Борисов прави мечешка (руска) услуга на американците с лобирането за “Уестингхаус”

„А” отборът на Путин, който управлява в България и неговата резерва Бойко Борисов, насъсквани да се конкурират ( например кой обича повече „Южен поток” и е по-виновен за това, че още не е прокопан през България), продължават днес мачлето с ярки изяви на своите капитани.

 

Единият бяга в Брюксел, а другият от ден на ден ръси все по-големи глупости, сякаш прави усилие да надскочи себе си от времето, когато ни управляваше еднолично.

 

Понеже Борисов многократно е декларирал, че винаги играе за победа, явно и в това състезание е амбициран да заслужи първото място. В момент, когато Станишев откровено излъга и взе завоя за Брюксел, Борисов не видя в това повод за коментар, защото не се месел в работата на чужди партии ( което също е лъжа, както знаем от многобройните примери за разбити от неговите тарани чужди парламентарни групи в миналия парламент- или претендира, че не е знаел и не е било по негова поръчка?!).

 

Ден по-късно обаче Борисов изригна по адрес на (почти) падналия Орешарски, който няма нужда от шутове ( в комедийния и във футболния смисъл на думата) в своята драма на слуга на задкулисните си господари.

 

Ето как Борисов за пореден път се отмята от думите си ( скъсвайки постигнатото при президента споразумение, а след това с лекота го реанимира, все едно не е истеризирал по въпроса):

ОFFNews:

„Емоционална реч по адрес на премиера Орешарски произнесе днес в кулоарите на парламента пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пред журналисти той коментира, че Орешарски не е никакъв премиер, щом не може сам да подаде оставка, а чака решението да дойде от другаде. Той обвини кабинета, че е довел до нулева година страната и я е потопил “под водата”. Потокът на мисълта върна Борисов към разговорите по време на КСНС при президента миналия вторник, когато, според лидера на ГЕРБ, премиерът заявил, че не е чел ключови за страната договори.

Ето как разви тезата си бившият министър-председател Бойко Борисов, натъртвайки върху предполагаемата специфика в говора на премиера Орешарски:

“Тея хора го причина с вашето ( на медиите – бел. ред.) не само съгласие – голяма част от вас толерираха това поведение и го наричахте премиер-експерт. Той не може да чете. Мен си позволяваха, доктора на науките, да ме обиждат. И си мълчах.

Този каза, че нИ може да чИте, не е чел, нИ чИте, не е чел пълномощното, с което е отказал суверенитет за Брюксел. Той каза на КСНС – нИ съм го чел – споразумението, с което се отказва от суверенитет. Не бил чел договора за “Южен поток”, не знаел има ли санкции. Не бил чел.

А сега не чел и с “Уестингхаус”, това била работа, погледнете, нещастници такива. На БЕХ, някаква организация, или на АЕЦ “Козлодуй”. На един мъртвец, какъвто в момента е държавата, има едно златно зъбче, това е Козлодуй, искат да му извадят и златния зъб в момента. На трупа искат да му дръпнат и златния зъб, за да е изцяло труп.”

 

Цялата тази банална клоунада на Борисов нямаше да ме впечатли изобщо ( например с нахалството да се прави на непризнато величие като човек на науката, дипломирал се пред обществото като недорасляк с признанието за юношеското си ниво на „начетеност” като почитател на „Винету”), ако не беше вмъкнал в скеча си на манежа този път образа на „златното зъбче”, свързано с АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингаус”.

 

Не друг, а именно Борисов се изгаври с трупа на България, като я закопа с угодния за Путин мораториум ( в пълно съгласие с БСП и ДПС) върху правото ни да знаем дали разполагаме с коз срещу диктата на „Газпром”. Това прогони от България „Шеврон”, а сега Борисов гази правилата на политическото говорене с откровено лобиране за „Уестингхаус”.

 

Тази безпардонност дава основание на всеки да му връща подозренията за корумпираност, каквито мнозина от нас имаме за пеликаните, накацали по брега на „Южен поток”, лакоми за руски подкупи. С какво Борисов се държи по-различно по отношение на презумпцията, че очаква ( или дори вече е получил) съответния пай от американците?

Иначе казано, Борисов прави мечешка ( руска) услуга на американците, с чието приятелство парадира като селски ерген, поласкан, че е поканен на сватба в големия град.

