Гражданинът Давид все пак накара преялия с власт Голиат да връща поръчката

Равносметката от кривите сметки в неравната битка между големите пари и париите на българското гражданско общество ( заграждани от полицейски кордони в студ, дъжд и пек, понякога бити, но винаги осмивани за тяхната неспособност да повалят управляващия Голиат) е сред редките победи на въоръжения с плакати и с упоритост  протестиращ Гражданин Давид. Камъкът от неговата прашка порази все пак самоуверения Голиат между очите- в центъра на неговото безочие.

Многоликият Давид от протестите, подиграван като слабак с дебелащината на контрите, застанали удобно в сянката на силния Голиат, преял с пари и власт, го карат днес да повръща жлъчка.

Връзката между Пеевски и Цветан Василев изглеждаше преди година неразривна като българо-съветската дружба. Обаче и тя, като въпросната дружба, се изчерпа поради невъзможност в продънената й каца да се налива безкрайно ресурсът на страната. Плюскането от запасите в килера на държавата, ако не се произвеждат нова зимнина, все някога свършва. Този ден дойде- поне за днешните лакомници на държавната трапеза.

Днес Голият е изправен срещу близнака си и не знаем точно кой кого ще повали. Това е от битките, в която победителят няма да пирува. Защото победата, ако има такава след самоизяждането, ще е Пирова.

Въпросът е кой ще се възползва от това, защото джунглата не търпи вакуум. Но “това е друг въпрос”, както обичат да философстват безсилните да кажат нещо конкретно коментатори.

На днешния 14 юни, точно година след взривяването на “скритата лимонка” Пеевски, можем поне да констатираме поне веднъж изключението от мрачната парадигма, че на света няма справедливост. Май все пак има истина в максимата, че “Господ забавя, но не забравя”.

И понеже все пак трябва да се уповаваме предимно на себе си, започвам с отчета (за “изминалия период” – както се казва в сухарските доклади) от …себе си. Подписвам се повторно под статията си от 14 юни 2013 г. ( която привлече 36 346 прочитания за деня) и се питам, дали поне един от управляващите може да направи подобен отчет ида се подпише под него по случай годишнината от “казуса Пеевски”.

Шоуто премина в шок: руски гамбит с турската пешка Пеевски в блицкриг срещу България

Днес не е първи април, а 14 юни- почти годишнина от неуспешния опит на Русия да употреби България като въздушен коридор към Косово през 1999-та.

Няма шега: с подкрепата на Атака и въпреки видимото притеснение на БСП, изписано на всяка една от зачервените физиономии на червените депутати, депутатът от ДПС Делян Пеевски бе направен насила и противно на всякаква логика шеф на Държавната агенция „Национална сигурност” ( ДАНС).

Като казвам „насила”, риторичният въпрос е коя е голямата сила, обладаваща лостовете да наложи такова решение, от което дори обръгналите на всякакво унижение заради властта социалисти се изчервиха!
Правилно четете- голяма е силата. Най-голямата възможна, способна да осъществи такава невъзможнта комбинация и спойка на абсурди на българска територия.

Това е силата, която правителството на ГЕРБ покани да помпа медийната империя на Пеевски, изкупувайки пътьом монополните (с тяхната десетилетно градена инфраструктура) български телекомуникации.

Същата тази сила си напазарува тютюневия монопол ( разбирай- лоста за влияние върху ДПС) и нахлу на финала с милионите си като стабилизиращ финансов фактор в Корпоративна търговска банка ( КТБ), „заплашена” от евентуално изтегляне на депозитите на най-големите български държавни предприятия, финансиращи същата тази медийна империя на Пеевски.

Горното беше постигнато от въпросната голяма сила за по-малко от година- щурм, направен възможен от правителството на ГЕРБ и лично от Борисов, представян като противник на руското нахлуване заради измъченото му решение на оспори АЕЦ “Белене” след три години увъртане по темата.

Господарите на България му се “отблагодаряват” сега с възкачване на Пеевски на още един престол, за да се види демонстративно как се осъществява имперското правило за разделянето и владеенето на една провинция, дръзнала за кратко да си въобрази, че може да се плези на метрополията си.

От години твърдя, че медиите са абсолютен приоритет в клатенето на България, но сега мога простичко да ви го покажа с тази вече ярко очертала се контрастна схема.

