В Киев пестят от топла вода срещу руския натиск- кога ли ще я открием и в България?

Властите в Киев спряха топлата вода, за да се пести газ и така да се подготвят за продължаващия руския енергиен натиск и очакваните последици от него през новия отоплителен период през зимата.

 

Такава непопулярна сред потребителите могат да си позволят само наистина подкрепяни от народа управници. Явно те са убедени в солидарността на обществото, което ръководят. Липсата на протести срещу посегателството с топлата вода показва стабилността на обществения договор в това общество, което направо стана нарицателно за протестираща общност в Европа ( и особено в бившата й съветска половина).

 

Нищо хубаво няма в тази новина, но има нещо доста поучително в нея: за да постигнеш свобода и независимост срещу външния натиск, явно трябва да жертваш някои удобства на живуркането. Сигурен съм, че мнозина управници в Европа и другаде мислено се питат дали биха си позволили подобен риск да събудят гнева на сънародниците, без да рискуват да бъдат пометени от него. И отговорът в главите им почти навсякъде по света, където има поне малко гражданска свобода, вероятно е „не”.

 

Това е голяма заслуга, голямо постижение на …Путин. Той вече успя веднъж да обедини грузинците през 2008 г. с бомбардировките и артилерийските баражи срещу тази малка, православна и черноморска държава, с която граничи по море нашата мълчаливо солидарна с Путин малка, православна държава на сменящите се русофилски правителства.

 

Грузия беше една от най-силно обвързаните с Русия бивши съветски републики по линия на близо два века духовни, културни, икономически и други връзки, които бяха създали дифузия на руско-грузинското съжителство. Путин ги взриви трайно и превърна кавказката нация в заклет противник.

 

С действията си срещу украинския суверенитет, гордост и национален дух Путин направи следващата стъпка по отчуждаване на Украйна, най-големия бивш московски сателит.

 

Кога ли и при какви обстоятелства България, сочена за най-близка до Русия в ЕС, ще „открие топлата вода” по отношение на руския неоколониализъм, подобно на грузинците и украинците?

 

За начало този въпрос е актуален спрямо актуалното, встъпилото днес в длъжност служебно правителство на Близнашки, което обещава ревизия на предишното (пропутинско) правителство на БСП, ДПС и Атака. Обещанието този кабинет да освети финансовото състояние би трябвало да означава той да предостави доказателства за иначе очевидния факт, че „кабинетът Орешарски” беше свален заради неизпълнението на поставената му задача на всяка цена да наложи руския проект „Южен поток”, спрян от Европейския съюз.

 

През 1996 г. беше бламиран ( най-напред отвътре, по партийна линия) „кабинетът Виденов”- заради отказа му да предостави газопреносната система на България на Русия.

 

 

Професор Близнашки знае това отлично. Остава да видим сега, когато вече е смятан за „враг” от БСП, какви поуки е извлякъл. За да дойде вид(ен)овден.

 

17 мнения за “В Киев пестят от топла вода срещу руския натиск- кога ли ще я открием и в България?”

 1. Допълнение към статията: едно голямо БРАВО на Румъния. Вчера тя скъса икономически отношения с Русия заради Украйна.БРАВО.

 2. Г-н Инджев,не се заблуждавайте,че правителството на Близнашки ще прави ревизия на предишното.Цялото управление на България можем да квалифицираме като Реваншът на Тодор Живков.Сега управлява тодорживково крило на мафията(БКП),която не е спирала да управлява от 9 септември 1944г.Самият служебен премиер е бил доведен в Софийския Университет от Йордан Йотов-шумкар от отряда Чавдар,съратник на правешкия диктатор,член на Политбюро на БКП,главен редактор на “Работническо дело”.Не е лошо да прегледате и някои от първите “трудове” на конституционалиста Близнашки.В тях той хвали социалистическата демокрация като висша форма на демокрация.А нали знаете каква е разликата между демокрация и социалистическа демокрация? Каквато е между стол и електрически стол.Министър на просветата е Р.Коларова-“преподавател” по научен комунизъм,сега съветник на президента,който пък е бил комсомолски секретар.Изобщо едни и същи хора,навързани като свински(или котешки,според различната зоотерминология) черва.Е,кога ще има демокрация в България? На куково лято.Вероятно даже и 45 години,според прогнозите на Бжежински,няма да ни стигнат…

 3. В цитираните две държави,пък и в Румъния,май че нама поговорки от сорта:”Преклонената главичка остра сабя не сече,тази….”и “Интереса клати феса”…..

 4. Точно така, колега АНДРЕЕВ!

  Ето я новината, свенливо на български я няма много, освен в блога на Иво! А Виктор Понта е социалист, но казаното и решеното от него на юг от Дунав мост звучи като от друга политическа Галактика!…

  Romanian Prime Minister Victor Ponta announced Monday his country had decided to halt joint economic projects with Russia.