 

Впрочем, време е в България да бъде дадена думата на скептицизма спрямо светлото бъдеще на ядрената енергетика, който взе връх не само в пряко пострадалата далечна Япония, но и в стреснатата водеща европейска икономика- Германия. Само така ще получим шанс да обезвредим някой ден бомбата със закъснител край Козлодуй.

 

Никаква модернизация, било тя и американска, не може да бъде алтернатива на единствено правилното решение да вървим към модернизация на енергетиката без опасното ходене по опънатото ядрено въже, което в рамките на някакви си около 70 години съществуване се къса нееднократно фатално за милиони хора по света от аварии, причинени не просто от човешка грешка, а от самата човешка надменна претенция, че можем да победим „мирния атом”.

 

Съчетана с гигантската лакомия за печалби на симбиозата между политици и търгаши, тази заплаха е сред най-големите потенциални заплахи за човечеството през 21-ви век.

 

Тепърва предстои да се сблъскваме с неразрешимия дори на теоретично ниво към момента проблем с безопасното съхраняване на ядрените отпадъци и с неутрализирането на заразяванията от измислени от човека вредители с милиони години на разпад, като плутония.

 

Коя централа в коя държава ще „спечели” страховитото състезание, като се прочуе със следващия ( вероятно неминуем, поради все по-голямата амортизация на десетки все по-древни реактори) ядрен инцидент, не ми се мисли дори.

 

Да проумее подобно нещо за Борисов е сложна задача. На нивото на неговата осведоменост тя се свежда до простичкия пример със „златното зъбче”. За човек, който черпи вдъхновение от „Винету”, това е разбираемо. Лошото е, че същият този човек, който все по-често изпада в истерични настроения, пак се е засилил да управлява цяла една европейска държава и за наша зла участ, това е именно България.

 

34 мнения за “Борисов прави мечешка (руска) услуга на американците с лобирането за “Уестингхаус””

 1. Браво г-н Инджев, заа принципната позиция относно „светлото бъдеще на ядрената енергетика” за България!
  Хубаво е да се толерират дебатите(със съответната изчерпателна информация)по тази вече парлива тема, защото оставам с усещането, че повечето “лобисти” се впечатляват от парите и мащабите на проектите по нея без да се замислят за реалните последствия за себе си и другите около тях.

 2. Ако ББ и Герб спечелят мнозинство в следващия парламент ще трябва да се емигрира.

 3. Преди няколко дни от Уестингхаус обявиха, че решение за такъв блок в Козлодуй ще се вземе след задълбочен икономически анализ. При огромния дисбаланс между производство и потребление на ел. енергия и стегнатия външен пазар не ми се вярва, че въобще е възможно строителството на този блок, освен ако и те не решат да раздават комисионни.

 4. Вие сте прости и аз съм прост – за това се разбираме.

 5. Uzhasnoto e che Vinetu-Tikvata mozhe da doide otnovo na vlast. BG glasopodavatelia e dokazal che nai-obicha da skacha ot trun na glog.

 6. Нуждата за поетапно елиминиране на АЕЦ-овете е не особено очевидна. Малцина си дават сметка, че ако поради пандемия или друг катаклизъм значителен процент от населението си отиде, не след дълго реакторите оставени без надзор ще запукат един след друг. След което планетата ще си я поделят хлебарките,а от винету ще останат само графити по стените на вилата в банкя.

 7. “Доктора на Науките”, така ще ги излекува науките, че освен махленски футбол, друга наука няма да оцелее.

  А да… по-едно време, човека показа залитане по Овчарлъка (по-точно я препоръчваше като спасителна за младежта)ама и за нея имам съмнения.

 8. Приятели, в потвърждение на думите на Иво, искам да ви предложа един анализ на Джеф Имелт-главен изпълнителен директор на “Дженерал електрик”, направен още през юли 2012 г.

  Джеф Имелт: Ядрената енергия става неоправдано скъпа
  Светът принадлежи на газа и вятъра, смята главният изпълнителен директор на General Electric

  Ядрената енергия е толкова скъпа в сравнение с други енергийни източници, че вече става “прекалено трудно” да бъде оправдана като цена. Това заяви в интервю за в. Financial Times Джеф Имелт, главен изпълнителен директор на General Electric – един от най-големите доставчици на атомно оборудване.

  “Светът днес принадлежи на газа и на вятъра”, твърди Имелт, допълвайки, че повечето страни се обръщат към тези два източника на енергия, особено след като природният газ става “трайно евтин”.

