Сбъдват ми идеята- дали да се радвам?

Нямах намерение да коментирам собственият си отказ да участвам в новия сезон на реалити шоуто ВИП Брадър, но днес наистина зяпнах от учудване и промених мнението си…

От в. „Труд“ научавам , че „важните персони“, които са се съгласили ( срещу хонорар от 120 000 лева, ако са верни данните за сумата, която се споменава в редица други публикации), ще бъдат върнати в социализма чрез възстановка на онова време.

Това е едно към едно реализация на моето саркастично предложение от миналата година в ivo.bg.

Носталгици по НРБ да бъдат вкарани в едно реалити с всички екстри от онова време

By Иво Инджев ⋅ септември 17, 2013

„Изненадващо се оказва, че почти 20% от младите хора в България мечтаят да живеят по времето на Тодор Живков. Това сочи изследване на Националния център за изследване на общественото мнение, проведено през юни тази година.
18% от младежите споделят, че животът по времето на социализма е бил много по-добър и предпочитат да живеят тогава.
В проучването, посветено на образователни практики за изучаване на комунистическия режим, са участвали българи на възраст между 15 и 35 години от цялата страна.
Там се посочва, че за остров Белене не са чували 40 на сто от анкетираните.
Според данните от проучването, 42 на сто от младите българи до 35 години не знаят, че Хитлер и Сталин са диктатори.
Повече от половината не знаят какво е Освиенцим и не свързват с нищо конкретно Холокоста.
Абсолютно непознат за 85% от участниците в анкетата е и полският профсъюз „Солидарност”.”

Горната информация, цитирана от агенция ПИК, никак не ме учудва при положение, че става дума за държавата и народа, които търпят в центъра на столицата им да стърчи над всички останали символи на българската държавност паметник на благодарността към чужди окупатори, лишили България от въпросната държавност, т.е. независимост. Щом пропагандата в днешно време е в състояние да поддържа такава търпимост към лъжата, защо пък да не идеализира всичко останало, което е производна на същата онази окупация, следствие от която е и самият режим на Живков.

Понеже реалити програмите са адски модни напоследък у нас, имам предложение: да бъдат вкарани няколко от замечтаните по светлото минало младежи в една възстановка и да бъде заснет ентусиазмът им. За целта ще бъде достатъчно да ги поставят при следните условия:

– Забрана за следване на наследствено политически неблагонадежните сред тях.
– Забрана да пътуват където и да било без разрешение по милиционерска и партийна линия.
– Забрана да слушат забранена музика по избор на началството в реалитито – особено по отношение на музиката, която доказано харесват младежите.
– Забрана да носят дрехи, които харесват, защото са модерни.
– Забрана на неприличното поведение, като целуването на публични места, наказвано с въдворяване на провинилите се в тухлени фабрики за по няколко седмици.
– Забрана на прически извън партийно харесваните за девойките и насилствено подстригване на дългокосите момчета -или забрана за подстригване и бръснене на главите на онези от тях, които си падат по гологлавието.
– -Забрана за каквото и да било злословие към властта под страх от затвор, концлагер и т.н.
– Забрана върху притежаването на средства за производство, водещи до „частно” обогатяване.
– Забранен достъп до внос на стоки от държави, смятани за вражески от шефовете на реалити тормоза (мобилни телефони, компютри, телевизори и др. подобни диверсионни провокации)
– Задължително полагане на безплатен труд в полза на Родината, като чукането на камъни, изкопаване на канали за водоплаване без перспектива да бъдат използване някога и т.н.
– Редовни маршировки на манифестации в облекло (или частично без такова) по калъп: момчетата голи до кръста на Първи май, независимо от атмосферните условия, а девойките в къси полички ( това е изключение само за трудовия празник за наслада на дядовците от трибуната на мавзолея), бели чорапки и гуменетки.
– Маршировка на възстановка на 1 май 1986-та под радиационно заразен дъжд.
– Задължителна казарма за 18 годишните младежи без право на избор на населеното място.
– Задължително доносничене в стаята на Биг Милиционер по системата „всеки срещу всеки” по отношение на онези, които си позволяват да не спазват забраните.

