И Америка откри ( путинизирането на) България

Всеки път, когато получавам възможност да кажа нещо за пагубното руско влияние в България в някое телевизионно предаване, получавам задължителна доза присмех от някой от поканените да ми опонира. От години!

Това ми се е случвало няколко пъти с едно от лицата на русофилството в България Андрей Райчев- например при единственото ми участие в предаването „Панорама” през този век, където попаднах въпреки волята на водещия заради регламента, който ме изпрати да защитавам гледната точка на комитета срещу АЕЦ „Белене” в кампанията преди януарския референдум миналата година. Райчев ми се присмя за пореден път тогава, че съм намесвал Русия.

Не просто ми се присмя отново, но стоя с презрителна усмивка до мен дълго, докато спорехме по същата тема неотдавна в предаването „Лице в лице” по БТВ.

На „майтап” го удари и изкласилият вече като „доктор” мой (почти) съименник Иво Инджов в студиото на Милен Цветков в Нова телевизия. Реши, че ме закопава с остроумие, надсмивайки се над моите тези с иронично подмятане, че Путин е виновен за всичко в България. Поради което се наложи да обясня на зрителите кой всъщност го казва: един прононсиран публичен ласкател на Георги Първанов от времето, когато беше президент и в рамките на проектчето му АБВ, което тепърва щяло да се развива ( каза Инджов, след като му предложих да обясни лъжливата си прогноза за това, че АБВ щели „задължително” да имат евродепутат).

Сега нека и аз да се помайтапя малко с един все по-отчетливо видим факт: световните медии не на шега ме преписват. Майтап, бе!

Това, което предупреждавам, включително в книгата „Течна дружба” ( чиято втора част трябва да излезе от печат на 12 юни и се надявам на 16-ти да мога да представя пред Монумента на окупационната червена армия в София, както направих с първата част през 2011 г.) „изплува на повърхността”, се казва в публикация на „Уолстрийт джърнъл”. Така е, изплува. Течната дружба изби като гейзер на повърхността, защото не може да остане подмолен факт безкрайно. Прекалено е пълноводна, за да мине за безобидно южно поточе.

 

След коментарите на „Ройтерс” и „АФП” в тази посока; след публикациите в германските медии, във френския печат, в британските „Икономист” и „Файненшъл таймс”, въпросът вече се обсъжда и в тежката артилерия на американската преса. Уж американците били дърпали конците на Европа ( според Путин и путинофилите тук), но малко позакъсняха с прозрението. Дано не е фатално ( и за нас и за тях, които започнаха да разбират значението на българската карта, разигравана от Москва, която използва България като свой диверсант в западните съюзи по начина, по който превзе Крим).

Честно казано, можех и да пропусна да препубликувам ( от сайта на в. „Дневник”) статията на американския делови вестник- с или без моя блог тя си тежи достатъчно в публичното пространство. Но съм впечатлен от избора на снимка: на нея се вижда съветският окупационен монумент като стърчащ съветски аргумент, пред който местен фанатик вее червено знаме със сърп и чук, гарнирано с плакат на Сталин. Ние си го знаем, но вече го вижда и целият демократичен свят, който досега се дърпаше гнусливо от темата за съветските метастази България.

Ето я и самата статия в Уолстрийт джърнъл”.

“В някои западни столици се увеличава загрижеността, че България, която десетилетия наред бе един от най-лоялните членове на Съветския блок, може отново да попадне под влиянието на Москва, независимо, че преди години бе приета в западните съюзи.

И най-малкото залитане на София на изток може да подкопае усилията на ЕС и САЩ да създадат обединен фронт срещу руския президент Владимир Путин, докато Русия опитва да наложи влиянието си в Украйна и други бивши съветски републики.”

Това пише Джо Паркинсън за “Уолстрийт джърнъл” под заглавие “Западните съюзници на България са разтревожени от залитането на изток”.

Авторът описва културната и политическа свързаност на България с Русия и цитира Явор Симеонов от Младежкото обединение в БСП да казва, че понеже “Русия винаги ще бъде близка до сърцата на българите”, а “България винаги е била между Русия и Европа, тя не бива да бъде поставяна  ситуация да избира и може да следва среден път”.

