Берлинската стена: най-видната опорна точка на рухналия комунизъм и днешните български аналогии

Рухналият комунистически лагер има своята най-знаменита емблема. Това е Берлинската стена, чието строителство започва внезапно в съветската колония ГДР като вероломно обявяване на война на 13 август 1961 г.

 

Има поне две причини да си припомним това добре описано и документирано събитие. Едната е стандартна- трябва да се помни!

 

Предлагам обаче нестандартен днешен прочит. Да п(р)огледнем към някои днешни аналогии на Берлинската стена като най-дългата ( 155 километрова), най-високата ( 4 метра) и което е най-важното- най-типичната за комунистическата пропаганда опорна точка.

 

Трудно е да се измисли по-зрелищен начин да се онагледи лъжата и да й придаде световна „слава”. Самият строеж започва с гръм и трясък – буквално, защото грейват в дълбоката нощ безброй прожектори, забучават едновременно стотици двигатели на булдозери и бронетранспортьори, което кара жителите да възприемат суматохата като начало на съветска инвазия на запад. Гърмежите и трясъците на комунистическата пропаганда продължават чак до 9 ноември 1989 г., когато глътката свобода беше достатъчна за гражданите да превземат страховитото съоръжение и да започнат разрушаването му.

 

Най-претенциозната опорна точка за онагледяване на пропагандните лъжи в световен мащаб всъщност охраняваше най-невъзможния за опониране обвинителен въпрос срещу комунизма: защо жителите на соцрая масово, с риск на живота си, с милиони бягат на Запад, а обратните примери са такова изключение, че са известни поименно?

 

Точно така, поименно какъвто е случаят в днешно време с влюбените в Путин актьори Жерар Депардьо или Мики Рурк, който се гизди с образа на руския днешен самодържец, но не желае ( все пак) да остане да живее в Русия- защо ли!? Или като другия клоун – чест гост тук, Жан Клод Вандам, който срещу тлъсто заплащане направи артистичен поклон на чеченския кремълски слуга Рамзан Кадиров на рождения му ден, честван грозно като национален празник в Грозни.

 

Колкото повече другарите от германската съветска колония се опитваха да се хвалят с пропагандната си придобивка Дин Рийд, толкова повече лъсваше истината, че тази заблудена американска ов…, пардон- звезда, подчертава правилото чрез изключително редкия казус, при който кадър на Холивуд избира да живее в условията на съветска окупация. Именно избира- просто си взима китарата и отива да приема овациите на съветските слуги, докато един ден не го намериха в едно езеро, удавен в предоставения му от любезните домакини вартбург. По липса на друго обяснение, остана версията за „нещастен инцидент”, който обаче се разчита от мнозина като принудително запушване на устата ( с много вода) и на обратния път към Америка на разглезения камарад, обхванат от носталгия и разкаяние за глупостта си.

 

Берлинската стена успя да намали драстично ( но все пак временно, както се видя) изтичането на населението от съветската окупационна зона. По официални данни за около две години през Берлин успяват да избягат на запад поне милион и половина източногерманци. Стената обаче не можа да убие порива към свобода, нито да превърне в истина лъжата, че е построена, за да възпира врага- врагът нямаше нужда да бъде възпиран, защото никой не беше луд да се мести в ГДР, макар западните граждани да не бяха препъвани да емигрират с картечници, овчарски кучета и надъхани убийци в униформа.

 

Съвременната българска поука от краха на най-видната опорна точка на комунистическата пропаганда е в това, че на днешните й разновидности трябва да се противостои с упоритостта на германското свободолюбие. Колкото и да изглежда безнадеждно ( заради властта на путлеристката пета колона) към днешна дата , премахването на аналогичната лъжа от центъра на София, която дефинира със златни букви съветската окупация като „освобождение”, преместването на тази опорна точка на съветския колониализъм и неговите мимикриращи днешни следовници, рано или късно ще се състои.

 

Това е постоянна задача за всеки, които се самоопределя като свободолюбив европеец и българин.

