В червената глутница младите дебнат гърлото на алфа кучето

Разбирам иронията, която мнозина влагат в положителната интерпретация на нелепата ситуация един младок да измести по случайност партийния си шеф Станишев от мястото на водач в листата на българските червени евродепутати. Присмехът по повод унижението на соцлидеар и потупването на Момчил Ненков има своите основания, но вероятно мнозина не си дават сметка, че няма никаква гаранция Младата гвардия на столетницата да блесне с повече интелект и човешки качества, от мумифицираните стари физиономии на партията.

 

Нещо повече, разгорелите се страсти в боричканията между поколенията за наследството на най-древната закостенялост на българската политическа сцена съвсем не откроява някаква обнадеждаваща младежка цивилизованост на нравите.

 

Да станеш евродепутат на инат и поради грешка е не просто проява на кариеризъм, но и липса на достойнство да си признаеш, че лотарийната печалба не е въпрос на лични заслуги. Не ми е достатъчен фактът, че на политическия ми противник Станишев ще му стане зле от това, за да се възхитя от лакомията на Момчил Неков. Защото масата българи твърдо вярват, че истинската мотивация на борещите се да попаднат в Брюксел нашенски депутати е именно огромната за българските стандарти заплата. Но в случая ръкопляскащите на въпросния Неков се правят, че няма такъв елемент в грозноватата картинка- защото така им изнася.

 

Изобщо, лъсна истината, че в Партията на властта резервоарът се пълни от млади кариеристчета, готови да прегризат гърлото на всеки, дори и на алфа кучето в глутницата, стига да се окаже незащитено за миг. Иначе са много гръмогласни да плямпат за принципи и идеали…

 

Най-гръмка подкрепа на йезуитщината на Неков оказа не друг, а тъкмо похваленият и изваден по този начин пред скоби нов звездочел юнак на БСП Александър Симов. С което той потвърди исторически потвърденото мнение на пишещия тези редове, че при болшевиките цари желязното правило протежетата на шефа рано или късно да го предават или дори да го давят лично в първата локва, в която падне.

 

В интернет се завъртя и поредната христоматийна демонстрация на лицемерие, подписана от Симов, който се възмущава от някаква работодателка от Велико Търново. Тя цитирала австрийци, които били казали, че машините са по-ценни от работниците. От което Симов прави сълзливия пролетарски извод, че човекът не струва нищо при капитализма. Макар да е знайно например, че тъкмо за съветския болшевизъм е характерен култът към бойната техника като по-голяма ценност от човешкия живот,  изповядван като ръководно правило от съветския генералитет  през Втората световна война ( а и не само тогава).

 

Нова тъпня на „острото перо” ! Проявява се тъкмо в ситуацията, когато червеното гуру на БСП доцент Мария Пиргова „спечели ПирГова победа” ( по сполучливия израз на колегата Владимир Йончев от сайта OFFNews) с циничния си коментар на разкритието за поробването на работниците в Бобовдол, принуждавани да гласуват за БСП от работодателя им чрез икономически натиск. Според Пиргова, така трябвало да се разговаря с миньорите, защото не били интелигентни.

 

И ако Симов „не забелязва” тази просташка изява, защото е твърде дребна по мащаб за такъв велик мислител, нека бъде така добър да забележи „поне” какво прави комунистическият капитализъм със стотиците милиони роби на труда в Китай, експлоатирани най-безмилостно от държавата.

 

А и е доста цинично да се правиш на „активен борец срещу капитализма”, когато управляваш с парламентарната подкрепа на фашизиоди, с които заедно споделяш възторга от дивия руски капитализъм на Путин на принципа „ щом е руски, значи е готин, пичове „ ( както би се изразил самият Симов, в чиито статии в интернет изобилства от улични аналогии, надничания в дамски деколтета и други комплексарски примлясквания от арсенала на плътските му видения в диапазона между голите Искра Фидосова и Памела Андерсън).

