Отиде си най-представителното за състоянието на българската политика правителство

Отиде си най-представителното ( по логиката на деградацията на демокрацията) у нас правителство. Не е вярно, че то беше неадекватно- тъкмо напротив! Правителството на Орешарски беше огледален образ, двойник, копие на грозната фасада на демокрацията ни.

При непрекъснатия дългогодишен спад на доверието на обществото в парламента като легитимна основа на властта, беше нормално да се стигне до ненормалната ситуация да ни управляват червено-кафявите с решаващата роля на ДПС, мобилизиращо вота на бившите жертви на червено-кафявите. Заедно излъчиха хилаво управление, анемична рожба на това политическо кръвосмешение. Да се учудваме на резултата е все едно да спорим с термометъра, който отчита опасна температура на болния, но да твърдим, че нищо му няма и може да изкара цели 4 години на крак в изпълнителната власт.

Движението надолу роди долнопробен управленски резултат.

Правителството на Орешарски беше изключително представително и за мястото на България в крамолното европейско семейство. Устойчивото пребиваване на дъното на европейските класации получи своето изражение тъкмо в такова управление. Можеше ли България да излъчи стабилен, уважаван ( и в чужбина) кабинет, след като обитава мазетата на класациите на Европа по отношение на жизнения стандарт на живеещите по нашите земи европейци?

Единствените, които злорадстваха открито за неблагополучията на европейска България бяха руските политици и медии, които взеха на пропагандно въоръжение българското изоставане и го превърнаха в плашило в битката си за умовете и сърцата на новите потенциални кандидати за европейско членство. Опитите да бъде размахвана „българската карта“ в някои западни страни бяха плод на вътрешполитически интриги, натъкващи се на съпротива от управляващите в съответните държави. Докато в Русия те са дирижирани именно от властта.

Българските власти нито веднъж не се обидиха на това руско отвратително вероломство, превръщайки ни в тоалетна хартия – използвана и размахана на показ след това- за целите на антиевропейските напъни на Кремъл.

Белег за това, че България имаше представително и в това отношение правителство, останал някак незабелязан при оценката на кабинета, беше неговата явна изолация на запад. Премиерът Орешарски не беше поканен на нито едно официално държавно посещение в западна държава.

Заедно с ругатните към европейския ни път руски политици и медии не криеха надеждите, които възлагат на точно този български кабинет да изпълни поръчките на Путин. За сглобяването на такъв кабинет в България на власт руската пета колона поработи здраво. Логично беше тук най-накрая да дойде на власт откровено проруска коалиция като резултат от процес, продължил от 2001 г. насам след пълен мандат на правителство, което подкрепи стратегически НАТО във войната в бивша Югославия ( без да сме член на организацията) срещу опитите на Русия да провали западните усилия на Балканите.

Съответно с шамара, който получи руската пета колона на евроизборите тази година, беше логично тя да се прегрупира. Това наложи като първа стъпка провинилият се пред Кремъл кабинет и парламент да си отидат в историята.

Пуснаха българския кабинет надолу по течението на „Южен поток“ заради това, че не можа да го отпуши в полза на руския натиск. Зрелището прилича на индуско, но всъщност руско ритуално погребение по река Дунав.

Че става дума за прегрупиране, а не за истинска промяна в обслужването на московските интереси, е видно от един прост, лесен за доказване факт от архивите: предизвестеният победил на предстоящите извънредни парламентарни избори нито веднъж не зае позиция по въпроса за руската намеса в България, която би подразнила Кремъл.

Общото кратно между всички парламентарно представени партии в отиващото си Народно събрание е именно в това, че нито една от тях по никакъв повод не се противопостави на Москва и то в период, когато най-сетне световните медии прогледнаха за руската опасност тук, а председателят на ЕК Жозе Барозу дори откровено предупреди за руска агентура по високите етажи на българската политика- оценка, каквато никога не сме чували от „големия европеец“ Бойко Борисов.