Списъкът може да бъде продължен, но и този е достатъчен за проверка на истинската любов към
тоталитарните хубости сред младите днешни мечтатели.

Победителите в реалити формата да бъдат пращани за награда на обмяна на опит с другарите и другарките от Северна Корея с цел запознанство с истинския комунизъм, от който нещастните днешни българчета са така вероломно лишени.

И никакво заплащане- истинският комсомолец не трябва да ламти за пари!

В края на краищата Родината им се отплаща за спазването на горните забрани с безплатно обучение как се спазват забрани, наричано образование, както и с безплатно поддържане на живота на оцеляващите без вносни лекарства, медикаменти и иновации в медицината.

Забележка: на участниците в каскадите от лишения и забрани трябва да им се повтаря и показва непрекъснато алтернативата: че онези, които ги тормозят да живеят аскетично ни най-малко не спазват нито една от забраните, които им налагат с цената на репресии и постоянен страх от тях”.

И какво правим сега ( питам аз в стила на пътния полицай, който си иска подкупа срещу опрощаване на наказанието на провинилия се шофьор)?

Чудя се дали поканата към мен да участвам, която отклоних моментално, не е била някаква форма на компенсация, която (очаквано от такъв ненормалник) да откажа в зародиш и така да съм си виновен сам. Ако е така, добре са ме преценили. Приемам го за комплимент ( както впрочем им написах в отказа си).

„Нормалните“ хора в така ситуация вероятно биха тръгнали да си търсят правата ( авторските), но ненормалните, като мен, махат с ръка и продължават напред.

Пък и нямам претенции за монопол над хрумванията. Може пък на някой друг тази идея да е дошла и по-рано- иди доказвай.

И все пак ще си позволя едно разочарование ( не е за пропусната полза в размер от 120 000 лева, приблизително равни на пропуснатите ми заплати в БТВ, която напуснах преди 7 години и половина- никак нямаше да са ми излишни).

Разочарован съм, че на мястото на предложените от мен реално съществуващи носталгици по „соца“ в реалитито ще бъдат вкарани хора, които посмъртно не биха живели в онази оскъдица- материална и духовна, каквато цареше поради смачкването на човешката свобода, главното условие за полета на човешкия дух.

„Важните персони“ само ще изопачат идеята ми носталгиците лично да се убедят що за кеф е това истинският, макар и театрално възстановен „соц“ , чрез неговата репресивност, насилствен аскетизъм и примитивизъм, изповядван като „ценност“ от партийния амвон, но погазван брутално от най-висшите му проповедници, които помахваха вяло ( уморени от пореден запой в някоя резиденция) от мавзолея с мумията на Георги Димитров на полуголите маршируващи с техните портрети младежи.

Тази възстановка „важните персони“ може и да я изиграят някак си, но няма да е искрено разочарованието им от временните им ограничения в живота им. Срещу скъпо заплащане (почти) всеки може да изтърпи някое и друго унижение. То няма нищо общо с нищожно платеното унижение да си част от изнасиленото по рождение поколение, наказвано допълнително в днешно време, че не си е опазило девствеността. Това унижение не може да се пресъздаде – особено от персони с висок стандарт на живот в днешно време, за които играта на жертви на соца е само доходоносно излагане на показ без никакъв (морален) риск за дебелокожия човек.

27 мнения за “Сбъдват ми идеята- дали да се радвам?”

 1. Още няколко забрани от времето “НЕ Е ТОДОРА ЗА ПРЕД ХОРА”:
  За пиене н бира в градинка или на тротора – арест!
  За свирене на китара на тротоара – арест!
  За свирене на китара във влак – първо арест и глоба после присъда!
  /За едно и също деяние две различни, последователни наказания – ПРАВЕН АБСУРД/
  За носене на значки с попгрупи – профилактика в ЦК на ДКМС!
  За празнуване на 04.07 /Националния празник на САЩ /- Разследване!
  За антисъветски изказвания -ДОП /дело за оперативна проверка/
  и ТНТ

 2. Не, не се радвайте, скъпи г-н Инджев!
  „Това унижение не може да се пресъздаде – особено от персони с висок стандарт на живот в днешно време, за които играта на жертви на соца е само доходоносно излагане на показ без никакъв (морален) риск за дебелокожия човек.”

