“Газпром” настъпва срещу България, Шеврон я напуска

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Еврокомисията ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за “Южен поток”, предаде БНР.

Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Брюксел с подготвяния закон за енергетиката.

Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за “Южен поток”, които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия. Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски.

“Аз информирах премиера за намеренията на Еврокомисията в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност”, заяви председателят на Еврокомисията, като подчерта, че тя следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея.

“В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, допълни той.

Барозу, който подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Във вторник компанията “Южен поток България”, която управлява проекта на българска територия, съобщи официално, че консорциумът “Стройтрансгаз” ще строи българската отсечка на газопровода “Южен поток”.

В консорциума влиза руската “Стройтрансгаз” с мажоритарен собственик STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и “Газпромбанк” (20%). Наскоро Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Той е шести по богатство в Русия според класацията на “Форбс” и сочен за близък приятел на президента Владимир Путин.( Дневник)

 

Към горната информация за настъплението на „Газпром” срещу България трябва да се добави и липсваща от българските медии новина, че вчера американският гигант „Шеврон” закри офиса си в София и изпрати сигнал до целия свят, че България е държава, в която не си струва да се инвестира. Последиците тепърва ще се усетят.

 

Тук е така: когато „Газпром” обещае газопровод, от който България се съгласява да не спечели и стотинка в продължение на 15 години, правителството се прехласва от възторг и обявява Русия за „стратегически партньор”.

 

Когато обаче Американската агенция за енергийна информация обявява, че по нейни данни в недрата на България има 480 милиарда кубични метра (шистов) газ и 180 милиона барела петрол, предложението на американския гигант „Шеврон” да проучи информация за това баснословно богатство и да ни я поднесе за наша употреба като фантастичен коз в борбата за енергийна независимост ( дори и без да се пристъпи към добив, а само като проучена информация!), се натъкна на единодушната корупционна съпротива на проруския ни политически „елит”, който в крайна сметка прогони американските инвеститори.

 

И как не – те изпратиха сигнал към местните хиени, че няма да участват в наложената у нас по руски образец корупционна схема на всички да се плащат подкупи по веригата, като въведоха за първи път антикорупционната практика да напъдят агресивните просяци с един удар, предлагайки на правителството бонус от 30 милиона евро. С което си подписаха „смъртната присъда” пред глутницата, която е свикнала да си разпределя според възможностите на челюстите и ноктите си най-вкусните корупционни парчета и не може да преглътне да бъде заобиколена в полза на държавата.

 

Онова, което лъжците тук разбират, но предпочитат да изкривяват като акцент в тази ситуация, е фактът, че на конгломерати, като „Шеврон”, България изобщо не им е важна- за тяхното инвестиционно благоволение чакат на опашка десетки и десетки потенциални клиенти по света. Това обяснява факта, че за присъствието на този инвеститор практически не се разбра нищо, освен че е спечелил търга за проучване преди три години. Да сте чули, видели или помирисали кебапчетата на въпросната компания в България? Не сте. Защото въпросните инвеститори следват собственото си правило да не се натрапват- щом не ги искат, просто си отиват да вършат печелившата си дейност там, където ги канят да приложат експертизата си и да си вложат парите ( пиша това за първи път и то след свършения факт, така че няма да отговарям на гузни подмятания, че го правя за пари- такива никой не плаща за собственото си погребение с чек от гроба).

 

За разлика от американците, руснаците не само не се отказват, но и са си отгледали по корупционната верига лобисти, които същият този Барозу неотдавна откровено нарече руски агенти. Москва разчита те да водят от нейно име битката за руските интереси на живот ( разкошен за реципиентите на руските подкупи) и смърт за българската енергийна независимост.

 

Битката на живот и смърт продължава.

22 мнения за ““Газпром” настъпва срещу България, Шеврон я напуска”

 1. Едно допълнение, малко им се видяха 15 години и ги увеличиха на 22 когато България няма да получава никакви такси за пренос през нашата територия.

 2. България няма да стане независима от Русия и хищническите й имперски мераци докато начело на държавата стои същата тази корупционна глутница. …
  В дебата в парламента можете да ги чуете всички до един.
  Дано не успеят да изкарат България от ЕС, защото и това биха направили! Жадуват Путин да ни анексира, както направи с Крим.

 3. Когато една държава е в ръцете на крадци и продажници какво може да се очаква.

