Швейцарският “Льо Тамп” и тезата (ми) за България като “Чекпойнт Чарли”

 

 

България, разкъсвана между Русия и Запада

16.06 – Александър Леви*, ”Льо Тамп”
Правителството на Пламен Орешарски изгуби цялата си политическа подкрепа.
На фона на украинската криза неговото сгромолясване се възприема в София като сблъсък между Кремъл и Европа.
Оставка! Тази дума, често скандирана по улиците на София, изглежда, че е единственият възможен хоризонт за експертното правителство на Пламен Орешарски, формирано от БСП (бивши комунисти) и представителите на мюсюлманското малцинство в България. Грижливо подготвена след предсрочните избори през май 2013 г., тази коалиция ще се запомни със серия от мерки, смятани за антиевропейски от представителите на гражданското общество.

„България не се нуждае от правителство на доизживяване. Предсрочни избори до края на юли са възможен и реалистичен избор”, заяви с угрижен вид Сергей Станишев, лидер на БСП, по време на извънредно заседание на партията във вторник. Няколко дни преди това лидерът на мюсюлманите Лютви Местан обяви, че неговата политическа формация оттегля своята подкрепа от правителството.

Официално успехът на десницата на европейските избори на 25 май сложи край на управляващата коалиция. Но все повече наблюдатели разглеждат тази криза в светлината на новата „голяма игра” между Запада и Русия за завоюването – или отвоюването – на периферията на Европа. „В тази нова Студена война България има ключова позиция, защото е на път да се превърне в „Чекпойнт Чарли” на Европа. Тук прозападните и проруските сили се сблъскват, без обаче да се конфронтират както в Украйна”, твърди анализаторът Иво Инджев, автор на множество книги върху руското влияние на Балканите.

Ето защо, когато на 8 юни София за общо учудване обяви „замразяването” на работите по българската отсечка на „Южен поток”, газопровод, предназначен да заобиколи Украйна, всички съзряха в това резултат от силен геополитически сблъсък. През последните седмици мнозина западни политици остро критикуваха българските намерения да се продължи този проект, въпреки европейските директиви. Посолството на Съединените Щати в София дори заплаши със санкции българските подизпълнители на „Стройтрансгаз”, компанията, натоварена с изграждането на „Южен поток”, припомняйки, че нейният мажоритарен собственик Генадий Тимченко е в „черния списък”, съставен от Вашингтон след анексията на Крим. И всички нямаше как да не забележат, че българският министър-председател съобщи тази новина след срещата си с американски сенатори, водена от Джон Маккейн, известен с антикремълските си позиции. По-дискретна, Европейската комисия започна да спира кранчето на редица европейски финансирания, което, в страна като България, има катастрофален ефект върху местната икономика.

Видян от Москва, маньовърът е ясен: за да спре „Южен поток”, Западът беше готов на всичко, дори да свали правителството на суверенна страна.

В София мнозина мислят тъкмо обратното: че всичко се решава в Москва. „Още от самото начало правителството беше поддържано , включително и финансово, от Русия с единствената цел да се направи възможен проектът „Южен поток”. Щом се провали, то вече няма основание за съществуване”, смята Иво Инджев. Друг сценарий, твърде разпространен в дипломатическите среди в София, съзира в задкулисните финансови потоци основната причина за настоящата криза. Така че, от една страна, имаме спирането на руските рушвети за привържениците на „Южен поток”, а от друга – на европейските субсидии, чийто основен бенефициент е мюсюлманската партия, подкрепяна от селските райони.

Във всички случаи тъкмо украинската криза послужи като лакмус и ускорител на българските разделения. „Двадесет и пет години след падането на Стената ние отново сме принудени да избираме между два модела на развитие. Това е чудовищен анахронизъм”, с прискърбие заявява блогърът Константин Павлов-Комитата, който от година следи проевропейските протести в София. Той и неговите съмишленици направо не са повярвали на ушите си, когато са чули как някои среди започват да изтъкват преимуществата на Евразийския съюз, скъп на сърцето на Владимир Путин, представян като алтернатива, тоест противоотрова на ЕС. Още по-смущаващото е, припомнят те, че адвокатите на стратегическата „преориентация” на България идват от редиците на българската левица, чийто лидер Сергей Станишев, председателства също и Партията на европейските социалисти (ПЕС). Само преди седем години България се присъедини към ЕС; според управляващите по онова време това беше „цивилизационен избор”.

Никога тази дата не е изглеждала толкова далечна.

*”Le Temps” e швейцарски ежедневник. Преводът от френски е на Тони Николов, текстът е публикуван в портала kultura.bg

10 мнения за “Швейцарският “Льо Тамп” и тезата (ми) за България като “Чекпойнт Чарли””

 1. Следейки от далече, какво стана вчера, мисля, че Москва отвръща на натиска на ЕС, като смята да покаже как може да срине доверието в банковата система в страна член на ЕС.

  Истината е, че докато не изметем другарите партийни активисти, нямам предвид хората наистина с леви обеждения и не скъсаме със сляпото подчинение на външни господари, няма да тръгнем напред.

