Американски медии упрекват Обама, че позволява на Путин да се разпорежда в България

Реч на американския президент Барак Обама във Военната академия в Уест Пойнт предизвика редакционен коментар на „Вашингтон пост”, в който за втори път в рамките на два дни „тежката артилерия” на американския печат изстрелва България пред скоби в контекста на световната политика.

 

Онзи ден „Уолстрийт джърнъл” последва предупрежденията на европейските медии за растящата руска намеса в България като заплаха за западното единство, а „Вашингтон пост” сега критикува президента Обама за нерешителната му политика спрямо Русия през призмата на руската агресия срещу Украйна, която показва, че американското отстъпление провокира апетита на Путин да се възползва от слабите звена в западните съюзи.

 

Като такова слабо звено, податливо на руския шантаж, във Вашингтон ( явно не само във „Вашингтон пост”) разпознават България.

 

Ето как реагира американският вестник, цитиран от сайта на в. „Дневник”:

 

„Споменаването на България става в редакционен коментар, започващ с думите: “Президентът Обама пренареди глобалните ангажименти на САЩ по начин, който разклати доверието на мнозина американски съюзници и окуражи някои врагове”. “Това ограничаване на американската сила противопоставя Обама на всеки един американски президент от Втората световна война насам”, допълва още “Вашингтон пост”.

 

Коментарът на една от най-влиятелните медии в САЩ на практика обвинява президента, че отстъпва позиции на Путин в България ( и в Кипър), от което Кремъл се възползва.

 

Интересното е, че речта на Обама от една страна акцентира върху добрите новини за американското лидерство, свързани с иновативността на американската икономика, нейната растяща енергийна независимост и все така лидерската позиция в света от гледна точка на военната мощ. Но въпреки това американският печат, включително и чрез традиционен поддръжник на демократите, като „Ню Йорк таймс”, пренебрегват списъка с успехите ( които не са новина) и акцентират върху спестената от Обама новина: провала на американската политика по отношение на „разколебаното доверие на мнозина американски съюзници”, окуражаващо „някои врагове”.

 

„Някои врагове” означава Русия, а сред „мнозината съюзници” се откроява България.

 

На тази критика Обама отговаря пред военния елит на страната в аванс с аргумента, че фактът на американското военно могъщество не означава да имаш чук и да решаваш всеки проблем така, все едно, че е пирон.

 

Така е. Казал го е родоначалникът на даоизма Лао Дзъ още през 6 век преди новата ера. Вероятно има причина Обама да не споменава, че тази мъдрост има китайски произход- едва ли става дума за интелектуален мързел. Но трябва да има причина и за не по-малко мъдрото тълкуване на речта му от американските анализатори, които отбелязват, че тя е била посрещната хладно с не особено ентусиазирани овации.

 

Трудно е да аплодираме и ние, освен ако не сме от онези съмнителни българи, за които любовта към Русия е по-важна от уважението към българската независимост.

 

Русия може и да не е пирон за американския чук, но България явно е третирана от Русия като „пирон в ковчега” на западното единство, който Москва вече демонстративно забива чрез своя проект „Южен поток”. Разклатеното доверие на много българи ( във волята на САЩ да се опълчи ефективно на руската агресия) не оставя вакум в образувалия се луфт.

 

Този факт оставя разочароващото усещане за Déjà vu с тази разлика, че днес западните лидери нямат удобното извинение от края на Втората световна война, че не могат да искат от изтощените си народи подкрепа за нова конфронтация с една тоталитарна държава, поради което нямат друг избор, освен да оставят на съветската мечка да се разпорежда със източноевропейската си плячка. Защото днес Русия е икономическо джудже спрямо ЕС и САЩ, които имат потенциала да го поставят на мястото му точно така, както вече му показаха вратата вън от Г8.

 

Само егоизмът и малодушието на западното лидерство могат да обяснят безпринципното поднасяне на подаръци ( като България) на руската имперска лакомия.

