НАТОвареното българско магаре се прави, че нищо не усеща за остена от Брюксел

Германският правителствен сайт Eurotpics, който следи 300 водещи медиив 30 държави и представя най-важното от тях в превод на немски, английски и френски, цитира днес и едно българско мнение ( превод на български едва ли е нужен в ivo.bg, откъдето са взети цитатите).

 

Blog Ivo Indjev – Bulgarien | Dienstag, 3. Juni 2014

South Stream stellt Bulgarien vor Entscheidung

Die EU-Kommission hat wegen des umstrittenen russischen Gasprojekts South Stream vergangene Woche ein Vertragsverletzungsverfahren gegen Bulgarien eingeleitet. Sie betrachtet den bald beginnenden Bau der Pipeline als EU-Rechtsbruch. Bulgarien muss sich wieder einmal zwischen Ost und West entscheiden, kommentiert der Blogger Ivo Indjev: “Bulgariens Politiker versuchen uns ständig einzutrichtern, dass Bulgarien seine geografische Lage zwischen Asien und Europa für sich ausnutzen muss. Der Moment ist gekommen. Nach dem EU-Beitritt 2007 haben wir den Europäern vom Klub der Reichen die Wahl überlassen. Sie hätten uns den Beitritt verweigern können und wir hätten nichts anderes tun können, als die Tränen von unseren Gesichtern abzuwischen. Sie haben uns nicht gezwungen oder gebeten beizutreten. Im Gegenteil: Wir waren die Bittsteller. Diesmal überlassen sie uns selbst die Wahl, ob wir mehr Europa wollen oder mehr Asien.”

» zum ganzen Artikel (externer Link, bulgarisch)
Mehr aus der Presseschau zu den Themen » EU-Erweiterung, » Energie, » Osteuropa, » Bulgarien
Alle verfügbaren Texte von » Ivo Indjev

Акцентирането върху темата за поставената пред избор между Изтока и Запада България в полезрението на сайта ( където ivo.bg е цитиран с още 17 статии през последните няколко години) е поредната индикация за кръстопътя, на който страната ни се намира.

 

Днес на този кръстопът като магаре на мост се запънаха отново управляващите в ситуация, когато вече тече едномесечния срок на предупреждението към София от Брюксел.

 

Вместо дадат ясен сигнал, че все пак сме част от ЕС и сме готови да се съобразяваме ангажиментите на съюзници, управляващите заговориха с партийния глас на БСП, но не и чрез самия лидер Станишев.

 

От думите на партийни функционери на БСП, като Димитър Дъбов, оставен да се оправдава на пресконференция, че не разбира от проблемите на диверсификацията на газовите доставки( защото няма какво да каже срещу факта, че „Южен поток” задълбочава драматично българската зависимост от Русия, а не я облекчава), личи пълната безпомощност в аргументацията срещу ясната европейска позиция „Южен поток” да бъде замразен.

 

Възмутени партийни другари се ожалиха, че ЕК не правила забележки на други страни, предвидени да станат зависими от Русия чрез „Южен поток”. Така най-после удобната дъбова сянка на оправданията, че не сме били по-различни от другите (полакомили се европейски държави). Видя се, че сме различни, но управляващите другари питат „с какво”?

 

Да им разясня още веднъж: България днес е на „топа на устата”. От тук тръгва руската далавера с въжето, на което Путин иска да задуши първо Украйна чрез нейното заобикаляне, а след това да обеси с монополните си цени по веригата всички, които са насядали на трапезата му.

 

На останалите европейски лакомници от заверата „Южен поток” в момента им е удобно да правят точно това, което българските лобисти за руския проект правеха досега с криеницата зад чужди европейски гърбове. Но дойде време за избор и онези европейски гърбове, които не са така фатално натоварени с русофилство, мълчаливо наблюдават дали „Газпром” ще ни прекърши гръбнака, за да се позоват след това на този факт като на причина за необратимост на започналия в България проект.

 

На стогодишните адепти на съветско-руската имперска политика на Балканите Москва е възложила задачата да изиграят игричката „НАТОварено магаре нищо не усеща”. И те я играят.

 

Дали не е време да заиграят протестите на мегдана?

 

В тях няма място Бойко Борисов, който поведе хорото на „Южен поток” по време на своето управление. Той не само не променя в този драматичен момент позицията си, но отново се провикна вчера, че щял досега да пусне руския проект в експлоатация, както е обещал на Путин, хвалейки се, че тъкмо по този причина бил в приятелски отношения с него!

