Борисов кармелизира вината си за опита за криминализирането на слуховете

“Моите вчера цопнаха веднага и приеха закон за цензура в говоренето за банки в ангажимент на всички точки, около които имаше съгласие на консултациите при президента”, обясни пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента. След това той се извини от името на парламентарната група за подкрепените поправките в Наказателния кодекс, които криминализират всяването на смут и страх в банковата система.Поправките в НК, отнасящи се за банковата системаq бяха приети вчера с гласовете на ГЕРБ и ДПС в пленарна зала.

“По никакъв начин, а то няма да има и парламент, такава точка няма да бъде вкарана или подкрепена от нас, категорично”, обяви Борисов. Подкрепихме я и за това се извинихме, настоя той.

Партията на Бойко Борисов гласувала предложението на БНБ за промени в Наказателния кодекс, предвиждащи разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, да се наказват със затвор между 2 и 5 години, само заради „духа на закона” и за да спазят споразумението от консултативния съвет. ГЕРБ обаче няма да подкрепи текстовете на второ четене, тъй като „не стават”. (Faktor.bg)

На младежки форум на ГЕРБ лидерът Борисов, които явно е податлив на емоцията аплодисментите от пълните зали, се похвали миналата седмица с отличните експерти на партията и дори призова потенциалните си партньори в едно бъдещо управление ( част от които откровено излъга за подобно партниране през 2009 г.) да дойдат и да се уверят сами в богатството на експертния му екип.

Възможно е да има и супер експерти около Борисов- в крайна сметка амбицията за кариера е сред човешките слабости, които са трудно укорими на принципа „веднъж се живее, сега ми е паднало“.

Въпросът е обаче дали експертите смеят да противоречат на вожда в партията му. Защото и без да са експерти, например юристи, за доста „обикновени“ хора беше беше ясно, че позицията на ГЕРБ в борбата със слуховете ( около банковия сектор) е меко казано уязвима.

Въпросът има три основни аспекта: юридически, политически и още един, който е труден за формулиране, но лесен за усещане с демократичните рецептори, ако ги има човек.

Юридическият оставям на юристите.

Политическият беше доловен ( със закъснение) от ГЕРБ, които чрез интервю на Лиляна Павлова за БТВ дадоха тази сутрин сигнал, че май няма да подкрепят готвения закон за криминализиране на слуховете в банковата сфера на второ четене именно заради колаборацията по този въпрос с ДПС. ГЕРБ вдигнаха по този начин топката на БСП, които се оттеглиха тактически и оставиха ГЕРБ да понесе негативите от гласуването заедно с ДПС.

Най-важен обаче е третият аспект от въпроса, по който БСП дръпнаха доста речи и килимчето на ГЕРБ- говоренето по темата за свободата на словото. Изведнъж социалистите застанаха в позата на бранител на свободното слово от цензурата и го изиграха достатъчно добре, за да може да им се възрази на тезата, че забраната на слуховете е битка с призраци. Не може да се дефинира що е това слух и е опасно за духа на демокрацията да се въвеждат забрани от този род, които могат да доведат по аналогия до нови подобни забрани в други области.

На БСП никак не им отива да застават в тази фалшива поза, но Борисов им поднесе подарък и те се възползваха от него в максимална степен- при това в навечерието на партийния си конгрес. Неформалният лидер на лявото крило в левицата Янаки Стоилов употреби парламентарната трибуна с реч, в която се изяви като демократичен ангел хранител на свободата на словото и медиите. Това беше отлична възможност за предизборна изява на кандидатурата му за партийния връх  в края на месеца.

Борбата със слуховете ( срещу паниката) е военновременна мярка и е особено добре известна от практиката на върхушката в СССР, воювала на първо място със собствените си граждани. За всяване на паника чрез разпространяване на слухове в СССР са разстрелвали.

