РИА “Новости” рие по старому с лъжи и невежество срещу историческите факти

Чудя се кое преобладава в текста, който следва по-долу: нахалството или невежеството?

Защото е неприлично да си толкова невеж, а да претендираш да си „голям” и да обвиняваш в неприлично поведение „малкия си брат”- толкова „малък”, че те е покръстил, още когато си бил дивак и ти е дал език, който и до днес ( по признание на руски езиковеди) има поне 50 на сто стари български думи. И толкова да ти е „брат”, че руски пропагандатори, близки до Путин, нагло го оприличават на „невярна невеста” .

И това се отнася само до заглавието!

В текста, писан уж с някаква смесица от разочарование и самосъжаление, а всъщност от високомерната позиция на простия човек със самочувствието на ментор от последна инстанция, гъмжи от лъжи спрямо елементарната историческа фактология.

България била воювала в двете световни войни срещу Русия?

Ето тук идва почудата дали нахалството или невежеството са повече в това твърдение. Защото по време на Първата световна война руски войски воюват в Добруджа срещу България ( и търпят пълен разгром в натрапената на България пълномащабна руско-българска война, за която 99 на сто от руснаците вероятно не са и чували)- не е като български войски да са нападнали Русия.

През Втората световна война не друг, а Сталин признава България за достатъчно приятелска, за да поддържа с нея пълни дипломатически отношения до самия 5 септември 1944-та, когато решава да ги скъса под предлог, че България само е скъсала дипломатическите отношения с Германия, а още не й е обявила война ( което е било въпрос на часове). Съответно България не само не изпраща войски срещу СССР ( именно срещу СССР, а не срещу „Русия”, както се твърди в текста на руския неграмотник), но и при нахлуването на Червената армия на българска земя българската войска дисциплинирано спазва заповедта да не стреля, поради което няма нито един убит червеноармеец от българско оръжие.

Колко трябва да си лъжлив или неосведомен, за да твърдиш обратното!?

Колкото до предателствата за „жълти стотинки”, именно СССР предава България на Парижката мирна конференция, на която гласува воювалата с близо 40 000 жертви на страната на СССР България да получи унизителния следвоенен статут на победена държава ( докато САЩ например издействат на конференцията статут на победител за Италия, родината на фашизма).

Да не говорим, че СССР наказва допълнително България с три годишна издръжка на половин милионната окупационна Червена армия, което довежда българската икономика, една от най-запазените през войната на континента, до пълен фалит.

Да не говорим също, че през 1886 г., вбесеният от непокорството на българите да се обединят въпреки волята на Русия, руският император, българофобът Александър Трети, се опитва да подари обратно на султана българската Южна Румелия (като Русия си вземе Княжество България). Само здравият разум на османлията, който предпочита да има за съсед България, а не Русия в европейската част на империята си, проваля този пъклен руски план.

Впрочем, срещу заплахите на Александър Трети с ( повторна) руска окупация на България през същата 1886-та година се надига цяла Европа. Както никога преди и след това в нашата история, Европа спасява България от Русия, но паметник за това европейско освобождение от надвисналото над България руско иго ще намерите тук толкова, колкото можете да се поклоните на паметник на падналите за свободата на Европа близо 40 000 български мъже. Защото тук управлява под различни форми русофилията ( понеже става дума в текста на невежия руснак за „славянофилията”).

Ето за каква наистина тъпа пропаганда става дума в …англоезичния „ Moskow Times”:

Moscow Times: Малкият ни брат България се държи неприлично

OFFNews

Изострените дебати за или против строежа на газопровода „Южен поток“ на българска територия отново повдигнаха темата за митологизираната славянска дружба. Имат ли място международните отношения в братската връзка на славянските народи и защо България предаде жертвоготовната Русия за благоговението на САЩ?

Това пита журналистът от „РИА Новости“ Пьотр Романов, чийто полемичен текст със заглавие „В крайна сметка славяните не сме братски народи“ бе публикуван в The Moscow Times.

Публикуваме материала с незначителни съкращения:

Нямам идея как ще завърши ситуацията с газопровода „Южен поток“.

Естествено разбирам логиката на случилото се… България е под външен натиск, принуждаващ я да се оттегли от проекта.

