Българският съд отказа да вкара България в руския капан

Софийският градски освободи днес безусловно арестувания на летище София на 29 юли руския политически противник на Путин с френско гражданство Николай Кобляков.

Кобляков е свободен да пребивава в България, където по информация на ivo.bg ще остане няколко дни, както и да напусне страната.

Провали се руският капан, заложен на Кобляков чрез алармиране на българските власти по заявка на Московската прокуратура от 2013 г, на основание на което той бил издирван от Интерпол. Въпросната заявка обаче е била задействана именно по повод пристигането на политическия враг на Путин в София.

Френски дипломатически източници потвърдиха тук, че френската държава, където Кобляков живее легално от 2010 г. и развива публична благотворителна дейност, никога не е била сезирана от Русия с искане за неговото арестуване. По този начин Париж косвено потвърждава, че България е била съзнателно провокирана от Москва , която постави София в неудобно положение.

Освобождаването на Кобляков, както прогнозира ivo.bg, беше очаквано, както впрочем и самата руска провокация ( в рамките на сигнала на германското разузнаване, че по данни на германското разузнаване се очаква засилване на руския натиск върху България ).

Целта на руския капан, заложен в София, беше демонстрация на „дългата ръка на Москва“ и нейната ефективност в преследването на противниците на кремълския режим.

Путин има стандартния навик да атакува най-изявените опозиционери с обвинения и съдебни дела по съмнителни поводи. По тази схема той натика в затвора най-богатия човек в Русия Михаил Ходорковски, когато той се изяви като неформален лидер на руската опозиция и евентуална алтернатива на самия Путин ( според собствените му параноични страхове).

Следващия подобен ход на Путин беше насочен срещу известния руски блогър и организатор на големите протести срещу Путин в Москва Алексей Навални през 2012 г., на когото извадиха юридически осъвременени стари обвинения за престъпления в областта на бизнеса с дърводобив. Навални, (почти) подобно на Кобляков в София, престоя много кратко зад решетките в Москва, но посланието беше същото: който се опълчва на Цар Путин, ще си има работа със „закона“.

Българският съд обаче, който все пак не е московски, изми днес лицето на България.

P.S. А ето и подкрепящата фактология на сайта Биволъ, базиран в Париж

Агент на КГБ служил с Путин в Дрезден зад обвиненията срещу Кобляков?

Сергей Чемезов, шеф на концерна РОСТЕХНОЛОГИИ (Rostec на английски), попадащ под санкциите на САЩ и ЕС, стои зад обвиненията срещу Николай Кобляков, показа блиц-разследване на Биволъ.

Според публикация на руския вестник Комерсантъ от вчера, Кобляков е преследван заради аферата “Станкоимпорт”. Става дума за френския филиал на дружеството STANCO FRANCE SA., закупено от Кобляков през 2005 г.

STANCO FRANCE SA е била тогава филиал на руската СTАНКОИМПОРТ, която от юли 2008 г. е част от концерна РОСТЕХНОЛОГИИ (Rostec на английски), управляван от Сергей Чемезов.

http://vostankoimport.ru/ru/vostankoimport.html

Самият Кобляков споделил пред руското издание на Форбс, че делото срещу него е образувано именно през 2008 г.. През 2010 офисите му в Москва са обискирани и той напуска Русия.

http://www.forbes.ru/sobytiya/obshchestvo/264221-v-bolgarii-zaderzhali-predprinimatelya-oppozitsionera-nikolaya-koblyakov

В искането за международен арест от Русия до България формулировката е твърде неясна. Според него Кобляков при предварителен сговор с други неизвестни лица и чрез злоупотреба с доверие в периода от 12.2004 до 09.2005 г. е придобил права на дружеството СТАНКОИМПОРТ да изисква изпълнение на дългове от STANKO FRANCE S.A. в размер на 1 227 844 евро.

Чемезов живял в една къща с Путин в Лайпциг

Сергей Чемезов, дългогодишен шеф на РОСТЕХНОЛОГИИ, която е собственик на СТАНКОИМПОРТ е приближен на Путин от времето на шпионските му години в ГДР.

Пред руския вестник Итоги Чемезов разказва, че е служил с Путин в ГДР по едно и също време и са имали както лични, съседски, така и служебни отношения.

http://www.itogi.ru/archive/2005/44/62260.html

Дружеството и Чемезов са в списъка на САЩ и ЕС за санкции наложени срещу руски предприятия и лица, свързани с Кремъл. Според биографичната страница на Чемезов в Wikipedia той е носител на множество държавни награди, вкл. и Орден на почетния легион от Франция.

8 мнения за “Българският съд отказа да вкара България в руския капан”

 1. Имам съмнение, че става дума за отвличане на вниманието от много по-важни неща: Южен Паток.

  Както пише “Дневник”, в последните дни са премахнати и последните пречки пред началото на строителството – законови, нотариални, имотни, финансови… Явно и пропагандни.