 2. Все си мислех, че навремето ИЗБРАХМЕ МОДЕЛА, ИЗБРАХМЕ И ХОРАТА, КОИТО БЯХА ДЛЪЖНИ ДА ГО МОДЕЛИРАТ.
  Лошото бе, че те използваха червена глина, все ВНЕСЕНА ОТ ЗАПАД, НО ПЛАТЕНА С ИЗТОЧНИ ПАРИ!!!
  Имам чувството, че на checkpoint C не седеше/седи Charlie, а седяха/седят хора като ССССССС -тани-шеф, който сега ПАК минава checkpoinTA и отива назначен от западни европейски Charli-та да избира главния Комисар на Комисириата на ЕС, който комисириат ще определя политиката на ЕС. Вече не знам какво става в Европата, или и аз да кажа “fuck the EU”.
  Вчера не, онзи ден, Путин подписал с шефа на OMV за Южен във Виена. Явно Леви не е знаел, стана след статията му. Предполагам че Южен ще се строи, но не по руски правила!! И нека зпадняците започнат да разбират, че Европа не свършва в Буда Пеща, а стига далеч до черното море, което бидейки пълно със сероводорот е пълно и с много въглеводороди. Някой трябва да се наведе и да ги събере без да му се “секне” кръста!!!!

 3. Въобще няма да се учудя ако това , което става последните дни не е инспирирано от КГБ.И всичко това става успоредно с подписването в Брюксел с трите бивши руски сателити. България е най- удобната държава за такива провокации .

 4. Иво, Радвам се на твоята трансгранична известност.И то за теза, която е благородна за България

 5. ako beshe izliazul samo ivan iskrov da kaje da niamna panika,mojeshe da se vurje,

  no pri polojenie, che izliza cvetlin iovchev,che dori i nai-demonstrativno si pokazva kartata ot bankata, che sled tova i karolev izliza,tova veche togava e pulno

  ” razlaivane na kuchetata” ( da razlaem kuchetata e termin v angliiski, koito sluji za da se otvleche vnimanieto na niakoi).

  spored men tova te go napraviha, sled kato pratih informacia na amerikanskata poslanichka, che sa iztochili bankata i sled tova nacionaliziraha zagubite, za smetka na bulgarite, za da moje da finansirat sledvashtite izbori.

  tia gadove rusofilite v liceto na DPS razigravat teatur zaedno s BSP i ataka

  i tezi bokluci kradat ot bulgarias poveche ot 130 godini.

  vasil levksi e kazal “toz,koito ni osvobodi–toi shte ni zarobi”.

 6. До депутатите в Народното събрание
  на Република България
  Уважаеми господа !
  Позволете ми да ви предам топъл поздрав от общината на волжките (волго-уралски) българи.
  През 1923г. сталинското ръководство на Русия забрани нашата община, изпрати нашите ръководители в ГУЛАГ и задраска нашия волго-български народ от всички официални списъци на народите на Русия. Тогава волжките българи загубиха всички национални и граждански права, а на земята на Волжка България по волята на Сталин беше образувана Република Татарстан (РТ). Горбачовата перестройка и елциновата демократизация не промениха положението на волжките българи. Мнозинството от волжките българи няма право дори да нарича себе си българи – властите в Русия и Република Татарстан ги обявяват за “руснаци” и “татари”. Единственото, което ни позволяват, е да пишем жалби до всички краища на света. На нашия зов за помощ се отзоваха единствено нашите братя дунавските (дунавско-балкански) българи, организирайки общества за помощ на волжките българи – “Котраг”. Но тия общества са любителски и възможностите им са ограничени. За да бъдат спасени волжките българи от дискриминацията и да се помогне материално на активистите на нашата община, е необходима помощта на държавата.
  Ако не успеем да освободим от нищетата макар и няколко души, ще бъде невъзможно да спасим общината, а и много наши книги по история на българите, които са скривани и унищожавани. Съвсем наскоро, през 1995г., властите на Република Татарстан забраниха даже учебника по история на волжките българи – “Родинознание”, издаден от нас за пръв път през последните 80 години. Затова пък в Русия в голям тираж излизат книги пълни със злобни антибългарски измислици (в една такава книга – на М.М.Герасимов, Н.М.Руд, Л.Т.Яблонский “Антропология античного и средневековного населения Восточной Европы”, М., “Наука”, 1987г. – е написано, че мнозинството от българите са боледували от… сифилис – стр.116). Властите на Русия и РТ забраняват на своите граждани да помагат на българските организации материално и затова ние сме бедни.
  Ние молим депутатите от Парламента на Република България да направят всичко възможно Република България да окаже на общината на волжките българи макар и минимална държавна помощ. Помогнете на единствените си родни братя на тази земя!
  Нека Тангра пази всички българи !
  С уважение
  от името и по поръчението на общината на волжките българи
  Фархат Габдул-Хамитович Нурутдинов,
  председател-координатор на главната организация на общината – клуба “Булгар аль – Джадид”
  (“Нови Българ”)
  гр. Казан

 7. “Видян от Москва, маньовърът е ясен: за да спре „Южен поток”, Западът беше готов на всичко, дори да свали правителството на суверенна страна.”

  С този неверен по същество текст , авторът на статията Александър Леви ,показва своята неинформираност по темата за свалянето на поредица от български правителства от Кремъл и неговите креатури в НРБ.
  Явно не се е информирал за правителствата на Ф.Димитров, И. Костов, Б.Борисов, че даже и за “непослушното” червено правителство на Ж.Виденов?!?!?
  Никой НЕ е свалял “правителството” на Олигархски! То НИКОГА НЕ е било легитимно “правителство”!

 8. Към Оставсвалишарски:

  Авторът много ясно е цитирал тъпата позицията на Москва, за чиято тъпота не носи вина

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.