Ясно е кой и защо приложи този натиск. Само най-големият наивник ще пропусне връзката между зачестилите визити на американски сенатори и последното изказване на българския министър-председател Пламен Орешарски относно „Южен поток“.

Имам предвид предсказуемостта на българското решение за оттегляне от проекта. България се е отказвала по подобен начин в продължение на векове. Братята от България на няколко пъти в миналото меко казано продадоха Москва за жълти стотинки.

Всеки път действията на България спрямо големия й брат потвърждават, че жертвите на Русия в името на славянофилията не са нищо повече от неизличими ментални проблеми тип Достоевски, които нямат общо с истинските руски политически интереси.

Само си спомнете колко много руски животи са пожертвани за сметка на България, Сърбия, Чехия, Словения и Черна гора – и колко безсмислено изглежда това днес. ( колко ли?- щом ще си мерим жертвите, то те от руска страна са в пъти по-малко през руско турската война, отколкото България пожертва под знамената на Червената армия срещу Германия през 1944-45 г., без това да има за тях нито един паметник от национално значение в България- бел. ivo.bg ).

Най-подходящият термин за този феномен е „достоевщина“ – в смисъл героите на Достоевски. Това се отнася до някой, който безкористно спасява другите, знаеки, че няма да получи дори благодарности за това. Дори, казва писателят, е възможно да отнесеш някоя и друга ругатня.

Обикновените руснаци имат лесен начин да разрешат проблема: те просто изтриват от паметта си тези неприятни епизоди от историята. Например, фактът, че България воюва срещу Русия и в двете световни войни.

Малко хора си спомнят този интересен факт. И ако се случи да бъде напомнен, те веднага ще те смъмрят и ще кажат: „Е, малкият ни брат се държи малко неприлично. Животът е такъв понякога!“.

Може би именно това непрекъснато опрощаващо настроение подтиква нашите славянски братя многократно и открито да отхвърлят Русия. Междувременно диалогът между Москва и София, Белград и Прага често прилича на този между братята в книгата „Облакът Атлас“.

Ситуацията с „Южен поток“ се различава от останалите и се усложнява от факта, че България също има интерес от потока на руски природен газ. Разбира се, София иска да угоди на Вашингтон, но не може да изкара зимата без топлина.

Иначе казано: или нов „по-стар доведен брат“ ще трябва да помогне на София, което изглежда малко вероятно, или България ще трябва неохотно, ако ще временно, да сключи мир с кръвната си роднина. Москва отново ще отвори ръцете си за нея. Това е то братската дружба!

Много от нашите „братя“ потърсиха членство в Европейския съюз и НАТО и дори се присъединиха към санкциите за Русия. Разбира се, те имат правото да участват в “Европейския концерт на сили”, ръководен от маестро САЩ.

И, разбира се, те никога не ще свирят първа цигулка в този оркестър, но биха се наредили да звънят по триъгълника от време на време.

Добре ще е Русия най-накрая да се успокои и да помисли за своите собствени интереси. Всъщност не е само добре, но е и крайно време да се случи, тъй като народът на Русия чака това от дълго време.

И между другото повечето руснаци също са славяни и ще е хубаво московските лидери най-накрая да покажат малко любов и към тях.

 

28 мнения за “РИА “Новости” рие по старому с лъжи и невежество срещу историческите факти”

 1. Поредният зомбиран или рублиран лумпен на Путин се е изказал абсолютно НЕподготвен, както винаги е било , когато служат за резоньорски усилвател на ПРИМИТИВНАТА путиноидиотна ПРОПАГАнДНОСТ!
  ЧЕ КОГА рАЗЗЗИЯ е мислила за нечии ДРУГИ , освен за своите себични и егоистични интереси, таварищ РомановскиЙ???……………

 2. https://www.youtube.com/watch?v=A-Ro0qbbAPU

  Няма място за изненада, след като този начин на мислене се подхранва от вечно угодничещи голфъри.

  5:08, “България била паразит на СССР”, Кънчо и Андрей в пълния им блясък.

 3. Валерия Новодворская
  „Единственото, което Източна Европа очакваше от нас, беше покаяние. Нещо такова: „Простете ни, грешни сме. С нищо не сме по-добри от хитлеристите. Обидихме ви, изтерзахме ви. Не сме достойни да се нареждаме сред победителите над фашизма, защото нашият режим не беше по-добър от фашисткия. Сталинизмът е равен на фашизма, Хитлер е равен на Сталин, СССР е равнозначно на Третия райх. Кажете къде да отидем на нов Нюрнбергски процес. Молим на колене Източна Европа, Балтика, Финландия за прошка.” И трябваше наистина да паднем пред всички европейски стени на колене, защото тези стени станаха заради нас Стени на плача.”

