Лавров ще посети България- новия “чек пойнт Чарли” в Европа

 

„Дневник” потвърди днес екслузивната информация на сайта Faktor.bg от 3 юни, за която два дни българските власти мълчаха.

 

Подготвя се посещението на руския външен министър Сергей Лавров в България, потвърди в сряда пред репортер на “Дневник” външният министър Кристиан Вигенин. Запитан защо МВнР премълчава това, министърът каза, че визитата е в процес на подготовка. Поради това не се премълчава, а така се постъпва, докато не е уточнено всичко.

Очаква се Лавров да посети София в началото на юли с повод отбелязване на 135-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Русия. Вигенин не каза какви акутални  теми ще бъдат обсъдени.

Според източници на “Дневник” датата на посещението 7 юли, която неофициално се посочва, няма да бъде официално потвърдена още дълго заради изключителната заетост на Лавров, който е непрекъснато на път между световните столици заради кризата в Украйна. Днес той се среща в Париж с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Лавров, който заема поста на първия дипломат на Русия от 2004 г., е сочен от международни анализатори сред петимата най-влиятелни политически фигури в света в момента.

 

„Медиапул” коментира, че Вигенин не пожелал да каже какви ще бъдат темите на разговорите на Лавров в София. Този факт, както и самата новина обаче, си заслужават отделен коментар.

 

Преди всичко се вижда, че руската политика отново залага на основната си опорна точка от 136 години насам в България. Този път използва рутинната годишнина от установяването на дипломатически отношения с България, за да изпрати в София практическия втория най-влиятелен човек в държавата ( не е Медведев) , за да оказва натиск върху и без това полегналата пред Москва София.

 

Същият номер солидарно изиграха по трасето на „течната дружба” съзаклятниците, които угоднически обявиха 130-та годишнина от края на руско-турската война през 2008 г. за толкова важна, че празникът да продължава 365 дни под формата на „Година на Русия в България”. А всъщност я „закръглиха” като форма на подмазване на Путин и триумфалното му посрещане през януари същата година на българска земя.

 

Това беше година на поврат към мек вариант на онова което се случи през 2013 г. в Украйна, препъната от Путин лично по пътя й към Европа. В България, отново в лично качество, той се ангажира лично да вкарва България в „правия” проруски път чрез обещание за (енергиен) подкуп. Направи го само година след приемането на страната ни в ЕС. Дойде в София като победител в битката за България, носейки мегаломанските си проекти, наречени от превъзбудения от щастие по този повод български президент Първанов ( определението за превъзбудеността беше на руски кореспондент, на когото дори му се причинило Първанов да казва нещо друго, а не „голям шлем”- присмех, на който софийския слуга на Москва не намери за обиден).

 

Слугинските български медии се задъхваха от възторг, пресмятайки в милиарди личния капитал на возещите се в руския президентски самолет назначени от Кремъл руски капиталисти със заглавия от рода на „ Путин вози 300 милиарда на борда си”. Лигите им течаха да хвалят „течната дружба”, която потопи България и затвори пътя на запад за президента Първанов през втория му мандат.

 

Днес Първанов би трябвало да бъде наричан обикновен лъжец в публичното пространство, защото нито един от обещаните от него руски проекти не беше осъществен, като третият от тях дори се превръща в нещо „чек пойнт Чарли”- мястото в Берлин, в което зрелищно се доближат един срещу друг танковете на НАТО и Съветския съюз в разгара на студената война.

 

Да припомня отново: министърът на културата Стефан Данаилов направи публичен отчет в края на 2008-ма за дейността на министерството си с една единствена точка, която всъщност беше доклад за бройката „културно-масови” прояви в рамките на дружбата с Русия.

 

Днес, от дистанцията на годините, се вижда още по-ясно руската инвазия по всички фронтове в България, сред които културният има само на пръв поглед поддържаща роля. Всъщност културата и пропагандата тук вървят ръка за ръка и в решаващ момент, когато България трябва да докаже европейската си идентичност, руското влияние се изтъква като индулгенция за проруското ни управление да се държи като руски васал, а не като член на НАТО и ЕС.

 

Това поведение на София контрастира към днешна дата с приоритетите на съюзниците ни на фона на водещата световна новина за двудневната среща на седемте най-развити държави в Брюксел, където беше отправена единодушна критика към Путин с предупреждение да спре провокациите си срещу Украйна.

 

В същия този ден прогоненият от Г-8 Путин е разрешил на българските си васали да оповестят официално, че неговият външнополитически самолетоносач Лавров се готви да акостира тук и да използва българската карта през задния вход на НАТО и ЕС. А Вигенин, който напоследък започна да се оправдава пред русофилската публика за досегашните елементи на несъгласие с анексирането на Крим от Русия, предпочита да „щади” Лавров и да не издава публичната тайна за същността за московския замисъл в рамките на планираното посещение.

