Проруското правителство залага енергиен капан на предполагаемото следващо проамериканско управление в България

Красен Станчев: Реакторът на “Уестингхаус” е опасен

 

Според него дългосрочният договор с американската фирма крие рискове

„Подписването на споразумение с „Уестингхаус” за 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй” е абсолютно нелогично решение”, заяви пред БНТ икономистът Красен Станчев. Според него покрай дебата за АЕЦ „Белене” станало ясно, че има достатъчно инсталирани мощности за производство на електроенергия. Той подчерта, че реакторът на американската фирма все още не е добре познат в света и експлоатацията му може би крие рискове. По думите на икономиста от известно време у нас има неприязън към дългосрочни договори, а сега се предлага още един такъв.

Красен Станчев е категоричен, че договорът с „Уестингхаус” ще направи невъзможен опита след няколко години в енергетиката да се създават мощности, по-евтини от сегашния микс. ( Faktor.bg)

 

Това е коментарът на икономистът Красен Станчев, с когото опонирахме заедно срещу проекта АЕЦ „Белене” в рамките на сформирания за референдума от януари миналата година. Критичната му позиция по въпроса запушва устите на дежурните червени пропагандатори за „проамериканските” мотиви на съпротивата срещу руския енергиен натиск в България. Моя милост вече заяви подобно мнение още при първите сигнали, че има вероятност „Уестингаус” да надгражда съветското творение в Козлодуй ( което не пречи на путлеристите да продължават да ми приписват американски„слугинаж”- платен при това!- явно по образ и подобие на собствения и такъв на Москва).

Специалистът Георги Котев, с когото съм съавтор на книгата „Ядреналин” ( 2012 г.) ( ядрен физик, дългогодишен експерт в АЕЦ „Козлодуй”, заел рядката в нашия лаком свят позиция на ядрен дисидент, за което плаща от години тежката цена на маргинализирането и безработицата) отдавна е обосновал защо, особено след Фукушима, изобщо не бива да се строят повече атомни централи. Споделям напълно мнението му, чиято логика сподели например Германия с решението да прекрати ядрената си програма в енергетиката.

Моят кратък политически коментар, с уговорката , че иначе бих се радвал голяма западна компания да внедри най-после в България своите високи технологии и безнесправила ( но не и като ортак на съветското ядрено наследство) е под формата на няколко въпроса:

Защо полупогребаното проруско правителство на Орешарски изведнъж така се разбърза да прокара толкова сложен и голям проект с „Уестингаус”?

Не е ли това капан с двойно дъно, динена кора за следващото българско правителство, което да получи горещ политически АМЕРИКАНСКИ картоф, с който да се задави?

 

Не е ли това също така услуга за руската страна, която съди България за „Белене” и сега получава отлична юридическа и пропагандна възможност да скъси каишката, на която ни държи – каишка, подобна на онази, за която Ленин с присъщото му ехидство ( макар и по друг повод) описва като „въжето, на което ще ги обесим” (капиталистите)?

По мое мнение отговорът е категоричен: да, днешните проруски управници залагат капан ( американски при това – колко удобно за пропагандата на путинската пета колона тук) на утрешните ( предполагаеми или набедени за такива- проамерикански) управници!

 

Елементарният анализ на „ядрената реакция” , получена от разпада на управленското ядро в отиващото си правителство, показва, че „някой” насочва разрушителната му енергия именно в енергетиката с провокация, удобна за руските ни неоколониални енергийни владетели. Именно на тях се заклеха във вярност по въпроса за „Южен поток” в последните си управленски дни двете главни действащи лица от сюжета с „Уестингхаус”.