  “Когато говоря с хората, които управляват петролните компании, те ми казват: Виж, постоянно се откриват нови газови находища. И става трудно да се оправдае ядрената енергия, наистина трудно. Газът е толкова евтин и в един момент наистина икономиката е тази, която отсъжда. Така че мисля, че повечето страни се ориентират към някаква комбинация от газ и вятър или слънчева енергия”, обяснява Имелт.

  Неговият коментар идва в момент, когато глобалният енергиен пейзаж се променя заради американския добив на шистов газ, ядрената авария във Фукушима и понижаването на цените на енергията от някои възобновяеми източници. Бумът на шистовия газ свали цените на природния газ в Америка до 10-годишен минимум. И някои анализатори смятат, че тази тенденция ще се разпространи и другаде, докато ядрената индустрия е обречена на поскъпване и несигурност след Фукушима.

  В същото време се наблюдава 75-процентно понижение в пазарните цени на соларните панели през последните три години и това направи слънчевата енергия конкурентоспособна. Освен това се отчита траен спад и в цените на някои вятърни турбини.

  Не щем, не щем!

  Подобни фактори представляват дилема за страни като Великобритания, която се опитва да строи нови АЕЦ без обществена субсидия. По същото време в Япония пък се провеждат ежеседмични протести против започналото от правителството рестартиране на ядрените реактори, които бяха спрени за проверка след аварията във “Фукушима-1”. Мащабна демонстрация отпреди десетина дни в Токио успя да събере около 170 000 души според организаторите. Преди инцидента в японската АЕЦ в азиатската страна работеха 54 ядрени реактора, които осигуряваха около 30% от необходимата й електроенергия. След това повечето реактори бяха спрени за проверка и още не са пуснати заради категоричните искания на местните власти за гаранции от страна на компаниите оператори, че централите са безопасни.

  Според Джеф Имелт всички тези промени в енергийните тенденции не се отразяват значително на толкова голяма компания като General Electric, която е обявила годишни печалби от 13 млрд. долара за 2011 г. и продава продукти за всички големи енергийни източници – от газ през петрол до ядрени реактори и вятърни турбини: “Държим всичко”, обобщава главният изпълнителен директор.

  Компанията вече обяви, че е направила над 1 млрд. евро от продажби за градовете-домакини на олимпиадата от 2006 г. насам. Това включва и 100 млн. долара за настоящите игри в Лондон, където General Electric е продала захранващи системи, станции за зареждане на електрически автомобили и осветителна апаратура.

 9. Кой може да гарантира, че химикалите използвани за извличане на шистов газ един ден няма да “изплуват” на повърхността?

 10. Мораториума срещу проучванията за залежи на шистов газ беше най-големия грях на Борисов в икономическата сфера. Със сигурност Бойко е взел от руснаците пари под масата за него. Няма никаква логика иначе да направи подобна глупост. Бойко понякога говори простовато, но не е прост. Затова съм убеден че е взел пари от руснаците за да забрани шистовия газ и да придвижи проекта за Южен Паток. И също си мисля че това породи търканията с Трайчо Трайков и последвалото му уволнение с формалното извинение че бил на плажа в Катар в почивката пт конференцията. Да не забравяме също че преди няколко дни Расмусен, шефа на НАТО, директно си го каза на прес-конфернция че руски шпиони работят в тандем с местни екологични и неправителствени организации и действат против енергийната независимост на Европа. Точно това се случи в България по линия на шистовия газ. Сериозен успех на руската агентура в най-слабата страна от Европа.

 11. И с Уестингхаус се получава същото, както при “изявленията” на Тиквата с пържолата за кучето открило трупа на убитото момиче!

 12. Такива “гениални” глупости може да съчини, само доктор (по не знам какво си, дадено му от не знам от кого)!

 13. До Остап: Аз мога – това ми е работата. Силно се съмнявам обаче дето ти и тия дето ти плащат ще вденете за какво иде реч.

 14. До ОСТАП БЕНДЕР:
  Не се произнасяй по тема, в която си АБСОЛЮТЕН ДИЛЕТАНТ, че ставаш смешен! Въпросът ти е толкова тъп, че не си струва да му се отговаря!
  Вземи да прочетеш поне малко, преди да седнеш да пишеш.
  “Химикалите”, които се ползват при фракинга са стотици пъти по-малко, от ползваните при широкоразпространената флотация! Радиоактивните отпадъци от АЕЦ са хиляди пъти повече и милиарди пъти по-опасни!
  Дори ПАВ в миещите препарати, които ползва човечеството и които се изливат буквално на повърхността и не е нужно “да изплуват”, замърсяват природата по-сериозно от фракинга.
  Аман от ментори-лаици!!!