 4. Пасквилът на г-н Пьотър Романов (защо ли мърси тази, общо взето, достойна дворянска фамилия?) би следвало да се превърне в настолно четиво за повече българи. Бляскав пример за манипулация, подмяна на факти, полуистини и откровени лъжи. Може би вече е време вместо “Гьобелсова пропаганда” да се казва “Путлерова пропаганда”?
  А иначе човек не може да не се съгласи със заключителния акорд на тази ода на лъжата, “Добре ще е Русия най-накрая да се успокои и да помисли за своите собствени интереси”. Сиреч, да си подреди и премете собствената кочинка-бантустан, пък после да “оправя” света…

 5. Някога й казвахме Империята на злото. Днес можем да добавим и Империя на лъжата, Империя на страха, Империя на омразата…

 6. Уважаеми г-н Инджев, заради Вас прочетох гнусния текст на рашката. С изблици на подигравателен смях! Омерзен съм.
  Няма ли тези идиоти да се спрЪт, па и да не заврат навсякъде достоевщината си, която никой не им е търсил?!
  Господи, накажи ги!

 7. Не знам защо, но въпреки “свободата”, която имаме, се премълчават основни факти от историята на Втората Световна Война. През май 1944 правителството на Багрянов започна преговори в Истанбул и Каиро за откъсване от връзките ни с Германия и преминаване на страната на съюзниците. България поддържаше мирни отношения с СССР. Правителството на Муравиев / Гичев предприе конкретни мерки и заповяда пленяването и обезоръжаването на всички хитлеристки войски в България. Фактически България се нареди както Италия в войната срещу Германия. Генерал Бирюзов пое командването на сто хиляди български момчета и ги хвърли срещу немската военна машина. С това спести много съветски жертви и сили и скъси дните на войната. На мирната конференция по настояване на СССР, за да оправдаят своята окупация, обявиха ПОБЕДИТЕЛИТЕ българи за ПОБЕДЕНИ. Италианците които се биха заедно с Германия, излязоха победители, а българите които не се биха за германците, а единствено от източна Европа се биха срещу германците девет месеца, бяха обявени за победени от СССР, с които имаха мирни отношения и никакви военни действия. Тази история бе ПОКРИТА И СКРИТА с вулкан от лъжи, фалшиви паметници и отказ на българските “историци”, даже и до днес много мълчат за тази основна истина. Защото това е оправданието, че НЕВОЮВАЩАТА България СРЕЩУ СССР, да бъде окупирана и управлявана от Кремъл вече 70 години с хорове за вечна признателност и пълно покорство.

 8. По-далечно от истината и невярно като съждения нещо , не бях чела.Този не се ли е запитал , а ние искаме ли “любовта” им, че толкова се натискат да ни я “дават”.Не си ли спомнят как хората събориха Берлинската стена -Парче по парче.И ликуваха , освободени от оковите на тази “любов”.А всъщност просто става дума как да крадат милиарди, не само от руския народ, а и от нас.Нека сега Путин да ехидничи, че американските санкции били смешни.Ех, как му приседнаха тези американски сенатори.

 9. Ха сега да видим дали някоя от нашите медии ще реагира адекватно на тази руска провокация!Защото които не реагират не могат да претендират че са честни български журналисти!!!

 10. Безмълвието за мен ще е съучастие в престъпление срещу България!

 11. Тези с ушанките са ясни. Но я вижте титлите, имцата, целите и програмата на този “български” научен център! Забележете, той се финансира от Фонда за научни изследвания, т.е.на практика – с бюджетни пари (наши и на ЕС)!

  http://www.viaevrasia.com/bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81

 12. Г-н Инджев, не знам дали отвратителните руски нахалници биха публикували отговор, но защо не се опитате? Преведете статията си на руски, и им я пуснете за да знаят какво ние мислим за тях. Aз бих я копирала в секцията за коментари ако има такава.

 13. Гнусно е, министерството на пропагандата на съветския райх е слязло на примитивно ниво. Четиво за глупаци с промити мозъци.

