Североизточната истина за западната съпротива срещу “Южен поток”

Време е да бъдат заклеймени русофобите в България, ако има такива.

Русофобите, ако има такива ( в България), твърдят, че всички руснаци са тъпаци.

Не е нужно човек да е русофил ( което не е обратното на русофоб, тъй като русофоби в България няма, а за такива русофилите обявяват българофилите), за да аплодира някой руснак, който има храбростта интелигентно да се опълчи на потока от северни и южни лъжи в родината му.

Запознайте се с един от тях чрез статията, публикувана в „Дневник”.

ЗАЩО Е ВРЕМЕ РУСИЯ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ “ЮЖЕН ПОТОК”

Владимир Милов

Дотолкова сме свикнали да живеем в Огледалния свят, че водещата трактовка на едни или други събития често дори не предизвиква съмнения. Ето например съобщава се, че България по настояване на Европейската комисия спира работата по строителството на газопровода “Южен поток”, и заглавията на много медии веднага ни рисуват съответната картина: “ЕС шантажира Русия”, “Поредният антируски ход на Брюксел” и т.н.

Но винаги е полезно да се завръщаме в реалния свят, да се излиза от путинската матрица и да си задаваме въпроси за това какво всъщност стана и защо от тази ситуация зависят интересите на Русия.

Какво представлява “Южен поток”? Това е рекордно скъп газпроводен проект на стойност 16 млрд. евро (подводната част само се оценява на 10 млрд. евро), който най-вероятно ще излезе още по-скъп, защото у нас никой никога не е забранявал раздуването на сметките.

Най-главното обаче е, че това ще бъдат пари, безсмислено хвърлени на вятъра.

Ето защо:

Например за “северния брат” на този проект, за газопровода Nord Stream, въпреки че е сходен по разходи, първоначално – още от 90-те години, когато се появи подобна идея – имаше някакво логично обоснование. Очакваше се, че добивът на газ в Северно море ще започне да намалява и държавите от Северозападна Европа, които традиционно са привикнали да живеят на своя газ, ще отворят незапълнена ниша, нуждаеща се от нови източници на газови доставки. Nord Stream, или Северноевропейският газопровод, както се наричаше в края на 90-те години, беше призван да отговори на това ново търсене.

На пазарите в Югоизточна Европа, в които влиза през Черно море “Южен поток”, няма никакво търсене. Икономиките на редица страни, които ще получават доставки по газопровода, са в депресия, което се отразява и на потреблението на газ. През 2013 г. например общият внос на газ от “Газпром” от шестте държави – основни получателки по “Южен поток” (България, Гърция, Сърбия, Унгария, Австрия и Словакия) – представляваше 18.3 млрд. куб. м годишно при 23.8 млрд. през 2008 г. Това е намаление с една четвърт. Къде ще мъкнете тези 65 млр. куб. м годишно?

По този начин “Южен поток” не открива за Русия никакви нови пазари и –

нека бъдем откровени – единственият му смисъл е да се заобиколи Украйна

през която днес преминава над половината от руския газов транзит. Впрочем това никога не е било прикривано.

Това прилича на ситуация, когато не ви харесва портиерката, която седи на входа, и за да не я виждате, си поръчвате индивидуален асансьор с отделен вход и асансьорна шахта, струващи милиони. Иначе казано, няма никакъв обективен икономически смисъл в подобно свръхскъпо заобикаляне на Украйна.

Тук е редно да напомним, че Украйна традиционно е давала на Русия свръхевтина транзитна такса в сравнение с европейските – от началото на годината тя е 2.73 долара за 1000 куб. м, а в предходните години не надхвърляше 1-2 долара. Това е в пъти по-малко от европейските транзитни такси и от това, което “Газпром” ще плаща на бъдещия оператор South Stream AG. Така икономиите от преноса на газ през украинска територия излизат за Русия 2.5-3 милиарда долара годишно. Умножете по 30 години – ето ви отговора на въпроса кой кого субсидира.

Загуби от спиране на преноса на газ за Европа? Но и двата пъти, когато се стигна до това през 2006 г. и 2009 г. инициативата да се затвори кранчето идваше от руска страна, Украйна нищо не ни е спирала насила.