 15. Опасенията ,че химикалите използувани в добива на шистов газ ще замърсят трайно почвата и водите са неоснователни.Използуването на биоразградими вещества в тези химикали,емулгатори,перилни средства в-ва използувани при нефтодобив.обогатитеви при рудодобив,сондиране и др са залегнали в специална директива на ЕС.Казвам го като специалист в повърхносно активните вещества-основен компонент в тези препарати.Друг е въпросът с запазване на биоразнообразието в почвата и водите на планетата.При добива на газ по конвец. начин също се използуват подобни химикали.Има разработени методи за изпитване на биаоразградимстт.Който се съвнява може да провери.Защо когато Шеврон искаше да прави проучване за шихтов газ в България учените от БАН мълчаха и не излезоха със становище за вредите от химикалите?Защо оставиха чужди служби/руски/ да манипулират населението.Къде беше правителството на България което действаше по внушения а не с мнения на специалисти.Изводът е един-действуват в услуга на Русия.

 16. @Остап Бендер,
  Разбирам, че това е Вашата опорна точка – непрекъснато да се говори за това колко вредно МОЖЕЛО да бъде извличането на шистов газ.
  Но г-н Инджев дебело подчертава, че в случая с мораториума бе извършена огромна услуга на Русия, защото самите ние се поставихме в положението да играем бридж със завързани очи, без да знаем с колко оньора разполагаме, и имаме ли аса…
  Технологиите неумолимо се развиват, неминуемо ще се появят и по-безопасни технологии за добив на шистов газ. Като пример може да се даде как се е развил добивът на нефт.

 17. Защо трябва да се отказваме от ядрената енергия? Аз съм за да се направи проучване за шистов газ и ако се установи че не представлява опасност да се добива.
  От друга страна, не съм съгласен че атомните електроцентрали са толкова опасни. За 70 години има реално само един наистина ужасен инцидент и то поради стара технология и немарливост.
  Не трябва да се отказваме от този тип енергия, докато не се комерсиaлизира истинското разковниче на енергиинят проблем – термоядреният синтез.Не трябва да се отказваме от този тип енергия, докато не се комерсиaлизира истинското разковниче на енергиинят проблем – термоядреният синтез.

 18. Вятърът и слънцето не са достатъчно надеждни източници на ток, освен ако не се реализират наистина мащабни проекти, като огромното поле със соларни панели в Сахара например.

 19. Г-жа Савова прави много уместна забележка. Защо наистина БАН се държи като разсеян футболен запалянко, който играе шах в парка, когато в Бразилия се играе Световно по Футбол.

  Извода, е че учените глави позволиха да им сложат намордник и каишка.

 20. Умопомрачително е невежеството Бойко Борисово. Този лакомник е отоворил паст отново да “папка”, защото “слушка”.
  Ако този неграмотен “доктор на науките” управлява отново България, спокойно можем да я споменуваме в минало време.

 21. Тинков, не подскачай като ощипана мома! Просто зададох въпрос. Гледал съм някои клипове в тубата, но не ми е много ясна технологията. Благодаря на Д.Савова за спокойния отговор!

 22. Зададох най-обикновен въпрос. Необходимо ли е да посдкачате като ощипани моми? Благодаря на Д.Славова за отговора!

 23. Извинявам се за дублирането, просто не видях, че публикацията чака за одобрение.

 24. Трябва да се радваме ,че Борисов прави такава “услуга” на Уестингхаус.
  След ,като всички сме единодушни , че поне 10 години можем да не мислим за нова енергийна мощност, поради огромният енергиен излишък произвеждан от всички електроцентрали.И активните , и тези в резерв.

