Среща в понеделник

“Среща в понеделник” беше двучасово предаване на радио “Свободна Европа”, което имах честта на водя пет годни в свободен разговор с изтъкнат български събеседник ( от Блага Димитрова, до…да не изброявам).
 
От пет години насам представям последователно пет свои книги на открито в София- на различни места.
Едно от тях съм на път да повторя тази година на 16 юни. Логично е. Става дума за втората част на “Течна дружба”- “Течна дружба 2”.
 
Ето официалната покана на издателството за срещата в понеделник:
”Здравейте! От днес на пазара е новата книга на Сиела ТЕЧНА ДРУЖБА 2 от Иво Инджев. За да ознаменува излизането на книгата Иво Инджев и издателство Сиела ви канят на представяне на ТЕЧНА ДРУЖБА 2 на 16 юни (понеделник) от 18.00 ч. пред Паметника на Съветската армия.”

… Течната дружба е краткия отговор на дълго задавания въпрос какво ни прави по-различни от останалите бивши сълагерници в съветския соцлагер в Европа. Потокът от суровини, особено течните, от който

 
Ето официалната покана на издателството за срещата в понеделник.
 
            ” Здравейте,
От днес на пазара е новата книга на Сиела ТЕЧНА ДРУЖБА 2 от Иво Инджев.  За да ознаменува излизането на книгата Иво Инджев и издателство Сиела ви канят на представяне на ТЕЧНА ДРУЖБА 2 на 16 юни / понеделник/ от 18.00 ч. пред Паметника на Съветската армия.

e-vestnik, 22 юни 2011 г.

„В пряка телефонна връзка водещата [Ралица Василева – бел. ред.] потърси коментар от българския журналист и публицист Иво Инджев. Освен че е сред най-известните инициатори за граждански действия за демонтиране на Паметника на Съветската армия, журналистът бе потърсен за мнение и във връзка с излизането на новата му книга „Течна дружба“, която е посветена на българо-руските взаимоотношения.

В средата на месец май тази година той представи символично новата си книга Течна дружба именно пред Паметника на Съветската армия, където събра стотици свои почитатели. В нея журналистът окончателно развенчава митовете и клишетата за „вечната дружба“ между България и Русия, превърнала се отдавна в „течна дружба“.

Обем: 552 с.

ISBN: 978-954-28-1533-4

Цена: 16 лв.

Течната дружба е краткия отговор на дълго задавания въпрос какво ни прави по-различни от останалите бивши сълагерници в съветския соцлагер в Европа. Потокът от суровини, особено течните, от който България е по-зависима от бившата си колониална владетелка повече от която и да е друга посткомунистическа икономика на континента, продължава вече четвърт век да предопределя съдбата ни на държава, която не може да се откъсне от руската орбита.

В новата книга на Иво Инджев ще прочетете за нивото на „течната дружба“, измервано по дни за периода 2011–2014 г.; за трагедията на таврийските българи, избягали от СССР и настигнати от Червената армия в България; изповедта на оцелял таврийски българин, национално известен с фалшифицираното си българско име; какво стои зад намека за сибирската връзка, направен от уволнения министър Трайчо Трайков; за номерата на „Газпром“ за гарантиране на руския газов монопол в България; за българската ръка в руската примка около украинския врат и много други.

 

Ако заглавието озадачава някого, то вероятно не е запознат с книгата Течна дружба, посветена от автора през 2011 г. на митовете за т.нар. вечна дружба между България и Русия, между СССР и НРБ, и между двата уж вечно влюбени през вековете народи. Не става дума само за игра на думи.

Няколко години след официалното оповестяване на световната комунистическа кончина в нашата страна изведнъж беше регистриран рязък скок на вноса на енергосуровини, предимно природен газ, нефт и горива. Накъде потекоха те?”IMG_7620

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ ( само за собственици и редактори на медии, които от години публикуват статии от ivo.bg)

Надявам, чрез цитирането на поканата, да проявите интерес и към тази публикация в ivo.bg, чийто смисъл за автора на “Течна дружба 2” далеч надхвърля дребните сметки на “търговията” в храма на журналистиката.

