Руски санкции? O, санкции simplicitas!

O, sancta simplicitas, възкликнал Ян Хус на кладата, когато видял „свещената простота” в лицето старица, добавяща съчки към огъня.

 

Нещо подобно се случва с руските съчки на собствената й клада- със санкциите на Русия срещу САЩ и Европейския съюз. Видяла застаряващата Русия, чиято икономика е десетки пъти по-слаба от тази на „врага”, че й обявяват санкции и решила, и тя като жабата, да вдига крак, за да я подковат по подобие на коня!

 

С тези „реципрочни санкции”, наредени лично от самодържеца Путин без да се интересува от някакво друго мнение в империята, господарят от Кремъл показа две неща: че е наистина отчаян в самотния си път по избраната от него задънена улица и че разчита единствено и само на пропагандата в огледалото на манипулираното от години руско общество. Поне докато мнозинството руснаци все още й вярват ( а те засега не го разочароват- както написа германското списание „Шпигел” миналата седмица, руснаците вярват на пропагандните лъжи на Кремъл).

 

Казано в скоби, Путин не случайно започна укрепването на властта си в началото на хилядолетието с брутално превземане с полицейска сила на непослушни телевизионни станции и с официално обявен план за подчиняване на медиите. Това му беше нужно, за да легитимира пропагандно авантюри, като анексирането на Крим (както не е случайно също, че в същия период, но в по-мек вариант, аналогични процеси се развиха по отношение на медийната свобода в България, където Москва инвестира в областта на руското влияние скокообразно).

 

Но да се върнем на руската контрамярка на западните санкции- контрирането не е патент на българските контри, които току-що си отидоха от властта (нали се сещате що за вносен продукт е философията на „контрите” в България). Съответно руската „контра” ще има „успех” срещу западните санкции, колкото и яловото контриране имаше в България.

 

Да спреш вноса на храни от западните държави в Русия, която след близо век на залитане по мегаломански проекти ( разчитащи на западните технологии) и милитаризация на икономиката си не може да изхрани сама населението на най-богата на ресурси държава в света, е акт на отчаяно съскане от страна на звяр, попаднал в здрава клетка, оказал се там поради глупавата самоувереност, че може да отмъкне от нея мръвката безнаказано.

 

Асиметрията на ефекта от санкциите е толкова голяма и очевидна, че не си заслужава темата да се продължава. Обаче си заслужава да кажем няколко думи за България, която също попада от днес под „ударите” на руските санкции.

 

Ще да мрем ли от тях? Или ефектът от руското перчене е аналогичен, на нулевата му стойност срещу Запада?

 

Не, няма да мрем от глад от това, че кюстендилските череши ще заминат следващото лято другаде, а не в Москва. Нито ще загинем икономически от пренасочването на живите животни в други кланици, вместо в руските.

 

Чисто икономически, включително за България, руското „наказание” е по-скоро самобичуване и е само въпрос на време руснаците да потърсят сметка на Путин за мазохистичната му политика. Тя вече демонстрира с каква лекота той предлага подкуп на Янукович в размер на цели 15 милиарда евро, за да не води страната си към ЕС, сякаш тези пари са му бащиния.

 

При гарантираната ( засега) парализа на руското общество, облъчвано от години с пропаганда, напомняща по своя шовинизъм един друг рай(х) с претенция за изключителност на нацията като „избрана” да води света по нов път, Путин пръска в годините на своето авторитарно управление стотици милиарди за военни разходи с увеличаващи се темпове, каквито не си позволява нито една друга значима държава в света. Но руската икономика същевременно не може да гарантира елементарното изхранване на населението без внос на храни.

 

На този етап руската мечка не е гладна и играе хорото, което му свирят от Кремъл. Но предстои да видим как руската търговия ще превключи на латино ритми във вноса, с което да замени традиционното европейско меню на руснака.

 

По интересен за България е политическият анализ на руското „наказание”.

Предизборното заиграване с русофилския гласоподавател в навечерието на евровота у нас роди емблематичното изказване на Станишев, в което той обясняваше защо България не е като Полша и балтийските страни: защото там не обичат Русия по „исторически причини”, докато поради също такива причини тук я обичаме.

 

Както се вижда обаче подмазването на Москва не ни прави изключение от руските търговски санкции. Кремъл ни третира наравно с останалите страни от ЕС въпреки демонстрираната тук готовност за нарушаване на европейските правила в полза на „Южен поток” и многократните вайкания на български политици по повод западните санкции срещу Русия заради агресивната й политика спрямо Украйна.

