Лимон(к)овата плантация България

В климатично отношение може да сме умерено континентални, но иначе сме си направо в субтропиците като субпродукт на ориенталското хитреене, с което успяваме да се изненадваме редовно от себе си.

 

България е страната на скритите лимонки! В субтропиците лимоните растат по дърветата, у нас те се въдят в подмолите на обществото, където горките социолози така и не успяват да ги изровят въпреки скъпите поръчки да надушат със зурлите си тези безценни трюфели на демокрацията.

 

Не ме разбирайте неправилно, не искам да кажа, че социолозите за свине. С хвърляне на кал в тяхната кочинка и без това сега се упражнява всеки, който иска да се оправдае за загубата си или да натрие мутрата на процентно подхлъзнатия на изборите враг.

Социолозите са като всички останали по веригата в наблюдаването, формирането, отчитането и манипулирането на изборния процес. Боравят с такъв материал, с какъвто разполагат „на терен”. А теренът ни е доста разкалян…

 

Подозирам преференциално, че в притворна среда, като българската, да накараш хората да си кажат откровено мнението (подозирайки, че то може да бъде използвано срещу тях) е непосилна задача. Резултатът го видяхме в разминаването между социологическите проучвания и действителността.

 

Българите са приучавани методично от много десетилетия да мимикрират и явно нямат намерение да се отказват от тази самоотбрана. Да „метнеш” социолога със сигурност е толкова обичаен рефлекс, колкото и навикът да търсиш аванта дори в шамара.

 

Шамарът ,формално, го отнасят социолозите. А защо „формално” ли? Ами защото и на тях им пука от това точно толкова, колкото на политиците, които на следващия ден след изборите изоставят твърдия тон и започват с намеците в посока, обратна на предизборното циментиране електората.

 

Пука им същото толкова, колкото на медиен шеф, чиято кантора за манипулиране на читатели, слушатели или зрители би трябвало непрекъснато да фалира, но вместо това успешно гравитира около нов център на властта и парите. Голямо изключение е медиен бос да подаде оставката ( имаше такъв случай с в. “24 часа” по казуса „книжката на Софиянски”), макар медията му да си умира от напъване да иска оставки на политици, в чието проваляне активно са участвали.

 

Съответно Бареков и Борисов, които втвърдяваха тона до крясък (особено Бареков) вече си намекват взаимно разни неща. Единият иска извинения като условие да си приказват ( колко му е на професионалист в обръщането на палачинката да я врътне отново!), а другият направо заявява, че иска служебен кабинет заедно с онзи, когото до вчера наричаше „хлебарка”, която щял да размаже.

 

Лютви Местан, твърд защитник на този парламент и на правителството му, в нощта на изборите омекна до намека, че положението може да се промени, ако от БСП решат това- т.е. съобщи на унизената столетница, че ще иска нови бонуси за подкрепата.

 

„Атака” мълчи като да се нарича вече „Отбрана”. Или „Оборона”. Преяждането с рубли изглежда причинява онемяване или говорен дефект, подобен на онзи с предизборното провикване на руски „давАй” ( още).

 

С такива политици какви искате да са гражданите? Да се изповядват честно пред социолозите ли?

 

В този смисъл социологическите проучвания са си много точна картина на истинското състояние на нещата: върви едно голямо надлъгване с участието на народа и неговите слуги. И едните и другите явно послъгват, а социолозите само регистрират този факт ( при това срещу солидно заплащане- кой би се отказал да му плащат да препредава истината за самозалъгването ни)?

 

При толкова много желаещи да лъжат, умението от този обикновен факт да направиш необикновена печалба, продавайки надежда на безнадеждно наивни субекти, е за завиждане. Завистниците сега скърцат със зъби от яд „ ех, защо не станах социолог”.

 

Тук лимонките са скрити, но същевременно виреят навсякъде. Направо сме си една голяма лимон(к)ова субтропична плантация, субпродукт на глобалното захладняване от времето на комунизма, когато личното мнение беше минало в нелегалност за лично ползване и явно не бърза да изпълзява от землянките, където беше натикано.

 

Ако с горното не съм бил достатъчно ясен, тогава ще дам пример какво точно искам да кажа за нашите навици и манталитет.

 

В годините на комунизма в България се носеха легенди, че в западните страни се продават вестници без…продавач. Просто така. Натрупани са на купчина и минувачът си взима вестник, оставяйки монети. На тези твърдения у нас реагирахме с пълен потрес. Кой идиот би си платил, ако може да не го прави, казвахме си ние в царството на принудата, която крепеше обществото и нито за миг не ни идваше на ум, че може да има общества, в които съществува факторът доверие ( ей така, на вересия!).

 

И днес не вярваме. Защото май няма причина да се убедим в обратното. Така нареченият обществен договор между управляващи и управлявани не струва и пет пари в очите на двете надлъгващи се страни.