Кражба на руски газ? Само че постоянните размисли за това нито веднъж не са потвърдени в съд. Преди няколко години “Газпром” се опита да оспори в съда предвидения по договор обем, който Украйна може да си взима за технологичните нужди на работата на оборудването по транзитните газопроводи, но нищо не се получи. Затова – да си го запишат всички участници в интернет войните – щом някой повдигне въпроса за краденето от Украйна на руски газ, веднага отвръщайте с въпроса “има ли поне едно съдебно решение, потвърждаващо това”. Не? Значи всичко това са брътвежи.

Изводът е, че през всичките тези години Украйна е била за Русия свръхизгоден транзитен партньор и няма никакви икономически доводи за това да се опитва да я заобиколи.

Тогава откъде е този маниакален стремеж да се построи “Южен поток”?

Първата причина се крие в очевидното намерение на Владимир Путин да шантажира Украйна с извеждане на транзита на газ извън нейната територия, за да постигне широк кръг цели – от по-земните (да получи контрол над украинските газопроводи) до глобални политически задачи. Още в началото на века ми беше ясно, когато четох справките за преговорите на Путин по газови въпроси с лидерите на европейските и постсъветските държави, че нито една среща не е минавала, без да се говори за това как той иска да получи контрол над украинската газопреносна система. Започвайки от 2004 г., наблюдаваме упорити опити да получи контрол и над политическата система.

Втората причина също е понятна – милиарди евро няма да се изпарят, а ще влязат в сметките на родните до мозъка на костите си изпълнители, сред които “Стройтрансгаз” на Генадий Тимченко (вече получил поръчка да строи българската част от “Южен поток”). Пък има още и “Стройгазмонтаж” на Аркадий Ротенберг и “Стройгазконсалтинг”, 75% от който в момента се кани да купи чеченският бизнесмен Руслан Байсаров. Впрочем същият Байсаров веднага обяви, че иска договори за строителството на току-що благословения газопровод към Китай – ето така се получава евразийска сделка в буквалния смисъл на думата.

Заради такива цели, разбира се, можеш да пръснеш на вятъра националните милиарди.

Разбирайки, че заради украинската криза се струпаха облаци над “Южен поток”,

Путин и “Газпром” рязко се активизираха

и започнаха колкото може по-бързо да прокарват физическото изграждане на газопровода през България и Сърбия – най-удобните цели от гледна точка на политическите връзки с Москва и прохладата в отношенията с Брюксел. Заеха се с удвоени усилия и с Австрия, която напоследък е напълно евроскептична и приятелски настроена към Путин. И това, въпреки че украинската криза и санкциите направиха “Южен поток” още по-малко изгоден: плановете за финансирането примерно на 70% от проекта за сметка на заеми се провалят, банките не дават пари и на “Газпром” му се налага да харчи собствени средства за проект, който ще започне да носи загуби… даже няма да рискувам да казвам дали някога ще донесе изобщо печалба.

Ясно е, че действията на Евросъюза за “Южен поток” са и политически мотивирани – върнахте си Крим, а сега върнете и политическия аванс, който ви даде Европа.

“Битката за България” в този смисъл стана решаваща

тъй като има ключово значение къде ще излезе газопроводът на сушата. Перипетиите на българските вътрешнополитически сметки дори няма смисъл да коментирам: за 2014 – 2021г. ЕС е обещал на България 15 млрд. евро по структурните и кохезионните фондове за земеделие, инфраструктура и прочие нужди и само това вече е най-мощният лост за натиск над страната, в сравнение с който жалките газпромовски сладкиши нищо не значат. Така че “битката за България” според скромното ми мнение не е имала никакви шансове за “Газпром” от самото начало.

Путин видимо разбира това, поради което на Петербургския икономически форум раздразнено подметна нещо от типа на “може и да намерим страна, която не е член на ЕС” (за изходна точка на подводната част на “Южен поток”). Само че има само една такава държава – Турция, която само чака да си развалим отношенията с ЕС за “Южен поток”, за да ни наложи своите условия да препродава пренасяния газ. Точно по тази причина навремето се отказахме от партньорство с Турция по този газопровод. А ако изборът все пак се спре на Турция, това още повече ще оскъпи и влоши икономическите параметри на проекта.