 

Опитите на малодушните, малограмотните ( а понякога и доста малоумните наши сънародници, които просто не искат да знаят историческата истина), да саботират българското свободолюбие изглеждат победоносни на този етап. Докато си избираме скрити или явни проводници на съветско-руския неоколониализъм, ще бъде така.

 

И ако това не е достатъчно ясно, гледайте какъв лов на български шарани върви предизборно по темата за „Южен поток”. Също както при вдигането на Берлинската стена, пропагандата бълва „аргументи” за ползата, която сме щели да имаме. Уж всички са съгласни, че България е болна от свръхзависимост в снабдяването с енергосуровини от монополния доставчик Русия, но ни пробутват „лечение” с още по-голямо обвързване чрез „Южен поток”. Казват ни на практика: щом ви боли главата, ще ви направим една трапанация като за тъпанари като ви влеем допълнително руска зависимост.

 

„Интересното” е, че и за съветската лъжа за окупацията като „освобождение”, както и за трапанацията с „Южен поток”, самообявилият се за спасител на България от комунизма Бойко Борисов е на практика част от петата колона на Путин в България. Нещо повече, с хвалбите си, че би построил досега „Южен поток” и че Путин го уважавал за това негово желание, Борисов на практика окупира още една лидерска позиция с в страната: направо е неформален вожд на руското влияние. След руските ордени, с които беше закичен през годините на своята шеметна политическа кариера, му остава само да пожелае и да оглави официално коалиция от безбройните русофилски организации, като ги „окрупни” както той си знае.

 

Ако някой действително желае да му опонира от десни позиции, трябва най-малкото да се разграничи от неговата мимикрия по споменатите по-горе опорни точки. А най-храбрите би трябвало дори да Му се противопоставят като го разобличат. А дано, ама…

39 мнения за “Берлинската стена: най-видната опорна точка на рухналия комунизъм и днешните български аналогии”

 1. Стената дължим на абсолютния политически дилетант (до днешния бездарник Хусеин в Бялото теке) и възпявана лява икона Кенеди, оставете спектакъла му с “Их бин айн Берлинер!”- ефектно, ама нищо на практика.
  Труман и Айзенхауер биха я сринали назабавно, а Рейгън наистина я срина.
  Но като е за Берлин, бях забравил нещо по вчерашната ни тема за червено-кафявото братство и ролята на физическия и идеологически урод Карл Радек в съчетанието. Я вижте общите четива:

  “Радек перевёл на русский язык «Mein Kampf» Адольфа Гитлера (1932), этот перевод был издан ограниченным тиражом для изучения партийными работниками”.

 2. Здравейте г-н Инджев,поздравления за поста!
  За Стивън Сегал има публикации за тесните му взаимоотношения с Русия и путлер и за изявленията му, че се смята за руснак, за Жан Клод Ван Дам не знаех.
  Не Ви попитах, но вече пуснах линк в моя блог към тази статия.
  Бъдете здрав!

 3. Десните претенденти за влизане в парламента трябва да се разграничат от бандата на мутрата Бойко Борисов наречена “Герб” съвсем безкомпромисно и категорично! Този хвалипръцко не е бил, не е и няма да бъде десен политик. Доказа го толкова пъти досега, че е загуба на време и пространство да се доказва очевадното.
  Засега само Радан Кънев (май) дава публичност на разграничението на Реформаторския блок от милиционерите. Ако РБ се “гушне” с “Герб” това ще бъде последнияТ му валс.

 4. Ако си позволим да поразсъждаваме, дори и дилетантски за МОЧА, неизбежно ще стигнем до извода, че ако ще я бъде България, то паметника няма да го има. И обратно, ако ще го има паметника, то България няма да я има. Никакви аналогии с подобни “градежи” в други страни са невалидни, поради географски, исторически и “особени” причини. Или българската нация ще се еманципира от Русия и тогава разрушаването на МОЧА ще бъде задължителен символен акт на края на нашата психологическа зависимост, или ако не успеем да постигнем независимостта си, то УНИЖЕНИЕТО, което стърчи в сърцето на столицата подло ще припомня за края на един древен народ.

 5. Грешка! (никакви да се промени на всякакви)

 6. А за Боко и Южен Паток – той не само да го беше пострил, а даже и комисионните да беше изпил…, под напевите на Цеца Величкович, примерно!

