Авантюрата в Крим доведе да засечка на старите кримки на русофилството у нас

Кремълският Макиавели доведе Русия до катастрофа

22 Юли 2014

Гидиън Рахман, в. Файнeншъл таймс  

Гидиън Рахман. Снимка: от тв екрана

Само допреди няколко месеца беше модерно Владимир Путин да бъде хвален заради стратегическия си гений. Десни американски политици сравняваха неговата самоувереност с предполагаемата слабост на своя собствен президент.

В колонка, озаглавена “Обама срещу Путин, неравните съперници”, Чарлз Краутхамър заяви: “При този президент Русия се представи много по-добре от Америка”. Руди Джулиани, бившият кмет на Ню Йорк, похвали решителността на Путин и се оплака: “Ето това е лидер.” Найджъл Фараж, лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП), каза, че Путин е световният лидер, от когото най-много се възхищава.

Тези похвали изглеждат твърде неуместни след свалянето на полета МН17 на малайзийските авиолинии. Очевидната руска политика на доставяне на противовъздушни ракети за украинските бунтовници не беше просто неморална. Тя разкрива колко е измамна идеята, че Путин е някакъв стратегически гений. Всъщност, той се разкри като безразсъден комарджия, чиято параноидна и цинична политика води Русия към икономическа и политическа изолация.

Кремълският “мини-Макиавели” смята, че може да дестабилизира Източна Украйна, като същевременно правдоподобно отрича връзките на Русия със сепаратистките бунтовници.

Кукловодът обаче не успя да удържи всички връвчици. След смъртта на близо 300 невинни граждани, руското участие в трагедията беше безмилостно осветено.

Руските власти сега са изправени пред много труден избор. Ако сътрудничат на международното разследване на трагедията с МН17, резултатите може да се окажат крайно неудобни. Но ако блокират разследването, опитат да се скрият зад конспиративни теории или дори изпратят войски в Източна Украйна, ще насърчат още по-суров международен отговор. Миналата седмица, още преди трагедията с пътническия самолет, САЩ обявиха, че ще наложат по-строги санкции на Русия. Сега и от Европейския съюз се очаква да втвърди позицията си. Някои от големите руски компании губят достъп до западните капиталови пазари.

Задава се и политическа изолация. Русия вече беше изхвърлена от Г8 – групата на водещите индустриални държави. Австралийците, които загубиха свои граждани в самолетната катастрофа, не са доволни от това, че трябва да посрещнат Путин на срещата на Г20 в Брисбейн през ноември. Домакинството на Русия на Световното първенство по футбол през 2018 г. не след дълго също ще бъде поставено под въпрос.

Грешките на Путин се простират отвъд безотговорността на действията, с които беше дадена възможност на сепаратистите да стрелят по преминаващ самолет. Този гаф почива на поне четири други провалени политики. Първо беше прекомерната реакция на идеята, че Украйна може да подпише споразумение за търговия с ЕС.

Идеята, че Брюксел отчаяно се опитва да превземе Украйна беше параноидна. В действителност, ЕС от десетилетие насам демонстрира неохота да присъедини Украйна. Членството в НАТО – което Москва определи като голяма заплаха за Русия – беше по подобен начин отдалечена перспектива. На срещата си през 2008 г. НАТО отклони предложението да даде на Украйна перспектива за членство и оттогава насам това остава основната позиция на алианса.

Втората грешка на Русия беше, че насърчаваше безредиците в Украйна, докато отричаше отговорността си за тях. Това трябва да е изглеждало хитро по един циничен начин – и определено завари света неподготвен, що се отнася до анексирането на Крим. Но в Източна Украйна манипулациите на Москва бяха по-малко ефективни и по-трудни за прикриване.

Това достигна кулминацията си в трагедията с МН17. Резултатът е, че Русия се оказа в най-лошата възможна позиция. Тя не контролира напълно събитията, но въпреки това е обвинявана за тях. И така й се пада, защото дори заповедта за стрелбата да не е дошла от Москва, руснаците дадоха възможност тази катастрофа да се случи.

