Скок в миналото изобличава още веднъж престъпния характер на съветския комунизъм в България

Още едно от престъпленията на комунизма изплува от тинята на съветския колониализъм в България чрез свидетелството, което сподели в електронно писмо един читател на блога.

 

“Здравейте г-н Инджев, винаги следя с интерес участията Ви в телевизионни предавания, чета и някои от статиите Ви.

От последното  Ви интервю ме впечатли констатацията Ви, че до сега няма нито един паметник на загиналите над 30 хиляди българи в така наречената /последното е моя формулировка/ Отечествена война-1944-45 год. Без ни най-малко да претендирам за по-голяма компетентност по темата- напротив, винаги съм се възхищавал на изключителната Ви детайлна информираност, ще си позволя да добавя и свое  разсъждение и го подкрепя с факти.

Тази война е единствената в световната военна история /убеден съм в това/, в която воюваща страна се стреми да даде колкото може по-вече жертви от самата себе си! Демонстративно и нагло, още в хода на самата война, е бил лансиран “патриотичният” призив, че трябва да се измие срама от предишният военен съюз на България с Германия.

Множество политкомисари /длъжност за първи път въвeдена в Българската армия/ са определяли как практически да се увеличават броят на жертвите от българската страна. Ще подкрепя твърдението си с конкретен епизод, разказан ми от първо лице от родния ми баща- пряк участник в него. Като летец от въздушните войски на н.в. Борис ІІІ, той веднага е бил изпратен след 9-ти септември на фронта в днешна Югославия и е участвал в първата фаза на въпросната война.

При атаката за превземането на Скопие един от политкомисарите /от тях няма нито един загинал/, нарежда да бъде извършен дневен парашутен десант над окупираният от немците град точно в 12 часа по обед! Приземяващите се парашутисти просто са били разстрелвани от упор в момент на най-уязвимото им състояние- на овладяване на парашута при докосването със земята. Единственият начин хипотетично някой да остане жив е, ако успее да се оплете в купола на парашута на предишния скочил негов колега.

Точно за такъв епизод от първо лице е разказът на баща ми- пилотиращ разузнавателен самолет, от който на въпросния десант са скачали част от участващите парашутисти. Секунди преди да скочат, на прага на отворената врата на самолета, баща ми е слушал как колегите и приятелите му са решавали кой да получи шанс да оживее и кой да му даде този шанс, заставайки с тялото и парашута си пред него! “Ще скочиш в нарушение на правилника веднага след мен, за да се оплетеш в купола ми! Имаш две деца и си длъжен да оцелееш! Това е заповед!!! ”

Такива заповеди на няколко пъти е чул баща ми в хода на реализирането на “гениалния” парашутен десант над Скопие. Той, убеден съм, също е единственият дневен десант над укрепена позиция в цялата военна история. От хвърлените 80 души-елитната част на въздушните войски на България/обучавани няколко месеца в Германия/, остават шест души живи. Когато баща ми завърши разказа си, за първи път видях в очите му сълзи! Заяви ми, че ми предава тези събития, за да знам какви истински мъже  е имала България и за да предавам това на децата ми, а те на техните…

70 години по-късно, през 2014г. от чисто човешко, пък и от политическо любопитство, в деня на отворените врати на музеите, отправих писмено запитване на ел. адрес на музея на авиацията край Пловдив в Крумово с молба да ми разкажат какво историята е запазила като документи за събитията от щурмуването на Скопие, 44 год. Получих отговор писмено, че България никога не е извършвала парашутен десант във военната си история!!?

Мисля си г-н Инджев, че факт като този, до голяма степен обяснява защо няма до сега паметник на загиналите, напълно безсмислено/според мен/ над 30 хил.българи, защото “братският” Съветски съюз на масата на преговорите при подписването на следвоенните договори ни поставя в групата на загубилите Втората световна война… Мисля си още, г-н Инджев, че говорейки за тези хора на синовете си, на Вас, на хора като Вас, успявам да създам особен вид, макар и невидим паметник!

Любопитен съм за Вашето мнение-дали и макар и малко съм успял?”

Танчо Танчев-Пловдив,бул. “Копривщица”№ 44

21 мнения за “Скок в миналото изобличава още веднъж престъпния характер на съветския комунизъм в България”

 1. Г-н Инджев , този безсмислен десант е само поредното потвърждение за некадърността , с която Сталин е “спечелил” войната, въпреки чудовищните загуби на войници и техника, особено в началният период 1941-1942г..
  Виктор Суворов много изчерпателно се е спрял на този апокалиптичен погром над Червената армия, който между другото е започнат от самият Сталин още с “чистките” преди самата война.
  А, за “формирането” на самата Червена армия, ви препоръчвам книгата на Суворов – “Очищение”. Там е описано “раждането” на “великата” Червена армия през февруари 1918г., след “гръмките” победи на един от първите “красноармейци” – большевика Дыбенко, над нахлулите почти до Петроград германски войски.
  Като след тази “чутовна” първа битка, Ленин е принуден да подпише почти безусловна капитулация в Брест-Литовск на 3 МАРТ 1918г……..

