ДПС се преобръща в проевропейски фактор, след като гласува в полза на Путин преди броени седмици

Няма да се пъча на сламен пиедестал с факта, че много преди „Файненшъл таймс” съм изписал стотици статии ( и книгата „Течна дружба”, чиято втора част е в печатницата в моментата) по темата, която днес „откриват” за най-важна по отношение на руската връзка в България. В края на краищата това ми е работата- нали съм тук, вътре, долу в низините на проблема, за да не кажа в калта му…Полага ми се да долавям вонята по-рано. Пък и тъкмо лондонският всекидневник е сред влиятелните световни медии, които са ме цитирали ( уважително като „уважаваният български журналисти”) именно по същата тема.

Публикувайки статията на „Файненшъл таймс”обаче се чудя, дали не им убягва някаква подробност в оценката за ДПС като на проевропейски фактор в България. Да, така изглежда в момента. Тази сутрин Йордан Цонев дори обобщи от името на партията си, че ДПС никога няма да направи нищо срещу ЕС. Което обаче поставя въпроса: от кога?

 

При гласуването срещу ЕС, когато преди изборите управляващите се опитаха да излъжат съюзниците в Европа с преформулиране на текст от закона заради прокарването на „Южен поток” в угода на Путин, ДПС подкрепи въпросното действие срещу интересите на ЕС.

Ето какво пише в статията на уважавания Крисчър Оливър.

 

„Възможно ли е, за пореден път, едно от най-големите стратегически безпокойства на Европа да зависи от балкански сюжет?

Този път става въпрос за украинската криза, страховете на Европа за енергийната й сигурност и влиянието на държащия ключа към властта по-малък партньор от управляващата коалиция в България, Движението за права и свободи, пише Крисчън Оливър в рубриката “Брюкселски блог” на британския вестник “Файненшъл таймс“.

Безпокойствата на партията на етническите турци в България може да изглеждат безкрайно далеч от геополитическата конфронтация между Кремъл и Запада. Възможно е обаче на тесните рамене на ДПС да лежи съдбата на ключовия газопровод “Южен поток” – проект, който мнозина смятат, че ще засили още повече хватката на Русия върху газовите доставки за Европа, коментира авторът.

Предвидено е планираният газопровод да транспортира газ на руския монополист “Газпром” през Черно море до България и след това до Австрия, в добавка към вече обширната газопроводна мрежа на Москва през Украйна и Североизточна Европа, припомня Оливър. Строителството му трябваше да започне този месец, но Европейската комисия откри тази седмица срещу България т. нар. наказателна процедура с аргумента, че споразумението й за “Южен поток” с Русия нарушава законодателството на ЕС в областта на конкуренцията.

“При условие че 28-членният Европейски съюз е разединен по въпроса за налагането на санкции на Руската федерация, блокирането на строителството на газопровода е едно от малкото оръжия, с които Брюксел разполага срещу Кремъл. Ето тук обаче нещата се балканизираха”, коментира авторът.

“Управляващите в България социалисти – една от политическите партии в ЕС, които са най-близки до Русия – спорят с Европейската комисия, като твърдят, че строителството на “Южен поток” е част от техния мандат и ще създаде работни места и ще донесе приходи от транзитни такси”, отбелязва Оливър.

Лютви Местан, председателят на Движението за права и свободи, обаче казва, че няма смисъл да се води борба с ЕС, и призовава за предсрочни парламентарни избори, пише още авторът.

Оливър посочва, че социалистите вече са непопулярни в България, като миналата година срещу тях е имало масови улични протести, а миналия месец са понесли поражение на изборите за Европейски парламент.

Противниците на правителството казват, че случаят “Южен поток” е много по-мътен, отколкото твърди кабинетът. ЕС проучва как са били раздадени договорите по строителството на газопровода на руски и български компании, отбелязва авторът.

Главната строителна компания е руската компания “Стройтрансгаз”, собственост на бизнесмена Генадий Тимченко, който е в американския списък със санкции срещу руски граждани.

Опозицията освен това пита дали цените, по които е било платено на строителните компании, не са изкуствено завишени и дали транзитните такси ще бъдат плащани по реални търговски тарифи, посочва Оливър.

