Малайзийско грозде ощастливи Русия въпреки трагедията с малайзиския самолет

Не знам дали си спомняте, но имаше един Мичурин. Нямам предвид  китното българско градче Царево, съседно на Китен, наречено в угода на СССР на съветския малоумник, а именно него- онзи „велик”съветски учен-експериментатор. За този „майстор” на кръстоските и „откривател” в областта на социалистическата селскостопанска наука имаше обилна реколта от вицове. Като анекдота, че Мичурин починал, защото паднал от една ягода или че причината да няма деца била в това, че кръстосал краката на жена си.

 

За него си спомних след радостното съобщение на ИТАР-ТАСС за появата на сръбски ябълки и домати в Калининградска област. И малайзийско грозде също! Досущ като някогашните съобщение в съветска България, когато ни информираха, че “корабът с бананите” наближава пристанището в Бургас.

 

Патосът на новината, според която самоналоженото от Путин наказание на Русия със забраната на вноса на селски стоки от вражеския ЕС, нямаше да ме зарази с желание за реплика, ако ентусиазмът на руската пропаганда не съдържаше едно наблюдение, което е напълно в духа на „откритията” на др. Мичурин.

 

Оказало се, че сръбските ябълки и домати, като и гроздето от Малайзия, били същите като аналогичните, които вече са забранени за руснаците! При това били същите на „външен вид”, преценила служителка на руските митнически служби, цитирана от ИТАР-ТАСС.

 

Горките! След толкова години на неспирен възход до пълен разпад в най-възходящата точка, след десетилетия на овладяване на космоса, на прекрасни ( от мирни по-мирни) ядрени експерименти и т.н. доживяха да се убедят, че доматите, ябълките и гроздето, което не са в състояние да си произведат в държавата с най-голямата територия в света, доста си приличат навсякъде по света. Доматите си остават топчести и червендалести, дори и да са сръбски. А пък гроздето…

 

Дали няма да се окаже кисело?

 

Предстои да видим как ще се услади на руския потребител глупавата търговска война, която Путин обяви на производителите в половината свят, за да тръгне да търси производители от другата половина. С това свое постижение той онагледи още една истина от времето на съветската параноя срещу половината свят. Според поетесата Анна Ахматова, преминала през концлагерния режим на комунизма, половината жители на СССР са били по затворите, а другата половина ги охранявала. Имаше и малко по-различна „смешка” за двете половини на населението на СССР : „половина сидят, половина тресутся”- половината лежат по затворите, а останалите се тресат от страх.

 

Малко зловещо звучи радостта за гроздето, пристигнало именно от Малайзия. Интересно, дали е посмяло да прелети над райони, контролирани от руски сепаратисти в Източна Украйна? Може би това грозде е информационен „ трън в очите на американския империализъм” -знак за ИТАР-ТАСС, че далечната мюсюлманска страна не вярва нейният пътнически самолет да е свален с руска ракета от руски сепаратисти, въоръжени от Русия и в знак на несъгласие с тези твърдения поднасят своето грозде на руския анклав Калининград, който е анексиран от Москва много преди Крим?

 

Апропо, добре е, че Германия не е заразена от руския реваншизъм, на чиито криле полетя нагоре рейтингът на Путин в Русия след анексирането на Крим. Защото Кьонингсберг, преименуван от СССР на Калининград, е много повече безспорна германска земя ( дори и център на възхода на Прусия, гръбнака на обединението на германската нация), отколкото това може да се каже за Крим като руска територия.

 

Да, Путин създаде с анексирането на Крим прецедент в Европа на правата на ( наследник на) победителите във Втората световна война, разчитайки, че както и досега, победителите няма да ги съдят. Остатъците от накърненото руско самочувствие на деградирала велика сила се крепят именно на мантрата за победата в тази война и за цената, която СССР плати за нея. На тази основа империята обоснова правото да си присвои три балтийски държави, част от Полша и Румъния, а останалите държави в Европа (с изключение на Австрия, която успя да се откупи от съветското робство), през които премина Червената армия, превърна в свои колониални васали. И то в историческата епоха, когато някогашните световни империи като Великобритания, Франция, а после и по-малките им европейски подобия, направиха точно обратното- прибраха се „у дома”, отказвайки се от колониалното си наследство.

 

 

За САЩ дори не ми се говори- тези империалисти не щат да си уголемяват територията и това си е. Напротив, на тяхна територия се натискат да живеят и работят стотици милиони хора от всички краища на света, а негостоприемните домакини, вместо да отворят границите си и да изпреварят Китай по население само за няколко години, възпират заблудените в своите проамерикански тежнения чужденци като им организират състезание чрез лотария! Как да не ги мразиш евразийски и то при положение, че в Сибир има такива простори за заселване, обезопасени срещу външни врагове с бодлива тел още от времето на мумифицирания за радост на поколенията Ленин!Но не, вместо към чистия сибирски въздух, стадата от стотиците милиони емигранти се натискат да населяват замърсената от фракинга и корумпираната от евтинията на шистовия газ американска земя!

