Пълна скръб зад гърба на Лавров в София

В Народния дворец на културата ( едно от малкото “народни” по название наследства от комунизма в центъра на София, заедно с Българската народна банка) има една зала като за погребения от гледна точка на естетика на доминиращия фон.

Наскоро “гледах” там камерен концерт на виртуозната българска пианистка Елина Христова. От стената ме гледаха стенанията на българската версия на дантевия ад- гърчещи се в погребална мъка фигури на български селянки на фона на един разпнат със завързани зад гърба ръце мъж, в чийто скут е заровила лице централната женска фигура.

И нито една усмивка. Всички жени, освен ужасно скръбни, са боси.А се разбира, че са народни чеда, също от селските забрадки.

В левия ъгъл мъже със строги физиономии ( с очила- белег на соцпрогреса, явно) четат вестник.

И всичко това в смазващ мащаб от много метри надлъж и нашир!

Това е зала № 6. Ще премълча името на добре известния на всички автор на творбата, която превръща въпросната зала в нещо като ритуален дом на българското социалистическо погребално изкуство.

Премълчвам очебийното авторството, за да не прозвучи като лично заяждане с един от патриарсите на рисувалното изкуство в годините на партокрацията, когато ни построиха НДК “ЛюдмилаЖивкова” на цената на един жилищен квартал в задъхващата се от липса на жилища София.

Стенописанието в огромен мащаб е абсолютната реплика на израза “пълна скръб” в българския език в най-буквалния смисъл. Никаква пиета ( на Микеланджело или на на друг ренесансов художник) не може да се мери с този размах на еднопластовата пропаганда, внушаваща безкрайното страдание на отрудените българки от времето на погубения от предишния режим борец за свобода .

Тъкмо на този фон се състоя пресконференцията на руския външен министър Сергей Лавров.

В София в понеделник руският външен министър Сергей Лавров поиска ЕС да изключи "Южен поток" от т.нар. Трети енергиен пакет. Снимка Веселин Боришев

В София в понеделник руският външен министър Сергей Лавров поиска ЕС да изключи “Южен поток” от т.нар. Трети енергиен пакет. Снимка Веселин Боришев

Клуб Z

Eвропейската комисия днес отхвърли руските обвинения, че се опитва да наложи със задна дата нови енергийни правила на ЕС върху по-рано подписаното междуправителствено споразумение на България и Русия за изграждане на газопровода “Южен поток”.

На пресконференция в София в понеделник руският външен министър Сергей Лавров поиска ЕС да изключи “Южен поток” от т.нар. Трети енергиен пакет на ЕС – законодателството, което изисква разделяне на производството от преноса на енергия, равен достъп на всички доставчици до инфраструктурата и администрирането й от независим управител.

“Ние уважаваме Третия енергиен пакет, но той не може да бъде ретроспективен според международното право,” каза Лавров. “Очакваме Европейската комисия да приеме разумен подход … без политизиране.”

България подписа своето междуправителствено споразумение (МПС) с Русия за “Южен поток” през 2008 година, а ЕС прие Третия енергиен пакет през 2009 година. Държавите-членки трябваше да включат разпоредбите на неговите директиви за електричеството и газа в националните си законодателства до 2011 година. България стана обект на европейска процедура за нарушение, защото не спази този срок. 

Сабине Бергер, говорителката по енергийните въпроси на Комисията, отхвърли днес бележките на Лавров, посочвайки че изискванията за разделяне на производство и пренос и равен достъп до преносните мрежи съществуват в европейското законодателство предхождащо Третия енергиен пакет, а именно – във Втория енергиен пакет, който е приет през 2003 година.

“Даже по Втория енергиен пакет междуправителственото споразумение не съответства на европейските норми,” каза тя пред “Клуб Z”. “И когато то е било сключвано, вече е било ясно, че Третият енергиен пакет е на път да бъде приет и държавите-членки е трябвало да се съобразят с неговите изисквания. Самите те са го гласували.”

През декември 2013 г. Комисията предупреди шестте държави-членки по пътя на “Южен поток” – България, Гърция, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия – да предоговорят междуправителствените си споразумения с Русия в съответствие с Третия енергиен пакет, или да очакват процедури за нарушение от Брюксел.

Русия се възпротиви, че пакетът я дискриминира и поиска консултации по него с ЕС в Световната търговска организация. Това е стъпка, която може да доведе до арбитражно дело.