 2. Към Красношевик:

  Благодаря,притежавам всичките издадени у нас книги на Суворов и често ги цитирам ( включително и в последната си засега книга “Течна дружба 2”).

 3. Г-н Инджев, аз искам да заостря вниманието ви точно към тази книга, защото там е описан генезиса на Червената армия. И, ЗАЩО точно на 23 февруари се “честваше” и ЧЕСТВА(все още!) денят , в който е създадена Червената армия.
  Аз все съм се канил да поствам отделни цитати от тази книга, за да “осветля” този “велик” рожден ден на Червената армия, и скоро ще го направя!

 4. Иво, да попитам моля те, тази книга на Суворов, “Очищение” преведена ли е на български? Ако не, откъде мога да си я купя в оригинал? Благодаря.

 5. Протестна мрежа с ТРИ искания към Партиите
  Исканията са относно: „Кой”, Южен поток и „чисти ръце”. Защо само три ??? Нима редица други престъпления ще останат НЕнаказани ??? Нека исканията станат поне ШЕСТ, защото и тези са особено важни, според мен :
  4. Разследване за присвоените от Бойко Борисов и Дянков 1.5 милиарда лева лични !!!!! здравни вноски от резерва на НЗОК !!! Къде са те и как са похарчени, ако това е така. СЪД за престъпниците и крадците. Защото сега има много проблеми в здравеопазването, а пари за лекари, пациенти и техника – НЯМА !!! Да умираме ли по магистралите ???
  5. Престъплението и прикриването на МИШО Бирата !!! Кой спря разследванията. Защо при ясно престъпление НЯМА наказание ????? Нима в Европа такъв случай би бил потулен ???
  6. Гласуване по ИНТЕРНЕТ след лична регистрация, получена парола и дори ограничаване гласуването само от ЕДИН компютър : един компютър – един глас !!! При преброяването на населението около 3 милиона Българи се преброиха по Интернет !!!!! Защо сега да не може ??? Младите и Българите в чужбина ще станат много по-активни. И отговорни към собственото си бъдеще. Това ли плаши политическата мафия ???
  ПП. Ами източените над 1 милиард лева от АЕЦ Белене ????

 6. Към Симеон В.:
  Виждам често книгите на Суворов на антикварните щандове на площад “Славейков”, където могат да Ви ориентират ( или понякога да ви намерят по заявка) конкретна книга.

 7. Фалшифицирането на историята е един от големите грехове на комунизма. По-лошото е, че вече 25 години след преврата продължават лъжите, не се разобличават публично и не се написва, и издава история на България с реално случилите се факти.
  Такива истории каквато е разказаната от г-н Танчо Танев вероятно има с хиляди. Те трябва да се изучават в учебниците, а не измислените “герои” от учебниците на Искра Баева, Божидар Димитров и тям подобните “професори”-историци от АОНСУ.

 8. Един спомен, споделен на маса, но всеки знае, че точно в такива моменти някои задръжки падат. Мой колега, участвал във войната с коня си на територията на Сърбия (за съжаление дори не сподели като кавалерист или нещо друго)имал късмета да оцелее при атаката,но неговия кон бил убит. Успял да се върне при своите, но бил заставен да се върне и да донесе кожата на коня, за да докаже, че е бил убит. И така, отново под дъжд от куршуми се върнал и съдбата отново била на негова страна. Дълго мълча след разказа и накрая само каза: “Мамка му и кон”. След тази случка, когато ни караха да метем улиците за някоя делегация,посещаваща района,(като за тази цел обикновено изкарваха хората с висше образование) си го казвахме, като някаква парола за безмисления труд, контролиран обикновено от профсъюзния или партийния секретар.

 9. Аз съм внук на офицер на Н.В. Цар Борис III , който е участвал във всички фази на т.н. “отечектвена война” , но съм слушал разкази за събитията от второ лице ,т.е. от баща ми. Това за парашутистите е самата истина и тъй-като дядо ми е бил доста прилежен офицер, първата работа ,при следващото посещание в родния ми град, ще бъде да потърся военни документи за въпросния десант. ……. А впрочем , досещате ли се каква е била съдбата на дядо ми след края на войната ? …. или въпроса ми е наивен ?