Самият Орешарски е събирателен образ на безпринципността на политическото номадство на прехода, приспособявайки се от окоп в окоп, включително чрез дезертиране при противника. Той успя да „уважи“ с управленското си присъствие на високи постове практически всяко едно правителство от 1997 г. насам.

Дали с приключването на „кабинета Орешарски“, приключи и „феномена Орешарски“ – политическата всеядност в името на властта?

Дъното е достигнато, но у нас никога не е сигурно, дали няма да се намерят наемници да копаят по-надолу в кладенеца, в който с такава лекота плюят, за да не пресъхва „сухото“ , заради което са ги спазарили.

19 мнения за “Отиде си най-представителното за състоянието на българската политика правителство”

 1. Точно така! Става прегрупиране на опорите на руската пета колона и в това е трагедията на България. Как така успяха и ни хванаха толкова здраво? Иван Костов веднъж каза, че едва ли можем да избегнем руското влияние и да се отървем от руските шпиони, въпроса е да не ги допускаме на управленско ниво, поне там, където се вземат важните решения за управлението на държавата. Но не би… “…и аз съм прост, и вие сте прости, та…” – това е, което осигурява душевния комфорт на жулещите фалшив алкохол оживотнени хора, това е, което осигурява надеждата на некадърни калинки (“що и аз да не мога – ББ как можА”), затова партията на простаците е вечна в България и това бедствие може да бъде обуздано само с някаква преднамерена и драстична промяна в конституцията, което да минимизира влиянието на “и аз съм прост и вие сте прости…”.

 2. Изключително силна статия.Поздравления и наивна препоръка, нека преведена на английски, немски и френски стигне до медиите в Европа. Това би могло да убеди светът, към който принадлежим, че не сме безвъзвратно пропаднали. Тревожи ме фактът, че продажниците-политици ни готвят още преживявания. Москва плаща невъобразими за държавицата ни пари за да бъдем дистанцирани от естествената си среда-европейската цивилизация. Б. Борисов ще бъде малко по-скрит, но все пак троянски кон. Защото няма управленския, независимия и разумен потенциал да се пребори с вероломността на “нашия брат”. Парите, заплахите и страхът ръководят нашите мижитурки, облечени в театралните костюми на псевдовеличието. Няма достойнство, няма мисъл за бъдещото общество, което трябва да бъде изчистено от личния егоизъм и нарцисизъм – в името на България нашите политици трябва да заложат не парите си, а личния живот и преуспяване. Твърде наивно, нали. Но необходимо.

 3. “…беше нормално да се стигне до ненормалната ситуация да ни управляват червено-кафявите…”-Иво Инджев

  Явно става въпрос за комунистите.Сега остава отново да ни управляват полу-комунистите от ГЕРБ.
  Други няма….

 4. Г-н Инджев, да добавя към последния ви параграф. Една американска народна мъдрост казва, като достигнеш каменното дъно, първото нещо, което трябва да направиш, е, да спреш да копаеш. Това обаче, петоколонниците няма как да направят, в тяхното непрекъснато търсене на рубли.

 5. Ако сравняваме падането на Жан Виденов и това на о н е з и, които Иво е описал превъзходно, разликите са очевидни. Не само от вътрешния облик на България и международния й статут. Падането на Виденов беше крах на една-идиотска,отречена, но все пак политическа по същност идея-тази на неокомунизма.На дивотията, че ако дотираш държавните предприятия безкрайно, все един момент икономиката ще се завърти, потреблението ще тръгне нагоре- и щастливи майки с бебешки колички ще се радват на добавките, и пенсионерите ще си пълнят хладилниците, и работниците, и всички…, изобщо, чели сме марксистките идиотщини. Но в падането на Виденов имаше и тъмният момент на ината му да се опъне на онези негови друзья с московските чемоданчета, дето вместе с Мултигруп се гласяха да си закупят доста неща в Болхарско-Задунайската АССР. Той не искаше това да провали утопичния му левичарски социален план, защото знаеше КАКЪВ “капитализъм” (Сделан в СССР) ще настане. Тук той съвсем условно заприлича на антисъветските националкомунистически вождове от едно време. Нищо подобно при шайката, която-да не си приписваме заслуги-не изритахме подобаващо, а любезно й позволихме да слезе от сцената. Тя ще остане в историята с цинизъм, шмекерлъци, усукване по най-важните за България въпроси и най-вече- с жалкото си рубладжийство.Затова и няма онази радост-тогава приемахме победа над една пагубна политическа идея- сега имаме чувството, че се очистваме от въшки, или каквито искате други рублоядни паразити.