  Да се пресъздаде това унижение могат само участници, които са го преживели!!!
  Като някои от нас, които, уви, го преживяват и досега.

 3. Тези 120000 лв. силно компроментират идеята за социализъм, искам да видя мераклии да живеят в “социализЪма” за 120 лв.

 4. Привет г-н Инджев,
  по мое скромно мнение сте допуснал голяма грешка, че не сте приел по няколко причини:
  1. Ако бяхте приел, щяхте да имате възможност в пълнота да представите “ценностите на социалистическия рай”, така както са представени в публикацията.
  2. Щяхте да помогнете на младите хора-участници да разберат точно за какво става дума и никога повече да не мечтаят за този “РАЙ”.
  3, Така щяхте да имате възможност да прокламирате Вашите тези пред повечето българи, които се “просвещават” само от телевизията и вестниците на Пеевски.
  И не на последно място щяхте да изкарате някой лев, за да платите екскурзията и престоя на тези младежи в Северна Корея за известно време като корейци. Е а защо не във Венецуела или по-добре в Куба:)
  Голяма грешка!

 5. Все по-силно намразвам онова гадно време-безвремие, може би защото все повече осъзнавам, че бяхме третирани като роби на безсрамника и убиеца, на неграмотника и неукия Тодор от Правец. Бяхме безправни роби на комунистическата върхушка, нарекла се правоимаща, работехме за нея срещу нищожни заплати в мизерни условия, и криехме мислите си от тях, а те говореха от наше име.
  Колкото повече времето минава, толкова повече болката от унижението и безправието се засилва. Понякога ми се струва, че запустението, до което доведоха България, е всъщност най-голямата ми болка. Дълбоко ненавиждам комунизма и всички негови слуги. Уверявам ви, че изобщо няма да погледна какво точно ще е това реалити, защото всичко ТЯХНО е повече от отблъскващо.

 6. Няма повод за радост.
  Сега ще конструират още по-добър романтичен ореол около “Тошовото време”.
  Вероятно се касае за равни порции зловредна пропаганда на “добрите стари дни на комунизма” и комерсиално малоумие.

 7. Цитирам едно финансово инфо:

  “Очакването на третия пакет санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз и САЩ извади от равновесие руския валутен и фондов пазар, съобщава gazeta.ru. Днес фондовите индекси в страната паднаха до нивата си от май 2014 година, а руската рубла загуби позиции срещу основните световни валути.”
  EUR/RUB 47.928/47.910
  USD/RUB 35.7008/35.7024

  Поуката: каквото повикало,такова се обадило.
  Ееех,друго си беше през комунизма.Нямаше порои,нямаше градушки,всяко комунистическо кебапче беше куршум в бронята на капитализЪма и империализЪма,а сега к’во стана?
  Борсови трусове,гръмнали КТБ-истки или КГБ-истки банки,бахти майна долните капиталисти и империалисти.
  Ама аз,ей тъй ка’т си разсъждавам не моа едно да разберем,а именно,защо така наште родни комуняги бегат да се спасяват в Брюксел-Станишката,Корумбашката,айде той Любимец 15 си го избраха момчето дебилните им избиратели.Аве бегайте в Москва при Вова Путин да се спасявате ве,по-далече от мръсните,долни капиталисти.Те направо са ошашавиха тия хора бе-на изток ли да бегат,на запад ли,ама май на запад по-ги влече,а пък нас на навиват да са натискаме в руското блато.Хем ги санкционират империалистите,хем пак при тях са натискат.То май верно ше излезе дет викат ората-бий,за да та уважават.
  Еййй,големи мазохисти!

 8. Ще е голям пропуск на организаторите ако не включат в шоуто изучаването и коментирането на всички конгреси и пленуми на БКП!