Няма да „гадая” очевидното, но за илюстрация ще добавя, че една от демонстрациите на българска земя, замислена в дълбоко засекретената програма на Лавров за 7 юли в София, е откриването на институт за подготовка на лидери, начело на който да бъде коронован Димитър Иванов – Гестапото.

Ще бъде интересно дали спрямо него ще бъде приложен реципрочно статутът на “чужд агент”, какъвто в Русия пришиват на неправителствените организации, имащи подкрепа от чужбина. Освен това намесата на Лавров в подобна подигравка очевидно цели да демонстрира бърза реакция на жалбата, отправена от другия виден водач на русофилството Николай Малинов, според когото Москва не подпомагала финансово русофилите в достатъчна степен.

Разликата между конкурентите за руските пари Шаренкова и Малинов е единствено в това, че тя е в лагера на Първанов, а Малинов е под крилото на “европееца” Станишев, който се кланя на паметника на съветската окупация  в деня на Европа, където изгориха европейското знаме.

В подготовката за програмата на Лавров участва на пълни обороти спътницата в живота на Димитър Иванов, шефката на русофилската организация „Форум Русия-България” Светлана Шаренкова, която в имейл ( разкрит в ivo.bg миналия декември) се хвали, че „направила” президента Георги Първанов „лице на отношенията с Русия” и дори кокетно се оплаква ( на близкия си човек в БСП, депутата Кирил Добрев), че това упражнение е било доста уморително за нея.

Самохвалството й така и не беше отхвърлено или потвърдено от нея и от Кирил Добрев ( попитани за коментар от агенция ПИК), но за сметка на това Шаренкова не устоя на изкушението и гордо потвърди някак между друго разкритие на ivo.bg: че е завела вече бившия президент Първанов на среща в Москва с външния министър Сергей Лавров ( петия най-влиятелен човек в света).

 

Този път Лавров й идва на крака. Защото на България й порасна работата- превърна се в ябълка на раздора по повод „Южен поток” като новата Берлинска стена. Вижда се смисъла на замисъла с дългосрочното инвестиране в руско влияние в България, където по въпроса за европейската разделителна линия по брега на „Южен поток” няма дори парламентарно опониране.

 

Предполагаемата опозиция ГЕРБ крещи с гласа на своя лидер Борисов, че би построила по-бързо руския проект, направо би „усвоила „ средствата за по-малко от петилетка. Което е апотеоз на руския успех в България. Тук опозицията и управляващите се карат кой да услужи по-добре на Кремъл.

 

След като от десетилетия се самоожалваме като „твърде малки и незначителни”, обвиняваме кого ли не за нашите несгоди, днес ние българите имаме уникалната възможност да се откроим като световен играч на международната сцена. За първи път от много, много години от наистина зависи нещо важно в международните отношения и което е още по-съдбовно за самата България.

 

Ако „пропуснем” на направим проевропейски избор и „гласуваме” да пасуваме в полза на Путин, няма да имаме право да се жалваме и да прехвърляме вината за нашето влачене по европейски дъно по корем- нито на Ялта, нито на Малта.

21 мнения за “Лавров ще посети България- новия “чек пойнт Чарли” в Европа”

 1. Здравейте. Мога само да добавя притеснението си, че в София вече е пълно с руски гастрономи и имат наглостта да ме спамят с брошурки в пощенската кутия. За резултата от този проевропейски избор ще се успокоя едва след като изчезнат тези магазинчета, сиреч вече няма на кого да си пробутват алкохолните мезета и средствата за изтрезняване.

 2. Ако Лавров бъде посрещнат от това правителство в София, нещата стават необратими. Затова служебно правителство преди тази дата!

 3. Г-н Инджев,

  Публикувам това запитване към вас, макар да няма връзка с тази публикация.

  Имате ли информация къде точно ще минат тръбите на “Южен Поток”? Защото на всички снимки и диаграми тръбите минават през зоната за сондиране на газ “Хан Аспарух”. Има ли вероятност след като се поставят тръбите на дъното на Черно море да няма възможност за сондиране?

  На мен ми изглежда, че промените които се направиха в закона и бързината, с която “Газпроп” иска да строи, въпреки неяснотите свързани с ЕК са насочени към блокиране на нашите евентуални залежи.

  Аз съм лаик в това отношение и за това се обръщам към вас, ако имате повече информация по тези въпроси.

 4. Както някой прогнозираха по време на миналогодишните антиправителствени протести, когато свършат парите /собствени и заемни/в една държава свършва и правителството. Да парите свършиха и В същото време “композицията с руски рубли” е приготвена за нашите продажни политици. Ето защо няма време за умуване и чакане на някой друг да ни свърши работата и да ни спасява. Време е ние да излезем на улицата.Оставката на днешното правителство е ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМА ЗА БЪЛГАРИЯ.

