Меркел взе мерки срещу Путин

Докато в нашата дълбока европейска провинция се занимаваме с плиткоумните интриги на борещи се за оцеляване на върха на създадените от тях пясъчни пирамиди олигарси, в същинската част на Европа се води истинската важна битка да бъдещето на континента.

На пръв поглед рутинно, но всъщност дълбочинно по своето значение, е избухването на бомбата:  Ангела Меркел стои твърдо зад нов мандат на Гюнтер Йотингер като еврокомисар.

Основна характеристика на мерките на запада срещу руската агресия в Украйна са персоналните санкции. Те предизвикаха скептицизъм на запад и откровени подигравки в Москва, където най-агресивните сподвижници на Путин (като Дмитрий Рогозин, шеф на руската военна индустрия) реагираха саркастично на ограниченията да пътуват или да правят бизнес на запад.

Оповестената днес позиция на канцлера Ангела Меркел, която прави Гюнтер Йотингер сигурен титуляр на Германия (което значи, че му гарантира новия мандат) за еврокомисар, е нещо като еманация на западните санкции срещу Путин в лично качество.

Йотингер е личният кошмар на Путин в европейското правителство. Комисарят вбесява Кремъл със своето непреклонно поведение срещу руската енергийна стратегия за налагане на руската имперска политика на Европа. Ако Германия искаше да „намигне” на Путин компромисно, трябваше да оттегли Йотингер от ключовата му позиция в Брюксел. Но явно прави обратното.

Всички останали санкции на запада срещу Кремъл не струват нищо в сравнение с удара, който сега Берлин нанася на Путин с този жест.

За сведение на публиката, основната задача за тази година на руската агентура в България ( както и другаде в Европа), беше да бъдат вкарани в европарламента колкото се може повече депутати, които биха гласували възможно най-удобен за Москва нов състав на Европейската комисия- на първо място, това се отнасяше до задължителната ( от гледна точка на Путин) смяна на Йотигнер с по-сговорчив еврокомисар по енергетиката.

Българската пета колона не успя да постигне успеха в това начинание, на който Кремъл се надяваше- направо се провали на евроизборите. Съответно това налага смяна на управлението и нови избори в България, където по волята на руските кукловоди вече се вихри като нов потенциален балансьор Бареков и неговата „България без цензура”, чиято задача е да замести и надгради ролята на амортизираната „Атака” на Сидеров.

Прави ли ви впечатление, че Бареков не просто обръща палачинката за пореден път, но се репчи вече на своя благодетел Цветан Василев, поредния употребен и изоставен (във Виена!) инструмент за влияние на Москва?

Обяснението може да е само едно: Бареков е повишен за старанието и вече не се нуждае от местно банкерско посредничество. Напомпан е с ролята на пряк изпълнител без посредници.

Докато тук няма институция, която да противодейства на този руски сценарий (извън самотните усилия на президента Плевнелиев) в друга малка, препатила от съветската окупация европейска държава, наричат нещата с техните имена.

Тъжно е да припомня разликата, но окупираните от СССР балтийски държави никога не бяха признати от САЩ за част от съветската империя. Вашингтон просто отказваше да приеме съветската окупация там, макар тя де факто ( и в голяма степен де юре) по нищо да не се различаваше от съветската окупация на България, превърнала НРБ и в най-верен сателит на Москва.

Тези балтийски държави днес са сред най-осъзнатите противници на съветския колониализъм в Европа, докато петата колона в България направи така, че никой в чужбина не желае да ни защитава от руските набези без да сме показали воля сами да се защитим от тях.

За сравнение, ето как звучи волята за съпротива на нашите балтийски сълагерници от времето на съветската окупация:

Литовската президентка сравни Путин със Сталин и Хитлер

23 юни 2014

Президентът на Литва Далия Грибаускайте сравни руския президент Владимир Путин с Хитлер и Сталин в интервю за германското сп. „Фокус“.