Но през последните три месеца действия на коалиционното правителство са разтревожили европейски дипломати в София и представители на ЕС в Брюксел, пише авторът.

Той посочва, че министерствата на външните работи и икономиката, както и руското посолство в София не са отговорили на исканията за интервю или разговор по темата, а от БСП, представена като “пряк наследник на комунистите, управлявали до падането на Берлинската стена”, непрекъснато обяснявали ,че са за европейско бъдеще и че Сергей Станишев е и лидер на ПЕС.

Джо Паркинсън обаче изрежда как правителството опитва да заобиколи регулациите на ЕС с проектозакон за “Южен поток”, как от българския парламент поздравяват Москва в момент, когато останалите бивши страни от Варшавския договор осъждат анексирането на Крим и как депутати от БСП са предложили през май решение България да не подкрепя нови санкции.

“Притеснени сме, защото тук виждаме разширяващо се руско влияние в много сектори. Опре ли до санкции, българите са потенциално слабо звено за Европа, което може да е проблем”, казва високопоставен европейски дипломат от София, пожелал анонимност.

Джо Паркинсън обяснява на читателите на “Уолстрийт джърнъл” още за голямата енергийна зависимост на България от Русия и за това, че докато в балтийските републики гледат на Москва като на окупатор, в България тя е възприемана като приятел. София участва във военни маневри с партньори от НАТО и в същото време не забравя, че едва преди няколко зими остана напълно отрязана от руски газ, припомня още Паркинсън.

“Всички са се вторачили в Украйна, но кризата притежава потенциал за т.нар. меко разпадане на ЕС. Много разнопосочни са интересите на поляците и балтийските републики от тези на България, която не иска промяна и смята европейската позиция спрямо Русия за ненужно враждебна”, казва Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

В статията се посочва, че не е изключено тази двойнствена позиция на властите в България да е била свързана с кампанията за евроизборите, но резултатът от този вот показва, че опитите да се демонстрира една по-меко отношение към Москва не е донесло нищо на социалистите.

“Въпреки това социолозите отбелязват, че руската пропаганда, разпространявана от руски телевизионни канали и промосковски вестници, е все по-ефективна сред българите”, пише още Паркинсън. “Докато ЕС се занимаваше с дълговата си криза, руското икономическо присъствие – особено в енергетиката и медиите, се разширява. Русия е вторият след Германия външнотърговски партньор, а българското външно министерство твърди, че едни по-тежки икономически санкции срещу Москва биха ударили около 2000 компании с близо 80 000 служители.”

Авторът цитира Боряна Димитрова от “Алфа рисърч”, според която “В момента България е разкъсвана между две реалности. ЕС не донесе благосъстоянието, на което мнозина се надяваха, а мнозина изпитват носталгия по съветското минало. Наричаха ни Троянският кон на Русия в ЕС заради миналото ни, но днес това може да се окаже вярно.”

Статията завършва с цитат от 38-годишната Магдалена Генова, ръководител във фирма за информационни технологии: “В България мнозина от нас искат да бъдат европейци, но всичко се обърка. Руското влияние винаги е било много голямо, но е било сенчесто. Сега вече е на повърхността.”

 

19 мнения за “И Америка откри ( путинизирането на) България”

 1. WSJ, както и да го гледаш си е сериозна работа. Жалкото за нас е поводът по който ни е обърнал внимание.

 2. Това, което е написано в статията на Уолстрийт дърнал е следствие на основния проблем на България:
  “В България живеят 3 – 5% европейци, 50 – 60% средноазиатци и едно бързо увеличаващо се племе от субекваториална Африка”. Сигурен съм, че авторът на тези думи няма впредвид някакви антропологически белези, а по скоро начин на мислене. Този начин на мислене се култивира от проруските ни управници, чрез нарочно поддържана бедност, използва се всяка възможност за дезинтеграция на нацията, това са основните задачи на проруските ни медии, петата колона и изобилието на руски шпиони, проникнали на високи нива в държавните институции, там където ефективно се вземат управленски решения. Какво друго, ако не руски шпиони са Д. Стойнев, Я. Куюмджиев, Т. Ерменков, Р.Аталай? То е очевадно! Рано или късно, трябва да бъдат съдени за държавна измяна.