 14. Тази елементарна демагогия е за вътрешна употреба. Авторът-“брат” на несъществуващ, измислен “славянин” от България може да си завре Южния му пАток на някое място, където слънце не огрява. Искрено се надявам да бърка в пророкуването си, че България временно се отказва от участие в този проект. Ако искаме да излезем от мечешката прегръдка на прехвалилите сами себе си руски “братя” изобщо трябва да им забраним да прекарват през България каквото и да било.
  Но докато руските пропагандисти на съветския имперски мерак човек може да разбере, не така стои въпросът с българските им подгласници. Такива като Орешарски, Станишев, Борисов, Гоце и останалата сган нагушила се с подаянията на “ГолемияТ” им “брат”.

  Докато не се променят учебниците и не започне изучаването на реално случилата се история, докато не изхвърлим пропагандните лъжи от учебните програми, такива “братя” “загрижени” за по-малките славянски народи ще намират почва. Фактите за това, което Русия и СССР-то за правили на “братския” български народ трябва да се популяризират, докато започнат да се изучават в училищата.

 15. Така им е казвано на руснаците – България се е била срещу СССР през Втората Световна. Ефектът на първенството. После иди доказвай, че нямаш сестра…

 16. Уважаеми г-н Инджев, искам да поразширя малко Вашата историческа позиция по отношение на ролята на българската цивилизация за развитието на Русия.Всъщност до Пушкин, цели 8 века, руснаците пишат на български език,език който те трудно разбират защото им е чужд, въпреки русификацията.Затова и до този момент те практически нямат собствена литература.Чак след като Пушкин започва да пише на говоримия в империята език започва и развитието на руския език.Накарайте един руснак да прочете “руски” текст от началото на 19.ти век и ще се убедите, че той нищо няма да разбере.Аз мисля, че руските историци имат много дълбок “български” комплекс и затова там всичко свързано с България или е изопачено или за него се мълчи.Пред руските претенции за древност, уникалност и -ти Рим стои величествената история на България.Затова Русия желае просто България да я няма

 17. Уважеми г-н Инджев, позволете ми да разширя малко позицията Ви относно влиянието на българската цивилизация(империя) върху развитието на Русия.До Пушкин в продължение на 8 века руснаците пишат на трудноразбираемия за тях български език и затова до този момент те практически нямат собствена литература.Накарайте някой руснак да прочете “руски ” текст от началото на 19-ти век и той няма да го разбере.Това го признават и самите руснаци, например по повод на скоро отминалото честване на рожденния ден на Пушкин 6-ти юни.Руските историци имат дълбоко вроден български комплекс, затова почти всичко което пишат за българите е изопачено, лъжливо или премълчано.
  Пред руските претенции за древност, уникалност, за “големия брат и учител”, както и за -ти Рим, стои величествената история на Българската цивилизация и империя.Затова Русия иска България просто да я няма.Впрочем руснаците не са и славяни, въпреки руските претенции.Исторически славяни са били наричани само гетските тракийски племена преди заедно с другите траки – мизите да разширят България със старите си родни земи на юг от Дунава.Крайно нреме е да научим историята си такава, каквато е тя, описана от различните автори, каквато се разкрива от намерените артефакти, лингвистични и ДНК-анализи.Нека да не четем само руски гръцки или немски източници.

 18. Както каза веднъж една рускиня, виждайки надписи на кирилица в България – “ах, вы пишете нашими буквами”. Трябваше дълго да обясняваме, че те пишат с наши, а не ние с техни букви, също както обяснихме, че в края на 2-рата световна Червената армия е откраднала и завлякла от Берлин в Москва безценни съкровища, например Троянското съкровище, открито от Шлиман и т.н. и пр. – никой от групата руснаци не беше и сънувал всичко това. Мисля, че така и не ни повярваха. Средния руснак е обработен от тъпа пропаганда и няма как да се държи по друг начин, освен по начина на създателя на глуповатата статийка.

 19. Да те пази Господ Бог от руска пропаганда и американска бомбардировка, спасение нЕма!

 20. Аман!

  Голямо натискане да са ни братя – и то, забележете, по-старши!