 

Не помогна дори скандалният, подсъден ( персонално за конкретните виновници) „предсмъртен” акт на национално предателство на правителството на Орешараски, което издаде разрешително за строителна дейност по „Южен поток” въпреки изричните разпоредби на Брюксел. Но и този поклон не спря руската мечка да ни третира като„изключение”в ЕС.

 

Нека по този повод разкрия една публична тайна. Тя е публичен факт, но си остава тайна за българите, които няма откъде да научат истината поради това, че тя е сред замитаните и забранени за коментиране теми в българските медии. А и политиците, желаещи да коментират отношенията ни с Русия в критичен дух, се броят на пръстите на едната ръка- един от тях размаха пръст с прогонването на руски дипломати заради шпионаж през март 2001 г. и след това царствено му отхапаха ръката.

Истината е, че през последния четвърт век Москва многократно и отмъстително ( заради завоя ни в геополитиката) е наказвала икономически България. Самият срив на съветския внос с разпадането на СССР и неговия гладен за нискокачествената ни продукция пазар беше голям шок, който обаче българският посткомунизъм приписа като вина на сините демократи, които се били отказали да изнасят за Русия българска продукция.

 

Най-малко 4 ( четири) пъти Русия налага на практика търговски санкции срещу вноса от България под различен претекст- както за свинското месо например. И нито веднъж ( нито 1 път) София не е отвърнала с нещо подобно.

 

Кончината на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) , както официално се наричаше кочината на съветския икономически колониален диктат, доведе до инфаркт България в нощта, когато без никакво предупреждение Москва обяви едностранно, че от следваща сутрин спира разплащането в т.н. преводни рубли (които в огромни количества се оказаха изведнъж обезценени в българския трезор) и преминава на разплащане в долари с бившите си „братски” страни. Само унгарските „братя”, вероятно на базата на разузнавателна информация ( тогава още го нямаше на власт в Будапеща приближения до Путин супердесен днешен премиер Орбан), успяха тогава да изпреварят с часове руския грабеж и да превъртят значителна сума в долари.

 

България и до днес не се е преборила за справедлив дял от активите, заровени с трупа на СИВ.

 

Съответно днес осъмваме с руски бойкот на български стоки в разгара на сезона на българските плодове и зеленчуци отново без предупреждение, както ни спряха и газа в нощта на 6 срещу 7 януари 2009 януари в най-големия студ. Или както ни изненадаха вероломно с превръщането на своята валута в ненужна за нас хартия.

 

Така че Русия не е спирала да ни наказва, а ние не сме спирали да й се подмазваме за скъпия газ, който ни продава на по-високи цени от руския износ за Германия с „аргумента”, че няма къде да мърдаме, защото не сме мръднали от мъртвата точка на пълната си зависимост от руския неоколониализъм, който по съветско време обвърза България инфраструктурно в енергетиката, а днес успешно се бори с помощта на петата си колона тук това статукво да се задълбочава.

 

Сега повечето българи, пребиваващи в режим на информационна оскъдица за тези факти, вероятно ще „открият”, че руската мечка ни третира без „братски” преференции и никакви лигави сантименти от страна на русофилите не я умилостивяват. Въпросът е дали това ще е достатъчно да се ядосаме или, за да прогледнем ( както грузинците например) трябва да бъдем бомбардирани с руски снаряди и бомби ( както Варна и Балчик през Първата световна война)?

 

Вярно е, че от местното русофилство руските бомби вероятно биха се възприели като братски дар небесен, но нормалните българи все пак са мнозинство и е крайно време да предявят правата си в управлението на България, за да се откачим от руската котва на европейско дъно.

35 мнения за “Руски санкции? O, санкции simplicitas!”