 10. Единствено мога да потвърдя по разказите на моя починал дядо подобна касапница в полетата на Бела и Крива Паланка, което доказва престъпния характер на българските слуги на Червената армия.

  Самото командване на Червената армия е било тотално некомпетентно и по време на отстъплението, така и по време на настъплението срещу немските армии, със стойност на човешкия живот нула.

  Нулев е интереса към военните гробища (ако ги има) в стотиците сръбски и македонски селца от страна на нашата власт, защото касапниците са били ужасни.

  Класически пример за стрелба по пушечно месо е била цялата кампания, в която ни е въвлякъл СССР.

  С огромни благодарности на г-н Инджев, за единствената медия искаща да осветли този тъмен и същевременно героичен момент за българите.

  Тема за нова книга?

 11. Тези дни прочетох в един руски блог следната мисъл “Ние (руснаците) по принцип винаги сме воювали некадърно и по тази причина ни се е налагало да го правим много героично (цитирано по памет)

 12. Това е чудовищно престъпление, за което научавам за пръв път – едно от многото в безкрайната броеница на комунистическите престъпления.

 13. Като допълнение към написаното от господин Танчо Танчев:
  …Бил съм на около 10-12 години в основното училище на родното ми село.В училище водят дядо Фердо, учасник във въпросния период на въпросната война и той ни разказва за проявения героизъм. След тази среща съм в домът му заедно с неговия внук Митко, съсед, приятел и съученк. Сега разказът на дядо Фердо беше по-различен: Момчета, немците отстъпваха, а ние ги гониме…Постоянно говореха по високоговорителите на радиоколите ” Ние се прибираме в Германия, не е нужно да се дават жертви….” но ние ги гоним….Е, те спрат, окопаят се, поизбият малко от нашите и пак продължават към Германия….Това го разказвам в интерес на истината и в памет на дядо Фердо.

 14. През последните години научих толкова много нови неща от историята на България, че се чудя как са ги крили толкова години. Сега разбирам, защо много хора от по-старото поколение си искат тоталитаризма:”Меньше знать, лучше спать”, както казват бившите ни братя.

 15. Като школник в ШЗО Плевен бях потресен от разказа на един от преподавателите за следния случай от Войната:
  По време на германския пробив при Драва българска рота(или батальон, не си спомням вече) охранява около 1 200 немски военопленници, които трябвало да строят понтонни мостове през реката. За да освободи така нужната за запушването на пробива жива сила, генерал Панчевски(родом от врачанското село Бутан и съветски възпитаник) издава заповед военнопленниците да бъдат разстреляни!Заповедта е била изпълнена!

 16. А за горе-долу същия период съвоюване със съюзниците Франция отново е вкарана като велика сила в ООН.

 17. И голяма част от “истинските” партизани са изпратени на фронта с цел прочистване…

 18. До Иво Инджев и Юлия Стефанова:
  Благодаря.

 19. Г-н КОБУРГ ВЕЛЧЕВ, задайте си следният въпрос- ЗАЩО Станишев и Доган са събирали този резерв от 1,5 млрд. лева???
  Това е станало по времето на предишното издание на сегашната тройна коалиция!
  Нещо не ви ли смущава??? НЗОК ВИНАГИ е имала ДЕФИЦИТИ, и изведнъж “РЕЗЕРВ”?!?!?
  Защо НЕ са били изразходвани ВЕДНАГА, за текущата година/и , а са били ТРУПАНИ в “РЕЗЕРВ”?!?!?
  Помислете, г-н КОБУРГ ВЕЛЧЕВ, КАК при хронично НЕдофинансираното от НЗОК и правителството здравеПОГАЗВАНЕ, се трупа “РЕЗЕРВ”?!?!?
  КЪДЕ и в КОЙ държави, здравните им системи трупат “РЕЗЕРВ”, а не ДЕФИЦИТИ???
  Може пък и да ви просветне – ЗАЩО, за КОЙ, за КАКВО …… е “събиран” “здравният” “РЕЗЕРВ” до 2009г.???…..

 20. Така е било, дядо ми Стоян, лека му пръст, разказваше една история от боевете след 1944г в които е участвал като артилерист. Как са стигнали до една укрепена височина с бункер от където германците са стреляли с картечници по тях. В продължение на 3- 4 дена са били организирани всеки ден атаки, при които нашите войници са били разстрелвани като пушечно месо и са отстъпвали. При поредната атака никой не стреля и те стигат до бункера в който намират само кутийки от бира. Германците през нощта се натоварили на мотоциклетите си и се изнесли по посока Германия. Винаги завършваше с това, че на него му предложили отпуска в замяна да участва в поредната атака, и колко много млади момчета са умрели безсмислено.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.