Така че, ако излезем от матрицата на Путин, може да се каже: проектът “Южен поток” изобщо не е нужен на Русия и дори е вреден за нея. Изгоден е единствено на група приближени на Путин обогатяващи се изпълнители като карта в една глупава геополитическа игра, която няма нищо общо с Русия.

Време е да се откажем от проекта и да се помирим с Украйна, икономически най-изгодната за нас транзитираща страна. Още повече че там вече има нов президент, с когото напълно може да се договорим.

Авторът е бивш зам.-министър на енергетиката на Русия (2002 г.), а от 2003 г. ръководи независимия анализаторски център “Институт за енергийна политика”. Милов е председател на руското обществено сдружение “Демократичен избор” и автор съвместно с Борис Немцов на поредица доклади, анализиращи управлението на президента Владимир Путин. Статията му е публикувана в руския портал slon.ru

 

18 мнения за “Североизточната истина за западната съпротива срещу “Южен поток””

 1. Г-н Инджев, безкрайно съм възмутен от Вас!
  Как не Ви е срам да публикувате във Вашия блог платен от Сорос русофоб, които с протекцията и влиянието на ЦРУ е бил назначен за нищожната длъжност “Заместник-министър на Енергетиката”, което означава колко некомпетентен и неосведомен е той!
  И какво значение имат числата, които казва този господин, ние предпочитаме да слушаме “истините”, които ни свеждат другаря Путлер и Газпром!
  ИСКАМЕ СИ ЮЖНИЯ ПОТОК, ВЕДНАГА !!!
  Ако не, то тогава поне да не накарат българските родолюбци ( пардон, русофили) да не връщат взетите руш…..оп-а-а-а-а, комисионни!!!

 2. Г-н Инджев, мисля, че Вие както и много други хора мислят „Южен поток“ за поробващ икономически проект. България ще стане напълно зависима от Русия /то и сега е така/.Русия също иска всички да мислят така, защото целта и е съвсем друга.“Южен поток“, както и „Северен“, са основни военни стратегически обекти на Русия. Неслучайно те искаха да го охраняват на наша територия с техни войски /със сигурност не е заради нашите цигани ,да не крадат газ / . Газопроводите са като кръвоносна система, от големите тръби и компресорни станции, до всеки град и всеки дом. И сега идва големият въпрос: Какво би станало ако на 31 декември някоя година, когато руснаците са намалили цената на газа драстично и Европа си мисли , че ги е поставила на колене заради Украйна, по двата газопровода с пълен капацитет се пуснат огромни количества радиоактивни отпадъци ? На 1 януари населението на Европа трябва да напусне градовете си , после всичко е ясно, влизат руски войски и Европа става Северна Корея. Само с един газопровод нестава , ще се засегнат само 3-4 държави, трябва масирана атака и то бърза. Ако все пак, макар и късно радиацията се засече, как ще се открият химически бойни отровни вещества, които могат да бъдат със светкавичен ефект, както и със забавен такъв/ предизвикващ неизлечими алергии и др./. Не на последно място навлизаме в света на нано частиците, които могат да запушват и рушат тръби и газови уреди и да рушат икономиката . Всичко това трябва да се отнесе към националната сигурност, но аз нито я виждам нито я чувам. Най-малкото на границата на всяка държава трябва да се направят големи хранилища за газ и след като тя се изследва тогава да се пуска. Това трябва да важи за всички газопроводи, защото те могат да се превърнат в най-големите троянски коне. Затова Ви моля г-н Инджев да поставите този въпрос на западните посланници, на нашите министри, на президента и политическите партии да чуем тяхното мнение, ако изобщо са се сетили.

 3. Не САЩ и ЕС, а кремълската алчност и агресия стопираха Патока.

 4. Искам да цъкна върху брояча “like”, но нещо не ми се получава. Аз ли съм тъп или провадърът ми нещо е оплескал работата?

 5. за ларвов:Чемадан – самальот – Шри Ланка!