„Това е много обективно описание на онова, което прави Путин. Той използва национализма, за да завладее по военен път една страна. Точно това направиха Сталин и Хитлер. Подобно сравнение е напълно адекватно“, казва в интервюто Грибаускайте.

„На практика в Калининград, на нашата граница, всяка седмица има военни учения. Русия, впрочем, води срещу нас истинска информационна война. Москва манипулира руските малцинства в Балтика и ги кара да подкрепят агресията на Путин в Украйна“, отбелязва президентката.

Членуващата в ЕС и НАТО Литва се безпокои от нарастващия руски военен потенциал край границите си. Украинската криза само засили опасенията на Вилнюс. В началото на юни НАТО започна в Литва, Латвия и Естония мащабни военни маневри. Русия остро разкритикува ученията, приключили на 20 юни, окачествявайки ги като “демонстрация на враждебни намерения”, както каза руският заместник-министър на отбраната Владимир Титов, цитиран от агенция Интерфакс. Литовската президентка би трябвало да се заеме с гарантиране на правата на националностите в страната си, а не да изказва мнима загриженост за съдбата им в други страни, заяви пред ИТАР-ТАСС неназован високопоставен източник от руското външно министерство. (БТА)

 

19 мнения за “Меркел взе мерки срещу Путин”

 1. Проблема на Путин е, че като младеж се е докоснал до музиката на “The Beatles” и др. От там идват неговите деформации по отношение на Запада.

 2. За съжаление и в България има вече руско малцинство – я закупили имотче на брега на морето, я омъжени за някой нашенски будала. За другите малцинства – тези на русофилите, които са по-руснаци от руснаците няма да говоря. Освен тях има и едни малцинства, на които им се плаща за да казват какви са – те и на избори не знаят за кого да гласуват, докато не им се плати.

 3. Значи ЕС слага Йотингер ексклузивно за да дразни Путин…Еха, Русия е структуроопределяща за съюза тогава. Какво признание.

 4. Мнозина трезвомислещи хора по света виждат фашистката същност на Путин. Българският проблем са фашистките следовници на агресора в нашата страна. Тези кресльовци повтарящи истерично пропагандата на болшевишката ПР машина като истина от последна истанция не трябва да получават публична трибуна по медиите, която им се предоставя услужливо. Или най-малкото трябва да се чуват и гласовете на разума в паритет.
  Путин е пътник – само Запада, който той много ненавижда, трябва да спре да му купува газа и петрола. Или борсовите цени да паднат достатъчно. С тези високи цени свободния свят финансира сам това дребно (на ръст) чудовище.

 5. Към civis_eu_sum:

  Ако така тълкувате ясната ми теза, че оставането на Йотингер е най-големия (персонален) проблем на Путин, чиито лакеи ( вкл. в България) го сочат като най-омразен министър на обединена Европа, това си е Ваша работа. Но дори в опита да профанизирате мисълта ми да има истина- да, нямаше да е “обидно” структурно зависимата ( средно около 30 на сто) от руския внос на енергоресурси Европа да отвърне на руската политика с подобен политически жест.

 6. Прочетете статията на Пол Тайлър(Ройтерс)за сериозния проблем пред ЕС и оставете Йотингер,Путин и други отделно взети смешници.Положението на Меркел е далеч по-сложно и едва ли само санкциите срещу Русия са и големият проблем!

 7. Към civis eu sum
  Пишете на български език.Вероятно сте българин.Но под написаното прозира някакъв слугинаж на друга държава.Прозира мнението на националните предатели които са готови да предоставят Българска територия на чужда държава без никакви ползи.Най високи цени на природният газ от Русия,до като сме живи няма да получаваме такси за пренос за сметка на това предоставена най качествената земя в Дунавската низина на Русия.Без нищо!Единствената надежда за нашето спасение от Русия за сега е Европа.За това се радваме ако има по справедливи комисари като Йотингер,които познават нашето нещастие и могат да ни защитят от посегателствата.Вас господине не мога да Ви разбера.За рубли ли го правите или от глупост.

