Какво ни казва “Икономист” и какво ни спестява

Чуждите издания рядко могат да ни кажат нещо ново за собствената ни политическа джунгла, но мнението на онези от тях, които наистина имат международен авторитет, е от голямо значение за лутащите се „тревопасни” в България.

В този смисъл трябва да откроя три елемента от статията на влиятелното британско списание „Икокономист”, които внасят яснота по въпроси, по които у нас се спори ( от страна на онези, които не желаят да признаят истината).

Първо и най-важно, противно на спекулациите тук, които се опитват да вкарат ролята на президента Плевнелиев в тесните и удобни за пропагандно атакуване рамки на партийността, „Икономист” категорично го откроява като самостоятелен и безпартиен фактор, около когото прозападно настроените българи се надяват да се обединят. За ivo.bg тази теза не е нова, но когато тя е подкрепена от авторитета на голяма световна медия, нарастват шансовете тя да придобие тежест в самата България.

Второ, по рядко категоричен начин „Икономист” – списание , което поддържа разузнавателен отдел ( така се нарича!) за икономически разследвания и прави политически изводи от тях, се ангажира с тезата за Цветанов Василев като банкер „ с тесни връзки с Москва и със Социалистическата партия”. Тук трябва да припомня, че при предишна статия на „Икономист” за България, с която Цветан Василев не беше съгласен, банкерът прояви недалновидността ( меко казано) да се опитва да се репчи на това издание със световен авторитет.

Трето, отказът на Делян Пеевски от поста му на евродепутат е категорично определен като следствие от нежеланието на европейските либерали да го приемат за такъв. Ние си го знаем, но думата на „Икономист” за реалностите в Брюксел със сигурност има допълнителна тежест срещу лъжите на ДПС по тази тема.

Иначе, сред забележките, които бих могъл да отправя, е тъжната констатация, че за България като „отдавна заподозряна” за главен агент на Русия в Европа действително се знае отдавна, но на запад се заговори отскоро. Уви. Трябваше да се случат трагичните събития в Украйна и западът да прозре и признае истинската същност на Путин, за да започне да коментира откровено и руския натиск срещу България.

И още нещо „дребно” по отношение на един едър фактор в България, когото „Икономист” споменава като „бивш бодигард”. Него, за разлика от Пеевски, в съответната европейска партия го приемат и това е една от драмите ни, защото по този начин от Брюксел легализират като лице на „дясното” в България една политическа физиономия, каквато в страните с истинска демокрация не биха допуснали дори да отваря вратите на важните гости на властта. В книгата си „Течна дружба 2” съм споменал анекдотичната, но автентична случка, как същият първоначално не е бил допуснат в един офис при първото му посещение за запознанство в Брюксел, защото е бил преценен като охрана на делегацията…

С подкрепата си към него обаче ни казват, че си го заслужаваме за вожд на дясното и това звучи като „леко” презрителна плесница в оценката за нас като народ.

“Икономист”: “Южен поток” свали правителството на България

 

За онези, които се безпокоят от растящото влияние на Кремъл в Европа, България отдавна е главният заподозрян, пише в статия в най-новия си брой британското списание “Икономист“.

До 90% от газа за България идва от Русия. Тя е и горещ поддръжник на “Южен поток”, газопровод през Балканите, който Русия препоръчва в нарушение на правилата на ЕС за енергийна либерализация.

Руското присъствие в тъмните светове на българските банки и финансирането на политическите партии също предизвиква сериозно безпокойство, се казва също в статията. Този месец проблемът излезе на преден план.

На 3 юни ЕС решително предупреди България да спре работата по “Южен поток”, подкрепян също от правителствата на Австрия, Гърция и Унгария. Българското правителство – малцинствена коалиция между социалистите и партиятa на етническите турци, веднага отказа, пише “Икономист”.

Същия ден ЕС временно отряза десетки милиони еврофондове за регионално развитие и заплаши неофициално да замрази още фондове. Това доведе до спорове вътре в коалицията между ДПС, за което разпределението на еврофондове е специалност, и социалистическите им съюзници, най-силните поддръжници на “Южен поток”.

По-нататък “Икономист” припомня за визитата на американския сенатор Джон Маккейн в София и предупреждението, отправено от него към премиера Пламен Орешарски за рисковете от продължаването на Южен поток.

Америка е особено недоволна от проекта.