 

Но какво да ги правиш- луди, млади ( макар и младостта да е относително понятие, за разлика от установената диагноза за лудостта да изповядваш болшевизъм в днешния 21-ви век след всичко, което той е причинил през кървавото 20-то столетие ).

31 мнения за “В червената глутница младите дебнат гърлото на алфа кучето”

 1. Поздравления, г-н Инджев!

  Намирам тази статия за едно от най-добрите ви попадения в последно време. И като хуманно-политическа позиция, и като журналистическо майсторство. Казвам това, въпреки че не приемам политически някои други ваши статии, и въпреки че признавам и ценя яркия писателски талант на г-н Симов. Но неговият талант е едно, а компромисната му гражданската позиция в конкретния случай – съвсем друго. И след като Симов си позволява да прави компромиси, значи – така му се пада! – Намерил си е майсторът във ваше лице.

 2. Г-н Инджев, понякога, когато чета вашите статии, имам чувството, че виждате мислите ми. Чест и почитания.

 3. Дано Момчил XV-ти не “скочи” от самолета за Брюксел без парашут, както го направи другаря Станке Димитров – по заповед на другаря Сталин . . .

 4. Казусът 15/15 очевидно е феномен, който трябва да влезе в разни учебници. Сам за себе си, той е и много деликатна работа. От една страна младежът си е съвсем законно избран, малко е вероятно да се докаже , че всички гласове в преференцията му са подадени поради грешна преценка на гласоподавателя. От друга страна, ако момъкът се откаже, това си е директно признание, че изборният процес в България е на практика неинформиран, контролиран и в крайна сметка недемократичен. Отказът на младежа в прав текст би гласял следното: В България гласоподавателите са неграмотни, неориентирани и манипулируеми / малка бях-излъгах се/. Ако има политически субект, който да приеме върху себе си този негатив, моля да ми го посочите, очевидно БСП не е …

 5. “…няма никаква гаранция Младата гвардия на столетницата да блесне с повече интелект и човешки качества, от мумифицираните стари физиономии на партията.”

  Не само няма гаранция, но има сериозна вероятност за обратното.
  Въпреки това, добре е, че Неков отива в Брюксел. Това ще попречи на другарката Лаверн да отиде.
  Намирам го за положително, защото тъпият мошеник е за предпочитане пред интелигентния рафиниран такъв.
  А крушата не пада далече от арогантното и нагло дърво (майка). Най-много да падне До стена-та наблизо.

 6. За нас , гостите на блога на г-н Инджев , отдавна е ясно , че те не общуват на такива нива , достойнство , принципност, чест , все непознати категории.

  Добре са характеризирани като глутница , може и като маймунско стадо.
  И този Неков и Станишев явно имат маймунския синдром(като жените ) , да не се пускат от клона докато не хванат другия .
  Днес на цялото им стадо са им лъснали здраво червените задници .

 7. Господин Инджев, Кольо Босия има интересна версия за 15/15 и никому известната Достена Лаверн.

 8. Отдавна са ясни и идеите им и изпълненията им.Даже техните партийни труженици по места, този път май не им се работеше много усърдно,защото с 5лв увеличение на пенсиите ли да агитират раята да прати милионери на издръжка да живеят в Европа.

 9. Един разбойник плаши с калъчка главатара си,че му отмъкнал част от личната плячка…че кой ли не е чел(чул) приказки…червени,кафени…

 10. Не са маймунско стадо – вълча глутница са. Дж. ЛОНДОН е описал явлението отлично в разказите си от сб. “Северна одисея”. При 50-градусов студ глутницата пробягва стотици километри в търсене на храна. Гладът изстисква последните сили. Водачът през цялото време е начело. Гладът замъглява мозъка и когато фирнът разранява кожата на тичащия най-отпред, всичко свършва с първите капки кръв по снега. Следва кратка схватка и след минути хищниците са залъгали глада, а глутницата повежда в по-нататъшното търсене на плячка НОВ ВОДАЧ…