Третият капан, който Путин сам си постави, се отнася до манипулацията на руското обществено мнение чрез все по-груба националистическа пропаганда. Това постигна желания ефект за вдигане на рейтинга на президента. Но за него става все по-трудно да отстъпи. Всяко действие, което е по-малко от пълна подкрепа за сепаратистите, прави Путин уязвим за обвинението, че не е успял да защити рускоезичното население от “фашистите”, които според неговите медии контролират Украйна.

Четвъртата му грешка беше непрекъснатото подценяване на реакцията на Запада. Подмазвачите около него вероятно са го убедили, че е виртуозен стратег, а Западът е слаб. Отговорът на Запада може понякога да беше бавен, но бяха наложени действителни санкции и се задават допълнителни ограничения. Руските бизнес лидери са потресени от ситуацията. Но те засега са безпомощни.

Като допусна да затъне в ненужна и разрушителна конфронтация със Запада Путин освен това се захвана с грешния проблем. Въпреки цялата московска параноя за НАТО, истинската стратегическа заплаха за Русия е възходът на Китай. Но, вкопчен в конфронтацията със Запад, Путин се превърна в молител в Пекин, както се вижда от несиметричната енергийна сделка, подписана наскоро с Китай.

Задача на питомните руски медии е да лустросат тази поредица от провали и грешни преценки и вместо това да представят Путин като герой, който се опълчва срещу един враждебен свят. Проучвания на общественото мнение създават впечатлението, че тази компания за момента работи добре.

Опасността идва оттам, че единственият начин за Путин да прикрие многобройните си провали е да продължи да нагнетява атмосферата на криза, създавайки едно самоизпълняващо се пророчество, в което Русия наистина ще бъде изправена пред един все по-враждебен Запад. Тази политика е опасна за света и най-вече за самата Русия.

БТА, e-vestnik

Тази статия води към размисъл за близкото бъдеще на Русия без Путин. Или още по-радикално: води към размисъл за Русия след осъзнаване на онова, което й причини Путин.

Наречете ме фантазьор, но съм непоправим оптимист. Вярвам, че без непременно да се излекуват напълно и бързо ( бързото отхвърляне на това наследство може да стане само след голяма катастрофа от рода на сгромолясването на Третия райх, която никой не желае), руснаците ще изтрезнеят принудително от пиянството на путлеризма, който превърна огромната им държава в нарицателно за позорна евразийска тирания в епохата на победилата демокрация.

Какво би означавало това за България? Дават ли си сметка днешните подмазвачи на Путин в България, че са осъдени на позора да се оправдават пред…руснаците?

Обяснението за това, че след организирания от Москва партиен преврат срещу Живков в България нито един комунист не хвана гората или пушката ( в градски условия) да защитава своя български вожд е именно във факта, че българският комунизъм беше изцяло, безрезервно, всеобхватно и всепроникващо съветизиран до пълна парализа на каквато и да било българска инициатива в рамките не само на партийно-държавната политика, но и на ниво „отделен комунист“-пък бил той и по-твърдоглав от съветския си другар във фанатичната си вяра.

Щом светските другари са решили, значи няма да им пречим да сменят партийното ръководство, както винаги са правили в България- това е мантрата, парализирала съпротивителните сили и на най-възмутения от „несправедливото“ отношение към др. Живков български комунист по онова време ( после някои се окопитиха и днес ръмжат със задна дата срещу Горбачов).

На гордите с партизанското си минало в България големи антифашисти винаги трябва да се напомня, че техният антифашизъм са си го прибрали в пазвата по заповед на Сталин, когато той сключва позорния съюз с Германия през август 1939 г., довел до подялбата на Полша с побратима Хитлер и до Втората световна война. Съответно антифашизмът им изригва отново ( разиграван например преди това по време на испанската гражданска война) отново по нареждане на СССР, нападнат изпреварващо ( според Виктор Суворов) от Германия в едно състезание със СССР кой да издебне другарчето си в битката си за европейско и световно господство.

А колко им е било удобно да са войнстващи антифашисти в горите на Царство България, което Сталин не е признавал за фашистка държава ( въпреки съюза й с Германия) , поддържайки дипломатически отношения със София до самото нахлуване на окупационната му Червена армия през септември 1944 г., те си знаят ( но упорито отказват да споделят публично).