 5. С какво да е влиятелен “москю” Лавров?
  Като интелигентен човек (предполагам) той много добре знае, в какви калчища се е оплел. Конската му физиономия не излъчва лъчезарна мисъл а по скоро едно старание да не се размине с “другата реалност”(инструкцията със стратегии на кремълските догматици).Професионален лъжец, който се е научил да говори без да мига като лъже, затова се втренчва така в пространството. Като ще честват 135 години българо-руски отношения в дипломацията, да преиздадат сборника с разсекретена руска дипломатическа кореспонденция (“Уикиликс” на 19 век) на ЯКОБСОН – “Руски окупационен фонд за създаване на зад дунавска област” В чест на височайшето посешение и 135 годишнината да отпечатат и раздадат на родолюбивите българи по една бройка от споменатата книга.

 6. След събитията от вчера и днес струва ми се, че евентуалната визита на Лавров ще се окаже безнадеждно закъсняла и безсмислена… Надявам се това да е само началото на серия от изпреварващи ходове!

 7. Това което Георги Асенов ни пише за набъбналите руски “гастрономи” е много стара история, но винаги нова. От тези които си спомнят времето преди девети ще ви кажат, че тогава след Соболевата акция за активиране на комунистите, изведнъж набъбнаха много нови “бакали”. След девети можеше да се види как тези “бакали” сложиха сините шапки на ДС/НКВД и вместо маслини доставяха гробове на българите. Подобна мрежа от “бакали” сега има навсякъде не само в България, но в много страни по света. Почти на всички им е известно, че управителите на тези магазини, често пъти скрити от посетителите, са с руски пагони. Нищо чудно, че сега те са активни, за да подготвят посещението на Лавров и новите заповеди от Москва.

 8. Към Стеф:

  Цитирал съм редките документи на ЯКУБСОН в новата си книга “Течна дружба 2”, която се надявам да представя пред Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА)на 16 юни от 18 ч., каквато заявка има от издателството Столичната община има.

 9. Ето за какво ще идва Лавров. Дано да не завари това правителство, иначе сме продадени.

  South Stream project threatens to bring down Bulgarian government

  http://www.euractiv.com/sections/elections/south-stream-project-threatens-bring-down-bulgarian-government-302623

  “A junior coalition partner in the Bulgarian cabinet has called for early elections today (5 June), after publicly opposing the government’s policy to continue construction of the Russian-backed South Stream gas pipeline project, despite European Commission warnings that it infringes EU rules.”

 10. Лавров ще идва да спасява Южен поток с новото правителство.И без това ГЕРБ заяви , че можел да го построи за нула време.Особено с фирмите на пеевски.А защо не се организират пак протести, и да им покажем, че не искаме повече да ни водят за носа.Още една хубава новина- Великобритания разрешава фракинга, а Германия с голяма вероятност от 2015 г.

 11. Имам един въпрос: Някой проверил ли е какво ще бъде влиянието на строежа на “Южен поток” върху природата? Много преди да се започнат проучвания за добив на шистов газ, вече се говореше за това, как ще има ракови клетки във водата. А сега ни учат на “двоен стандарт” относно делата на добрата ни майка Русия, от която нищо добро не е дошло.

 12. ПЕНДО, не само магазини имат управители с руски пагони. Путин отдавна купува вестници, списания, сайтове. А сега и партии купува.

  “Кто присутствовал на “закрытой встрече”…..из Болгарии – глава крайней правой националистической партии “Атака” Волен Сидеров..

  ..Что было основной темой совещания – неизвестно. Швейцарской газете удалось лишь узнать, что об истории “говорили мало”, зато много о будущем, а именно,
  – как поддержать Россию и “спасти Европу от либерализма и гей-лобби”, как 200 лет назад царская Россия спасла Европу от революций;
  – слова Александра Дугина: “Мы должны завоевать и присоединить Европу”. “Нас поддерживает пророссийская “пятая колонна” в Европе. Это европейские интеллектуалы, которые хотят укрепить свою идентичность”, – передает швейцарское издание слова Дугина..