32 мнения за “Американски медии упрекват Обама, че позволява на Путин да се разпорежда в България”

 1. Необяснимо е “мекото” отношение по повод агресията на Русия на свободния свят от наша гледна точка, имайки опита да сме опитали и жилото и меда на шовинизма, който насаждаше с интернационализма си развития (останал си недоразвит) социализъм. Със сигурност това меко отношение повишава апетита на последователя на Хитлер в наши дни – фашиста Путин. Но ако не го спре сега, свободния свят вероятно ще трябва да изживее отново ужасите на един развилнял се умопокъркан тиранин, както през 40-те години на миналия век.

 2. Много силно! И много верно!
  Благодаря ви, г-н Инджев!
  (Специално от Обама не очаквам друго поведение, освен демонстрираното досега.)

 3. И като пряко отражение на западното пасуване пред Русия,Станишев го чакало бляскаво бъдеще в Европа!Наглия подлец и лъжец с тънкокомбинативна мисъл явно е достоен за еврокомисар.Мила моя Европо,че сме най-бедните ти и гладни,и членове е вярно,но става ясно,че не сме най-гламавите!

 4. все ми се струва, че както русия изобрети война от името на “неизвестни” да съсипва и плячкосва невинни народи и територии, така си получава в отговор един невидим отпор, докато някой ден светът ще си осъмне с новина за края на новия терорист №1 в.в.путин, очистен като Осама, както го ликвидира Обама…

 5. Всичко е казано много добре , с изключение на това ,че не сте уловил или не желаете да отбележите имперските мераци и на другата страна , на САЩ. В речта си Обама казва , че са най-динамичната икономика в света и че трябва да се борят за правата на приятелите си в други страни срещу тероризма . Това как го намирате – май намирисва на още една империя ?

 6. Към сноудън:

  Бъркате краставици с красавици…
  САЩ са лидер на доброволен отбранителен съюз и по този начин гарантираха забогатяването на Западна Европа , която си позволи лукса десетилетия наред нехайно да преживява на американски ( отбранителен) гръб пред съветската ядрена и танкова заплаха. Това го признават дори и онези левичари на Запад, които намират за бон тон комплексарски да псуват всичко американско, без което обаче щяха да са съветски васали в единствената оцеляла световна империя ( на два континента), в която за различно от официалното мнение всеки явен или мним бунтар беше реално заплашен от концлагер.
  Ако ми кажете коя територия са заграбили САЩ в периода, когато СССР “присъедини” балтийските държави, части от Полша, Румъния и т.н., щяхте да имате основание ( господин бивш член на ДСБ, както веднъж се представихте). Но не можете…

 7. В САЩ на Х.Труман, Р.Никсън и Р. Рейгън предателят Сноудън отдавна щеше да се изпържи на електрическия стол. Днес, в САЩ на некадърното леке Обама предателят Сноудън ходи по задгранични коктейли и раздава автографи. А с рубладжийския му адаш в блога не си струва човек да си хаби приказката и клавиатурата.

 8. Че то ако можеше да се присъединяват държави към САЩ, щеше да има нещо като зелена карта за мераклиите…

 9. Към Сноудън:

  Вярно е, че САЩ си имат своите проблеми и не са светци неземни(то пък кой ли е). Все пак предпочитам влиянието на умните и успелите ( показатели много – световните лидери в науката и технологиите, висок стандарт на живот, наплив на желаещи да живеят, движат световната икономика) пред бедна и изключително агресивна(дори и към собствения си народ) азиатска диктатура.

 10. Русия е злото, Русия… Жалко само за нормалните хора там, които много добре разбират в каква абсурдна държава живеят, но когато се обадят и си позволят да протестират или са убивани(Политковская) или са затваряни и осъждани. Това е супер кратко определение. Едва ли си даваме сметка всъщност какво се случва с хората там…

 11. BRAVO G-N INDGEV. CNOWDAN SI LI4I 4E E BIL NA RUSKA HRANILKA DOKATO E BIL V DSB.ZA TOVA SME NA TOZI HAL.RUSKI AGENTI I PREDATELI.

