НЕК пред фалит, Неков пред Брюксел- двете лица на една и съща рубла

НЕК е на път да фалира икономиката, а казусът с Неков показа фалита на БСП в България.

НЕК е заплашен не само от фалит, но и от съдбата на плячка за руската мечка, която дебне с постоянно вдигната лапа за удар срещу България.

Припомням една публикация на Медиапул от 18.09.2012 г., свързана с руските претенции, чиито фитил в момента тихомълком догаря на арбитражното дело на Росатом срещу България, обгърнато с мистериозно мълчание.
Фалиране на НЕК и придобиването й от “Росатом”

„АСЕ, дъщерна фирма на “Росатом”, обяви на 11 септември, че увеличава до 1 млрд. евро иска си за компенсации за спирането на АЕЦ “Белене”. Претенциите на руснаците са предявени пред Международния арбитражен съд към Търговската камара в Париж.

“Размерът на иска е толкова голям, а аргументите на Русия са толкова сериозни, че съдебното производство може да доведе до фалит на националната електрическа компания на България. Това не е най-добрият вариант, но за съжаление на българската страна, той е възможен. Ако НЕК загуби делото и не е в състояние да плати, тогава “Росатом” може да поиска погасяване на дълга чрез прехвърляне на активите на НЕК”, заявил източникът пред РИА Новости.

По думите на същия източник последните изявления на български официални лица показали, че България “реагира предимно с публикации в пресата, а не с реални действия по казуса”.

Русия има всички шансове да спечели иска срещу НЕК, твърди и държавната агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от атомния отрасъл на страната, участвал в преговорите за “Белене”. Като възможност е посочено придобиване на активи на НЕК на стойност от 1 милиард евро, а не изплащане на сумата. Искът при всички случаи ще доведе до фалит НЕК, което ще направи възможна тази комбинация, посочва източникът.

В такъв случай “Атомстройекспорт” ще е най-големият кредитор на НЕК и ще придобие значителна част от нея, пише още изданието.”

 

Как мислите, дали близо две години по-късно руският ядрен консорциум се е отказал от намеренията си да се възползва от мършата на НЕК, изпосталяла до това състояние след десетилетия на зависимост от руските енергийни доставки на произволно избрани от руските монополисти безалтернативни цени като за „братска” България ( във всички случаи по-високи от онези за исторически вражеската Германия)?

 

Такъв руски отказ от НЕК би изглеждал все едно Неков да се откаже от Брюксел. Както разбрахме от внезапно потеклите от вчера негови интервюта той наистина си вярва, че си е заслужил европейското депутатско място. Поради което се бил запътил по собствените му думи към Брюксел с „надути на пълни обороти платна”.

 

Как се надуват платна на пълни обороти, без да се усучат и гемията да потъне, това само напомпаният с провинциален хелий балон „Неков” знае- както сигурно само на него му е ясно именно защо в качеството си на евродепутат щял да се погрижи най-напред в България да се издигне паметник на…хан Тервел. Нима нямаше да е по-полезен за това епохално дело на място в родния си добруджански край?

 

Уж щяхме да се излагаме предимно с Пеевски в Брюксел, но май му се намери достоен червен дубликат като изплувал от подмолите на партийния Абсурдистан още по-млад ( и вече успял с един лотариен удар да забогатее потенциално) титаник на мисълта и самочувствието.

 

Важното е, че др. Неков бил фен на „руските енергийни песни”. Добре, че пояснява какво иска да каже: руските песни го зареждат с енергия ( избила в Брюксел, но кой знае защо не го завлича например в Магадан, възпяван от Висоцки). Защото иначе можехме да си помислим, че Неков е фалирал като НЕК, в очакване да бъде зареден с рубли.

 

Нали „енергийното зареждане” у нас с газ, петрол и ядрено гориво е руско и част от гарантираните от руския монопол печалби, чрез които България субсидира Русия, се инвестират за зареждане на България с руско влияние чак до 15-то коляно в листата на БСП!

 

Прав е в това отношение младежът да се възторгва от себе си, че минал по всички инстанции за одобряване на кандидатурата му преди изборите- прослушването явно е установило какво категорично правилния произход на зарядното му устройство- руско по душа, но проеврепейско, когато душата трябва да консумира телесните наслади на капиталистическата действителност.

 

Стреснати, трогнати и очаровани са редиците на червените ескадрони. Но не от” победния си ход” ( както е при Смирненски), а от залъгалката „Момчил Неков”, който се превърна в дъвка марка „Идеал” ( имаше такава в НРБ, която служеше за подигравка с претенциозното си название).