  ..Все становится на свои места, если понять стратегическую цель данной “закрытой встречи” – подготовка развала Евросоюза и НАТО:
  – это единственное, что объединяет всех участников данной встречи, если не брать во внимание их ненависть к принципам либеральной демократии;
  – только ради такой стратегической цели каждый из участников мог отступить от своих фундаментальных принципов (националисты Болгарии, преследующие русских, сели за стол переговоров с РФ, сектанты и эмиссар РПЦ Константин Малофеев, антифашисты Кремля и неонацисты, Марин Ле Пен, решившая вдруг поддержать сепаратистов в Украине, но всегда принципиальная и последовательная по отношению к сепаратистам французской Корсики и т. д.);
  – не случайным явился повод – Венский конгресс 1814 г., в котором России была предназначена роль “жандарма Европы” (термин К. Маркса). В настоящее время РФ – единственная реальная сила, которая может помочь националистам Европы расколоть, ослабить (в перспективе – отправить на “полку истории”) Евросоюз;
  – не удивительна “дымовая завеса” в виде “принципиальной борьбы Кремля” с “проявлениями фашизма в Киеве и Астане” с одновременными переговорами с неонацистами. Нет фашизма ни в Украине, ни в Казахстане – см. 30 критериев фашизма глазами ученых. Да и кощунственно обвинять украинцев в фашизме, зная, что они вынесли на своих плечах 25% победы в той самой страшной войне с фашизмом (Россия в составе СССР 65%).
  – логичным становится ненависть всех участников встречи к новой власти в Украине, стремящейся в Евросоюз, поддерживающей ее либеральные ценности, всегда являвшиеся антагонизмом фашизму и неонацизму в Европе и мире.

  “Если предположение верно – исчезают все странности данной встречи и желание ее участников непременно увидеть друг друга уже в январе”, – считают эксперты.

  “СМИ Швейцарии рассказали о закрытом совещании “пятой колонны” Путина в ЕС”

  http://www.profi-forex.org/novosti-mira/entry1008213572.html

 13. Понякога, когато времето е лошо, водя детето си на куклен театър в книжарница Гринуич, на бул. Витоша до Солунска. Днес срещнах позната, която ми каза, че на 1ви юни завела сина си в Гринуич и с голяма радост и ентусиазъм ме осведоми, че театъра е бил на руски език. Тя беше въодушевена, а аз онемях. После си представих сцената, ако аз бях там със сина ми, че сигурно щях да се озова в някое районно за непристойно поведение. Тръпки ме полазват за мащабите на инвазията.

 14. В България руснаците винаги са били “Персона – Грата” (всичко им идва ГРАТИС) Време е да се каже едно голямо “NON” и да започнат да си плащат. Време е визите им да станат пропорционални на надценката на природния газ, който купуваме от тях.Да се разгледат и оповестят всичките им собствености и недвижимости. И тогава да се види къде отиват парите от кървавия пот на България. Незабавна Комисия за разследване на Руския грабеж. Лавров хич да не идва! То е ясно, че щом толкова се натискат за този Ю.поток, голяма минавка ще е той за България. Само комунягите подържат строежа защото са като “опушени пчели” от постоянните брътвежи в медиите.
  А,на Путин, толкова, като му се воюва, да вземе да воюва с бедността в страната си!
  Тя е една по-трудна битка..

 15. Г-н Инджев,
  Усилията ви да разобличите петата колона у нас доказват, че сте истински патриот. Демонтирането на ПСА би било победа – реабилитиране на най-новата ни история.
  Но има един още по-страшен ПСА и той е в учебниците по история на децата. Там ги учат че някакви “ханове” монголи или тюрки които се наричали “прабългари” дошли отнякъде от Азия (незнайно откъде) и заварили тук безпросветно “славянско море” което пък изведнъж се появило от нищото за да замести траките, които пък внезапно измрели. Та омесили се “прабългарите” със “славяните” в тюрлюгювеч и въпреки че държавата била прабългарска, те изгубили езика си.
  И до днес учените търсят зеления хайвер, сервиран им от Иречек и официализиран от Златарски.
  Последните генетични изследвания показват европейския ни произход, и разбиват “панславянската” лъжа на пух и прах. Тази нихилистична теория цели да ни унижи, като покаже че ние българите сме диваци дошли късно тук на Балканите, и че тази земя не е наша.
  Време е да си върнем историята. Нашата истинска история.
  В именникът на българските князе пише:
  ” сii ~е княз. дръжаше княженiе обону страну Дуная. летъ. ~ф. ~(еi). остриженами главами. И потом прiиде на страну Дунаа. Исперих княз тожде и доселе. ”
  Няма ханове, няма Азия, няма славяни. Исперих княз идва оттатък Дунава (от днешна Румъния), и тук остава и досега. Исперих княз идва със свободните българи оттатък Дунава да освободи българите отсам Дунава, които са под Римска власт.
  Това е истината.

 16. към Мартин
  Какви си тия ракови клетки във водата, бе момче? ракови клетки има в организмите,а канцерогенни съединения в морето има по принцип и ДА може да има, ако ги в има по-висока концентрация при излив

 17. Само един масов протест може да обърка сметките на влиятелния Лавров и на нашите родоотстъпници!

 18. Чемодан – самальот – Шри Ланка!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.