 12. OBAMA ne e vinoven che ima mnogo PUTILI i v Evropa!!! DPS, BKP/BSP i ataka sa stalinski IZRODI, no balgarite sa IDIOTI i ne go RAZBIRAT !! Tova sa talibanite v Balgaria !!

 13. Понякога наистина се отдавам на зловещата мисъл, че монголоидите трябваше да не спират до Източна Германия през 1945 г., а да прегазят Европа до Лондон и Лисабон. План е имало-пее се “От Индии до Англии” в марша на сесесерските пълчища.Че и на Истсайд да дебаркират за някоя година, там тъй и тъй са си все демократи, да добият и те малко горчив, но много полезен и поучителен опит.Например- фромажите и виното в горда и велика Франзия щяха да се получават само срещу купони, подписани лично от комунягата тов. и камарад Морис Торез, выдающийся рублолюбитель, т.е.- ле пю гронд ажонт советикь. В Швеция шяха да се записват на ред за Запорожци и Москвичи. Нямаше да съществува изразът “шведска 3-ка”, защото партията преследва неморалните прояви на членове под Член на политбюро, а на “аполитичния пацифист” Бергман щяха да му забранят да режисира и сигурно щеше да му дойде акъла в концлагера, дали “фашизмът” е най-страшното зло на планетата. В Австрия щяха да четат като в “Майстора и Маргарита”- “Бира само за членове на профсъюза”. В Португалия щяха да чакат на опашки за зехтин и да внасят корк. Като венец щеше да има Северно- Каролинская ССР, която да граничи с американския щат Южна Каролина. Като по 38-ия паралел. Северокаролинците щяха да шепнат завистливо в комуналките,че в Саут Керълайна имат банани, ананаси, басейни в къщите и всякакви други работи, пък в Норт Керълайна… ядат ….айна. Така щяхме да я караме до Есента на народите, но щяхме да се вдигнем до един и да наврем сесесерските окупатори между Калмикия, Якутия и Бурятия, където им е естествената среда. Щяхме да ги оставим като политически резерват с всичките бонуси-да идват младежите, да гледат и да си плюят в пазвите. И нямаше да има заблудени и кекави западни политици по въпроса за ролята и мястото на Русия в съвременния свят.

 14. Никой не може да представи в синтезиран вид одиозността на путлерова русия по-добре от един руски артист. И то само в един 3-минутен спектакъл.
  Според мен изпълнението е гениално и си струва да се гледа и разпространява.

  http://www.pohlyad.com/news/n/42018

  Поводът не е бруталната война срещу Украйна и озъбването срещу целия свят, но гледайки записа днес никой не би го свързал с нещо друго.

 15. Нека не прехвърляме злините от лошата глава на добрата. Обама съвсем не поддържа Путин. Нито Обама се съгласява с него. Напротив има голяма разлика между Буш и Обама. Докато Путин колеше чеченците, Буш го гледаше в очите и му вярваше. А неговата пратеничка в Москва му свиреше на пиано. Съвсем не е меко отношението на Обама с американски военни кораби в Черно море, въпреки руската съпротива и заплаха. Обама поддържа увеличаването на силата на НАТО. Обама увеличи независимостта на САЩ от чуждо гориво. САЩ вече изнасят енергия и са независими. Но нека не забравяме, че обществено мнение в САЩ се променя постепенно и бавно. В началото САЩ нямаха нищо против Хитлер. Даже сътрудничеха с него. Но когато мнението на хората се промени и валяка на политиката се смени, те го разсипаха с огромни бомбардировки и му пречупиха гръбнака. Без помощта на САЩ Сталин нямаше да го има отдавна. Сега Обама се нуждае от общественото мнение да го поддържа в едно акция срещу Путин и то работи все по вече и иска остри действия. Както изглежда Москва за сега съвсем не се тревожи, че американския валяк започва да се върти. Те се смеят на запада. Но кой ще ги спасява по късно когато ножът удари в кокала. Те изградиха сегашната си мощ с чужда помощ и вярват, че ще могат да подлъгват с големи печалби. Но хората помнят резултатите с Шеврон, когато скоро след това което направиха, Путин каза това си е наше, и си прибра всичко и ги изпъди. С Крим Путин разсипа доверието към Русия. За такива като него доверие, истина, честност са невъзможни да се мислят. А без тях сам ще се изпържи в политическото си късогледство. Сега валяка срещу Путин се върти, още съвсем бавно, но ще дойде време и до писъци, рано или късно.

