Ру(с)кият Ванка не за първи се опитва да скочи в местна банка

Напъните на Москва да оседлае българския си троянски кон за целите на своите набези срещу западния враг не са от днес. И друг път, както сега, руските капитали, дирижирани от Кремъл, са се опитвали да наложат своята форма на руски капитализъм в България и чрез нас да обърнат своите „оръдия” към западния фронт, както сега се готвят да направят със заявката да купят поставената под държавен надзор Корпоративна търговска банка.

Ето един епизод от тази тиха война за позициониране на руското влияние чрез същата банка, регистриран в ivo.bg преди две години.

 

Рус(к)ият Ванка скочи във банка

Иво Инджев ⋅ декември 24, 2012 ⋅

Беше само въпрос на време в държавата, която може да бъде ръководена от младеж без трудов стаж ( Станишев), оглавена от наследствен монарх, който детронира завинаги монархизма с този акт, а след това и командвана от охранителя му, футболът да се превърне в поприще за изява на най-важния банкер на републиката досущ, както беше на подчинение на най-близкия другар на Живков в политбюро на ЦК на НРБ, др. Милко Балев.

Точно като Милко Балев определяше политиката на партията спрямо футбола, така и сега банкерската линия на пропагандата срещу посочения враг се чертае от шефа на Корпоративна търговска банка ( КТБ) Цветан Василев. В телевизията му ТВ 7 поведоха война с посочения от шефа конкурент- уж от свое име заради съдийство и телевизионни права. Но банкерът не се стърпя и лично се провикна с призив действащият шеф на футболния съюз да бъде махнат от поста му.

Въпросният шеф Михайлов може и да е някакъв голям грешник ( което не е тема на този коментар), но работа ли е на „икономиста на годината” ( 2011 ), купувача на медии и журналисти чрез подставени лица, да командори и футбола сякаш е част от медийната му империя?

Намесата на банкера се обосновава с факта, че си е напазарувал футболен отбор и като собственик има право да се обажда. По тази логика трябва безропотно да слушаме напътствията му за какво ли още не, но най-вече по отношение на медиите и комуникациите изобщо, над които простира апетита си с участие в придобиването на българския телеком в съдружие с руската външнотърговска банка.

Преди близо 20 години перифразирах възторга от едно българско комунистическо стихотворение във възхвала на СССР, в което радостта от прегазването на свободолюбивата Чехословакия през 1968 г. се обобщаваше с фразата „Русият Ванка скочи във танка”.
В България, където на танковете не се наложи да усложняват партийните боричкания за власт, се случи друго: „Руският Ванка скочи във банка”. И вече играе „ва банк”.

 

А ето и оригиналът със знаменития израз за Русия Ванка” от не по-малко знаменитата „Ода за СССР” на Орлин Орлинов:

Ти ще бъдеш първият, тоя,
кояйто ще влезе в ада на боя,
твоя Андрюша
ще яхне катюша,
русия Ванка
ще влезе във танка,
твоя Альоша
ще мине по страшните бойни полета,
за да остане безсмъртен,
по нечии чужди тепета!
Тук няма шега.
Няма измама.
Един е пътя.
Два пътя –
няма!
И нека ни хулят.
Нека се пенят.
Такъв е законът на нашите дни:
който на теб, СССР,
измени –
твойта великата правда изменя.
За тебе е моята ода,
за тебе е моята песен,
за тебе –
днес и завинаги…

 

 

43 мнения за “Ру(с)кият Ванка не за първи се опитва да скочи в местна банка”

 1. Ненадминат е българинат в подмазването и сервилниченето. Достойните хора по тези земи трудно намират път един към друг и заедно да съградят нещо смислено. На този фон подлизурковците и мерзавците винаги успяват да яхнат народеца.

 2. Радой Ралин показва истинското лице на Ванката.

  Писмо до Ванка с танка
  Радой Ралин

  Пиша ти от Плевен, драги Ванка
  Помниш ли когда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…
  Взе на мама златните пендари
  И дори галошите ми стари.
  Помниш ли как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.
  После си преспал със кака Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!
  Длъжен бях да те обичав, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.
  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад теб ходим голи-боси!
  Дружбата ни беше „свята”, „чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…
  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята.

 3. Бих искал да попитам дали някой от четящите този блог знае ,в коя банка/банки бях прехвърлени парите от КТБ?

 4. “Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря.”

  Последен шанс за?
  Уж знае къде е, а после ще го намери?!
  КОЙ? кого “страхува”?!
  А бъдещите премиери БорисовЩайн и Николай вон БарековЩайн усилено мълчат по въпроса!
  Редно е да попитаме новият (ВТ Б-Г)надзорник, Симеон Дянков. Може той да знае къде е заровено кучето.

 5. Ами вижте сега… Все пак русият Ванка не е Султан Мохамед. Открал луканка ама то не е от злоба а от простотия.
  Какво да се прави. От нас си зависи ама и нали все простаци ни управляват, та как очаквате да ни пазят интереса. Те са лесни за манипулации и купуване, тъй като простака няма истински ценности в живота си. Според мен се прекалява с обиждането на руските нрави. По скоро трябва да се набляга на облагородяване на Българските. Така самите руснаци ще ни заобичат повече и няма да ни тормозят. Говоря за истинските руси , защото и тях са ги управлявали изверги които обаче не са точно руси. А този който управлява Русия има власт голяма. Няма как тази власт да се ограничи само в размерите на държавата му. Турците по-ли бяха приятни 500 години Иво ??? А САЩ подкрепят Турция и по-скоро ще турят на главите ни фесове, отколкото да смъмрят Турция, за имперски претенции. Не си ли спомняш как псуваха Евросъюза ??? ЕЮ ??? Фък дъ ЕЮ ? Това кой го каза ? Руснаците никога няма да ни сложат фесове !!! Запомни това !

