Русия по пътя към срама

Клуб Z

Известната руска писателка Людмила Улицка, която получи в края на юли Австрийската държавна награда за европейска литература, написа разтърсващо есе за Der Spiegel, пълно с горчиви размисли за настоящото състояние на света и най-вече на Русия. 71-годишната Улицка (по образование биолог-генетик) изобщо не е случаен автор – тя е носителка на руския “Букър”, на френската награда “Медичи”, на италианската “Джузепе Ачерби”. Книгите ѝ са преведени на 25 езика, 3 от тях даже и у нас – Сонечка. Бедни роднини1993 (преведен на български през 2004 г.); Медея и нейните деца1996 (преведен на български през 2005 г.); Искрено ваш Шурик2003, (преведен на български през 2007 г., а обявен за роман на 2004 година. в Русия). Ето и най-впечатляващите части от есето ѝ:

“Тържествената част започва с австрийския химн. Всички зрители стават, аз също. Добре сте вие, австрийците, мисля си аз с лека завист. Текстът на вашия химн е написала през 1947 г. с нищо неопетнената поетеса Паула фон Прерадович. А ние от нашия руски химн отдавна се срамуваме. Първия вариант на текста върху музиката на Александър Александров през 1943 г. написа придворният поет Сергей Михалков. В него имаше мощни строфи: “Нас въздигна ни Сталин, за вярност народна, // за труд и за подвиг ни той вдъхнови”. След развенчаването на Сталин химнът се изпълняваше без думи… През 1977 г. Михалков поправи текста, оттогава в химна се прославяше Партията. После дойде ново столетие и през 2000 г. бе утвърден отново поправен текст: все същият Михалков, професионалист до мозъка на костите, замени “Партията” с “Бога”, както сега е прието в нашата отново сблъскала се с православието страна. И авторът на текста, и композиторът междувременно “починаха божем”, така че ми е сложно да кажа кому ще се падне да редактира химна следващия път. Страната наша в своето развитие извършва такива зигзаги и спирали, че новото издание на химна като нищо ще се върне към Сталин”, пише Людмила Улицка.

“Аз живея в Русия. Аз съм руска писателка от еврейски произход, възпитана в християнска култура. Сега моята страна се намира в състояние на война с културата, ценностите на хуманизма, свободата на личността и идеята за правата на човека… Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания за величие. Срам ме е за моя невеж и агресивен парламент, за моето агресивно и некомпетентно правителство, за ръководните политици – привърженици на насилието и вероломството, които се правят на супермени. Срам ме е за всички нас, за нашия народ, който загуби нравствените си ориентири”, продължава в същия дух писателката.

“Аз не водя активна политическа дейност, но когато ме питат, говоря, каквото мисля. За това мен ме записаха в “петата колона” и ме обвиняват в ненавист към собствената ми страна. Да се оправдавам, според мен, е и безполезно, и глупаво. Никаква навист аз не изпитвам, а само срам и безпомощност. Русия днес провежда самоубийствена и опасна политика, която е опасна най-напред за самата Русия, но напълно е възможно да доведе до трета световна война. А тази война, всъщност, вече е започната. Локалните войни в Чечня, в Грузия и сега в Украйна – те са само пролог. Епилога, обаче, няма да има кой да го напише…”

“Цивилизацията влезе в тупик. На науката, просвещението, знанието и изкуството не им се удаде да укротят свойствената за човешката природа агресия. По-рано ми се струваше, че културата ще победи този стремеж към самоунищожение, но – боя се – на човечеството не му остана време. Цивилизацията и нейните големи технически достижения, колкото и да ми е тъжно, доведоха само до това, че вече имаме възможност да се унищожим един друг в най-сбити срокове… Идеята за адската природа на злото изживя времето си, човек твори злото самостоятелно и в това си занимание доста превъзхожда дявола”.

“Моята страна с всеки ден приближава света към нова война… Извинявай, Европа, боя се, че ние никога няма да станем част от европейското семейство на народите. Нашата велика култура, нашите Толстой и Чехов, Чайковски и Шостакович, нашите художници, актьори, философи и учени днес са в същото безсилие да спрат политиката на облечените във власт безумци, както по-рано не можаха нищо да направят срещу политиката на религиозните фанатици и и комунистическите идеи. 300 години ние черпихме сили от едни и същи източници… и никога не се разделяхме с надеждата. Днес ние, деятелите на руската култура, тази тяхна малка част, към която принадлежа, можем да кажем само едно: сбогом, Европа!”, завършва драматичното си есе руската авторка.