 7. Г-н Инджев, за всичко съм съгласен с Вас, единствено не мога да приема позицията Ви по отношение на ГЕРБ и Бойко Борисов. Защо ББ да е лидер на руското влияние в България!? Кой се противопостави на Белене и Бургас-Александруполис? ГЕРБ. Сега за Южен поток. ББ не е непременно за построяването му, той казва само според европейските правила. Ако Брюксел настоява, тогава какво би трябвало да стори ГЕРБ!? Или това е голяма геополитическа игра, част от западноевропейците искат, други и САЩ не искат. Къде са интересите на България и как би трябвало да отсъди ГЕРБ, ако е на власт!? Според мен изчаквателно, Брюксел и Вашингтон да се разберат, и тогава българите да приемат общата позиция. Ама да ми внушавате от много време насам, че ГЕРБ е част от петата колона на руснаците, това не го приемам. Питам се тогава защо го правите!? Изглеждате ми на free lance journalist, но май не сте. На Костов ли сте перо!? ОК, нямам нищо против, Костов ми е любимият политик, но той няма шанс вече да бъде лидер на голяма, дясна партия. Какво правим тогава!? Ще настройваме проевропейските и проамерикански мислещите българи против ГЕРБ ли!? Единствената останала голяма, популярна дясна партия в страната, да вземе властта през октомври без коалиция, и да тръгнат нещата напред!

 8. Не случайно Б.Борисов навремето подари едно малко/ Българско каракачанско/ куче на Путин. С това искаше да засвидетелства своята вярност към Москва. Вероятно си фантазира, че е голям разузнавач и играч, като парадира с връзките с европейски и американски политици и организации, а после тайно докладва всичко в руското посолство. Но не за него ми е жал, а за това беззащитно малко куче, върху което Путин най вероятно си изкарва гнева заради забавянето на „Руския военен обект – Южен поток“. Няма да се изненадам, ако кучето е заточено в Сибир в някоя вила на Газпром. В този случай, подаръка на Путин , беше една голяма обида за породата/ Българско каракачанско куче/, която Борисов завоалира като родословник и откривател.

 9. Поздравления за журналистическото майсторство!

  В интерес на демократичния дебат и обективната истина, все пак би било добре да се има предвид и статията на

  http://antipropaganda.eu/ObamaGran.html

  Става въпрос за стената на мексиканско-американската граница, където жертвите са с порядъци повече от тези на Берлинската стена. Между Мексико и САЩ, жертви се дават и понастоящем, т.е. стената все още не е премахната.

 10. Поздравления за Иво Инджев за написаното и за всичко направено и написано от него досега!
  Да бъде жив и здрав и все така прекрасно да пише!

 11. @ г-н Йордан Карабаджаков

  Това, чие перо е Иво Инджев (без да съм му адвокат)се разбира от безработния му статут и безкомпромисните му текстове. А аз (с пълно уважение към позицията Ви) изброявам само малко очевидности:

  1.ГЕРБ не е партия, а шайка около мегаломан главатар и електорални подвижни пясъци с основна реплика “бамааму, теа, баамааим, ни баамамата, ма бойко ше им еемамата”
  2. По никакъв принципен въпрос на историята, идеите, културата ГЕРБ не се е произнесъл освен “на станишев баща му..”
  3. Приказките за недостижимостта и величието на правешкия каскет ли според Вас са европейска дясна историческа и морална оценка?
  4.Просташкият стил на “сеа че каеме на цецо да рече на данчето”, кафета, интервенции “ало–” против закона,ломотене по медиите за щяло и нещяло нямат нищо общо със стила на десния консервативен европейски политик, а с лафовете и управленската технология на банда от Банкя.
  5. Подкрепата за ръждясали червени пранги като бокови, плугчиеви, танчеви и пр. пропускам.
  6. Камчия, Лужков, Цеца пр. ясно говорят че руско-сръбското е много по присърце на ББ.
  И т.н. Ето защо ГЕРБ е всеяден тумор за политиката у нас, а не дясна партия.