13 мнения за “Лимон(к)овата плантация България”

 1. Г-н Инджев,
  Всичко зависи от т.н. “представителна” извадка. Проверете следващия линк http://www.mediapool.bg/polls/view/240 да видите предпочитанията на читателите на Медияпул. Ако и вие направите подобна аккета за политическата ориентираност на Вашите читатели, ще получите вероятно още по-обнадеждаващи резултати.

 2. Няма как да вярваш на толкова очевадни ментета, като българските политици. И те са такива, защото независимо дали работят или не, си получават заплатите. От нашите джобове (бюджета).
  Ако на същите ментета им се налага да си заработят парите вероятно ще бъдат изметени от пазара и ще останат само истинските политици. Които си изпълняват предизборните обещания. Които работят и с дела подкрепат думите си.
  Крайно време е да спрем кранчето на политическите партии. Финансирането им от бюджета трябва да преустановим, както това направиха в Италия.

 3. “В този смисъл социологическите проучвания са си много точна картина на истинското състояние на нещата: върви едно голямо надлъгване с участието на народа и неговите слуги”

  Да де, но има и социолози дето са се доближили до истината. Тъй че не е било само “надлъгване”, ами си е имало и бая нагласяване.

 4. Завистниците сега скърцат със зъби от яд „ ех, защо не станах социолог”.- И има защо,след като някои “социолози” си купиха голф-игрища!Но след това не всеки може да спи спокойно…

 5. Добре и вярно казано.От целия този карнавал на лъжата , се сещам за една притча:
  Накратко, змията помолила костенурката да я преведе на отсрещния бряг на придошла река.
  Костенурката се съгласила и тръгнали, но по средата на пътя змията хапнала с отровните си зъби транспорта по врата.
  Почнала да бере душа горката костенурка и попитала – добре бе, що го направи като и двете ще загинем.
  Ами, природа не можах да устоя, отговорила змията.
  Та тока е с лъжите.Потъваме и пак лъжем.

 6. На 25.05 простотията отново ни потопи !

  На всеки 4 години излизаме от водата ,за да поемем въздух с надеждата ,че ще изплуване ,но простотията отново ни потапя ! И така до следващите 4 за да се опитаме отново и отново и отново !

  Глупостта на българите е почвата върху която простотията е избуяла като папрат в Мезозойската ера .

  За ДПС са гласували най-необразованите и това е тяхното мнозинство .
  За БСП с гласували най-възрастните и останалата част необразовани .
  За РБ не са гласували никакви необразовани и най-възрастни.
  Това е от статистическите данни за последните избори .

  Простотията за пореден път потопи държавата в агония.Това се случва редовно през последните 25 години и на този факт се дължи изоставането и бедността .
  Простите, неуки хора определят бъдещето ни.

  Как се случва това ?
  Основен фактор е ретроградната комунистическа партия преименувала се в БСП.
  Това е единствената комунистическа партия , която запази водещото си влияние в обществените отношения.Чрез цялата си паяжина от агенти , магистрати , чиновници , политически брокери ,в началните години тя беше здрава спирачка в развитието на страната. Не само това тя деморализира изобщо прехода, въвеждайки групировките .

  През 1992 говорих с един мой приятел от деца , работещ в службите.Много добре помня какво ми каза тогава – държавата се разграбва , прокурорите са главната движеща сила в този процес , прикриват се цели структури на престъпната дейност и чрез тях се извличат потоци пари и имоти, пълно беззаконие .Това беше по повод , че не е възможно да си гледа професионално работата и дори е опасно да прави това .
  Не добре оформените наивни партии , бяха почти безпомощни и нямаха такова влияние на процесите в политиката ,колкото криминалните пара структури създадени за ограбване.

  Прокурорите и цялата ни съдебна система са мафиотски структури , съществуващи и градени през тези 25 години .Това е видимо и днес и е наивно да се смята че мафията ще отстъпи така лесно .

  Вторият фактор за деградацията ни е етническата партия ДПС.Вредна партия през целия преход, приют на крадци – престъпници , чрез която мутрите се превърнаха в политици .Тази присъдружна на БСП мафиотска структура има уникалната характеристика на твърдия сигурен електорат и безскрупулното грабителство .
  За последните 25 години вместо да я спрат , останалите партии влизаха в съюз с нея и ставаха съучастници в ограбването и деградацията .
  Ненормалното във всичко това е , че най-бедните и най-потърпевши от политиката на БСП и ДПС , бяха и остават до днес техни избиратели .Пълна аномалия и безумие!
  Днес ДПС е държавата ни , която ние българите сами предадохме в ръцете на доктор Сава .
  Глупав, много глупав и продажен народ сме !