Москва настоява, че е справедливо нейният газов монопол “Газпром” да има контрол върху газопроводите в чужбина, в които инвестира милиарди евро. Третият енергиен пакет, с оглед да насърчи инвестициите в нова инфраструктура, позволява временни изключения от неговите изисквания при определени условия. Приетите на първо четене промени в българския закон за енергетиката обаче биха изключили “Южен поток” от действието на европейското законодателство за 50 години с опция за продължение.

Това Русия беше на път да постигне, без да кандидатства според изискванията пред Европейската комисия, а с лобистки прокарани поправки в българския закон за енергетиката, заради които Брюксел започна отделна процедура за нарушение срещу България.

“Засега нямаме молба от Русия за изключение от Третия енергиен пакет – каза Бергер. – Важно е да се разбере: Не може да има изключение от Третия енергиен пакет. Може да има изключение по силата на и според правилата на Третия енергиен пакет.”

 

 

25 мнения за “Пълна скръб зад гърба на Лавров в София”

 1. Налице е категоричен нов руски авторитаризъм.Да,основата му е комунистическа,но има много нови способи-хитри,ловки,натрапчиви и дори отвратителни.

 2. Ако Европейският съюз беше съгласен Путин да си върти крана на Южен поток, както си иска и с когото си иска, пренебрегвайки задълженията си с Европа, посещението на Лавров бе излишно. То също бе осъществено с раболепни поклони от назначените от Москва управители на България. Ще последва новата вълна от изпълнение на Московските планове, с законно или незаконно основание.

 3. Това е! Но ние много се лъжем, ако виним само основния рушител на България- Русия и нейната местна агентура под различни имена. Затова сме констатирали много пъти, че при всичките ни общи неща с другите от соцконцлагера, ние излизаме най-трудно от него.”Шаячната правда”, селяндурщината, селянията,омразата към града, към образования, към успелия с труд, философията “он че ми кае на мене!”, “хем с тия, хем с ония” и т.н. имат много по-дълбоки корени в българския манталитет.Канонизира ги една цървуланска линия в българската класическа литература,всъщност основната, начело с мързеливия селски тарикат, но надарен с разказвачески талант Елин Пелин.
  А -напълно офтопик- нещо радостно:както градушката над София, така и снощното футболно клане, което Германия устрои на бразилеирите, изглежда Божие наказание на онзи, КОЙТО ИЗБИРА ДА ГО УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРО-ЛАТИНСКИ ГЕРОРИСТИ и КОМУНЯГИ като “наш`то момиче, онази наш`та Дилма от Габрово, бе, брат`чед, дет` ша ни залей с долари и инвестиции”.Та, огромен кеф, защото на “наш`то момиче със здравите български вековни корени” май няма пак да му стане далаверата, а една комуняга по-малко на власт- и то в такава страна- е добро събитие. И като се замислиш- противно на пропагандните фанфари и в пълно потвърждение на прогнозите на такива като мен: инвестициите от Бразилия се равняват на 0.00 в каквато искате валута, от разните Омани, Катари, Бахрейни и пр.- 0.00. Питам се, защо тогава надуват тубите червените дрънкала? Отговорът е прост- това е манипулация, която заедно с “въх, изгубихме необятните руски пазари, брей!…” трябва да отклонява вниманието от некадърността и рушветчийството на “експертите” в (не)усвояването на единствените сигурни големи пари, които могат да дойдат у нас- европейските (в всички мои резерви от друг характер за тях!.

 4. Да, творческа некрофилия в голям мащаб!

 5. Таварищ Лавров си противоречи!!!
  Уж спазвал Третият енергиен пак(е)т пък направи преврат в НРБ, за да си назначи тройна коалиционая хунта на Олигархски, която да приеме лобистката по(д)правка за т.нар. “морски” трубАпровод?!?!?!?!?!?….
  Ако на цартрапшевика Путин му изнася трубАпроводите се делят на “морски”, “океански”, “трансрАЗЗЗИЯтски”, “транскосмически”, “трансгалактически”, “транспутинистически”,……..
  ВСЯКАКВИ!
  ДА, ама НЕ! Защото всички са ТРУБаПРОВОДи! ТРУБаПРОВОДи са! И няма никакво значение КАКВИ са , щом с ТРУБаПРОВОДи!
  ПОНЯЛ ли ета, таварищ лАвров!

 6. Стамбо,
  Защо не утолиш злобата си някъде на някое самотно място, вместо да обиждаш публично без причина Елин Пелин а заедно с него и Българския народ ??