  Това означава, че всички вкупом станаха съучастници на “престъплението на века” в България. Отлагането на датата за изборите беше направено да изглежда, че е единствено, за да угоди на Доган. Но всъщност основният му смисъл е бил да има достатъчно време пред правителството на “марионетката Олигарски” (както са го нарекли от немското разузнаване в презентация в Бундестага), което да направи ЮПаток необратим…

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/01/2354385_podgotovkata_za_stroitelstvoto_na_jujen_potok_u_nas/

  Това просто означава, че цар Пусин е разпределил комисионите този път между всички, така че и Боко Тиквата (агент Буда) да е доволен, наред с руските БСП и ДПС (пак според определение на немското разузнаване)…

  Тежки месеци и години се задават за България и за тези, които няма да успеят да се махнат от тук – България, както никога досега, не е била по-близо до пълен разпад и пълно поглъщане от азиатската империя.

 2. Хвала на СГС и на бате Иво…
  Вижте

  Задочен портрет на болшевипското джудже и неговото царство по Станислав Йежи Лец:

  1.Джуджетата най умеят да препъват — това е тяхното ниво.

  2.В страната на лилипутите е разрешено да гледаш владетеля само през лупа.

  3.Нарцис-содомит: обича звяра в себе си!

  4.Железни хора — изобщо не чувствуват веригите като чуждо тяло.

  5.Всеки режим става в края на краищата ancien regime!

  6.Расисти! Не допускат черни мисли.

  7.В ада дяволът е положителен образ.

  8.Ние обичаме нашият вътрешен глас да идва отвън.

  9.Някои големи думи са толкова кухи, че в тях може да затвориш цели народи.

  10.Някои национални трагедии се играят без антракт.

  11.От раната, неумело нанесена на тирана, може да изтече море от чужда кръв.

  12.Прозорецът към света може да се затули и с вестник.

  13.Хора, обединявайте се! Вижте: нулата е нищо, но две нули вече значат нещо

  П.С.
  И малко за бате Иво

  1.Паметникът може да бъде съвършен слънчев часовник. Даже когато вече го няма, е ясно чий час е ударил

  2.Аз съм вероломен – мога да ненавиждам и следващия тиранин не по-малко от предишния.

 3. Каква необичайна реакция на бг съда. Свикнал съм на друго поведение. По повод коментара на HAYM, верен е фактът, че страната ни скоро не е била така нагло притискана в ъгъла от страната на измислените. Но пък пред поглъщане – едва ли. Вече са достатъчно много хората, които съзнават имперските усилия на измислените и история за братски, славянски и други глупости, ще минават далеч по-трудно.
  Наричам ги измислени, понеже нация от спрели в развитието си хора, които дори не е сигурно дали имат право да се наричат руснаци, за разлика от украинците(историята на киевска рус показва кои са руснаците, а онези московците не ги знам какви са), добавят вече по инерция “велико/и/а” на всяко нещо.
  Преувеличавам малко – не са всички такива.
  Но пък руските деца в Бургас ги чувам преди да ги видя без значение на улицата или в някой магазин – няма такава липса на възпитание. Затова и съм оптимист за България. 🙂
  Поздравления, г-н Инджев за поредната чудесна статия.

 4. Аз не мога да разбера Прокурорите какви точно животни са!
  Пълзят с политиците, нареждат се на манджа в общежитието на съдиите, след това пък го играят началници на всички, в следващия момент пък сервират с дансова стъпка и чакат бакшишче с изплезен език…
  Who the fuck are you, Mr.Цацаров !!?

 5. Прокуратурата по презумция е държавно обвинение, а нашата държава е васална на КГБ /Русия/, съответно защитава точно тези интереси. Не случайно най-сатанизираните министър-председатели са Жан Виденов и Иван Костов, единствените, които поставяха българските интереси пред руските. При всичките им грехове и кусури, те направиха най-малко вреди. / Жан Виденов го изпържиха – хиперинфлацията беше предизвикана като по сигнал – ясно КОЙ/.
  … Не бързам да поздравявам съда – каква е тази “подписка”? Защо?

 6. Според биографичната страница на Чемезов в Wikipedia той е носител на множество държавни награди, вкл. и Орден на почетния легион от Франция.??!!

  Защо, братя французи?

 7. Българският съд обаче, който все пак не е московски, изми днес лицето на България.-И.И.

  Колкото е похвално за държавата ни е да се противопостави на поредната руска провокация,аз изрзявам скромно несъгласие с тази констататция.

  Лицето на Република България не може да бъде измито по никакъв начин и от нито една институция,докато не стане революция и се разрушат сурогатите на съветските тирани.Те все още ни имат за шарани…

  Руснак е арестуван,после освободен и ще си замине от нашата страна,но все още дълго ще светят монументите на срама.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.