 

Нещо повече, пустите американци упорито отказват да анексират ( а и на доброволни самопредлагания не откликват!)  и милиметър чужда земя точно в зенита на военното си могъщество след Втората световна война. Сигурно го правят нарочно, за им е зле на евразийците, които обичат да се сравняват за всичко с американците и да изтъкват реципрочните американски кривици всеки път, когато направят някоя беля или се изложат банално, регионално или глобално.

 

Изключителната подлост на американския отказ да анексират и да си присвояват цели държави или анклави е особена възмутителна поради факта, че САЩ също са победители във Втората световна война, но оставят руснаците сами на трапезата на поглъщането на чужди територии! Така и за най-простите наблюдатели във всяка точка на планетата е видно с просто око, че най – голямата по територия държава на света е лакома за още парчета земя, пребивавайки по манталитет в миналите векове, когато големината на територията е била сред основните параметри на държавното благополучие.

 

Сега Путин, по време на второто си провокативно посещение в анексирания през март тази година Крим, декларира, че Русия никога няма да се върне назад по въпроса за присъединяването на тези 5 процента от украинската територия. А докато трае това „никога”, руските граждани ще има все по-често поводи да си спомнят „радостите” на съветския начин на живуркане, когато появата на грозде или домати на пазара предизвикват превъзбудено от национална гордост съобщение на ИТАР-ТАСС.

 

 

 

20 мнения за “Малайзийско грозде ощастливи Русия въпреки трагедията с малайзиския самолет”

 1. Иво, Василико – Царево беше кръстено на кухата кратуна Мичурин! Там щели да растат всякакви цитруси, че и банани , и ананаси, защото др. Сталин е харесал идиотщините на неграмотните шарлатани в агробиологията Лисенко и Лепешинска, а ние бързаме да ги осъществим. На “Евлоги Георгиев”, ще видим плоча на дома на големия СВЕТОВЕН учен -почвовед проф. Иван Странски, който заявява смело, че теориите на Лисенко и Лепешинска са пълни измислици. Само го уволняват, т.е.- пенсионирят, но и той е намеквал за сесесерския глад изключително като дело на болшевишкия крететизъм от Поволжието че май досега.

 2. По повод на цената на съветската победа във Втората световна един руснак написа, че по принцип руснаците воюват зле (Кримската, Руско-Турската, Руско-Японската, Първата и Втората световни, Афгатистан…) и по тази причина им се налага да проявяват нечуван героизъм.

 3. Г-н Инджев, извинявам се за забележката, но гр.Царево (с име Василико преди това), бе преименуван в гр.Мичурин, като в последствие възвърна старото си име Царево. А Китен се намира по на север на Черното море и доколкото знам, все още е село (известен морски курорг) и не знаяа скоро да е преименувано.

 4. Иво,това име безродниците го бяха лепнали на сегашното Царево.Имахме си Градове Сталин,Коларовград,Димитрово,Станке Димитров и неизтребимите Димтровград и Благоевград

 5. А малайзийското грозде, ще излезе на руснаците “много кисело”, за разлика от “сладкото” българско грозде.

 6. Китното българско градче, познато в миналото като Мичурин, е днешното Царево, а не Китен.
  Мерси.

 7. Като е за имената и историческите обрати…Тези чехи, поляци и германци хич ги няма в надграждането. Защо им трябваше да връщат старите имена на Готвалдов, Берутовице, КарлМарксщат? Че дори и руснаците смениха Ленинград и Горки! Но я виж нас как си кътаме Димитровград и Благоевград! Имаше дори и Поляновград вместо Карнобат – в чест на феноменално бездарния комунистически стихоплетец…

 8. г-н Инджев, Мичурин е доста сериозен учен, признат от съвременната наука. Той е разрабатил основните класически методи за преодоляване на междувидовата и междуродовата несъвместимост (за получаване на междувидови и междуродови хибриди). също така е описал някой характерни физиологически явления при трансплантираните растения (растения съставени от коренова система с един генетичен материал и корона с друг). Има обширни изследвания върху връската на генотипа и онтогенезата. Вярно това не е толкова близко до ежедневието на повечето хора, но е важно за аграрната наука.

 9. Преди някой да ме е обвинил в невежество, разбира се Мичурин е имал някой погрешни схващания, но той е починал през 1935г. Това ще рече, че те са били допустими за неговото време. Негативният образ на Мичурин в бившите соц страни се дължи на Лисенко, който може да бъде нарече единствено шарлатанин.