 

 

29 мнения за “Русия по пътя към срама”

 1. русия не е била и не е в Европа. русия е историческото проклятие на Европа. Никога нищо добро не е идвало за Европа от русия. русия е била и остава източник на угроза, войни, бедства и злочестия за цивилизацията. русия е псевдо д-ва, образувание на психично болни алкохолици виждащи източника на своите беди само и единствено в другите народи. най-светлите умове които е родила тази страна са я описали накратко като страна на ИДИОТИ. какво повече можем ние да добавим. трябва да противостоим на русия – това е единственото нормално нещо което можем да направим!

 2. Жалко е, че тези трезви гласове не се чуват по медиите не само в Русия, но и в днешна България – член на НАТО и ЕС!
  Може ли да се каже повече за безумията на неофашситите управляващи днешната руска империя?!?

 3. Бедата на Русия е, че имперската й политика е изградена върху нейната паразитна култура на подражанието, която няма да ги отведе далеч –

  Калинка-малинка и културата на подражанието –
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

 4. Юлиане, какви си ги написал бе човек!?

  Опитай се сега да вникнеш в това, което съм написал специално за теб по-долу:

  Така наречената международна доларова система има много измерения – икономическо, военно, културно и т.н. Икономическото измерение се занимава с въпроса по каква причина юанът и рублата се стремят към самостоятелен обменен курс. Военното пита защо според Нюланд, ЦРУ е разходвало 5 милиарда долара за Майдан. А културното измерение се проявява в разочарованието на Людмила Улицкая (и на такива като теб) от Кремълската нецивилизованост и нейното преклонение пред Евро-Американската благовъзпитаност.

  Да, гражданската култура в Русия (както в Китай, Индия, Иран и много други) не може да се мери с тази на евроатлантическите страни. Източно-европейските народи отдавна приеха за „цивилизационен избор” да догонват своите западни съседи, като се отказаха от своя суверенитет, и сега би трябвало да са много доволни от положението си. Дали? Но трябва да има много сериозни причини, гореспоменатите „големи нецивилизовани страни” да не бързат с културното си приобщаване към Запада и да се съпротивляват на международната доларова система. При това, съпротивата е не само финансова, но и военна. Тук действат могъщи фактори, произтичащи от обективните житейски неволи (в т.ч. и културни) на милиарди хора. Съзнателният човек следва да отчита тези фактори, ако не желае да изпадне в положението на „културна марионетка”.

 5. Ей Valpet …….. тук считай, че съм ти написал нещо на Български свързано с твоята мила Путин и т.н.

  Още нещо…
  Гражданите за които толкова си се загрижил, че са сбъркали с Избора, един ден заедно с твоите Путкини друзя ще ги молите за кило картофи, тъй като сте прекалено тъпи да си ги заработите честно.

 6. VALPET, путинската ти фиксация отново е достиганала поредният си връх, който няма да е последен за твое съжаление!
  Ако КНР беше останала в сферата на влияние на СССР и след ерата на Мао, щеше да преживее поредица от “големи скокове”, които щяха да доведат до завършена разменна “икономика”, както тази на КНДР. Тогава нямаше да има никакви юани , още по-малко “конвертируеми”.
  Но може би такава е била и целта на тираните на СССР, които не долюбват много китайците, ама никак!
  И къде са “раздадени” 5 млрд. долара?
  Ако ЦРУ беше раздало тези пари в Украйна, путинската марионетка Янукович НИКОГА нямаше да стигне дори като турист до Киев, още по-малко да стане президент !
  Все пак 5 млрд. ДОЛАРА, НЕ са 5 млрд. “конвертируеми” рубли!
  Но виж господарят ти Путин искаше да подкупи Янукович с 15 млрд. ….не, не рубли , а ДОЛАРИ!

  А по въпросът за “суверенитета” на “Източно-европейските народи” , можеш да питаш бащицата си колко много държи на него- например в Грузия 2008г., и сега в Крим 2014г….и т.н.
  Именно Путин е причината Украйна да се отдели от рАЗЗЗИЯ и да поиска да се присъедини към ЕС и НАТО. ДОБРОВОЛНО! А не с “помощта” на “неиндетифицирани човечета” с зелени чорапи(като твоите) ,както тези при окупацията на Крим!