В заключение авторът пише, че сцената за една политическа схватка е готова. Ако българските социалисти загубят предсрочните избори, за Русия ще е много по-трудно да построи “Южен поток”, обобщава той.” ( Дневник)

 

 

 

23 мнения за “ДПС се преобръща в проевропейски фактор, след като гласува в полза на Путин преди броени седмици”

 1. Да, това се отнася до един краен резултат на бъдещите избори. Но какво става междувременно с обикновенния българин, подлаган на всякакъв вид психични инфекции разпространявани от “Бактериус- Путинус”. Тези зарази превръщат Свободата на словото в свобода на злословото.От телевизионната (ата)Киста “Алфа” излиза “воня” след “воня” против ЕС . Една полуинтелигентна актриса, пък по “Всякя неделя” се правеше на ерудит относно “отрицателния” прираст на населението. Дето имаше един лаф на времето “Пекла п…а сирене на върбови корени”
  Ето пък какво пише в.”СТАНДАРТ” от 04.06.2014 “Училищата отесняха заради бейби бума на набор 2007”
  Е? Трябва ни ваксина против вирус – “ПУТИНУС” иначе обществото ни ще продължи да се гърчи в агония.
  Явно СЕМ не върши работа!

 2. Благодаря за “Поканата” за новата Ви книга! Вашите книги и тези на Едвин Сугарев като “Помпеанска лава” попарват и консервират престъпленията на родната ни Каста, че ще бъдат най-верния изторически извор на бъдещите поколения!
  PS Имам съмнения, че новия заем от милярд и половина евро гласуван от правителството, ще бъде за купуване на гласове, но не на парче, а крупно по путински…

 3. ДПС !ВЕЧЕ! няма да прави нищо против ЕС, ОТКОГА? – точно от момента, в който строителството на потока се оказва многомилиардно, финансовите порции – само за руски и проруски фирми, а в същото време е спряно еврофинансирането на любимите на Движението водни и регионални програми, уж по технически, а всъщност – по политически причини. Ако Милер беше нахранил и Раздавача на порции, както партньорите му от “Позитано”… Щом няма порции за ДПС, “Позитано” да потъва.”Позитаник”, пишат вече по форумите.

 4. Играта с Южен поток е много корупционна и застрашава националната сигурност. Ако не се преразгледат договореностите съобразно европейските изисквания, Русия ще има 100% собственост на тръбата през България, а това означава и използване на войски (“зелени човечета”) когато тя прецени. При запазване на договореностите с БСП е обещана инвестиция от 12.5 милиарда евро . Любопитното в случая е пасивността на прокуратурата към някои отговорни другари. Това си е чиста продажба на държавата България под масата за 12.5 милиярда евро.

 5. “Възможно е обаче на тесните рамене на ДПС да лежи съдбата на ключовия газопровод “Южен поток” …”
  По-тъпо едва ли би могло да се формулира!
  Искрено се надявам, истинските политици да са на по-различно мнение от уважавания Крисчън Оливър.
  Допадна ми обаче определението на ДПС като “…партия на етническите турци в България …” Изглежда единствено българският конституционен съд не проумява, че ДПС е политическо сдружение на етническа основа, сиреч ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО.

 6. Днес Петко Георгиев каза, че това правителство даже и да сключи договор за Южен поток, за да услужи на Путин, няма как да се реализира връзката, защото нито Сърбия ( която кандидатства за приемане в ЕС ), нито друга държава би се конфронтирала с ЕС и за какво ще е този газопровод тогава? И така ли е наистина?

 7. Не ми се ровеше в архивите, ама наистина ли е написал: “партията на етническите турци в България”?

 8. На 30 Май договорът за ЮП е подписан от официалната власт на РБ в лицето на премиерът и г-н Орешарски. Тук говорим за свършен акт за който, другаря Лавров след дни пристига в РБ за ръкостискане за добре свършена работа. Честито на победителите, честит евразйиски съюз на България, жалко че имахме шансът да играем за първи път в отборът на отличниците. Жалко че Путин с един удар разсече гордевият възел и сложи край на мъките ни за проевропейско бъдеще. Венчайте с Лавров(и) венци пировата победа и втора стъпка към доунищожаването на Българщината, мечтата на гърци, турци, македонци и сърби. Страхът от силна България на Балканите веч е басня в аналите на всички “добромислещи” ни партнйори. “Децата ни проклинат дорде живи са”

 9. Незнам, може би защото много ми се иска, но…”Курица не птица, но УЖЕ Болгария за граница”!