 6. Защо ли в блоговете се мълчи по темата за 7-ми блок на АЕЦ-Козлодуй?
  Къде остана гражданската и принципна позиция срещу строителството и експлотацацията на безопасните атомни централи и реактори.
  Тава, че са американски, японски и още какви ли не други инвеститор според мен не трябва да означава, че отново всичко ще се прави на тъмно, разбирай по досегашната система.
  Днес разбирам, че правителството щяло да поема някакви дългосрочни ангажименти по този проект без изобщо да е представена каквато и да е най-обща инвестиционна рамка.
  А може би няма чак такова голямо значение при принципите и методите на работа на компаниите – инвеститорки независимо дали ще са от руски, американски, японски или друг произход.
  За съжаление!

 7. До ХРИСТО:
  Не си прав. Чети блога на Георги Котев /съавтор на ЯДРЕНАЛИН с господин ИНДЖЕВ/. Ядрената мафия /ЯМ/ няма националност и политическа окраска. Още по-малко – скрупули от морално и идейно естество.
  Няма “безопасни атомни централи и реактори”! Не знам колко пъти вече съм писал само в този блог, че няма по-идиотско /от която и да било гледна точка/ решение за производство на ел.енергия от топлината на контролиран верижен разпад на уранови ядра! В бъдеще човечеството скъпо ще плаща този идиотизъм! Притчата на ЯМ за “мирния атом” е мръсна лъжа и уловка за наивници – мирен атом НЯМА! Основният мотив за изграждането на ЯР, ведно с гигантските кражби в особено големи размери, с цел безмерно обогатяване на световната ЯМ, е производството на несъществуващия в природата плутоний, без който производството на ядрени оръжия е практически невъзможно.

 8. ivo,

  dobre,che mi otvori ochite. biah zabluden rusopfil,no s tazi 130 godishna propaganda,niamashe kak da e drugoiadche. gospod zdrave da ti dava.

 9. А такаа , е какво тогава ще(?) ни слагат руснаците ?
  Ако някой още не го е усетил.

 10. До Da@

  Да, ама не! Турците пречиха ли на българските чорбаджии,търговци и еснафи да трупат богатства, така че на влизане в Русе (чети Захарий Стоянов!) руските войници да се чудят, ну, где тук са робите, като цяло мужишко село няма имането на една българска къща средна ръка като у вас, проклятые братушки? Пречиха ли на Стефан Богориди, Алеко Богориди, Гаврил Кръстевич, Никола Михайловски, Василаки Великов и др. българи да са министри, депутати в Цариград? Пречиха ли на който иска българин да пътува, да търгува и да учи където ще- в Русия, в Румъния или из цяла Европа, да не изброявам всички? Някога везирите да са отказвали прием, кафе и сериозни приказки с Петко Славейков за независимата българска църква, която и става през 1870 г.-въпреки интригите на граф Игнатиев (кога ще махнем и този позор от София, заедно с катила Паренсов, Дондуков и пр. предходници на МОЧА)? Все пак говорим за недемократичния 19 век и за една западнала азиатска по същност и повърхностна по европеизация империя. Никой не ги идеализира,впрочем пак прочети Захария “Где е най-голямото робство?”

 11. До Da@
  Най-добронамерено, драги Да, ти изпращам един от текстовете по темата:

  Где е най-голямото робство
  Захарий Стоянов

  Мюхлюзинът бивши премиер в България, а таен дипломат на руската дипломация и на нейните коварни в отечеството ни планове, П. Каравелов, твърде ревностно се е завзел да защитава своите господари. Не им завиждаме с новия апостол, с тоя бивши Бентамоман и Беджехотофил и господар на пловдивската “Независимост”. Който се води и братими с него, той ни представлява оня нещастник, който влиза с бясно куче в толум. Но защо ли да си трием зъбите? “Tel maotre, tel valet”, или по български речено, тенджерата се търколила, та си намерила капака.

  В последният брой на “Т.К.” тоя човек излязъл да защитава осъдената от цяла Европа автократия, не само днешното й положение, но от времето на Ивана Грозний. Боже мой, а Бентам, когото един от руските царьове вика в Петербург за съвети, като го награди и със скъпоценен пръстен, махна с ръка, че гърбатият не може да се изправи, освен да му смажеш гръбнака с чука. Поляци, малоруси, татари, черкези и пр. Племена, които са имали злочестината да подпаднат под московския хомот, според П. Каравелова излиза, че са или разбойници, или неразделно с московците. Иска да каже той, че Русия с освободителската и цивилизаторската мисия е убила свободата и съществуванието на тия народи.

  Вижда се работата, че за издайника на българската корона и историята е станала гнусно блато. И нещастните татари, които и в турско време виждахме да косят сено и носят дърва на българите, и те били някаква си опасност, от които и българите теглили. Примери, че в народните песни имало да се казва “младо татарче”. От свята, християнска и прогресивна Русия те били крали робини, които продавали в Цариград, значи, че в Русия робството е било божие наказание. Ние пък, които не служим на азиатския департамент, утвърдяваме, че това гнусно робство и днес царува в Русия, което искат да въведат и в България нашите издайници. Ние утвърдяваме още, че каквото тегло има там, в тая братска нам страна (с народа), то в България под турско иго никога не е имало подобно нещо. Никога, повтаряме ние с подписа си. Далеч сме ние от библиотеките, но и доволно и онова, което имаме под ръка, за да се снабдим и с факти. Без предисловие и въведение, не желаят ли нашите читатели да чуят долньото, което е станало в Русия?