 12. The Walls!!!
  Китайска стена! Направена за да се пазят!-Опазиха се!
  Атлантик стена! Хитлер построява най-голямата стена в ново време за да се опази! Не се опази!!
  Берлинска стена!-Комунистите и те искаха да се опазят! Не успяха!!

 13. съгласен с Г-н Живко Боев – или МОЧА или България, средно положение няма!

 14. В България, май всички политици разчитат на гласовете на полуумните , полуграмотни и полуродолюбиви Българи. Не са случайни приказките на ББ (лидера на затъпелите милиционери), “Аз съм прост и вие сте прости, значи шаса разбирем”. В България, една огромна част от населението не гласува. Защо ли ??? Дай Боже тази част да става все по-голяма.
  На нас и на България не ни трябват полуполитици, които да отглеждат полуграждани-полуроби-полуидиоти.

 15. Еййй Иво, Харесва ми това чудо на цивилизацията-Блога. Можем да си пишем с толкова много хора , дори и непознати но всъщност не толкова чужди. Ти си отличен журналист и анализатор с ясна и точна позиция. А това толкова много липсва сега, когато България, като последния германски военопленник излиза от концлагера на червените демони, все още оплетена във вериги и замаена от техните отрови. Този чевен наркотик ще ни държи влага още дълго време и за съжаление той продължава да бъде разпространяван под всякакви форми. Наркоманите си искат дозата и тя им се доставя но кой знае… Младите бягат по САЩ и Европата, старите мрат като мухи … Кой знае, може пък да оздравеем. Дай Боже!

 16. Г-н Инджев, чета сайта от няколко години(както и книгите ви).Наблягам на съдържанието по същество,без да се интересувам какъв трябва да си,за да си бил военен кореспондент в Бейрут през 1983 г. Това е ясно. И за мен не е важно. Не вярвам в дълбоко законспирираните агенти от НРБ, тъй като не вярвам в кадърността на служителите на пародната република от тогава и до днес. Важни са позициите,които защитавате в момента. Основната ви цел е пародийният фалос,който стърчи в центъра на София. Напразно!! В момента гледам по БНТ1 предаване,за което ако бях научил задочно просто нямаше да повярвам.На 13.08.2014 има предаване,в което се състезават 60-те със 90-те години на 20 век. Все едно предаването so 60,so 70..so 90 по MTV. Публиката е умилявана с Ружа Велчева,Лили Иванова,Мишо Белчев в изпълнение на Поли,Тони Димитрова,Орлин и т.н. Забележете-публиката и ЖУРИТО е от тийнейджъри,които с “леката” помощ от ексминистър Владо едикойси естествено избирайки се колебаят, след като им задават отговори “не ви ли липсва личният контакт,съседството, сигурността и взаимопомощта във всяко отношение”. Между другото,предаването се казва “Най-хубавите години от нашият живот”. Тези млади хора естествено не знаят,че докато Ружа,Лили и Жоро са пели на Орфея, през това време милиционери могат да ти накълцат дрехите по лично осмотрение на улицата,че нямаш право да кажеш как живееш,че можеш да гласуваш за една партия,че ако си “неблагонадежден” няма да учиш,че ако не слушкаш може жив да те яде свиня. Остава овчето умиление на младите хора-публично,пред милионна може би аудитория. За мен в сравнение с това паметника МОЧА е,както се казва на чист български във Варна бял кахър. Та на въпроса-не се фиксирайте върху съветският фалос,защото това е просто за отклонаване на вниманието. Хората, които го защитават не са толкова прости,или поне тези,които стоят отзад. Те действат по хиляди начини като този,за който пиша. Затова насреща си би трябвало да имат по-изобретателни публицисти. Дори се погрижиха хора с позиция,като вашата с МОЧА да се представят като фиксирани болни. Пожелавам ви по-широк поглед върху експеримента!

  Станислав Желязков

 17. Г-н Желязков,
  Все пак какво искахте да кажете.Нещо не става съвсем ясно от текста Ви.

  И може ли да доуточните кой е бил “военен кореспондент в Бейрут през 1983г.”