Иво Инджев

 

 

 

 

23 мнения за “Среща в понеделник”

 1. За мен ще бъде празник! Тържество на духа! Броя часовете до срещата ни!
  У С П Е Х !!!

 2. Желая успех с книгата! За съжаление няма да мога да присъствам на представянето на 16и, но си запазвам правото на автограф)))

 3. Иво, да се надявам ли на представяне и в Пловдив, така, както беше с “Течна дружба”? На добър час на “Течна дружба 2”!

 4. Имате от мен, присъствието на един двадесет и една годишен младеж 🙂

 5. А да се надяваме ли на представяне и в Бургас?- Може в “Казиното”, може и в “Хеликон” , която е на площад “Тройката”. Е, той още е в ремонт, но символът на “българо-съветската дружба Альоша” още по-ярко започва да стърчи над евро площада и събитието ще бъде забелязано. Тъкмо сега е време бургазлии да разберат какви “оттечки” ще ни причинява смразяващия дух на една отминала епоха, чийто символ тук на “Тройката” припомня не толкова историята, а истерията да почитаме насилника. Демек, под дулото на автомата дружбата остава вечна, а чрез тръбата – течна. За туй е важно да се увеличава отбора на четящите хора. Защото Бургас отвсякъде е в плен на „братската прегръдка“ и всяко познание е като глътка въздух , за да не изпадаме в „историческо безсъзнание“.

 6. Судоволствие ще бъда на срещата-за пореден път.

 7. Честито за новата книга!
  Дай боже още дълго време да ни радваш с принципни коментари, актуална информация и хубави книги.
  Сега ми минава през ума, че във връзка с последните събития и прегрупирания около енергийните проекти, се питам защо ли стана толкова безинтересна темата за една друга финансово-институционална групировка – Химимпорт – ТИМ, която може би е част от организираните вече почти година) нападки срещу КТБ.
  На едно от последните заседания на правителството в (12 без 5), тази седмица е получила концесия за 35 години за добив на газ в района на Кнежа и ако съдим по информацията от различни сайтове е най-големия концесионер в България за проучването и на други такива сладки места.
  Спомних си, че когато предишното правителстово на Б.Б. и Ц.Ц. си отиваше, пак в последния момент продаде на безценица огромни терени около Аерогара София на дружества тясно свързани със същата финансово-институционална групировка – Химимпорт – ТИМ.

 8. Г-н Инджев, по случай новата Ви книга ще бъде ли възможно да организирате представяне и в Пловдив. Подходящо место е под паметника на Альоша. А като гледам интереса и от другите градове, може да направите едно своеобразно турне.

 9. Господин Инджев, представянето на Вашите книги се превръща в огромен, истински неформален митинг. Моля Ви, с цел направата на “Мониторинг върху днешните електонни медии” да изпратите личната си покана към тях (заведена под номер в съответното Деловодство) , за отразяване на събитието! Надявам се в същия ден и час да няма премиера на книга на Людмлила Филипова, която да предпочетат за отразяване…

 10. Имам аз една мечта :Този отпадъчен флуид -течната дружба ,веднаж завинаги да се оттече във мръсния канал.Дай ,Боже!А иначе честито за новата книга и пожелания за здраве и нови творчески успехи!

 11. Nova aktualna tema: teletata ot Bobov Dol si zaslujavat KASAPINA – CHERVEN FEODAL Hristo Kovachki !!!

 12. Успех и от мен и поздрави от Копенхаген!За съжаление няма да мога да дойда но ще намеря начин някой да ми изпрати книгата Ви г-н Инджев.

 13. Честито! Радвам се, за книгата и за Вас, до понеделник на “МОЧА” 18.00 ч. Поздрави!!!

 14. Поръчах я! И се надявам на автограф. Бъдете жив и здрав!

 15. Chestito za novata kniga, nemoga lichno da ia polucha, no sam porachala da mi ia vzemat s avtograf.Badete zdrav!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.