  [+/-] …виж целия текст

  Едно обикновено куче се продавало в Русия за двама души селяни; а едно авджийско – за три момичета. Ето ви няколко обявления от тогавашните вестници: “- У Никола Морскаго се продават банкетни пишкири, покривки за маси, две момичета учени и един селянин (мужик)”. “- Продава се двайсетгодишен човек белберин, и една крава от добра породица”. “- Хубави кученца се продават и седем човека с най-умерена цена”. “- На литейната част, против Сергия, в черковния дом се продават двама души, готвач и файтонджия, годни за солдати, и един папагал”. “- Някой си има за продан 11-годишно момиче и 15-годишен белберин (парикмахер), четири кревата, пера за възглавници и други домашни вещи”. “- Имам за продан хубава пресносола риба осетрини, седем сиви мерини (коне) и мъж с жена”. (Беляев, стр. 320; Мордовцев, III, I, 431).

  Не само са се продавали селяните в Русия, но са ги давали още и във взятка, изигравали са ги на комар, плащали са с тях на доктора за визити и пр. и пр. Робството в Русия, говори Шап, разрушило всичките естествени права; тук човекът се е продавал като стока, деца са се отръгвали от обятията на майките, за да се продават в публичните домове за по няколко си рубли (Рус. Старина, XI, стр. 785). Цената на тия нещастници, истински наши освободители, които са умирали по Дунава и по Балкана, е била разна. В началото на царствуванието на Екатерина, която освободи Полша, един селянин е чинел 70 – 120 рубли. Но без земя цената на тоя двукрак добитък е била много ниска. Една помещица (чифликчийка) продала 195 души свое стадо, мъже, жени и деца с пеленачета, по 6 рубли едното парче. Майсторите, хубавите момичета, актрисите стрували много по-скъпо. Потемкин, например (който освободи татарите) купил от някого си Разумовски музиканти робове по 800 рубли всеки. Много пъти, когато пияният и развратният чокоин е угоявал всичко от тия нещастници, продавал и цялото село, с бабичките и кучетата. Сърбинът Сава Текели, който пътувал из Русия, видял в Тула на пазар 40 момичета, които с камшик пазел техния господар. Той попитал какви са тия хора? “- Продават се”, бил отговорът. Савата се почудил. “- Купи ни, купи ни, господине”, викали момичетата, а той се чуди, че те били всички весели. Урзопинският панаир (Русия) бил център, гдето се продавали момичета за Турция и за другаде. Търговците били арменци. Други пък давали с кирия момичета по бардаците, за които вземали по 100 рубли в месец.

  Ние, дето се турим в положението не на граждани на днешното авантюристическо правителство, а на турски раи, с гордост на челото констатираме тоя факт, че овцете, козите, говедата и кокошките на нашите бащи са били в Турция швейцарски граждани, когато нашите нещастни братя руски селяни са били до сто пъти по-долни. Някой си Хорват, чифликчия в Малорусия, постоянно говорел “- Всичко е мое, земята е моя, небето е мое, водата е моя – всичко е мое!” И действително, той на дело достигнал това. Един път с многобройна свита той отишъл да обикаля своите земи, и преминал през село Т. Кучето му влязло в двора на един селянин, който като поискал да го изпъди, то го ухапало и селянинът, без да иска, ударил го и му счупил единия крак. Хорват побеснял от това; той се не задоволил да накаже своя роб само, но заповядал на хората си да турят слама около селото, което до крак изгорил. Веднаж на същия Хорват се подплашил конят, гдето присъствали и 12 души още. Той заповядал да избият всичките, щото да не остане човек, който да говори, че на стария Хорват конете могат да се подплашат от каквото и да било (Пасек, II, 200-201).

  Тайният съветник Жадовский, който живял в 1855 г. в Оренбургската губерния, имал за правило, щото всичките негови роби от няколко села, щом се оженят, първата нощ да довеждат при него своята булка да преспи с нея; който не се съгласявал на това, на другия ден той удрял по 50 камшика и на младоженеца, и на булката, и на родителите й. Когато той остарял вече, карал своите файтонджии и слуги да изнасилват сиромашките селянки, а той с цигара в уста давал команда (Преступление и наказание, 1869).

  Друг един помещик, Виктор Страшински, от 1840 – 1850 обезчестил 86 момичета от своите робини, които били на възраст най-старите на 14 години, а другите – на 13 и на 12. 47 от тях показали на съда, че и като се оженили (насила), пак били заставени от Страшински, да имат с него сношение. На много помещици момичетата от цялото село са служели за жени. Това зверство не се е даже гледало за нещо необикновено, от никого не се е скривало. Авторът на “Записки селскаго свещеника”, който в 1861 година ходел официално да присъттвува като се чете височайшият манифест, разказва, че някой си Лачинов така давал заповеди на своите роби: човекът му вечер тръгне от прозорец на прозорец, и вика: “Ти, Иван Митрич, ще да отидеш утре да чукаш житото, Теодосия (дъщерята) ей сега да дойде при барина”. На другия ден същото: “Ти, Иван Кузмич, чуваш ли? Утре да отидеш да подсеваш, Арина (жена му) скоро да дойде в чифлика”. В енорията на същия свещеник се случило, щото две момичета се отказали да отидат. Едната се удавила през нощта, а другата я завели, вързали я с въже от кревата и подир две недели умряла. Друг един звяр помещик издал приказ към своите робове, щото щом им се роди дете, да не го кръщават, дорде не питат него. Причината била тая, да не би случайно някой селянин да кръсти детето си на името на някого от бариновото семейство. “- Аз не желая, щото мужиците да хабят имената на моите деца”, говорил той. Приказът се захващал така: “- Вие, подлеци …”