  За какво “фиксиране” говорите и го приписвате на Г-н Инджев?

 18. Статията е повече от перфектна.

  Само за Д. Савова:”Съвременната българска поука от краха на най-видната опорна точка на комунистическата пропаганда е в това, че на днешните й разновидности трябва да се противостои с упоритостта на германското свободолюбие”-И.И.

  А българската най-видна опорна точка на комунистическата пропаганда е ПСА и многото Альоши в много градове.да,но липсва българското свободолюбие за разлика от твоа на източногерманците.

  Те събориха Берлинската стена,но българчетата не искат да съборят комунистическо-съветските бетони.За каква Европа говорят някои тук?

  Докато стоят многобройните “стени” пред “умните ” погледи на българчетата,европейците не могат да ни считат за техни последователи.

  Искали десните да посочат,че България е неделима част от свободна Европа.Сиреч ние сме в Европа,носеши срама си на челата със съветските МОЧИ.Не,в никакъв случай никой да не посочва,че сем част от Европа,особено днес,когато наследниците на нашите окупатори окупират поредната” братско-славянска” страна Украйна.

  Веднага някой да направи контрапротест срещу молбата на независимите десни.

 19. До г-н Карабаджаков. Да се дава власт на доказан лъжец, неморален и безпринципен популист и да се очаква, че нещата ще тръгнат напред е наивно меко казано. Ако се вярва на боковите приказки за него трябва да гласуват десните българи – защото “европейско развитие на България”; левите българи – защото бай тошо колко много е построил не можем го стигна; противниците на фракинга – защото забрани проучването за шистов газ; привържениците на южния паток – защото ако беше на власт щеше да го е построил до сега; студентите – защото им даде избор – или в БАН на място на феодалните старчета или пък в Странджа като овчари и т.н. Но ако се погледне какви ги върши и какво е свършил за него не трябва да гласува никой, защото полза от делата бокови имат само такива като него, доказани лъжци, неморални, безкрупулни и безпринципни опортюнисти. Казват, че Айнщайн е казал: “Лудост е да правиш едно и също отново и отново и да очакваш различен резултат.”

 20. @Йордан Карабаджаков

  Ще ви обърна внимание само на двата факта за ГЕРБ, които мен ме убедиха, че това образувание е дясно менте:
  1. Партията ГЕРБ бе учредена дълго след като тя вече присъстваше в политическия живот на БГ. Обяснението е, че изчакаха президентските избори през 2006г., за да не трябва да излъчат свой кандидат за президент и така да подлеят вода на Гоце.
  2. Преди референдума за АЕЦ Белене ГЕРБ отсъстваше от дебата “за” или “против”; от върховете му се чуваха напълно разнопосочни мнения, самият ББ смени позицията си от “Да, да, да!” на “Не, не, не!”, а по места герберските лидери агитираха да се гласува “за” проекта. Резултатът от тези упражнения беше, че симпатизантите на ГЕРБ просто не излязоха да гласуват. Предполагам, и вие, нали?

  Мoже още много точки да се изпишат, но сега нямам време.

 21. Към Стамбо
  Много ясно казано.Имате талант да се изразявате по много точен начин.Удоволствие е да се четат коментарите Ви.Бъдете здрав.
  Към Желязков
  Не съм съгласна с Вас.Тел. предавания има всякакви.Исторически неточни,естетически неиздържани.Минават и заминават.На някого харесват на други не.Но МОЧА стърчи в центъра на София и олицетворява една лъжа.Олицетворява една обидна за страната ни и нацията подчиненост на чужда държава.Държава/Русия/,която векове наред е носила само беди на България.Който се чувства истински българин трудно понася това.Аз съм една от тези българи.Когато премахнем МОЧА можем да се наречем суверенна държава.

 22. Към АНТИКОМУНИСТ
  Пак ли вие!Мъгляви,объркващи и нищо съществено не казващи коментари.Смятам,че това не е поради липса на интелект,а се прави нарочно.Само,че в този блог коментират мислещи хора и този *почин* не *вырвой*.Вместо да изпълните задачата ,която ви е възложена вие постигате обратен ефект.Не се хабете!Приятен ден.