19 мнения за “НАТОвареното българско магаре се прави, че нищо не усеща за остена от Брюксел”

 1. 29.05.2014г.
  Участват:
  Григор Лилов – журналист
  Иво Инджев

  Закъснели поздравления за ценния разговор между двамата анализа-тори, чийто запис трябва да се разпространява/разпространяваме, масово, за да се появи национално-освободителното движение срещу путиновския колониализъм, без което България си отива:-(

 2. Ами остава да се надяваме,че Европейският съюз чрез органите си ще изостави дипломатичния тон,от който българските комунисти не разбират и ще натика управляваната от тях и присъдружните им турци и фашисти-атакисти държава в миша дупка.Не е редно да желаеш зло на страната си – съзнавам това.Но нахалството на местните продажници,които получават своята лепта от Москва и тъпчат националните ни интереси няма граница.На такива само юмрук в сурата – те от друго не разбират.

 3. Когато човек погледне фактите с разума си, без да ги натоварва емоционално, неизбежно стига до извода, че ГЕРБ са (по точно “е”) НАЙ-ГОЛЯМОТО ПОСТИЖЕНИЕ на БСП, респективно на Путин! Както беше цитирано в Уикилийкс – “…той (Б. Борисов) се блазни от похвалите на западните лидери, но душата му е в Русия.”
  Фактите – от обещанието за разследване на далаверите около “Цанков камък” (неизпълнено), през похарчените милиони за АЕЦ Белене, до безотговорния подпис за “инвестиционното намерение” за Южен Поток, Тиквата се оказва не по малък национален предател от който и да е комуняга коминтерновец – платен руски шпионин, или “полезен идиот”.

 4. Гусин генералът пожарникар, що обича да “рита мачлета” с филия с мас в ръка, много, ама много иска да строи Южния паток. С колко е било насърчено това рвение, все ще научим някой ден. Защото няма нещо тайно, което не ще стане явно, нито потаено, което не ще се узнае и не ще излезе на яве (Лука: 8:17).

  И комун-милицейската позитанска шайка също гори от желание да го строи патока.

  А хората вече в прав текст ни казват как следва да постъпим с тези тъпигьозлювци, които продължават да искат да ни “управляват” и “оправят” и отказват да дадат оставка:

  http://www.mediapool.bg/predsedatelyat-na-enp-zhozef-dol-prizova-za-smyana-na-balgarskoto-pravitelstvo-news221053.html

 5. Едва ли остана мислещ човек по света, който да не е разбрал вече, че българските властници са руски мекерета. И управляващите, и така наречената опозиция от милиционерската партия – рубладжии и продажници. Тези хора няма да се посвенят да извадят България от Европейския съюз за да се гушнат с фашиста Путин. Този Южен поток ще отнесе всичко читаво по българските земи.

 6. Иво,
  току що те гледах по Нова ТВ с коментар за Южен поток. След теб се изяви онзи дърдорко Явор Куюмжиев. Напрви ми впечатление, че не иска да се поставя под съмнение нашата европейска принадлежност, но си искаме и южния поток. Парите, пристигащи от Русия с влакове, искаме да си ги харчим в Европа.
  Много се лъже, че няма санкции за Северен поток. Недопустимо е да се правят сравнения с Германия, Австрия и Италия, например, защото те не са зависими от Русия и си внасят газ от различни места. Доколкото ми е известно руският газ в Германия покрива около 25% от потреблението им, а не 100% както е в България. Явно това никой няма да го обясни на народонаселението и лапнишараните лаят по форумите как ЕС проявя двоен стандарт. Може би ще е полезно да се обясни какви точно са тези стандарти и защо трябва да се спазват. Някъде из мрежата се върти едно изявление на Путин, в което се оплаква, че са построили тръбата, докарват газа до Германия, но им разрешават да “да пълнят около 50% капацитета” – както той се изрази иронично. Когато делът на руския газ в България стане 25-30% предполагам, че няма да има повече “санкции” от Брюксел

 7. Написаното по надолу не е препоръчително за пропутинови служители.
  Европа има претенции за собственноста на съоръженията. Руссия трябва да бъде източник на газ но не собственик на съоръжението. При руска собственност, измислени проруски фирми участващи в строитлство и доставки без юрисдикция на ЕС, много целесъобразно ще си продадът дяловете в последствие. Когато си собственик на съоражеието можеш да съединяваш допълнителни такива в интерес на себе си и ЕС до момента когато руския интерконектор стане ненужен. Независимо от къде минават съоръженията, стъпят ли на територията на ЕС претенциите ще бъдат същите. По лошия сценарйи е връщането на дадените комисионни които, са жълти стотинки за съжаление.