 10. В казуса Южен поток имаме редкия шанс пред света да покажем братската си солидарност с украйнския народ. Не може да се надяваме на някакви ползи за сметка на чуждото бедстване и страдание. Горда България може да се изправи и да натрие носа на Империята на злото. Да каже, ако ще да ни върнете откраднатото злато от времето на тоталитаризма и да разсекретите агентите Ви които подриват всяка наша крачка, НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ НИЩО ОБЩО С ВАС И ЩЕ ПРЕИМЕНУВАМЕ ВСИЧКИ РУСКИ УЛИЦИ! ЗАЩОТО СТЕ СРАМ ЗА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ! ТО БИВА АЛЧНОСТ И БЕЗВЕРИЕ…

 11. Тази вечер гледах интервю на представителя на Русия в ЕС Владимир Чижов за руския телевизионен канал Россия 24. Като пример за разногласията в ЕС по повод санкциите към Русия и проекта “Южен поток” бе посочена България. При споменаването ни на иначе непроницаемото лице на руския дипломат от старата школа,към която самият той се определи,се появи тънка иронична усмивка. Противна работа.

 12. ДПС е етническа партия и това го знае всеки в България, вкл. Прокуратурата и Конституционният съд, които обаче са парализирани от целесъобразността.

  Набирането в редиците на ДПС на т.н. “еничари”, които да служат като смокинов лист, прикриващ срамния (за законността в страната) факт, че това е етническа партия е доста наивен ход от страна на ръководството на тази… “организация”.

  По простата причина, че има един очевиден и неоспорим факт, който (при добро желание от страна на съответните институции) може да послужи за обявяването на ДПС за противоконституционна партия – изборните резултати в населените места с компактно турско население.

  Ако ДПС беше “нормална”, а не етническа партия, резултатите ѝ в тези населени места щяха да бъдат близки или поне сходни с резулатите ѝ в другите населени места (със смесено или с компактно българско население) и, в крайна сметка, с резултата ѝ в национален мащаб.

  За справка – интернет-страницата на ЦИК.

  Иначе, ДПС си е едно ЕООД с едноличен собственик Меди Доганов и прокурист – Владимир Зидаров, опериращо изцяло по текстовете на НК – купуване на гласове (кеш или по схемата “Бобов дол”), търговия с влияние, злоупотреби с държавни, обществени и еврофондове, рекет, изнудване, нагласени обществени поръчки, незаконна сеч и т.н… Списъкът е твърде дълъг.

 13. Извинявам се, че не е съвсем по темата, но ми се стори важен текст: “De Profundis: Тези дни започна голямата битка за България – от – Пламен Асенов:
  Макар България май още да не е съвсем наясно, тези дни започна голямата битка за България.

  Първо, руснаците постигнаха в Украйна всичко, което поискаха. Те си взеха Крим и вече няма да им се налага да водят преговори на всеки десетина години с украинците за правото да ползват единствената си южна воненно-морска база. Окървавиха Източна Украйна до степен, че конфликтът да остане нерешим вероятно с десетилетия и така да блокира членството на Украйна в ЕС изобщо. Да не говорим за членството и в НАТО.

  В същото време конфликтната зона пък служи и като буфер между ЕС и Русия, и като юздичка, с която Европа и светът могат да бъдат подкарвани в желана от Русия посока – било да се страхуват от нея, било да преговарят с нея, било да и правят някакви отстъпки в замяна на някакви обещания…..
  http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=33410767

 14. Имам хипотеза за поведението на ДПС. Не е тайна, че те са зависими не само от Русия, а получават финансиране от Турция. Нищо чудно САЩ да са натиснали чрез Турция и ДПС сега да са между чука и наковалнята. Ще е интересно Маккейн и Лавров дали ще се ерещат с ДПС.
  Не изключвам Луканов сценарий за някой от ДПС или БСП…

 15. Преди около седмица, май професор Константинов пръв заговори, че надеждата за промяна в статуквото е в ДПС (“Клоака”-Алфа, са ясни от самото начало )Но рекламните пана на Сидера
  продължават да си висят по градските стълбове на позора ! Ликът на намръщения “руснак” от билбордовете вписва ли се в кандидатурата на София за културна столица на Европа?