 23. Антяга, брат, Ще ти прегори тенджерата от писане 🙂
  Да те успокоя – Не те четем ! 🙂
  Прекалено си скучен и няма смисъл още да се напъваш, защото не ти става! 😉

  За Костов – Моля, стига сте ги хвалили тези политици. Имате ли идея ако на изборите можеше да се гласува освен с “Да” със “Не” също. Имате ли идея, кои политици никога нямаше да помиришат Парламента!?!?

  Г-н Инджев казва , че не трябва да заклеймяваме всички кадри на БСП. Сигурно е така, обаче защо тези кадри, които са имали силата да се отрезвят от комунизъма, сега нямат силата да се борят за демокрацията на България. Единствения отговор който ми идва е че БКП им отряза топките (въображение, чувство за свобода , желание за приключения и т.н.). А без това, тези кадри са просто едни марули !!! И затова, те не могат да бъдат нито локомотива на свободата, нито гръбнака на демокрацията.

 24. Kое не разбирате бе Г-жа Савова,кое е толкоз непосилно за Вас да разберете моите схващания.Поне едно сте разбрала,поне в едно сме на едно мнение-паметниците на съветските агресори трябва да се съборят.Но това събаряне може да стане само от антикомунисти,а не от антирусофили,антирубладжии,антилеви или античервени,или десни.
  Ето някои “десни” молят властта да покаже…Но как нито един десен досега не моли никого-нито президента,нито мин. председателя да са разрушат символите на лъжата,аграсията,комунизацията и престъпния болшевишки режим.

  Ако действително Европа е морално отговорна и претенциозна ,тя не трябваше да ни приема в ЕС.Само един въпрос-условие трябваше да ни поставят европейците.Да кажат,господа българи-бъдещи европейци,когато се разделите от символите на съветската агресия,тогава ще се убедим,че сте свободолюбив и независим народ и цените европейските добродетели и стойности.Ние не можем да ви приемем на този етап,когато в най-големите ви градове стърчат тези сурогати(някои ги наричат фалоси и пр.).Когато се отървете от тази обидна за страната ви “лъжа и подичненост на друга държава”(по Д. Савова),тогава заповядайте. Засега вие българите “храните” лъжата и насилието срещу вас и вашата държава,което при нас европейците за нещо добро не минава.
  Всеки ден и всяка нощ осветявате вашия позор и искате в Европа да влезете като назор.
  Всеки ден подхранвате бетона с цветя и венци и искате в Европа да сте първенци.Не,не ставате за Европа, вашата държава не дава пример на свобода и независимост.

  Особено днес е актуално това примерно съображение.Когато същата руска агресия е реализирана срещу съседна държава-Украйна.Да,да,уважаема Г-жа Савова,същите бетонни агресори по “нашите” градове унищожават украинските градове,само че украинците няма да им построят паметници.Съветската и руската агресия са напълно идентични.И Съветския Съюз и днешна Русия изпитват уникално удоволствие да заграбват съседни държави ,или част от тях.И днес това се толерира в България точно с тези паметници.

  Нашия народ не е впечатлителен-тук на сайта само няколко човека,включиелно Вие разбира се, заемат твърди и ясни позиции към съветската агресия и нейните сурогати.

  За каква моя задача говорите г-жа Савова,тези,които имат задачи не стоят по цели часове пред екраните на комповете,а строят капитализма ,а нас ни люлят с пропагнадата на комунизма.

  Хайде да проявим максимална толерантност един към друг на сайта тук,за да направим нещо напук.

  Дайте само ние двамата да предположим кога ние българите ще се отървем от многобройните “берлински стени”,които при нас с физически облик на паметници.
  Оставете Вашата неприязън към мен(аз към Вас не проявявам такава) и съвсем приблизително да предположим,кога паметниците на съветските агресори ще бъдат разрушени.
  Аз съм изказвал вече моето предположение,ето Вие сте дама ,добре възпитана и кажете съвсем открито и колегиално Вашето виждане.След изборите,след една година,след две години,три,пет,десет….все пак не може да не допускате,че един ден столицата София и половинмилионен Пловдив ще осъмнат без светещия позор.