  При положение, че руската държава е на, има-няма, 500 год. Подарили сме им езика, писмеността и вярата…

  За благодарност от тях сме получили:

  1. Разорение на царството ни по времето на цар Петър;
  2. Поробване на българите, потърсили убежище в Русия през 19-и век;
  3. Разорение на населението и селищата ни по време на няколкото руско-турски войни през 19-и век;
  4. Сан-Стефанския договор, уреждащ отношенията между Турция и Русия и провъзгласен от руската пропаганда като “освобождение” на България. Всъщност, по този договор за независими са обявени Румъния, Сърбия и Черна Гора, а България е разпокъсана по следния начин: Княжество България – трибутарно княжество (васално на Турция), Източна Румелия – турска провинция и Македония – част от Турската империя.
  За това “освобождение” натискащите се да са ни братя руснаци съвсем “безкористно” са си поискали 10 млн. златни франка, които са им изплатени в период от няколко години;
  5. Остро противопоставяне на Съединението на България (1885) и принуждаване на кн. Батенберг да абдикира;
  6. Остро противопоставяне на обявяването на независимостта на България (1908);
  7. Дейно участие в разпокъсването на България по време на Балканските и Междусъюзническата войни;
  8. Война срещу България (1916);
  9. Обявяване на война (05.009.1944) на България без Casus Belli, нахлуване на наша територия на 500 000 войска и окупиране на страната ни;
  10. Депортиране и унищожаване на завърналите се в България таврийски българи;
  11. Разоряване на България като следствие на тригодишната окупация, струваща на страната ни около 70 млрд. лева;
  12. Налагане на тоталитарна система в страната ни, съпроводено с добре известните на всеки избиване на елита и интелигенцията, терор, лагери, политическо и стопанско безумие, стоков дефицит, уравниловка в мизерията и т.н.

  За настоящето какво да кажа? АЕЦ за 12 млрд. евро (за сега!), газопровод – на три пъти по-висока цена, газ – 600 $/1000 куб.м. (при 300 $/1000 куб.м. за Китай, който ще бъде доставян по тръби, построени за сметка на Русия).

  С такива “братя” направо нямаш нужда от душмани!

  И стига вече с това славянство! Нито ние сме славяни (българи сме!), нито те са славяни (според направените ДНК изследвания, при тях преобладават фино-монголски гени).

  Припомням думите на изтъкнатия руски панславист Аксаков: “Всяко тържество на България е смърт за Русия!”

  Тази страна (Русия) има такива тежки грехове спрямо България, че ако бяха нормални (цивилизовани) хора, щяха само да молят за прошка и да се надяват да я получат…

 21. След проявената от путин тотална неадекватност от върха на това бунище, наречено Русия, ще се пръкват и доста производни от това публикации и пр. Това е коренно сбъркан свят и всяко негово проявление е шокирщо.

 22. Г-жа ИГНАТИЯ, “освобождението” от 1878г. е оценено не на 10 млнн. франка, а на над 32 млн. златни франка!

 23. Забележителен е финалът на това повествование:

  “Добре ще е Русия най-накрая да се успокои и да помисли за своите собствени интереси. Всъщност не е само добре, но е и крайно време да се случи, тъй като народът на Русия чака това от дълго време.
  И между другото повечето руснаци също са славяни и ще е хубаво московските лидери най-накрая да покажат малко любов и към тях.”

  Остава да видим до какво ще доведе надигащата се мисъл за собствените им интереси (явно пренебрегвани досега)и какво ще представлява любовта на московските лидери към техните славяни, проявена на българска територия.

 24. Напълно съм съгласен със статията на П.Романов. По-точно – с последното изречение(останалото е задължителния пропаганден пълнеж).
  Първо: авторът пише, че “повечето” руснаци са славяни. Което означава, че съвсем НЕ ВСИЧКИ са такива. А и дали са “повечето”? Броил ли ги е някой? И не е ли “славянин” повече езиково, отколкото етническо понятие? Както и да е, явно не сме длъжни да сме братя с руснаците, или поне не със всички!
  Второ, и по-важно: наистина е крайно време “московските управници”, както авторът ги нарича, да спрат да се опитват да оправят света( във всеки един смисъл на думата), а да се погрижат за собствения си народ, мнозинството от който живее в ХIХ век!

 25. “Москва отново ще отвори ръцете си за нея. Това е то братската дружба!”

  Ще отвори… Както за Чечня, за Грузия, за Украйна..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.