Извършена беше рокада в стил руски гамбит с турска пешка в българския парламент, а за парлама това беше представено като …личен избор на премиера Орешарски. Човек трябва да има умствения капацитет на Пеевски, изписан в погледа му, за да повярва, че акцията Орешарски наистина е солова, както се опита да излъже от трибуната на парламента Станишев, оправдавайки се, че подкрепил „нестандартното решение” само защото бил обещал на Орешарски да го подкрепя във всичко.

Стандартна лъжа на гузен човек!

В рамките на същата тази първоаприлска по своята антилогика сюжетна линия насред юни, мога да добавя, че шоуто, което преминава в шок, може да бъде разчетено и като някакво хитроумно избиване на синьото в червения премиер, който помага за възкресяване на десницата. Защото да сложиш Пеевски начело на ДАНС в целия контекст на днешната политическа ситуация е ход, с който се създава кауза за току-що погребаната десница.

Нали уж от Орешарски се очакваше да “успокои обстановката”? Този ход е всичко друго, само не и “успокояващ” обстановката. Той вещае рязко изостряне на политическата конфронтация по няколко писти и всички те водят надолу и встрани от всякакво умиротворяване.

Отговарям изпреварващо на въпроса защо заговорниците избраха варианта „блицкриг” с налагането на Пеевски на този пост. Не съм сигурен дали мълниеносната операция е прецедент по своята скорострелност в най-новата ни история, но е очевидно, че се целеше пълната изненада. На кого? На заспалия народ? На безсилната опозиция? Няма логика, нали.

Логиката е една: блицкригът със скандалното решение, внесено и гласувано с явното намерение да зашемети някого, цели единствено и само да финтира западните съюзници. Защото единствено те имат значение и тежест в тази неравна антибългарска битка.

Съзаклятниците имат горчив опит от ноември 2003-та година, когато техният фронтмен Симеон Сакскобургготски се опита да назначи за свой съветник по въпросите на националната сигурност Бриго Аспарухов. На практика, изпълнявайки реваншисткото поръчение на чуждите господари, които го доведоха с такава цел в България, премиерът искаше Аспарухов да стане „по втория начин” началник на всички силови структури в държавата.

Спомнете си тогава каква беше реакцията- вътрешната предизвика шок в депутатския корпус на НДСВ и напускане на емблематични лица, като Емил Кошлуков ( интересно- лично той дали ще заяви щастие сега в и без това почервенялата телевизия, където работи!?). Бившият премиер Иван Костов, който се беше оттеглил в мълчание две години, използва случая да проговори по повод операцията с Аспарухов пред медиите с интервю по Би Ти Ви.

Западът, което е най-важно, шумно оповести своята твърда съпротива срещу този опит за овладяване на България „по втория начин” и избрания да играе водеща роля в този план Бриго Аспарухов беше принуден да се оттегли на 15 ноември 2003 г. с твърдение, че вече не искал поста.

Руските господари обаче са инвестирали твърде много в България и не се отказват лесно. Днес те повториха операцията, но с десант, а не с открито обявяване на война. И както виждаме, успяха, защото петата им колона е утъпкала с маршировката си площадката за кацане.

Може да е съвпадение, но е символично, че точно преди 14 години България спря десанта на руски специални части на летище Слатина край Прищина, с който Русия се опитваше да обезсмисли рекапитулацията от капитулацията на нейния съюзник Милошевич в Сърбия във войната му в Югославия. Онзи ход на правителството на България заведе страната ни в НАТО ( и дори в ЕС, за което явно не беше готова) и доведе в София благодарните Тони Блеър и Бил Клинтън.

Днес Русия взе реванш с демонстрацията на сила, трупана за блицкрига срещу самата България.

Западът обаче ни дължи един жест за риска, който поехме през юни 1999 г., и от това, дали ще го направи, ще зависи в голяма степен и отношението на много българи към прозападната ни ориентация. Ако ще губим България, то поне да е ясно какво да добавим към самобичуването за собствената ни вина, каквато несъмнено имаме.

Ако не ни покажат своята солидарност в този момент, ще смятаме, че са ни „отписали” за пореден път.

 

 

 

 

 

 

10 мнения за “Гражданинът Давид все пак накара преялия с власт Голиат да връща поръчката”

 1. Сигурно руснаците добре са проучили логиката на българската поговорка – вържи попа за да ти е мирно селото…
  Е, трябваха им години пропаганда и покупка на бая медии, но успяха да “вържат” Костов, за да им е мирна СЕЛСКА БЪЛГАРИЯ!