 9. Допълнение – преживяно :
  Забрана да приемаш в дома си гости “от Запада” – ако го сториш, сутринта, в 6.00 , на вратата ти се появяват милиционери, предвождани от съсед-сътрудник на службите, “активен борец срещу капитализма”… В моя случай не успяха – бяха подведени от “активния”, чиято бдителност се оказа недостатъчна – пропуснал да проследи “западната кола” пред входа, с която гостът се бе прибрал късно вечерта в съответния хотел, та нямаше как моето семейство да понесе предвиденото наказание за подобни “престъпления”…
  За този обикновен рай ли са се размечтали млади хора?… Виновни сме обаче и ние, които явно не разказваме достатъчно, но и на повечето тях не им се слушат такива неща – не е забавно…:-(

 10. Нова подпорна точка се появи в един новинарски сайт. Пействам я цялата тук да се посмеете и Вие както се смях аз докато четох 🙂

  “ходил съм в доста руски домове.и знам какво съм видял.хладилниците може и да са на италиански и кореиски фирми но се произвеждат в русия.колкото до продуктите ,то поне 80% са руски .работил съм там 3 години и пак заминавам след 3-4 месеца.този път и доста от хората с който работя тук идват с мен .колкото до това какво мисля за вас,няма никакво значение за дискусията. не е зле преди да пишеш за една страна да поживееш и поработиш там. през последните 20 години ,често ходих там а от 2009 до 2012 работих там непрекъснато.видях със собствените си очи как русия се изправи на крака и как нарастна стандарта на руснаците. виждам и в момента колко бързо се променя руската икономика. там непрекъснато се строят заводи от де що има фирма по света,просто защото има жестоки протекции защитаващи производството в русия и санкциите само ще засилят този ефект.”

 11. Една малка подробност. Нещата бяха обърнати надолу в обратна посока. Заплатите се движеха по графата за сигурност на управляващите. Ако една текстилка в фабриката получава 100 лв., един лекар получаваше 120, а милиционер, който едва си пишеше името 250 лв. Ако си внесъл пари за апартамент като “борец против фашизма” (истински или фалшив)получаваш собствеността направо или с 500 лв. като за строежа се използват парите на тези, които чакат да съберат точки. Точките се броят на събраните пари в сметката, които може да са по-вече от стойността на апартамента, но винаги недостатъчни да се получи собственост. 10% от приетите студенти влизаха с “привилегии” по специални списъци, даже без приемен изпит или нужното образование. Бележките им се пишеха по предимство и не можеше да бъдат скъсани. Тези които изключваха студентите като синове на “кулаци” или за носене на ямурлук или брада или каквото и да от прегрешенията за западно влияние, получаваха паспорти и се разхождаха до Париж като “сигурни и проверени” хора, които ще направят световната “революция”. Те също купуваха западни стоки в специални магазини по специални цени. За тях това наистина беше рай, където такива аванти никога не биха получили с ограничените си мозъци, където и да отидат. Да не пишем за ловните резервати, резиденции и строго пазени места. Или петдесет километровата гранична зона, от която се изселваха всички “неблагонадеждни”. Всички знаеха това което са преживели, но се страхуваха от “приятели” и роднини, че ще попаднат в следващия донос на “бдящите” за сигурността на партийните главатари, които се криеха зад пердета в колите си и не използваха истинските си имена.

 12. При една солидна награда за победителя едно едномесечно реалити шоу по бай Тошовски, даже и да е реално представено, някак може да се издържи. Номерът е да го издържиш повече от година, особено ако отразява периода 1988 – 1989 г. Но не съм чак такъв садист да пожелавам на младите хора модела на 1985 г., времето на дискотека България в онази люта зима! Нито пък безмесните дни, вторник и петък, в които задължително се ядеше само постно! Просто би било добре децата да получат някаква закалка по опашките от това време!

 13. BENZIN е прав .

  С изключение на “касаенето”, разбира се .

  Мнозина предпочитат да маскират с познатото “добре си беше при бай Тошо” очевидната истина , че “по-добре е да си млад , убав и силен , отколкото дърт , грозен и некадърен”. А целта на зрелището да увеличи още-повече броя им .

