не признаваме теб като бивш служител на престъпна организация. Признаваме, разбира се, страната ти, но отношенията с нея ще бъдат чисто технически- до ниво зам. министър в преговорите- и толкова, пък ти си кисни в Кремъл! Ако такава единна реакция на Запада беше посрещнала възцаряването на кремълското престъпно ченгенце веднага, вместо мляскания и поцелуйковщина, на света, на Европа, на България, а и на самите руснаци щяха да се спестят много злини!

 7. Че за какво му е тая Италия, бе! Те там никога няма да оценят по достойнство искрената му и всеотдайна русофилия. Я да вземе да отиде сега на един хадж до Мека! Ей го де е, наблизо.Той не беше ли скоро?

 8. Споделям мнението на колегите от този форум,но може би ние им позволяваме да се държат така и да им берем срама накрая?

 9. Ето на какъв документ попаднах:

  ДЪРЖАВЕН ПРОТОКОЛ
  (Само за служебно ползуване!)

  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  ПЛАНИРАНИ ДЪРЖАВНИ ОФИЦИАЛНИ ВИЗИТИ ДО КРАЯ НА 2014 Г.

  1.) Официално държавно посещение в Република Беларус. Подписване на съвместна Декларация за вярност към Путин и присъединяване към Еразийския съюз

  2.) Официално държавно посещение в Корейската народнодемократична република. Подписване на Договор за изучване на Идеологията Чучхе в България и откриване на Български ресторант в Пхенян с основно меню “Зимата на Жан Виденов”

  3.) Официално държавно посещение във Венецуела. Подписване на съвместна Декларация за борба с американския империализъм и откриване на бизнес-форум “Ефектевне заместители на тоалетната хартия- из опита и българското ноу-хау от епохата на развития соцализъм”

  4.) Официално държавно посещение във Виетнам. Откриване на салон за пушачи и нова тоалетна във вече открития български ресторант в Ханой при предишното официално държавно посещение

  5. Официално държавно посещение в Узбекистан. Подписване с президента Ислам Каримов на съвместна Декларация за обмен на опит в защитата на човешките права и в опазването на планинските архари. Откриване на ресторант в Ташкент “Граовска кухня. При Гоцэ Сырыщныка” с основно меню “Печен архар по гоцэвски”.

 10. Щом ореха се крие работат е ясна, ще ни атакуват в денят на размисъл с медйина бомба. Що пък да не повторят, един път този номер проработи и ха сега ще видим, какво зайче ще изкочи от късия ръкав на дълго-историческата партия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.