Ще фалират ли и медийно “свързаните лица” с КТБ?

Сайтът Клуб Z съобщава на пръв поглед светската клюка, че шефката на „ Нова Българска Медийна Група“ Ирена Кръстева, майка на депутата Делян Пеевски, се е прибрала от Брюксел в София тази нощ. Причината за проявения интерес на сайта е сигнал на граждани, възмутени, че на летището в Брюксел Кръстева е прередила другите пътници с помощта на придружител-вероятно охранител, който се грижи на важната персона да й е по удобно ( отколкото на т.н. обикновени хора от опашката).

Спомням си как същата важна персона пререди журналистите, пожелали среща с еврокомисар Нели Крус в София през септември 2012 г. и се нареди на първо място на масата на тази среща със самочувствието на кралица на медиите в България. Заедно с нея на първа линия бяха и подобните й персонажи от медийния свят Николай Бареков, Петьо Блъсков, Тошо Тошев, Венелина Гочева- все герои на „прехода“ с решаващ принос за окаяното състояние на българското свободно слово, от които обаче никой не търси сметка за този фалит и за източването на доверието на българските зрители, читатели и слушатели от медиите в страната ни.

Няколко месеца по-рано президентът на „Репортери без граница“ Оливие Базил заяви в Брюксел, че в България истински свободни журналисти са само „шепа български блогъри“. Окуражени от тази оценка написахме ( ние, шепа български блогъри) писмо до еврокомисар Нели Крус с искане за среща в София на 20 септември, когато тя имаше планирано посещение, но се оказахме изтикани от шепа нахални български медийни босове.

Това беше единственият път, когато съм виждал на живо Ирена Кръстева, която според сайта Клуб Z в нейните медии служителите и журналистите наричали иронично „мама“. Беше за кратко, но достатъчно да чуя пледоарията й на робовладелец, за да получа от първа ръка доказателство за безнадежността на ситуацията в мафиотизирания български медиен свят.

Сега „мама“ си идва след като изглеждаше скарана с премиера Бойко Борисов в средата на 2009 г. и клетата изгнаница се премести да се труди в Брюксел.

Припомняме само, че тя замина за белгийската столица през 2009 г. непосредствено, след като Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ спечелиха парламентарните избори и дойдоха на власт. Месеци наред преди това ръководените от Кръстева вестници, титулуваха Борисов с обидни квалификации, между които и „Боко Тиквата“.

Веднага след изборите тогавашният премиер недвусмислено се закани на медиите на Кръстева-Пеевски и неофициално се смяташе, че това е конкретната причина за установяването на „мама“ в Брюксел.

През 2010 г. тя дори откри офис на „Нова Българска Медийна Група“ в белгийската столица. За което получи и поздравителен адрес от Борисов, който междувременно след рязка смяна на политиката на вестниците на Кръстева, бе обилно обгрижван и възхваляван от тях.

Брюкселският офис обаче бе почти скоропостижно закрит в края на декември 2012 г. Интересен факт е, че на мястото му на адрес: бул. “Сен Мишел” №15, малко по-късно бе разкрит друг офис – на Корпоративна търговска банка“ , се казва в днешната публикация на Клуб Z.

Да обобщя за финал: ако кризата с КТБ не се отрази на „свързаните“ с нея лица в медиите, които имат водеща роля за кризата на кретащата на опашката на европейските страни България, нищо няма да се промени тук.

16 мнения за “Ще фалират ли и медийно “свързаните лица” с КТБ?”

 1. “Да обобщя за финал: ако кризата с КТБ не се отрази на „свързаните“ с нея лица в медиите, които имат водеща роля за кризата на кретащата на опашката на европейските страни България, нищо няма да се промени тук”Скоро ще се разбере,по цената на издаваните от мама вестници.Това ще е първият признак за разрива между Пеевски и Басилев,но парите със сигурност са прехвърлени другаде,защото те са знаели.какво ще се случи.

 2. Не, няма. Защото не банката контролираше медиите. Тя беше просто инструмент за известно време. Парите всъщност винаги са били на други.

  Прочее, късогледо е това вторачване в машата, а не в ръката.