 6. Едва ли има мислещ човек, който да не си мисли подобни (ако не същите) неща за ЮжнияТ му поток на фашиста Путин. Лошото е, че така наречените маси изобщо не (искат да) мислят и си слушкат пропагандата, която им промива мозъците.
  Този поток едва ли ще се случи, но ще направи много бели на страни с продажни политици като България. А те, продажните рублолапачи (които впрочем получават взятките си в “твърда” валута, както се казваше по време на любимия им социализъм – развит и недоразвит) ще продадат и майка си за да вземат парите. Сагата с 2-ра атомна е показателен – може би дори още продължават взятките по Беленската одисея. А сега и Южния поток предоставя идеални възможности за техните хора на правилното място в точното време.
  Добре е да се знае, че и в Русия има мислещи и нормални хора, които виждат реалността извън пропагандата на властите. И би трябвало повече да бъдат огласявани техните мнения от масмедиите.

 7. До такава степен заблуден народ и политици като българските няма и не може да има.Хората и от изток и от запад им казват,че е височайша глупост да се дават народни пари /български и руски/за кауза пердута.Излишни проекти,излишни разходи пръснати на вятъра от най зле живеещите народи в цивилизованият свят -българският и руският.Но нашите Янаки Стойлов,Стойнев,Първанов а и Бойко Борисов-не ще строим/защото нашите хора ще получат едни пари който внуците ще изплащат/.Такава наглост не се среща често по земята.За Путин е ясно-маниакално човече сравнимо само с Хитлер.Господи, дай разум на хората по нашите земи.

 8. Още по темата, ако домакинът на блога не възразява: “Цацаров да разследва Орешарски и “Позитано”, преди за са запяли руските куршуми”, от Методи Андреев във faktor.bg .

 9. АНДРЕЕВ, то всичко е възможно, ако човек развинти фантазията си. Но газопроводите и нефтопроводите , пренасят нефт и газ още от времето на СССР, близо 50 години. Тогава беше времето на Студената война, и ако са искали да направят газова или радиоактивна атака- тогава е трябвало да го направят.Освен това газопроводите минават и през самата руска територия в по-голямата си част,за запълване на тръбите ще отиде излишно много от тези вещества, без да има полза от това, има много междинни станции , на които може да се регистрира тяхното наличие………и т.н ………

 10. За всички е ясно, че ЮП си беше геополитически проект, с цел увеличаващо влияние на Русия в ЕС.Никога Путин няма да прости успеха на този съюз.Да не говорим за събитията в Украйна.Крайно време беше да се намесят ЕС и САЩ и да спрат този проект на Путин, целящ само засилване на руското влияние до степен угодни законодателни промени на страни в ЕС.Днес законодателни промени , утре преврати и залени човечета с маски обявяващи руска “независимост”.Не случайно и трасето на потока е през България , Сърбия, Унгария, Австрия.Все слаби звена.

 11. Чудесна статия – излиза,че “Южен поток” е неизгоден не само за България,което си е от ясно по-ясно,както казваше навремето Христо Стоичков,но и за самата Русия.Единствено маниакалните амбиции на Путин и камарилата около него пробутва този проект въпреки икономическата логика.За нашите прислужници няма смисъл да говорим – за шепа Кремълско злато те са готови да продадат и родната си майка на пазар за роби,какво остава за интересите на България.Ще ги продадат и окото им няма да мигне.Докато прокуратурата се занимаваше с измислената Костинбродска история и сега устройва политически процеси на Цветанов /не че съм му привърженик/,страната ни се граби като за последно.Позор!

 12. Позволявам си да изкажа една моя хипотеза за настоящата ситуация свързана с Южен Потоп и Орешарски,която е основана на тезата ,че Орешарски не е глупав човек, а просто е един безочлив прагматик, желаещ да се възползва от настоящата конюктура,дори с цената на националното предателство.

  Според мен, когато е поканен Орешарски за министър председател от БСП И ДПС на него му е предложено да му се заплати една крупна сума в милиони валутни единици за да стане параван на южен потоп. Тази сума вероятно е предвидено да се плати на 3 части – първата- авансово при назначаванто му на министър , председател, втората на равни суми ,за всеки един месец от неговото управление/колкото по-дълго, толкова по-голяма сума се натрупва в неговата сметка/ и трета част след необратимото започване на строителство на южен потоп.