Един от контракторите, “Стройтрансгаз”, е собственост на Генадий Тимченко, руски магнат, който е в списъка на Белия дом със санкционираните лица заради връзките му с Путин, припомня “Икономист”.

Орешарски обяви, че замразява работата по тръбата, докато текат консултациите с ЕС. Енергийният му министър възрази, че решението за строеж на “Южен поток” е “необратимо”.

Така отслабеното вече българско правителство започна да изглежда обречено.

На 17 юни президентът Росен Плевнелиев каза, че политическите партии на страната са се споразумели за предсрочни избори през есента. Президентът – силно проатлантически и проевропейски настроен, който не принадлежи към никоя политическа партия, пише “Икономист”, спечели от това. Но му липсва политическа база. Някои се надяват, че той ще сформира политическа партия и ще участва в изборите.

Другият голям печеливш, допълва списанието, е Бойко Борисов, бивш бодигард, който е начело на десноцентристката опозиционна партия ГЕРБ. Най-вероятният резултат от изборите ще е правителство начело с него и ДПС като младши партньор, прогнозира списанието. Но разместването на картите няма да реши безпокойствата от корупцията и злоупотребите с власт, които нагнетиха политическата криза, смята “Икономист”.

Особено големи спорове се водят около водеща фигура в ДПС – Делян Пеевски, медиен магнат, когото правителството предложи за шеф на агенцията за държавна сигурност. Той се класира втори в листата на партията на европейските избори, но бе принуден да се откаже заради съпротивата на либералната група в Европарламента, към която принадлежи ДПС.

Сега той твърди, че Цветан Василев, банкер с тесни връзки с Москва и Социалистическата партия, се е опитал да го убие миналата седмица. Господин Василев отрича. Падането на правителството е знак, че когато се стигне до критично положение, властта на местните магнати надвишава тази на Кремъл. Но това не е причина за утешение, завършва статията на “Икономист”.

Източник: БТА/”Икономист”

 

16 мнения за “Какво ни казва “Икономист” и какво ни спестява”

 1. ВТБ иска да я купува.

  Пускат слух, банката пада, цената й пада и е в ръцете им.

  Катев,Велчеви действат.

  Дано да повлекат крак, всички банки са кръвопийци с лихви 10-20%

  Къде е това в света???

 2. май бнб тегли ножа на едното прасенце. дали другото тържествува? и започва ли се отново сагата от1997-ма? какво друго да очакваме от “червените кхмери”?

 3. Наводнения и привидения…..
  Страшни привидения, кошмарни преживявания, жертви и разрушения, а държавата мънка. Отново се оправдава. Но не работи. СЕГА е време лакомите Партии да се ОТКАЖАТ от партийните субсидии !!!! Това са над 40 милиона всяка година !!!!!!!!!!!!! Тези пари могат да отидат като помощи за бедстващите райони !!! Червени мафиоти, милиционери, мутри, “патриоти” и “депесарски мекерета”, откажете се от тези народни пари, които сами сте си раздали, които НЕ ви принадлежат и които НЕ заслужавате !!!!!!!!!!!!!!! КЪДЕ е държавата ??? Ами харчи си парите /бюджетите/, върти политически сметчици, продължава с далаверите и НЯМА никакъв интерес да пази гражданите. Да се грижи за тях. Ами здравеопазването ??? Дефицитът и дълговете наближават 1 милиард, а резервът на НЗОК от 1.5 милиарда беше откраднат и похарчен от Бойко Борисов и Дянков !!!! Къде са парите, Банский мъдрецо ????? Да не говорим, че инвестициите намаляват катастрофално, а чуждите инвеститори бягат от страната. Мафията в държавата е на всички нива. Пари няма, дори не действаме………

 4. “С „Южен поток” Европа натисна Русия

  България е член на ЕС и ще прави каквото каже ЕС – не като послушен член, а като осъзнат. Затова по въпроса трябва да се разяснява и говори. Вместо това в българските медии надделяват политизирани крясъци, обвинения, напълно противоположни и взаимоизключващи се твърдения.
  Сегашното правителство още миналата година даде мандат на ЕК да преговаря с „Газпром”, вместо България. Тоест показа, че иска газопроводът да стане според договореното от ЕС, да не търпи обвинения за условията.”