 1. Ако допуснем (основателно), че досега руските търговци и потребители са купували земеделска продукция от най-изгодните за тях чуждестранни доставчици, то санкциите на Путин реално се отнасят до руските търговци и потребители в много по-голяма степен, отколкото до чуждестранните производители и търговци. Сега на руските търговци и потребители ще им се налага да купуват от по-неизгодни доставчици (извън забранените от Путин), тоест да харчат повече пари за същото ( в най-добрия случай!). Вероятно ще се появи дефицит на стоки, а това ще им вдигне цената. Реално руснаците ще харчат повече пари за по-лоши продукти, а печалбите на търговците ще спаднат. Маргиналните търговци (онези, които едвам се справят при сегашните нива на печалба, реализирани при най-добри условия) ще фалират или ще напуснат сектора, поради влошаването на условията за работа, а наетите от тях ще останат на улицата. Техните клиенти ще трябва да се преориентират към други доставчици, а това ще им предизвика временни неудобства и допълнителни разходи. Като цяло прогнозата е доста неблагоприятна за руския пазар на вносни земеделски стоки. Ако ставаше въпрос за бентлита или яхти, добре, но за хранителни стоки – това не е шега работа. Реалните последствия от санкциите ще се стоварят върху потребителите в Русия, техните пари ще отидат на вятъра. Как пропагандата ще обясни това явление, не ми е ясно, но на човек, който иска да бъде лъган, всякакви глупости могат да му се изтъкнат като причина за несгодния му живот.
  От друга страна, производителите и търговците на земеделска продукция от страните, попадащи в забранителния списък (признавам, че не съм го видял), ще трябва да се преориентират в продажбите си. Като изходим от първоначалното допускане, че стоките им се предлагат при възможно най-добри условия, те ще загубят малко при процеса на преструктуриране на пазара. Допуснахме, че техните стоки са познати и търсени на световния пазар. Сега отиват в Русия, но те са търсени и от други пазари, които до момента не са можели да си ги позволят. С освобождаването на големи количества от тези стоки и при спад в цената им, много пазари ще бъдат доволни да си ги купят. Стоковите борси вероятно ще преразпределят количествата за нула време. Някой знае ли в момента как реагират борсите на това намерение на Путин? Там ще проличи веднага какви ще са загубите на производителите, но не вярвам да са катастрофални, както им се иска на селяците.

  Санкции от този род са началото на едно спускане по неравен и стръмен наклон. След политическата интервенция на пазара вероятно ще последва и протекционизмът. Всеки дефицит може да доведе до други глупави решения, като тавани на цените или централизирано снабдяване. За руснака това е нещо добре познато, а както изглежда – и добре ще бъде прието. Но това е само началото.

  Дежа вю.

 2. Много точен анализ както винаги , но пак ще го кажа-този блог и г-н Инджев трябва да достигнат до повече хора,до всеки един Българин, само така можем да се отървем от руската мечка.Респект г-н Инджев!

 3. Те изгубиха една студена война вече и то при положение че имаха много повече съюзници,които да опоскват. Интересно как ли си мислят че ще спечелят тази и въобще могат ли да мислят ?

 4. С риск да повторя някой имам да кажа следните неща:
  – Спирането на износа на тези стоки за Русия ще дпведе до поевтиняването им за българиския пазар, тъй като и без това, коляма част от нещата в България са внос. Т.е. би могло да има положителен ефект.
  – Странно е заиграването на руския сатрап с турския при положение, че онези са голяма сила в НАТО, а оня уж не харесва най-вече НАТО!
  – Смятам, че ще я “превтасат от щастие” руснаците да ядата гадните турски домати и безвкусната им продукция!
  – Смятам, че ще се получи следния ефект – като се получи глад за вкусни плодове и зеленчуци турците ще изкопуват продукцията от ЕС и ще я препродават на руснаците като своя!

 5. Много добър текст г-н Инджев. Но тревогата по продаване на българските интереси си остава. Не бих нарекъл подкупените само с израза русофили. Те заиграват с „братската карта”, но единственото, което ги интересува са парите, а ги води страха от коварството на Кремъл. Южен поток е неизгоден за България, защото и икономически, и политически е капан за обрулената ни страна. Много „експерти” явно или косвено го защитават, не само БСП играчите. Б. Борисов е готов да го строи, Орешарски го „замрази”, но подготви трасето, даде дори разрешително за строеж на мощната компресорна станция, намираща се на километър от населени район – Ракитника, Галата, Аспарухово-квартали на Варна, независимо че ЕС, ЕК не приемат проекта в този вид. Дори „експертът” Софиянски, нереализиран съветник на недоразумението Бареков, тези дни ни заблуждава, че ЮП не бил руски а европейски проект. Не се разбра от ресорната министърка на служебния кабинет ясна позиция- разрешението за копресорната станция било само за трасето до нея. Плевнелиев също няма позиция и говори единствено за санкции от страна на ЕК. Никой, ама никой не говори за нескопосания ОВОЗ, съставен в социалистически стил- „би трябвало, очаква се, не би трябвало, да се надяваме” стотици таблици, схеми, диаграми, без конкретика и много малко числени стойности. Никой не прави икономическия анализ, не съпоставя цени сегашни и бъдещи. Кога и колко ще спечелим от транзитни такси, на каква стойност? А зависимостта при 50% собственост на чужди фирми? При неясни договорни условия, скрити зад респектиращото понятие конфиденциалност. А „откриване на работна ръка”? Каква, колко в дейсвителност българска? Мерките за безопасност при налягане от около 270 кг/см2/атм./. на взривоопасен газ са не само 4 см. дебелина на стената на тръбите. А човешкият фактор, случаен дефект или диверсионен акт? Когато се говори за интереси, трябва да се отчитат и политическите събития около нас, влизаме в конфликт и с една значима държава като Украйна, защото ЮП е санкция против нея. Няма по-продажни хора от партийните неграмотници. Те са хора, които четат единствено банковите си сметки. Уверих се от това, което говорят дори и „професори” от ранга на А. Тасев.
  Ако има професионалисти, които четат този блог и обичат страната си, нека направят анализ на тези факти и ги публикуват. Трябва да спрем потайностите, които рушат България.