Днес българският мимикриращ комунизъм се е въоръжил със старата кримка на руската пропаганда- русофилството. Но всъщност играе по свирката на един автократ в Кремъл, който отклони Русия от европейския път. И тук пропагандата на старите кримки в България засече.

Червените шамани в България отлично разбират, че Путин ги е завлякъл в блатото като един съвременен Иван Сусанин ( руският национален герои, който с цената на живота си отклонил в блатата чуждата завоевателна армия). Ето защо няма да чуете вождовете на социализма с европейско лице, при цялото им русофилство, да хлипат от радост за анексирането на Крим, което е повратна точка в разбирането на запада и света за същността на режима в Кремъл.

Трагедията с малайзийския пътнически самолет, за която Путин е основния световно заподозрян най-малкото като главен виновник за избухването на украинската криза от ноември миналата година, е зловещо потвърждение на основанията за това западно и световно проглеждане.

На пропагандната амбразура на русофилството днес у нас са поставени предимно млади и относително нови лица на червената пропаганда- те да се червят пред червенеещата аудитория в България в деня, когато Путин неизбежно ще бъде обвинен като като „ревизионист“, „волунтарист“ или нещо подобно на Сталин и Хрушчов, обявявани за грешници от следващите съветски вождове с подобни изфабрикувани в лабораторията на съветската идеологическа глупост понятия.

Може да ви се струва дребна подробност от този пейзаж в България, но стари кримки, като Андрей Райчев, публично наричат анексирането на Крим от Путин „голяма грешка“, която ще струва скъпо на Русия. Докато от голям възторг по това събитие се задъхват едни млади другари, наети да обслужат конюнктурата, за да бъдат похарчени при предстоящото неизбежно разместване на пластовете на „перестройката“.

Младоците, милите, сами се тикат в предните окопи и си мислят, че самоотвержената им защита на путлеризма ще им се зачете и ще им осигури партийно-държавна кариера, но не са познали- те са просто пушечно месо, зад гърба на което замезват с порцията фронтова водка старите кримки.

Авторът на тези редове, който не е стъпвал в СССР и Русия от 34 години насам и никога не е бил канен в руското посолство в София ( с едно единствено изключение – на многолюден прием в качеството на директор на БТА в първите години на българската свобода в началото на 90-те на миналия век) обещава да да изпие тост и в Русия, и в посолството й тук по повод сбъдната прогноза.

Пишете го в сметката на „самохвалството“, каквато ми се лепи в такива случаи, но прогнозирах възхода на незабележимите до преди няколко години за широката публика млади лица, като русофилите Ангел Славчев ( Че) и Александър Симов ( „увековечих“ ги още в книгата си „Течна дружба“ през 2011 г.). Днес те не слизат от телевизионните екрани . Симов, като по-нахален, дори редовно ме споменава в текстовете си в интернет с хашлашкото самочувствие на хулиганстващото си презрение, като „пич“, който му е обърнал внимание и поради това го „кефел“.

Всъщонст обърнах внимание, че Бареков ще обърне палачинката срещу корпоративния си благодетел Цветан Василев в момента на неговото падане, както я обърна срещу Борисов в момента на неговото падане от власт.

Ангажирах се (почти) солово в България с тезата за ливанската връзка в атентата в Бургас и тя също се потвърди.

Въпреки свойството на Сидеров да възкръсва след всеки скандал, написах, че тъкмо скандалът с френския дипломат и с полицая на варненското летище в началото на годината ще му бъде лебедовата песен. Самият Сидеров съм обрисувал като 100 процента руски проект още във времето, когато се въздържаше да си го признава с действията си.

И всичко това ( а има и още) са сбъднати „предсказания“ за конкретни личности.

Бих могъл да спомена и цели каузи- като прозападната преориентация на България, в която ни най-малко не вярваха на запад.

Ако се върна доста назад във времето, бях между малцината, прогнозиращи в началото на 90-те години на миналия век ( като един основателите на Атлантическия клуб), че България ще стане член на НАТО, когато това изглеждаше като пълна утопия.

