Банкер “дисидент” в България не е като Ходорковски в Русия

          Банкер дисидент?
          Вече е изпаднал в беда и започвам да минавам по тази причина на негова страна като коментатор, който се опитва да погледне действителността от позицията на губещите.
Има нещо размекващо в образа на препънатия, поваления властелин, който проявява слабостта да споделя някои истини.
          Става дума за Цветан Василев, когото сайтът Дневник цитира да казва:„Аз се създадох сам, съвестта ми е чиста”

Дневник

„В България няма как да се създадеш сам, но аз се създадох сам, разбира се с помощта на определени обстоятелства. Използвал съм конюнктурата, кризата, която създаде много възможности.

Това заяви мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в интервю за БиТиВи. То беше взето във Виена, където от известно време се намира банкерът, и преди БНБ да поеме контрола върху банката му.

Не е задължително зад всеки човек от бизнеса да има партиен покровител, обяснява още кариерата си Василев като посочва, че все пак като представител на едрия бизнес е нормално да работи с държавата, но това не значи да имаш и да търсиш политически покровители.

С тази теза той призова политическата система да бъде променена.

“В основата на пирамидата сега е политическата класа, а би трябвало там да са обществото и бизнесът, за да е стабилна държавата”, посочи банкерът.

Той допълни, че ще си изпие неговата “горчива чаша”, но и държавата трябва да поеме ангажимент да изчисти своята къщичка.

Бизнесът трепери

Василев посочи още, че най-драматичното в момента е, че бизнесът трепери от политиците и треперенето се увеличавало при смяна на властта заради зависимостта на бизнеса от обществените поръчки.”Знаете ли колко бизнес не смее да излезе и да каже какво му се случва”, попита риторично Василев.

Против съм политиците да показват кой кой е в бизнеса, допълни той.

За отношенията си с политиците

Аз имам интерес не да подкрепям която и да е партия, а да имам комуникация с партиите, посочи още банкерът.

Той посочи, че два или три пъти се е срещал с Ахмед Доган и “смея да твърдя, че е интересен събеседник”.

За кабинета “Борисов” Василев казва, че някои от решенията му не одобрява. Даде пример с политиката на крайни икономии, която е задълбочила кризата в българската икономика. На въпрос защо има такова мнение след като при управлението на ГЕРБ КТБ отбелязва сериозен растеж, Василев казва, че това е било така благодарение на използваните възможности, които дала кризата.

Отношенията си със Сергей Станишев Василев определи като нормални. “Аз нямам скандал с нито един политик, но считам, че сегашното правителство  не отговори на моите очаквания за промяна в политиката”.

“Съвестта ми е чиста”

Нямам от какво да се притеснявам, защото съвестта ми е чиста, но искам всички да знаят, че както аз съм отговорен към моите клиенти и тези на банката и държавата трябва да е отговорна към националната сигурност, част от която е финансовата стабилност на банковата система, обяви още банкерът дни преди КТБ да поиска защита от централната банка. Тогава той предупреждава, че не бива с лека ръка да се праща държавата обратно в 1996 г. Василев има предвид банковата криза от този период.

КТБ беше една от малкото институции, която спечели търгове да обслужва държавни фирми, разказа още версията си Цветан Василев в отговор на въпрос за концентрацията на държавни бари в банката. Всички тези средства в преобладаващата си част са били краткосрочни, допълни той. Сутринта вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че в момента 130 млн. лв. на държавни дружества се намират на депозит в КТБ.”

И така, превръща ли се Цветан Василев в бледо подобие на … Михаил Ходорковски?

ДА ВИДИМ НЯКОИ ПРИЛИКИ

Също като Ходорковски Василев има претенцията да е забогатял само и единствено на основание на личните си качества.

Също като Ходорковски в Русия и Василев пропада ( в България) от позицията на най-големия, най-богатия.

Също като Ходорковски Василев загази очевидно по политически причини.

Също като Ходорковски Василев критикува връзката между властта и бизнеса, част от която е бил до вчера.

Почти като Ходорковски, който в момента е в Швейцария, Василев е в съседна Австрия.

ДА ВИДИМ НЯКОИ РАЗЛИКИ

За разлика от Ходорковски все пак Цветан Василев не е нито подсъдим, нито заточеник и най-вероятно никога няма да бъде.

За разлика от Ходорковски нашият Василев няма срещу себе си един могъщ враг, какъвто в Русия е Путин- враг спрямо някогашния петролен магнат, тикнат в затвора по волята на властелина на Кремъл.

За разлика от Ходорковски нашият Василев няма шанс да получи адмирациите на запада за храбростта да се противопостави на авторитаризма на управляващата харизма, какъвто е руският случай ( а и е далеч от подобна храброст, каквато Ходорковски прояви все пак).