 3. Винаги ми е било странно това упорство на Запада да си затваря очите пред руските очевидности. Да си кажеш, че там всички са на нивото на Жерар Депардийо и Шрьодер, не е вярно. Също така е вярно обаче съждението, че вече няма политици от ранга на М.Тачър и Р.Рейгън, та дори на Ф.Митеран и Х.Кол.Навремето уязвяваха г-жа Тачър, че е дъщеря на бакалин и политиката й изобилствала от бакалски сметки. В днешно време световните лидери не търпят подобни сарказми, но по-бакалско от поведението им едва ли може да се намери. Въртят едни политики “на върха на молива”, тънки сметки, интересчийски, удобно наместени в графата “имам да вземам- имам да давам”. Това е търговия, не политика. И понеже са лоши политици, са и калпави търговци. Некъдърността им пролича още с наложените санкции – на принципа леко, меко и удобно. Удобно ли им е сега, като ги плашат със спиране на руския газ, дето години наред ги успиваха, че им е гарантиран от кагебиста. Удобно ли им е сега като им натрисат в Европарламента кухи кратуни от рода на Марин льо Пен, която пък била голям “разбирател” на Путин. Ми да го вземе, тъкмо е прясно разведен и така да се каже свободен. За рускойките той е предпочитан, понеже не пие, не бие. Аз обаче не се подписва под такова твърдение, надявам се и световните лидери да са се убедили, че господинът И пие И бие. Последното е болезнено документирано.

 4. Ами стига са ни критикували, а да вземат мерки.Примерно да се разсекретят сметките на тези, които ни завличат към Русия, в швейцарските банки,както се говори,че са повлияли на Путин или да се обясни схемите за източване на НЕК.Да се принуди Гл.прокурор да работи, ако го е страх да напуска.Да се покаже произхода на парите на бареков, с които спечели 2 мандата в ЕП.Да се разнищи произхода на богатствата на върхушката на БСП и ДПС и ГЕРБ.Да се уволнят зависимите прокурори и съдии.Защо ЕС беше дал едни пари на Моника, след като мъжа и е шеф на ПЕС.Инспектор Катани в България няма как да се появи, ако не се намесят амерекински, европейски , ако трябва и израелски служби, които разолагат с необходимата информация.

 5. Много са нагли съветофилите националсоциалисти-интернационалисти и путинолюбци в България. Много пари са им дали и са им ударили по камши за пришпорване. На фашиста Путин му трябва жизнено пропагандната машина да работи на пълни обороти. В противен случай реалността ще отрезви и най-лоялните му путьоновци у нас.
  Струва ми се обаче, че (засега) на изборите за европарламент усилията им отидоха напразно. Всуе си дадоха париците (от петродолари). Дори и най-кресливите им пропагандисти не могат да изкривят реалността както им се иска с кривото огледало на “коментарите” си. Напъните на Волгин по националното радио в допълнение на посочените персони в коментара Ви, г-н Инджев, както и на многото “политолози” от АОНСУ заемащи “професорски” катедри във всички ВУЗ-ове на страната включително в елитните, също са затрогващи с празнодумието и празнословието си. Емблематичен в това е другаряТ Вацев. Този “професор” по не знам какво си така се вживява в ролята си, когато ежедневно го включват да “коментира” поредната тема (най-вече по националното радио), че то са въздишки, поемане шумно на въздух (преполагам и въртене на очички, но по радиото няма как да го види човек), то са демагогия и лицемерие, лъжа до неистина и умишленото изкривяване на реалността, измислени доводи за “правотата” на фашиста да анексира Крим…, че да те е срам за човека и низостта на която е способен!
  Така или иначе в тези избори не успяха да прокарат това разделение между българите. Но следващия път? Идват поредните избори! Докато прокуратурата продължава летаргията си под вещото “ръководство” на поредната главна цаца, за която се знаеше, че ще я монтират начело на прокуратурата година и нещо преди това да стане факт. Дори промениха правилата за избор само за да е тяхната цаца главен прокурор! Та докато тази институция не започне да работи по същество, руските демагози и пропагандатори ще се чувстват у дома си в България.