 6. Да, това се случва някъде, а всъщност в нашия “общ европейски дом”… Вижте реакцията на Радослав Шикорски за “годината на Русия в Полша” и си представете какъв шеф на евродипломацията би бил в сравнение с “консенсусната фигура” на една хасковско-московска тьотка…

  http://www.mediapool.bg/varshava-otmeni-godinata-na-rusiya-v-polsha-i-na-polsha-v-rusiya-news223004.html

 7. Да си опичат акъла всички българомразци, каквито в същността си са платените ни от Путин управници, защото нещата около него се затягат:
  “Европейският съюз се готви да наложи забрана на европейските инвеститори да купуват каквито и да са нови облигации или акции, емитирани от страна на най-големите банки на Русия, като част от нов кръг на по-строги санкции срещу Москва, които могат да бъдат наложени по-късно днес, съобщава “Файнешъл Таймс”.
  ГЕРБ ако си мислят, че ще дърпат дявола за опашката , обслужвайки Русия, ще я пати.

 8. “Експертът” Орешарски е нагледното “помагало” за мерака на българина за власт и готовността му за министерстване още от времената на Алековия герой Бай Ганя.
  По нищо не му отстъпва и “герояТ”, който напусна правителствения кораб като наАкан на 20.02. миналата година подгонен от протестите и който се кани след изборите наесен пак да поеме руля. И той тръгна от партията майка заради която напусна “любимата” милиция, мина през царската свита и направи милиционерската партия ГЕРБ.
  Политическият промискуитет е гордостта на местните политици (ако изобщо можем да наречем политици пребиваващите в коридорите на парламента и Министерския съвет фигури)! Те са горди с проституирането си, готово са да задоволят всички прищевки само и само да пребивават в коридорите на властта.

 9. Чудо ще е ако на предстоящите избори се провалят престъпните БСП,ДПС и техните производни! Мечтая си за времето в което да не се допускат до избори неграмотни хора!

 10. Дари,ама наивността не може да помогне с нищо.Никакво опичане няма да има,всичко е опечено и изгоряло.Сега само дъвчем саждите…
  Второ,българските комунистически управници съвсем нямат негативни чувства към българския народ,защото той е много послушен и винаги ги избира на власт.Няма никой ,който повече да обича нашия народ от управниците.

  Европа няма да направи нищо срещу Русия,ние много разчитахме на нея,но увииииииии….

 11. Антяга, изгоряли са ти Бушоните! Обади се веднага на 160 да ги угасят 😉 Ще дойдат едни червени линейки да не се уплашиш. 🙂 Няма да те преберат а само ще ти направят една сапунка.

  Колкото до правителството…
  Отиде си! Мир на праха му и да не дава Господ пак да се прероди!
  4 милиарда сме вътре – почти пълен Валат !!!
  А Майчето, нека стяга пак лево мислещите за нов поход към Баницата дето я изядоха почти до шушка. Будали в БГ дал Бог – рояци.

 12. Брав г-н Инджев. Отново блестяща статия, описваща детайлно какво се случва българския политически живот и задкулисието му.