 7. VALPET:

  да си руснак е диагноза – това не го казвам аз – казват го най-известните руски творци на изкуството и културата. Това първо. Второ – прочети какво са писали за руснаците най-светлите българи – нищо добро! Трето, в потвърждение на първо и второ – според статистиката руснаците считат за най-велик Сталин. Може би дори ти знаеш че той не е руснак и е заповядал избиването на милиони руснаци. Или и това ще кажеш че не е вярно щото не са ти го спуснали като опорна точка? Е не е ли диагноза да си народ, който смята за най-велик един чужденец заповядал избиването на милиони твой сънародници. Също така по настояване на русия в България продължават да се издигат паметниците на окупаторската червена армия (знам че за теб ние сме били освободени от СССР а не окупирани) – именно тази от чието име и вяра (комунизма) бяха избити стотици хиляди българи. Нормалните мозъци наричат това ГАВРА (не очаквам ти да го наричаш така дори когато си насаме с фактите). Неотдавна в русия започнаха наказателен процес срещу мъртвец – убит от путин адвокат (на умрел адвокат сабя да вадиш си е чиста проба СУПЕР ДИАГНОЗА) но и това, другарю Валпет не ви е в опорните точки. Та подобни клинични твари ще имат милост към теб и децата ти един ден само защото им целуваш краката и мразиш запада? Може би ама надали… Думай головой, Валентин Петрович – да ти го кажа на руски език че да ме разбереш по-добре! Има трето четвърто… и хилядно защо да си руснак е диагноза и защо русия е варварварска територия, но твоята цел не е да следваш фактите а да вадиш опорни точки, така че толкоз стига.

 8. Русия няма да миряса додето не вземе проливите…..

 9. По повод няманите за нищо тук милиарди долари ето цитат от чудесната статия на Константин Павлов-Комитата, “Война на троловете”.
  “Идеята, върху която се базират тези масови коментарни кампании, е пропагандната максима , приписвана на главния пропагандист на нацистка Германия, Йозеф Гьобелс, че ако дадена лъжа бъде повторена достатъчен брой пъти, то тя се превръща в истина за обработваната аудитория. Заслужава си да се спомене, че на 9 юли 2014 г. Владимир Путин, на среща с лидерите на еврейските религиозните общности в Русия, похвали същия Гьобелс като „талантлив човек, който постига своето“.

 10. Бедни, бедни ми Valpet, ставаш само за тапет в Путлеровия кабинет!

 11. Valpet, Valpet….

  Винаги съм се замислял над коментарите ти, с теб може да се спори, интелигентен човек си, очевидно четеш МОНД ДИПЛОМАТИК и друга литература, която хем е по-така, хем много биха й се зарадвали в Москва, Минск, Пхенян. И на ПОЗИТАНО №20, тоже. Никога не обиждам коментатори от форума, искрено те питам: а, бе не ви омръзна да нареждате “преди Дядо Иван, сега-Чичо Сам, преди Варшавския договор, сега-НАТО, всичко е доларът, защо да не е рублата или юанът, онези от Уолстрийт въртят света, културата чезне в американизацията, я БРИКС колко интересно се развиват, Норвегия защо не е в ЕС, Швейцария защо не е нито в ЕС, нито в НАТО, студената война се води от двете суперсили, но защо само едната запази военния си блок”… Продължението с “руските и арабските пазари, дето ги изгубихме с тази демокрация”, вече е за кварталния клуб по интереси, но се съдържа дискретно в горната тирада, която внушава- ами, равни са двете системи и двете геополитически цивилизации” Става въпрос за ценности, бе, човек! Конрад Аденауер, Роналд Рейгън, Маргарет Тачър, Западът, НАТО, свободният пазар, индивидуализмът, консерватизмът и антикомунизмът са моите. Много обичам ясните думи: няма “студена война между две империи”- има агресия на съветизма и комунистическия блок срещу нормалните устои на цивилизацията! Няма две цивилизации! Има една и тя е западно- юдео -християнската! Няма “китайски модел” – има цинично прикриване с идеологически дрипи на усвоения от Запада пазарен фундамент след близо 100 милиона жертви на Мао. Няма “критични западни интелектуалци” като ноъм чомски, майкъл мур, стивън сигал, мики рурк и пр. (пиши с малки букви имената на тези боклуци!)- има дискретно или пряко платени агенти на азиатщината! Това са моите цености, други нямам, а твоите ценности мога да предположа.

 12. Комуниста, трябва да бъде третиран като ислямски джихадист. Нареждаш ги на паважа, качваш се на валяка и даваш газ!

  Какво ли не се измисли, за да се унищожи Вярата в Исус.
  Сега пък се правят и на Християни??? Защо ? Да не би да повярвахте другари-господа??? С нагушени банкови сметки от крадени народни пари!? Какви Християни може да сте вие руски слуги и родни крадци или пък който и да руски разбойник акционер на Газпром и куче Путкино. Какъв Християнин може да е Путин ???