  Вечер като си легнат барините и техните деца, при всекиго, особено после пладне се натъкмявали по две-три същества, които изпълнявали следующите длъжности: една ще пъди мухите, друга ще чеше барина по петите, трета ще пее песен, а ако баринчето е малко, то ще да му приказва приказки, дордето заспи. Свещеникът видял едно баринче, което се преструвало на заспало, и разказчицата млъкне да му приказва вече. То скочи и я цапне, и тя пак захване “И-ва-н Ца-ре-вич …” и пр.

  Граф Аракчеев, един от най-любимите на царя слуги, един от прочутите администратори, който е управлявал Грузия, заробена от Русия. Тоя просветен мъж е наказвал всяка селянка, която не е раждала момче, а момиче. Ето неговите прикази: “- У мене всяка жена трябва да ражда на година по едно момче. А ако някоя жена роди мъртво дете или пометне, то ще се облага с щраф; а ако някоя не роди някоя година, то ще й се вземе по 10 аршина сурово платно”. Слугата на Аракчеева, комуто жената родила момиче, ето що донася с “рапорт”: “- Ваше Сиятелство! Против желанието ми жена ми роди момиче, а не момче, за което се боях досега да ви донеса. Моля коленопреклонно да ми простите” и пр. Същият Аракчеев устроил и болница, хем да лечат нещастните роби, хем да ги бият. Ето рапортът на Шевелевската болница: “- Чест имам да уведомя В. Сиятелство, че слугинята (дворовая женщина) Прасковя Григориева оздравя днес и след като я наказахме с пръчки (розгами) изпратихме я да лечи щаб-лекаря Белоцветов”.

  Една аристократка, Салтикова, която имала няколко хиляди рубли, природата я лишила от коси, затова си имала нарочен белберин, който да й туря изкуствени. Но за да не би да се разчуе това, тя държала тоя белберин три години заключен в един долап. Когато той побягнал, Салтикова се оплакала за това право на императора Александра. Всичко това се е вършило по закон, никой нямал право да се оплаче против тия зверове. Някой си Мамонов, който венчавал своите робини, като държал в едната си ръка камшика, а в другата – невястата за косата, направили му бележка. Той пише на московския генерал-губернатор: “- Крепостните (робите) хора, които се намират в моя дом, аз никога няма да престана да ги наказвам телесно. Това право, да бием с тояги нашите крепостни, е свързано с политическото съществувание на нашето отечество”. По само себе си се разбира, че тия хора, които са били по-долни и от кучетата, които са били венчавани с камшик, на които жените и дъщерите са били вземани на таин, понякога се бунтували, не против държавата, а против чокоите. И какво е излязвало? Клане, бесилка, набивание на кол и унищожение на цели окръзи. “Тия наказания са невероятни”, говори сам поетът Пушкин в своята история на бунта. “- Едни набивали на кол, други обесвали за ребрата на куки, някои разсичали на четири, на останалите прощавали, като им отрязвали само носовете и ушите”. Княз Реприн, който бил натоварен да погаси бунта, говори в един приказ: “- Селяните за своето съпротивление против войската на Н. И. Величество са наказвани със силата на оръжието, и са предавани яко изверги, злодеи и престъпници на огън и меч; техните тела, които справедливо са издъхвали от тяхното богопротивно престъпление, не са достойни за погребение заедно с общите верноподаници. Те трябва да се заравят в особена яма, и да се тури надпис: “- Тук лежат престъпници против Бога и царя и помещика …” и пр.

  Салтичева, пак помещица, която от злоба е рязала циците на своите робини момичета, а после ги е пекла да ги яде, 21 пъти е била предавана на съд и все делото се закривало. Друг един барин, купил две кученца, които дал на подая на една селянка. Но понеже те я хапели, тя ги хвърлила в реката. Баринът я смазал между две дъски сутринта, после я бил всеки ден. Наказали го с духовно покаяние … Когато русите завладяха Малорусия, която “Т.К.” казва, че така трябвало, т.е. да я освободят, имало 44 960 свободни домове. Екатерина ги намалила в няколко години на 4 000 (Соловиев, XXVI том, 39 стр.). Само тя, Екатерина, е обърнала в роби 6 678 000 души. За заслуга само, че й помогнали някои от придворните да стане царица, тя подарила следующето число селяни-робове: на Потемкин – 25 000; на Завадовски – също 25 000; на Зорача – 13 000; на Корсакова – 4 875; на Лонски – 25 000; на Зубова – 13 000; Само в един ден, на 18 август 1795 година, тя е раздала 10 000 души подарък. Английският посланик от Петербург писал по това време на своето правителство: “- Хазната на Екатерина е пуста, но селяните са още много”. Хора като княгиня Дашкова, приятелка на Волтера, и като Карамзина, авторът на “Бедната Лиза”, и те са владеели по няколко хиляди робове, и те са ги продавали като кучета.