ЗАЩО ТОГАВА ДА СРАВНЯВАМЕ НЕСРАВНИМИ ВЕЛИЧИНИ?

Да, Русия и България са несравними величини, но приликите все пак трябва да се познават, за да не се окаже някой ден, че разликите вече нямат значение- защото така сме се вписали в руската картинка, че да ни отпишат от европейската.

 

13 мнения за “Банкер “дисидент” в България не е като Ходорковски в Русия”

 1. Може би всички кадърни и способни хора трябва да престанат да работят за некадърни и спуснати с парашут управляващи?
  Може да е болезнено отначало, но в средносрочен и дългосрочен план нещата ще си дойдат на мястото.

 2. Намирам поне още една, твърде съществена по мое мнение разлика , между Ходорковски и Цв. Василев. Запознат съм с доста от медийните изяви на първия и смея да твърдя, че харизматичността, интелектът му, богатата ерудиция, живата мисъл и безупречният изказ не подлежат на съмнение. В „българския феномен” трудно могат да се открият подобни достойнства, които поне косвено да оправдават искрометната кариера, непомерното забогатяване и безспорните апетити за влияние в политиката и управлението на държавата. Напротив – „повелителят” на КТБ по-скоро впечатлява със своята посредственост, примитивна мисловност и речева осакатеност. Не мога да се отърся от усещането, че съм свидетел на метаморфоза, при която плиткоумен селски хитрец „Андрешко” се превръща в мастит посткомунистически „меринджей”!
  Вчера, по същото време когато в предаването ДИК ОФ, Валерия Велева превъзнасяше изключителните експертност и интелигентност на „топ-банкера”, по БТВ /в предаването 120 МИНУТИ/ на въпрос на водещия, относно финансиране „бизнесначинанията” на Пеевски /в т.ч. офшорки и други фирми на подставени лица/, самият Цв. Василев отговори така:
  „Тези фирми или да кажем проекти не се финансират заради самите себе си или … за да бъдат финансирани. Те се финансират заради определени цели … или заради самата ефективност…”
  Не твърдя, че горният цитат създава изчерпателно впечатление за качествата и възможностите на личността, спрягана напоследък като фактор, определящ в решаваща степен бъдещето на нещастната ни държавица. На съмняващите се и интересуващите се от повече информация по темата, бих препоръчал цялото интервю.
  Лично аз си избирам Ходорковски.

 3. Нямам връзки в банковите среди,в медии, разследващи органи. Но мога да помня. И преди доста години ми правеше впечатление как преди избори хората на БСП посещаваха Гърция или Австрия. А слуховете след промените за местата къде са парите откраднати от България, са именно за тези две страни.
  “А дали е така, кой ще ми каже” си тананикам и чакам…
  Дано доживея.

 4. Този номер, преминаването на КТБ в руски ръце, е предварително замислен. Смешно е, че от БНБ се опитват да го изкарат сякаш изведнъж се появява спасител като в приказките.
  Цв. Василев също е знаел сценария! Иначе не би се скрил така удобно. Днес той се опитва да го играе жертва, но е всъщност един от ловците.
  Поведението на Орешарски обаче е антибългарско и престъпно! Жалко, че хората не разбират за какво става въпрос!

 5. Честните бизнесмени треперещи, защото зависят от държавните поръчки ( честните мафиоти). Бизнесмени?! Никой ли не се отварати?! Бизнесмени не правещи бизнес, а горките умиращи на държавни поръчки?! Ахх ти…….

 6. Хубаво казано от г-н Инджев: “Вече е изпаднал в беда и започвам да минавам по тази причина на негова страна като коментатор, който се опитва да погледне действителността от позицията на губещите…” А стана дума и за Путин! Има едни графити дето ги пишат в свободните територии : ПТН и ПНХ те означават – “Путин пашол на х*й”, но биха могли да значат Путин пашол на Хага ;)…
  Като перефразираме поета: Антипутин няма и за семе, нищо и това ще понесеме.
  А иначе защо да се правят избори за нов парламент. Стига вече с тази политика, както казват: “Газта е стока”… Та изборните комисии да застанат пред магазините “БИЛА” и “БАРЬОЗКА” и да броят клиентите. Така да се оформи новото съотношение в бъдещия Парламент. Това е реалността, стига сме влачели на гърба си разни хора, на които им нареждат какво да харесват извън логиката на живота!

 7. Г-н В.Петков май е прав,че това не е изненада. Вече повече от годин тече мащабен ремонт на сградата на хотел “Плиска” и трансформацията й в офис(банкова) сграда – навярно руска.
  Мартине имаш предвид магазини -“Берьозка” нали?