 8. Пу.тин може наистина да се окаже консолидиращият фактор за ЕС, след като съюзът напоследък има да преодoлява сериозни вътрешни разногласия и криза. Лично аз нямам нищо против това и нямам проблем да го призная. И понеже другарката/другарът “civis_eu_sum” коментира в стил “еха, к`ъв кеф, наш`ти биха ваш`ти”, искам да й/му обърна внимание върху това, че от един силен и единен ЕС на любимия му Пут.ин няма да му стане по-топло. На бедната рубладжийска=българофобска душица на коментатор/кат/а – тоже.

 9. Към civis_eu_sum:

  Не е тук мястото за комплексарски изблици.

  Ето, получихте ексклузивен отговор от Иво – сега би трябвало да сте получили удовлетворение.

  И на идола ви Путин обръщат внимание, доколкото ЕС съобразява действията си с тази напаст, както аз предприемам действия спрямо къртиците в двора си и хлебарките в къщата…

 10. CIVIS_EU_SUM, защо не си стояхте да тролите Дневник? Кой вятър Ви довя при нас? Тук не сме рублофили, а Вие като малцинство имате право да стоите само на резервната скамейка.

 11. CIVIS_EU_SUM, какво трябва да означава вашето възклицание – Еха, Русия е структуроопределяща за съюза тогава!
  Сигурен съм ,че Меркел щеше да предложи Йотингер ,дори рАЗЗЗИЯ да беше демократична държава, и да имаше ЗАКОНЕН президент, а не НЕзаконен пРЕЗИДЕНТ , като Путин!
  Ако рАЗЗЗИЯ беше демократична страна, тя нямаше да има аспирации към ЕС, и следователно няма да се интересува КОИ са ЗАКОННО и ЛЕГИТИМНО избраните европейски министри.
  Но рАЗЗЗИЯ НЕ е демократична страна, а и пРЕЗИДЕНТът и е НЕлегитимен! Ако ТОЙ се “ДРАЗНИ”, това НЯМА никакво значение за ЕС, защото Путин е НЕлегитимен!

 12. Меркел дано издържи на натиска. А иначе малко вън от темата – тази арабия за руските граждани с имоти в БГ започва да придобива неприятен вкус. Сигурно не съм информиран, но все си мислех дето граждани на страни вън от европейския съюз не могат да придобиват законно собственост в родната. Някой да обясни?

 13. Разбира се,че опитният ,с висок световен рейтинг политик,германката Меркел/на която е пределно ясно как един комлексар и психопат от тяхната история е способен
  да хипнотизира пролетарските маси за аутодафе и световен каламитед/ще вземе мерки срещу една реваншистка,деструктивна.фанатизирана КГБ-хунта от скакалци ,избрала за човешко лице Путин,готова да унищожи всичко,което се изправя на пътя им.А що се отнася до сплетньорчетоcivis…и т.н. /тип Карбовски/ просто не трябва да му се обръща внимание-може би заработва прехраната си и си пази службата,защото след разнобоя настъпил сред работодателите им техният брой започна да намалява.

 14. г-н Инджев,

  Смятате ли че отношението на Русия е толкова важно, че да играе роля при избора на толкова важен пост? Още повече ако си мислите че енергиината политика на ЕС се решава не в местните правителства, а в ЕК и ЕП, дълбоко се лъжете.
  Коментирах ви, фриволно признавам, защото мисля че е нелепо да търсим някакви закачки с Путин при избора на еврокомисар.
  Поздравявам ви че въпреки фанатизма си проявихте достатъчна демократичност да не изтривате постинга ми и да му отговорите. Някой от последователите ви май нямат доблестта да дадат право на другото мнение.

 15. Ъ!
  Аз най-напред помислих, че е спряла Северен поток.

 16. @Еvgeniа Popova

  Кокетниченето с латински фрази е поза на контрачовека Пешко Георгиев (Вольгин) – бивш възпитаник на Класическата гимназия. И Карбовськи е голяма кокетка, но катo възпитаник на Немската гимназия би се разписал с възклицанието “Ich bin ein Pariser!”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.