  Но стига, доволно е и това, което сме извлекли от съчиненията, печатани в самия Петербург. Онова, което описваме, се е вършило повечето в настоящия век. Сега положението не е такова, няма рязание на цици и други, но робите, гладни и голи, съществуват още. Ако руският крак стъпи някога в нашите райски земи, то нашите полета и плодородни места няма да ги владеят български стопани, но руски стопани. Тогава българският народ ще опита какво значи робство, което той не е и сънувал даже във времето на турците. Руското робство е нещо нечуто и невидяно. Зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия.

  Прочее, ние ще да пребием пръстите на подобни мазници като П. Каравелова и компанията му, които излизат да хулят гнуснаво във своя шпионски вестник, че Русия била нам що си и нам какво си, и трябвало да й отстъпим. Нека издайникът на българската корона отстъпи със своите си дечица, ако му е толкова мило. Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар.

  Колкото за това, че България нямало алъш-вериш, то нека българските търговци поискат сметка от Петка Каравелова – защо той ги хвърли в тая криза, защо той размърда мирното княжество, като му издаде държавната глава?

  Из “Непознати страници”, Захарий Стоянов, стр. 117 – 123

 12. Зад всичко прозира дългата ръка на мАсква и опита и да глътне КТБ заедно с капиталите на БЕХ и БулгарГаз. Москва няма да се задоволи само с Украйна.

 13. Взеха много да ни казват, че сме прекалено обвързани, да не кажа подчинени на рашите, което не ми се вярва да е на добро.Тези 500000 руснаци,дето имали собственост у нас, май всъщност са авангарда на путинизма.Сто процента ВТБ участва в схемата за източване на КТБ.По същата схема работеха и в Кипър.Руснаците акционери в кипърски банки, а всъщност вземаха огромни кредити и се намеси ЕС, че хептен да не фалират.Сега явно искат да фалират нас.Според един мастит банкер, точно проблема е раздаването на кредите на акционери и свързани лица.И стига са ни заглавичквали с т.н.Омански фонд, който уж бил на султана на нещо си.Всъщност това са парите на Кюлев, препрани през някоя арабска банка.Как хубаво се събраха Милен Велчев и Симеон Дянков в една банка и то руска и то с тесни връзки с КГБ.Чудех се защо Никито Василев често се изказваше напоследък, а то сигурно да им напомни да вземат и него.Ех, завалийката, не е в схемата.

 14. /До Емил/
  Не знам, поради каква причина приписват това стихотворение на Радой Ралин? То е на карикатуриста от квартал Слатина Хаджи Бойко Бочев / печатано в неговата книжка- ” Епопея на незабравимите”/и се чудя защо авторът, който е жив не го оповестява в пупличното пространство. Иначе Радой е казал:
  “Браво бе, предишните фашистки палачи, били секретни съветски разузнавачи” писано през 1965 г. и още “Похитителят в страната, вече прекрати войната, но не ще да си отива, иска век да си почива.”
  И “Не могат похитители да бъдат покровители”…

 15. @ DA:
  “Според мен се прекалява с обиждането на руските нрави. По скоро трябва да се набляга на облагородяване на Българските. Така самите руснаци ще ни заобичат повече и няма да ни тормозят. Говоря за истинските руси , защото и тях са ги управлявали изверги които обаче не са точно руси. А този който управлява Русия има власт голяма. Няма как тази власт да се ограничи само в размерите на държавата му.”
  Ти идиот ли си или само се преструваш? Що за малоумно бръщолевене е твоето?!

 16. До Да и страха и(му) от налагане на фесове. Прегледай истрорията на Третото Българско Царство и преброй колко пъти ние сме нападали Турция, колко пъти тя нас/и колко пъти е отказвала да ни нападне въпреки наличието на формални поводи/ и колко пъти сме се били заедно против русия. И ако преброиш кой и колко пъти ни е окупирал, и за по колко години, и с какви последици наистина трябва много да се постараеш да се харесаш на руснаците.

 17. Драги Стамбо!
  Със Захари Стоянов, който на всичкото отгоре е и масон висше ниво няма как да споря! Той е имал свои си цели. Това, което пише е ужасно но Аз въпреки всичко не бих избрал Турския Султан и Турския Фес!

  Между другото в текста се спомената Екатерина Велика.
  Цитат “Когато русите завладяха Малорусия, която “Т.К.” казва, че така трябвало, т.е. да я освободят, имало 44 960 свободни домове. Екатерина ги намалила в няколко години на 4 000 (Соловиев, XXVI том, 39 стр.). Само тя, Екатерина, е обърнала в роби 6 678 000 души. За заслуга само, че й помогнали някои от придворните да стане царица, тя подарила следующето число селяни-робове: на Потемкин – 25 000; на Завадовски – също 25 000; на Зорача – 13 000; на Корсакова – 4 875; на Лонски – 25 000; на Зубова – 13 000; Само в един ден, на 18 август 1795 година, тя е раздала 10 000 души подарък. Английският посланик от Петербург писал по това време на своето правителство: “- Хазната на Екатерина е пуста, но селяните са още много”. Хора като княгиня Дашкова, приятелка на Волтера, и като Карамзина, авторът на “Бедната Лиза”, и те са владеели по няколко хиляди робове, и те са ги продавали като кучета.”Край на цитата.

  Та искам да попитам за коя Екатерина става въпрос ???