  Третият фактор в пропадането ни е мадридския мушморок , по времето на който беше разградена политическата система и правилата , доколкото ги имаше.От 2001 насам , държавата все по-малко беше на българите ,а отношенията съвсем се изродиха .От тогава популистките вождове нахлуват един след друг и помитат всякакви бариери и опустошават де що е останало читаво .

  Четвърти фактор е продажността на прослойка хора заинтересовани безредието да продължава .Те въвеждат ежедневно , лъжата, заблудата , компромата , разбивайки доверието във всичко наоколо , за да може безнадеждност и апатия да владеят масите.

  Ето ги :

  Нека не забравяме да почетем класиците в жанра от далечните оскъдни на пари времена , когато се плащаше с производствени единици и недвижима собственост ,Румен Воденичаров, Мичковски , Стефан Гайтанджиев – ненадминат еталон за продажност .
  Днешните техни оцелели след вълни от междуособни убийства последователи Ментата , Бисеров,Кошлуков , Корнелия Нинова , Курумбашев…..и много знайни и незнайни ятаци на другарите от тихия фронт.
  Младоците комунисти ,тогава долнопробни крадци , а днес обиграни мафиоти К.Добрев ,Боков младши ….. ееех…. времена …. ех… романтика в бандитизма, една кола ,две коли откраднал …малко наркотик прекарал ….. чудо голямо !
  На днешните “даниел марковци “ им е лесно с това електронно банкиране и купища пари след 25 годишното крадене , предаваш и след минути си богат в кеш , без следа и мирис .

  Разбира се днес грее новата ни звезда в продажността самият “министър председател”.
  И той като Стефан Гайтанджиев от дясното , застана до водача на комунистите.
  Но Орешко бие Стефан по два показателя.
  – Той само привидно е “министър председател” , а иначе е кукла с конци, без морални ценности , без мъжко достойнство ,без собствена воля .
  – Никога българите не са имали по скапан и позорен макар и про форма министър председател, продал се съзнателно , истинско падение.
  – Той бие мадридския крадец и Беров взети заедно, защото те имат оправдание , бяха изкуфели, неадекватни и неуки , а този го прави съзнателно.

  Днес в нашата държава България , правила няма, глупостта и простотията бавно и сигурно убиват всичко !
  До кога ще търпим ?

 7. Правдив и много тъжен синтез на цялата ситуация тук, поздравявам Ви!
  Рано или късно колелото ще се завърти, но няма да е скоро, като гледам.

 8. Много точен анализ на г-н Огнян Георгиев!Аз бях сигурна в успеха на Бареков-щом Сидеров имашепоследователи.Неудобно е да се каже,ама това не е ли прост народ?

 9. Поздравявам Ви, господин ГЕОРГИЕВ, за чудесния анализ! Прави ли Ви впечатление, че за разлика от всички досегашни избори, този път не тиражират т.н. разрези на гласувалия електорат? Не се афишират резултатите от изследванията за относителен дял на гласувалите по сегменти: региони, етнически групи, възрастови групи, пол,образование /грамотност/ и трудова заетост!

 10. Крайно време е социолозите да си осъвременят методиките и да ги съобразят с българската реалност. Вместо да звънят по телефоните и да ходят по къщЯтА, да питат направо прекупвачите на гласове от махалите, както и началниците от Бобов дол и другите частни градове. После да добавят бройката на наблюдателите – и готово! Резултатите ще се знаят няколко дни преди изборите. Няма да има напрежение, блъсканица, среднощни пресконференции. Изборният ден ще е празник(както беше до ’89)! За ЦИК ще остане само да доизчисли стотните от процентите, все пак може точно този ден някой да си навехне глезена и да не успее да отиде до урните…

 11. Към П.САПУНДЖИЕВ:
  Отлична идея! Взимам я на въоръжение и започвам да а популяризирам. Първата ми възможност извън блога е утре , когато ще гостувам за първи път в СКАТ при Григор Лилов от 10.30 сутринта!
  Само една “поправка” към предложението Ви- да се отнася и до “други частни г(р)адове”- може и Р изобщо да бъде изпусната буква.

 12. Приемам поправката.
  Що се отнася до идеята – вземете я, сложете я в колчана при другите, и когато потрябва – стреляйте право в ДЕСЯТКАТА!

 13. Както винаги точен анализ на вампирщината,Питам се,ЗАЩО в бъдещия референдум не се включи вьпроса за ЦЕНЗА ,,тогава и корпоративната партия/ДПС/ ще увехне .помислете хора,щом по конституция основното образование е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по тази логика защо някой неграмотник ще определя живота на децата и внуците ми с подсказан платен вот.?Така че Ви предлагам на всички да са иницира и това към бъдещия РЕФЕРЕНДУМ !иначе няма спасение от тези корумпиращи обществото БКП/БСП,ДПС и дудукопроизводни !!!УСПЕХ !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.