Призракът на антикомунизма броди ( омърлушен) в задния двор на Европа

Призракът на комунизма и до днес броди из Европа- избледнял и изгладнял до неузнаваемост на Север, шовинизиран реваншистки на Изток в Русия , но много успешно предрешен по нашите южняшки земи, където се е нагодил към местната специфика като кърлеж към гостоприемно рунтаво куче. Бива го в кикотенето в задния двор на антикомунизма. Защото у нас призракът на комунизма е адски добър в интригантството.

 

Той пробутва на десните гъдела на междуособиците в търсенето на отговора КОЙ е по-голям антикомунист. В името на тази кауза братоубийствата между антикомунистите ( искрени или конюнктурни) продължават. А призракът на комунизма се кикоти от сутрин до вечер при равносметката пред телевизионния екран: „Хи,хи, я да видим кого сме скарали днес!”.

 

Понеже политиците от дясното пространство са вече толкова скарани, че повече няма нужда да бъдат подстрекавани- получава им се по инерция, по наследство и от сърце без външна помощ – остава да бъдат скарани и публицистите, спорещи по въпросите на комунистическото наследство.

 

Призракът на антикомунизма не се побира в кожата си (нещо като Краката му стърчат навън , врабчето на Радичков от „Ние врабчетата”) , човърка в раната на разногласието как да се победи пустото комунистическо наследство. Самата цел не поражда въпроси. Около нея всички са обединени: „долу комунизмът и метастазите му”.Дотук, добре…

 

При опита обаче Бойко Борисов да бъде привидян като средство за постигането на тази цел настъпва суматохата (пак по Радичков).

 

И пак по Радичков, като в „Януари”, в кръчмата винаги се намират желаещи да се провикнат по темата за акъла на жената: „ И какво от това, че не била умна, ти вечер с нея ли си лягаш или с акъла си”. Иначе казано, важно е да направиш компромис с акъла ( например) в името на кефа.

 

Уважаеми колеги коментатори, целта не оправдава средствата! Освен ако сте на отсрещния бряг, където подобно разсъждение е не просто допустимо, а направо задължително. Тази безцеремонност ни демонстрира БСП. В името на властта тя създаде ДПС, обедини се с жертвите (си) на „възродителния процес”, а сега се разграничава до степен на ругателство срещу диктатурата на депесариЯта, като междувременно изобрети оксиморона на властовия монархо-социализъм в тандем с „царя” и не се погнуси да си другарува парламентарно с фашизоидната „Атака”.

 

Така ли трябва да постъпват антикомунистите?

 

Да, без компромиси политика не може да се прави. Но както е в живота и в политиката големият въпрос е в дозировката. Едно е да пийнеш биричка в жегата, друго е да се освиниш с две каси бира и вместо да се разхладиш, да се разгорещиш така, че да налиташ на бой.Прекомерният компромис , впрочем и Бойку не е драг.

 

Да вземем например позицията на Едвин Сгурав ( с когото са ме насъсквали да се скарам многократно заради някои различия в позициите).

 

Оценявам като жест на добронамереност факта, че не ме е споменал в статията си в неговия сайт, в която за пореден път защитава необходимостта Борисов да бъде подкрепен и атакува несъгласните с него- дори и поименно. А може и да греша- просто да не съм му важен за споменаване. Ако обаче не греша, че компромисно ме е пропуснал като остър критик на Борисов, ще му отвърна със същия жест и то не като реципрочност, а защото наистина смятам, че нашите различия не бива да водят до междуособни войни.

 

Най-общо казано Едвин ни призовава да преборим комунизма по метода на гасенето на пожара с бензин. Съжалявам за опростяването, но така изглежда логиката да победим първия отбор на Путин с помощта на втория му отбор.

 

Едвин, когато уважавам заради автентичността на неговата безкомпромисност, на практика иска компромис, който хиляди, дори стотици хиляди хора, ненавиждащи комунизма, не могат да направят. И не ( само) заради биографията на Борисов, а заради онова което виждат и ненавиждат: образа му на политик, склонен към диктатура.

 

 

Компромис с такъв персонаж може да направи един политик, но публицистът не е длъжен да полага такова усилие. В политиката без компромиси не може. Коментаторът обаче може да си позволи лукса да съобщава какво мисли, а не какво смята за целесъобразно.