  Ponta told the news TV channel Digi24 (as cited by a Russian business daily) that the “destabilization” of the region which followed the actions of the Russian Federation, meaning “the annexation of Crimea” and “the actions of separatists in Eastern Ukraine”.

  “Romania is not directly affected. But Russia is exerting influence on Moldova and its pro-European way,” Ponta explained according to Ekonomicheskie Izvestiya (“Economic News”).

  The Prime Minister described the situation of his country as “privileged” if compared to its neighbors in terms of energy dependency on Russia. – See more at: http://www.novinite.com/articles/162470/Romania+%27Freezes+Business+Relations%27+with+Russia#sthash.jndozQJn.dpuf

 5. Руското кривославие окончателно показа истинското си лице, с което направи голяма услуга на всички страни, в които Русия имаше някакво влияние, включително и на България.

 6. До Марина,
  Не се лъжете за Капон.Имаше партия , която беше абсолютно куха структура.Но това не и пречеше, да се води председател на структура.Събираха студенти, че по медиите да се покаже членска маса.Тя предтавлява само себе си.А като се замисля и за топлите и чувства към П.Стоянов, който пък подкрепяше проекта Бареков, съвсем ми се струва , че нещо не е в ред с нея.

 7. Говорихме си днес с един много културен и любезен украинец на морето. Той каза,че Украйна се е отказала от ядрения си потенциал по настояване на Англия и Франция и те са обещали да гарантират целостта на Украйна. Каза, че ако Украйна сега имаше ядрено оръжие диалога с Русия е щял да се води по друг начин.Между другото руснаците са на всеки метър. Идват масово (за сметка на англичани и други западно-европейци) но все си мисля, че България им е нещо като летен чифлик, който богатите Руснаци искат за себе си. А ние трябва да сме бедни, защото сме им слуги. Разбира се трябва да има и Кучета. Това са всички онези безкрайно нагли и крадливи Бизнесменчета и Политичета, чиято задача е да обслужват руските гасудари. Предатели! Срам и позор за Нацията!!!

 8. Разграничаването от вождиската, популистка група по интереси, създадена на полумилиционерски , полумутренски начала, назовавана ГЕРБ, е важно, както за успешна кампания, така и ползотворни политически действия в бъдещия парламент. То е и стъпка към откриването на топлата вода и в България. А иначе – още веднъж “браво” на украинците! Оказаха се достоен народ, за разлика от мнозинството българи с преклонената главица, дето сабя не я сече.

 9. Браво на Мюнхен,това е истината-комунистите са навсякъде и по всяко време,така ще си и носим това бреме

 10. @СТАМБО, Румънците са потомствени русофоби. При това не просто мразят рублите на москалите, но и самите москали. Един от основните поводи е това, че през ВСВ москалите разделиха териториите на Румъния като парчета баница и (това което самият Путлер дори ползва като повод за “рушняшката пролет”) разделиха един народ в две отделни дуржави (Молдова). Към ден днешен Расия продължава да е източник на напрежение в Румъния:
  – Трансднистрия
  – Финансирането на НПО-та, които да спъват енергийния добив на Румъния
  – Подстрекаването на унгарците в Румъния с финансирането на Йобици и Фидеси, които да мътят водите на етническия мир в трансилванската част.

  Русия има интерес от слаба и разделена Румъния, която да не бъде независим енергиен доставчик на балканите. Имаме много общо с нашите съседи и приятели от север – минимум общият враг с общ похват към двете държави. Би следвало вместо да се братеем с предателските сърби да се братеем с румънците за да правим отпор на мечката. От сърбите следва само да се пазим.

 11. Това, което стана в Румъния (отказа и от икономически връзки с русия)едва ли може да стане у нас, защото ние си имаме вътрешен враг, по-силен и от путин – русофилите, които са навсякъде – в партии, администрации, медии, висши учебни заведения и т.н. Те бранят руските интереси, така както не биха бранили своите български интереси. За “руските възпитаници” – доценти и други Украйна е руска територия. И това го казват съвсем убедено. За тези “интелигенти” Америка е вражеска страна, а Русия е всичко за тях. Но когато трябва да лапат пари от еврофондове, от европейски проекти са първи, нали роднините им са в правителство (Герб, БСП, за тях е без проблеми. Те винаги са с добри доходи и на добри служби. Това е положението. България е пълна и с етнически руснаци, на знае ли някои безработен руснак, без доходи у нас, защото аз не знам за такъв случай.

 12. ДЕМОКРАТОР

  Да, презрението и омразата на румънците към москалщината е мощна линия в румънската политика и култура-да не забравяме, че дори Чаушеску разстреля двамца генерали за шпионаж в полза на СССР, като точно това беше и публично оповестено вместо дипломатичното “в полза на друга държава”.

 13. Някак си спонтанно ми идва една реплика наум. Реплика, която така точно пасва на момента. А, именно:
  “Когато атовете /означава породист кон/ се ритат по между си, ритниците ги обират магаретата“

  Бедно, бедно българско магаренце…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.