ББ се актуализира и за актуализацията на бюджета

ББ ( Бившия Бащица) отново си актуализира позицията- този път по въпроса за актуализацията на бюджета.

 

Нищо не предвещаваше вчера, че днес той се откаже от всичко, което изговориха в пленарната зала на НС „неговите“ депутати в дългите пледоарии в полза на актуализирането на бюджета, излъчвани часове наред по държавно субсидирания ефир. Но ето че днес, в типичния си стил, Борисов еднолично зачеркна всичко казано по въпроса като обяви, че партията му напуска парламента окончателно, т.е. няма да има второ четене на приетия вчера закон.

 

Някой е успял да го убеди, че (отново) върши услуга на противниковата пропаганда, която се възползва максимално от шанса да застане в (о)позиция като искрено загрижен пазител на финансовата дисциплина.

 

Само преди седмица-две абсолютно същият сценарий се разигра и по отношение на парламентарния опит да бъде криминализирана критиката към банковия сектор. В последния момент ББ ( Българския Банкоспасител) изведнъж се преобрази от категоричен застъпник на въпросното криминализиране, в негов противник. Междувременно инкасира негативите от атакита на червените позьори, изобразяващи развълнуваност за потъпкването на свободата на словото чрез канонизирането на банките като свещени крави извън публичната критика, което би създало опасен прецедент за цензурата и в други сектори.

 

По въпроса с банките ББ ( Безцензурния Борисов) обвини „неговите“, че нещо не разбрали и „цопнали“ погрешно в този дебат. По темата за актуализацията днес обаче дори не си направи труда да се оправдае с крепостните си депутати. Просто заяви, без всякакви други обяснения, че му е време да напусне и затова няма да има актуализация.

 

Остава тайна дали от идеята за актуализацията и най-вече от хрумването чрез закон да се разреши на служебното правителство да тегли заеми се е отказал и президентът Плевнелиев, който пръв предложи тези две съмнителни идеи, от които дивиденти в рамките на пререканията в парламента получиха доволните от пропагандния подарък сегашни управляващи другари и другарки.

 

На масата обаче остава предложението на президента за отваряне на кредитните досиета в КТБ. Сега, когато отпада вероятността тя да бъде захранена с взети назаем от служебния кабинет милиарди, ще бъде интересно да видим дали „здравата“ част от президентското предложение ( от триединството за бюджета, заема и отварянето на досието оцелява само третият елемент е още валиден) ще оцелее и ще бъде осъществен.

 

Около радикалната мярка с изобличаването на следите в корпоративно-политическите безобразия при три поредни правителства обаче витае подозрително единодушна партийна тишина, нарушена извънпарламентарно само от Реформаторския блок.

 

Нищо не пречи на ББ ( Бъдещия Бащица) да се върне отново към реториката за съхраняването на банковата тайна като висша ценност на неговата демокрация. Защо не? По въпроси, като забраната да се пуши на обществени места, той се превъртя около три пъти ( преди да стигне до правилното европейско решение), а за АЕЦ „Белене“ се въртя непрекъснато като турбина като електроцентрала, преди да се осмели след три години и половина и три пъти по-големи разходи в полза на Русия от предшествениците му във властта да каже най-после „не“ на руския проект ( който той никога не нарича „руски“).

 

Сега остава да видим дали ще посмее да направи нещо подобно и по отношение на „Южен поток“ , за който лидерът на партията с европейския акцент в названието говори на антиевропейски диалект и с руски акцент : „ щях да го построя досега, ако бях на власт…Путин знае много добре и поради това отношенията ни с него са отлични“. Посланието му беше като онова „ и аз съм прост , и вие сте прости, значи ще се разберем“- ясно е без задръжки.

 

За шистовия газ- единствения българския потенциално опасен коз срещу руския енергийно-политически шантаж, избит от ръцете на България с решаващата намеса на ББ ( Беззъба България), май нещо се мъти. Изказване на бившия министър от ГЕРБ Делян Добрев, което допуска „нови обстоятелства“ и намеква за възможно преразглеждане на мораториума, беше цитирано кратко и учудващо беззъбо от червения в. „Дума“ преди няколко дни.

 

 

Положението е гъвкаво и непредсказуемо като изгладняла змия.

 

По нашите земи най-голямото влечуго е смокът. Предстои да видим как си сменя кожата през новия сезон.

 

Има един ясен индикатор докъде се простира гъвкавостта на героя на тази статия по наистина принципен въпрос в прочита на евангелието на прехода: отношението към съветската символика в България, свещената крава на комунизма, с който у ББ уж ( Българския Борец-антикомунист) се бори ( „уж“ на руски е смок).

 

Ако той прояви гъвкавост и се откаже от мантрата за недосегаемостта на тази символика, авторът на тази статия, макар и лично удостоен със званието „идиот“ от героя на статията, е готов също да прояви гъвкавост в отношението си към него. Той обаче ни е държа(в)ник и чак толкова далеч не се очаква да изпълзи от кожата си.

8 мнения за “ББ се актуализира и за актуализацията на бюджета”

  1. Здравейте г-н Инджев.Избягвам да коментирам и гледам да съм безпристрастен,доколкото човек може да бъде такъв.Чета редовно коментарите ви и ги приемам почти безрезервно,но някъде не съм съгласен с Вас/може и да не съм прав/.Не съм съгласен,че г-н Борисов Ви е нарекъл ИДИОТ в ефир,поне не в предаването “Здравей България”по НТ,защото го гледах.Не съм съгласен,че ББ се актуализира и за актуализирането на бюджета,защото също гледах интервюто./И в двата случая това е ваша интерпретация на думите му./Не съм съгласен и с другите интерпретации на поведението му в горната статия. С уважение:
    Ваш почитател

  2. Дръвник е ББ (Бойко Борисов) и такъв и ще си остане. Тежко на територията България ако този слънчоглед отново я яхне в министър-председателски тръс.

  3. За тези, които припознават в ББ по-малкото зло и ни приканват да гласуваме за ГЕРБ.

    Кажете ми, при толкова непостоянство и извъртливост, (да не говорим за всичко останало), как може да виждате това по-малко зло?

  4. niama li pulna privatizacia,niama da sme konkurentni nikoga i shte sme nai-bedni.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.