 25. Отново за добив на шистов газ.
  Голява глупост е да се говори ,че химикалите за добив на шистов газ ще замърсят водоизточници.Тези химикали са на база повърхностно активни които са бързо разложими от микрофлората в почвата и водите.В момента в България се Внасят хиляди тОнове ПАВ за козметика,пасти за зъби,миещи средства,перилни препарате.Няма област в живота където ПАВ да не се използуват.От сертификатити виждам,че се внасят от Корея,Китай,Сингапур,Гърция,Полша.От всякъде са с гаранции за бърза биоразложимост.Същите ПАВ се използуват и при флотацията,нефтодобив,пожарогасене,добив на шистов газ,неутрализиране на големи разливи на нефт в моретата и океаните.Спомнете си колко бързо се неутрализира нефтеният разлив в в Мексиканскияг залив.Без всякакви последствия.Ако имаше нещо съмнително с химикалите на фирмата Шеврон /в което аз твърдо се съмнявам/има начин както казах вече да се направи изпитание за биоразложимист.Срамувам се от нашите некомпетентни управнеци.Когато имаш съмнения се обръщаш към специалисти-наши и чужди да ти помогнат,а не служиш на чужди/Руски/интереси.Както каза и г-н Тинков много по опасни са радиактивните отпадъци,но за тях никой не протестира.Те идват от Русия.От нашият уран,който години наред изнасяха безплатно от Бъпгария.

 26. До ОСТАП БЕНДЕР:
  Може би си прав – прощавай!
  Независимо от това обаче, нека не забравяме, че целта на блога не е да ограмотява – за целта има достатъчно специализирани източници. Просто трябва и да се чете. Особено когато по зададената от автора тема си пълен дилетант – в този случай, мисля е редно САМО да четеш.
  Горното важи в пълна сила и за блогъра с ник Henry the 84th. Не бих се ангажирал с мисията на госпожа D.Savova – на него бих препоръчал като начало да чете експертите КАСЧИЕВ И КОТЕВ.
  Господин Henry the 84th, само в защита на истината – за 70 години, тежките инциденти с ЯР са повече от 10, от които 4 наистина ужасни! Не това обаче е главния аргумент срещу този начин за добиване на ел.енергия. Ще маркирам само още три:
  – отработеното гориво и радиоактивните отпадъци, с разпад от няколко хиляди до милиони години;
  – изключително високата РЕАЛНА себестойност на произведената енергия;
  – ПЛУТОНИЯТ и измамната илюзия “мирен атом”.
  Интересно е актуалното становище на един американски експерт, чиито интереси диктуват защита на ядрената енергетика:
  “Ядрената енергия е толкова скъпа в сравнение с други енергийни източници, че вече става прекалено трудно да бъде оправдана като цена.” – заявява в интервю за в. Financial Times Джеф Имелт, главен изпълнителен директор на General Electric – един от най-големите доставчици на атомно оборудване. – “Когато говоря с хората, които управляват петролните компании, те ми казват: Виж, постоянно се откриват нови газови находища. И става трудно да се оправдае ядрената енергия, наистина трудно. Газът е толкова евтин и в един момент наистина икономиката е тази, която отсъжда. Така че мисля, че повечето страни се ориентират към някаква комбинация от газ и вятър или слънчева енергия” – обяснява Имелт.

 27. Към Henry the 84th:
  Още малко обективна блиц-информация по темата, която обезсмисля първия ти постинг:
  1. Относителен дял на ел.енергията, произвеждана от АЕЦ, към края на 2012:
  – за САЩ 8,47%;
  – за Русия 7,73%;
  – за България 29,21%.
  2. В Германия, в края на 2013 година мощностите за производство на ел. енергия само от фотоволтаици са 36 гигавата, което се равнява на 18 броя АЕЦ-Белене.
  3. Общото количество на ВЕИ-мощностите, монтирани в Германия превишана 15 пъти потребностите на България.
  🙂

 28. 1.Данните не са ви верни.
  USA – 19.3% 2013
  Russia – 17 % 2013

  2. Съответно цената на електроенергята е и една от наи-високите в света. Освен това, Германия увеличава не само своя зелен сектор а и производството на енергия чрез изгаряне на въглища.

  3. Аз сам за колкото може повече ВЕЦ, но сам разбирате че това не е възможно за всяка страна и не винаги е екологично оправдано.

 29. @ Henry the 84th:
  1. В състояние съм да те затрупам с данни, доказващи пълната несъстоятелност на твърдението ти, но смятам това за губене на време!
  На прима-виста прилагам актуална официална информация, неподлежаща на съмнение:
  „Днес ще сринем още един от основните митове на световната ядрена мафия (по подобие на “най-чистата” и “най-евтината”), че тя е толкова разпространена, че незабавната и забрана би сринала световната икономика. Това те постигат чрез разпространение и мултиплициране на лъжата, че производството на енергия (най-вече електро, но също така и топло-енергия) от деление на тежки ядра държи дял между 13% – 15% в световен мащаб.
  Но когато вчера попаднах на брояча, който с нетърпение искам да ви покажа, открих и по-скромни твърдения, вариращи в интервала 11% – 13%. Всеки един от вас може да попита чичко Google, на какъвто език може и сам да се убеди. Ето защо днес ще се въздържа от традиционното предлагане на линкове към хумористичните страници на ядрената мафия и веднага ще ви предложа нещо по-различно и достоверно.
  Брояча, отчитащ в реално време производството на енергия във водещите световни икономики, в САЩ и целия свят, по източници и общо можете да видите ТУК.