 

Енергийният министър Драгомир Стойнев, фаворит на Станишев да го замести на партийния връх, както и премиерът Пламен Орешарски, напускат своя титаник с усмихнатото обещание идващите след тях да довършат започнатото по „Южен поток”- абсолютния приоритет на руския натиск върху България. А междувременно новите власти в София ще бъдат препъвани на козлодуйския бряг с отвличащата вниманието маневра с „Уестингхаус” по същия начин, както ни разиграваха с мъртвородената АЕЦ „Белене”. Цял референдум успяха да наложат с пълното съзнание за неговата яловост докато разиграваха истински приоритетния за Кремъл светкавичен шистов блицкриг срещу вероятността България да се сдобие със стратегически коз в преговорите с „Газпром” в случай, че проучи и докаже наличието на предполагаемите си огромни залежи от природен газ.

 

За целите на този приоритет Москва активира днес и обикновено пазения в дълбока резерва свой български олигарх Сашо Дончев. В необичайно пламенна като за толкова сенчест бизнесмен медийна изява днес той напуска нишата на загадъчното мълчание, за да окаже гореща подкрепа на „Южен поток”. Той щял да ни бъде адски изгоден, стига да не се месели политиците( това с политиците винаги се „кльопа” от народеца), казва той, намесвайки се уж от неутрална позиция на технократ и бизнесмен, чиято компания „Овергаз” е „подпряна” с 50 процента акционерно участие от руския гигант „Газпром”. Познайте кай има решаващата дума в този брак по сметка!

 

А щом е задействан публично човекът, който оперира от години на българския газов терен като руско оръжие за масово поразяване ( чрез серийно печелене на търгове и блокиране на сделки със съдебни дела срещу непослушни по отношение на Москва играчи)- поразяване на всяка инициатива в бизнеса в България, неизгодна за монопола на „Газпром”, значи работата наистина е дебела.

 

Такива са тънките сметки, които си правят господарите на българското енергийно робство!

17 мнения за “Проруското правителство залага енергиен капан на предполагаемото следващо проамериканско управление в България”

 1. Иво и колеги, какво мислите за апела на Адам Михник “СПРЕТЕ ПУТИН!”? Колкото вярно и силно да звучи, аз мисля, че е много закъснял.Още повече, че го изрича син на НКВДстки палач на Западна Украйна, брат на НКВДстки изверг в тога, наричан “полският Вишински”, и върл критик на “бюрократичният социализъм” от…чисти, идеални и пр. 68-машки троцкистки позиции. Които, ако се бяха осъществили, Сталин щеше да ни изглежда като симпатичен либерал.Все пак, добре е, че Адам Михник критично визира онези западни интелектуални елити, част от които е тъкмо той.

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/02/2355100_adam_mihnik_prizovava_sprete_putin/

 2. Явно пак ще строим комунизма, по призива на Ленин, за електрификацията и съветската власт.Няма значение кой ще прави излишен и небезопасен атомен блок,щом не можем да се отървем от съветската власт.А сега да видим следващите правителства колко ще продължат политиката на подалото оставка по-съветско от московското правителство.Явно договора с Уестингхаус е курт капан отвсякъде.А може би се цели разваляне на отношенията със САЩ , при отказ.Помним визитата на Хилари, след отказа за проучване за шистов газ.А след това наводнение на Мизия, която е на 10-на км от Козлодуй.Втора Фукушима ли искаме?

 3. Едва ли Олигархски се е разбързал без причина?!?
  И най-вероятната е рушв…. пардон, кАмисионна.
  Доларите , както и доларовите рубли НЕ миришат!
  БКП са ясни! Това е тяхната единствена “пАлитика”!
  НО, японците от Уестингхаус, на какво разчитат???
  Мигар не са си направили ТОЧНИТЕ разчети на базата на решенията на “независимата” ДКВЕР на Олигархски за ТЕЦ Марица 1 и 3?!?!?!?
  Това е КРЕЩЯЩ пример за “любовта” на БКП към чуждестранните инвеститори от ЗАПАДна посока , и Асобено САЩ.
  Ако НЕ са си направили верните заключения, ТРЯБВА да попитат своите бъдещи(???) конкуренти от AES Corporation.
  Сигурно има доста интересни неща , които да научат от многогодишното присъсвие на AES в НРБ!

