На 18 юни 2014 г. Плевнелиев би дузпата на Борисов като за световно

Запомнете 18 юни 2014 г.

Президентът Росен Плевнелиев два пъти в рамките на политическото денонощие не просто се разграничи ( за първи път толкова ясно!) от Бойко Борисов, но направо скъса с този носорог в българската политика.

Без да го споменава поименно ( да видим докога носорогът ще издържи да не го нападне отмъстително) , държавният глава ясно го порица.

Най-напред ясно и категорично Плевнелиев заяви, че при съставянето на служебния кабинет през пролетта на миналата година, след като Борисов абдикира от властта, е бил изоставен от „ВСИЧКИ политически лидери” в трудната задача да състави служебен кабинет.

Плевнелиев заяви, че се е справил тогава и ще успее и този път, изключвайки по този начин хипотезата Борисов да му се меси в предстоящото съставяне на правителство, което да подготви извънредните избори.

Плевнелиев показа, че е овладял важен инструмент в политиката- употребата на публичността и бързата реакция като изпреварваща защита срещу атаките на носорозите в политическата джунгла.

По-късно Плевнелиев реагира на събитието от днешния ден, когато Борисов обяви „война”, късайки демонстративно пред телевизионните камери постигнатото вчера споразумение, плод на (относително, но все пак) съгласие, изработено под егидата на държавния глава .

Президентът заяви, че под негово ръководство Консултативният съвет е задал посока на “разум и диалог, а не на политическо противопоставяне, посока на сътрудничество, а не на късане на каквито и да било инициативи и документи”.

Истерията на Борисов изглежда катализира отдавна зреещия процес на еманципацията на Плевнелиев от него.

Дали еднорогът Борисов ще се смири или ще тръгне във фронтална контраатака е въпрос, от който в краткосрочна перспектива зависи пренареждането на доста карти в порочния български покер, в който Плевнелиев се очерта като единствен автентичен евроатлантически жокер.

Ако Борисов ( който днес усуква пред Ройтерс за „Южен поток” както се гърчеше за АЕЦ „Белене” три години и половина) беше честен и не потискаше примитивните си инстинкти, би трябвало да напусне храсталака на близо двегодишната си тайна неприязън към Плевнелиев. Но той е достатъчно опасен и е по-вероятно още доста време се прави на тревопасен.

Явно не е случайно, че в този момент, при цялата театрална нервност на Борисов, хищникът Станишев започна да ласкае Борисов като “държавник”. Петата колона не може да прости на Плевнелиев прозападната му позиция и се вклинява с поощрения за Бойко, стария другар от времето, когато се хвалеше, че напуска пожарната, за да не напусне Партията.

 

 

 

 

 

 

 

12 мнения за “На 18 юни 2014 г. Плевнелиев би дузпата на Борисов като за световно”

 1. Вероятно,по всичко си личи, посещението на Борисов във САЩ е провал и сега той се блъска във решетките на своята свобода-както се пее във една песен на Васко Кръпката.
  Пътник е и той и след БСП и ДПС и той би могъл да последва съдебната съдба на Берлускони!
  Дай Боже!

 2. Ама нали комунистите били убили дЕдо Му (според Тиквоний), а според други, не било съвсем така.

 3. Борисов го усуква пред Ройтерс за Потока, но хич не го усуква, като ни заплашва, че ако не му дадем пълно мнозинство ще има избори дотогава, докато не му задоволим желанието да премиерства докато е жив!
  Жалко, че в тези Му мераци той е мощно подкрепен от “сини легенди” и знакови имена от бившата ни демокрация. Очевидно българския народ си обича едноличното управление на ББ.
  Мен лично ме е страх от следващите мандати на ББ като премиер.
  Бог да пази България!

 4. Г-Нн Инджев,
  Рано или късно нещата идват на мястото си и никой не може да ги спре.Радостното за нас е ,че сме от правилната страна.Не се подведохме.
  А сега нещо лично.Г-н Инджев чета книгата Ви и искам да допълня нещо от моята биография.Баща ми беше ветеринарен лекар и работеше по селата.Ние с брат ми израснахме с чичо ми,който е бил царски офицер и през 30-год. е бил в екипа в Германия за около година за наблюдаване и приемане на поръчаното от България военно оборудване на нашата армия.Той знаеше перфектно немски но за това никога не се говореше.От престоя в Германия беше останала една пишешта машина Ерика и един Фотоапарат Зенит и много снимки които пазя.Чичо ми Левчо Савов е взел участие в 2-св.война и в началото на 50-год е уволнен от армията с чин полковник.В последствие четеше лекции във Воената академия като хонорован доцент преподавател.Неговият братовчед също военен е бил адютант на Михов -военен министър и регент.Но за всичко това не се говореше пред нас строителите на комунизма.Другият братовчед е бил секретар бирник в Трънските села и е убит от партизаните защото не им е дал парите от пенсиите на сираците от войните които са получени в эбщината.

 5. За да си изпуска нервите толкова явно, посещението на Борисов в САЩ наистина ще да е било провал. Сигурно тaм са му намекнали да пие кафето си с Радан Кънев, а не с Лютви Доган.

  Уважаеми Евгени, Борисов е прекалено ленив и суетен, за да иска да става пак премиер в исторически момент като настоящия, когато е ясно, че следващият премиер трябва да се заеме с тежки реформи, иначе ще бъде спукан от протести.