 6. Za jalost nito na Amerika , nito na Evropa i puka za Balgarite!!!! Te znaiat che sme MIJITURKI i ni chakat da vegetirame!! Excusez moi!!!!!!

 7. Защо да “им пука” за нас, след като ние от години доказваме с пасивността си, че тъкмо на нас “не ни пука” за самите нас, за родината ни…:-(
  Крайно време е да повикаме неволята, но и мъдрите български народни приказки “не са на мода”…

 8. Анализът и коментарите са брилянтни! И какво от това? Не съм съгласна да се вменява вина на Европа и Америка за положението на България. На българите не им пука за България, защо да им пука на европейците и американците. Досега не съм чула някой българин да обича Америка, или Европа. Европа е виновна, че не ни се е подобрило дереджето след като влязохме в ЕС. Нашите управници и политици, те милите, са абсолюно невинни. Виж Русия е друго нещо – ние я обичаме, а тя само как ни обича..В едно е прав Вацев, ако това правителство не бъде свалено до месец, Южният поток ще потече както казва Милер. А нашите рубладжии ще отидат да си харчат парите на запад. Как пък един от тях не отиде да си купи апартамент в Москва, а все в омразната Европа тичат – сигурна такива са указанията да се коват ръждиви пирони в тялото на капитализма.
  Бъдете здрави!

 9. За жалост, тази статия е непоправимо закъсняла. WSJ де беше, когато Илия Павлов, Пишев, ген. Гоцев и безкрайна кохорта от комун-милицейски бандити препираха стотици милиони откраднати долари и ги депозираха в US банки? Или когато US посланикът Соломон Полански наляво и надясно ръсеше, че “наши антикомунистически представители в България са Петър Младенов и Андрей Луканов”, и просто ни ги натрапиха? “Демократичният” Запад ни предаде най-безцеремонно, защото така му отърваше финансово и политически. Както предаде Унгария 1956, Чехословакия 1968 и Полша 1973. Гади ми се от подобни крокодилски жалби по “демократични” издания, които често са по-продажни и от ВАЦовите парцалчета. Че нали и US компанията “Хюлет Пакард” доскоро в РъБъ се представляваше от издънката трето поколение на комун-милицейски бандити и крадци, др. Сашка Безуханова? Хайде стига с тия “къси зайци”, моля ви се! Иначе всичко в тази статия е вярно, и не е от вчера. Просто US другарите нещо много късно го забелязват.
  Истината е, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се, иначе всички ще ни подритват. Справка – Съединението на Царство България с Източна Румелия.
  Респект, г-н Инджев!

 10. По темата, само в този блог се изписаха стотици страници. По мое мнение е излишно повече да се предъвква. Западът си гледа моментната изгода и рахата, а българското природонаселение /примерно на 70%/ си обича Русия /и “бащицата”/.
  Уважаемият ZUKERMAN е изчерпал темата.Не е само ХЮЛЕТ, приятелю! Мога да добавя поне още десет, без да се замислям.

 11. Г-н Тинков, от повтарянето на една мантра тя не ce превръща в истина. Ако 70% от българското природонаселение толкова обичаше Русия, то БСП, АБВ и АТАКА щяха да ги съберат тези 70% на изборите за Европарламент.

 12. До СИМПАТИЗАНТКА НА ДСБ:
  Не искам да споря с Вас. Споделям политическите Ви симпатии, но очевидно не сме съмишленици, поне що се отнася до прородонаселението.
  Съждението Ви от чисто формална логическа гледна точка е невярно. Най-малкото, защото от въпросните 70%, 3/4 не гласуват, по различни причини.
  Ако не бях прав, пред МОЧА щяхме да се събираме на протест по 200-300 ХИЛЯДИ, а не по 200-300.

