Цензурираната руско-българска война

Вместо да препубликувам поканата си към желаещите ( и можещите) да присъстват на представянето на книгата ми “Течна дружба 2” утре,16 юни, понеделник, от 18 ч.пред Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в София, правя същото чрез препубликуване на статията на Горан Благоев от в. “Преса”.

Генерал Иван Колев

Героят на Добруджа, който срази казаците

Нашата кавалерия буквално помита румънската войска

13 Юни 2014 15:04

1

Снимка: Преса

 

 

 

22 мнения за “Цензурираната руско-българска война”

 1. През 2013г. се навършиха 150 години от рождението на българския герой Генерал-лейтенант Иван Колев и никой не го отпразнува…

 2. „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним като всеки враг, който пречи на обединението на България!“

  Респект!

 3. Освен допълнителните оръдия и картечните взводове ген. Колев настоява за пълно превъоръжаване на конницата с италиански карабини “Бенели”. Има 11 лични аудиенции с двореца по този въпрос и – о, чудо, когато сделката получава височайшото одобрение, не взема дори една стотинка комисионна. Карабината “Бенели” е едно оръжейно бижу за времето си, което има същата далекобойност на “Манлихер”, но е много по-лека, по-скорострелна и точна, и снабдена със сгъваем щик. Това я прави перфектно оръжие за кавалерията. Ген. Колев изисква доставката да бъде комплектована със специален удължен пълнител за 15 патрона. Заедно с 4-те ръчни гранати, които той въвежда в боекомплекта на всеки кавалерист, това превръща българската Първа конна дивизия в страховита универсална войскова единица с нямаща равна за времето си маневреност и обща огнева мощ.

  Наистина е срамотно за всички нас, неговите потомци, да оставим името му в пълна забрава за хатъра на ефимерни политикански и партизански страсти, и някакви измислени дружби от векове за векове. Защото ген. Колев е един от най-великите българи на близкото ни минало.

  Респект за статията, г-н Инджев!

 4. Тази сган дето ни е ” освободила” са биле неграмотни крепостни и хора отвън – Финлндаия,Полша и васална Румъния – Влашко. Бастисали са много турски и даже български села. Опълченците са оърнали войната. Руски офицери от български произход ( България на Волга)са се опитали да повлият – гр. Самара значи Шумер, древна българщина, като излел е Делю хайдутин.

 5. ГЕНЕРАЛ ИВАН КОЛЕВ е българският ГЕНЕРАЛ КАРЛ МАНЕРХАЙМ -бой, кютек, мариз и тупаник по монголоидите с ум, стратегия и патриотизъм!И двамата набори са познавали врага съвършено, между другото, ставало е дума в блога, една от причините да не съдят МАНЕРХАЙМ като “фашистки военнопрестъпник” е освен странния респект на Сталин към него, и документираната истина, че нито един съветски войник и никой от цивилното население не е свидетелствал, че е бил малтретиран като военопленник от армията на КАРЛ МАНЕРХАЙМ и финландското опълчение! Нито един не се е намерил дори да излъже-чай, топли дрехи, храна, цигари, културно обслужване- така са ги държали, да не си тръгнеш от такъв плен, ама като се върнали в ГУЛАГ, горките…!А фактът, че рубладжийско-фурнаджийската лопата акад. Г.Марков (хард-стамболовист през 1997-2001,придворен монархически лакей след това, в лоното на Партията любима, после, сега и…всъщност, винаги, плюс агент на ДС, много ясно!)се е заел с увековечаването на паметта на героя, разгромил казашката орда вонящи пияндури, е 100% гаранция, че от тази работа нищо няма да излезе.

 6. Битката в Добруджа е водена от един от забравените българи от Болград, за които почти нищо не се споменава. Това е единствената ни бойна среща срещу Русия през първата Световна.
  През Втората Световна сто хиляди български момчета бяха хвърлени от генерал Бирюзов да събират германските куршуми с телата си в продължение на девет месеца до границите на Австрия. Те спасиха не малко жертви на Кремъл и скъсиха войната. Вместо да получат благодарност и похвала от Москва, или от слуги на окупатора в България, те бяха обявени за победени. Ръководещите офицери бяха деградирани, някои убити, или пратени в лагери и мини. Направиха се паметници за съветските войници, които не бяха се били в България или за България, а за българските жертви и принос към войната не само няма паметници, но беше забранено да се споменава. И на всичко отгоре, това бе наречено “Освобождение”. Това “освобождение” бе в действителност отнемане и смачкване властта на българите в собствената ни земя, което продължава отчасти и до днес.