 

И ако това е „вредно” за антикомунизма, тогава трябва се замислим защо ни е този антикомунизъм, които борави с философията на комунизма за завладяване власт на всяка цена. По-добре тогава да си налягаме парцалите и да оставим политиците да си редят пъзела на целесъобразността.

 

А колкото до най-често изтъквания аргумент, че от противопоставянето срещу Борисов имат полза БСП и ДПС, нямам какво да възразя освен малката подробност, че имам право на такава лична позиция, която не смятам за важна за “световния мир”. Най-малкото не се изживявам като Рузвелт или Чърчил, които са били принудени да се съюзят със Сталин, за да победят по-голямото ( за момента) зло в лицето на Хитлер.

 

В България има достатъчно много желаещи да гласуват за Борисов на принципа, формулиран от него- „ и вие сте прости, и аз съм прост, значи ще се разберем”. Не мога да им попреча да се разбират с Него, но и не желая да бъда един от тях.

20 мнения за “Призракът на антикомунизма броди ( омърлушен) в задния двор на Европа”

 1. Както винаги-точно,безкомпромисно,ясно,категорично.Поздравления,г-н Инджев!Дано повече хора Ви чуят и замислят.”Да изберем по-малкото зло..” като оправдание,а не принципна позиция,предвещава нова катастрофа.

 2. -Вие, за кого ще гласувате, г-н Инджев? Какъв е вашият избор? Защо се страхувате да кажете? Никога не казвате за кого сте, но критикувате всеки…..

 3. Като чуя ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ , се сещам само за едно- СТАЛИН. Милионите погубени човешки живот и съдби са били ЦЕЛЕСЪОБРАЗНИ , с оглед предстоящата Световта социалистическа революция

 4. Преди около 2 години Пламен Даракчиев сподели пред е-вестник, че по времето когато ББ е бил главсек на МВР много пъти когато е звънял по мобифона на Едвин Сугарев го е заварвал в кабинета на генерала. Дотогава четях с удоволствие статиите на Сугарев. От него момент не съм прочел повече и ред. Само опосредено чувам, че е припознал в банкянският херой лют борец срещу БСП. Къде ги вижда доказателствата за неговият антикомунизъм скромно недоумявам.
  Г-н Инджев много добре е обяснил защо огромна част от именни и безименни антикомуснисти няма как да се присъединят към аморфната маса негови фенове.

 5. Това вече е смешно:

  “Няма равенство между ГЕРБ и БСП – най-малкото поради свирепата и съвсем искрена омраза на червените към Бойко Борисов – и поради свръхусилията, реализирани и с руски пари, да бъде смазана и елиминирана тази партия – завинаги, на всяка и всякаква цена.”

  Всъщност с руски пари беше смазан Иван Костов. Срещу ББ не е имало никога опит за смазване. И няма защо.

 6. Съжалявам, че трябва да го кажа, но от статията на Е. Сугарев силно дъхти на болшевизъм. Червената нишка в нея е максимата: “Който не е с нас(ГЕРБ), е против нас”. Гледам, че това напоследък е станало нещо като опорна точка на ГЕРБ.

 7. Едно уточнение – примитивен е Борисов, но автентичната фраза е ” И понеже ни смятат за прости, ние с вас…” – КАТО С ЛОШИЯ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ – думата “лош” също е измислена, тогава още Б.Б. не беше обладан от фиксидеята за съдебни реванши, та нещата останаха.. Колкото до Сугарев – като мислител е стигнал прекалено високо ниво на конформизъм. Направо некомфортно.

 8. Подкрепям напълно коментара! И аз се чудя каква метаморфоза претърпя Сугарев.
  Между другото ми дойде на ума, че едно време моите родители казваха сугарЕ на някое агънце което изоставаше в разтежа тъй като е родено по-късно и неможе да достигне своето пълно развитие.
  Нямам представа дали е случайно съвпадението;)

 9. Едвин е смайващо безполезен и повърхностен, но настойчиво досаден да ни убеждава в обратното. Съзнателно или не, винаги е бил манипулирана пощенска кутия на чужди каузи, прегърнал ги в олелията на поредната предначертана селска драма с анрхо-екологичен апломб.