 6. Ако искате да знаете защо е правилно Русия да ни обявява и на нас санкции, попитайте другарката Искра Баева, ака “професор по история”. Тя ще ви каже защо “не, не сме невинни” пред Русия.
  Тя знае, сигурен съм. А аз пък знам, защо още я държат на работа. 😉

 7. Привет от Кюстендил! Освен проектант на свободна практика съм и черешопроизводител, макар и дребен. Руските търговци идваха в Кюстендилско 2010-2012г., от две години не са идвали. Искам да кажа, че руснаците не са фактор на пазара,между другото тази година имаше румънски тъговци. Според мен тези санкции са шанс за българските производители (не само земеделски), т.е. да се стимулира конкурентноспособността и търсене на алтернативни пазари, а също подобряване на крайния продукт.

 8. “да потърсят сметка на Путин за мазохистичната му политика”
  Ако Запада наложи алкохолно ембарго за Русия – Путин е паднал до месеци.

 9. А сега се сещам, че миналата седмица Владимир Путин и след това цитиран от Сергей Лавров, беше казал в интервю, че Русия няма да налага каквито и да е санкции на когото и да било, защото това не отива на силна/голяма страна като Русия…..

 10. СПЕШНО! ФАТАЛНО СПЕШНО!!!
  Г-Н ИНДЖЕВ МОЛЯ ВИ НЕЗАБАВНО ОРГАНИЗИРАЙТЕ ПРОТЕСТ ПРЕД М-ВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ С ПЛАКАТИ ЗА ОБЖАЛВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА СТРОИТЕЛСТВО НА ЧАСТ ОТ ЮЖЕН ПОТОК – КОМПРЕСНАТА СТАНЦИЯ. ИЗГЛЕЖДА НОВАТА МИНИСТЪРКА НЯМА НАМЕРЕНИЕ ДА ОБЖАЛВА В СРОК. А ТОВА ЩЕ НАПРАВИ ПРОЕКТА НЕОБРАТИМ.
  СПОРЕД В-К КАПИТАЛ СРОКЪТ ИЗТИЧА УТРЕ. МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА В СРОК ТОВА ФАТАЛНО ЗА БЪЛГАРИЯ РАЗРЕШЕНИЕ.

 11. Много интересно, при нас руските санкции съвпаднаха с назначаване на служебното правителство, което мисля, че не е проруско, а прозападно.Дали това е случайно?Но пък сега можем с един куршум да уцелим два заека.Отмяна на решението за ЮП, като противоречащо на европейските изисквания и разследване на дейността на министрите, нарушили тези изисквания, за които Бъгария даже търпи санкции.Като така ще отговорим хем на санкциите, хем на проруските им слуги.И по призиа на Полша – яжте български храни.Руснаците да си нарисуват плодове, зеленчуци , месо и др. благини, че няма да имат никакви.И да си осигурим доставка на газ още лятото от не руски източник.Най-малкото което можем да направим в памет на жетвите на Путин, е да покажем , че няма да му играем по свирката.

 12. Путин доказа, че е истински западен политик като се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия.

 13. ОЛЕГ, много добра новина за нашите производители. Турската контраБАНДА ще спадне , оттам и денгите на митническите контраБАНДИсти. Това е много добре и за политическата и земеделската сфера в НРБ.
  Аферим на Путин , който ще доведе до спад на политическата и земеделската контаБАНДА в НРБ. Поне това да направи пак е файда.