  Между другото , такава е целта на абсолютно всички шоу-програми в българския ТВ ефир . Видиотяване и непрекъснатото му поддържане . Но точно там в “положение на засада” се крие Надеждата – в неизбежната нужда от непрекъсната поддръжка. Щото спрат ли – духът от бутилката отлетял , иди го връщай после . Дори и намаляване на интензитета не смеят да си позволят.

  Докато не намалее дебитът на пълнорублия засега , поток .

 14. Извън темата, но мисля че това е важно да се прочете.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/07/29/2352447_prof_andrei_zubov_otnoshenieto_kum_istoriiata_v_rusiia/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg

  Мисля че г-н Инджев вече е публикувал статии на проф. Зубов. Определено това интервю ми помогна да се запозная подробно за феномена “бандеровци”.

 15. От същата статия коментар на проф. Зубов относно режима на Путин:

  “По всички икономически параметри, режимът ни не е социалистически. Той много повече напомня режима на фашистка държава, в която се създават частни корпорации под държавен контрол. Не случайно фашистката държава се е наричала “корпоративна”. Такъв корпоративен капитализъм се изгражда сега в Русия.”

 16. Отврат, новата коалиция вече е НЕоспорим факт и грабежът продължава по план! Технология на целуването – любовният триъгълник между БСП-ГЕРБ и ДПС вече се вижда и с просто око.
  Ай да ни е честито…
  ПП Извинявам се, че не е по темата.

 17. Към публикация на уважаваният г-н Инджев от Юли 24 2014г озаглавена “Отиде си най-представителното за състоянието на българската политика правителство” публикувах отговор към коментар на Дари със следния текст:

  “@Дари, този лийкнат нон-докюмънт е Пи-Ар и опипване на почвата и не е случайно лийкнат от ЕС (разбирай лийкнат е от вътрешни хора), а аз си залагам главата и това нещо, което орешарски го нямаше, че този документ НЯМА да бъде приет, защото в ЕС има прекалено много предатели и ибрикчии на Путлер. Ако ли пък този документ в настоящият му вид бъде приет от ЕС (от всяка една държава от пакта) публично ще поднеса извиненията си тук за написаните думи и за проявеното недоверие към еврократите от ЕС и към вече достатъчно дискредитираната Фрау Рибентроп и нейният партньор с очила – Хер Щайнмая.”

  Тъй като държа на мъжката си дума бих желал да поднеса пред всички читатели на тази страница моите извинения за написаните думи в коментара си от въпросната дата. Очевидно след последните наложени санкции от страна на ЕС и САЩ е, че Европа е решила да не повтаря грешките си от първите 20 години на миналия век и е решила да действа твърдо срещу Путлер. Посрещам санкциите с максимално одобрение и се възхищавам на решителността на ЕС като се надявам, че тези санкции ще павират началото на пътя към още по-сериозни такива ако Путлер реши да продължи завоевателната си мисия по света.

  Дай Боже тези санкции да са увертюра към подкарването с ритници на петата колона на Путлер у нас.

 18. Само за сведение: отменили на концерта на Стивън Сегал в Талин заради пролилипутинските му изказвания

 19. Каква тъга по соца ги патила, не знам.Но знам със сигурност, че т.н. социализъм сам се срути икономически.Фалира.Нямаше соц.държава без огромни дългове.За морал да не говорим.И липсата на морал е в основата на хаоса в държавата ни и сега.Самото шоу е неморално – срещу огромен за нашите представи хонорар, да правим реклама на нещо фалирало във всеки аспект, не само икономически.Липсата на морал доведе най-социалистическата държава Русия до там да окупира и анексира територии на съседни държави, до сваляне на граждански самолети и виновниците за това да изпитват гордост от това.
  Браво, г-н Инджев, че сте устояли на подкупа.