  За тази ли :
  …………………………….
  Екатерина II Велика (на руски Екатерина II Великая), родена София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, е императрица на Русия от 1762 г. до смъртта си. Тя е най-дълго управлявалият владетел на Руската империя, като периодът на нейното управление често е наричан „Златен век“ и е сочен като пример за просветен абсолютизъм.
  Принцеса София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст е родена на 2 май* 1729 г. в Щетин (днес Шчечин), Померания. Тя произхожда от второстепенен немски княжески род и е братовчедка на шведските крале Густав III и Карл XIII. Баща ѝ, Христиан Август, принц на Анхалт-Цербст, е на служба при краля на Прусия като губернатор на Щетин. Със съдействието на руската императрица Елисавета Петровна, през 1744 г. София Фредерика Августа е сгодена за Петър Фьодорович, херцог на Холщайн-Готорп и наследник на руския престол. Тя заминава за Русия, където полага големи усилия да се запознае с езика и обществения живот на страната. Въпреки неодобрението на баща си, приема православието и името Екатерина Алексеевна. Избора София да се ожени за втория си братовчед Петър, херцог на Голщайн – Готорп е резултат от редица добре обмислени дипломатически игри, в които взимат участие граф Лесток, лелята и тогавашна императрица Елизабет и Фридрих II крал на Прусия.
  …………………………..
  Ако говорим за тази Екатерина то моля да забележите драги Стамбо, че тя дори не е рускиня ! Други изводи няма да правя, тъй като тук всички са достатъчно умни и интелигентни човеци и дори може би ме превъзхождате в тези качества.

  Така че Аз пак ще кажа, Нека се спрем с преувеличаването на руските простотии а да си погледнем нашите и да се борим с тях. Така нищо ще бъдем крепостни селяни нито рая на султана.

 18. Още нещо!
  Моля да ме извините, че не пиша с истинското си име. То едва ли има значение. Аз не съм нито политик нито бизнесмен нито какъвто и да е обществен фактор а само и единствено гражданин на България с 600 лева заплата. Почти крепостен селянин, като се има предвид,че бившият ми работодател (масонка от ротари клуб) иска да ми открадне 1500 лева от заплатата 🙂
  Дори се чудя как Ротари Клуб одобрява подобна Свинщина! Уж се борят за висок обществен имидж?!А май членовете му са Разбойници!!!

 19. Към ДА:
  Грешите ДА. И грешката Ви се дължи на дълбоко захлупената ушанка, която покрива дори и устата Ви. Вдигнете я. Най-добре я изгорете. Може и да прогледнете. Стават и чудеса.
  При условие,че ушанката Ви не е вече на главата прочетете долните редове може и да разберете нещо за БЪЛГАРИНА. БЪЛГАРИНЪТ от 988г. “облагодарява руските нрави”, чрез азбуката си, чрез езика си, чрез религията си.И забележете, независимо от това колко му е било трудно, не е искал нищо от русите в замяна. И това го е правил, защото е бил високо културен и е смятал за собствен дълг, мисията да просвещава езичниците. Той не е търсил за тази своя високо благородна дейност, нито любовта им, нито милостта им. По време на турското робство и непосредствено след него,в борбата си за независимост БЪЛГАРИТЕ са получавали подкрепата на Турция и вероломството от Русия, което вероломство продължава и до днес.Само един пример: БЪЛГАРСКАТА екзархия е обхващала всички територии населени с БЪЛГАРИ.А сравнете го със санстефанския договор.
  По отношение на атрибута за глава.БЪЛГАРИНЪТ, от както се помни е предпочитал единствено собствения си уникален калпак. Нито фес, нито ушанка!И още нещо, в ПСВ сме съюзници със Турция. На 03.03.1918 година много народи получават независимост и свобода. Да знаете защо? Така че, напразно се тревожите.Калпакът на БЪЛГАРИНА е незаменим, каквито и трудности да ни очакват. Оше повече,когато имаме за съюзници, страни зачитащи националните атрибути.
  Запомни това, просто е: “На Русия , ни меда, ни жилото”

 20. DA, какво точно искаш да кажеш с постовете си?
  Добре Екатерина не е рускиня.Преди това цар Петър по-добре ли се е отнасял към крепостните? А Иван Грозни?
  Защо сравняваш Османската и Руската империи, след като те нямат никаква връзка нито с темата , нито с останалите коментари???
  Ако имаш да коментираш нещо конкретно по повдигнатият в статията въпрос , коментирай!
  И едва ли повърхностното ти “сравняване” между двете евразийски империи ,ще доведе до нещо друго , освен до преповтаряне на примитивната русофилска пропаганда , на която се “крепи” цялата ти русофилска историография!
  Погледни трезво историческите факти от последните 200 години, без всякакви русофилски пристрастия!
  Другото е ТОТАЛна демагогия, която безспирно се лее непрестанно, вече 70 години, от болшевишките колониални слуги на Кремъл, които са окупирали България след Втората световна война!

 21. Брей таз Далийка , не ще да се откаже . И сигурна рецепта за укрепване на националния дух и утвърждаване на националната независимост даде . Където като основна част от нашите простотии се определя “преувеличаването” на руските такива , без да посочи и един пример за това .
  По този начин аз основателно бих могъл да твърдя , че не само няма никакво преувеличение , но дори не сме се добрали до реалното им състояние .
  А , да . Екатерина “дори” (мамма мале!) не била рускиня . Пакостите , значи винаги се правят от ДРУГИ . Че то май само днешния им бос с неудобното име е “чист” руснак .

  Докато следващият не докаже друго .