  Това е цитат от статия на Ив. Бакалов „Южен поток” уж свали правителството, но все пак ще се строи. Въпросът е от кого”, в неговия сайт-е-вестник.
  И друг път съм подлагал на съмнения “експертните” му анализи. Самия факт, че авторът косвено одобрява действията на сегашното компроментирано от всякъде правителство т.е., ако въпросното е дало мандат на ЕК да преговаря, защо негови/на правителството , да не споменаваме мандатоносителя…/ министри са в разнобой, защо бяха тези непрозрачни “обществени поръчки”, кое му е “икономически изгоднотд”, великото, значимото, полезното за българските граждани, за хилядите, живеещи в “Ракитника” “Прибой”, кв. “Галата”, “Боровец”, които подобно на трагедията в кв. “Аспарухово”, очакват екологичен колапс, не само в околностите на “Паша дере”. Там има една компресорна станция за находището “Галата” стотици пъти по-маломощна, но вие като глутница вълци със звук, чуващ се на 5-6 километра. Защо никой не се вслуша в разумния аргумент, че Варна се разширява на юг, че един ден ще бъде град с парадоксалния факт, че в чертите на града ще е разположена станция с огромно налягане, шум, инфразвуково излъчване… Защо тази станция не се премести по на юг, към построения с благородна цел анклав на Лужков…Защо, защо, защо?
  Русите са “наши братя”, но нима и украинците не са? Ако ЕК се отметне от констатациите за огромната наглост и грешки по този проект, от престъпните му и нехуманни намерения, самата Европа е със застрашено бъдеще. Парите в офшорките не са аргумент,дори и огромните пари не са баланса между морала и алчността, пораждаща непоправими катаклизми.

 5. Г-н Инджев,далече съм от София и получавам информацията за нещата в Б-я от телевизиите и интернет.Това което пшете се опитвам да не пропускам(на село имам и други прозаични занимания)Радвам се ,че започнаха по-често да Ви канят в различни предавания и дано да е редовно, а защо не да Ви върнат на екран предаването “В десятката” Така ще има поне още едно предаване,което да отваря очите и ушите на широките народни маси за “огромната любов на Русия”към България.
  С уважение!

 6. Къде изчезна материала за войната в Добруджа и Северното черноморие с руснаците и румънците?

 7. “Симеон Дянков става шеф в руската държавна банка ВТБ. Общото събрание на акционерите на финансовата институция го е избрало за независим член на Надзорния съвет. За това съобщава банката ВТБ на сайта си днес.Заседанието на Общото събрание на ВТБ е проведено на 19 юни в Санкт Петербург., съобщава офнюз.бг.” …

 8. Ето и продължение на темата за руската зависимост-“Бившият министър на финансите и настоящ ректор на Руската икономическа школа Симеон Дянков ще влезе в надзорния съвет на руската банка ВТБ като независим член. Това става ясно от съобщение на ВТБ.
  Вчера Съветът на директорите на ВТБ задочно гласува списъка на кандидатите за членове на надзорния съвет. Съвета напускат министърът на икономиката Алексей Улюкаев и бившият заместник-председател на руската централна банка Генадий Меликян. На тяхно място главният акционер “Росимущество” предлага кандидатурите на заместник-председателя на централната банка Владимир Чистюхин и бившия министър на финансите на България Симеон Дянков.” А днес на пресконференцията посветена на кризата с КТБ , управителят на БНБ Иван Искров обяви , че вече има заявен интерес за закупуване на КТБ. Според добре запознати източници става дума именно за интерес, проявен от руската ВТБ.Това ли беше целта, банката да стане руска.А и Дянков е придружавал Борисов в САЩ – там ли се договориха за сделката?

 9. Това не е по темата, г-н Инджев, но лично на мен ми хареса много:

  http://bnt.bg/news/shou-i-razvlechenie/ivo-indzhev-s-nova-kniga

  Пада ембаргото над вас, духва нов вятър над РъБъ, или просто БНТ обръща палачинката? Което и да е, поздрави и пожелания за успех. Респект!

 10. до ivan kostadinov – хампарцумян ми взе снощи думите от устата – “да им е честито н втб”

 11. Трябва конструктивно да се обсъжда казаното от Йотингер, а именно:

  „По отношение на България има три основни правни проблема по „Южен поток” – в областта на околната среда, на вътрешния пазар и на конкуренцията – въпроси, обхванати от третия енергиен пакет на ЕС. Сред тези проблеми е достъпът до съоръжението за дружества, които не участват в неговата собственост и не са собственици на пренасяното гориво, както и изборът на фирми за строителството на проекта. Необходими са търгове за строителството, не може просто някой да бъде посочван за строител или проектант.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.