  http://www.usdebtclok.org/energy.html

  Първата колона показва данните за водещите икономики, втората за САЩ, а третата за цялата планета. Редовете във втората и третата колона съответстват на различните първоизточници на произведената енергия. Четвърти ред е отреден на ядрената мафия. Така, за да разберем приноса на ЯМ в световното енерго-производство трябва да разделим четвъртото число от третата колона на последното и резултата да умножим на 100. Резултата, умажаеми дами и господа е 7.65%. Къде отиваш, може би?

  Още по-трагична е картинката с ямериканския клон на ЯМ, които се бият в гърдите, че осигуряват между 18% и 20% от енергията на САЩ. Истината – 8.47%. Какво падение!
  Данните на брояча постоянно се опресняват и показват натрупаното/акомулираното производство от началото на настоящата година. Подозирам, че до края на годината тези проценти ще се свият още повече.

  Използваната мерна единица (BTU – British Thermal Unit) нека не ви притеснява. Лесно можете да намерите калкулатори за превръщането и в каквато ви е удобна на вас дименсия.”
  15.04.2013
  Г. КОТЕВ
  2. Спорът ни не засяга темата ТЕЦ и “въглища”. Тя, Германия увеличава общото си енергопроизводство, но това не променя тенденцията къв ограничаване делът на ядрената енергетика. Не се опитвай да прилагаш хватката “А вие защо биете негрите?”
  3. Не ВЕЦ, а ВЕИ. Условията за изграждане и развитие на ВЕИ в България са МНОГО ПО-БЛАГОПРИЯТНИ от тези в Германия!Доказан факт.
  4. Даже да приемем посочените от теб проценти за достоверни /нещо, което не отговаря на истината!/, дял от 15-20% е безпроблемно и оправдано преодолим, за сметка на ВЕИ и бъдещето на нашите деца и внуци!За справка – страни като Италия и Австрия, а в близко бъдеще поне още 5 нови.

 30. 1. Не, не сте в състояние да ме затрупате с данни, които да ме опровергаят.
  http://www.businessinsider.com/countries-generating-the-most-nuclear-energy-2014-3?op=1
  2.Не ти работи линка.
  3.Тези въглища не ми изглеждат много екологични. А въпросът си е резонен – с въглища ли ще заменяме АЕЦ?
  4. И в двете страни има около 65% зависимост от фосилни горива, както и разчитат на внос на енергия. Моделът не ми изглежда привлекателен, но слава богу няма да го решаваме в този блог въпроса.

 31. Г-н Тинков, когато се използва думата “energy consumption”, това е цялата енергия използвана от държавата, включително и автомобилният и ЖП и авиационният транспорт.
  В случая с таблицата която давате като пример, там влиза и енергията за транспорт.
  В САЩ делът на атом-енергията за производство на електрони е наистина около 19-20%, освен това сега там се строят и четири нови реактора, два в Джорджия и два в Каролините.
  Въпреки това, спрямо други икономики, в САЩ делът на атома е много по-малко, отколкото във Франция или Украйна например.
  Що се отнася до шистовата газ, нека не се подминава факта, че в Европа една от първите страни които го “ограничи” бе Германия, коята панически се страхува да не загуби от мините си за въглища, където работят доста хора/недейте забравя, че германците произвеждат и бензин от въглища, затова и акцизите върху петрола в ЕС са по-високи в пъти спрямо САЩ. Ако видите цените на маслата например в САЩ и Европа разликата е в пъти/. Ако Полша развие шистовата газ, и след това БГ, и Украйна, на германците няма да им е приятно.
  Така поне си мисля, следейки какво и какви ги върши Германия.
  На времето Бойко “сложи” мораториума след като бе при Меркел.
  Защото в момент когато Европа е в криза, Ербъс строи огромен завод в Алабама, но не строи в Европа.
  Това е все едно,ако в САЩ има безработица над 25% и Боинг да строи завод в Европа????!!! Това просто няма как да се случи в САЩ!!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.