 

Ако това им е” прогреса след конгреса”, виден от упоритостта на едно момче да се изкара заслужил майстор на спорта в осребряването на един лотариен билет под формата на „извоювано” евродепутатско място, тежко и горко на баба му БСП!

 

Впрочем, надявам се сега мнозина да прогледнат за онова, което от години пиша: че столетницата използва младежката си организация за екстремни и дори екстремистки цели. Например именно тях праща да крещят срещу желаещите да бъде демонтиран съветският паметник от центъра на София и ги употребява дори за публични дискусии по темата, по която те с удоволствие демонстрират ехидно невежество ( не знаем, не ни интересува, няма как да сме участвали).

 

„Военната хитрост” на този ход се крие във възможността младите кариеристчета да могат да хапят болезнено опонентите си с аргумента, че младежите лично не са виновни, ако нещо не е било наред при комунизма, но държат споменът за същото онова минало да бъде прославян, защото трябвало да тачим фактите такива, каквито са. Така старите и лично виновните другари и другарки се крият зад гърба на младите непукисти, които си отглеждат на каишката на кариерното израстване в Партията на властта.

 

Както е известно обаче, с достигането до полова (политическа) зрялост малките зверчета си проявяват хищния нрав и трябва да бъдат пуснати обратно в степите или държани в клетка. В противен случай никой стопанин не е сигурен, дали няма да се събуди за последно някоя сутрин в локва от собствената си кръв.

7 мнения за “НЕК пред фалит, Неков пред Брюксел- двете лица на една и съща рубла”

 1. г-н Инджев
  Не е по темата , но понеже думите свършиха , коментирахме какво ли не , се опитвам с ирония и сарказъм да воювам е да ги дразня .
  Аргументите и обясненията са за почтените хора, за тези не важат .

  Отворено писмо
  до главния хидролог на Република България,
  доктор Сава

  Уважаеми доктор Сава, обръщаме се към Вас с молба да се намесите категорично във вътрешните работи на страната и да ни освободите .
  Известно е на всички ни , а и Батеборисов Ви обяви за най-великия политик , че само Вие може да се справите, щом вече 25 години не само оцеляване , но завзехте по мирен начин държавата без бой.Вие имате голяма слука , ловите цаца всякаква , осолявате я и я пескате да плува в саламурата , че то водката мезе иска .
  То напоследък май всички за мезе станахме, че от една шайка 240 бандити ,преоблечени като българи , подобно на Вашия костадинов , оттърване няма и само вие докторе сте ни спасението , щото им знаете цаката .
  Един по един политици и всякаква измет идваше и си отиваше , а само Вие доктор Сава ги надживяхте и надиграхте .През всички тези години Вие се проявихте като талантлив артелчик , разпределяйки порциите на глупавите български политици.То не бяха нейчонеевци , то не бяха руменгечевци ,то не беше чудо и паплач.Сега на врата ни се е метнал и един Орешко .Молими ви доктор Сава освободете ни от този некадърен мухльо.Тегли заеми на поразия , ще ни опропасти този , то поне на вас да даваше парите добре , ама ги дава на вашите стари врагове от изток.
  Ние знаем , че сте наследник на великите владетели на тази земя , под чиято власт ние българите си живяхме благо и кротко 500 години .Ама за бела тези руснаци обявиха война на Султана и сега си пишат заслуги , че са ни освободили .Тъй ама 45 години такава диктатура ни наложиха , че ние българите както сме си скапан народ още по-скапан станахме .Искаме си старото , да ни освободите от руснаците , вие да сте ни господар ,че тя свободата за нас се оказа бреме .По-добре вие мислете и казвайте , а ние ще изпълняваме .
  Да ви кажем и за Плъхчо , другарува с вашия Павле , нещо интимни са си , ще ви развали момчето този Плъхчо ,да знаете .Кара го да се целуват на публични места, да видят всички, че е с вашия човек , а се говори че му се и отдава само и само да стане някакъв главен н Европа .Голяма работа е този Плъхчо , дупе дава , кариера не дава , държавата продава.
  Докторе освободете ни от тези ташковци , те са хора на вашите стари врагове руснаците , искаме си вас.Ще ви дадем цялото производство и търговия на алкохол и тютюн , ще ви дадем не един два канала на наркотрафика , а всички канали ще бъдат ваши.
  Имаме си една фашизоидна банда на беловласия , той е към руснаците , макар да лапа от вашите пари .Махнете и него , ако трябва го убийте , както в добрите стари времена и му вземете само курвите , те стават , добре обучени са от старата фашизоидна мадам в групата им.
  Махнете и прасето Саш , че само яде и осира .Заколете го , макар да не ядете свинско , все пак може да дадете един банкет с него на българите , на изборите да гласуват всички 100 процента за вас .Може и за абитуриентски бал , кубран с него да сторите.Имаме си един кебапчия , голям майстор , като сложи шапката и престилката всичкото цигане около него се събира, врътка кебапите та пушек се вдига , не махали , цели села ще гласуват , вие само заколете прасето .
  Обещава ме , че ако махнете Орешко , ще сложим плоча с вашия лик,върху сградата на БАН , за научните ви заслуги.В парламента ще сложим килимчета , да се обучават всички в правата вяра , и да си бъде всичко както преди 130 години .
  Ако ни освободите от свободата , ще имаме само два празника , 19 февруари денят на предателя (щото не българите се гордеем с това , че не един българин , а много са предали Левски ) , и 2 юни денят на героя – почетния председател доктор Сава.