Басирах се ( и дежурно осмиван и заклеймяван за това), че НАТО няма да претърпи никаква военна катастрофа в Ирак, Афганистан, Либия и особено в бивша Югославия. Хорът на желаещите да погребат Америка в блатото на бивша Югославия, оприличавайки го на виетнамското тресавище ( начело с партийния вожд Георги Първанов) не позна за хилядите ковчези, с които братята сърби щели да изпратят обратно в родината им американските момчета. Ужасно ме намразиха, че бях прав колко зле ще свърши техния побратим Милошевич.

И т.н.- имам още доста сбъднати политически прогнози. Това ми е работата. Политически коментатор съм и имам претенцията да правя изключение от правилото на безпомощното удобно коментиране у нас, което се крие обикновено зад удобната фраза „ а дали това е така, бъдещето ще покаже“.

За колорит обаче завършвам по изключение този коментар с руското „поживьом, увидим“, което допуска отворен финал- поне по отношение на времето, когато неизбежното събуждане на Русия от самоубийствения шовинизиъм на путлеризма ще стане факт.

35 мнения за “Авантюрата в Крим доведе да засечка на старите кримки на русофилството у нас”

 1. Всичко това което пишеш е точно но защо нито веднъж ни си коментирал Христо Бисеров? Нямаш информация или те е страх? Но пък има от какво да се страхуваш

 2. Уважаеми господин Инджев,
  Поздравявам Ви за стоицизма и за интелектуалното мъжество, с които повече от две десетилетия, в отвратителната обстановка на (пост)комунистическа България отстоявате своите принципи, истини и право на свободно мнение!
  Макар и по трагичен повод, събитията за кой ли път потвърждават Вашата правота, точността на анализа и дълбочината на прогнозите, безкористната Ви и самоотвержена служба в името на (тъпото, за жалост) българско общество.
  Съдбата на Касандра не е завидна, но е благородна и помага на идните поколения да прозрат заблудите на бащите си.
  Сполай Ви и Бог да Ви пази.

 3. ZLATKA, всички се интересуваме къде е Бисеров?
  Ако имаш данни за него, вярвам че и г-н Инджев ще е иска да ги чуе!
  А ако искаш да коментираш Бисеров, никой няма да възрази!
  След като си толкова храбра – КОМЕНТИРАЙ!
  П.П. Не знаех , че коментирането на Бисеров те павил “храбър”! Голяма логика ……………

 4. Г-н Инджев,
  карате ме да се чувствам горд от факта ,че все още има българи като нас – СВОБОДНИ.

  Желая ВИ здраве и успех.

  П.С. За Златка-та, тя май е и трите, плюс кафяво-червената 🙂

 5. Към г-н Инджев . Бсичко е казано…..! Пожелавам ви щастие и успехи ! Добре , че ви има !

 6. Иво Инджев се изнерви и забрави правилата на културното общуване. Чак започна да обижда дамите?! Е-е-е, не така, Иво! Нали си журналист и спазваш онова, как му се викаше, журналистическа етика. Ако си журналист де?! Щото не ми приличаш много на такъв! Повече ми мязаш на старовремски глашатай, който разнася наредбите на чорбаджията. И името ти също заблуждава хората. Трябва да се казваш Мойше, Йехуда, Балаб, Арон,Манас,Юда, Мечел, защото истинското ти име е някакво такова, нали? 😉 А малка кръгла шапчица на главата не си ли слагаш? Май че й викаха кипа! Душегубец и българозаблудител такъв! Защо не отидеш там, откъдето ти е истинското име? Там ти е мястото! Иди и там пиши срещу Русия! Защото тук някой ден ще те набарат апапите и ще ти оправят лумбагото с ритници? 😉

 7. Путин е предвидим комарджия, винаги залага на червено. Западът не е прогледнал изобщо. Не и европейския Запад. Само пострада моралната легитимност на газопроводите. Върху трасетата сега има 298 ковчега. От Западна Европа очакваха пожара, само се надяваха да е от варианта “защо Путин даде на децата да си играят с кибрит”. Беше по-зле, не кибрит. Сега Европа се кани да удари поименно и пофирмено малко финансови потоци, но руснаците все пак ще си приводнят бойния кораб от Франция, вероятно дори и вторият ще го бъде. Развръзката ще е дългосрочна. Ако Украйна не получи подкрепа за асоцирано членство в НАТО, Путин ще продължи – замаяни от пропагандата, милиони в Русия чакат да станат съседи на Новорусия. Не са достатъчно гладни. Ще свалят вожда чак пред прага на хуманитарна катастрофа, а дотогава тяхната подкрепа ще е функция на агресията… и комарджията няма избор.