 2. Поредни поздравления и благодарност за ориентирите…

 3. Поклон, Иво – твоето оръжие е истината, а ти си честен до болезненост, ако мога така да се изразя. Затова е ясно, че човек като тебе няма как да подкрепя руската позиция – в Русия по медиите освен лъжи и пропаганда, друго няма. Русия, руското общество и руската държавност, са изтъкани от лъжи и корупция. И не могат да изнесат навън друго, освен лъжи и корупция.

 4. Г-н Инджев,

  Боя се, че надценяваме т.нар. “гражданско общество” и “протестите” пред празните помещения на разни държавни институции. За една година те дадоха точно нулев резултат. НИЩО. Nada. Niente. Zero. Rien. Да не говорим, че в тях шизофренно участваха и още се мяркат синове, дъщери и внуци на комун-милиционерската мафия (КММ), която докара страната до днешното положение. Някои от тях (др. Ангел Славчеев, др. Н. Гергова) дори успешно осребриха протестирането и контрапротестирането си. И толкова.

  Питам се, дали театърът на някакъв мним конфликт Пеевски-Василев не е елементарен трик за отвличане на вниманието. Само световното по футбол не стига. Трябва нещо по-силно. Взрив в “Арсенал”. Пожар. Наводнение. Поръчка за политическо убийство. Упражняващите втората най-древна професия в РъБъ медиите вижте с каква готовност поеха топката. Пеевски вече е неудобен. Той е мръсна дума. Този скандал е идеален за Василев – да излезе от помията чистичък, добричък и “порядъчен”, а “злият” Пеевски да отнесе всичките негативи, и едновременно да се окичи с ореол на жертва. За да може после спокойно да си харчи откраднатото в Люксембург или където беше там.

  КММ нагло не даде отговор на въпросите – има ли сключен договор за патока, кой е дал мандат на Орешарски да го сключи, какви са неустойките по него. В петък “опозицията” страхливо не зададе тези въпроси по ясен, категоричен и нетърпящ шикалкавене начин.

  А междувременно кредитният рейтинг на РъБъ бе свален на (ВВВ-). Това означава, че от джоба на матряла, на децата и внуците му ще се дренират повече пари за изплащане на вече сключените и предстоящите да бъдат сключени заеми. Но матрялът не мисли за това, надува дудуци и вувузели не където трябва, и идиотски очаква друг резултат от все същите непродуктивни действия, които вече цяла година не дават такъв.

  В този смисъл вие и още 1-2 журналисти и блогърги, които се опитват да сипят някаква мисъл и свяст в зомбираните кратуни на РъБъ населението, сте едни бели лястовици. Една лястовица пролет не прави. Иска се или Махатма Ганди,

 5. Здравейте, г-н Инджев,

  Моля поправете в днешния текст нещо, което е все пак дребно и се подразбира : статията е от 2013 г.

  Желая голям успех и на новата книга !

 6. Гражданинът Давид малко погъделичка Голиат на местна почва, но май захранването в пъпната му връв с чудовището-майка нещо се прекъсна, та изнемощя и взе да се самоизяжда откъм тлъстините…

 7. Здравейте г-н Инджев,
  Хубаво и прекалено интелигентно написано за мнозинството българи, които не познават Библията. Друго би било, ако се изразявате като Борисов – “аз съм прост” и т.н.
  Желая успех на новата книга в, който не се съмнявам!
  Ще гледам да си я набавя някакси.

 8. Към Анкор:

  Русофилията не прощава, както се вижда от този донос…
  Компанията е престижна и това не е никакъв компромат, а комплимент за така селектираните физиономии ( за които страхливият анонимен автор на колажчето се е постарал да изчопли възможно най-сърдити и чорлави снимки, любим похват на жълтата преса).
  Изобщо списъците с врагове, въпреки твърденията за обратното, са типичен похват на кафяво-червените другари.
  Имам честта също от години да се мъдря и в други подобни списъци ( направо “заготовка” за физическа разправа в подходяща за червено-кафявата измет ситуация)- например като евреин, макар да съм такъв, колкото и съм “соросоид”.
  Рубладжиите не могат да си представят, че насреща си могат да имат човек, който не е като тях- платен национален предател и гузно вменяват на врага собствената си продажност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.