 14. А Николай Павлович (Владимир Владимирович) се радваше, че е удушил хидрата на революцията не само в Полша (Украйна) , но и в цяла Европа, и се гордееше, че не е нарушил заветите на руското самодържавие и че за благото на руския народ е задържал Полша (Украйна) във властта на Русия. И хората със звезди и златосърмени мундири толкова го хвалеха за това, че той искрено се мислеше за велик човек и че неговият живот е голямо благо за човечеството и особено за руските хора, за развращаването и затъпяването на които бяха насочени несъзнателно всички негови сили.
  Л.Толстой
  ,,За какво ?”

 15. Не бива да се забравя, че изцяло територията на България е радиоактивно замърсена от Чернобил. Само цезий 137, ако вземем, който има 30 годишен период на полуразпадане, в момента е в количество, наполовина от това, дошло от Чернобил през 1986 година. Това количество непрекъснато се разпределя в биосферата, тъй като цезий е водоразтворим и участва в кръговрата на водата, респ. радиоактивното замърсяване се намира навсякъде в плодовете и зеленчуците (и в мерудията). Съответно земеделската ни продукция по принцип е добре да се реализира в Русия. В този смисъл едно ембарго от нейна страна е нещо нежелателно. И т.н.!

 16. Попаднах на нещо като есе / не мога да го нареча статия или очерк/ в “Комсомолская правда”:
  http://m.kp.ru/daily/26261.7/3139540/
  Звучи като пародия – не вярвам да са го писали сериозно/ Струва ми се, че средноинтелигентните руснаци разбират какво става, а “харесването” на Путин / 80-90%/ е просто защитна реакция – смеят ли да кажат, че не го харесват…

 17. Казват Путин бил в момента по-популярен от всякога.
  Ако е вярно, това би говорило много за руснаците. По същия начин, по който всички парламентарни избори говорят много за българите.

 18. Плашимир Путин, Сергей Ларвов и цялата останала руска безплатно летуваща сган, трябва да попаднат под евро-българско ембарго с 500% увеличение на визите за туризъм в България. А за русофилите – матура по истинска История на България с отнемане на дипломите.

 19. # ДЕМОКРАТ

  Прав сте. Путин наложи санкция на Русия.

  Само не знам Турция защо я намесват по такъв наивен начин – там Реджеп Ердоган не определя цените на продукцията… все още. Руските търговци ще трябва да ДОГОВАРЯТ с турските производители. При това РЯЗКО изкуствено създадено и неочаквано високо търсене в Русия се очаква РЯЗКО повишаване на цените в Турция, откъдето уж ще се снабдяват руските търговци (не, че някой ги е питал дали те мислят да купуват от Турция каквото и да е). В Турция когато са имали свободни пазари, Русия още не е била дори проект върху картата на света. Няма сила, която да накара турските търговци да продават на “братски” цени нито на руснаците, нито на своите съграждани, ако търсенето на тяхна продукция се повиши, както се очаква – значително. Цените навсякъде, където търсенето се повиши (над предлагането), ще се вдигнат пропорционално на повишението на търсенето – това дори в УНСС го учат. Предлагането няма как да се повиши в кратки срокове – такова е естеството на стоките, които са в списъка. Така че – няма начин да се заместят сегашните доставчици без загуби и сътресения на пазара в Русия.
  Напълно възможно е Путин да прави услуга на някои от неговите спонсори, създавайки очакване за (изкуствен) дефицит с възможности за изключения и заобикаляне през трети страни, както отбеляза ОЛЕГ. Много десетки милиарди пропиляха спонсорите за кримската авантюра, а сега и в Украйна плащат доста на “опълченците”, та като нищо бащицата сега е готов да жертва част от менюто на народа си, за да попълни част от загубите на приятелите си. Такава мярка, която е само и единствено в ущърб на народа на Русия, не може да се обясни с обикновено прибързване и глупост. Ако бъде последвана и от други мерки, създаващи дефицити, ще бъда склонен да вярвам, че е умишлено активно мероприятие – чрез влияние върху чисто пазарни процеси да се поограби народа, като вината за това отново да се стовари върху Запада.

 20. Според мен санкцийте са предимно срещу САЩ от където Русия внася месо и месни продукти за около 5 милиарда !!! Но икономиката на САЩ изобщо няма да мръдне от тези санкций !!!Също така санкций и за ЕС там не знам как точно стоят нещата !!!