 8. Блестящо, г-н Инджев!
  Смятам, че Вас Ви четат не само вашите съмишленици и привърженици, но и всички ваши противници, защото има какво да научат и да разберат!

 9. Абе,аз защо останах с вчепетлението,че “опълченците” в Украйна немат противосамолетна бойна техника,а изведнаж вижте какво пише в Делянпеевския сайт blitz.bg:

  http://www.blitz.bg/news/article/280897

  Значи,”опълченците” свалят бойни самолети в несвяст,а к’во да говорим за некви граждаски фърчолети.
  И пак в този новинарник ми са струва,раиш ли,че имаше нещо от сорта,че няма начин как “опълченците” да затрият близо 300 чиляка.
  Ами ако преди това,така упорито наричаните от blitz.bg “опълченци”,са затрили няколко кашона с водка повече,какъв е проблема!?
  Ееех,спомням си какви статии съм чел в този сайт преди да го напазарят Мама Свинка и Прасчо,ама нейсе…и там обърнаа палачинката.
  Абе,ний да сме живи и здрави!

 10. Към Епитропов
  djsp@abv.bg:

  Ето от такива са нацистите – като теб, които имат претенцията да преподават ( анонимно, без доказан произход за заслугите си ) добри обноски от името на обидените “дами” ( също анонимни, може а всъщност “дамата” да е някой плешив чичко в пенсия със зелени чорапи), но заплашват с разправа като истински страхливци без име…

 11. Цитирам Парасков:

  “Блестящо, г-н Инджев!
  Смятам, че Вас Ви четат не само вашите съмишленици и привърженици, но и всички ваши противници, защото има какво да научат и да разберат!”

  Четат,четат!
  Макар,че на тях чугуните всичко до болка им е ясно.
  А най мноо четат милицаите от “ония служби” и съм сигурен,че преписват и IP-тата на ей такива кат’ нас дето не са патриоти.
  Затова браузвайте през TOR системата (не че аз го правя).Малко пада скоростта,ама ако някой има притеснения,може поне да е малко по-скопоен.

 12. Да сме живи и здрави да се сбъдне прогнозата Ви по – скоро! Тогава и аз ще се присъединя към Вашия тост, ако не възразявате. Е, няма да е в посолството, но може да е на представянето на следваща Ви книга. Поздрави!

 13. Златка Епитропова – един плешив чичко със зелени чорапи – това е образът на въпросния “коментатор”, който се нахвърля върху Вас, г-н Инджев, с неистова злоба. Ръстът Ви е твърде висок, за да обръщате внимание на тия отровни мравки, но пък си заслужава да им кажете по някоя умна приказка, за да не останат в заблуда дребните завистници, че са успели да Ви победят със словесни престрелки.

 14. г-н Инджев, много пъти съм чел мрачни прогнози в блога Ви и много пъти съм си казвал -дано греши.

  За първи път от незнам колко време си казвам – дано сте прав. Направо се моля на Бог да сте прав и да видим светлина в тунела.

 15. Хубаво е, че т.н Запад е взел да проглежда, но имам един въпрос към френския президент – ако имаше френски граждани на борда на самолета, пак ли щеше да им отдаде почит с предаване на Путин, френски боен кораб.Но и граждани на ЕС биха искали Франция да не предпочита Путин пред живота на мирни хора и деца.Виждаме за какво се използват оръжията от Русия.С тях анексират чужди територии, подкрепят кървавия режими в Сирия.Снабдяват терористи, които взривяват граждански самолети.Ако този френски кораб пристане във военноморската база на п-в Крим, означава ли , че Франция подкрепя анексирането му?
  ZLATKA и Епитропов, май сте объркали мястото.За ZLATKA е ясно, толкова и е мозъчното вещество, но втория е явно с поръчение – само фашист може да слави руския фашизъм и делата му – взривяването на 300 души

 16. Опукаха! – “Опълченците опукаха с ПЗРК още два украински СУ -25”, пише БЛИЦ…с този жаргон обикновено описват лесни футболни победи…