  Май това му е и дилемата на Задкулисието в момента, след като вече похарчи един Олигарски. Защото е трудно при избора на следващия премиер да се мине със същия номер – да се пробута на народа някакво темерутливо безгръбначно, което пак хем да минава за икономически експерт, хем да имитира общественополезна дейност под формата на символични увеличения на пенсии и майчински, хем да угажда на Пут.ин, без това да бие много на очи… Трудна работа, затова ми се струва по-вероятно да мътят широка “националноотговорна” коалиция между БСП и ГЕРБ, за да минат с номера, че изпълняват повелята на огромното мнозинство избиратели. Единственият начин да им се разбъркат сметките е дa не гласуваме за тях и те да станат трета и четвърта политическа сила. Ех, мечти…

 6. Г-н Инджев, как след като има противопоставяне на Плевнелиев на ББ, да си обясним, че президента в последните дни бе нападан многократно от коалицията, че бил съставил през 2013 г.” служебно правителство на Герб”!? Очевидно е че сегашните управляващи искат да избягнат на всяка цена служебно правителство. (Как ще стане и дали може е отделен въпрос). Но при едно такова “биене на дузпи”, както го определяте не се ли отваря възможност , отдавна жадувана от тройната коалиция, да иска импичмант на президента (Поводи ще се намерят. Защото все още оставка няма, т.е. съвсем не е сигурно че ще има, а намеците че “електоратите на управляващите са им МНОГО сърдити, че се оттеглят от власт” като че подготвят почвата за завой. Т.е. подозренията че правят маневри за да си осигурят спокойствие за поредната машинация(защо не и оставането) остават.

 7. Г-жо SAVOVA , боя се че в книгата “Неотдавна” на известния трънски разбойник славчо трънски (която прочетох три пъти като фърфълак) има конкретни самопризнания , от днешна гледна точка за убийството на бирник , който имал “произнесена от народа присъда”. Дори , доколкото си спомням ,”героичната партизанска акция” е локализирана със споменаването на имена на села и местности (село Ярловци).

  Е , едва ли чичо Ви е единствения убит бирник в района , а и юначните шумкари отдавна са населили “светлото бъдеще” , но ако сравните описаното в книгата с това което знаете , може да се окаже че сте роднина на герой от този “епос на Съпротивата”(определение на Серафим Северняк в предговора към четвъртото издание 1974).

  Това , разбира се не е важно . Но е любопитно да се знае докъде са успели да допълзят наследниците на физическите убийци ( доста се замотах , но изрових книгата – Денчо Знеполски и Стефан , стр.210 ). За убийството на кмета на с. Главановци има самопризнания в първо лице мн.число (стр 177) , знаем докъде додрапа авторът , дори доживя “демокрацията” , ама кой да се занимава с “дреболии”…

 8. Др. Борисов, ясно заяви: “Южен поток ще се строи, но не с тези фирми”. По явно признание за про- путинската политиката на ГЕРБ, няма. Същото важи и за др. Бареков.
  В ГЕРБ видимо има умни и честни хора, но не мога да разбера, защото търпят това унижение.

 9. Да, др. Борисов продължава да прави “яки” изказвания (последно за Цацата), поне в това е последователен. А умните хора там предполагам, просто си (о)правят живота (невиждайки критична маса себеподобни за да преодолеят собственото си малодушие и усещане за самодостатъчност).

 10. Президентът Плевнелиев израстна изключително като политик за тези три и половина тежки и трудни години. Признавам си искрено, никак не му вярвах и гласувах за него с отвращение, като за по-малкото зло (знаете как е). Но той отново ме накара да съм горд, че съм българин. Всъщност, от цялата ни т.нар. политическа класа май няма друг, който да умие лицето й освен него. Проевропейската и пробългарската му позиция в последните месеци неслучайно карат глутниците червеногызи сибирски макаци и други русофилистични твари да го ръфат така ожесточено при всеки повод и без повод. Че и вицепрезидентката му не остана назад (впрочем, в РъБъ открай време, ако матрялът случи да си избере читав президент, поне вицето му е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО човек на задкулисието и “петата колона”. Изключение е само двойката гоцэ-марин, при която и двамата са техни хора.)
  “Дузпата”, която президентът “би” на личния аргатин на простака от Правец, по скромното ми мнение, е начало на залеза на пожарникаря-слънце. Мисля, че в САЩ именно това са му намекнали, затова той е толкова неадекватен и истеричен последните дни.
  Респект, г-н Инджев!

 11. spomnete si dumite na deseto Monev pred BNT:Predsro4ni izbori moze i da niama!?”

  Vaoshte niamat manerenie da si podavat ostavka nito da ima tazi god.predsrochni izbori.

  Dogovorki, igri4ki-koi po-yavno, koi-poochakvatelno-vsi4ki sa bokluk i triabva da gi izhvarlim na bunishteto po-skoro

 12. Г-н Всеедно,
  Вероятно сте от Трънският край. Аз съм от там.Баща ми беше ветеринарен лекар д-р Стоян Савов с над 40 год практика като лечебницата беше в село Главановци.Обсужваше 13 села,хората го познаваха и той ги познаваше.Беше аполитичен.По време на партизаните им е давал памук,лигнин йод,риванол ,но от хуманни подбуди.Дядо ми имаше кръст за храброст от Сръбско българската война за спиране на Сръбската армия при Дъсчан кладенец.В къщата му стоеше голям портрет на Левски и снимки на синовете му от завършване на универститети с съвупусниците им.Партизаните никога не са вълнували нашата фамилия.Те бяха от бедни и да не кажа мързеливи семейства.Техните потомци не достигнаха *върховете* на една Бокова или Боруджиева.Това е.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.