 25. Шумахер,комуниста затова е комунист,за да не се променя.Който е изпил хапчето на комунистическия цианкалий е невъзможно да се излевкува.Тази зараза е нелечима.

 26. @Станислав Желязков
  Вие май това да сте военен кореспондент в Бейрут през 1983-та си го представяте, като Партията да ви бе наградила с безплатна почивка на Малдивите, или що?

 27. @ г-н Карабаджаков:

  още ли се питате дали Б. Борисов е проводник на руското влияние или вече имате отговор?

 28. Добре бе Брат! А може ли да те попитам – Ти бил ли си член на БКП ??? Тоест, изпил ли си хапчето ?

 29. Хайде бе Желязков,ето и една дама Ви моли да уточните военния кореспондент в Бейрут след 1983.Защо сте толкоз скромен,все пак кавалерството е с предимство пред джентълменството.

  За да е бил някой “военен кореспондент” от НРБ,той е работил задължително в МНО и по-специално за вестник “Народна армия” ,или списание “Български воин”.И почти е сигурно,че е имал офицерско звание.То спортистите от ЦСКА,Славия и Левски имаха чинове ан офицери и старшини,че какво остава за военен кореспондент в тази страна,говорещ 4 езика.Всеки ,или почти всеки висшист в редовете на МВР и МНО беше с офицерско звание.

  Хайде,престраши се и ни кажи кой е военния кореспондент в Бейрут,където всеки ден миришеше на барут.

 30. Силната наивност у хората води до слаба наблюдателност.Колко са читателите на този сайт,които са се впечатлили от фотографията на българския 70-годишен позор.
  Този позор от сайта може да бъде прекратен само по два начина:
  -г-н Инждев да премахне по свои причини снимката на паметника на агресорите,или
  -паметника да бъде разрушен.

  Първия вариант явно няма да бъде реализиран,защото няма изгледи Иво Инджев да промени позицията си към този символ на съветската агресия.Поне до този момент той не е и загатнал че би могъл да направи това.

  Втория вариант е по-възможен за реализация,но много по-труден. Засега няма фактор,няма сила,която да разруши паметника.Няма и бледи признаци,че в близко бъдеще ще се появи такава сила.
  Видя се ,че по пътя на молби,обръщения ,петиции и протести резултатите са нулеви.

  Както съм казвал много пъти,само властта е в състояние да събори паметника в София и тези в другите градове.

  На никакви организации,комитети,сдружения и агенции ,комунистите няма да обърнат внимание на техните претенции.Гранитно-бетонните сурогати са по-живи от комунистическите тарикати.

  Засега в България няма никой,който поне приблизително да предположи кога тези агресори някой на земята ще положи.
  Българският народ е стиснат здраво от комунистическия октопод.
  Колкото по-дълбоко потъва в комунистическата тиня,толкова по-силно свети комунистическата “светиня”.
  След три седмици се навършва кръгла годишнина от последната война,която е обявена на нашата страна.
  Никой не бива да очкава,че някой ще отиде пред посолството на окупатора и да го обвини ,за всички на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД нанесени злини.

  На 5-ти септември трябва да вият сирените,да вият докато сурогатите на агресора се затрият.
  Не,българите ще мълчат ,а комунистите отново ще се готвят да квичат.
  На 9-ти септември се очаква задружно народно затишие,та комунистите да измислят поредното си некро-идиотостишие.
  Руското посолство няма да обърне никакво внимание на олигофренското комунистическо възвание.
  Но по-умните руски чекисти ще се хилят на глупавите български комунисти.
  След празника им на Девети,сияйния позор ще продължава още по-силно да свети.
  Комунистите за поредна година ще се проявят като предателско-идиотска пасмина.
  Тайно на тях от Москва ще се радва чекисткия им Патриарх.
  И така както Кремъл силно свети,паметника на съветския агресор ще продължава да свети.
  Ще се минат може би години на надежда,но от руско-комунистическото блато никой не може да ни извежда.
  И така ще си останем в руския капан,давно(рус.) заложен от комунистическата сган.
  Надежда всяка да оставим докато дълбокия сън изоставим.