 17. ДЕбИлТРОПОВ, твоят кумир Долен е пример за ГЛАШАТАЙ на червените ЧОРБАДЖИИ в милиарди, а ти си по-долу и от него!
  Колкото за имената ,можеш да преименуваш само себе си, а не другите.
  И не се прави на голям “кавалер”, защото НЕ си! И е много вероятно да криеш шизофреничното си раздвоение под никовете – ДЕбИлТРОПОВ и ZLATKA.
  Изясни си кой от тях повече ти приляга!
  А и ушанката ти приляга , дори в лятните жеги. Нали е тъпкана с рубли, те действат като сибирски “климатик” с путинско охлаждане!
  И не забравяй ти и тъпият ти кремълски господар , че тук е България, тук е ЕВРОПА от 1300 години. Който харесва рАЗЗЗИЯ може да се пресели там , и без това тя пустее , заради примитиви , като тебе и господарят ти , който те насъсква с тъпата си злоба!
  Прибирай си апапите, и заедно с тях отивай на гости в Сибир!

 18. @Alex, хахаха каква ирония и двуличност само. Нито са журналисти нито са свободни. Станаха са смях и резил защото са наивни последователи на Путин (а това ги боли понеже те срам нямат). Да се надяваме че покрай лакомията им с КТБ да си получат и заслуженото.

 19. Поздрави на огромния Журналист Иво Инджев за блестящия анализ в перспектива!Да убеден съм,че съдбата на кремълския лилиПутин ще бъде определен от изтрезнелия руски народ,който все още го измъчва махмурлука на националпатриотзма,което неминуемо ще дръпне копанята на нашите петоколонници.Като прочетох коментара на Епитропов си спомних,че като малък бабами отглеждаше едно розово прасенсе, казваше Сашко.Та този Сашко беше изключително ревнив към копанката в която му сипваха макар и помия, лапаше и обикаляше около нея и недопускаше никой.Та този нарекъл се Епитропов се е настанил до русофилската копаня и я брани като Сашко!

 20. Не са объркали адреса Zlatka и Епитропов. Просто е неизбежна закономерност като замирише на парламентарни избори такива като тях да плъзнат из форуми като този и после да изчезнат за дълго.

  Колкото до темата на статията: жалко, че в сутрешните тв блокове, в които се прави обширен обзор на пресата, липсва преглед на статии от блоговете на прословутата “шепа свободни български блогъри”.

 21. Поезд ехал, ехал и остановился. Стоит час, два… Пассажиры спрашивают кондуктора:
  – Почему стоим?
  Кондуктор:
  – Паравоз меняют.
  Пассажиры:
  – И на что меняют?
  Кондуктор:
  – Как на что? Паравоз на паравоз.
  Через несколько часов пассажиры опять спрашивают:
  – Ну и что, заменили?
  Усталый кондуктор:
  – Заменили…
  Пассажиры:
  – На Что?
  Кондуктор:
  – Как на что? На водку.
  Пассажиры:

  Zlatka, според теб какво е продължението на историята?

 22. Истински се надяваме, това което е написал г-н Инджев да получи фактическото си потвърждение. Това, в което не вярвам, обаче е, че Русия толкова скоро ще прогледне. Да, Путин ще бъде низвергнат, но това няма непременно да означава, че Русия е “прогледнала”. Защото проблема на голямата страна не е Путин, проблема е, че 70 – 80% от руснаците го харесват!

 23. po vuprosa za KTB: ” koito se e hranil na gurba na naroda, da mu se otneme imushtestvoto. tova e chista i sviata republika i nie sme dlujni da dadem primer pred sveta,che tuk niama korupcia,za da mogat da doidat investicii ne samo ot oman,nie sme dlujni da razsledvame dokrai iztochvaneto na KTB i da OBEZSHTETIM VSICHKI POTURPEVSHI.
  VSICHKI KOITO IMAT VLOGOVE PO MALKO OT 100 HILIADI EVRO ZA OBEZPECHENI PO ZAKON. VSICHKI NAD TOZI LIMIT, SHTE BUDAT OVUZMEZDENI, SLED KATO SE VUZSTANOVIAT PARITE I KONFISKUVAT. AKO DELIAN PEEVSKI E IAL KEBAPCHETA, ILI CVETAN VASILEV IMA SKUP CHASOVNIK, VSIAKA STOTINKA SHTE BUDE OTCHETENA.
  KAKTO VSICHKO V TEFTERCHETO NA LEVSKI E OSCHETOVODENO GO POSLEDNIAT GROSH NARODNA PARA.