 7. Дълбок поклон пред делата на този велик родолюбец! Трябва да продължим неговото и на всички възрожденци дело – България преди всичко!

 8. Pozor za vsichki bulgari – pametnika na geroia e zabraven i porugan, a pametnika na RUSKIA OKUPATOR na Bulgaria sturchi kato falosa na iznasikvach v kushtata na iznasilenata. Shto za nizuk narod-mursha sme ne moga da razbera.

 9. В мемоарите на Хайнц Гудериан (Heinz-Wilhelm Guderian) „Спомени на войника“ (Erinnerungen eines Soldaten), издавани в България под името „Внимание, танкове“, се споменава: „ При разработването на принципите на танковата война съм се учил на тактика от действията на конницата на ген. Иван Колев в Добруджа”

 10. Коментар,във връзка с анонса към статията:
  Още първата глава на “Течна дружба 2” ме обсеби(вече я има в книжарниците). В нея г-н Инджев привежда обширни цитати от предговора, написан от Димитър Петков към: Окупационен фонд,основан за създаване на руско- дунавска област, издаден в София през 1892г., преиздаден в Русе,1993г. Ето извадки от тях:
  “Подир цяла верига от груби факти и действия на Руссия; подир толкова явните вмешателства в нашите работи с очевидна цел да ни тури под владението си;подир толкова комплоти, бунтове,разбойничества и пр., гдето на всяка стъпка в тях се съглежда немилостивата ръка на Руссия; подир толкова жертви, дадени се за нейните коварства; подир толкова борби и явни спънки; подир толкова явни заявления, че тя няма да остави България и нейния княз на мира, догдето не си прокара плановете; подир узнаванието на тия планове и съзнаванието на тяхната гибелност за България; най-после, подир напечатванието на тази грамада от документи, измъкнати из архивите на русските консулства – ще ли се намери българин, с чиста съвест и български патриотизм, който да не признае, че Руссия ни е освобождавала с цел да ни присвоява и присъединява към своята Империя…”
  …”Кой честен българин ще има куража да мисли, че Руссия е правяла всичките тия безобразия, изложени в документите, с цел да ни направи силни и велики?”
  …”Руссия е държавата, която се стреми да ни завладее, че тя е която с своето неприятелство спира нашето развитие, закрепвание, напредвание и пр.”
  …”…всеки, който иска да върви с Руссия и да се нарича руссофил – да се срамува, страхува и черви от себе си, че е такъв.”
  …”Едва в последните години преди освобождението ни някои от българските патриоти като Ботйов, Любен Каравелов, Стамболов и В.Левски бяха захванали да изказват съмнение в добрите намерения на Руссия и действуваха, щото освобождението да стане от самите българи, чрез въстание…”
  …”Полша и Кръм(Крим)са изповядвали друга религия, и за туй, мисляхме си ний, Руссия е постъпила с тях така жестоко, но българите са православни, следователно към тях ще бъде помилостива… никой не можеше да си помисли, че Руссия веднага след туй(войната 1877/78-а – бел.авт.)ще се залови под формата уж на една България да създава своя русско-задунайска область… Нашите “братушки” обаче си знаеха работата. Техният план бил предначертан. Ний се радвахме, че ще създаваме някогашната България на славните български царье Крум, Асен, Симеон и пр., а те в туй време без шум са определяли по кой начин да наредят тъй работите и устройството на държавицата, щото в едно скоро време създадената уж България да стане русска-задунайска област.”
  В първата глава ще намерите още много цитати от текстове и на други автори,но не желая да ви отнемам удоволствието да им се насладите като ги четете от книгата. С приведените откъси исках само да ви заинтригувам. Дано да съм успял! Ако е така да отидем утре -понеделник, в 18 часа пред МОЧА , да поздравим и благодарим на г-н Инджев за поредната му великолепна творба.Да се надяваме,че с нея той ще отвори очите на много българи за истинската история на взаимоотношенията ни с Русия.

 11. Не само българският генерал Колев е от Болград. Също генерал Николаев, даже и сегашния президент на Украйна Петро Порошенко е роден в същия град и може би са учили в гимназията основата от Георги Сава Раковски. От “братският Кремъл” нито се разрешаваше на българите от Болград да посетят родната си страна, нито да се споменава за това. Толкова, че “братушките” ни чувстват като братя. Знаем добре “любовта” им. Но за продажните българи “верността и поклона пред Кремъл” е най голяма “добродетел”. Напъвайте се при следващите избори за присъединяване към Азия и после плачете, че никой не иска да ви спасява от робството, което сами си нахлузвате.