 8. Основният виновник за сегашнота положение на България и превръщането и в слугина на руските интереси е Бойко Борисов.Как умело се прави на опозиционер и заблуждава хората,че е по различен от Станишев.Вредите който тоЙ нанесе на България са съпоставими на тези на БСП.Дали той ще построй Южен поток или БСП каква е разликата.България остава напълно зависима от Русия за векове.Цената на горивата у нас ще се качват непрекъсната независимо с какви цени работи останалият свят.Оставаме пълни роби на Русия.Западът се опитва да ни спаси но като няма мисъл в населението и демагози лъжци като Борисов остава ни тоталното робство.Периодът 1944-1990 се заръща с пълна сила.Толкова ли са глупави българите и толкова ли са продажни политиците.

 9. Депутат от БСП: НАТО и ЕС днес ги има, утре ги няма
  – A +
  stat08:14 | 4 юни 2014 | Политика / Редактор Десислава Димитрова / обновено преди 1 час
  Виж 1 снимка
  Заедно с нашия цивилизационен брат Русия сме истински щастливи, казва Николай Малинов
  Сн.: БГНЕС

  “НАТО е само един военен алианс, ЕС е икономически и несъстоял се политически съюз. Днес тези обединения съществуват, а утре – не.”
  Думите са на депутата от БСП Николай Малинов – председател на българо-руската междупарламентарна група, председател на Национално движение „Русофили” и издател на вестник „Дума”, пред списание “Газпром”.
  Интервюто е публикувано на сайта на “Русофили”.

  “Патриотите на България са убедени, че съдбата ни е неизбежно свързана с нашия цивилизационен брат – Русия. Те смятат, че само заедно ние сме наистина силни и истински щастливи. Освен това, любовта на българския народ към Русия се подхранва с огромна благодарност за освобождението ни от османското владичество и фашистката чума, за създаването на България и онази Европа, където всички ние живеем днес”, казва Малинов.

  По думите му заради присъединяването ни към НАТО и ЕС “често се опитват да ни обвинят”, че сме се отклонили от своя цивилизационен път, но това не било така, защото “днес тези обединения съществуват, а утре – не”, докато духовната и цивилизованата връзка между българския и руския народи “ще съществува винаги”.

  Депутатът от БСП обаче се оплаква, че сътрудничество с големи руски компании може да се определи като много скромно и епизодично.

  “Да речем водещи руски компании по някаква причина смятат за правилно да се помага не на нас (това е излишно, и без това сме на тяхна страна), а на техни и наши врагове. На всички ни е известно, че любовта с пари не се купува. Въпреки това, маса пари се влагат именно в това, да се купи любовта, която не е имало и никога няма да има”, добавя Малинов.

  В резултат се получава така, че на първа линия на “някое си” печатно информационно издание изниквало лого на някоя водеща руска компания, а точно под него имало опустошителна статия, която гласяла, че тя няма място в България, на Балканите и дори в Европа.

  В осмата колонка пък било публикувано интервю „като реклама”, в което се споменавало, че тази компания всъщност не е чак толкова лоша, а на 16-та следвал опустошителен коментар, че присъствието й в България е абсолютно невъзможно.

  “Всичко това се прави с руски пари. Може би аз нещо не разбирам, но е очевидно, че в дадения случай, руснаците плащат информационната кампания срещу самите себе си. Смятате ли това за правилно? Аз лично – не!”, коментира Малинов.

  На въпрос дали сега Русия, като държава и бизнес, помага някак на проруските движения в България, той отговаря:

  “Съдете сами. Онези неголеми грантове, които фондация “Русский мир” ни предоставя са около 10 000 евро на година. С това приключва цялата помощ. Поради тази причина ние практически всичко правим със собствени усилия и за своя сметка”.

  Преди няколко месеца скандално изказване на Николай Малинов предизвика остра полемика в социалните мрежи. Тогава, в разгара на кризата в Украйна, той заяви:

  “Биж желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път”.