 10. @роберт………
  Правото на избор и използването му е лично дело на всеки гражданин и никой не е длъжен публично да го оповестява или заявява. А най-малкото пък такива като теб могат да му налагат това да стори. За мен е напълно ясно за кого евентуално той ще даде гласа си, но за споменатия “демократ, дисидент и основател на СДС”- Слугарев не съм сигурен? На предишните парламентарни избори, той (по негови признания) е гласувал за Светльо Хиподила???

 11. Тази позиция, г-н Инджев, е и божия, защото, с Вашата биография и преди всичко ЛИЧНОСТ, давате отчаян и жертвен пример за последователност в един, мисля, достоен живот.
  Защо “жертвен пример”. Защото и тия на които помагате да излязат от зависимостта, в един момент могат да ви обърнат не един а всички гърбове в този свят. Без свян,приятелски, със съчувствие, че не сте стандартния, прагматичен човек. Истинската личност, не съобразяващата се с конюнктурата на живота , дарена с това от Великата Природа, а може би от Бог, е уникална. Не повтаряща клишетата на този сложен и не толкова живот. Мисля, че с позициите си в това/извинявам се/ продажно и отвратително българско общество, сте човек от който следващите поколения трябва да се учат да определят или възпитават характера си. РБ също, без да знам какви са комуникациите. Лично мнение.

 12. Аз мисля, че Едвин Сугарев е най-мъдрия и най-достойния съвременен български политик.

 13. И все пак докато Едвин Сугарев предлага някакво компромисно решение като начало за изпращане на бившите комунисти в историята,Вие г-н Инджев какво предлагате,да чакаме автентичната десница (според Вас) да спечели абсолютно мнозинство в парламента ли.И колко ще чакаме,а ако въобще не се случи.
  Чета Ви с удоволствие,не харесвам Борисов,но още повече не харесвам Станишев,Миков и компания.Мисля,че в случая компромисът е по-добрия вариант,докато личната омраза е лош съветник.

 14. Да се твърди, че Борисов с милиционерската му банда “Герб” е нещо по-различно от БСП, ДПС е близо до нивото на лично предания му “мат’рял” така добре охарактеризиран от самия Борисов с репликата си “вие сте прости и аз съм прост”!
  Бойко Борисов е продукт на партията-майка – БКП. И не е втория отбор на Путин, а първия. И не само заради залитането му по маниера на управление на фашиста-диктатор на Русия!
  Съгласен съм с г-н Инджев, че десните (ако са останали такива политици в България) не трябва да правят никакъв компромис с ББ така, както не трябва да правят компромис със Станишев/Михов, с Доган и прочие креатури на ДС и КГБ. Десните (ако са останали такива хора в България) трябва да съградят политически субект, който да ги представлява и да бягат като дявола от тамян от съдействие с партиите, производни на БКП.

 15. Някой може ли да ми даде линк към визираната статия на Сугарев, че не мога да я намеря?

 16. Те така и Фюрера са го избрали едно време – като най-върл антикомунист. Не че Б.Б. е фюрер – каквато държавата, такъв и каудилиото.

 17. За съжаление,не можах да попадна на статията на Сугарев,която репликира г-н Инджев-основателно.Позицията на Сугарев по темата “заедно с ГЕРБ”не е нова и многократно е била отстоявана.Обаче,по темата Сугарев като публицист и някаква форма на политик,мого да споделя:1.Преди много години,възмущавайки се от поведението на Ж.Желев спрямо СДС,Сугарев започна протестна гладна стачка,искайки оставката на Желев-ПОХВАЛНО!Достойна постъпка,като тази на покойната вече Блага Димитрова!2.От момента,в който Ив.Костов напусна СДС и създаде ДСБ,той,Костов,и всички от новата партия,станаха обект на дириктни и косвени нападки от страна на Сугарев,което автоматично го прави на симпатичен на Б.Борисов.Сугарев защитава тезите на Б-Борисов,че ако ГЕРБ не е на власт,автоматично се появява коалиция от БСП и други партии/ДПС например/.Ако сте наблюдавали поведението на екс президента П.Стоянов,то не се различава много от това на Сугарев.3.Конформизъма на БЪЛГАРИТЕ е бедата на нацията ни,представлявана от персонажи като Сугарев,П.Стоянов/и той се напъна да става поредния неуспешен председател на СДС,след Ив.Костов/и редица други от по-старото “дясно” на БГ.4.Неприязанта към Костов и ДСБ,рефлектира в новите ръководители на тази формация,в лицето на Кънев,Москов и др.Борисов НЕ ТЪРПИ да има конкуренти въобще,най – малко в т.н.”център дясно пространств”.И намира говорители от сорта на Сугарев.
  Добре е ,че се намират публицисти,като Вас г-н Инджев,които да отварят очите за истината ,на онези които искат да я узнаят!