 13. Защо така Чомски и Майкъл Мур в един кюп с Мики Рурк и Стивън Сегал? Не ги следя изкъсо, но е твърде малко вероятно да съм пропуснал новината първите двама да са били на опашката за тениски с Путин. Една от характеристиките на “западно- юдео- християнската” идея е да можеш да критикуваш “някои изкривявания” на системата без някой да ти плаща или да те изкара чуждестранен агент (както между другото правят в Русия в момента). Специално Чомски сигурно няма нужда от допълнителни доходи като се има предвид, че е пълен професор в M.I.T.

 14. Световното обръщение към Вова Вулвин:
  -Вова, Ка Ге Би си майката !

 15. До Valpet
  Моля Ви отворете си очите и ушите и вижте истината в цялата и същност.В Русия няма развитие има само агресия.Казват го самите руснаци.Послушайте песните на Слепаков.Песни сатира-*Купи гавно и поддержай Русию* за ниското качество на родното им производсто,*Акционер Газпром* -за нежеланието за препр иемачество ,а живот от рентиерство,*Руски чиновник*,*Президент* *Руско кино*.Става ми тъжно когато ги слушам и в същото време чета за напредъка в медицината ,технологиите,културата изкуството в т. число киното в САЩ и Европа.Объркано намесвате юани,долари,Мегдани.А истината е една високите технологии разработени в САЩ и Европа са инвестирани в Китай и благодарение на евтината работна ръка е обеспечено огромно производство което достига до всеки жител на планетата.А иначе китайските стоки са си китайски -ниско качество.САЩ и Европа направиха епохални откритя и благодарение на Китай и другите азиатски страни тези открития достигат за 1-2 г. до всяко кътче на Земята.Русия обаче нама нищо общо с това.Тя само създава проблеми.Защо да поддържаме губещият,агресивният,лошият.Защо?Напротив.Със всички сили и средста трябва да се противопоставим.Да се вкарат в правия път.В полза на собственият си народ и човечеството.Иначе да използуваш природните дадености и да рекетираш целият свят е сатанинско.

 16. Г-н Инджев, някакъв проблем ли има с блога ?

 17. Истеричната любов на нашенските русофили към Русия (версия В. В. Путин), според мен е индикация за това, какъв е бил всъщност нашия реален социализъм, предвождан от великата червена партия – Струпване на всичко в държавата, производство на феодали и опаричване на феодалите по “демократичен път”. За да се извърши този процес са били необходими две неща – практически незабележимо утопична идеология (ПНУИ)и амбициозни некадърници с нулево трудолюбие (АННТ). Стабилността на социализЪма се е основавала на издигането и облагодетелстването на АННТ в името на ПНУИ. Сега тази система за обогатяване приключи, но има много АННТ, които искат ново ПНУИ, за нова версия охолство и властване над останалите. Путинова Русия им дава този шанс, всички зарязаха маркс-ленинизма и прегърнаха великоруския шовинизъм и православието (административна версия).
  Но ако не се забелязват АННТ в елита на България и Русия и ефекти от това присъствие, оттеглям хипотезата си!

 18. Bil sam v Rusia prez 2000 g. Goliama MIZERIA, moralna i materialna!! Kreteni sa , strahlivi i prosti!! Kade sa tezi inteligenti ??!! I shte si go tarpiat Putin oshte 100godini ! Pazi BOJE !!

 19. @ miR295

  Защо Чомски ли? Ами защото още през 1977 хвалеше “полетата на смъртта” на Пол Пот.Поинтересувайте се по-нататък, има литература.

 20. Моля да гледате това видео. Ако това не е пълна морална деградация е тогава нека някой ми покаже какво е.

  http://vk.com/video_ext.php?oid=174072266&id=169398950&hash=f8be979ae090ea2d&hd=1

  Не се учудвам защо Людмила Улицкая иска да потъне вдън земя от срам.

  Поздрави от Пиндосия, където още не сме доживели да караме децата си да “стрелят” с пистолети в публиката. Пълен маразъм.

 21. да, прав сте Стамбo,
  и от време на време Чомски коригира мнението си; статистиката не винаги е благонадеждна, и най-вече интерпретативните хоризонти са променливи.
  (но лингвистичните му занимания заслужаваха внимание)

 22. Валпет е заслужилия комунист на блога.И трябва да пише повече за да покзва още по-контрастно идиотиизма на комунизма. Съвременния му облик е Русия,която един ден ще падне победена от Цивилизацията.

  Юлиан е напълно прав.

 23. Не срещам г-н Павел Тинков…обадете се моля, напишете една дума поне, моля Ви.
  Бог с Вас!

 24. до eli:
  а дали след проливите няма да им се иска да вземат и гибралтар…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.