 10. Г-н Инджев,
  поздравявам Ви за доброто участие по Нова ТВ тази сутрин!
  Както винаги, успяхте с малко, но точни думи и със стегнат изказ да разбиете всички опорни точки на БСП !!!

 11. Съжалявам, пропуснах ефира на г-н Инджев, а да гледам и слушам Кую просто нямах нерви. Гадно беше от страна на водещите, защото чисто човешка особеност на краткотрайната памет е да запомня и анализира добре най-последното впечатление /инфо, т.е. манипулациите на Кую.

  Иначе съм съгласен напълно с D.Savova и Lukov. НО… Ако комун-милицейските крадци, които продължаваме да държим на власт, имат грам мозък, сами биха си спретнали “всенародни вълнения”, които да ги свалят, те ги умеят тези работи. На Путлершвили докладват, “Ето, направихме всичко възможно, но народът не ни ще повече”. После тихо и кротко да се оттеглят из Европа (всички имат имотец кой в Швейцария, кой в Люксембург, кой в Монако) И да си харчат краденото на спокойствие. Безумното им упорство показва само пълна паника и липса на адекватност. Да не би да очакват още комисионни от ГАЗПРОМ?

  Апропо, открих линка с живия ефир на Иво по НОВА, приятно гледане, който го е пропуснал като мен:
  http://novanews.bg/news/view/2014/06/04/77043/%D0%98%D0%B2%D0%BE-%D0%98%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%B2:-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%81-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

  И “бисерите” на Кую също може да откриете по-долу.

  Респект!

 12. г-жа СИЯ, путиноидиотите НЕ могат дори да се сетят , че сравняването на Северен поток и Южен пАток, само им вреди на примитивната пропагадност.
  ЗАЩОТО Северен поток, освен всички други РАЗЛИКИ, спрямо Южен пАток, се РАЗЛИЧАВА по НАЙ-важната и СЪЩЕСТВЕНАТА!
  Северен поток е близо 4(ЧЕТИРИ) пъти по-ЕВТИН от Южен поДкУп!!!
  4(ЧЕТИРИ)ПЪТИ!!!
  Какво “сравняват” путиноидиотите??? КАКВО???

 13. “Дали не е време да заиграят протестите на мегдана?”
  Както видяхме и в Украйна, пътя на промените минава през Мегдана.
  Там е местото на всеки истински българин в тези времена на руска заплаха.

 14. РУСИЯ, що дириш в България?
  Можеш спокойно да отидеш на гости на “цивилизованият” ТИ цартрап, за да потвърдиш “цивилизационният” си “избор” на проститутка!
  Отиди да си изхарчиш путинските рубли в рАЗЗЗИЯ, а не само в “омразната” ти Европа!

 15. П.П. рАЗЗЗИЯ, имаш ли сведения – КЪДЕ е вашият ЕВРОПЕЙСКИ “вожд” на ПЕС. Да не би ЕС да са му НАЛОЖИЛИ санкции и вече да не е ЕВРОПЕЙСКИ а евРАЗЗЗИйски “вожд”???
  “Вожд” Путински евРАЗЗЗИйски сАюз(ПЕС)???
  Както ми се струва СС скоро ще бъде санкциониран от всичките си ЕВРОПЕЙСКИ постове. А вашият цартрап Путин, сигурно няма да му предложи НИЩО. Той вече си е предплатил за слугинажа му към него.

 16. @Живко Боев
  Европа търси в БГ верен служител, Русия също. За съжаление Русия води с 22:3 в резултатът. Проста сметка показва че, изравняане след 19 години е твърде възможно но надали в тази държава.

 17. Присъединявам се с удоволствие към поздравленията за блестящото участие на Иво в НОВА! Дори неуморимото кречетало Ана Цолова мълчеше и питаше благопристойно. Сравнение с онзи дребен червен рублояд с лице на Миша Медвежонок от руската сказка Куюмджиев обаче няма смисъл-той си е дребен по законите на политическата генетика, а Иво е голям по законите на голямата публицистика!

 18. Благодарности на Zukerman за предоставената възможност да видя това интервю, което е една рядка проява на патриотизъм и професионализъм! Благодаря че Ви има, господин Инджев!

 19. Поздравление за участието Ви по Нова ТВ, г-н Инджев, сбито ясно и точно формулирахте нещата
  но според мен може би трябваше да останете и при удобен момент да натриете носоветв на двете
  комунета,Московски и Коюмджиев .Още един път поздраления! Здраве за Вас и семейството Ви.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.