 18. Да подкрепяш ГЕРБ означава да споделяш следните публично споделени “ЦЕННОСТИ” на Борисов:

  1. Дикторът Живков е “за пример” понеже, цитатът е на Борисов: “е построил две Българии”. В тоя контекст в Германия “славят” Хитлер за построените магистрали. Явно заразен от “светлите примери” и Борисов се хвърли лично “да строи” ….магистрали.
  2. Интересите на Русия са НАД Българските – цитат: “С Путин се разбираме”. Целия цивилизовам свят НЕ СЕ разбира с Путин, но Борисов в битието си на “европейски” “гражданин” се разбира! И твърди, че ще построи Южен пАток, по-бързо от БКП дори. В името на “в(т)ечната” дружба.
  3. За да се раберете с някой, той трябва да е прост, колкото Борисов – цитат: “Вие сте прости и аз съм прост – ще се разберем”. Обърнете внимание на връзката с точка 2.

  Всякакви платени, заблудени и / или подлудени ни навират в очите “алтернативата” на БКП/Д(п)С – Бойко Методиев Борисов. И ни омайват, как фактите от неговото минало не били “това, което са”. Е, и без да гледаме в “кристалното” минало на Борисов трябва винаги да имаме наум следните “дотижения” на “европейското” и “развитие”, на които бе подложена България от него от 2009 до 2013:
  1. При “развитието” на ръководено от Борисов хора се самозаплаваха и умираха от отчаяние, че Цветанов “не вижда” мафиотските структури в големите черноморски градове. Че горите се изсичат, а плажовте разорават.
  2. При “развитието” на ГРОБ стотоци хиляди протестираха срещу безумните цени на горивата. В това време “европейската” енергийна политика на Борисов всключи освен игра на карти със Златев още и “договорка” за “задържане” на цените!! Алоо?!
  3. Преди да се изсули безславно от властта, заради масовите протести срещу “развитието” на България при ГЕРБ, ‘европейският” “политик” (политик??) Борисов е говорил по телефиона с КОЙ…?
  С Путин!!!

  Да подкрепяш Борисов за да се справиш с БСП е наистина да опитваш, Иво го е казал чудесно, “гасенето на пожара с бензин” и да си вярваш, че ще стане, понеже бензинът, видите ли, е течност.

 19. Ето за това говоря и аз.В нашата държава очевидно отстояването на принципни позиции не е на почит.Повечето наблюдатели приемат статуквото ,като израз на собственното си безсилие и страхове

 20. Властта е отговорност , преди всичко!
  За левите властта е единствена цел , която оправдава средствата!
  И докато на запад от нас левите са предимно популисти,за да достигнат до заветната ЦЕЛ, в НРБ левите в името на тази ЦЕЛ са готови дори да се обезличат в ролята си на слуги , обслужващи своите господари(наши или чужди) помогнали им в достигането на “целта”(а дали е тяхна?)!
  За контраст пък нашите десните средствата са винаги преди целта, и се достига до абсурда да се спори само за средствата без да има дори цел, до която те водят!
  И като следствие на това резИлтатите са сходни, защото едните нямат легитимен път до целта(?!?) си, а другите нямат цел, за да стигнат до нея, макар и да се стремят да вървят нанякъде, но не знаят даже на къде……
  Но има надежда , че след едногАдишната НЕлигитимна хунта на Олигархски , довела до нови ИЗБОРи ,всички “пАлитици” са си направили сътветните изводи от предишните им грешки и грандиозни ПРОВАЛИ, които да предотвратят гротескното им повторение!
  Вярно някои са се “доказали” единствено и само с многократите си непрестанни провали, но други трябва да се поучат дори от чуждите грешни резИлтати!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.