  Европа няма да направи нищо на Русия, докато не се научи да преглъща загуби в името на по-добро бъдеще. Европа няма лидери като Рейгън, който предупреди европейците каква примка им се готви със построяването на газопроводите. Ако Германия не се противопостави твърдо на Русия, то никой друг няма да се противопостави факт. Франция ще продължава да строи военни кораби за Русия за луди пари. Холандия, страната понесла най-много жертви от безмозъчното трагично сваляне на Малайзийския самолет от Путинските сатрапи в източна Украйна също се колебае да наложи санкции. Излиза че само страните от Балтика, Полша които са яли попарата на “хомо съветикус” имат по-твърдо мнение по въпроса със санкциите. За съжаление отмяната на Дните на Русия в Полша и дните на Полша в Русия са символични жестове, по-скоро прикриващи безпомощността на Европа като цяло да се обедини и противопостави на Руската ламя. Изклячение прави само Великобритания, но ситуацията там е също доста неясна след значителната победа на Евроскептиците в лицето на Фарадж.

  България сега е в епицентъра на вихрушката около ЮП и рухналата ни енергетика, здравеопазване и банкови кризи, удобно сътворени от откровено Путинистичното правителство на Орешарски, чиято главна . Много зависи как бъдещото правителство излъчени от бъдещия парламент ще успеят да навигират в сложната международна ситуация в условията на силно изостряне на отношенията между страните с най голям ядрен потенциал от времето на края на студената война. Не напразно Август месец се очертава като един от най сложните поради засиленото придвижване и локализиране на войски около границата на Украйна с Русия и политическата ситуация в Украйна след оставката на Яценюк. В България тогава ще има служебно правителство с ограничени пълномощия и кой знае как ще се развият нещата в отсъствие на силно прозападно лоби в случай на масирана военена операция в Източна Украйна.

  Изборите са на 5ти Октомври достатъчно далеч за да се сформира правителство със силна политическа подкрепа и реална евроориентация. Българската политическа мозайка си остава силно про-евразийска и се вижда вече как текат лигите на някой бивши ПМ да седнат отново зад волана и да засилят България в обятията на Северната мечка.

  С една дума предстоят тежки и интересни времена

  Господ да пази България

 13. “България сега е в епицентъра на вихрушката около ЮП и рухналата ни енергетика, здравеопазване и банкови кризи, удобно сътворени от откровено Путинистичното правителство на Орешарски, чиято главна .”
  Да се чете

  България сега е в епицентъра на вихрушката около ЮП и рухналата ни енергетика, здравеопазване и банкови кризи, удобно сътворени от откровено Путинистичното правителство на Орешарски, чиято главна задача беше да доведе нещата в държавата до текущата ситуация с цел поставяне на колене българската икономика, енергетика здравеопазване и дори валутен борд.

  Извинение за непълната публикация

 14. Препоръчвам документалната книга “Авантюрите на руския царизъм в България”. Автентични документи от руските архиви, извадени, когато царизмът беше лош. За годините след 1878 г. до времето на Стамболов и за това, на какво са способни руските псета, отвързани в Задунайската губерния.

 15. Шикорски и дори Билд са прекрасни кандидати за външни комисари на ЕС, но за съжаление и те да бяха дошли на власт, щяха да бъдат безсилни да отрежат отровните езици на Фрау Рибентроп или Хер Щайнмая, които не са нищо повече от марионетки на Путлер във Федерална Рэспублика Газпромания.
  На Шикорски му спретнаха координиран атентат с “подслушването”, което всъщност беше изпълнено по поръчка на една подопечна на Кремль компания за въгледобив в Полша. Идеята беше като минимум да му подкрастрят крилата за външен министър на ЕС, като максимум – правителството в Полша да падне и вечният враг на Расия да изпадне в хаос (сякаш им беше малко загубата на президент + половината правителство при свален по грешка самолет ТУ…, досущ като сваленият по грешка от Бук Малайзийски самолет пълен с цвета на холандската наука…).

  СМЪРТ НА ПУТЛЕР!