  Вие само ни освободете !

  И нека всички се помолим на доктора , защото изглежда ние сами не можем !

 2. Днес слушах интервю с номер 15 и мога да кажа, че голямо бъдеще го чака в партията. Това е типичен пример за млад политически тигър, без нито един ден реален трудов стаж и готов да слуша и изпълнява командите на покровителите си.
  Има много прилики с възхода на Пеевски и няма да се учудя ако на 33 този младеж заема ръководен пост в БСП.

  С парите, които НЕК е взела за ЮП може спокойно да се построи терминал за втечнен газ.
  Интересно е защо нито едно правителство досега и нито една партия не правят нищо реално за откъсване от 100% енергийна зависимост от Русия.

 3. Черно море може да се превърне в новия Персийски залив, ако се окажат верни очакванията за залежите от газ и нефт в дълбоки води.Блок “Хан Аспарух” е на около 80 км от морския бряг край Варна и се оценява на 100 млрд. куб. м природен газ. Това e потенциала само на блок “Хан Аспарух”, който е в дълбочинните води на Черно море- точно където минава газопровода на Газпром.И това далеч не е единственото ни находище на нефт и газ. Впечатляващ факт е, че трасето на Газпром е разположено удобно през зоните, в които се проучва и сондира. И ако те бъдат дадени за добив на Русия, то може да се окаже, че това е непосредствената и икономическа и политическа цел у нас.

 4. Скромно отбелязвам само, че твърденията на ИТАР-ТАСС относно арбитражното дело са си само нейни и нямат никаква правна стойност. Блъф, като в покера, рубладжийското стадо трябва да се захранва с митове и легенди.

  А дори да бъде изгубено това дело, светлият пример на др. В. И. Улянов-Бланк, по-известен с каторжническия си псевдоним Ленин, ни учи, че “несправедливите, заробващи междудържавни договори просто може да се денонсират” и по тях да не се плаща. Трябва само да има кой да му стиска да го направи.

  Иначе анализът ви за младите зверчета в столетницата е направо убийствен. Лично аз много се радвам, когато другарите таваришчи се самоизяждат помежду си. Дай Боже повече и по-често!

  Респект!

 5. Здрасти, иначе защо ще се дава право върху зони в морето. А дори не знаем кои са участвали в подписването на този “договор”. Защото освен подписа на длъжностното лице и МС които са си заложили главите , Бог знае за какво, там са подписи на чиновници и директори съгласували тези документи. Цяла купчина “държавни” служители, които са спомогнали за това.

 6. ДО ОГНЯН ГЕОРГИЕВ:
  ОТНОВО, ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
  Само за целувката не сте прав. Тя няма да развали “Павлето”. Той наистина обича “Плъхчето” и се “съвокуплява” /идейно и коалиционно/ с него, но … с любовта на богомолката.
  🙂

 7. г-н Павел Тинков

  Прекрасна идея, тази тема за любовта на богомолките в българската политика ,може да бъде развита и изобразена :)))

  Аз нямам качества да пиша , а само маркирам идеи и образи, за да изпускам парата, които биха могли да се допълват и от други хора .

  Можем да подаваме закачки и
  г-н Инджев да ги развива в образи .
  След това ние да четем епизодите на драмата България в карикатурния и вид!
  Защото всички знаем, само силните и зрелите могат да осмиват слабостите си !
  Ето тази с идеята за любовта набогомолките и чудесна !

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.