 8. не разбирам написаното от Chavo. може ли някой да ме светне за дълбоката мисъл в него? ако правилно схващам, Chavo смята, че честен бизнес НЕ МОЖЕ, НЕ БИВА, НЕ ТРЯБВА да участва в обществени поръчки? той е запазена територия за мафията? или щом го казва Василев, не може да е вярно?

 9. Всеки който пренебрегне естетическата рефлексия в името на печалбата, заслужава да пие от течното съдържание на кочината на Пеевски, предполагам вкуса е горчив…никак не ми е жал за Василев, не ми изглежда да е сляп или тъп, просто така се е случило, нека някой журналист да го пита дали наистина парите не миришат. Ако каже, че не миришат, да го питат Пеевски дали мирише и на какво, особено лятно време.
  Мисля си, че в България вместо пералня за пари, има една кочина, в която се хвърлят мръсни сиви ризи, после се пуска нереза да тича и грухти върху тях, след като за нищо не стават и цвета им е кафяв, просто му се хвърлят още ризи… (в един немски филм дето спечели оскар „фалшификатора” установиха че банкнотите на британската лира се правят от мръсни парцали) Мисля си че по сходен начин се формира и българския лев и неговата стойност, как става е феномен непонятен за мен…
  Няма какво да се лъжем, нека си признаем поне е интересно… Ние си имаме наш физически феномен наподобяващ черната дупка, само че е кафява такава. Тази наша кафява дупка има собствена гравитация и действат законите на черната дупка само, че на микро ниво, казва се Пеевски, създадена е в лабораторни условия, на нашенския ЦЕРН – САРАЙ от учения професор Доган.

  П.П
  Предлагам на всички които си чакат парите пред КТБ да се даде по един флаер със стихотворението на Вазов „здраствуйте Братушки” за успокоение. А на бившия ни културен министър Рашидов, вместо да се самоубива да прочете глва 12 от Майстора и Маргарита и тогава да се самоубие.
  А за всички анализатори на конфликта Пеевски Василев като нас и като тези по студията, прилагам едно видео в което всичко е показано нагледно:

  http://www.youtube.com/watch?v=WnUZMiGLSQk

  Поздрави! 🙂

 10. Соред мен някой трябва задължително публично да попита (докато не е станало късно) Ц.Василев как е с кръвното и сърцето . Защото той може и да си мисли че е избягал далеч от хотела в Правец , но всъщност се е скрил в лобното място на О.Дойнов .
  Не че някой ще си хаби полония за него.

 11. За съжаление 25 години ни управлява/с много малки изключения/ една ченгесарска хунта под прикритие, приемаща хамелионски превлъплащения,която ни превърна в камуфлажна държава с камуфлажни институции , банки и банкери,опозиция и дисиденти-едно блато с вегетиращи обитатели.Пак за съжаление обаче,тази така добре окопала се напаст не иска да слезе от сцената и като че ли няма сила,която да я смъкне от там

 12. В блога си Илиан Василев прави следния коментар за Дянков и сценария за КТБ:

  “Имам чуството, че се разиграва някакво представление, за да се прикрие истинското действие, което се разиграва зад кадър. Изглежда този някой неистово и спешно иска да кешира властта и осигури сделки, които да му осигурят финансов ресурс преди следващите избори – вероятно те и затова се бавят.
  Най-главното, да осигурят позиции и власт в бъдеще – или като опозиция, или като управляващи.
  Или примерно този някой да съдейства най-накрая “Внешторгбанк” да купи КТБ, защото досега руска банка не можеше да влезе в България. И от там да започне експанзия с придобиването на активи в ключовите отрасли.
  Това, което не успяха да направят чрез проектите АЕЦ “Белене”, “Бургас-Александруполис” и “Южен поток”, да го направят чрез придобиване на стратегическа банка.
  Пак съвършено “случайно” Симеон Дянков тези дни стана и член на Наблюдателния съвет на ВТБ.
  Известно е, че за “мили очи” Кремъл няма да направи ноторно известния с нескопосаните си изказвания против Русия бивш финансов министър член на надзорния орган на стратегическа за външната експанзия на Москва банка.
  Всеки в надзорния свет има роля и място – трябва да допринесе с нещо за целите на ВТБ. Погледнете кого измества Дянков и списъка с чуждестранните членове в надзора – шефа на “Северен поток”, шефа на най-голямата френска компания за инфраструктура “Винси”, на която е отредено специално място в изграждането на пътната инфраструктура в Русия, шефа на нефтения фонд на Азърбайджан, чийто финансови ресурси са привлекателна цел за всяка инвестиционна банка и… Симеон Дянков!?
  А КТБ е структурна банка и входна врата за нашата енергетика. Особено, ако през нея минат милиардите на “Южен поток”.”…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.