 22. Приятели,
  Вие доста си противоречите но …
  Понякога трябва да се чете не само част а целия коментар. Първо Аз коментирах, че няма нужда да преувеличаваме руските нрави тъй като е доста вероятно по този начин да попаднем в ситуация да забравим за мярката. Това ще ни доведе до залитане и може би целуване на нечий друг задник, като например този на чичо САМ. А той повярвайте ми няма да си мръдне и пръста ако ни види със турски фесове.

  След това Стамбо се опита да ме убеди, че турския фес бил за предпочитане. Или поне Аз така разбрах след цитатите на текстове от Захари Стоянов и прехвалата на благородството на Султана.

  Затова се опитах да му обърна и на него внимание , че тези зверщини, които той приписва изцяло на руската нация (по отношение на самата себе си) и които според него са много по-жестоки от зверщините на Османлиите, всъщност не винаги са ставали от Руски Царе. (а нима Сталин е Руснак ???)
  В описанието си той включи зверщини на Немска княгиня и затова се опитах да му подскажа, че Захари Стоянов по-скоро преувеличава. Защо го прави няма да коментирам.

  Дано сега да сте ме разбрали!
  Относно Руската Ушанка … ХаХа.
  Приемам коментара с усмивка. Моля не изпадайте в положението на ядосан бик, който гледа само на червено 😉 Все пак Комунизъма и червения цвят не са измислени от Руския народ.

 23. никой не може да убеди в тезата си този, който си запушва ушите и си затваря очите, а мисловната дейност предоставя на пропагандата. лесно е за преглъщане, не е нужно да се дъвче дори(за хранещия се с пропаганда). доста трябва да се и прочете, и помисли, а е нужна и мъдрост, за да се прозре истината. ако беше лесно, мнозинството щеше да го е направило и нямаше 25 години да се въртим в омагьосания кръг на безпътицата. докато по социалистически се чака някой да се погрижи за теб(работодател, държава, ЕС, путин)ще е така. моля, не се хабете да просвещавате товарищ “да”. рано му е още.

 24. тои при социализма, а и в постсоциалистическо време хорицата си мислят, че ТОЙ(бай Тошо, Бойко, станишев) не знае цялата истина. лошите му другари я крият от него. а той е и добър и умен и прекрасен. ама хем отвънка чужденци му пречат, хем отвътре близките другари го лъжат и предават. и прочие. 40-те години още не са минали. а и доста сме далеч като народ и манталитет от литовци, латвийци, естонци, дори и от поляци и румънци сме по-зле ментално.(като цяло)

 25. чичо сам нямало да се мръдне. а пут~ин щял. ама този “да” в кои времена живее. и какъв българин се пише.та за него ни Левски, ни Захари Стоянов са някакъв авторитет. за него съществува само изборът – или Турция, или Русия. и масата ССБ(средно статистически българин) мислят само в тази плоскост. повече от 100 гоздини от независимостта на България, извоювана от българите със собствени сили, този господин не осъзнава българското величие, а се самопоставя на колене пред други господари. всъщност с всичките си приказки приканва всички ни да търсим господар, като ни приканва да харесаме за такъв този, който той си харесва. не разбира, че свободният не желае господари. той (свободният) търси партньори.

 26. /До СТЕФ/
  Съжалявам, ако съм “отнел” авторството на г-н Бочев. Ако го познавате, предайте му личните ми извинения. Така ми беше представено и аз се доверих поради приликата със стила на Радой Ралин.
  Съжалявам, ако съм сгрешил, но за мен по-важен е смисълът на написаното.

 27. Към Павел Тинков относно ДА:”Ти идиот ли си или само се преструваш?”
  Според мен това е български гражданин от руски произход, което не изключва казаното от Вас.

 28. DA притесненията ти от турско, американско или марсианско робство са съществена част от българските глупости, с които ти най-настоятелно ни молиш да се борим. Не се изненадвай от пороя коментари след всеки твой. А настояването в последния коментар да не вярваме на Захари Стоянов, но да повярваме на теб оставям без коментар.

 29. DA, колко от ВСИЧКИ османските султани са ТУРЦИ?
  И турските фесове никой няма да ти ги сложи , ако не си ги сложиш сам!
  А КОЙ спомага за надяването на фесовете , като руши българската държавност? -Отговорът е Путин! Слабата държаваност може всеки да я възседне ,дарагой DA!
  Но може някой друг(например с “фес”!)да пререди Путин във възсядането!
  Ако не си го разбрал , тогава е време да го осъзнаеш!
  П.П. И накрая ,DA, на САЩ едва ли им е работата да ни пазят от УШАНКИ и “фесове” . Това е наше задължение! ПОНЯЛ????……

 30. До “До ДА”.

  От 18 велики везири между XVIII – XIX в. етнически турци са 8. Първият генерал-етнически турчин е Енвер паша- 1912 г. Първият вестник на турски в Цариград излиза след като там излизат вестници на гръцки, арменски и български.

 31. Стамбо , това беше конкретен въпрос към DA. На който той сам/а трябваше да си отговори. Но след като ти си отговорил надявам се DA да го прочете, за да се убеди , че много повече НЕтурци са били султани, везири на Османската империя, отколкото НЕруснаци са управлявали Руската империя.
  Неслучайно е имало и еничарски корпус, харем …………..

 32. Хмм,Първо не съм ви нито “Дарагой” нито “Товарищ” нито “Българин от Руски Произход” нито пък е вярно че не съм зачитал Левски!
  Хаха, ама как да не преувеличавате? Даже много!