 11. Добре де. Как е възможно ЧАК ТОЛКОВА да нямаш чувство за чест и за лично достойнство!? Че да не признаеш ОЧЕБОДНОТО- че мандатът ти е резултат на грешка! И на изключителната неграмотност на гласуващите за 15\ 15. Без извинение за израза, който използвам.
  Днес в мрежата някъде чух някакво изявление на 15-ти. Направиха ми впечатление две неща. Изключително бедният речник и нескопосан изказ на въпросният Момчил и…трудно удържаното усещане за триумф. В стил ” видяхте ли бе!?”. Грозен, ама в най- грозния смисъл на думата- даже гаден кариеризъм. Да си амбициозен е едно. Да си обикновена мижитурка, болна от кариеризъм и без качества- друго. Нали така? Толкова пък да не си мъж, че да не ти стиска да излезеш и да кажеш- сори, не е честно. Това е грешка. Тогава би спечелил дори моите аплодисменти. Но тъповатото същество отива в Брюксел…Ужас!

 12. Колкото до ” доцент” Пиргова- тя си е все толкова неприятна, колкото и по времето, когато имах неудоволствието да се запозная с нея косвено. Щерка й Достена е от класа на съпруга ми в Класическата. Аз съм две години след тях. Та, имала съм нещастието да ги видя и двете отблизо. Достена още тогава се имаше за английската кралица и всички наоколо ” не ме заслужавате”. Като гледам, двайсетина години по- късно е все така празноглава фльорца с претенции без покритие. А майка й съм я запомнила с едно. Потресително нещо. Трябвало учителите да се срещат с нея отделно от останалите ни родители- не на обичайните родителски срещи. Защото…тя била ” по- така”. И не можела да седи редом до…” обикновени” родители!?!?!?!? ХА-ХА- ХА. Да са живи и здрави и двете. Ама чавка им е изпила акъла. Необратимо.

 13. Бога ми, не мога да разбера драмата на Курумбашев. Ами да си купи апартамент в столицата на Русия-Москва. Предполагам, че там той и семейството ще са в много по-спокойна, свойска, сигурна и братска среда, пък и децата му ще имат шанс за много по-добро възпитание и образование. Дявол да го вземе този този кукувец!

 14. “масата българи твърдо вярват, че истинската мотивация на борещите се да попаднат в Брюксел нашенски депутати е именно огромната за българските стандарти заплата.” И са прави! Поне тези от тях, които вярват в това гласуват точно за такива.
  На фона на боричканията за място в ЕП заплахите на Корумбашев, които се разнасят по разни сайтове, за разкрития ако не го изпратят в Брюксел, звучат като че в пълна хармония. Но не са! Никой от останалите не си позволява да шантажира с разкрития председателя на партията си та и правителство. А Корумбашев за да си го позволи значи има гръб или покровител над тия две величини. Това подсказва, че може би някъде тук се крие отговора на въпроса “Кой?”

 15. Днес по радиото слушах как другарите се мъчат да прикрият факта, че електоратът им не е особено интелигентен, а само крайно изпълнителен (нещо като неуниформени военни):

  Проблемът 15/15 се проявявал (ти да видиш!) при всички партии с номер на партийната бюлетина от 1 до 17.

  Със сигурност няма нито една бюлетина с отбелязани 10/10.

 16. Интересно. Писах коментар, който вече не се вижда. Може пък да е просто техническа грешка.

 17. Грешката изглежда е моя. Извинете.
  Но наистина до преди няколко минути се виждаха не всички коментари. Съжалявам все пак.

 18. Би трябвало всички тия русофили да поживеят в Русия поне 3 години, в град по техен избор. Курумбашев, Достена, Саша Симов, Мая Манолова. А Станишев направо да си върне гражданството си на руснак и да не се връща. Апропо к’во стана с Жерар Депардьо? А ако не ме лъже паметта синовете на Хрушчов и Брежнев живеят някъде в изгнилия запад.