 4. Путин каза истината в шестата минута /6.08/ от записа:

  http://www.youtube.com/watch?v=0Senf4K4ezk

  Че гражданите на Крим направили референдум за присъединяване към Украйна, след което се поправи…

 5. Време е цивилизованият свят да сложи край на тази игра с атома. Ядрената енергетика е най-скъпа в цялостен аспект (като се включат и разходите по извеждане от експолоатация на реакторите и съхраняването на остаъците от ядреното гориво) и опасна.
  Защо ли толкова години след Чернобил света не успява да се отърве от ядрената енергетика?

 6. Браво за принципната позиция!
  Мнението ми е, че всички тези дългосрочни мегапроекти, само могат да пречат на развитието на пазарната конкуренция, назависимо от продукт коййто предоставят и съответно са против нуждите и потребностите на клиентите.
  Друг е въпроса, че идеята на всички тези проекти е и да се вземат комисионните по финасирането, проучването, проектирането, строителството и надзора към тях, пък после операторите и ползвателите да се оправят.

 7. нали уж бяхте принципно против атомната енергия? Или не е съвсем принципно както всички политици и журналисти в България 😉

 8. С какво ще ги запомним тези руски изтривалки от правителството Орешарски?С Едип-царските им номера от първия до последния ден!

 9. s tova PROSTO naselenie vsichki idioti si prilagat oligofreniyte !!! a ruskite duraki sa si padnali na onazi rabota !!!

 10. Г-н Инджев организирайте с вашия авторитет послание подобно на това на Михник.Сигурно ще има и български интелектуалци ,които да го подкрепят независимо от проруската ориентация на много от тях.

 11. Ефекта от санкциите започна.Днес Лукойл Русия обяви ,че продава своите бензиностанции в Чехия,Словакия и Унгария.

 12. Едно нещо не разбирам. Нали имаше референдум и след него парламента реши че България няма да развива ядрената си енергетика.

  Как тогава може едно правителство на своя глава да нарушава това решение?!

  Най-малкото парламентът първо трябва да го отмени. Но не съм сигурен, че има такава процедура. Възможно е да се изисква конституционно мнозинство за премахването му. Или повторен референдум…

 13. GIST,

  Изпратих Ви едно искрено послание,но явно не можа да стигне до Ваше знание,затова ще се опитам пак,с плахата надежда тоз път да сме в такт.

  Кой в България за последен път е отправил към интелектуалците послание и са го приели с подобаващо внимание.Кой от тях е изразил желание то да стане на хората достояние?

  Проруската на народа ориентация е негова душевна ампутация.
  Един ампутиран народ не може да събори горесветещия небосвод.

  Колко българи са се от него впечатлили и поне прожекторите угасили.А за забития в земята гранит ,ще трябва да се разплете “дамския гамбит”.
  Засега и за двете сме в режим на тишина,защото това е на съзнанието ни висина.

  Няма засега надежда докато Русия живота ни подрежда.
  Плановете на съветските комунисти се реализират съвсем успешно от българските капиталисти.
  Докога народа ще нехае???
  Кой ти знае………..

 14. ИВАЙЛО ДРЕНКОВ, и каква според теб уж е била принципната ни пАзиция против атомната енергия?
  Какви са според теб принципите НИ?
  И кога, къде, как и КОЙ от “нас” НЕ е защитил “принципите” “НИ”?
  А твоите ядрени “принципи” какви са?..
  ………………..
  …………………

 15. Станете политици от южен поток за да седне дядо Ви С.Дончев,че да видите от тези 3 милиарда колко ще останат за газопровода и колко за дядо Ви С.Дончев.

 16. По закона на Шелфорд българското население попада в зоната на угнетявяне и е близо до песимума (максималния предел), зад който следва зоната на умиране; разбира се същото важи особено за индивидите, чиято зона на комфорт се е формирала при по-ниска стойност, бих споменал веднага, отпреди атомната ера, респ. по-възрастните

 17. Да,Васил Милославов е напълно прав.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.