 7. Ей, ама много богата държава сме, и, явно много им се услаждаме на всякакви златотърсачи! Яростната битка на Русия за тръбите на ЮП е символ на огромната им алчност и желанието им с икономически оръжия да постигат политически резултати. Вместо обаче ние да си отстояваме нашите си геополитически интереси, и да започнем сами да стопанисваме “заведението на кръстопътя” и да печелим от него, политиците ни са готови за шепа рушвети да харижат на руснаците лъвския пай от печалбата, съгласяваме се на монопола им – сакън някой да не им подбие цената на газа…
  Така и през 2011-та Бойко Борисов хариза на дружката си Златев терминала на Росенец, вместо да принудим Лукойл да “сподели” част от огромната си печалба с нашата държава…
  Ето, тези дни се официализира и най-мащабното ограбване на България, след като вместо да развалим очевАдно неспазвания концесионен договор с Дънди Прешъс Металс, ние го даваме “ларж”, и им разрешаваме да спечелят милиарди долари за сметка на нашата богата ( щом се отказваме от тези пари ) държава.

 8. Само едно нещо , не ми е ясно , дали и руския народ е с ,,промит мозък ” – и нас го има ….. Или там ,,дисциплината – навеждането ” е на яко ниво……..

 9. Нали още в ранния соц руските другари бяха въвели едно понятие – „с чувство на дълбоко удовлетворение”. Без него не можеше да мине нито едно височайшо руско посещение у нас.
  Сетих се за него, четейки статията на Иво.
  Не съм била в тази зала № 6 на НДК. Но да, изпитвам го това чувство на дълбоко удовлетворение, като най-удачната възможна картинна обстановка за моето отношение към изявите на Лавров.
  Възхитена съм и от умелата интелигентна съпоставка на Иво. Чудесна е!

  Драги Shumaher, преценката за литературните качества и теми на Елин Пелин е индивидуален въпрос и всеки има право да си изрази мнението за това по конкретен повод, както и за всичко останало тук.

 10. STEVEN, ако имате някакви конкретни данни за “най-мащабното ограбване на България” от Дънди Прешъс Металс, можеш да ги споделите с нас!
  Но едва ли с такива “сензационни” обобщения можете да достигнете до същността на това “най-мащабно
  ограбване на България” , каквото е според вас!

 11. Каквото и да си говорим вьв блога няма никакво значение прочистването на територията ,което си е чист геноцит продьлжава с пьлна сила

 12. Много съм доволна да споделя естетското впечетление на г-н Инджев от “стенописите” на корифея Русев в НДК, че и другаде. Никога не съм била в състояние да понеса селска правда в такова количество. Въпросният рисувател я произвежда в несметни количества и най-нагло ни я натрапва, включително и в църкви. Основателно се питам, поради какви съображения цапаниците на господин Св.Р. не споделят и до сега съдбата на петох….ка пред НДК-то. Да се разпаднат, да се заличат, да се изчегъртат, но ако може да не ни травматизират повече.

 13. Драги Shumaher,

  Това, че Елин Пелин е голям мързеливец, го казват всички негови приятели и съвременници. Това, че е талантлив разказвач го твърдя убедено и го писах по-горе и аз. Това, че е селски тарикат личи от нагаждането му към всяка власт- на лов с цар Борис… и угоднически писания за комунистическата власт след това.А къде да ходя, си е моя работа, а злоба към “българския народ” не е изпитвам, защото това понятие е много относително-коя общност точно е Народът? Ти не носиш характерно за този народ име/ник, например.

 14. руснаците са потомствени комплексари, лъжци, крадци, обикновенни бандити и боклуци (говоря за 95% от тях – има и свестни но много малко. Та на кого да вярваме на тях и техния представител лавров или на Европейския съюз. Въпросът е риторичен.

 15. Посещението на Министъра на Външните работи на Русия е жалък опит да се освежат чувставата на българските комунисти.Те са паднали на колене пред тази държава генетично и няма никакво значение дали Русия е Руска империя,СССР ,или Руска федерация.Дори Русия да е нацистка и фашистка,българските комунисти няма да си променят отношението.Те обичат всичко руско ей така по инерция,инстинктивно и безусловно.
  Както съм казвал няколко пъти,ГЕРБ е комунистическа организация,като засега само г-н Плевнелиев частично се е отърсил от комунистическите си убеждения.Но за сметка на това,заместника му съвсем не.Като цяло Президенстството е проруско,както и всичко в държавата.Казано по-точно комунистическо.Това понятие не го употребявам в политически смисъл ,а като стереотип на поведение.Всеки знае,че българските и руските комунисти се отказаха от комунизма,но душите и манталитета им си е комунистически.Те са твърдо привързани към комунистическата историография и комунистическото “движение”,както и с борбата срещу “българския фашизъм”.