  Я да постна нещо от вашите коментари:
  “По време на турското робство и непосредствено след него,в борбата си за независимост БЪЛГАРИТЕ са получавали подкрепата на Турция и вероломството от Русия”

  Някой ще ми каже ли господина “тервел” докъде е нахлупил Феса ?
  Или може би си мисли че Левски е обесен от Руските Помешцици!

  И не съм съгласен руската нация да се плюе безразборно с набързо нагласени обвинения. Пък ако ще да е с цитат от З.Стоянов. В доводите на Стамбо имаше описани деяния на жена, която не е от руската нация и затова му обърнах внимание, че текста е по-скоро пристрастен отколкото верен. Защо не плюете тогава и другите нации ?
  Само руската ли ви е крива ? И коя все пак харесвате? Ако пък не плюете руската нация, тогава какво плюете? Руския Цар? Съветската Комунистическа Партия (тя е ръководена изцяло от евреи)?

  Дори един господин спомена еничарите в смисъл, че и те не били турци? Може би ако знаеше как се става еничарин щеше да си спести споменаването им!!!

 33. Към da:

  Вижте, всички оцениха вече умението Ви да се заяждате, като се захващате за детайли, за да правите обобщения, но чак сега, в незнамасикой поред коментар най-после изплюхте камъчето ( от обувката си): не трябвало да се плюе безразборно руската нация.
  А избирателно може ли, позволявате ли?
  Истината е, че никой не “плюе” руската нация, а си позволяваме тук ( въпреки сарказма и тънките Ви русофилски пропагандни лозунги) да не харесваме вековната политика на официална Русия спрямо България. И понеже се правите , че не разбирате това, явно няма си общуваме с откровен провокатор, който се прави на полемист, уж от хуманни, общочовешки и общодемократични позиции, но рано или късно се издава като обикновен русофил, което в българския контекст означава антиевропеец и противник на българската свобода.
  Ще Ви помоля да не ми отговаряте, защото нямам нужда от поученията Ви, базирани на претенцията Ви за превъзходство ( от русофилски позиции, разбира се- как иначе, щом не сме русофили, значи сме турци, както гласи една от примитивните Ви пропагандни парадигми).

 34. ДОБРЕ ,DA, ти изобщо не разбираш НИЩО от това, което съм ти написал!
  Ти си повтаряш примитивните пропагадни мантри за “добрият” руски народ , и “лошите” му царе.
  И коя част от руската “нация” защитаваш? Защото много голяма част от нея даже не са “етнически руснаци”, нито са “православни”, а още по-малко “славяноруси”! КОЯ част, ни е разрешено да “плюем”?

  И да, еничарите по своя етнически произход са всякакви , но НЕ и турци! Ако не го знаеш , моля просвети се, защото историята НЕ започва, нито пък свършва с рАЗЗЗИЯ.
  Ти , ако искаш си плюй всички нации, включително българската, и си фаворизирай “богоизбраната” “арийска” ПУТИНска “нация”!
  Тук ние не плюем НИКОГО! Тук се предоставят факти, които са ,както исторически, така и политически , икономически, …., и т.н….., без всякакви опорни точки и пропаганда.Когато фактите говорят и боговете мълчат! Като изключим теб и всички путинофили, които сами си съчинявате фактите, за да не замълчите пред истинските такива!
  Ако ти харесва изключителната омраза , граничеща с нацистка лумпенизация, на путинската пропаганда , тогава можеш да плюеш на воля в някой от финансираните от господарят ти Путин сайтове, които е предоставил твое ежесекундно разположение! ПОНЯЛ…………

 35. “Комунизъма и червения цвят не са измислени от Руския народ.”-цитат на DA
  Освен човек да се посмее на безсмислиците , които бръщолевите тука , друго не ми остава.Колкото до “чичо Сам” както наричате USA и коментарите ви относно Америка просто показват каква кръгла историческа нула сте.На “Позитано” 20 много ще ви се зарадват “драги” DA баш за там сте , тука няма кой да ви се върже на глупостите.

 36. “Драги” винфорд, освен да се присмивате като папагал, ще кажете ли нещо съществено ? Питам, защото губите времето на другите да ви четат.

  Между другото USA на български се чете САМ (Съединени Хамерикански Щати). И това ли ви дразни ? А защо изобщо пишете на Български?

  Може ли да споделите на вас къде ви се радват?

 37. Winford се чете Уинфорд , а не винфорд.не се притеснявайте за другите , по-скоро вижте коментарите по отношение на вашата особа тук.И освен да ви се присмивам за неграмотността , друго не ми остава да направя с вас.Колкото до българския език , моят е перфектен за разлика от вашия.Ще кажа нещо съществено когато отговарям и чета блога и коментарите на интелигентните хора тука,вие не сте от тях, така че няма да си губя времето.

 38. Нарекох те Винфорд по аналогия с подигравателното отношение към Виндоса на БилГейтс. И не защото не зная Български език или Инглиш а защото ти не си в час и не четеш коментарите а само ги коментираш неадекватно като папагал!

 39. Тъпарищ ДО ВИНФОРД, ти повтарящ кат путински папагал, и не казавш нищо съществено, защото просто кълвеш Апорните пропагадни путински точки. И USA се чете САЩ, докато на български Россия, се чете рАЗЗЗИЯ!!!
  Освен това Windows на български се чете Уиндоус.
  Виндоус се чете на путински, от който единствено разбираш! ПОНЯЛ???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.