 16. Американските медии
  НЕ СА ОТГОВОРНИ
  за политиката на Обединените Американски Щати (USA).

  Аз лично, не мога да упрекна президента Обама за нищо.

  Мога да упрекна българите, обаче, за това, че в България все още се разпореждат руски слуги.

 17. И аз не упреквам Обама.

  Да не забравяме, че САЩ бяха инциаторите и настояваха най-много за санкциите срещу Русия.

  Освен това, Русия (колкото и да се напъват да са велики) са си една регионална сила, подобно на Турция, Бразилия или Индия – няма нужда Обама да им отделя специално внимание в речта си.

 18. УАУ! Кой комплексиран плъх би могъл да си сложи като псевдоним фамилното име на събратим-къртица с долнопробни качества на нечовек като Едуърд Сондън?!? Снодън е едно от малкото позорища на Путлер – гнусен, мекотел и с женствена душевност.

 19. До СТАМБО:
  Здравей!
  Мислиш ли, че тролът СНОУДЪН е разбрал поне ред от това, което си написал в последния си пост?
  Имам друга мечта – да се даде възможност на всички като него да поживеят в ОНД на Путлер /като пропищят да им се разреши да се приберат в България; ако пък там им хареса – да си останат там/. Не мислиш ли, че е демократично?
  На същия принцип да се подходи с т.н. “носталгици”. Да се изгради около община Правец “Джурасик-парк”, репродуциращ годините 1970-1990, с всичките им “прелести” и да се даде възможност на тъгуващите за Тошовото време да им се насладят отново.
  🙂

 20. Аз мисля ,че Обама просто призова останалите членки на НАТО да започнат да отделят повече пари от бюджета си за армиите си защото както каза и г-н Инджев, Европа разчита на закрилата на САЩ и в същото време насочва парите си за други цели , което не е правилно.В САЩ отделяме 16.8% от бюджета за армията,В Европа е около 2-3 % ако не се лъжа.Спомнете си как Европа пак обърна паланчиката когато ставаше въпрос за Сирия , сега същото се повтаря и по отношение на Русия.Колкото до Обама аз имам доста за какво да го упреквам , но това е съвсем друга тема.Между другото САЩ започна затваряне на военните си бази в Германия , а съвсем скоро ще бъдат затворени и тези в Италия и Дания и мисля ,че България е единствената страна на която САЩ не плащат и стотинка за базите си,но не мога да го твърдя със сигурност.
  Въпроса е обаче ние какво правим с руската мечка , защото то е ясно ,че това правителство на България само няма да си иде , а то е пагубно.Не искам в моята страна да се случи това което се случва в Украйна ,но видно е Путлер и неговата банда няма да се спрат пред нищо докато не постигнат целите си пък дори и с цената на човешки живот.Вчера си спомних за Januarius MacGahan – американски журналист който описва зверствата в Батак по време на турско робство и всъщност той започва да привлича вниманието на Европа и света за това какво се случва в България и направих аналогия с г-н Инджев.Имам предвид ,че блога на г-н Инджев трябва да стигне до повече хора в България и по света и само тогава можем да се надяваме на помощ от вън.

 21. @ВЛАД

  Благодаря за корекцията, просто смесих с “профсъюзите” от “Телеца” “бирата я карат само… и “имаме кайсиев сок, но топъл” от “Майстора”.

  @ ПАВЕЛ

  Здравей, Павле, съгласен съм с теб напълно!