 19. @доктор мария петкова
  Имам един въпрос: В качеството си на какъв есперт (явно, че не като доктор по незнам какво си), Вие определяте, че избора е сгрешен, че този младеж незаслужено е избран за евродепутат и че той няма качества за такъв и че не трябва да консумира този пост??. На всичкото отгоре отправяте обидни думи и квалификации към него и без да знаете (а и няма как някой да знае от около 40 хил.глаосове), какви са мотивите на гласуващите! Крайно разочарован съм от коментара Ви!

 20. Червеният Момчилчо е трогателен. Хареса ми интелигентната мисъл, че е “надул платната на пълни обороти” почти достига висините на Юлиан Вучков. Каза и че щял да се бори, ама не каза за какво Важното за червените кратуни е да знаят , борба ще има /сигурно срещу капиталилизъма, империализъма НАТО и САЩ , чудя се дали да не добавя и китайските хегемонисти/. А като добави и за руските песни…….. Сърцатият и верен електорат на БСП ще преглътне голямата му заплата и синдрома 15/15. Независимо от тези интелектуални върхове трябва да призная, че герберската Малка тухла е недостижим.

 21. Г-н Тинков , те че са вълча глутница глутница , такива са !
  Н о исках да разширя асоциацията още малко , с маймуните !
  Какво имам предвид !Маймуните са по-примитивни от хората , не са носители на разум, но са също в стада .Сега си представете комунистите като маймунско стадо павиани.Те имат водач , който за да е такъв си налага властта с бой и за да ги подчини безропотно .Женските са само негови , а младите мераклии Нековци държи настрани .Тъй ама когато водача се загледа на страни и Нековците се качват на женските му (те са нещо като символ , израз и цел на властта ).Когато водача види това , той погва прелюбодейците облажили се без разрешение и те ядат голям бой , освен ако не са станали по-силни и му отнемат короната.Безмълвната периферия маймуни избиратели , наблюдават тези борби и безропотно се подчиняват на следващия желаещ да ги обладава , важно да е маймуна като тях .Някой обаче злорадстват , че поредния младок е сложил рогата на водача .
  Известно е , че има стада павиани , в ЮАР които слизат от гората всеки ден и нахлуват в градовете , проникват в домовете на хората и ги опустошават като след революция (най-вероятно те са гледали партизански филми от България )За да се опазят хората са организирали охрана, защото животът им е кошмар под стрес .
  Бившите соц страни отдавна се справиха с техните маймунски стада , ние още търпим .

  Това имах предвид и или нещо в тази посока …..)))

 22. Инженер Симеонов, доктор съм. С две специалности. Детска черепно- мозъчна хирургия и патоанатомия. Ето, вече знаете по какво. Не че съм длъжна да Ви кажа. Въпрос на елементарно възпитание от моя страна.
  Към въпросният №15 не съм отправила обидни квалификации. А само квалификации, резултат на моите собствени впечатления. На които все пак имам право, нали така? И на впечатленията, и на квалификациите.
  Повтарям- този човек печели нещо, което е резултат на грешка и неразбиране от страна на гласуващите за партията му. Може да е изключителен. Може да е безкрайно подготвен, умен и прочее. Но просто не е честно да отиде в Брюксел. И той го знае. Не става дума за нещо лично, а за принципно поведение. Не бих се чувствала никак добре, ако се възползвам от плода на нещо, за което не съм се постарала. Просто е въпрос на принцип.
  А че №15 не блести с нищо, освен кариеризъм и неудържима радост от случайната победа, е съвсем очевидно. Приятен ден!

 23. Страхотно ! Аз съм ви 100 процентов почитател !