 24. ВЕЛИКА БОЛГАРИА
  July 7
  За добро утро в първия ден на седмицата една добра новина:
  ИМАМЕ НОВ АСПАРУХ, КОЙТО ЩЕ НИ ВЪРНЕ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ. ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ПРЕСИЧА ДУНАВА, А ОКЕАНА
  Споделям с вас едно от десетките негови държавническия напътствия, които не спира да изпраща от Щатите. Ние само трябва да ги приведем в действие и скоро ще имаме резултати.
  Понеже не си четем конституцията, новият АСПАРУХ КАЗА:
  Рo alineia 2-ra ot konstituciata,vsichki djamii triabva da sprat s decibelniat si teror.
  Чл. 37.
  (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
  (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

 25. Какви “опълченци”, това са пирати под руско командване, с руска екипировка и снаражение.

 26. izkliuchitelno vajno e mikov i stoinev da ne se dokopat do BSP. vajno e ianaki da moje da oglavi partiata.

 27. ivo,

  podgotvi statia za vsichki geroi ot tazi statia,taka,che tia da posluji za osuditelna prisuda i konfiskacia na imushtestvoto. i purvanov, i obcharov i peevski i kornelia ninova,procheti statiata i napravi “tvoia statia” kakto ti si znaesh, a puk az ot tuk ot shtatite az znam kakvo i kak da gi napravia.

  samo ianaki stoilov pojali po tvoia precenka razbira se, nie ot amerika sme za svobodata na slovoto i se rukovodim ot “cenzura nikomu”.

  po tvoe usmotrenie,ti preceni za ianaki.

  no za drugite mi dai material,taka che kato napravia promeni v konstituciata,da moje vsichki tia kradci da ne ostanat beznakazani za tiahnata bezpardonost i krajba spriamo bulgarite.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/23/2348191_chii_sa_kandidatite_za_predsedatel_na_bsp/

 28. ne mi e iasen hristo biserov, napishi statia za nego ako mojesh, za da se orientiram i posle da znam ot tukashnite slujbi kakvo da kajem na nashte slujbi i kak i koi da bude osuden.

 29. ЧАО /Честита Атрофирала Оставка / Вече и Сидеров ще я гласува, видите ли! Иначе, неговата лебедова песен беше, когато се осветли напълно, като перепутил се човек .Като неясен по можеше да заблуди някой зеленотиквеник.

 30. Да си пожелаем това пробуждане на руския народ да се случи по-скоро!
  Путин ги влече в тресавището на комплексите си, но в ръцете на руския народ е да му покаже “къде зимуват раците”. Проблемът е, че там все още много му се “кефят”, че се “опъва” на Запада с войнстващото си поведение.

 31. “В ада дяволът е положителен образ.”
  Този афоризъм на Станислав Йежи Лец обяснява високия рейтинг на Путин в ТероРусия.

 32. rumen gechev e nai-golemiat kradec i rusofil, pulna konfiskacia na imoti i lishavane ot pensia. tozi prestupnik 20 godini napravi genocid nad bulgarite.

  Пред журналисти зам.-председателят на икономическата комисия Румен Гечев (БСП) обяви, че актуализацията не е съгласувана с левицата, но очевидно е договорена с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), ГЕРБ и президента, което показвало, че е сформиран “нов екип”.

  “Не искаме да осигуряваме комфорт преди изборите, така че евентуално нови задължения на държавата да бъдат използвани в предизборната програма, като бъдат пренасочени към райони, управлявани от ГЕРБ”, каза той.

  ДПС, ГЕРБ и БНБ опитали държавен преврат, левицата ги спряла

  По думите на Гечев предложението на ГЕРБ сегашният подуправител на БНБ Калин Христов да оглави централната банка е неприемливо. ”

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/25/2350319_dps_i_gerb_oformiha_novo_mnozinstvo_da_si_sustaviat_i/?ref=topicoftheday

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.