 13. Г-да , с ЕС и НАТО имаме подписани договори! Където са записани конкретни права и задължения!
  Когато някой не изпълнява своите задължения по договор ,който сам е подписал – следват санкции!
  Ето това е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО на ЕС – да ни наложи САНКЦИИ!
  Може и ПЕРСОНАЛНИ! Забрана за влизане в Шенгенската зона на определени “управляващи” “български” “политици” и други “свързани” с тях лица, блокиране на авоари…………..
  Това са ЗАДЪЛЖЕНИЯта на ЕС по договора , който сме подписали! И те трябва да бъдат изпълнени!……………..

 14. ДО “ДО ПАВЕЛ ТИНКОВ И ZUKERMAN”:
  Ами да де! Наблягате там където и ние натискаме. Чакаме санкции, чакаме… За сега – нищо.
  Дори по-лошо – вместо санкции, учудваща търпимост, лигавене и колаборация с алфа-дога и подопечния му ГАЗПРОМ!
  Както е тръгнало /виж Австрия, Италия, че и Германия/ май ще се наложи, “по силата на договора, който /и те – БМ/ сме подписали”, първо себе си да санкционират!

 15. @Павел Тинков

  Вие сам си отговорихте, че причините да не гласуват 70% от природонаселението и да не се събират 200-300 хиляди пред МОЧА са от различно естество, според мен най-вече неосведоменост, аполитичност и апатия. Не мога да упрекна хора, които всеки ден се чудят как да оцеляват, че не протестират пред МОЧА.

 16. ДО СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ:
  Интересно ми е, какви прогнозни резултати бихте посочил/а, при евентуален референдум на тема: “Като русофил ли се самоопределяте?” или още по-простичко /като за електорат 15/15/ – “Обичате ли Русия?”
  Да не говорим за съдбовен въпрос от рода на “Накъде от сега нататък – към Русия или с ЕС и САЩ?”
  Колкото до новия въпрос, който отваряте, моето мнение е, че природонаселение, чиито 70% са ЗАБОЛЕЛИ от “неосведоменост, аполитичност и апатия” е осъден на /нео/комунизъм.
  Притчата за лошата демокрация, опропастила държавата и довела 70% от хората до състояние “всеки ден да се чудят как да оцеляват”, е част от мантрата на комунягите. Следващата стъпка е носталгията по “татовото време”, когато кебапчетата стрували “15-се стинки”. Мисля, че в момента не повече от 5-10% от природонаселението страда от недоимък, застрашаващ оцеляването му. И забележете – поне половината от тях не гласуват в червено.
  Живея в най-бедния регион на България – Северозападния и тук всяко семейство от коренни жители “има село” и поне 10 дка плодородна земя; в контейнерите за смет ровят не повече от 50 човека /от тях половината – цигани с по 5-10 деца/, а в града няма къде да паркираш от леки коли, една трета от които – за по над 10000лв/.
  Сиромахомилството не е най-добрата /най-вярната/ гледна точка.
  А, освен това ако сте забелязал/а, аз никого не “упреквам”, че не бил дошъл пред МОЧА.
  🙂

 17. Вместо, г-н Инджев да се възмутите от откровените глупости в „Уолстрийт джърнъл”, вие им пригласяте папагалски. България е “пиронът” в ковчега на единството? България ли има бивш премиер в “Газпром”? България ли продава бойни кораби на Русия? У нас ли спечелиха изборите за ЕП партии, чиито лидери обявиха, колко се възхищават от Путин? А фактът, че в ЮП участват Италия, Унгария, Словакия? А това, че няма дума за спиране на Северен поток? А, че именно Германия “пази” Русия от по-тежки санкции?

  Тъй като сме най-слабият член на ЕС ни използват за гръмоотвод в момента, а ние си траем като човек, свикнал да изпълнява ролята на боксова круша.

  Красиво, в чуждо издание са готови да излеят пумия в лицето ни, а ние не просто няма да го измием си но ще доразмажем гадостта по него.

 18. Г-н Тинков, кого заблуждавате. Във Видин няма ровещи по кофите, защото трудоспособното население се изнесе от града и от България. За това и има толкова скъпи коли, от емигрантските пари. И земята пустее, не говорете найзуст.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.