 4. Вече и Бареков потвърди съгласие да управлява с БСП, така че картинката е ясна. Жалко за нас.

 5. Една много тъжна новина.

  Орешарското правителство, което отново днес го подлагат на вот на недоверие, обаче не изглежда стреснато. Наглостта на българските червеногызи прасета в обслужването на руските червеногызи сибирски макаци и техните интереси явно ще изуми отново и света, и родния матрял. И уточнение на уточнението на г-н Димитров – послено са ги увеличи на 25 г.

  Ето и два много полезни линка с повече подробности. Особено вторият – понеже има голям шанс Европа да каже твърдо “не”. Което ще значи предварителен отстрел на родните прасета, излапали авансово газпром комисионните:

  http://www.mediapool.bg/kremalska-i-pet-nashi-firmi-poluchiha-porachkata-za-yuzhen-potok-news220753.html

  http://idvassilev.blogspot.com/2014/05/blog-post_27.html
  (под него е анализът за газовата сделка с КНР)

  http://www.mediapool.bg/nato-obyavi-kato-prioritet-namalyavaneto-na-energiynata-zavisimost-ot-rusiya-news220793.html

  http://www.mediapool.bg/dps-proiznese-prisadata-predsrochni-izbori-sled-remont-na-kabineta-news220776.html

  (ДПС патерицата иска по-голяма копаня с цвик и ще катурне правителството Дмитриевич-Орешарски)

  Нека все пак бъдем оптимисти. България е преживявала и по-тежки моменти. Респект, г-н Инджев!

 6. Точно заради тези далавери Сер Гея набута Олигарски на топа на устата, защото ясно е, че той ще “пере пешкира” дълги години след оставката си “без право на замяна”. Той пък се изхитри на набута “рицарят на гладкия изказ” и очевиден профан в бранша, пърхащото от възторг недоразумение, допълзяло случайно до министерското кресло, втренчено в очаквания “гювеч”. Не-е-е Олигарски, няма да ти мине номера.Ти ще го отнесеш,запомни го.България помни своите предатели.

 7. Шел си продава бензиностанциите на Газпром, Хилтън си продаде хотелите, сега напуска и Шеврон. Американците ще продадат и двете топлоцентрали на руснаците защото Русия купува не бизнес, а имперско влияние и плаща за това много с нашите пари от безумно високата цена на газа. България отново става разменна монета в геополитиката, но този път основната причина е продажността на БСП, ГЕРБ и останалите русофилски боклуци. Русия търси влияние по православната линия и чрез болната от неокомунизъм Гърция,чрез просръбска Македония, чрез Кипър и Сърбия търси излаз в Средиземно море. На това ще бъде противопоставена мюсюлманската общност на Балканите и тук ще тане страшно.

 8. “Южен поток” просто няма да има.

  А Стойнев и Орешарски ще търкат наровете в затвора заради престъпните договори, които подписаха от името на българската държава и за национално предателство.

 9. То да е само Шеврона, дето напуска…

  Децата ни напускат!!!

 10. Позволявам си още едно уточнение – посочените количества от природен газ и петрол съвсем не отразяват всички залежи, с които разполага страната ни. Става дума само за териториите, проучвани от ШЕВРОН. Прогнозните количества на територията на страната, в т.ч. териториалните ни води, биха обезпечили потребностите ни за около 150 години. В същото време експертите предвиждат след около 50 години употребата на петропродукти като горива драстично да се снижи, като приложението им се ограничи почти до разходите за органичен синтез. При това положение /колкото и парадоксално да изглежда/ България би могла дори да се окаже износител на петропродукти.
  След като гореизложеното е широкоизвестно /сред “посветените”/, питам се кога ГЛАВНА ЦАЦАРАТУРА ще се самосезира, за да потърси отговорност от НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ?!

 11. Господин Инджев забелязва се много ясна тенденция в последните ви публикации – отричане на всичко що е руско и защита на всичко що е американско . Нима Шеврон не е същата ужасна корпорация като Газпром ? Не искам да ви нападам , не съм русоофил ,но мисля че понякога омразата ви към Русия заслепява съжденията ви .