 3. В крайна сметка нещата зависят от акъла на гражданите. Живеем в демокрация, а не в тоталитаризъм. Никой не кара насила хората да четат медиите на Кръстева. В една демокрация, колкото и изостанала да е тя, и най-големите босове, политици и пр.робуват на негово величество – Читателя, Гласоподавателя, Потребителя.
  И разбира се, тъй като това робство не им харесва, с всички сили се опитват да манипулират обществото и да го настройват както им отърва – това не е българско, човешко е.
  И тук тънкият момент е доколко на това общество му сече пипето и дали умее да оценява демокрацията (за която се лее кръв там, където я няма).
  Докато има изсушени мозъци, които с грешно чувство на благодарност гласуват за безгрижното им и все по-далечно минало (и младост), а не осъзнават, че единствено младите и работещите, които остават тук могат да вдигнат пенсиите им – примерно.
  Докато има млади, които приемат демокрацията за даденост и не осъзнават, че това, че се грижат добре за семействата и работата си не е достатъчно, че се иска малко от малко обществено самосъзнание. Че демокрацията, за да съществува, изисква малко усилия и за нея, и това не е прищявка, а прост и непоправим факт. Да се интересуват какво се случва извън пряко касаещите ги работи, да се стараят да оценят правилно всяка обществено значима личност, да повишават когато могат общата си култура и когато дойдат избори…да гласуват. Отговорно. Не за Витковци, Барековци и подобни. Кои партии, кои лидери – с всичките им недостатъци, са способни да управляват цяла една държава, кои могат да се справят при неочаквани и тежки кризи, кои могат да застанат до Меркел, Путин и пр.без да изглеждат нелепо. Ето ви първото сито – 50-60% от кандидатите отпадат. Второ сито – кой от останалите отговаря най-добре на моите виждания за управлението на страната (след като от време на време прочитам/слушам изказвания на тези хора, проследил съм част от предизборните студия), и ето, вземам решение и отивам да гласувам. И политиците, ако искат да са на власт и да черпят облагите от това, щат-не щат ще трябва да се съобразят с този начин на мислене, стига той да е.. всеобщ.
  Така, дами и господа. Демокрацията, както всяко хубаво нещо иска услилия, има си своята цена, която не се ли научим да плащаме никога няма да разберем, защо по-дяволите се твърди, че демокрацията е най-добрият измислен строй…

 4. Без независима Европейска прокуратура никой досегашен няма да фалира, никой нов няма да се издигне, четвъртата власт ще коли и беси като първа, втора и трета, а България ще изпадне до статут на някое несъществуващо вече канибалско племе от централна Африка, чиито единствени ценности са били: Добро – да заграбиш и изядеш чуждото; Лошо – да ти заграбят нещо на теб!

 5. Poslednite dumi ot statiata mi prozvuchaha kato prorochesko eho: nishto niama da se promeni tuk (pone dokato petata ko loan upravliava).

 6. Не вярвам в скандала Ц.Василев-Пеевски. Без да разполагам с информация (то кой ли разполага?), си мисля, че последният изскочи от легена преди да се изхвърли мръсната вода,за да остане ДПС чисто.

 7. Не вярвам в скандала Ц.Василев-Пеевски. Без да имам информация, (то кой ли има?) си мисля, че последният изкочи от легена преди да се излее мръсната вода, за да остане ДПС чисто.

 8. Много ми се иска, след тези “скандали” да лъсне и голият и миризлив задник на Дудука! А дано, но надали!!

 9. Как да се промени нещо в тази държава. като прокурорите правят и невъзможното, за да увеличат тиража на споменатите вестници.Разбра се Цацаров на чие подчинение е.Затова и бързаше да се срещне с Пеевски като шеф на ДАНС.Какви ли спецакции щеше да има, ако ако прасчо беше начело на кочинкта ДАНС.Ама той Оруел отдавна го е описал- какво става когато прасетата управляват и много ми прилича на нашата ферма, защото това не е държава.

 10. razberete hora,

  otdavna (predi 2 godini )sum pisal na vsichki senatori i na vneshnii razvedki (razuznavaneto na bratushkite http://svr.gov.ru/) che gokturk/kokturk e pogreshen prevod na KOTRAG.

  i ot tam sledva che turcite imat bulgarski proizhod, a ne bulgarite da imat tyurkski proizhod. sprete da ste rusofili i se fokusiraite vurhu suedinenieto ni s makedonia na 6-ti septemvri. bulgaria shte e velika ot viena do vladivostok,ako ne opleskate neshtata.

  http://www.vesti.bg/sviat/balkani/iska-li-erdogan-da-prati-100-mln.-turci-v-bosna-6017258

 11. Кратко допълнение.

  Всички или почти всички медии са собственост на комунистите или на силно приближени техни подлоги.В момента няма нито едно радио ,или телевизия,което да е с твърдо антикомунистическа насоченост. Дори в-к Про & Анти се водеше от комунистите.Той беше създаден за отдушник на антикомунизма,но не да го активизира и въведе в практика.Всички материали бяха в исторически аспект.

  Постоянните пропагандни трикове на комунистите и създаване на изкуствени и маловажни проблеми имат само една цел-да се отклони вниманието на потенциалното недоволство на хората от комунистическата партия и нейната централа.

  Точно затова беше създаден и поредния отдушник,който има задушаваща роля-партията “България без цензура”.Собствениците и лидерите на тази партия са откровени комунисти и те щели да се борят против цензурата.А самата дъражва ръководи цензурата.А пък държавата е на комунистите и кръга се затваря.Но наивници много и затова бяха избрани няколко предствители от тази полупартия в ЕС-праламент.

  Единствения начин медиите в страната да станат свободни и обективни е ако се вземе властта от политици,които първостепенно са антикомунисти и античекисти.Никакъв друг начин не съществува за тази цел.

 12. Като е за “български” “медии” думата, прочетете това с онези торбички под ръка, които ги дават в самолетите при повръщане.
  Но, забележете, пачаврата “авторка” не казва, че драсканиците й са платена с рубли публикация.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4190757
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4190739

 13. Ха познайте от три пъти от падането на кое правителство територията България върви все назад вече 13 години

 14. …” че в България истински свободни журналисти са само „шепа български блогъри“. Окуражени от тази оценка написахме ( НИЕ , шепа български блогъри)”…

  :)))

  свежо ,

  много свежо … :))

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.