 24. До господин ГЕОРГИЕВ:
  ОК. Приемам допълнението – нека бъдат “овълчено маймунско стадо”. Не съм особено вещ по темата, но доколкото знам срещат се особено хищни маймуни.
  🙂

 25. До ДОКТОР мария петкова:
  Здравейте “госпожо ДОКТОР”! Вие “пак сте тук” и пак сте си същите! И отново ни занимавате с величието на собствената си персона. И отново ни поучавате. Вие преуспелият млад човек от бреговете на Червено море – нас тъпите, неуки, невъзпитани и неуспели индивиди от “нашата България”.
  Знаете ли, у нас напоследък станаха популярни двама “доста преуспели луди-млади” на приблизително Ваша възраст. Предполагам фактът, че Вие геройствате в “уницеф”, а те – кой в Брюксел, кой като предстоящ министър-председател на “нашата България” не е от особено значение.
  Самочувствието и самолюбието ви са съизмерими. Висококомпетентното ви становище по въпросите на русофобията и русофилията в “нашата България” и “другите империи на злото” също съвпада.
  Мисля, че това не е случайно.
  Поздрави!
  🙂

 26. Г-жа ДОКТОР МАРИЯ ПЕТКОВА, КОЙ от листата на БКП според вас, е по-достоен от “любимец 15”?
  СтанишеФ?…Йотовна?…КОРУмбашев?… Латерн?….Симович?…
  КОЙ?…

 27. Господин Тинков, за ПОСЛЕДЕН път Ви казвам. Престанете с тези лично за мен необясними заяждания на някаква личностна основа! Не съм Ви обидила по никакъв начин! За разлика от Вас.
  За ПОСЛЕДЕН път, наистина- престанете.
  Не зная кои са тези двама ” доста преуспели луди млади приблизително на Вашата възраст”. Не знаете каква е моята възраст, Тинков. И очевидно не са Ви научили, че е признак на изключителна простащина да коментирате възрастта на жена, която не познавате. Публично. Не се чудете и не се морете да пресмятате, господине. След няколко месеца навършвам 40. Ето, сега спокоен ли сте? Много харесвам една поговорка от Близкият Изток. Тя казва, че с всяка следваща година жената става все по- прекрасна, а мъжът- все по- мъдър. Е, с някои мъже може би е така. Но не с всички.
  Това за ” бреговете на Червено море” не го разбрах. Наистина. Но предполагам, ще преживеете моето ” невежество”. Вие, изключителният и единствен ерудит.
  Аз ” геройствам” в уницеф, а ” те” в Брюксел? Кои “те” си е Ваша работа. Но сравнението Ви е нелепо. Разбира се, желанието Ви да ме уязвите с тази нелепост е видно от космоса. Пожелавам Ви едно. В България да има поне 1000 човека, готови да заложат на карта всичко, което имат,

 28. , в това число живота си- в името на това да се опитат да направят нещо полезно за някой друг. Нещо ценно за някой друг. Ако там има такива хора, поне 1000, някой хубав ден България може би ще заприлича на онази България, която са ме учили да обичам от люлката. И която към момента май съществува само в душата ми. И в спомените, които пазя.
  Самолюбието е характерно за хора, които не обичат нищо и никого, господин Тинков. А аз обичам много хора и много неща. Колкото до самочувствието ми- то е нормално за човек, който все пак нещо прави с живота си. Едно време казваха, че скромността краси човека. Зависи от човека. Според мен скромността е параван за липса на качества. Но все пак, напуснала съм България отдавна. И се връщам рядко. Успяла съм да забравя, че при вас е престъпление да имаш самочувствие. Ако си лекар, инженер, архитект. Това е позволено само ако си мутра, крадец, политик, чалга уличница. Само такива хора могат да имат самочувствие при вас!
  За съжаление, България- като всяка друга страна, разбира се- е пълна с ” тъпи, неуки, невъзпитани и неуспели индивиди”. Както самият Вие добре знате. Но никога не съм поставяла под общ знаменател всички българи!
  Толкова от мен. Спирам да чета този блог. Тук е пълно с хора, за които различното мнение НЕ съществува. За разлика от личните обиди и нападки!
  Бъдете здрави и всичко хубаво!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.