 16. @Дари, този лийкнат нон-докюмънт е Пи-Ар и опипване на почвата и не е случайно лийкнат от ЕС (разбирай лийкнат е от вътрешни хора), а аз си залагам главата и това нещо, което орешарски го нямаше, че този документ НЯМА да бъде приет, защото в ЕС има прекалено много предатели и ибрикчии на Путлер. Ако ли пък този документ в настоящият му вид бъде приет от ЕС (от всяка една държава от пакта) публично ще поднеса извиненията си тук за написаните думи и за проявеното недоверие към еврократите от ЕС и към вече достатъчно дискредитираната Фрау Рибентроп и нейният партньор с очила – Хер Щайнмая.

 17. Г-да, напълно сте прави за ЕС и особено Германия. ГОЛЕМИТЕ страни в ЕС трябва да поемат ангажимент за налаганеТО на санкции дори без да съгласие от другите по-малки страни в ЕС. Санкции дори отделно от общите!
  Оправданието ,че всички трябвало да поемат “ЕДНАКВА ТЕЖЕСТ” от санкциите е тотален абсурд. Защото, ако България има стокообмен с Путинрайх 5 мрлд. , а Германия примерно 50 млрд., ТО как ще се постигне “равенство” в “загубите”???
  КАКВО означава ПОРАВНО???
  Поравно ще е , ако и България и Германия понесат “загуби” от по 5 млрд. , но това означава , че България налага ПЪЛНИ санкции от 100% на стокообмена, докато за Германия това са само 10%. Сумите са РАВНИ, НО процентите НЕ СА!
  Меркел вместо да обедини ЕС , и да се постигне КОЛЕКТИВНА ОГОВОРНОСТ по проблема с рАЗЗЗИЯ, предлага КОЛЕКТИВНА БЕЗотговорност, като се крие зад “липсата на “единство” в налагането на санкции”.
  Меркел да не забравя , че именно САЩ подкрепиха ОБЕДИНЕНИЕТО на Германия, и на ЕВРОПА, въпреки загубите от санкциите , които наложиха на СеСеСеРе. Какво пречеше на САЩ да си правят бизнес с кремълските сартрапи? Щяха да станат наистина ТОТАЛен ИКОНОМИЧЕСКИ и военен хегемон още преди 50 години.
  Меркел трябва да даде ПРИМЕР как се налагат санкции на рАЗЗЗИЯ , а не да търси “единство” в налагането им.
  За френските и италианските комунистически подлоги и “манията им за величие” , каквото и да се каже ще малко. Оланд праща самолети уж да “пазели” Балтика, НО , виж ти щял да достави и самолетоносачи на цартрап Путин, за да засили апетитите му към същата тази Балтика, която самолетите му “пазели” от въоръженият от него Путин?!?!?!……..
  Жабарска “логика”!….

 18. Фрау Рибентроп (Фрау Меркел) иска да води преговори с терорист номер 1 и с неговите подопечни. Затъването на Германия до уши в Руската тиня е очевидно. От друга страна в една изглеждаща по-здраво демокрация като Великобритания медиите започнаха да си задават разни въпроси за връзки на торите с разни руски близки до терорист номер 1 олигарси. Там самата връзка между хора на властта и руски боклуци предизвиква вече срам. В Германия – напротив, там гледат на Путлер като на някакъв месия на мира и на “освобождението на Германия от “лошите” американци, които били подслушали Фрау Рибентроп”. Време е здравите да лекуват болните. Време е за еднолично ембарго на САЩ по адрес на страната спонсорираща тероризъм. Към тях могат да се включат всички страни готови да подкрепят свободата си от руско робство (например Румъния, Полша, Литва, Естония, Латвия), а после може и още страни. Важното е да Русия да бъде смачкана икономически и да не може да си позволи да води завоевателна война в Европа никога повече.

 19. Не знам дали някога в историята на пост османска България сме били толкова зле(изключвам комунистическата диктатура). В този ред на мисли – има ли сред коментиращите някой да напише името на един независим от руснаците политик чието име сме чували? Ако има такъв, моля пишете, да му стана член на партията и да му подкрепям кампанията с каквото и както мога.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.