 12. Допълнение към поста ми по-горе:
  От последния цитат взет от предговора на Димитър Петков става ясно колко напразни са били надеждите на българите, че Русия ще бъде по-милостива към тях, заради общата православна вяра. Години по-късно по време на “цензурираната руско-българска война”,героят на Добруджа ген. Иван Колев “сразява казаците”през есента на 1916г. На 13 декември с.г.руски бойни кораби обстрелват Балчик и го изравняват със земята(вж. спомените на Дора Габе и Стилиян Чилингиров). Година по- рано, на 14 октомври 1915 г. е обстреляна Варна.Пораженията са по-слаби.На война като на война!- биха казали мнозина. Но в случая има една особеност. 14 октомври по православния календар е Петковден,а 13 декември по същия календар- Андреевден.А св. Андрей Первозванний е патрон на руския боен флот. И какво излиза? Черноморският военен флот на православна Русия обстрелва и разрушава два града на православна България. Вмето празнуване-воюване. Някои ще кажат: Чиста случайност, съвпадение! Не, това са много добре премислени действия! С назидателна цел. За урок на неблагодарните българи. Неблагодарни-но тогава, по онова време. Когато ние българите сме били народ с достойнство. Сега в наши дни след 45-те години комунизъм и 25 посткомунизъм ценностната ни система е срината до основи. Затова и по инициатива на кмета на Каварна Цонко Цонев, на форум “Русия -България”, с председател Светлана Шаренкова и руското посолство във Варна на нос Калиакра(на броени километри от Балчик и Варна) бе построен грандиозен паметник на адмирал Ушаков и около него арка с изписан върху нея с огромни букви текст:”СЛАВА НА ЧЕРНОМОРСКИЯ ФЛОТ НА РУСИЯ, СРАЖАВАЛ СЕ ЗА ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА И СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ”.По-голяма гавра с паметта на загиналите жители на Балчик и Варна не би могла да бъде сътворена! Това го могат само българските русофили- рубладжии. Доказали са го през годините на тъжната българска история.

 13. СЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОЙ !
  Знам отдавна за Българските Бойни подвизи, Чест за Ген. Колев! Разказвам често за него на познати и им вдъхвам самочувствие и ВЯРА в утрешния ден! Искренно и с цялото си сърце желая и се моля на Бог да даде на Българите Свободата, Честта и Правдата която Родината и Народа ни Заслужава! Народа ни пази в сърцата си историята, силен е, и ще устои на злото! Пак ще сме ПОБЕДИТЕЛИ! В името на Бъдещето на Децата си ! ВЯРВАМ!
  Слава на Майка България и Геройте и!
  Боже, Пази България!

 14. Всъщност паметник има и той се намира на най – доброто място – точно срещу Народното събрание . Сравнете го внимателно със снимката горе и ще се съгласите . Трябва само да му се смени името .

 15. С тия съветско-руски паметници и имена на улици София е заприличала на Диснилента в Скопие.
  Срамота!

 16. Много уместен материал и точно название на Руско-Българската война от 1916г. През септември 1944г. има вече Съветско-Българска.

  Изключително уместен коментар дава Стамбо за комунистическия функционер и агент на ДС,академик Георги Марков.Това е същата жалка личност,която служеше десетилетия на комунистическата сган,която хулеше посмъртно Н.В. Цар Фердинанд-Първи, а сега е инициаотор теленнкте му останки да бъдат погребани в България. Това е същата личност,който твърди,че българските държавни архиви,загарбени от болшевиките през есента ан 1944г са “военен архив” на днешна Русия.

  Поздравления към Стамбо!

 17. Този прехвален кмет Цонков е всъщност е едно срамно петно за България!

 18. Eдно предложение,по-добре е да се съберат средства за събаряне на паметниците на съветските агресори и българските комунистически бандити.

 19. Възмутен съм от Предателите,Антибългари–русофили за
  поредните им предателства.Цонко предателю кой е Ушаков ,че да му
  строите паметник? Ами оня Нерез от
  Стрлча построи паметник на Маршал
  Жуков/Касапина/. А бившата видна комунистка ,сега видна капиталистка
  Ст.Шопова писъства на откриването на паметник на Окупатора ни Марш.Толбухин,в Анклава във Варна.
  Сега руснаците заявяват най–нагло че са купили половината Б-я.Оставало и другата половина да купят.Проклета да е Русия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.