 10. Иво,
  ще се повторя, но от ден на ден по-съвършен!
  Не е лесно да си президент на Русия – https://www.youtube.com/watch?v=l5EmOBULcCo

  Ако прекалявам с постинга на клипове, моля дайте знак и вднага ще спра. Просто исках да споделя преживяването.
  Доколкото разбрах този певец е обявен от Путин за агент на ЦРУ.

 11. Еххх, какви глупаци са тия Щати. Да беше Путин президент на Щатите, да ги подкара един след друг, Канада , Мексико , Куба та чак до Аржентина всички щяха да носят петолъчки на главата и да говорят па Руски! Да видиш тогава Путин малайзийско грозде яде ли!

 12. Otkak iadoha Ribendrob s Hitler na Edna masa imat problemi s hranosmilaneto. Stalin image 300!! divizii v Evropa v kraia na WWII koito mursiha Tam chak do 90 godina! 22 uini e tehnia koshmar ottomans nemat redovna armia samo chovecheta bez opoznavatelni znaci!!

 13. До Сия
  Много Ви благодаря за линка за певеца Семьон Слепаков.Голямо удоволсвие ми достави да го слушам.Ще Ви бъда благодарна ако намерите подобни руски изпълнения да ги публикивате в този блог.Разбира се с разрешението на г-н Инджев.Надявам се че той няма нищо против.

 14. Още по-голяма идиотщина е това, че Царево не е бил кръстено пряко на съветския биолог-селекционер, а на загинал царевски партизанин с партизанско име “Мичурин”.

 15. Браво г-н Инджев,

  Блестяша статия.

  Истински се наслаждавах на пасажи като по-долу

  “За САЩ дори не ми се говори- тези империалисти не щат да си уголемяват територията и това си е. Напротив, на тяхна територия се натискат да живеят и работят стотици милиони хора от всички краища на света, а негостоприемните домакини, вместо да отворят границите си и да изпреварят Китай по население само за няколко години, възпират заблудените в своите проамерикански тежнения чужденци като им организират състезание чрез лотария! Как да не ги мразиш евразийски и то при положение, че в Сибир има такива простори за заселване, обезопасени срещу външни врагове с бодлива тел още от времето на мумифицирания за радост на поколенията Ленин!Но не, вместо към чистия сибирски въздух, стадата от стотиците милиони емигранти се натискат да населяват замърсената от фракинга и корумпираната от евтинията на шистовия газ американска земя!”

  Може би Вашите коментари за Мичурин са относно Лисенко и Лепешинска. Именно техните налудничави теории отхвърлят генетиката като империалистическа наука и връщат развитието и в СССР десетилетия назад. Същото може да се каже за кибернетиката и компютрите, които Сталин и неговите недоучени сатрапи (Шарикови) не са дори успяли да вникнат за какво става дума.
  На десетки талантливи учени им е било забранявано да работят в тези направления и това е допринесло за печалното състояние на Съветската компютърна индустрия която така и не можа да преодолее изоставането си и трябваше да наваксва, крадейки остаряли технологии използувайки страните от социалистическия блок включително и България за тази цел.

  Но както се казва “всичко тече всичко се изменя” и ще дойде време когато и в Русия ще залезе звездата-Путлер и ще изгрее слънцето на нормалната демокрация. Това няма да е лесно и Русия сигурно ще мине през някакъв мъчителен катарзис (може и военен) продобно на Украйна. Трудно е да се прогнозира.

  Поздрави от Пиндостан 🙂

 16. Все още се чудя , защо никой не провидя великият “аграрен” СКОК на “възпитаникЪт” на КаГеБистката мутантна академия.
  Вече 19 гАдини , цартрап Путиний се мъчи да ашладиса покойният “революционият” большевизъм на СССР и унищожената от него “контареволюционната” имперска Русия. Може много да се спори за “резултата” от този зоо-боташевишки експеримент, породил сегашният НАШИоналсоЧиалистически мутант с установена КаГеБистка ДНК.
  Самият “велик” “аграрен” “експериментатор” все още не е наясно докъде е стигнал в така важният за него “експеримент”, воден от своят предишен опит в колхозния АПК “ГУЛАГ”.
  Но съдейки от предишните “успехи” , довели до краха на СССР, можем точно да предвидим какъв ще е крайният “резултат” от това путинско “начинание”!

 17. Срещах някъде, че поради липса на белтъчини виетнамците например пържели хлебарки. Хлебарката е много сурвиворно живатно. Издържа и на атомни взривове. Мислех си да им предложа този факт на рашките – може пък да им свърши работа! После се сетих, че ако направят ттакова нещо, ще могат да бъдат обвинявани в канибализъм (не че не е имало!). Не става. Жалко.

 18. Имам съмнения относно гроздето от Малайзия – климатът е екваториален с малки температурни амплитуди и изобилни валежи през цялата година. Съответно високата влажност и постоянните температури нарушават нормалната вегетация на лозите и водят до ниска захарност на гроздето и силно гниене.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.