 21. Респект г-н Инджев!Както винаги перфектна статия!Следя блога Ви с интерес!

 22. Старият професор във ВИИ “Карл Маркс” казваше: търговията е като закона на Торичели, празно място не търпи.
  И какво ще стане от цялата работа – едно голямо менкане на фактури. Ще печелят посредници като Турция, а окончателния хесап ще го плащат руските потребители, но те са свикнали на всякакви експерименти.

 23. Епа , кой знае Братя! Може контрабанда да внасят от Булгария. Уж забранено ама … и т.н.
  А Руснаците в Слънчев бряг са 90%.
  Всичко е на руски а по плажа се разхождат едни манговци и викат Очен Пажалуста Пирожки. Паднах от смях.
  Нашите хотелиери-ченгета яко лижат руснаците.

 24. Мдаа… след тая стъпка, предприета от горкия Путя, няма какво друго да кажем, освен да се припомним стария лаф – когато човек е тъп, то е задълго…

 25. Аз смятам, че може би следващите санкции ще са свързани с авиацията. Не, че съм сигурен, но си мисля, че Русия ще забрани транзитните полети над собствена територия и в резултат на това, ще се забрани на Аерофлот да лети на ЕС и т.н.
  Обаче, имам предложение какви да са след това санкциите срещу Русия! Не, че има значение аз какво мисля, но ако зависеше от мен бих забранил износа за Русия от ЕС и САЩ на резервни части за МПС (леки коли, камиони и т.н.). Мисля, че ще има добър вфект! Но като нам, колко мекушав е запада очаквам, че няма да иска да накаже обикновените руснаци така и няма да го направи. Затова очаквам Путин да забрани вноса им…

 26. И аз смятам като г- Ганев, че въпросните санкции ще поразклатят преди всичко пазара в Русия. Както и другото му предположение – Путин да прави услуга на негови спонсори.

  Извън темата, към Николай.
  Общо взето, в този сайт пишат грамотни хора. Обръщам внимание, че „санкции” – множествено число на „санкция” се пише с И, а не с Й накрая.
  Една санкциЯ, много санкциИ.

 27. към Олег:
  Колега, Вие сте ясновидец, но с обратен знак. Не било ЕС и САЩ, ами Путин обмислял нови санкции като забрана за внос на автомобили, това-онова около тях, както и по-високи данъци за руснаци, почиващи в чужбина. Това го съобщиха още снощи в новините. За почиващите викам направо да ги биют с камшици или пък да ги разстреляют, по-руско ми звучи някак си…

 28. Аз говоря за забрана от ЕС и САЩ на износа на РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ за автомобили,автобуси, камиони и т.н. за Русия. Не за готови изделия.
  Но понеже “лошият запад” все мисли да не наказва т.нар. руски народ, а вместо тях Путин си ги наказва сам, та предрекох, че е по-вероятно той да го забрани! Иначе аз наистина смятам, че без резервни части ще се наложи тоя сегашен автопарк да бъде някъде складиран и да си купуват дрги авомобили – напр. китайски, както и останалите неща!
  Източно европееца не може да понася да го ударят на по МПС самочувствието или да плаща данъци за МПС, които не се движат. Т.е. това е пряк удар по самочувствието на факта, че си руснак.

 29. бе,Олег ,
  не издребняйся, что значит кой на кого забранява,ну давай, да си забраняват там, ние сме – ЗА :)))
  дали САША и ЕС или Раззия ша забраняват резервните части-важното е ембарго да има за сумасшедшие диваци и варвари,крепящи мини Путлерчето си на 80%-ов. черт возьми 😀

 30. В ответ на санкции
  — Мидии есть?
  — Есть.
  — Господи, откуда, нигде же нет?
  — Белорусские.
  — Но в Белорус…
  — БЕЛОРУССКИЕ.
  — Понял, 15 белорусских мидии.

 31. Виц от интернет:

  В ответ на санкции
  — Мидии есть?
  — Есть.
  — Господи, откуда, нигде же нет?
  — Белорусские.
  — Но в Белорус…
  — БЕЛОРУССКИЕ.
  — Понял, 15 белорусских мидий.

 32. Току що се прибрах от Черноморието и мога да кажа, че основната част от туристите са руснаци. Струва ми се че са дори повече от българите. Какво ембарго какви 5 ст. !? Руснаците си ядат нашите “забранени” плодове и зеленчуци тук на място в БГ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.