  Единствен е българския народ,който има будители,но по-силни са неговите рушители.
  Кои са те-агресорите руснаци и българските комунистически простаци.
  И така догодина,когато пак ще се радва комунистическата година.
  Слава на Бе-Ка-Пе,която властта НИКОГА няма да даде!

 31. Анти, защо и ти не си кажеш ами бягаш а пък после хокаш другите , че не си казвали ?
  Веднъж те попитах а сега ми иде и втори въпрос провокиран от твоите дълги и предълги съждения.
  Та… Брат, имаш ли и ти офицерски чин и пил ли си “хапчето на комунистическия цианкалий” ? Ако искаш можеш и да излъжеш. 😉

 32. Шумахер,извинявайте ,явно съм пропуснал Вашия въпрос,съжелявам за несериозното ми отношение.
  Отговарям по братски!
  Офицерски чин нямам и няма никаква верятност един ден да имам.
  Хапчето на комунистическия цианкалий ми беше поднесено от комунистическата сган както и на всички български граждани,но не можах да го допра до устните си.

  Да,всеки може да излъже,напълно сте прав,но комунист никога не съм бил и няма да бъда.

  Умолявам всеки,който е обърнал внимание на грешката ми в предпоследното изречение-последната дума е “пасмина”.

  Г-н Шумахер,явно имам още един пропуск-кога и къде Иво Инджев е казал,че не трябва да бъдат заклеймявани всички кадри на комунистическата партия.И какво означава самото заклеймяване? И ако можете,посочете кой комунист се е отказал от комунизма-как става това отказване,нещо не ми е ясно.

 33. Г-н Шумахер,забравих да кажа,че всичките Ви постинги чета,дори пропрочитам и те съвпадат поне 95% с моите разбирания.Не считам за силно належащо точно единимишленици да си противоречат,но няма значение,по-добре е да няма никакво затъмнение.

 34. Аз пък докато чета словоблудствата на “АНТИКОМУНИСТА”, винаги си “го” представям като Свэтлана Шарэнькaва.

 35. Аха… Тоест да разбирам, че си от онези кадърни Българи , които Партията е поискала да прибере под строя си но ти си отказал решително ?! ОК, ако е така имаш моето искрено уважение. Моят Вуйчо беше в подобна позиция. Партията му отне правото на Висше образование на младини но след това решиха да го поканят впечатлени от качествата му да приеме Партийния Билет. Но той въпреки, че не е странял от властта и беше в тесни връзки с Партията им отказа.

 36. Може да съм се изразил неточно за г-н Инджев но той написа, по повод избирането на г-н Близнашки, че грешката на десните сили е че се търсят само неопетнени личности докато тези, които са били под крилото на Партията а после са се откъснали от нея се пренебрегват. Или поне Аз така съм го разбрал.
  А след това Аз му написах, че ни трябват Борци. И че тези , които са скъсали с Партията, за да бъдат предпочетени пред другите трябва да покажат сила и борбеност а не да се държат като изпържени марули. 🙂
  Ако засягам някой, моля за извинение!

 37. VALPET, отново си “блеснал” с арогантната си болшевишка ограниченост! Но какво ли може да се очаква от един завършен болшевишки ИДИОТ?
  А сега по сушество: VALPET, ти, и болшевишките ти господари ПРОТИВ ли сте изграждането на “прословутата” антиемигрантска стена на българо-турската граница, която излезе 3(ТРИ!!!) ПЪТИ по-СКЪПО , заради ОБРЪЧИТЕ на болшевишките ти друзЯ!
  Вервам ,че искаш да “облекчиш” жандармерията , която “виси” командирована там.
  И един СЪВЕТ преди всичко – допитай се до тавришите си господари преди да се “изказваш” НЕподготвен пред всички, защото те си имат Апорни точки, и НЕ се налага да мислят, както и ти. Просто ЧЕТИ от тях, и сигурно ще изглеждаш поне по-стикован!

  П.П. И накрая – да сравняваш Берлинската стена с американската е все едно да сравняваш домашната си ограда с тази в ГУЛАГ или в българските концлагери!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.