  Затова определям това мероприятия като избледнял комунизъм.

  По-наивните се хващат за думите на такива комунисти като Св. Шаренкова,която постояно се самоопределя за русофил.И всички се съгалсяват с нея-“да Светле,ти си русофилка”,но всъщност тя е комунистка,което е много по-адекватно за нея понятие.

  Отчаян патос е изразен в изражението на Лавров,той знае че нее така,както беше и би трябвало да бъде.Но такава е логиката в живота.

 16. Язък за 2-я,3-я или 5-я влиятелен човек в света.Говори пълни глупости и си вярва.Е май този път доста прекали.Най-много ми харесва колко много са загрижени за българския интерес.Та нали затова нахлу армията им тук през 45-та пак в наш интерес.Освен всичко друго , руските собствености у нас, са руски анклави.Ако ЮП мине през цяла България, какво ще стане?Руски анклав по средата на България.
  П.С. А колкото до Елин Пелин – таланта си е от Бога.Колко е работлив , не е важно.Един от най-големите майстори на разказа, според мен в света.Невероятни образи.Пък и не ме се променили, май.

 17. Фашисткия външен министър Лавров се прави на “абдал”, но то е за да се прави на голям пред българските съветофили-путьоновци. Той прекрасно знае колко са нагазили в нечистотиите с този Южен пАток.
  Само със спазването на правилата на третия енергиен пакет и със създаването на единен европейски енергиен съюз ще можем да принудим и фашистка Русия да спазва законите ако иска да работи на европейския пазар.
  Евросъюза осъди Майкрософт за пазарен монопол. Време е и Газпром да бъде осъден за същото. Поведението му отдавна е дало повод за такава процедура.

 18. Светлин Русев е един най-обикновен рисувач. Не може да бъде наречен художник,камо ли пък творец, защото няма идеи (да не говорим за duende) – продукцията му е една безкрайна елегия, съставена от кокалести пръсти и изпити скръбни лица.

  Потвърждение за това е фактът, че се е погрижил да се накичи с титла – академик!

  Може и да греша, но не се сещам за някой истински художник, който да се е подпирал на такава “патерица”.

  Така че, горкият Русев никак не се вписва в компанията на творците, които усещат силата си (неоспорим талант) и не се нуждаят от психопротези за издигане в собствените си очи.

  Затова пък идеално пасва в компанията на Антон Дончев (и той академик!), проф. Иван Славков, д-р Ахмед Доган и, разбира се, доктор Бойко Борисов – сиреч, компанията на хабилитираните (по “някакъв начин”) комплексари.

 19. На снимката – другарката Светлана Шаренкова скъсяваща живота си да направи министър Лавров приятел на България. 😉

 20. Снимката е предупреждение ,едно пророчество затова,какво ни чака,акоРусия с помощта на професионалните русофилстващи слуги успее да натресе на България “Южен поток”.Дали няма да заприличаме на зомбитата от картината /,рисувана от един мизантроп/,благодарение на застаналите пред този този фон българофоби.

 21. “Очакваме Европейската комисия да приеме разумен подход” – ами тя точно това прави, затваря
  сибирските павиани в бантустана им, врътва кранчето и ги оставя на диета от кедрови шишарки и
  оръжеен скрап. Педеруската високо технологичная “мъсль” може даже да измисли как да дестилира
  самагон от горните продукти и тогава никакви санкции не могат уплаши павианите. Но поне ще си
  живеят в резервата, без да мърсят света с “освобождения” и “цивилизационен принос”.
  Респект, г-н Инджев!

  PS Относно таланта на Елин Пелин, лично напълно съм съгласен със “Стамбо”, но нека не спамим и
  тролим темата. Блогът е за съ- мишленици, ако се не лъжа, да не акцентираме на личните различия…

 22. Ето това е Илюзионист – Лавров,
  Хари Худини пасти да яде!Фокусът е да заблуждаваш цял народ, когото ограбваш, че това е за негово добро. Е, и асистентите са на всеки километър…

 23. Neshko-orobenata ilustracia na paradna skrab, koiato Svetlin Russev e prevarnal v manifaktura, prodaljava da gneti publichno mnogo mesta.
  NDK e edna ot nai-zlokobnite sgradi v grada, ne samo zaradi estetikata si, no i zaradi istoriata na neinoto postroiavane.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.