 12. Но и на духовния фронт кипи трескаво рубладжийство. Вижте на кого намерило да се кланя Неговото Светейшество в Москва! Май тази хрисимата калимявка е била точният стратегически избор на КГБ/ГРУ, пък ние се кръстихме да не е онзи кретенясал пловдивски фанатик, така ми се струва!

  http://pik.bg/%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8
  %D1%82-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3-news184985.html

 13. До Ivan Ivanov ,
  Толкова ли не разбрахте, че Русия ни слага правителствота , променя законодателството ни в наш ущърб, прави ни зависими, като наркомани, за газ, нефт, атомно гориво, резервни части за самолети и много други.Ако не сте разбрали, помислете си защо Украйна с цената на толкова много жертви иска да се изтръгне от задушаващата мечешкапрегръдка на Русия, приличаща повече на удушаваща.А ако Шеврон беше останал в България , щяхме да имаме поне шанс за добив на собствен газ и нефт.Или румънците , според вас, са самоубийци, като дадоха карт бланш на Шеврон да сондира и то на границата с България.

 14. Г-н Иванов, Газпром не е Шеврон. Нито една руска фирма не е като която и да е западна фирма. Причината е в руската държава. Русия представлява една типична фашистка държава. Бизнесът там, макар и привидно частен, се управлява и подчинява на държавата. И, съответно, служи за постигане на политически цели. И това се вижда от действията на замесените лица. Защо преговаряме с Путин за цената на газа или за строеж на газопровод? Да сте чули някой да се отнесе до американския президент или до холандската кралица за сделка с Шеврон или Шел?

 15. @ IVAN IVANOV;
  А СЕГА НЕКА ДА ЧУЕМ ВАШИТЕ “СЪЖДЕНИЯ” ПО СЛЕДНИТЕ ВЪПРОСИ:
  – на каква цена продава Путин газ на Германия;
  – на каква цена плаща газа на Путин “братска” България;
  – на каква цена продават газ страните от централна Азия;
  – на каква цена продава втечнен газ САЩ;
  – конкурентен газ ли ни предлага/ше/ ШЕВРОН или проучване и разработка на собствените ни находища;
  – защо след като страната ни има залежи от петропродукти за 150 години напред, трябва да ги купуваме от Русия на Путин;
  – кой има интерес да стопира добива на газ и нефт в България – Русия /на Путин/ или Америка /САЩ/;
  – кой се опитва да ползва природните си дадености, за упражняване на политическо влияние – Путинова Русия или САЩ?
  Чакам отговорите Ви.

 16. IVAN IVANOV, ще ви задам малко йезуитси въпрос – КАКВО пречи да се конкурират Газпром и Шеврон, и от това да спечелим ние , като постигнем оптималната конкурентна енергетика???
  Бервам сам можете да си отговорите на този въпрос?!?!?!?!?….

 17. П.П.IVAN IVANOV, извинете за неволната грешка и вместо “йезуитси въпрос” подразбирайте йезуитсКи въпрос!

 18. http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4107475

  300 000 руснаци живеят постоянно в Източна България, притежават 500 000 имота по Черноморието
  300 000 руски граждани пребивават постоянно в Източна България, обяви консулът на Руската Федерация във Варна Юрий Соловьов, чийто мандат приключва…

 19. Прокарвайки Южен поток България ще бъде впримчена в руската зависимост за вечни времена.И докато Италия,Гърция,Австрия имат други алтернативи то цената на руската газ ще бъде по ниска,отколкото за България.Нима сега не е същото положение с Европа.Заради липса на алтернатива ние сме принудени да работим с най високи цени.Русия за сметка на нас ще продава по евтино на друтие и Китай в т. ч.За наша сметка както каза Газпром няма да се плащат тразитни такси на Украйна и те щели да печелят повече.Ето това е положевието.Само националните предатели не го разбраха за което получиха и ордени от Русия.Но ние га разбрахме.

 20. След като показах среден пръст към кола на ТИМ , кола със затъмнени прозорци, затворени врати и казах фак оф… бях бит( ритан и налаган с юмруци) от униформен ТИМ-аджия със пистолет на кръста, обут с кубинки пред момичето , с което бях! Тя’ изпадна в шок!
  След боя бях заплашен, че “…ако отново те видя ще те убия…” !
  Полицията,която дойде , когато се обадих ми заяви, че трябва да пусна жалба иначе не можело нищо да направят- колата на ТИМ съвсем спокойно потегли на 20 метра от полицейската.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.