 16. Иска ми се да има много достойни българи, които излизайки на протест против узурпиралите властта партии, да им объркат сметките.Крайно време е да има мажоритарни избори , а не партийни и да се надцакват кой ще даде повече пари, за да ги спечели.ДПС, според мен клекнаха, защото чрез Бисеров, кой знае как американски и западни служби ги държат за топките.

 17. Според мен творенито на специалните политически отдели, лаборатории и репресивни служби на БКП-ДПС е било натоварено с и винаги е играло и продължава да играе ролята на резервен коз,с който стратезите на т.н. преход цакат,когато събитията излязат извън контрол и развитието им е извън техния планиран сценарий с точен брой действащи лица и избрани изпълнители.Най-главният избраник-Доган бива героизиран и демонизиран,активиран и деактивиран според тактиката и стратегическите нужди и за отклоняване на вниманието на страничните наблюдатели,вкарвайки ги в заблуждаващо неведение. Второстепенните /предпазните бушони/ и безличните статисти са аморфният пълнеж на образуванието ДПС,което може би вече е злокачествено

 18. А днес Стефан Софиянски (помните ли го тоз “стожер” на СДС) е заявил, че трябва промяна в Конституцията, в която изрично да се запише, че”България излиза от ЕС”.

  Влаковете с рубли явно вече са пристигнали и в София(нски)…

 19. Дори и в този момент, БСП и ДПС се подиграват на гражданите и обществото. При вече обявен факт, че това правителство не работи и ще си ходи, сега вече всички чакаме кога ще се спазарят за дата на изборите?!?
  Ами ако не се разберат или се договорят за нещо, утре могат да кажат, че няма нужда от избори??
  Партии, които поне привидно ги е грижа за хора и държава, би трябвало вече да са гласували оставката и да може тая държава да продължава по пътя си-ляв, десен, какъвто изберем, но не да живеем като при Любен Беров-Орешарски в безвремие.
  Сега всички знаят, че им остават 1-2 месеца живот, бюрократи карадат, договори се подписват като за последно и всички чакаме комунситите и агентите да се договорят как на тях им е по изгодно?
  Сега щели да гласуват срещу вота на недоверие-защо? След като се знае, че вече си отиват.

  Странна работа е тази.

  Дано реформ блока се окажат приятна изненада и да вразумят гербаджиите (без тях няма да мине за съжаление) за да разкараме южните потоци, МОЧА-те накацали из България и всякакви други артифакти на неискрената ни съпричастност към ЕС.

 20. Струва ми се, че показният “развод” между БСП и ДПС има за цел да се предотврати управление във формат ЕНП, а да се подготви почвата за коалиция между БСП и ГЕРБ. ДПС сега прави две крачки назад, за да може един ден, когато Дудука е достатъчно напомпан с рубли, да се върнат на бял кон в управлението заедно и може би дори с Гоце катo гарнитура.

 21. Среща между Орешарски и Маккейн днес -Спират Южен поток докато не е в синхрон с европейскте изисквания.Сега е момента не само това правителство да си отиде ами и БСП и ДПС и Боклюков и ГЕРБ и Гоце и вся осталная сволоч.Всички заедно на влака и към Русия.Там им е мястото и да живеят в панелка тип стая с “кенеф”(извинявам се за израза) и да се чудят кое да изберат да платят по напред, между сметките,храната и лекарствата, така като нашите родители се чудят в България как да оцелеят чисто физически.Ей това им пожелавам на тая пасмина политици от все сърце.Има надежда и благодаря на г-н Инджев, защото чрез блога му който се цитира и по широкия свят най-после много хора осъзнаха какво се случва в България и накъде я водят другарите от горепосочените партии.

 22. Южен поток е необходим САМО на корумпираните съветофили заради рушветите, които вече са взели и които имат да взимат. Този поток ако се осъществи ще направи от България поредната колония, която няма да има собствена воля за дълги години напред.

 23. И аз съм на същото мнение,че г-н Инджев и коментарите в неговият блог изиграха съществена роля в изясняване на положението в България както вътре в страната така и навън.Този блог изигра ролята на национална медия.Браво.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.