  Изпълнявайки ролята си на параван за изграждане на южен потоп Орешарски трябваше да покрие следните действия:
  – назначаване на правителство и конкретни хора ,които да осигурят договарянета на южен потоп / Спомняме се, че той трудно произнасяше имената на записаните от менторите му предложения за нови министри/;

  – водене на преговорите на частни компании с Газпром/ сега се оказва ,че той не знае дали има договори и какави клаузи за евентуални неустойки има в тях. Просто това не го касае. Менторите не искат той да се ангажира с това. Показателно за това е,че зад гърба му обявиха кой е спечелил търга за строител/.

  Може би точно такъв извод са си направили и американците и най-вероятно са разбрали ,какви суми се плащат на Орешарски, кои са наредителите на парите по сметките, в кои банки се правят трансферите, кои са подставените лица зад трансферите и как те стигат до крайния получател.
  След като американските сенатори са запознали Орешарски с тези “аргументи” и под заплахата, че те ще бъдат спрени или дори публично огласени ,за него не е осатанала друга възможност освен да обяви замразяване на южен потоп.

  Основание за тази тези ми дават изказванията на хора като Драгомир Стойнев, Димитър Иванов и други, както и липсата на изказвания от менторите на Орешарски ,че проекта е необратим и ще се случи.Това според мен означава, че процеса на договаряне е ставал и продължава да става зад министър председателя.

  Дано само един ден не ни бъде представено ,че имаме вече сключени договори с тежки неустойки, които ще трябва да се платят от всички който бяхме пред паравана.

 13. Никога в миналото не е имало, няма и няма да има по-продажен и копелдашки слугинаж на една чужда, антибългарска сила от българските русофили. По мое мнение, това е генетично увреждане в резултат на радиация или в резултат на мощно геомагнитно излъчване. Или може би друго физично явление на полевата материя, но странното самоубийствено поведение на тези хора, вече повече от столетие, за мен е необяснимо. Слепотата на племето обитаващо нашите географски ширини е наистина невероятна. Тази обществено-социална „слепота“ пречи на нормалното развитие на нацията, прави решенията на нейния политически елит абсолютно погрешни и необосновани. Лично аз не виждам смисъл в каквото и да е начинание от национален мащаб, поради изкривената представа за нуждата, причините и следствията по отношение на националния интерес. И това е така, защото последният винаги и неминуемо е свързан с интереса на Русия, ползите за Русия и каквото и да е, но да е за Русия. Странно е, че тази страна България така и не можа да се отърси от вцепенението си и вторачването в една единствена точка в пространството – образът на Русия. Дълбоко съм убеден, че тази поза е позата на смъртта. Нацията е натиснала бутона на самоунищожението и няма сила на тази земя, която може да я спре в това й последно начинание. Мисля си, че последният който ще „загаси“ лампата преди да затръшне вратата на смешната изкуствена държава наречена България, вместо последно сбогом ще промълви…Русия!

 14. Сигурен съм че правителството ни е заложило финансови капани с подписаните договори, само се моля да не са много големи! И още нещо -гледах по телевизията ,че някакви багери продължават да копаят трасето на Южен поток!Не вярвам да са някакви бригадири полагащи безплатен труд!

 15. Приключи пародията БКП/БСП. Няма да ги има повече, както и Южен поток /… и АЕЦ-а, и Бургас-Дедеагач/. Колкото и да се дерат такива като Дърева, Шаранкова /ли беше/ и др. др. Край, финито. Казах:)
  ПП. Мисля си, че това, което беше писала тук една кака Сийка Бургазлийка и линковете, дето дава си е сериозно, наистина!

 16. Не знам защо доста хора , непрекъснато сравняват Путин с Хитлер …. Това , че той /Путин / е карал МЕРЦЕДЕС в Берлин , не значи нищо , къде по – яка е школата на ,,супермените ” Ленин и Сталин и други маниаци от този род…….

 17. Перфектен анализ. Започва първо с анализ на пазара както си му е реда. Да го чете другаря Орешарски и да си спомни за неговата книга “Инвестиционен анализ“, която не е никак лоша, но напълно в контраст с неговите идеи като премиер

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.