 20. За някои “другарки и другари” “връщането” в соца е як купон. Лесно им е от Бентлито да скокнат за две седмици в Жигулка с цяла каса бира и кебапчета. А какво да кажем ние, идиотите, които плащат този ВИП купон, но без привилегията след като приключи, да скочим обратно в Бентли, пък ако ще да и без каса бира с кебапчета.
  Голям Кеф а… “другарки и другари”??
  По-нататък считайте, че ви тегля една майна няколко пъти ……. ………….. ………………………………. …………… ……….. ……………….. ……………. …………… …………… ………. …………….. ……… 🙂

 21. TRIFO, едва ли има голяма “разлика” между “частните корпорации” под “ДЪРЖАВЕН” “контрол” на фашистките държави и “”държавните” корпоративни” МОНОполи под “държавен контрол” при “социализЪма”.
  Няма “държавен” “контрол”, това е нонсенс, има ПАРТиен контрол, т.е. “контрол” на една ЧАСТ(part) над “държавата”!
  А ,когато “държавата” се управлява ТОТАЛитарно от САМО една ЧАСТ(part), то тя е вече ЧАСТна(part-НА).

  П.П. Ето затова на “държавата” е ЗАБРАНЕНО да е СОБСТВЕНИК на средства за производство в държавиТЕ с представителна демоКРАЦИЯ! Защото по този начин парт(ЧАСТ)иите стават СОБСТВЕНИЦИ на тези “държавни” “корпорации” , които стават вече ЧАСТ(part)ни!
  Освен по този начин те конкурират НЕлоялно останалите наистина частни собственици, защото “държавните” имат НЕсекващ ресурс произтичащ от данъците, които се плащат от всички ,които са им конкуренти. Освен това държавата предоставя СЪДЕБНИте , образователните, здравните услуги …т.н., които са Й присъщи.
  И когато има “държавна собственост” , тя ще Я толерира и ФИНАНСОВО , и СЪДЕБНО и ……..т.н..
  Самите взаимоотношения между държавата и ГРАЖДАНИТЕ се ИЗАРАЖДАТ във взимоотношения (“държавен”)КАПИТАЛИСТ – пролетарий!

 22. Извращението комунизъм прилича на кръвосмешение-лошият резултат избива след 1-2 поколения.Лошото е,че аз се родих малко преди мнимата му смърт и нося последствията-преки и косвени.

 23. До Демократор ,
  и аз се радвам, че решението е окончателно.Щом посегнаха на граждански самолет, какво ли още могат да направят Путин и прислужващите му.Бяха определили Русия като Горна Волта с ракети, но си мисля, че и жителите на тази бивша френска колония не биха посегнали на самолет с 80 деца и невинни хора.А ние допуснахме руснаците да се разпореждат с крайбрежието ни, както намерят за добре.Да не забравяме за бъдещия победител на изборите/ББ/, който даде на „ЛУКойл“ концесия за 35 години върху пристанищния терминал „Росенец“ на бургаския порт.На практика концесията е дадена без търг или конкурс.А правителството на БСП и ДПС им даде право да работят без измервателни уреди с промяна в закона.От една страна ЕС и САЩ им налагат санкции, а от друга ние им даваме и майка си и баща си.

 24. Бих искала да припомня за още една екстра на соца – насилственото настаняване на квартиранти, ако решат, че жилището ти е по-голямо от обявените от тях норми. И понятието “общи сервизни помещения”. Вкарват ти в къщата например едно милиционерско семейство и делиш с него кухня, тоалетна и не смееш да гъкнеш. Отврат!

 25. И аз имам идея за риалити, която предлагам без претенции за авторско право. Идеята е в продължение на една година Мая Манолова, Станишката с Моничка, Тодор Славков, Р.Овч., Шадраван Пиклев, Бойко Борисов, Делян Пеевски & неговата стройна мамка, Болен Сидеров с Деничка, Дудука, Ахмед Доган и Гоце да живеят в една панелка с по 120 лева пенсия на месец, а победителят да получи награда едномесечен престой в някоя комуналка в Москва.

 26. Дари, според мен служебното правителство ще има доста работа за вършене за да върне поне малка част от честта и лицето пред света, които загубихме по време на апокалиптичната външна политика на марионетното кремълско правителство. Тъжното е, че в последствие ще кацнем от трън на глог, защото камата си вече точи дясната ръка тов. Гоцэ – оня дето се хвали с добри отношения с терорист номер 1.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.