 22. СНОУДЪН, тъй и тъй си в рАЗЗЗИЯ, опиши ни какво си уловил ,и желаеш да отбележиш от имперските мераци на своят нов-стар господар – Путин. С най-пресни “шпионски” сведения от имперската му бърлога. Нема да ти е за първи път. Може и некоя копейка да ти подфърлиза това путиноугодно дело.

 23. R.WINFORD, в грешка сте, САЩ не са отделяли повече от 4-5 процента за отбрана. Ако отделяха 17% , то това са над 2,5 трилиона долара, което е колкото два пъти военни разходи в света.

 24. Не , не съм в грешка относно процентите ,а ако искате ще Ви пусна линк и сам/а може да се убедите.

 25. @СТАМБО, @ВЛАД
  Най-добре е да се чете “Кучешко сърце от Михаил Булгаков” Много добре е описал разрухата в главите на “заслужилите чугунолеяри” в монолога на професор Преображенски. 🙂

  @ПАВЕЛ ТИНКОВ,
  Сноудън вече се е “наживял” в Путлерска Русия, и сега иска да намери убежище в Бразилия. 🙂
  http://rt.com/news/162976-edward-snowden-globo-interview/

 26. Добре го изработиха Сноудън руснаците.Така е като не чете човек историята.Да се беше запознал преди това с историята на други руски шпиони .Как ги пропиват и приключват като Филби например.Щял да търси убежище в Бразилия.Навсякъде ще бъде презрян.Предателите никой не ги уважава.

 27. R.WINFORD, това е елементарна математика!
  Проучете – колко е БВП на САЩ?
  Колкото да БЮДЖЕТа, държавният БЮДЖЕТ, може да имате право!
  За сравнение нашият в НРБ е под 1,5% от БВП, НО ако се преизчисли , като процент от “държавният” “бюджет” на Олигархски, то тогава процентите стават над 5%!!!
  САЩ изразходват 4% от БВП за отбрана!

 28. Истината е, че Обама се оказа много слаб във външната си политика. Толкова загуби САЩ не са претърпявали от времето на Джими Картър. Възниква спор кой е най-слабият президент на САЩ в съвременната история. Досега негативната класация оглавяваше Джими Картър, сега Обама оспорва тази класация.

  Първо, Обама загуби Тунис. Вместо да си направят изводи и да предотвратят вълната на така наречената “арабска пролет”, те създадоха впечатление, че е станало по тяхна воля, и допуснаха да загубят по същият начин и в Египет, което вече бе голяма стратегическа загуба. Това доведе до загуба на доверие и в Израел, и в Саудитска Арабия и прилежащите към нея емирства. Освен това, САЩ допуснаха световното обществено мнение да си мисли, че САЩ подкрепя и сирийските бунтовници.

  И всичко това на фонът на нарастващата икономическа мощ на Русия, която се изравнява вече с Италия. Едва Русия успя да стресне Обама. Дано да вземе адекватни мерки.

  Да си спомним, че след Джими Картър, един от най-слабите президенти, допуснал провалите в Португалия, Ангола, Мозамбик, Никарагуа, Афганистан, американците избраха Роналд Рейгън, който унищожи съветската империя на злото. Дано и след Обама да дойде някой като Рейгън.

  САЩ имат много възможности да навредят на Русия, които не трябва да ги пропускат.

  Най-дребното е да се дадат пари на чеченските сепаратисти.

  Най-едрото и стратегическото е да се изтъргува Тайван срещу стратегическо партньорство между Китай и САЩ. Хонгконгският модел трябва да се приложи и в Тайван. Крайно време е гоминдановците и неомаоистите да се помирят. И китайският тигър да заръмжи на север.

 29. Разклатеното доверие на много българи ( във волята на САЩ да се опълчи ефективно на руската агресия)..!? Напротив,никак не са много,болшинството от българите подкрепят политиката на Путин .Отделно не съществува възможност за ефективна намеса по отношение на Крим , точно от това се възползва и Путин .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.