Параноичната съветска система е забранявала каквато и да било лична инициатива за споделяне на истината за състоянието на страната и по тази причина в архивите практически отсъстват например частни фотографии как е изглеждал отвътре СССР по време на Втората световна война. Да вдигнеш фотоапарт на улицата и да снимаш каквото и да е в онези години е било равносилно да си подпишеш смъртната присъда. Ето защо за фронта и обстановката там знаем или от официалната съветска пропаганда или от безбройните германски фотодокументи, голяма част от които са любителски кадри на въоръжените с фотоапарти германски завоеватели.

Манията за борбата със слуховете в родината на „победилия социализъм“ беше толкова абсурдна, че си изпроси сатирична песен от народният любимец Владимир Висоцки. В нея той се подиграваше, че в СССР  „ходят слухи словно мухи, а беззубые старухи их разносят по домам” ( ако цитирам вярно по памет).

Сега Борисов се покайва, но след като запореден път показа, че му липсва елементарния демократичен рефлек, докато се хвали със “свои” юристи и други експерт. Защото е виц да си представим, че депутатите ( му) са гласували на първо четене за криминализирането на слуховете без това дса отразява личното мнение на вожда.

От кримининализиране сега преминават към кармелизиране на въпроса. Горчилката остава за “неговите” депутати, а от Борисов ще очакваме поредното самохвалство, че е спрял лично едно …лично негово тъпо решение.

8 мнения за “Борисов кармелизира вината си за опита за криминализирането на слуховете”

 1. Бат Бойку ми мяза на дебела Горила, която се мъчи да играе балет. Постоянно настъпва краката на колегите си а после се хили с глупашка усмивка и сочи някой друг.

 2. “…амбицията за кариера е сред човешките слабости.”

  Амбицията за кариера сама по себе си не е слабост. Превръща се в слабост когато заради кариерата започнеш да правиш отстъпки от морала си.

 3. Към Mariana
  nikolova@mail.bg

  Николова,на това му се казва гузен негоден бяга.
  И не ми говори на ти и на умалително с анонимната претенция да си великанчеееее- това е тъпо, колкото всеки опит за тичане пред вятъра.
  Ако случайно се познаваме, за да фамилиарничиш, значи се срамуваш да си признаеш коя си точно ти, Николова. Явно има защо. Приемам този факт за самопризнание за малодушието и малозначението ти.

 4. Мариана ли си или Николова не знам, но това, че Боингът е свален от руснаците не е предположение, а ФАКТ! Това вече се изясни на цялата световна общественост. Такива като теб вече се гърчат и премятат, в жалък опит да прехвърлят авторството на терористичния акт върху “сепаратисти”, “бунтовници”, “разгневени граждани”, “паравоенни без опознавателни знаци”, но от усилията си стават само още по-жалки и смешни! И отвратителни!И за слепите вече е ясно, че на територията на Източна Украйна действат РУСКИ ДИВЕРСИОННИ ГРУПИ, тежко въоръжени с МОДЕРНО ВЪОРЪЖЕНИЕ, РЕГУЛЯРНО ОБЕЗПЕЧАВАНО ИМ ОТ РУСИЯ!
  Ха на бас, че дори и на теб това ти е пределно ясно,
  тролчеееееееееееееееее, ама се правиш ва ощипана госпойца.

  🙂

 5. Най-отчайващото е, че този неграмотен самохвалко има голяма вероятност да оглави отново правителството на тази територия. С това стремглавото летене в пропастта за България ще добие нови “сили”!
  В първия си мандат направи каквото можа (и каквото не можа) за да изхарчи спестеното с много лишения от предишните правителства в хазната. Сега идва ред на кредитите. Нищо чудно в края на властването на този барбарон България да има заеми повече отколкото при любимияТ му Тато.

 6. Г-н Инджев,аз лично приемам изцепките на нашия герой като професонално изкривяване.Той първо подава искрата на собствените си депутати да я раздухат и когато лумне огъня пристига загася го и обира овациите.Този път обаче доктора на нЕуките се забави с маркуча и пригори захарта,та затова седящата зад него при гасенето Цецка беше с горчива усмивка!Колкото до Марианчето е ясно русофилотролстване в аванс!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.